Gość: flip IP: *.p.lodz.pl 16.12.01, 17:47 Gdzie w Lodzi najdluzej utrzymal sie "weksel" - ale nie trojkatny, jak na Wroblewskiego albo w Konstantynowie, ale taki z przepinaniem wozu motorowego, ktory objezdzal przyczepe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jasam Re: weksel 16.12.01, 21:42 jaki laik: Cos pamietam o Rzgowskiej, zanim zrobili wiadukt. Może tam ??? Młody byłem i nie zwracałem uwagi na takie ważne daty. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: weksel IP: *.p.lodz.pl 17.12.01, 11:15 jasam napisał(a): > jaki laik: > Cos pamietam o Rzgowskiej, zanim zrobili wiadukt. Może tam ??? > Młody byłem i nie zwracałem uwagi na takie ważne daty. > pozdr. Niezupelnie tak. Petle dostepna od Rzgowskiej (w miejscu dzisiejszej) zbudowali Niemcy w II wojne. Potem, ok. 1968? zamieniono ja na odwrotna, od Kilinskiego. W 1971? otwarto wiadukt, a tramwaj jechal pod nim az do ulicy Komorniki, gdzie byl ostatni "weksel" - uzywany mniej wiecej do 1975 r. Konczyla tam "18". Ale bardzo dlugo wykorzystywano ten "weksel" na ulicy Widok - tam byla krancowka "19", zanim przedluzono ja do Strykowskiej. A na podmiejskich? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baja Re: weksel IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.01, 21:12 Flipy sa dzisiaj bardzo leniwe, prosze się odwrócić i wyciagnąc ze szklanej gablotki książeczkę, otworzyć na str 38 i przeczytac,że np w latach 60 XXw zlikwidowano weksel u zbiegu ul Popioły i Rudzkiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: weksel IP: *.p.lodz.pl 17.12.01, 21:15 A co on tam robil - ten weksel? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mch Re: weksel IP: *.pai.net.pl 17.12.01, 21:18 A co mógł robić? Pewnie leżał i cierpliwie czekał aż jakiś tramwaj po nim przejedzie (weksel-masochista...). :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baja Re: weksel IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.01, 21:19 krańcówkował sięa bo co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mch Re: weksel IP: *.pai.net.pl 17.12.01, 21:16 Brawa dla tego człowieka! Flip, nagrodę prosimy dla kolegi. Odpowiedź prawidłowa + podanie źródła. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baja Re: weksel IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.01, 21:22 raczej ścieżki dostępu Odpowiedz Link Zgłoś
zamek weksel, a po wekslu krancówka 17.12.01, 23:15 Gość portalu: baja napisał(a): > w latach 60 XXw > zlikwidowano weksel u zbiegu ul Popioły i Rudzkiej ...a na jego miejscu zbudowano najśliczniejsza krancówkę uliczna w Łodzi (Rudzka - dookoła "domu pod zegarem" - Rodzinna, gdzie dwutor - Popioły - Rudzka), której - o podłości! - też już nie ma :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: weksel, a po wekslu krancówka IP: *.p.lodz.pl 17.12.01, 23:31 Czasmi nieuwaga staje sie przyczyna niezlej konwersacji. Usmialem sie zdrowo. Myslalem-ci ja o Pabianickiej i Rudzkiej. Ale to juz niewazne. Rzeczywiscie, tamta petla byla przesliczna. Czy oni juz rozebrali tory na Rudzkiej? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: weksel, a po wekslu krancówka 18.12.01, 21:42 nie wszedzie rozebrali, ale sa już miejsca bez nich.... Odpowiedz Link Zgłoś