Gość: kasia Re: nagrobki w łodzi IP: *.dynamic.mm.pl 07.04.14, 09:55 W serwisie Pożegnaj jest cały spis firm zajmujących się wykonywaniem nagrobków w Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgorzata Re: nagrobki w łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.14, 12:23 Bardzo polecam zakład pana Wardęckiego na Kurczakach. Nagrobek bardzo ładny ,wszystkie prace terminowe. Dobry kontakt z właścicielem zakładu. Zdarzyła się konieczność poprawki , niezawinionej przez kamieniarza, lecz wynikającej z warunków klimatycznych. Sorry taki mamy klimat :) Wszystko zrobione od ręki i bardzo porządnie. Cieszę się że wybrałam ten zakład, tym bardziej, że mieszkam poza Łodzią i był to właściwie przypadek, a tak dobrze wyszło! Odpowiedz Link Zgłoś
podroznik85 Re: nagrobki w łodzi 22.05.15, 09:47 Ja ostatnio niestety musiałem skorzystać ze sklepu z nagrobkami... Spotkałem się z wieloma opiniami na temat naszych "wspaniałych" łódzkich kamieniarzy, więc ich sobie odpuściłem. Skorzystałem z gotowe-nagrobki.p, dali mi osobistego doradcę l i jestem zadowolony. Jeśli chodzi o trwałość materiału - dali mi 10 lat gwarancji, więc jest dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Re: nagrobki w łodzi IP: *.toya.net.pl 21.08.15, 22:26 Witam. Mogę z czystym sumieniem polecić zakład p.Wardęckiego z Kurczaków.Fachowa i życzliwa obsługa.Wykonanie na dobrym poziomie.Mimo nietypowego i dość skomplikowanego projektu,współpraca ułożyła się bardzo sympatycznie.Moje poprawki i uwagi (a było ich nie mało) uwzględniane bez grymaszenia i z uśmiechem.Cena na rozsądnym poziomie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
globi25 Re: nagrobki w łodzi 28.09.15, 23:42 Widzę ze największy niechluj i największy antyfachowiec na kurczakach i w całej lodzi popada w samouwielbienie:) pan Wardecki ma naprawdę poczucie humoru:) jedyne w czym jest dobry to w pisaniu sobie komentarzy na tym forum:) nie chce polecać tu żadnego zakładu mam tylko prośbę do zainteresowanych postawieniem nagrobki o zasięgnięciu opinie na cmentarzu u ludzi którzy już postawili pomnik o opinie a nie o branie na poważnie tych bzdur które są na tym forum pisane:) ale pan Wardecki przeszedł normalnie sam siebie:)) całe kurczaki się śmieją:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: nagrobki w łodzi IP: *.static.ip.netia.com.pl 22.03.16, 13:10 Tak czytam i czytam te komentarze i momentami to mnie śmiech ogarnia co wy ludzie wypisujecie na temat granitu, marmuru itp, a o opisach chińszczyzny już nie wspomnę. Prowadzę zakład kamieniarski od prawie 30 lat, a importem z całego świata zajmuję się około 20 lat. Prowadzę sprzedaż hurtową i detaliczną, w związku z czym mam do czynienia z różnego typu klientami i to są moje spostrzeżenia i uwagi: 1. Zarówno w Chinach jak i na całym świecie są lepsze i gorsze pokłady kamienia, jedne się sprawdzają w Polskich warunkach inne nie. Jeżeli chodzi o wykańczanie wnętrz nadaje się prawie każdy materiał i czy on będzie żywicowany czy nie, nie ma to większego znaczenia, gdyż nie jest narażony na działanie warunków atmosferycznych, zresztą większość granitów, marmurów czy trawertynów, która podoba się klientom zamawiający budowlankę jest żywicowana bądź nawet podklejana na siatce, gdyż inaczej by się rozleciały. Kamienie stosowane na zewnątrz nie powinny być żywicowane, gdyż ta żywica nie jest na tyle trwała aby wytrzymała zmiany temperaturowe występujące w naszym klimacie. Mianowicie podstawowym narażeniem jest mróz, ale również wysokie temperatury i pełne słońce mają tu duże znaczenie. Nigdy nie mierzyłem temperatury czarnego nagrzanego kamienia, ale myślę że jajka byśmy bez problemu usmażyli i to właśnie te wahania temperatur mają tu największe znaczenie. Spotkałem się również z przypadkami, kiedy na taki nagrzany kamień klienci wylewali wiadro zimnej wody i wtedy w skutek szybkiego schładzania i wystąpienia zjawiska skurczu dochodziło do pęknięć, tak że nie zawsze winny jest kamieniarz czy sam materiał, ale czasami również klient. 2. Jeżeli przychodzi klient i mówi że on chce taki i taki nagrobek i pomimo iż próbuję przekonać, że ten materiał się nie sprawdza w Polskich warunkach, a on się dalej upiera, to według mnie normalnym jest, iż wezmę to zlecenie i wykonam taki nagrobek. 3. Jeżeli chodzi jeszcze nagrobki z Chin to Chińczycy importują kamień z całego świata i wykonują te nagrobki u siebie. Cała Europa i pewnie świat mogą uczyć się obróbki kamienia od Chińczyków, gdyż w Europie kamień naturalny obrabia i poleruje się od około 500lat a oni zajmowali się tym długo przed naszą erą. Jakość Chińskich nagrobków wynika z tego, że chcecie kupować taniej, a wiadomym jest że nikt za darmo nie będzie robił, więc zjeżdżając z ceny zjeżdża się z jakości żeby coś na tym jeszcze zarobić. Dla przykładu gdybym chciał zamówić nagrobek z materiału nie chińskiego tylko importowanego do Chin o wysokiej jakości wykonania, to jest to nie opłacalne, bo w podobnej bądź nawet niższej cenie wykonam go u siebie i mam 99,9% pewności że nie będę miał na niego reklamacji, a ten 0,1% zostawiam, gdyż ja też jestem człowiekiem i czasmi czegoś nie wychwycę oglądając płyty po spolerowaniu. 4. Jeżeli chodzi o żywicowanie to zmusza do tego rynek i konkurencja (niezdrowa i nieuczciwa), gdyż przy cenach nagrobków z Chin i ich zabiegach chemicznych na kamieniu, nastąpił spadek cenowy i każdy próbuje wszystko co ma przerobić, a jeszcze 15-20 lat temu to już był odpad i przerabiało się takie bloki na kostkę brukową bądź inne elementy mniejsze gdzie omijało się pęknięcia, tzw. sztych w języku kamieniarskim. Pozdrawim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: nagrobki w łodzi IP: *.toya.net.pl 21.08.16, 13:12 Odradzam Firlika na Siewnej. Kilka miesięcy temu wzięli pieniądze i do dzisiaj z usługi się nie wywiązali. Pieniędzy oddać nie chcą. Grób rodziców ciągle nie dokończony. Tłumaczą ża albo deszcz, albo słońce, albo urlop, albo boli głowa itp. Odpowiedz Link Zgłoś
polkamsc Re: nagrobki w łodzi 30.06.18, 22:35 proszę sprawdzić ofertę www.polkam.com.pl łódź ul. latawcowa 13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feksy Re: nagrobki w łodzi IP: *.toya.net.pl 21.01.17, 23:37 Witam, szukam też nagrobka w Łodzi i wiele już porównań robiłem. Każdy robi praktycznie tak samo, ale projekt, który najbardziej mi się spodobał, to z zakładu kamieniarskiego z tej strony nagrobki-lodz.kamieniarz.net.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irena Re: nagrobki w łodzi IP: *.dynamic.mm.pl 03.07.19, 13:28 Nie polecam Srebrzyńskiej 1 zielona brama wejscie na cmentarz Andrzej Pytka naciąga na kasę posługuje się pieczątka NIP i Regon działalność zamknieta w 2007r. i adresem Srebrzyńska 28 czyli kamienioplastyka zakład brata Andrzeja Pytki na cmentarzu teraz działalność prowadzi syn Łukasz który nie ma zielonego pojecia o pomnikach odsyła do swojego ojca Andrzeja Odpowiedz Link Zgłoś
prok10 Re: nagrobki w łodzi 08.09.22, 11:30 Polecam: kamieniarstwojanik.pl/kamieniarstwo_nagrobkowe/index.html . Mają tam wiele ofert z nagrobkami. Serdecznie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś