Gość: flip IP: *.p.lodz.pl 02.07.03, 18:35 Takie oto zdjecie wyszukalismy: www.chicago-l.org/tour/images/2001/tour01%40Francisco02.jpg Pokazuje ono przejscie dla pieszych na linii metra-badz-co-badz w Chicago. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: flip a tutaj wyjscie z peronu na ulice IP: *.p.lodz.pl 02.07.03, 18:42 no wlasnie: www.chicago-l.org/stations/images/Ravenswood/kedzie.spaulding01.jpg Niezle, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.E. Re: metro i rogatki IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.03, 11:21 Witam! Ja sobie nie wyobrażam w naszych warunkach prowadzenia toru z zasilaniem z trzeciej szyny w otwartym terenie. Przecież zawsze znajdzie się jakiś idiota, który będzie chciał sobie skrócić drogę przez tory i może wdepnąć na tę szynę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: metro i rogatki IP: *.p.lodz.pl 03.07.03, 11:27 Wcale nie. Nie ma wielu takich chetnych. Cala poludniowo-wschodnia Anglia jest taka, ale tam przejazd jest zwykle zamykany tak, jak u nas bocznica scheiblerowska. Jak mozna sie dopatrzec na zdjeciach, jest taka "pralka" - panel z wbitymi na sztorc deszczulkami, ktora oznacza, ze na tor nie nalezy wchodzic. Jak ktos bardzo chce to oczywiscie moze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.E. Re: metro i rogatki IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.03, 11:39 Gość portalu: flip napisał(a): Jak ktos bardzo chce to oczywiscie moze :-) No właśnie! Popatrz co się dzieje w czasie gdy są zamknięte rogatki. Ludzie przechodzą dosłownie przed samymi zderzakami lokomotywy. A notatka na forum, że autobus 54 wjechał na przejazd przy zapalonym czerwonym świetle! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: metro i rogatki IP: *.p.lodz.pl 03.07.03, 11:48 U nas, zgodnie z regulaminem pkp (za przeproszeniem, oczywiscie), rogatki opuszcza sie na pol dnia przed przejazdem pociagu. Tam w Chicago musialyby byc opuszczone caly czas: pociag jest pewnie co piec albo co dwie minuty. Opowiadano mi o przejezdzie we Francji: rogatke opuszczono na kilkanscie (?) sekund przed przejazdem TGV (oczywiscie nie moglo to byc na linii LGV). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: metro i rogatki IP: *.lodz.msk.pl / 10.120.17.* 03.07.03, 15:18 Gość portalu: flip napisał(a): > U nas, zgodnie z regulaminem pkp (za przeproszeniem, oczywiscie), rogatki > opuszcza sie na pol dnia przed przejazdem pociagu. Tam w Chicago musialyby byc > opuszczone caly czas: pociag jest pewnie co piec albo co dwie minuty. > Opowiadano mi o przejezdzie we Francji: rogatke opuszczono na kilkanscie (?) > sekund przed przejazdem TGV (oczywiscie nie moglo to byc na linii LGV). Tam może nie mają takich sytuacji jak w Polsce: a to pijany chłop krowę prowadzi, a to jedzie dychawiczny traktor z przyczepą, a to wjeżdża autobus, mimo że za torami stoi korek :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.E. Re: metro i rogatki IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.03, 13:47 Gość portalu: flip napisał(a): > U nas, zgodnie z regulaminem pkp (za przeproszeniem, oczywiscie), rogatki > opuszcza sie na pol dnia przed przejazdem pociagu. Niestety. W zeszłym tygodniu przejechałem przez tory kolejowe przy czerwonym świetle na przejeździe przez magistralę węglową. Mniej więcej po 10 min. oczekiwania samochody stojące przed przejazdem zaczęły powoli przejeżdżać. Jak przyszła moja kolej, to też przejechałem. Jest pytanie. Czy te rogatki były zepsute? Jeśli nie to jaki sens ma włączanie czerwonego światła tak wcześnie przed przejezdem pociągu? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: metro i rogatki IP: *.*.*.* 04.08.03, 16:50 Ponoc jest jakies rozporzadzenie wg. ktorego jesli pociag zbliza sie do przejazdu, kolejny juz musi byc zamkniety. Owszem jak odleglosc 3 km. A jak 20 km to co ???? Zamykanie na 20 minut wczesniej ??? Odpowiedz Link Zgłoś
sluzbowo Re: metro i rogatki 06.08.03, 10:08 Ten co robił to zdjęcie wlazł ... Ale się chyba nie usmażył, co? pzdr, sluzbowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: metro i rogatki IP: *.p.lodz.pl 06.08.03, 20:46 Nic mu sie nie stalo. To jest przejscie dla pieszych. Szyna pradowa jest przerwana - widac jak sie zaczyna dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
sluzbowo Re: metro i rogatki 06.08.03, 22:19 Wiem, wiem ;-) Tak się tylko droczę ;-) Obejrzałem to sobie dokładnie w Londynie, a ściślej w Raynes Park, gdzie miałem szczęście (?) mieszkać na Seaforth Ave., w sąsiedztwie 2 (!) przejazdów kolejowych na jednej linii oddalonych od siebie może o 800 metrów. To jest ewenement na skalę londyńską, gdzie wszystkich przejazdów jednopoziomowych jest może 20 ... a może nie ... W każdym razie to, że tam nikt się nie szwenda po torach jest skutkiem 2 czynników: 1) torowiska są dość szczelnie poodgradzane od gawiedzi najprzeróżniejszymi płotami - wejść na tor jest niezwykle trudno; istnieje jednakowoż dostatecznie duża liczba przejść nad- i podtorowych, tak więc szwendać się po torach nie ma potrzeby; 2) narodek tamtejszy jest posłuszny zakazom (i nakazom) i jak napisane jest żeby się nie pałętać, bo można się usmażyć (było, nie było - 3000 V), to nie wchodzą. Generalnie, jak im się coś napisze, to się tego trzymają. Dotyczy to każdej dziedziny życia. Przykłady możnaby mnożyć ... A to się jeszcze pochwalę ... :-) Czekałem kiedyś na pociąg na stacji Kensington Olympia i akurat przejeżdżał tamtędy pusty Eurostar. Powolutku, bo tory tam mało ciekawe, więc sobie pogłaskałem 8=) Szkoda, że nikt mi fotki nie cyknął, miałbym sobie na pamiątkę ... pzdr sluzbowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: metro i rogatki IP: *.p.lodz.pl 07.08.03, 00:09 Niby daleko, a blisko do Wimbledonu, Richmond i Hampton Court :-) No tak, ale tam to jest kolej, a w Chicago ichnie metro, czyli "L". Nie 3000 V tylko 600 albo 750 V (juz przy 1200 V sa zwarcia miedzy szyna pradowa i jezdna). Odpowiedz Link Zgłoś
sluzbowo Re: metro i rogatki 07.08.03, 00:38 No, faktycznie. 1) 750 V DC - 3 szyna 2) 660 V DC - 3/4 szyna (np. tuba) 3) 25 kV 50 Hz AC - sieć napowietrzna Ad. 3: może wahać się w granicach 19 - 27.5 kV, chociaż nie powinno spaść poniżej 22.5 kV Dane mam <a href="www.worldrailfans.org/Forum/1999/Oct/6194126.shtml"target="_blank" stąd</a> pzdr sluzbowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: metro i rogatki IP: *.p.lodz.pl 07.08.03, 01:40 Jak sie pogrzebie, to sie wygrzebie :-) Zawsze nas ciekawilo, ile jest woltow na odcinku Gunnersbury-Richmond (linia NR i District) oraz Queen's Park-Harrow & Wealdstone (Bakerloo i NR). Cos o tym napisano? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
sluzbowo Re: metro i rogatki 07.08.03, 01:56 Grzebałem, nie znalazłem, może nie umiem aż tak dobrze szukać ;-) A czy cała Tuba nie ma przypadkiem jednego napięcia? IMHO powinno być 660 V DC - system 3/4 szyna... Ale nie wiem jak jest. pzdr sluzbowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: metro i rogatki IP: *.p.lodz.pl 07.08.03, 02:01 Ale tam tymi samymi torami jezdzi "zwykly" pociag - czyli National Rail, jak to sie teraz nazywa. Prawdopodobnie jedzie na troche niepelnej mocy. Odpowiedz Link Zgłoś