longeta 07.09.07, 20:07 tak z ciekawości zapytam czy: dalej jesteście dumni że wrzucacie kartki do głosowania,patrząc z duma na swoich wybrańców z prawa i lewa a nawet z centrum??? bo ja jestem dumny że nie głosowałem:-))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
radioaktywny Dlaczego trzeba głosować 07.09.07, 20:33 Nadchodzące prędzej czy później wybory do parlamentu znów rodzą obawy o frekwencję. Poprzednie pokazały, że zaniepokojenie jest uzasadnione. Z wyborów na wybory coraz mniej osób posiadających w dowodach polskie obywatelstwo w nich uczestniczy. Pytani po fakcie wymieniają różne przyczyny, najczęściej mówią; że czasu nie mieli, nie wiedzieli na kogo, nie było odpowiedniego kandydata, bo się nic nie zmieni, bo ONI zrobią i tak co będą chcieli, lub byli w tym czasie na działeczce. Nikt jeszcze nie powiedział, że z powodu lenistwa, ale można przypuszczać, że w wiekszości przypadków tak właśnie wygląda smutna prawda. Szczycimy się pielęgnowaniem tradycji, historią, bohaterami. Przykładnie celebrujemy rocznice napaści, powstań, walki. Wbijamy dzieciom i młodzieży do głów daty, fakty, nazwiska. Analizujemy wciąż kanon lektur i zmieniamy na bieżąco nazwy ulic. Stawiamy pomniki, obeliski i kamienie. Rozpamiętujemy doznane krzywdy, straty. Wciąż postrzegamy naszych sąsiadów poprzez pryzmat historii. Krzyczymy o rozkradaniu Polski, zaborze ziemi i wykradaniu nam pokolenia najbardziej wykształconej młodzieży. Szukamy wokól wrogów czychających na naszą ojczyznę. Na wybory jednak nie chodzimy. Nie potrafimy zrozumieć, że wypełniona karta do głosowania w czasie pokoju jest dokładnie tym samym co naładowana broń dla naszych przodków walczących o przyszłość kraju. Nie rozumiemy, że poprzednie pokolenia ginąc poświęcali się właśnie po to, aby przeciętny Kowalski lub Malinowski mógł odświętnie ubrany iść do siedziby komisji wyborczej. Brakuje wyobraźni o tym, że to jedyna forma wpływu na rozwój polityczny i gospodarczy, na budowanie szacunku i poważania wśród zaprzyjaźnionych krajów Unii Europejskiej. Recepta na rozkradanie, wyzyskiwanie i czających się obcych, na bezrobocie, drogi, domy, bezpieczne granice, ciemnotę i głupotę. Czas zdać sobie sprawę, że nie skorzystanie z zaszczytu uczestnictwa w wyborach jest zaprzeczeniem patriotyzmu. To danie szansy wrogom tego kraju, ludziom niedorozwiniętym i zwykłym cwaniakom. To dopuszczenie do powolnego upadku, rozpadu społeczeństwa, zgodę na marginalizację, zakłopotanie przyjaciół i szyderstwa wśród nam nieprzychylym. Zależy nam na rozwoju naszej ojczyzny. Zależy bo mamy ja tylko jedną. Czas zdać sobie sprawę, że w naszym ręku, naszej karcie do głosowania i długopisie leży jej przyszłość. Jeśli nie wiemy na kogo głosować, wybierzmy naszym zdaniem mniejsze zło. Zbiorowa mądrość narodu pozwoli na wybór optymalny. Wybór, który da jej szansę. Nie pozwólmy, aby przyszłość wywoływała wstyd i zażenowanie, a garstka mogła decydować o całym narodzie. Wreszcie zdajmy sobie sprawę, że to nie wrogowie nam szkodzą. To my sami sobie szkodzimy wymyślając tysiące wymówek, aby tylko nie iść w niedzielę do urny. Odpowiedz Link Zgłoś
longeta Re: Dlaczego trzeba głosować 07.09.07, 20:38 radioaktywny napisał:.......... Ładny tekst,tylko masz jakiś wybór wśród tego wyjącego bydła w Sejmie??? Nie chodzę z premedytacją,ponieważ nie będę dorabiał nierobów,raz że ich jest za dużo,dwa ordynacja z listami partyjnymi jest do dupy i to cały sekret:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Re: Dlaczego trzeba głosować 07.09.07, 20:49 ...nie chodzisz, ale i tak chcąc nie chcąc podlegasz prawu stanowionemu przez "wyjących". Czy to Ciebie nie denerwuje? Odpowiedz Link Zgłoś
longeta Re: Dlaczego trzeba głosować 07.09.07, 20:53 nakole napisał: > ...nie chodzisz, ale i tak chcąc nie chcąc podlegasz prawu > stanowionemu przez "wyjących". Czy to Ciebie nie denerwuje? Ba,czasami mnie wqu..a jak widzę te gęby pełne kłamstw,ale to nie zmienia faktu,ani stanu,tym bardziej jedna kartka cudu nie uczyni:-) Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Re: Dlaczego trzeba głosować 07.09.07, 21:00 ..tu możesz się mylić, cuda nad urną wyborczą się zdarzają. Odpowiedz Link Zgłoś
longeta Re: Dlaczego trzeba głosować 07.09.07, 21:03 nakole napisał: > ..tu możesz się mylić, cuda nad urną wyborczą się zdarzają. Taaa,zauważyłem,zwłaszcza przy naszym wejściu do UE:-) Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Re: Dlaczego trzeba głosować 07.09.07, 21:05 ...zostań zatem mężem zaufania, a nic złego na Twoim terenie się nie stanie, a i może dobrze się przy okazji podczepisz... Odpowiedz Link Zgłoś
longeta Re: Dlaczego trzeba głosować 07.09.07, 21:09 nakole napisał: > ...zostań zatem mężem zaufania, a nic złego na Twoim terenie się nie > stanie, a i może dobrze się przy okazji podczepisz... Człowieku chyba nie znasz realiów w Brzezinach i kraju,siedzą ciągle te same gęby przy stole(może klika;-)),poza tym nie mam takich "pleców",ba nawet nie chce mi się ich zginać Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Re: Dlaczego trzeba głosować 07.09.07, 21:10 ...zbierz brygadę i stwórz zdrowy układ. Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Do czego go namawiasz? 07.09.07, 21:17 No cos ty i mialby zrezygnowac ze swojej ulubionej zabawy - pojde ,nie pojde , chcialbym i nie chcialbym , a pragne ,a boje sie ... Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Re: Do czego go namawiasz? 07.09.07, 21:29 ...wiem, że ON jest nieugięty ;) i to stracona scieżka... Odpowiedz Link Zgłoś
longeta Re: Do czego go namawiasz? 07.09.07, 21:34 nett1980 napisała: > No cos ty i mialby zrezygnowac ze swojej ulubionej zabawy - > pojde ,nie pojde , chcialbym i nie chcialbym , a pragne ,a boje > sie ... Nie pójdę,nawet jeżeli PiS miałby przegrać;-) Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Re: Do czego go namawiasz? 07.09.07, 21:40 ...no, dobrze, już dobrze. Najważniejsz, ze humor Ciebie nie opuszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
longeta Re: Dlaczego trzeba głosować 07.09.07, 21:35 nakole napisał: > ...zbierz brygadę i stwórz zdrowy układ. Mam nawet już nawet wzór TWA hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka "Pojutrze" 07.09.07, 21:19 To była część programu wychowawczego wojennego harcerstwa. Właśnie na czasy pokoju po wojnie. Świetny tekst, gratuluję. Podpisałabym się pod każdym słowem. Odpowiedz Link Zgłoś
longeta Re: "Pojutrze" 07.09.07, 21:32 graz.ka napisała: > To była część programu wychowawczego wojennego harcerstwa. Właśnie > na czasy pokoju po wojnie. > Świetny tekst, gratuluję. Podpisałabym się pod każdym słowem. niestety gruba kreska skreśliła i ten program;-) Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Drzewko się rozjechało :/ 07.09.07, 21:38 Longeto - wybacz pomyłkę. NIE odpowiadałam na Twój post - lecz radioaktywnego. Odpowiedz Link Zgłoś
longeta Re: Drzewko się rozjechało :/ 07.09.07, 21:42 graz.ka napisała: > Longeto - wybacz pomyłkę. NIE odpowiadałam na Twój post - lecz > radioaktywnego. nie używam drzewka,moze w następnym wcieleniu jako pies;-) Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Re: Drzewko się rozjechało :/ 07.09.07, 21:45 ...jako ewentualnie wcielony w kota też możesz mieć pożytek z drzeka. Pazury naostrzysz... Odpowiedz Link Zgłoś
breblebrox Ja też jestem dumna... 08.09.07, 00:25 ... że nie głosowałeś - mam nadzieję, że to taka Twoja nowa świecka tradycja będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
cassani lekarz jest wciąż na urlopie? 08.09.07, 00:34 czy po prostu nie bierzesz leków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CASSANI Re: Ale zauwaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.07, 23:02 zapewne przez zbieg okoliczności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Re: Urna,czy duma IP: *.pai.net.pl 08.09.07, 02:30 Powinienes byl glosowac na PiS - jestes ksenofobem - jestes homofobem - jestes niewyksztalcony - jestes z prowincji - jestes glupi czyli programowo w 100% zgodny z PiS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Urna,czy duma IP: *.lnet.pl 09.09.07, 14:02 Na kogo bym nie głosował, zawsze ci sami są przy korycie, zmieniają tylko miejsca, więc jaki to ma sens. Odpowiedz Link Zgłoś
evonka dopóki... 09.09.07, 21:48 głosować będzie się na partie, a nie na ludzi, to nie będę dumna, bo do parlamentu się trafia wg kolejnosci na liscie, a nie ilosci zdobytych głosów. nadal ejdnak uwazam, że kartka do głosowania ma swoje znaczenie i warto głosować. inaczej robi to ktoś za ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
longeta Re: dopóki... 09.09.07, 22:32 evonka napisała: . inaczej robi to ktoś za ciebie. No i co z tego ma poza wstydem za Sejm??? Ale faktem jest jak zmienią ordynację to zagłosuję,ale jak na razie nawet PO przestała o tym gadać:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: Urna,czy duma 09.09.07, 23:33 przeczytałem: urna, czy durna. idę spać, bez ołvru. Odpowiedz Link Zgłoś
longeta Re: Urna, kurna, urna! 09.09.07, 23:46 momencik,a co powiesz na ikony partyjne rozsyłane po największych miastach,he??? Co ma wspólnego Olejniczak z Łodzią skoro nie wdepnął ani razu w psie gó.. i wątpię by poruszał się łódzkimi tramwajami? Albo Pitera z Płockiem,Tusk z Warszawą itp. To jest idiotyczne że ludzie wypromują(ba, dadzą im żreć za free) posłów którzy nie mają nic wspólnego z wyborcami którzy ich wybierają,tylko hasełka i krzesełka w Sejmie,tak jakby w Łodzi nie było polityków którzy potrafią nacisnąć zielony przycisk przy głosowaniu:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
big_news Re: Urna, kurna, urna! 09.09.07, 23:55 Nie mam zamiaru nikogo, a więc i Ciebie, namawiać do głosowania. Każdy ma swój rozum. Jeżeli zdaje Ci się, że wymienieni przez Ciebie mają mniejsze szansę na elekcję z powodu Twojej absencji, to nie idź. Ale, czy aby masz rację? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Urna, kurna, urna! IP: *.pai.net.pl 10.09.07, 00:21 longeta napisał: > Co ma wspólnego Olejniczak z Łodzią skoro nie wdepnął ani razu w psie gó.. i > wątpię by poruszał się łódzkimi tramwajami? zatem tyle samo ma wspolnego z Lodzia co i ty, wiec pakuj manatki i spieprzaj na forum brzeziny Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Urna,czy duma 09.09.07, 23:44 Nie głosując, też głosujesz. Na populistów. Głosując na uczciwą partię, masz okazję zachować szacunek dla samego siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
longeta Re: Urna,czy duma 09.09.07, 23:48 jan-w napisał: > Nie głosując, też głosujesz. Na populistów. Głosując na uczciwą partię, masz > okazję zachować szacunek dla samego siebie. Taa,a która to oprócz PiS;-)(?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twoj mason Re: Urna,czy duma IP: 193.142.243.* 10.09.07, 09:14 Witold, ty skonczony prymitywie, idz kurwa na swoja wies i targaj gnoj bo sie swinie utopia. Jeszcze sie baran przyznaje ze nie glosuje, takich jak ty powinno sie wywozic do Katynia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1999 Re: Urna,czy duma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.07, 09:17 > Witold longeta jest witold? buehehehehehehehehehehehe W sumie dobrze ze takie matoly nie glosuja, jest szansa na odsuniecie pisuaru od wladzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzezina- kalina Re: Urna,czy duma IP: *.city-net.pl 10.09.07, 09:27 wczoraj witold,dzisiaj kalina,a za chwile znów longeta głąbie. W sumie dobrze ze takie matoly nie glosuja, jest szansa na > odsuniecie pisuaru od wladzy (ROTFL)mało prawdopodobne,a nawet jeżeli jakimś psim swędem coś wyjdzie opozycji,to i tak Ojciec Dyrektor będzie trzyma rękę na pulsie,a PO pójdzie na kolanach zamiast na Jasną Górę,do Torunia:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1999 Re: Urna,czy duma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.07, 09:29 Lekarz polecil ci pisac "z nielogu"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twoj mason Re: Urna,czy duma IP: 193.142.243.* 10.09.07, 09:39 > wczoraj witold,dzisiaj kalina,a za chwile znów longeta głąbie. Witold zaloguj sie juz, twoj ISP powinien sie nazywac BRZEZINY-NET, ale macie kompleksiki.. CITY :] Wielkie miasto brzeziny i jego INTERNET ;-))) > (ROTFL)mało prawdopodobne,a nawet jeżeli jakimś psim swędem > coś wyjdzie opozycji,to i tak Ojciec Dyrektor będzie trzyma > rękę na pulsie,a PO pójdzie na kolanach zamiast > na Jasną Górę,do Torunia:-))) Won do gnoju, mowilem cos Witold Odpowiedz Link Zgłoś