Dodaj do ulubionych

Lekarze stracą pracę

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 20:30
szpital w nędzy, i tylko dyrektor sie wozi Volvo S80, nosi ogromny bęc i lata
po świecie. a wszystko to z biedy i braku kasy. i pewnie jak zwykle uratuje
łeb i spadnie na inna ciepla posadke albo go uznaja za super menedzera ktory z
powodzeniem przeprowadzil likwidacje. Groza.
Obserwuj wątek
    • sammaria Lekarze stracą pracę 18.07.07, 20:53
      A kiedy kończy się kadencja obecnego dyrektora? I co z nim dalej?
    • Gość: berkowaty zeby nam sie dobrze dzialo... IP: *.static.adslpremium.ch 18.07.07, 21:00
      a ze dzialo nie armata
      zeby nam sie armacilo

• Gość: dr Lekarze stracą pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 22:08
      To Pan Minister się wykazał! Zamiast pracowac nad rozwiązaniami zapaści ochrony
      zdrowia, wywala tych, którzy mają czelność nie zgadzać się z jego poglądami.
      AROGANCJA i lekceważenie. Kolejny dowód jak traktuje ludzi o dochodach poniżej
      średniej krajowej, sam przecież ma się dużo lepiej.
      • Gość: mama Re: Lekarze stracą pracę IP: 212.191.132.* 19.07.07, 09:42
        pokaż lekarzu co masz w garażu
    • Gość: Ney Re: Lekarze stracą pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 22:33
      Totalnie polityczna decyzja!!!Jak w XIX wieku,strajkujecie - to my wam,robole -
      LOKAUT.Tak rządzi partia która,o ironio ma swojej nazwie i prawo i
      sprawiedliwość...
      • Gość: qwer Re: Lekarze stracą pracę IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.07, 00:28
        Śmieszne argumenty:Nie ma pieniędzy w kasie bo lekarze strajkują.A jak nie
        strajkowali to szpital miał pieniądze i jednocześnie kilkadziesiąt milionów
        długu ?.Jeżeli szpital ma tak duży dług to oznacza że działalność ( czyli
        leczenie pacjentów ) przynosiła straty i to od dawna, czyli patrząc realnie
        zaprzestanie leczenia ( strajk lekarzy ) paradoksalnie, powoduje że sytuacja
        szpitala nie ulega dalszemu pogorszeniu. W związku z tym lekarze powinni dostać
        nagrodę za wysiłki mające na celu poprawienie kondycji finansowej CZMP, a
        wszyscy którzy nakłaniają lekarzy do jego zaprzestania: dyrekcja, minister
        zdrowia, wiceminister zdrowia, powinni zostać ukarani za namawianie do działania
        na szkodę swojego zakładu pracy ( a to jest przestępstwo ).Minister zero
        powinien kazać aresztować swoich kolegów z rządu i triumfalnie ogłosić że oni
        już nigdy, nikogo nie będą namawiać do przestępstwa....
    • e-teacher Lekarze stracą pracę 19.07.07, 07:25
      Ja widocznie zostałam niewłaściwie przygotowana do życia,według zasad moralnych
      i etycznych.Mówią one,że lekarz,nauczyciel i ksiądz to powołanie,nie tylko
      zawód.Zapewne na zajęciach z etyki zabrakło sporo studentów i stąd cały
      problem.Wracając do chwili obecnej,bardzo martwię się o ICZMP,w którym opieką
      lekarską i rehabilitacją objętych było wiele dzieci,w tym moja córka.Mam
      nadzieję,że ministerstwo nie zlikwiduje poradni rehabilitacji dziecięcej,bo w
      Łodzi nie ma wiele tego typu placówek.
      Sytucja służby zdrowia nie mnie jednej spędza sen z powiek,a w naszym mieście
      jest szczególnie groźna.
      Pozdrawiam serdecznie lekarzy i pielegniarki,którym wiele zawdzięczam,życzę im
      powrotu do zasad i namawiam do przejrzenia list płac w innych zawodach.A jak
      się spotkamy w tramwaju jadąc do pracy,to może miło pogawędzimy...
      • Gość: kj Re: Lekarze stracą pracę IP: *.tn.glocalnet.net 19.07.07, 09:43
        Przykro mi, bede zlosliwy. Sugesta, ze obecne problemy wynikaja z tego, ze
        lekarze sa nieetyczni (bo nie chodzili na etyke) jest tak nielogiczny, ze
        watpie w jakiekolwiek wyksztalcenie autora. Jak rowniez brak dostepu do prasy.
        A namawianie, ze trzeba przejrzec listy plac innych zawodow to juz kpina.
        Pielegniarki niedlugo dotra do placy miknimalnej, lekarska pensja jest
        najczesciej duzo nizsza niz wiekszosci robotnikow wykwalikowanych itp.
        Namawianie do powrotu do zasad sugeruje, ze autor jest albo komunista albo
        (przykro mi uzyc tego slowa) zacieklym "mocherem".
        W tramwaju sie nie spotkamy i milo nie pogawedzimy.
        • e-teacher Re: Lekarze stracą pracę 19.07.07, 17:04
          Nie pogawędzimy,bo nie jeździcie szanowni państwo tramwajami.Ja nikogo nie
          obrażałam,proszę o minimum kultury!Czy to zbyt wiele?
          Nie muszę zapewniać,że nie jestem ani komunistą ani moherem,bo nie
          jestem.Oczekuję tylko wielkiej uczciwości od osób,które mają ratować ludzkie
          życie i zdrowie - uczciwości wykonywania zawodu(=powołania)!Strach pomyśleć,że
          od nieetycznych ludzi tyle zależy.Jako nauczycielowi,córce żołnierzy AK,matce
          niepełnosprawnego dziecka,wolno mi mówić o moralności i etyce.I będę mówić!!!
          • Gość: kj Re: Lekarze stracą pracę IP: *.ltdalarna.se 19.07.07, 22:20
            Przykro mi jesli Pania obrazilem, pisalem ze bede zlosliwy za co z gory
            przeprosilem. Uczciwie wykonywalem swoj zawod, ale trudno bylo zaakceptowac, ze
            moje dziecko moze pojechac na kolonie do Lagiewnik, a pani zza biurka w
            Urzedzie Skarbowym do Grecji ( bo dofinansowane). Trudno dziecko wytlumaczyc,
            ze tatus jest tylko lekarzem (z 15 letnim stazem, i doktoratem) i w imie etyki
            zarabia mniej niz robotnik. W banku tez nikt nie patrzyl na etyke, tylko na
            zarobki odmawiajac kredytu. Itd. W imie "pseudoetyki" finansuje sie ochrone
            zdrowia oszczedzajac na pensjach pielegniarek i lekarzy. Jak na razie w Polsce
            biednym ludziom nie odmawia sie pomocy jak np. w USA, a tam nikt nie wypomina
            lekarzom brakow w etyce. Wieczne finansowe upokorzenia maja byc zrekompensowane
            etyka ? Tak jesli sie jest zakonnikiem, nie ma sie rodziny i jest zapewniony
            wikt. Czy dzis bym strajkowal ? chyba wybralbym to co wybralem - emigracje. Tu
            tez sa pacjenci, starsi ludzie i chore dzieci. Nikt nie usprawiedliwia
            zenujacych plac etyka, tylko placi tak, zebym nie musial ganiac z dyzuru na
            dyzur. Mam czas wziac ksiazke do reki i skoncentrowac sie na pracy. Co
            wlasciwie rozumie Pani przez uczciwosc wykonywania zawodu ??? Mam nadzieje, ze
            nie gratis uslugi medyczne dla wszystkich, bo wolalbym jechac do Afryki, tam
            ludzie bardziej potrzebuja pomocy !
            • e-teacher Re: Lekarze stracą pracę 19.07.07, 23:22
              Chętnie odpowiem,ja rozumiem etykę bardzo prosto - nie wolno zostawiać osób
              potrzebujących pomocy(chorych)samym sobie>Wiozłam moją schorowaną Matkę do
              reumatologa,bo w swej naiwności etyczno-akowsko-przedwojennej wierzyła,że
              lekarz nie może nie przyjmować chorych ludzi.No i co?Pojechałyśmy na wycieczkę
              taksówką i kwita.Kilka dni temu byłyśmy u lekarza prywatnie.Pewnie dobrze Pan
              zrobił emigrując.Ja tej decyzji nie podjęłam i czasem zastanawiam się,co
              robiłabym dzisiaj.Jestem nauczycielką.Będę nią do końca Świata i o jeden dzień
              dłużej.Nigdy nie żałowałam wyboru zawodu,choć bywało ciężko materialnie.Moi
              uczniowie mieli i mają ze mną bardzo dobry kontakt.Nie zdarzyło mi się
              powiedzieć,że czegoś dla nich nie zrobię,bo nie mam czasu,albo że za mało mi
              płacą.Nie mam stresu,kiedy patrzę na siebie w lustrze.Nie mam samochodu,jedyne
              pojazdy to rowery - mój i córki.Nie stać mnie na dobre wczasy ani drogie
              kolonie dla dziecka.Od mojej pracy zależy nie tylko przygotowanie przedmiotowe
              ucznia,ale i jego postawa życiowa.Czy mam nie mówić o etyce?Inteligencja w
              Polsce to w tej chwili bardzo źle uposażona grupa społeczna.Chyba za karę,za
              to,że myśli.Ale nie może przestać współodczuwać!Kilka lat temu mój nieżyjący
              już dzisiaj Ojciec trafił do szpitala.Lekarz powiedział,że od mojej dobrej woli
              zależy,ile mu zapłacę.Taki niewinny(?) szantaż,poza etyką.Wielu Pana kolegów i
              koleżanek tu w kraju upoważnia mnie do wypowiadania bardzo krytycznego zdania
              na ich temat.Po pierwsze - nie szkodzić.To takie proste i mądre,prawda?Mieszka
              Pan i pracuje na zachodzie,jak sądzę.Co spotkałoby lekarza,który odszedłby od
              łóżka chorego?W naszej biednej rzeczywistości szczególnie potrzeba etyki,bo się
              wyniszczymy wzajemnie!
              W imię dobra,jakim jest człowiek,nie wolno pewnym gupom zawodowym strajkować i
              już.
              PS Czy wie Pan,ile zarabia bibliotekarka(wyższe wykształcenie,a jakże,jej praca
              jest także i lekarzom potrzebna)?750 złotych netto.
              Pozdrawiam - niereformowalnie etyczny belfer
      • Gość: gosc Re: Lekarze stracą pracę IP: *.leom.ec-lyon.fr 19.07.07, 10:08
        A czy na tych zajeciach z etyki byla mowa o tym, ze za wiele lat ciezkich
        studiow i rownie ciezkiej i odpowiedzialnej pracy nalezy placic ludziom tyle,
        co sprzataczce z wyksztalceniem niepelnym podstawowym? To jakis wyjatkowo
        specyficzny, polski typ "etyki" - pogarda dla ludzi wyksztalconych. Na
        szczescie, sa jeszcze kraje, gdzie podchodzi sie do sprawy inaczej. Skutki
        odczujesz za kilka lat, tylko wtedy bedzie juz za pozno na ratunek.
        • e-teacher Re: Lekarze stracą pracę 19.07.07, 17:14
          Większość ludzi w Polsce - no, może w Łodzi - nędznie zarabia,są
          bezrobotni,chorzy,renciści i emeryci itd.,itd.Ale to wyliczanie nic nie
          da.Kiedyś w imieniu lekarzy,nauczycieli i innych podobnych grup zawodowych
          starjkowali pracownicy MPK.Czy nie da się teraz tak samo?Dlaczego lekarz ma
          prawo odejść od łóżka chorego?DLA PIENIĘDZY?!Strasznie jest mi wstyd za takie
          zachowania.Bez drgnienia powieki odsyłani są chorzy ludzie z kwitkiem do
          domu.Jest strajk.
    • ode6 Re: Lekarze stracą pracę 19.07.07, 08:32
      Ludzie co za fatum prześladuje nasze miasto : euro2012; S-8 ;połączenie
      kolejowe z Warszawką ;zmiana nazw ulic na bardziej święte ; teraz szpital ,
      akurat tutaj gdzie jest najniższy dochód na 1-go mieszkańca
      • Gość: myszkin Re: Lekarze stracą pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 09:56
        "do ode6"

to nie żadne fatum, tylko nędza elit - od środowiskowych i zawodowych przez
        opiniotwórcze do samorządowych i rządowych. takie nic wybieramy to takie nic
        mamy, bo niby kto to wszystko ma zorganizować. kolega promuje córcię kolegi w
        urzędzie choć ma mierne kwalifikacje i żadnego doświadczenia, ktoś przyjmuje na
        posadę czyjąś ciocię, bo jest czyjąś ciocią, a problemy narastają, bo mało kto
        je rozwiązuje. większość z tych, którzy powinni nawet nie wiedzą, że takie
        problemy są lub wkrótce wystąpią. skąd mają wiedzieć skoro ich kwalifikacje to
        koligacja rodzinna lub towarzyska. tacy tylko drepczą w miejscu i marnują czas
        czyli życie swoich podopiecznych: wyborców, usługobiorców, podwładnych. to nie
        żaden pech Łodzi tylko wciąż gó..ana selekcja ludzi do ich ról - niestety
        przykładów jest zbyt wiele. zatem skończcie narzekać na jakieś fatum, to się
        zupełnie inaczej nazywa i zależy od nas np. od zmanipulowanych lekarzy.

z artykułu wynika, że wobec postawy lekarzy decyzja ministra wydaje się
        niestety słuszna. nadal nie rozumieją swojej sytuacji i obecna perspektywa nie
        rodzi refleksji. tylko roszczenia. w związku z tym będzie ich dwa razy mniej.
        jak lekarz ze specjalistycznego szpitala trafi na zapyziałą placówkę,
        bezrobocie za granicę to może coś zrozumie, najlepiej się myśli w odosobnieniu.
        te legendy o żelaznym wilku w stylu: jesteśmy niezwykli, jesteśmy bogami więc
        klękać, bo was nie wyleczymy są już męczące. strajkujcie dalej, to bez znaczenia
        • Gość: Gloria Re: Lekarze stracą pracę IP: *.netburg.pl 19.07.07, 10:26
          przestańcei chrzanić z tym Euro 2012, bo żal się robi.
          po co Ci Euro?
          dojechać do miasta teraz nie można przy okazji budowy jakiegoś durnego tramwaju, a wyborażasz sobie, co by było gdyby organizowano Euro?
          Chryste, na polityce to każdy z Was się zna, ale nikt nie pomyśli logicznie.
          jak się nie podoba, to wyjedźz Łodzi albo sam załóż partię i rządź.
          ja mogę na Ciebie głosować nawet, ale przestań ujadać...
        • Gość: kj Re: Lekarze stracą pracę IP: *.tn.glocalnet.net 19.07.07, 10:47
          Za granica nie ma bezrobocia lekarzy, przeciwnie, wiekszasc rzadow kombinuje
          jak importowac lekarzy (problemem estonskim jest prawie calkowity eksport
          mlodych lekarzy do Finlandii). Tak naprawde problem powstanie przez takich jak
          autor, gdy Polacy beda czekali latami na zabiegi operacyjne, lub beda badani
          przez lekarza 2 minuty. O lekarzach z Bailorusi i Ukrainy mozna zapomniec, kto
          z obcokrajowcow chcialby pracowac w Polsce jako lekarz ???
    • Gość: nie_bedzie_niczego Lekarze stracą pracę IP: 217.153.8.* 19.07.07, 09:08
      ...i nikogo w tym smutnym kraju.Wkrotce wszyscy stad wyjada.Pozostana tylko
      prominenci i emeryci.
    • Gość: sas Lekarze stracą pracę IP: *.forweb.pl 19.07.07, 09:13
      i jak tu nie lubić lekarzy?
      www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=53354
      • rafal_77 A kto zgasi w Łodzi światło? 19.07.07, 10:22
        Bardzo mi przykro że ktoś taki jak Religa zdecydował o likwidacji takiej
        placówki. Mam do niej szczególny sentyment, bo rodziło się tam moje dzieciątko.
        Słyszałem niejedna historię, jak to kobiety z całej Polski przypadkiem robiły
        zakupy w okolicznym sklepie, żeby na godzinę "0" znaleść się najbliżej ICZMP.
        Pomijam fakt, że szpital był jednym z elementów wyróżniających Łódź, ale jak
        widać nie Łódź, ale Wwa zdecydowała o jego likwidacji... Nie wiem na jakiej
        zasadzie przejmie szpital UM, ale i tak czytamy, że część łóżek zlikwidują,
        więc co by nie było to lepiej nie będzie... Pomijam równiez fakt (według mojej
        wiedzy), że była to jednostka NAJLEPIEJ wyposażona w sprzęt gin-poł i wszelkie
        skomplikowane przypadki mogła obsługiwać...

Pozdrawiam (zwłaszcza personel ICZMP)
        Rafał
        • Gość: kj Re: A kto zgasi w Łodzi światło? IP: *.tn.glocalnet.net 19.07.07, 11:34
          Chyba polska ochrona zdrowia bedzie normalna - to znaczy na poziomie Afryki. Po
          prostu Polski nie stac na taki szpital. Dziekuje za pozdrowienia, chociaz juz
          nie pracuje w CZMP od paru lat (ach te sentymenty)
    • Gość: kasia Za dużo łóżek położniczych?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.07, 14:04
      Proponuję Panu Relidze przejść się po porodówkach i znależć wolne miejsce. Tak
      było na długo przed strajkiem. Rodzić po ludzku jeszcze długo nie będziemy, ale
      jak ograniczą już ciasną przestrzeń, to lepiej rodzić na ulicy.
    • Gość: Olek Re: Lekarze stracą pracę IP: *.nrth.cable.ntl.com 16.08.07, 14:28
      Niech lekarze przestana straszyc tylko wyjada i zobacza jak pracuje
      sie za granica, nalezy jeszcze dodac iz moze sie okazac ze za
      garanica wielu z nich nigdy nie zostanie dopuszczona do wykonywania
      zawodu lekarza. Sam osobiscie nie mialem kogo straszyc (teroryzowac)
      wyjechalem i juz im radze to samo niech nie strasza tylko jada.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka