Gość: jurek Dzień Trzech Króli wolny od pracy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.08, 22:24 ja chce miec wolne w święto kwitnących jabłoni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Czemu nie? IP: *.autocom.pl 15.01.08, 22:28 Nie jestem katolickim oszołomem. Jestem katolikiem umiarkowanie praktykującym. Uważam jednak, że są Święta, które święcić należy. Akurat Trzech Króli jest Świętem koscielnym nakazanym i każdy katolik ma obowiązek uczestniczyć w tym dniu w Mszy Świętej. Nie widzę nic zdrożnego w tym aby taki dzień był wolny od pracy. A dla pracusiów, którym Święta katolickie przeszkadzają proponuję aby taki dzień można było odpracować w dowolną sobotę. Rozważyłbym też (na tych samych zasadach) wolne w Wielki Piątek, Wigilię i Dzień Zaduszny. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Czemu nie? 15.01.08, 22:32 Gość portalu: Stefan napisał(a): > Uważam jednak, że są Święta, które święcić należy. Akurat Trzech > Króli jest Świętem koscielnym nakazanym i każdy katolik ma obowiązek > uczestniczyć w tym dniu w Mszy Świętej. Czyżby nie było mszy po godzinie 16:00? > > Rozważyłbym też (na tych samych zasadach) wolne w Wielki Piątek, > Wigilię i Dzień Zaduszny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Czemu nie? IP: *.autocom.pl 15.01.08, 22:36 Gratuluję fajrantu o 15:00. O 21:00 to ja po robocie nie mam już nawet siły szukać mszy, a co dopiero być przykładnym katolikiem. remez2 napisał: > Gość portalu: Stefan napisał(a): > > > Uważam jednak, że są Święta, które święcić należy. Akurat Trzech > > Króli jest Świętem koscielnym nakazanym i każdy katolik ma obowiązek > > uczestniczyć w tym dniu w Mszy Świętej. > Czyżby nie było mszy po godzinie 16:00? > Odpowiedz Link Zgłoś
cesarz_lodow_smietankowych To idź przed pracą. 15.01.08, 22:37 Taki duży problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: To idź przed pracą. IP: *.autocom.pl 15.01.08, 22:42 Koledzy! Widzę, że Wy wszyscy pracujecie 8 godzin z kartą zegarową i wydaje Wam się, że wszyscy inni tak pracują. Ja pracuję po kilkanaście godzin na dobę (nienormowany tryb), żeby różne nieroby mogły odbębniać swoje osiem godzin i potem się obijać. Ciężko jest być wierzącym i praktykującym katolikiem mając protestancką etykę pracy. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: To weź dzień wolny. IP: *.autocom.pl 15.01.08, 22:46 Uwaga słuszna. Powiedz moim szefom. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Czemu nie? 15.01.08, 22:53 Masz święcić dzień święty. Oczekujesz od władzy świeckiej aby ustanowiła "dzień święty", który Ty będziesz święcił. Tak od 2 000 lat kk wyręcza się władzą świecką. Czy modlitwa w domu jest mniej ważna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Czemu nie? IP: *.autocom.pl 15.01.08, 23:00 Pytasz o moje zdanie, czy o zdanie mojego proboszcza? remez2 napisał: > Masz święcić dzień święty. Czy modlitwa w domu jest mniej ważna? Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Czemu nie? 15.01.08, 23:04 Gość portalu: Stefan napisał(a): > Pytasz o moje zdanie, czy o zdanie mojego proboszcza? Oczywiście Twoje. Rozmawiam z Tobą. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Czemu nie? IP: *.autocom.pl 15.01.08, 23:10 Masz rację. Można się pomodlić w domu. Ale kościół wymaga, aby na mszę w dzień święty chodzić. Na tym właśnie polega święto nakazane. A mój były proboszcz, to nawet uważał, że chodzenie na mszę do innego kościoła niż parafialny to grzech. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Czemu nie? 15.01.08, 23:18 Gość portalu: Stefan napisał(a): > A mój były proboszcz, to nawet uważał, że chodzenie na mszę do > innego kościoła niż parafialny to grzech. To przykre ale błądzą również proboszczowie. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Czemu nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 22:41 Widze, ze chcesz zmieniac historie Polski. Historii nie da sie odrzucic. Kazdy kraj ma taka, jaka ma, a jesli ktos sie z nia nie zgadza, droga wolna, granic brak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Czemu nie? IP: *.autocom.pl 15.01.08, 22:44 A do czego ten komentarz, bo nie łapię. Gość portalu: guest napisał(a): > Widze, ze chcesz zmieniac historie Polski. Historii nie da sie odrzucic. Kazdy > kraj ma taka, jaka ma, a jesli ktos sie z nia nie zgadza, droga wolna, granic b > rak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waco Re: Czemu nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 22:33 filmik o pomniku dla Prezydenta: miastozinnejbeczki.blox.pl/2007/05/Glazy.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Czemu nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 22:34 To, co zabrano w poprzednim ustroju politycznym nalezy przywrocic i argumentacja za przywroceniem tego dnia, jako dnia wolnego od pracy, jest niepodwazalna. Te wszystkie okrzyki sprzeciwu wynikaja z braku poszanowania przodkow, czyt. tradycji, braku wiary w cokolwiek poza pieniedzmi, naiwnym rozumowaniu, ze jesli bedziemy mieli mniej dni wolnych niz w wielu krajach starej UE, to te kraje ekonomicznie dogonimy, he, he szczegolnie przy takiej inflacji, jaka teraz mamy :P, nawet nasze wnuki ich nie dogonia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczo i Boso Re: Historia jest dluga i pokretna... IP: *.natpool1.outside.ucf.edu 16.01.08, 17:47 To moze powrocimy do zwyczajow i swiat naszych polskich przodkow, ktorzy kiedys musieli przyjac (narzucone im) chrzescijanstwo, by - po prostu - uniknac fizycznej zaglady!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FYTusk Re: Kto cie uczyl historii?- palancie, WSA IP: *.hsd1.ca.comcast.net 17.01.08, 05:10 CZYLI ZMS-OWSKA SZKOLA AKTYWU? A moze szkola ideologiczna w Moskwie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szakal Dzień Trzech Króli wolny od pracy? IP: 84.114.50.* 15.01.08, 22:29 w austrii to dzien wolny!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Dzień Trzech Króli wolny od pracy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 22:35 Jak juz powiedziano w artykule, w wielu krajach, tylko w Polsce musi byc zawsze inaczej, niestety najczesciej nie jest to synonimem czegos lepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Dzień Trzech Króli wolny od pracy? IP: *.187.240.11.ip.airbites.pl 15.01.08, 22:30 Tak świetny pomysł, a do tego każdy powinien mieć dzień wolny w swoje urodziny. I w urodziny pana prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajpi Dzień Trzech Króli wolny od pracy? IP: *.net.autocom.pl 15.01.08, 22:32 precz ze szkodliwym ajwaj pisem Odpowiedz Link Zgłoś
mirgrab Za czyje pieniądze?-chyba nie Kropiwnickiego? 15.01.08, 22:37 Żyjemy w bardzo bogatym kraju który stać na kilkadziesiąt dni wolnych od pracy,50-letnich emerytów,pseudo bezrobotnych.Dla zwykłego poklasku politykierzy miary autora pomysłu forsują takie projekty.Jak ktoś chce mieć święto,niech sobie weźmie urlop i kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Za czyje pieniądze?-chyba nie Kropiwnickiego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 22:43 Kolejny, ktory w stylu tow. Gierka wciska motłochowi ciemnote, że gdy pomoga, czyt. będą pracować jedel lub kilka dni więcej, to będą bogatsi. To już było, daj spokój z taka propaganda, bo malo kto w nia dzisiaj wierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Za czyje pieniądze?-chyba nie Kropiwnickiego? 15.01.08, 22:56 A co ma do rzeczy propaganda, Gierek, cykliści, marsjanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Za czyje pieniądze?-chyba nie Kropiwnickiego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 23:10 Posluchaj sobie fragmentu kabaretu TEY o kosztach 'takiego pieprzenia w telewisji', wtedy zrozumiesz analogię do lamentu na temat wplywu wolnego dnia 06. stycznia na poziom zycia pracownika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Jestem katolikiem... IP: *.fdk.airbites.pl 15.01.08, 22:49 ...i jestem przeciw tej inicjatywie. A Kropiwnicki zawsze kojarzył mi się z takim katolstwem do kamer. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gmanchuel We Francji tak sie obchodzi Dzien Trzech Kroli IP: *.fbx.proxad.net 15.01.08, 22:50 We Francji Dzien Trzech Kroli nie jest wolny od pracy ale sie obchodzi w ten sposob: sie je "galette des rois" czyli placek Kroli. To placek z ciasta przewaznie i tradycyjnie nadziewany masa migdalowa ale teraz coraz czesciej sa tez inne smaki, np jabklo. Sie je w zasadzie w dniu Trzech Kroli albo w najblisza niedziele. Ale coraz czesciej sie je tez kiedykolwiek w okresie tego swieta, czyli w styczniu. Nawet czesto mozna teraz juz kupic ten placek w sklepie w grudniu. W srodku placku znajduje sie figurynka ("feve"). Osoba ktora znajduje te figurynke w swoim kawalku ciasta staje sie krolem lub krolowa dnia i nosi korone z kartonu ktora jest sprzedawana razem z ciastem. Jak krolowa, to musi wybrac sobie swojego krola a jak krol, to musi wybrac sobie swoja krolowe. Czesto miejsca pracy (firmy, instytucje, skoly itd...) organizuja impreze na pocaztku stycznia dla swoich pracownikow podczas gdy sie je te galette. Jak jest duzo pracownikow, jest oczywiscie kilka plackow i tez kilka krolow. To moze tez byc okazja dla menedzera zlozyc zyczenia w nowym roku swoim pracownikom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: We Francji tak sie obchodzi Dzien Trzech Krol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 22:54 Co kraj, to obyczaj. Szanujmy tradycje francuskie, szczegolnie gdy przebywamy we Francji, lecz szanujmy przynajmnie tak samo tradycje naszego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: We Francji tak sie obchodzi Dzien Trzech Krol 15.01.08, 23:03 Gość portalu: guest napisał(a): > Co kraj, to obyczaj. Szanujmy tradycje francuskie, szczegolnie gdy przebywamy w > e > Francji, lecz szanujmy przynajmnie tak samo tradycje naszego kraju. Przecież rzecz idzie nie o szanowanie tradycji tylko o kolejny dzień wolny od pracy. BTW - nikomu ze zwolenników nie przeszkadza, że obchodzono je za dyktatury stalinowskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: We Francji tak sie obchodzi Dzien Trzech Krol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 23:12 Jak slusznie zacytowano w artykule, jest to swieto starsze od Świąt Bożego Narodzenia, a więc także starsze od Stalina. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: We Francji tak sie obchodzi Dzien Trzech Krol 15.01.08, 23:21 Gość portalu: guest napisał(a): > Jak slusznie zacytowano w artykule, jest to swieto starsze od Świąt Bożego > Narodzenia, a więc także starsze od Stalina. Ale 500 lat B.C. też obchodzono różne święta. Może któreś przywrócić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: We Francji tak sie obchodzi Dzien Trzech Krol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 23:24 Jestes pewny, ze obchodzono je w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: We Francji tak sie obchodzi Dzien Trzech Krol 15.01.08, 23:33 Gość portalu: guest napisał(a): > Jestes pewny, ze obchodzono je w Polsce? Nie. Ale jak fajnie byłoby się powołać na 2 500 letnią tradycję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: We Francji tak sie obchodzi Dzien Trzech Krol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 23:37 W Polsce istotna jest polska tradycja, dopiero potem tradycje innych panstw. Zreszta jest tak w kazdym kraju i Polska nie jest tu wyjatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: We Francji tak sie obchodzi Dzien Trzech Krol 15.01.08, 23:43 Gość portalu: guest napisał(a): > W Polsce istotna jest polska tradycja, dopiero potem tradycje innych panstw. > Zreszta jest tak w kazdym kraju i Polska nie jest tu wyjatkiem. W Polsce stosowano swego czasu "próbę wody". Nie sądzę aby ktoś chciał tę tradycję reaktywować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek Dzień Trzech Króli wolny od pracy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 22:53 Do inicjatywy ustawodawczej potrzeba 100 tys. podpisów, a ile podpisów potrzeba do odwołania prezydenta miasta ? . Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Dzień Trzech Króli wolny od pracy? 15.01.08, 23:04 A nie wystarczy mu, że jest królem? "Prezydent Łodzi wprowadził także w swoim mieście nową tradycję. Wraz z prezydentami Zgierza i Pabianic co roku w Święto Objawienia pielgrzymuje do szopki przed łódzką archikatedrą. Jako trzej królowie niosą dary: mirrę i kadzidło (przysyłane przez ojców franciszkanów z Jerozolimy) oraz złoto (w postaci sztabki lub monety kupowanej w NBP)." Niechby lepiej dali na nędzarzy zamiast kupować sztabki i monety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edi Dzień Trzech Króli wolny od pracy? IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.01.08, 23:11 Ekonomia sie poprzewracala panu Jerzemu. Swoja droga skad on bierze na to popyt? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Dzień Trzech Króli wolny od pracy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 23:13 Jest popyt, powinna byc podaz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Dzień Trzech Króli wolny od pracy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 23:12 W Szwecji mają wolne od Wigilii do Trzech Króli, w Belgii od Wigilii do Nowego Roku. W Europie tylko Wielka Brytania ma o 1 dzień świąteczny w roku niż Polska (my 9, oni 8), pozostałe kraje mają więcej. A jak ktoś jeszcze coś napisze o efektywności pracy na Zachodzie, to się mu w twarz roześmieję. Mam rodzinę pracującą w Belgii i w Szwecji w zawodzie, pracują na 50% możliwości(a nie jak w Polsce na 80) i jeszcze jest to za szybko. Przestańcie wreszcie pieprzyć że jesteśmy narodem nierobów. Bezczelnie nas wykorzystują i jeszcze do tego obrażają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Dzień Trzech Króli wolny od pracy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 23:16 O polskiej niskiej wydajnosci w porownaniu z ta zachodnia, pieprza tylko ci, ktorzy nie przepracowali na zachodzie ani jednego dnia i nie mogli naocznie porownac wydajnosci pracy tu i tam. Odpowiedz Link Zgłoś
klioklio Dzień Trzech Króli wolny od pracy? 15.01.08, 23:14 Kropiwnicki!A kto na ciebie będzie pracował,gdy bedą tylko swięta. Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Znowu jakiś baran nadaje pod różnymi nick'ami. 15.01.08, 23:14 IP.*.neoplus.adsl.tpnet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
cesarz_lodow_smietankowych Dwóch. 15.01.08, 23:22 Drugi to IP: *.fwgc.dot.ca.gov, czyli dodo vel fuji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Dwóch. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.08, 00:05 Inteligenci się znaleźli: IP.*.neoplus.adsl.tpnet.pl będzie miał każdy niezalogowany użytkownik neostrady :P Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: Dwóch. 16.01.08, 01:09 Gość portalu: Tomek napisał(a): > Inteligenci się znaleźli: IP.*.neoplus.adsl.tpnet.pl będzie miał każdy > niezalogowany użytkownik neostrady :P xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Zgoda, ale typ wypowiedzi i nawet te same błędy, to chyba nie jest przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
rojczer A 22 lipca to pies? 15.01.08, 23:17 Jeśli mamy świętować 6 stycznia, to ja proponuję reaktywować także 22 lipca. Na takiej samej zasadzie, co Trzech Króli; było ono obchodzone przed 1960 rokiem i do dzisiejszego dnia ma wielu zwolenników. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: A 22 lipca to pies? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 23:22 Wczesniejsze 22 lipca jest obchodzony 11 listopada. Swieto pozostalo, tylko termin zostal zmieniony, wiec postaraj sie o lepszy przyklad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciuś I Re: Dzień Trzech Króli wolny od pracy? IP: *.aster.pl 15.01.08, 23:25 Dawaj dalej, ja chcę wolne w swoje imieniny, niedługo to więcej wolnego niż pracy, ale żadamy wyższej płacy no i z czego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Dzień Trzech Króli wolny od pracy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 23:29 pl.wikipedia.org/wiki/Maciej_Aposto%C5%82 Święty Maciej wspominany jest przez chrześcijan w różnych terminach. Katolicy po posoborowej reformie kalendarza liturgicznego wspominają go 14 maja. Luteranie nadal obchodzą jego święto 24 lutego (tak jak wcześniej katolicy). Kościoły wschodnie przypominają go 9 sierpnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gmanchuel Dni wolne IP: *.fbx.proxad.net 15.01.08, 23:29 We Francji jest okolo 2 tygodnie wolne pod koniec grudniu i poczatek stycznia. Czsami Dzien Trzech Kroli jest w tym, czasami nie zalezajac od jakiego dnia jest 1_y stycznia. W tym roku szkoly rozpoczely prace 7 stycznia (przerwa swiateczna zaczynala sie w piatek 21_ego lub w sobote 22_ego grudnia dla szkol ktore pracuja w sobotach). Ale i tak w tym roku Dzien Trzech Kroli byl niedziala... Odpowiedz Link Zgłoś
zdd Dzień Trzech Króli wolny od pracy? 15.01.08, 23:29 A nie ma sprawy niech będzie. Szkoda tylko że w styczniu. Zazwyczaj zimno, dzień krótki i śniegiem sypie. Ale Bóg zapłac i za ta taki dzień bez znoju i udręki "świadczenia" pracy na np. piramidę opatrzności i tym podobne fanaberie moich krajan ogarniętych porażającym wirusem umysłu ... "wiarą" się zowiącym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Brak umiaru we wchodzeniu po palcu IP: *.toya.net.pl 15.01.08, 23:38 Kropa demonstruje kosmiczny brak umiaru we wchodzeniu czarnym po palcu w dupe.Ten dewot staje się nie obliczalny. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: Ateiści powinni wtedy 16.01.08, 00:00 krakus24a napisał: > zapie..ć. Oczywiście katolicy jak zwykle chcą pasożytować na pracy ateistów, ale wasze niedoczekanie:))Bajka o trzech królach nie będzie podstawą do państwowego świeta. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Kropa odpuść sobie lepiej i odejdź na "zasłużoną" 15.01.08, 23:53 emeryturę na poziomie minium socjalnego, bo swoją dotychczsową dziłalnością na nic więcej nie zasłużyłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
panbuk1 Dobre owieczki i barany co pasterzy utrzymują !!! 15.01.08, 23:56 Mam nadzieję że, mój przedstawiciel na ten teren, a wasz pasterz otrzymał inną drogą i po cichoszu znacznie praktyczniejsze i bogatsze dary uduchowione. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
przyczajony_mason_ukryty_zyd Dzień Trzech Króli wolny od pracy? 15.01.08, 23:59 co jeszcze wolne??? cholera..nam polakom to sie za ch..nie chce pracowac i kazdy pretekst jest dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: Dzień Trzech Króli wolny od pracy? 16.01.08, 00:02 przyczajony_mason_ukryty_zyd napisał: > co jeszcze wolne??? cholera..nam polakom to sie za ch..nie chce pracowac i kazd > y > pretekst jest dobry. Nie myl kurczącej się populacji katopolaczków z Polakami. Odpowiedz Link Zgłoś
przyczajony_mason_ukryty_zyd a w imieniny i rodziny??? 16.01.08, 00:01 ja prosze zeby kazdy polak miał wolne w imieniny,urodziny -swoje,żony(meza) dzieci, szwagra,tesciowej ,wujka,kuzyna itp... kompletna paranoja ... Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: a w imieniny i rodziny??? 16.01.08, 00:04 przyczajony_mason_ukryty_zyd napisał: > ja prosze zeby kazdy polak miał wolne w imieniny,urodziny - swoje,żony(meza) > dzieci, szwagra,tesciowej ,wujka,kuzyna itp... > kompletna paranoja ... No i kaczych bliźniaków oraz feministki Kropiwnickiego:))) Odpowiedz Link Zgłoś