Dodaj do ulubionych

Jet Air vs. LOT

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.07, 22:20
wiem, że to nie miejsce na koncert życzeń, ale...
JetAir otwiera połączenie z Zielonej Góry do Warszawy, na własną
rękę, bilety [jak zapowiada] mają być tańsze o ok. 20% od biletów na
tej samej trasie obsługiwanej przez LOT.
www.pasazer.com/artykul.php?lp=2209
Myślę, że gdyby p.Ł wynegocjował takie warunki dla Łodzi, połączenie
mogłoby być rentowne.

Swoją drogą, gdyby JetAir otwierał kolejno połączenia krajowe,
tańsze od LOT-u, to nasz Narodowy przewoźnik miałby nielada
konkurencję.. Fakt, że paxy narzekali na niewygodę J32, ale myślę że
lot trwający przeciętnie 0.5 do 1h da się przezyć. Tym bardziej że
bilety byłyby w zamyśle nieco tańsze od LOTu...
Obserwuj wątek
    • Gość: prezesik Re: Jet Air vs. LOT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.07, 23:54
      To nie jest takie oczywiste jak by się mogło wydawać, gdyż loty LCJ-WAW są
      najczęściej wybierane jako dolotowe do hubu w Wawie a stamtąd dalej do miejsc,
      gdzie lata LOT. Wtedy pasażer na jednym bilecie LOT-u ma uproszczoną odprawę,
      jako taką synchronizację obu lotów i inne benefity. Dlatego też sama firma
      JetAir nie będzie w stanie zapewnić tych korzyści i niższa cena (jeśli w ogóle)
      nie będzie tu rekompensatą.
    • Gość: nn Łódź-Warszawa nie wróci już do rozkładu lotów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.07, 00:00
      Mniej szczęścia mają Łodzianie. Niezależnie od rezultatu rozmów połączenie
      Łódź-Warszawa nie wróci już do rozkładu lotów. "Nic nie wskazuje na to, by te
      loty miałyby być w przyszłości opłacalne. Dlatego zdecydowaliśmy o zlikwidowaniu
      rejsów" - dodał Wojciech Kądziołka. Ostatni rejs z Warszawy do Łodzi odbędzie
      się w piątek 26 października, a z Łodzi do Warszawy dzień później.
      www.latajznami.pl/aktualnosci,1783,lot_miesiac_dluzej_do_bydgoszczy_i_zielonej_gory.html
      • geographer Re: Łódź-Warszawa nie wróci już do rozkładu lotów 30.10.07, 22:12
        Co innego gdyby w rozsądniejszy sposób zaproponowali to co usiłowało zrobić
        Direct Fly. Gdyby loty były kilka razy dziennie na trasie np. Łódź-Gdańsk to nie
        wierze że nie było by na nie chętnych (oczywiście jeżeli bilet nie kosztowałby
        1000 zł). Niestety często podróżuje służbowo i prywatnie na tej trasie i proszę
        mi wierzyć, że gdyby była taka możliwość i bilet nie kosztowałby krocie to
        chętnie z takiego połączenia bym korzystał. A z pewnością nie jestem jedyny.
        Niestety droga krajowa nr.1 to droga przez mękę i nawet najbardziej niewygodny
        samolot jest lepszy.
        • ww_lodz Re: Łódź-Warszawa nie wróci już do rozkładu lotów 30.10.07, 22:31
          Pewnie wiele osób zdecydowałoby tez się lecieć z GDA do KRK z
          krótkim miedzylądowaniem w Łodzi, niż z przesiadką w WAW.
        • Gość: Redrum Re: Łódź-Warszawa nie wróci już do rozkładu lotów IP: *.toya.net.pl 31.10.07, 11:19
          > 1000 zł). Niestety często podróżuje służbowo i prywatnie na tej trasie i proszę
          > mi wierzyć, że gdyby była taka możliwość i bilet nie kosztowałby krocie to
          > chętnie z takiego połączenia bym korzystał. A z pewnością nie jestem jedyny.
          > Niestety droga krajowa nr.1 to droga przez mękę i nawet najbardziej niewygodny
          > samolot jest lepszy.

Tylko pytanie, kto będzie do tego dopłacał bo inaczej bilet bedzie kosztowal krocie.Latanie to nie PKS.Godzina lotu takiego SAAba to około 8 tyś zł (w lataniu rozkładowym jeszcze drożej).Eksploatacja tras krajowych jest więc bardzo kosztowna. Nawet LOT się przyznaje, że to nieopłacalny biznes, tyle że jak dowiozą paxa do WAW to dalej on tez sobie LOTem poleci i jakiś grosz zostawi firmie.Polskie społecześtwo jest zbyt biedne żeby latać na krajówkach.Dlatego Direct Fly się skończył.Kiedyś bodajże Wizz latał z KRK do GDN przez WAW i szybko się z tego wycofał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka