Gość: \o/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 19:49 Ludzie! to CUD! Donek miał rację... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: p306 Re: Na A2 będą bramki bez opłat IP: *.toya.net.pl 10.03.08, 20:26 alleluja, bo 100 zł za autosrade do Poznaia i z powrotem to troche przesada by byla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suwren Byleby bramki zrobili na dojazdach IP: *.toya.net.pl 10.03.08, 21:44 a nie na samej autostradzie jak to ma miejsce na A4 Katowice-Kraków, czy A@ Konin Poznań, to są spowalniacze autostradowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: west Opłaty tylko na zjezdzie z autostrady IP: *.proxy.aol.com 11.03.08, 01:05 Opłaty powinny byc pobierane na podstawie biletu pobieranego automatycznie przy wjezdzie i opłacanego w zależności od przebytej trasy na zjeździe z autostrady. Należy bezwzględnie wprowadzić to rozwiązanie stosowane w najbardziej zmotoryzowanych krajach na świecie. Bramki na trasie stosowane są jedynie w przypadku opłaty za przejazd przez mosty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczoland atakuje Re: Opłaty tylko na zjezdzie z autostrady IP: *.dhcp.embarqhsd.net 11.03.08, 03:12 W najbardziej zmotoryzowanych krajach na swiecie zazwyczaj istnieje tez i cos takiego jak BEZPLATNE autostrady! Odpowiedz Link Zgłoś
slavekk Re: Opłaty tylko na zjezdzie z autostrady 11.03.08, 07:17 Gość portalu: kaczoland atakuje napisał(a): > W najbardziej zmotoryzowanych krajach na swiecie zazwyczaj > istnieje tez i cos takiego jak BEZPLATNE autostrady! Biedni ci niezmotoryzowani Francuzi, Włosi, Hiszpanie, Portugalczycy...;-) Odpowiedz Link Zgłoś
damianbsc Re: Opłaty tylko na zjezdzie z autostrady 11.03.08, 08:55 Autostrada - jak dla mnie to droga, ktora ma min 4 otwarte pasy w 1 strone! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: Opłaty tylko na zjezdzie z autostrady IP: *.prokom.pl 11.03.08, 17:01 Jakby nie było to łatwe do orżnięcia to by tak było..... Okazałoby się że nagle duża grupa ma bileciki tylko od wjazdu bezpośrednio porzedzającego miejsce zjazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobrze Czy na pewno? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.08, 10:42 Te umowy na budowe autostrad nie maja gwarancji budzetu panstwa na ilosc samochodow jezdzacych autostrada? Cos mi sie wydaje, ze wszyscy podatnicy zaplaca. Odpowiedz Link Zgłoś
p.wlodziu Na A2 będą bramki bez opłat 11.03.08, 10:46 Gorąca prośba moja i wielu wielu moich znajomych.Jeżeli będziecie budować bramki to pobudujcie je na zjazdach z autostrady. A nie jak teraz co 50-70 km na srodku gdzie ciąglosc ruchu jest hamowana, zaklócana.Tak przeciez jest w innch państwach np;we Wloszech. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz po cholerę nam te bramki, co? Tylko winiety 11.03.08, 11:04 Ja wiem, że wtedy jakieś przydupasy polityków aktualnie rządzących nie będą mogli zostać prezesami firm kasujących za przejazd, ja wiem, że wtedy im przyjdzie zdechnąc z głodu bo niczego innego w zyciu się nie nauczyli niz zerować na społeczeństwie ale co nas to wszystko miałoby obchodzić? Przeciez z winietą będzie i prościej i taniej; chcesz korzystać z autostrad - kup winietę i pomykaj..... Po cholerę nbam te brami i całe związane z tym zamieszanie? Odpowiedz Link Zgłoś
dr.anglik Re: Na A2 będą bramki bez opłat 11.03.08, 13:19 Dlaczego bramki a nie WINIETY? Czechy, Austria, maja winiety i dobrze z tym zyja. Jezeli tylko wplywy z winiet sa oddzielone od reszty budzetu i przeznaczone w pelni na budowe i utrzymanie autostrad oraz egzekwowanie winiet (jestem realista, a to Polska wlasnie), to przejazdy autostrada beda tanie... Bramki to anachronizm i pozostalosc sredniowiecznego myslenia (patrz myto). Dlaczego nikt nie zauwaza ze spowalniaja ruch i tworza lokalne, trudne do usuniecia korki? Zapraszam w okolice Londynu, Dartford Crossing na M25 na Tamizie, w piatek w godzinach szczytu. 3 godziny stania minimum, a bramek jest ze 20 w kazda strone.... Winiety pozwalaja zachowac wybor - korzystam lub nie korzystam z autostrad. A wychodzi taniej, szybciej, bardziej komfortowo i ekologicznie (bo nie stoi sie w korkach na bramkach, nie trzeba zwalniac/przyspieszac przed/za bramkami, itd.) Owszem, winiety trzeba egzekwowac. Ale coz, nasza Policja jest tak dobra w egzkewowaniu limitow predkosci na prostych, otwartych odcinkach, ze z egzekwowaniem winiet na podobnych drogach nie powinno byc problemu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niech niech tak zostanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 15:53 "Aby opłaty mogły być pobierane, muszą powstać stacje benzynowe, motele, restauracje i telefony alarmowe." Mogę zatankować przed autostradą. Mogę się wyspać poza autostradą. Mogę zjeść pozaautostradą. Jakby co to mam komórkę. Ergo. Płatność autostrady mi nie jest potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z okolic Teraz tam jest luz... IP: *.adsl.inetia.pl 11.03.08, 16:46 Teraz tam jest luz... a gdyby wprowadzić opłaty to byłoby zupełnie pusto. Taka prawda o tej autostradzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gino Na A2 będą bramki bez opłat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.08, 16:52 Do jasnej cholery, po co te całe bramki i inne duperele! Czy nie prościej wprowadzić winiety jak w Czechach i innych państwach? Czy Polacy rzeczywiście muszą zawsze wybrać to co najgłupsze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: Na A2 będą bramki bez opłat IP: *.prokom.pl 11.03.08, 16:58 To nie jest głupie ja piszesz. Właściciel/inwestor wie co robi. Winiety - przy całej naszej zdolności do oszukiwania..... Tak jak z biletami w autobusach.... bilet kupowane w kiosku i masz gapowiczów, jak wsiadasz do busa i płacisz kierowcy za przejazd - gapowiczów brak. Ten co chce zarabiać na autostradzie na którą łożył kasę wie co robi. Widać prawo nie gwarantuje tego ze lewe winiety będą wyłapywane lub karani wjeżdżający bez winiet.... Gdyby inwestor/właściciel ufał systemowi pobierania opłat przez winiety nie byłoby tych bramek (dodatkowy koszt przecież czyż nie?). To jest Polska, z tym sie zgodzę.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobrze Re: Na A2 będą bramki bez opłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 18:12 Niestety to bardzo głupie. A ty z Prokomu powinienes siedziec cicho, bo po pierwsze, bardzo duzo kasy loza podatnicy, ktorzy w dodatku gwarantuja oplacalnosc inwestycji, a po drugie przyklad Platnika i ZUSu dyskwalifikuje ciebie jako rozmowce. Odpowiedz Link Zgłoś
studi001 Re: Na A2 będą bramki bez opłat 11.03.08, 18:13 Głupie? Inwestor umie liczyć i wie co gwarantuje mu wływy a co nie... Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Pytanie? - ile w takim razie bedzie kosztowal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 17:21 przejazd z P-nia do Konina tj. 100 km. ?????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cichyy EUROPA końćzy się na Strykowie... IP: *.mantykora.net 11.03.08, 17:59 I to niestety bolesna prawda. Przy zjeździe z A2 dojazd do Warszawy jest koszmarem, a zagraniczniaki robią wielkie oczy i wertują mapy, czy aby nie zbłądzili i nie zjechali na jakieś podrzędne drogi.. Droga Łowicz-Sochaczew-Warszawa to jeden wielki plac budowy od kilku lat, jedna wolna nitka w jedną stronę bez możliwości wyprzedzania i całą zagracona Tirami. Jesteśmy STO LAT za MURZYNAMI! A ile będzie płacił Poznaniak jadący do Warszawy lub odwrotnie ? 4 x 12 zł w jedną stronę ? To jakaś zupełna paranoja... Już teraz bramki są przed Poznaniem i przed Wrześnią, czyli na głupim odcinku Poznań - Konin tyrzeba 2 razy się zatrzymywać i sięgać do kieszeni. W jakim kraju my żyjemy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobrze Re: EUROPA końćzy się na Strykowie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 18:14 Zyjemy tak, jak glosowalismy. To wolny kraj. Mozemy wybrac kazdego, a potem ponosic konsekwencje wyboru wiekszosci. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Bełkot powyborczy 11.03.08, 21:04 Gość portalu: dobrze napisał(a): > Zyjemy tak, jak glosowalismy. Mógłbyś jakoś to rozwinąć ? Bo wg mnie to pustosłowie > To wolny kraj. Zgoda. > Mozemy wybrac kazdego, a potem > ponosic konsekwencje wyboru wiekszosci. Tzn. które konkretnie wybory ci się nie podobają ? Bo autostrad nie budowaliśmy za komuny i niewiele w tej dziedzinie się zmieniło w ciągu rządów wszystkich ekip po 1989r. Może tak na świeżo - PiS w swoje 2 lata sporo rzeczy ZAMROZIŁ. Nie, żebym ci dokuczał, nawet nie wiem do której partii "pijesz", ale trudno od Donka wymagać, by zmienił obwodnicę Strykowa. O tym, co zrobił przekonamy się za kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MX_ZZ_002 Na A2 będą bramki bez opłat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 18:51 Niezbyt to fajny pomysł jest nie za fajny, ponieważ dzisiejsze opłaty tej trasy są wystarczające. Nie wiem po co to komu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juhas Na A2 będą bramki bez opłat IP: *.chello.pl 11.03.08, 18:53 Nich złodziejskie państwo ,które wprowadza opłaty za autostrady, odda kierowcom to co zabrało wprowadzając ,za Pola, słynne 12 gr za litr paliwa. Bandycki kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak A może warto zaoszczędzić forsę na bramki ? 11.03.08, 20:55 Może wyjdzie, że brak bramek i brak opłat jest tańszy ? Bramki trzeba zbudować i utrzymywać. Wraz z obsługą, itd. A skoro muszą być opłaty , to może po prostu wprowadzić WINIETY ? Tanie w obsłudze. Odpowiedz Link Zgłoś