the_dzidka 05.09.03, 08:40 To jest dopiero surrealizm i groteska w jednym. www1.gazeta.pl/kraj/1,34309,1651447.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aric666 <jeb> 05.09.03, 08:48 360 tyś. rzekłbym tylko kurwa. Tyle zmarnowanej kasy, za którą można by nakarmic głodnych ludzi.:((( Ile kosztuje nowy tomograf?? Ktoś wie?? Bo np na neurologi na Aleksandrowskiej nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Re: <jeb> IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.83.* 05.09.03, 09:22 Pamiętacie latającą pod helikopterę mysz w zmiennikach?? Albo fruwającego misia w "Misiu"?? Po prostu Bareja wraca, chociaż na lawecie ale w realu a nie na taśmie filmowej. Złoty cielec dla AK postawiony. "Oczko mu się odlepiło, temu aniołu" Nienawidzę dewocji Odpowiedz Link Zgłoś
olaber Re: <jeb> 05.09.03, 09:49 360tys. lepiej było przenaczyć na szpital dla dzieci czy domy dziecka bo przecież młodzież siłą narodu o czym AKowcy powinni widzieć.ale lepiej wystawić sobie pomnik, cóż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewciaaa... Re: <jeb> IP: *.dolsat.pl 05.09.03, 09:49 mnie tez sie to wcale nie podoba!!!....zastanawia..mnie tylko cos takiego...skąd oni na takie badziewia biorą pieniązki co??? bo..jakos na konkretne cele zawsze tych ostatnich brakuje!! pozdrawiam cieplutko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boczek Re: <jeb> IP: *.pabianice.sdi.tpnet.pl 05.09.03, 14:21 aric666 napisał: > > Ile kosztuje nowy tomograf?? Ktoś wie?? Bo np na neurologi na Aleksandrowskiej nie mają. 2-3 bańki PLN Odpowiedz Link Zgłoś
hanya Szkoda gadać 05.09.03, 09:44 Co to za szkaradzieństwo?!? brzydkie wręcz i na dodatek wyrzucanie pieniędzy w błoto Ja jeszcze chrześcijanką jestem chyba i szacunek dla historii mam, ale... moja noga w Licheniu nie postanie (kiedyś jeszcze miałam zamiar tam zajrzeć z zawodowej ciekawości, ale już chyba nie chcę) pozdrawiam, hanya Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka A ja byłam 05.09.03, 10:14 Byłam w Licheniu kilkakrotnie, ale nie ogladałam Bazyliki, tylko sanktuarium - to z Golgotą... To jest rzecz jedyna w swoim rodzaju. Takiego strasznego nagromadzenia bohomazów nie ma nigdzie indziej. To się naprawdę może przyśnić (Pan Jezus z piersiami, Maria Magdalena z chorobą Basedowa, lekarz dokonujący aborcji zakrzywionym nożem, gestapowiec w celi Kolbego z ogromną strzykawą zrobioną z tubki po silikonie...). O "obrazach" już nie wspomnę. I właśnie dlatego woziłam tam swoich znajomych, zwłaszcza takich bardziej wrażliwych na sztukę ;-PP A bazylika? Nie wiem, nie widziałam. Może na wiosnę sie wybiorę. Zo ajn kicz - ot takie moje hobby :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fleurette Re: Szkoda gadać IP: 80.48.116.* 05.09.03, 10:15 licheń to jest właśnie wyraz tego, jak można zamiast kościoła wznieść gmach muzeum. nie lubie tam bywac, bo przepych mnie przygniata i nie pozwala na na żadne łączenie sie z bogiem. nie wiem czy wiecie, ale pierwotnie tamtejsza bazylika miała być wieksza od watykańskiej bazyliki świętego piotra. polacy to mają manie wielości i tupet. a nie wiare. wkurzyłam sie. Odpowiedz Link Zgłoś
hanya Szkoda gadać cd. 05.09.03, 10:36 Ja byłam w Licheniu raz w życiu, dawno, jakieś 15 lat. Wtedy stał tam tylko stary kościółek i Golgota, ale bez tych szkarad. Już wtedy przgniatał mnie tłum pielgrzymów i zastanawiała cudowna woda, którą wlewało się do plastikowych figurek Maryji. Jako dziecko odebrałam to trochę z niesmakiem. I szczerze powiem, że wolę mój mały, prosty kościół, albo i leśną polanę na chwilkę modlitwy... Większe kościoły traktuję raczej jako dzieła sztuki, bo jakoś trudno tam odnaleźć Boga w tłumie ludzi, pocierających na szczęście stopę św. Piotra. Skrzydeł Anioła w Licheniu pewnie nie dosięgną rąsie pobożnych duszyczek, ale wymyślą na pewno jakiś inny chwyt reklamowy. pozdrawiam, hanya Odpowiedz Link Zgłoś
korowiowek Re: Yyyyych.... 05.09.03, 14:17 Hm... Z jednej strony jest to brzydkie i paskudne, ale sama bazilika jest naprawdę imponująca a że poszło na to trochę kasy? Ostatecznie Katedra Notre Dame też musiała kosztować a cieszy oko. Mój znajomy mówił o Licheniu, że "to taki katolicki Disneyland" Odpowiedz Link Zgłoś
maruda Ech :( 05.09.03, 15:20 Świadomość kolejnej masy pięniędzy utopionej w tym kościele naprawdę mnie przeraża :((( Odpowiedz Link Zgłoś