Dodaj do ulubionych

Plaga egipska?

22.07.07, 01:47
Wczoraj wieczorem, przechwyciłem w mieszkaniu takiego obywatela:
fotoforum.gazeta.pl/3,0,758447,2,1.html
po czym, ku zmartwieniu kota, wyrzuciłem przez okno (czwarte piętro).

Dziś rano znalazłem na dywanie w okolicach kota bezkształtne wytłamszone coś,
co mogło być truchełkiem podobnego okazu bez nóżek i główki, ale z racji
wczesnej pory i zaspanych oczu nie przyglądałem się bliżej i wyrzuciłem do kosza.

Parę chwil temu na suficie pojawił się kolejny przedstawiciel - również
skończył w szklance, a następnie został eksmitowany przez okno.

Szarańcza czy co? A może to ten świerszcz z Pinokia?
Obserwuj wątek
    • markus.kembi Re: Plaga egipska? 22.07.07, 10:04
      Akurat ta plaga do mnie nie dotarła, ale inną plagę mam - takich małych,
      zielonych muszek. Nie wiem jak się te muszki nazywają, ale na egipskie nie
      wyglądają.
      • bogusia_my pasikonik 22.07.07, 10:13
        nie przeżył .
        Kilka dni temu też gościł u mnie zanim zdecydowałam się pogonić go na
        powietrze;-)
        wzięłam go na taka packę na muchy i wystawiłam za okno, poleciał bidok może z
        metr a tu podleciały do niego - jak na wyścigi - dwa wróblowate z rozpostartymi
        dzióbkami i śniadanie miały smaczne.
        Ale grał ładnie.
        • markus.kembi Re: pasikonik 22.07.07, 11:37
          No wiesz? Przecież packa na muchy jest na muchy. Na pasikoniki jest packa na
          pasikoniki. To i tak dobrze, że go tą packą nie pacnęłaś, ale to i tak mu
          niewiele pomogło.
    • nakole Re: Plaga egipska? 22.07.07, 16:52
      Piekny, przepiękny Zielony Skrzypek :-)))

Dwa lata temu całą chmarę spotkałem na szosie za Uniejowem, niestety znaczna
      ilość ich trupów leżała na asfalcie. Nie wytrzymały konkurencji z pędzącymi
      samochodami. :(
      • sport68 Re: Plaga egipska? 22.07.07, 19:06
        ten sam zielony kolega zawitał wczoraj do mnie do domu
        • sport68 Re: Plaga egipska? 22.07.07, 19:06
          i był jeszcze większy od tego
    • nakole Nie czyńcie mu krzywdy... 22.07.07, 19:22
      ...te owady tak pięknie rzępolą, a jeszcze piękniej świerszcze domowe. Kiedyś
      zabłąkał się taki i zamieszkał ze mną. Grał mi przez dwa lata, a ja zostawiałem
      mu jedzonko...aż wreszcie zestarzał się biedaczek. Jego muzyka przypominała
      coraz bardziej skrzypienie wrót starego zamczyska i zamilkł pewnego dnia.
      Znalazłem jego chitynowe ciałko przy nodze od stołu kuchennego...
      W sklepie zoologicznym kupiłem kilka swierszczy domowych i miałem już kapelę
      klezmerską ;)
      • sport68 Re: Nie czyńcie mu krzywdy... 22.07.07, 19:37
        nakole napisał:

> ...te owady tak pięknie rzępolą, a jeszcze piękniej świerszcze domowe. Kiedyś
        > zabłąkał się taki i zamieszkał ze mną. Grał mi przez dwa lata, a ja zostawiałem
        >
        > mu jedzonko...aż wreszcie zestarzał się biedaczek. Jego muzyka przypominała
        > coraz bardziej skrzypienie wrót starego zamczyska i zamilkł pewnego dnia.
        > Znalazłem jego chitynowe ciałko przy nodze od stołu kuchennego...
        > W sklepie zoologicznym kupiłem kilka swierszczy domowych i miałem już kapelę
        > klezmerską ;)

znalazł się w słoiku a potem za oknem. mam nadzieję tylko że biedaczek wytrzymał
        lot.
      • bogusia_my zostawiałem mu jedzonko.... 22.07.07, 19:42
        rozczuliłam się twoim opisem....
        aż mi się mojego świerszczyka żal zrobiło, ale to nie ja mu zrobiłam krzywdę
        tylko te głodne wróble go skonsumowały z apetytem.
        • nakole Re: zostawiałem mu jedzonko.... 22.07.07, 20:01
          ...niech Ci nie będzie żal, zginął śmiercią świerszcza !
    • sport68 Re: Plaga egipska? 22.07.07, 20:29
      Jest jakiś przesąd jak wpadnie świerszcz do domu, tylko nie pamiętam co to był
      za przesąd
      • nakole Re: Plaga egipska? 22.07.07, 20:35
        ...aaa, tego nie znam.
        Nie wiem czy do tej pory, ale dawniej na wsi nie wolno było wypędzać z domu
        zbłąkanej do niego ropuchy. Miała szczęściu sprzyjać swoją obecnością.
      • bogusia_my przysłowie 22.07.07, 20:36
        świerszcz w dom, gość w dom ;-)
        a wogóle to nie uskuteczniaj tu jakiegoś fatalizmu.Bo wiesz ;-) niektóre
        przepowiednie mogą się spełniać.Wszystkiego dobrego :-)
        • sport68 Re: przysłowie 22.07.07, 20:44
          No tak właśnie coś z tym gościem mi się kojarzyło
        • nakole Re: przysłowie 22.07.07, 20:47
          ...hi, hi z tym gościem to też jest i inne przysłowie mało świerszczowate:
          " Gość w dom, żona w ciąży" ;)
          • lavetti Re: przysłowie 23.07.07, 15:35
            Wypraszam sobie. U mnie był pewien zielony gość przedwczoraj, a w ciąży jestem
            od ośmiu miesięcy ;) A jak pięknie ten zielony gość się wspinał po balkonie, cudo :)
    • nicram79 Re: Plaga egipska? 23.07.07, 16:34
      U mojej mamy na Retkini była taki przedwczoraj. Może to zwiadowcy przed plagą?
      • sport68 Re: Plaga egipska? 23.07.07, 22:00
        nicram79 napisał:

> U mojej mamy na Retkini była taki przedwczoraj. Może to zwiadowcy przed plagą?

Badają teren przed atakiem całej kampanii. Od tej pory zamykam wszystkie okna
        wieczorem. Intruzi nie wejdą. Ale dziwne że w tym roku tak wszystkim nagminnie
        do domów przylatuje to coś zielone. Jakis intensywny rozród w tym roku? przecież
        to coś nigdy nie wpadało do domów a tym bardziej na wyższe piętra.
        • aaa202 U mnie był jeden zielony.Ciągle wpadają chrząszcze 23.07.07, 22:06
          • sport68 Re: U mnie był jeden zielony.Ciągle wpadają chrzą 23.07.07, 22:08
            a te zielone duże podobne do pasikoników, a czy to nie oby szarańcza jest
            • aaa202 Szarańcza jest zielona? 23.07.07, 22:13
              • sport68 Re: Szarańcza jest zielona? 23.07.07, 22:16
                Może być i zielona, i szara i czerwona - sa różne odmiany różni się od
                pasikonika tym że ma 8 cm wielkości i taki byk koło 10 cm wpadł do mnie do domu.
                Jak leciał ten owad wyglądał jak mały wróbel

robale.pl/other_files/articles/photos/z2341643G.jpg
                • nakole Re: Szarańcza jest zielona? 23.07.07, 22:25
                  "Szarańcza przyleciała na całą ziemię egipską i opuściła się na cały kraj
                  egipski tak licznie, że tyle szarańczy nie było dotąd ani nie będzie nigdy" -
                  pisał biblijny kronikarz w Księdze Wyjścia o karze, którą Bóg zesłał na faraona
                  i jego lud. "I pokryła powierzchnię całej ziemi. I ciemną stała się ziemia od
                  szarańczy w takiej ilości. [Szarańcza] pożarła wszelką trawę ziemi i wszelki
                  owoc z drzewa, który pozostał po gradzie, i nie pozostało nic zielonego na
                  drzewach i nic z roślinności polnej w całej ziemi egipskiej" (Wj, 10,4).
                  • sport68 Re: Szarańcza jest zielona? 23.07.07, 22:32
                    nakole napisał:

> "Szarańcza przyleciała na całą ziemię egipską i opuściła się na cały kraj
                    > egipski tak licznie, że tyle szarańczy nie było dotąd ani nie będzie nigdy" -
                    > pisał biblijny kronikarz w Księdze Wyjścia o karze, którą Bóg zesłał na faraona
                    >
                    > i jego lud. "I pokryła powierzchnię całej ziemi. I ciemną stała się ziemia od
                    > szarańczy w takiej ilości. [Szarańcza] pożarła wszelką trawę ziemi i wszelki
                    > owoc z drzewa, który pozostał po gradzie, i nie pozostało nic zielonego na
                    > drzewach i nic z roślinności polnej w całej ziemi egipskiej" (Wj, 10,4).
                    >

Brzmi proroczo. Ciekawe ską takie wielkie szarańcze się wzięły, z Afryki
                    przyleciały na wakacje czy co. mam nadzieję że nie zrobią grupowego nalotu na
                    moją lodówkę. Podobno mleko w proszku lubią. I żeby też suchej karmy z miski
                    pieskowi nie wyjadły.

"Żywienie
                    Karmimy je trawą, ziołami, sałatą, kapustą pekińską. Można też podać płatki
                    owsiane, otręby pszenne, mleko w proszku, tartą marchew, a nawet suche pokarmy
                    dla psa lub kota, płatkowane karmy dla rybek akwariowych, suszone rozwielitki i
                    gammarus. Lubią też owoce, np. jabłko. W zimie dobrze jest podawać skiełkowane
                    zboże. Zawsze podaje się pokarmy zróżnicowane i obfite. W przypadku jego braku
                    lub niedostatecznej ilości może dochodzić do kanibalizmu."

www.terrarium.com.pl/zobacz/locusta-migratoria-szarancza-wedrowna-120.html
                    • sport68 Re: Szarańcza jest zielona? 23.07.07, 22:34
                      a jak będzie pusto w lodówce zjedzą mnie
                      • nakole Re: Szarańcza jest zielona? 23.07.07, 22:41
                        ...wtedy staniesz się sławna ;) to będzie gorący news w mediach i _news na tym
                        forum :)

...jeśli chodzi o zielonych to

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=66290924&a=66307302

...pamiętaj o zapełnianiu lodówki, albo w ostateczności pożeraj zielonych :) są
                        wysokobiałkowi...
                        • sport68 Re: Szarańcza jest zielona? 23.07.07, 22:43
                          Ci zielony to brzmi jak najazd kosmitów
                          • nakole Re: Szarańcza jest zielona? 23.07.07, 22:52
                            Myślisz o ufokach? Oni już są dawno między nami....
        • nakole Re: Plaga egipska? 23.07.07, 23:01
          ...a, do mnie nic takiego nie wleciało. Może uważają mnie za ziomala?
          • sport68 Re: Plaga egipska? 23.07.07, 23:46
            jeszcze nie mów hop
            • nakole Re: Plaga egipska? 23.07.07, 23:49
              ?????skąd znasz odzew????
              hip-
          • lavetti Re: Plaga egipska? 24.07.07, 11:15
            Jakby uważały Cię za ziomala to już dawno miałbyś kilka sztuk w domu :D My to
            dopiero ziomki jesteśmy, skoro nas nawiedzają :D
            • nakole Re: Plaga egipska? 25.07.07, 23:11
              ...one wiedzą, że ziomal ma mały metraż i nie wypada wciskać się na siłę.
            • nakole Re: Plaga egipska? 27.07.07, 00:19
              ...a jednak przybył! Jeden zielony przycupnął na styku zachodnia ściana-
              sufit...
    • sport68 Re: Plaga egipska? 23.07.07, 22:18
      www.iguana-iguana.pl/foto/szarancza.jpg
      tylko zielony
      • aaa202 U mnie był stwór zielony jak młoda trawka. 23.07.07, 22:27
    • wl_ski Re: Plaga egipska? 24.07.07, 01:01
      O! Ja wczoraj takiego podwiozłem z Retkini w okolicę Konstantynowskiej/Al.Unii.
      Siedział na lusterku auta. Wysiadł i tyle go widziałem... Ale łobuzem nie był,
      nie skakał w biegu. Skorzystał z akurat czerwonego światła na skrzyżowaniu...
      Do parku chciał może....
      • trooly Re: Plaga egipska? 24.07.07, 12:09
        Pewnego popołudnia, ładnych kilka lat temu, odwiedził mnie Guniak Czerwcowy,
        pospolicie zwany chrabaszczem. Siadł na mym ramieniu i widać czekał na ciepłe
        słówka. Szanujac wszelkie stworzenia żywe oraz w obawie o jego zdrowie,
        delikatnie posadziłem go na liściu pobliskiego drzewa. Zdziwiłem się wielce,
        gdy kolega Guniak ponownie usiadł mi na tym samym ramieniu. Cóż, odstawiłem
        gościa powtórnie na pobliskie drzewko, myśląc że będzie miał tam jak w raju.
        Gdy trzeci raz usiadł na mym ramieniu, uznałem że to jakiś znak. Tylko jaki?
        Przyznam, za czwartym odstawieniem gościa dałem dyla.

Ostatnio rodzina Guniaka odwiedza mnie, jest duża. Rozmnożył się chrabaszczyk,
        może spiskuje z konikiem i szykują skok. Jak będę jechał autkiem to zerknę na
        skrzyżowaniu, może konik zbładził. Tylko, które to skrzyżowanie?
        • sport68 Re: Plaga egipska? 25.07.07, 23:03
          trooly napisał:

> Pewnego popołudnia, ładnych kilka lat temu, odwiedził mnie Guniak Czerwcowy,
          > pospolicie zwany chrabaszczem. Siadł na mym ramieniu i widać czekał na ciepłe
          > słówka. Szanujac wszelkie stworzenia żywe oraz w obawie o jego zdrowie,
          > delikatnie posadziłem go na liściu pobliskiego drzewa. Zdziwiłem się wielce,
          > gdy kolega Guniak ponownie usiadł mi na tym samym ramieniu. Cóż, odstawiłem
          > gościa powtórnie na pobliskie drzewko, myśląc że będzie miał tam jak w raju.
          > Gdy trzeci raz usiadł na mym ramieniu, uznałem że to jakiś znak. Tylko jaki?
          > Przyznam, za czwartym odstawieniem gościa dałem dyla.
          >
          > Ostatnio rodzina Guniaka odwiedza mnie, jest duża. Rozmnożył się chrabaszczyk,
          > może spiskuje z konikiem i szykują skok. Jak będę jechał autkiem to zerknę na
          > skrzyżowaniu, może konik zbładził. Tylko, które to skrzyżowanie?

Może spodobałeś się mu/ jej :) i się biedaczysko zauroczyło twoim ramieniem.
          Czuł się jak na tronie, a tak to co mu po takim małym liściu.
      • sport68 Re: Plaga egipska? 25.07.07, 23:04
        wl_ski napisał:

> O! Ja wczoraj takiego podwiozłem z Retkini w okolicę Konstantynowskiej/Al.Unii.
        >
        > Siedział na lusterku auta. Wysiadł i tyle go widziałem... Ale łobuzem nie był,
        > nie skakał w biegu. Skorzystał z akurat czerwonego światła na skrzyżowaniu...
        > Do parku chciał może....

Bo te owady wcale nie są takie głupie. Wiedzą nawet jak sie przemycić darmowym
        stopem i łatwiej im to przychodzi niż ludziom.
    • lavinka Plaża egipska 25.07.07, 23:17
      Jakie są plaże w Eipcie?
      • nakole Re: Plaża egipska 25.07.07, 23:19
        ...pełne skarabeuszy...
        • lavinka Re: Plaża egipska 26.07.07, 00:27
          Ale one pecha ponoć przynoszą... a z innej beczki dziś w nocy śniło mi się
          pastwisko... z krową... wg sennika internetowego wynika,że jak się komuś coś
          takiego przyśni to znak,że będzie się bogatym. Opłacało się pojechać na Warmię ;-D
          • nakole Re: Plaża egipska 26.07.07, 17:34
            ...to życzę walizki pełnej złota i platyny :)
            • lavinka Re: Plaża egipska 27.07.07, 00:34
              Wolałabym coś lżejszego :)
      • brite Re: Plaża egipska 26.07.07, 00:39
        lavinka napisała:

> Jakie są plaże w Eipcie?

Takie:
        brite.madebymonkeys.net/index.php?page=foto&gal=Egipt&id=219&lang=
        albo takie:
        brite.madebymonkeys.net/index.php?page=foto&gal=Egipt&id=149&lang=
        • trooly Re: Plaża egipska 26.07.07, 11:28
          Poczytałem o plagach i przyznam warto wrócić do tego tematu:

www.egipt.amra.pl/amraplaga.php
        • lavinka Re: Plaża egipska 26.07.07, 13:55
          Oj czyli albo kamienie i skorupiaki albo wielbłądy.... i jak tu się człowiek ma
          spokojnie opalać? ;-))))
          • trooly Re: Plaża egipska 26.07.07, 14:00
            Raczej należy zrezygnować z plażowego opalania i w turbanie wskoczyć na
            wielbłąda.
            • lavinka Re: Plaża egipska 27.07.07, 00:34
              Sory,ale w turbanie mi nie do twarzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka