oszol-lom-z-rm 08.08.25, 23:20 geekweek.interia.pl/bezpieczenstwo/news-nowa-plaga-wsrod-mlodych-saszetki-nikotynowe-bija-rekordy-po,nId,22164903 - nikotynizm to paskudny nałóg ale pierwszym który zaczął to zwalczać był... Hitler.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kiks4 Re: nieoczekiwany i niepożądany efekt Nawrockiego 09.08.25, 08:38 Kto z nas, przed słynnym gestem Nawrockiego, wiedział co to jest snus? Ja nie wiedziałem, ale że próby z nikotyna mam za sobą więc nic z tą wiedzą nie zrobiłem dalej. Jest oczywiste, że młodzi ludzie lubią eksperymenty, także na swoim zdrowiu, więc na obejrzeniu Nawrockiego nie skończą. Prędzej czy później będą trupy- nikotyna jest silną trucizną. Podczas palenia papierosów dawka nikotyny jest ograniczona wytrzymałością błony śluzowej jamy ustnej. Po wypaleniu paczki papierosów człowiek ma niezbyt przyjemne odczucia. Snusami można wypchać sobie cale usta- i nic przykrego nie będziemy odczuwać. Poza zatruciem organizmu. LD50 dla nikotyny wynosi 0,8 mg/kg masy ciała człowieka. To znaczy, że statystycznie po zażyciu 64 mg nikotyny 50% badanych umrze. Papieros zawiera między 10 a 20mg nikotyny ale do organizmu podczas palenia dociera 1-2 mg, czyli dość daleko od dawki toksycznej. Snus (albo saszetki nikotynowe) zawierają 50- 60 mg nikotyny, czyli dawkę zbliżona do letalnej. A że nie ma problemu z jednoczesnym zażyciem dwóch lub więcej saszetek- efekt może być tragiczny. Ale takiego odpowiedzialnego prezydenta na swego nauczyciela Naród Polski sobie wybrał. Ustawy ograniczające obrót saszetkami są przygotowywane. Ale czy Nasz Prezydent je podpisze? Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: nieoczekiwany i niepożądany efekt Nawrockiego 09.08.25, 09:39 Prezydent Karol Nawrocki promował woreczek bokserski i zdrowy styl życia, to media podchwyciły aspekt saszetek nikotynowych, który rozpropagowały.. Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 światełko w tunelu 09.08.25, 09:53 qwardian napisał: > Prezydent Karol Nawrocki promował woreczek bokserski i zdrowy styl życia, to me > dia podchwyciły aspekt saszetek nikotynowych, który rozpropagowały..> Na chłodno myślę sobie, że skoro dawka nikotyny w snusach Prezydenta jest tak blisko dawki letalnej to jest nadzieja. Na razie nowy duch wstąpił w lud pisowski, pijani posłowie PIS w Sejmie, pod wodzą zucha Mateckiego awanturowali się niczym wozacy w wiejskiej knajpie. Do posłanek krzyczeli " wy.... lać" Sądzę,że to zapowiedź nadchodzących czasów, gdy PIS wsparty Braunem dojdzie do wladzy za dwa lata. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: światełko w tunelu 09.08.25, 13:50 kiks4 napisał: > Na chłodno myślę sobie, że skoro dawka nikotyny w snusach Prezydenta jest tak b > lisko dawki letalnej to jest nadzieja. Kiksie, jeżeli nie zaszkodzi mu sałatka podczas rejsu na spotkanie z Donaldem Trumpem, albo samolot nie rozpadnie się na tysiące części, gwarantuję, że snus nie pozbawi go życia.. Odpowiedz Link Zgłoś