Dodaj do ulubionych

Zakorkowali rondo Lotników

05.05.08, 20:42
"Jazda po rondzie Lotników Lwowskich jest tym bardziej trudna, że specyficzne
ułożenie pasów w spirale wymusza zjazd z ronda."

jaką spiralę???
spirala to może była jakieś dwa lata temu, bo w zeszłym roku zarząd dróg nawet
się nie pokusił o odmalowanie pasów na tym rondzie, w tym momencie każdy
jeździ tam jak chce, kto wie że była spirala jedzie po spirali, kto nie jedzie
prosto i robi się wielki bałagan, ale kogo to obchodzi, bo miasto ma to na
pewno gdzieś
Obserwuj wątek
    • makler.85 Zakorkowali rondo Lotników 05.05.08, 21:00
      Z tym rondem to można cholery dostać. Łodzianie o ile wiedzą, jeżdżą tak jak to rondo zostało zaprojektowane, a więc po spirali. Ale trudno się dziwić biednym kierowcom z innych części Polski że zajeżdżają wszystkim drogę skoro na rondzie nie ma wymalowanych znaków poziomych.
      Po drugie uważam, że rondo to powinno zostać przebudowane tak by nie było sytuacji, że podczas jazdy musimy zjechać na zewnątrz bo w środku nagle wchodzi nowy pas ruchu. Układ taki jest bardzo niewygodny i powoduje, że praktycznie każdego dnia dochodzi tam co najmniej do jednej kolizji.
      • Gość: olo Re: Zakorkowali rondo Lotników IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.08, 22:05
        dokładnie - kompletną głupotą jest, że teraz zrobią tory a pasów
        pewnie nawet nie pomalują...
      • kriku Re: Zakorkowali rondo Lotników 05.05.08, 22:47
        > Z tym rondem to można cholery dostać. Łodzianie o ile wiedzą, jeżdżą tak jak to
        > rondo zostało zaprojektowane, a więc po spirali.

No nie do końca, w niedzielę czyli 04. maja kierowca chyba Jelcza MPK wymusił mi
        pierwszeństwo jadąc zewnętrznym pasem od Pabianickiej do Alei Politechniki.
        Uważajcie bardzo!!!
        • Gość: kierowca Re: Zakorkowali rondo Lotników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.08, 13:26
          To ty uważaj - nie ma śladu po "spirali" więc zewnętrznym pasem może sobie
          jechać spokojnie i ma pierwszeństwo przed tymi mądralami co chcą z wewnętrznego
          zjechać z ronda.
        • Gość: kokokokokoko Re: Zakorkowali rondo Lotników IP: *.dolsat.pl 06.05.08, 14:56
          Skoro z wewnętrznego pasa chciałeś zjeżdżać z rondo to cóż... A te spirale na
          łódzkich rondach to koszmar. No i światła nagle pojawiające się przed tobą na
          rondzie...
    • Gość: jj Zakorkowali rondo Lotników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 22:22
      ..."Firma ma wykonać prace w jak najkrótszym terminie. Wstępnie
      roboty planujemy na około miesiąc - mówi Marcin Małek, rzecznik MPK,
      które koordynuje inwestycję."

Ha, ha. To co się tam dzieje to są kpiny. Dziś ~o godz. 16:45 na
      rondzie było 8 pracowników. Czterech gadało sobie wesoło koło
      pakamery, dwóch siedziało w kabinie koparki ( niepracującej żeby
      było jasne) a dwóch faktycznie pracowało przy zjeździe z ronda w
      Pabianicką. Moze ja jestem niedzisiejszy, ale wydaje mi się że prace
      przy takiej inwestycji, zwłaszcza na etapie prac blokujących
      jezdnie, powinny trwać na dwie a nawet na trzy zmiany, przy
      zatrudnieniu max. możlwej do pomieszczenia liczby pracowników.
      Taka ciekawostka. Byłem po południu w Manufakturze, ok 18:30 słychać
      było jeszcze prace na budowie hotelu. Wracając do domu, kilkanście
      minut później, na rondzie nikt nie pracował.
      • Gość: xxx Re: Zakorkowali rondo Lotników IP: *.toya.net.pl 05.05.08, 22:58
        a po co, żeby kierowcom ulżyło, przecież to dopiero jest zabawa, do tej pory to
        był pryszcz, teraz udało się wreszcie zrobić prawdziwy korek, nie tylko 2
        kilometry paderewskiego ale jeszcze pół rzgowskiej udało się zakorkować, ba...
        broniewskiego razem z rondem kilińskiego (dwa ronda za jednym zamachem) o
        tuszyńskiej nie wspominając, tymi ulicami musiałem dzisiaj jechać, ale
        prawdopodobnie na politechniki i pabianickiej też były korki
        jednym wykopem tyle ulic? tego jeszcze im się nie udało zrobić
        • camelot A może udrożnić Zaolziańską???? 05.05.08, 23:03
          A może przynajmniej dla samochodów osobowych udrożnić ulicę Zaolziańską przy
          Wiosennej poprzez likwidację głupiego płotu w poprzek jezdni. Mamy wtedy proste
          ominięcie ronda aż do alei JPII. Kiedy wreszcie to ktoś dostrzeże.
          • Gość: rrr Re: A może udrożnić Zaolziańską???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 23:10
            tam jest szkoła podstawowa kilka metrów od, i po to ten płot jest. Powinni
            pracowac na rondzie 24h, a tak nie jest, albo przesunac prace na wakacje, gdzie
            dzieciaków nie ma przy szkole.
            • camelot Re: A może udrożnić Zaolziańską???? 05.05.08, 23:16
              Na Dubois jest szkoła, na Demokratycznej jest szkoła, na Jaracza jest szkoła, na
              Rewolucji jest szkoła, na Sterlinga jest szkoła, Kasprzaka jest szkoła itd itd.
              Na tych ulicach też postawmy płoty!!!
          • Gość: jj Re: A może udrożnić Zaolziańską???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 23:46
            Nie wiem czy jest to dobry pomysł. Zaolziańska pewnie też by się od
            razu zakorkowała. I nie chodzi tu tylko o szkołę. Jest to stosunkowo
            wąska ulica, można powiedzieć w chwili obecnej niemal
            wewnątrzosiedlowa, stanowiąca niejako lokalne centrum handlowe
            tamtejszego osiedla, sporo sklepów, spory ruch lokalny,duży ruch
            pieszy. Nawet Z4 ma czasem kłopoty przy przejeździe do Ciasnej.
            Tutaj kłania się inny problem. Jak na dłoni widać brak trasy Górna.
            Gdyby ona była, problem by był o wiele mniejszy. Mam nadzieję że
            urzędnicy wreszcie zrozumieją że należy jak najszybciej zacząć tą
            inwestycję. Ruch samochodwy, będzie rósł. Bez trasy za kilka lat
            takie korki na Paderewskiego czy Rzgowskiej mogą być codziennością i
            nie będzie do tego trzeba żadnych remontów.
      • Gość: Eqonix Re: Zakorkowali rondo Lotników IP: *.toya.net.pl 06.05.08, 11:19
        Bo to sobie trzeba przypilnować. Ale nasi włodarze wolą sobie polatać po świecie
        i książki o chrystusach popisać. Kto ich wybierał.
    • yez.hodowca Zakorkowali rondo Lotników 06.05.08, 00:36
      Przejeżdżałem wczoraj przez Rondo Lotników ok. 18:00, ulicą Pabianicką w stronę Pabianic. Faktycznie coś było rozkopane, ale żadnych korków nie widziałem. Wjechałem zupełnie bez czekania, a na samym Rondzie miałem dość miejsca, żeby spokojnie wyprzedzić ciężarówkę.

W ogóle, od wielu miesięcy mam wrażenie, że w Łodzi podsyca się sztuczną panikę komunikacyjną. Jeżdżę po mieście niemal codziennie i nie widzę żadnych problemów poza koniecznością znalezienia czasem innej trasy niż jestem przyzywczajony. Co na szczęście w Łodzi jest bardzo łatwe dzięki świetnemu systemowi ulic w kratkę.
      • Gość: zeo Re: Zakorkowali rondo Lotników IP: *.artcomp.waw.pl 06.05.08, 01:11
        Gratuluję szczęścia w pokonywaniu korków z km nie rozmawiam to ma zupełnie inne
        zdanie.
        Osobiście od trzech lat mieszam w Warszawie ale pamiętam że przed trzema laty po
        Łodzi jeździło się zupełnie przyzwoicie, a teraz jest zupełnie inaczej.
        Mam teraz porównanie jak wyglądają prace remontowe w Łodzi i w Warszawie , i
        muszę przyznać że wygląda to zupełnie inaczej, ostatnio w kilka dni
        wyremontowano kilka kilometrów ul Puławskiej (najbardziej ruchliwa w Polsce, ale
        tam prace rozpoczęto w piątek o północy i trwały non-stop przez kilka dni.
        Dlaczego tak nie można w Łodzi??
        Strasznie mnie wnerwiają tak prowadzone prace :(
      • Gość: jm888 Re: Zakorkowali rondo Lotników IP: *.4web.pl 06.05.08, 03:58
        ile dostales za te wypowiedz ?
        • Gość: jm888 Re: Zakorkowali rondo Lotników IP: *.4web.pl 06.05.08, 04:00
          ww. pytanie bylo do yez.hodowcy - bo forum jednoznacznie tego nie pokazuje
      • Gość: krm Re: Zakorkowali rondo Lotników IP: *.toya.net.pl 06.05.08, 06:32
        yez.hodowca napisał:

> Przejeżdżałem wczoraj przez Rondo Lotników ok. 18:00, ulicą Pabianicką w stronę
        > Pabianic. Faktycznie coś było rozkopane, ale żadnych korków nie widziałem. Wje
        > chałem zupełnie bez czekania, a na samym Rondzie miałem dość miejsca, żeby spok
        > ojnie wyprzedzić ciężarówkę.

w którym miejscu ją wyprzedziłeś?????

a tak poza tym to dziwne bo też wjeżdżałem na rondo około 18 po półgodzinnym
        czekaniu na Paderewskiego, przez co się spóźniłem i zaręczam ci, że na rondzie
        nie mam miejsca na wyprzedzanie i są duże korki, chyba że wyprzedziłeś między
        Politechniki a Zjazdem w Pabianicką to tam faktycznie mogło ci się wydawać że
        wyprzedzasz

przed chwilą, 6:10 znowu jechałem przez rondo, na razie korków nie ma, ale
        robotników też tam nie widać
      • Gość: gość Re: Zakorkowali rondo Lotników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 07:30
        Diś, ~6:45 korek na Paderewskiego sięgał Karpackiej, pewnie za
        godzinę dojdzie do Rzgowskiej. Po prostu na RL zdecydowanie
        najbardziej obciążony kier. to Paderewskiego-RL-Pabianicka(na odc
        RL - kolej obw.)
        Natomiast co do wjazdu na RL od Pabianickiej ok 18 to faktycznie
        jest to możliwe. Na odc. RL-Pabianicka( w kier. Uniwersal) zawsze
        jest stosunkowo mały ruch, ale z tym wyprzedzaniem to zdecydowanie
        przesadziłeś.
      • Gość: Marek Re: Zakorkowali rondo Lotników IP: *.toya.net.pl 06.05.08, 07:59
        Jechałem o 18 i korek na Paderewskiego sięgał Tuszyńskiej, przestań pisać
        głupoty, akurat Pabianicka od placu Niepodległości nigdy nie generowała takiego
        natężenia ruchu jak droga krajowa nr 1.
      • Gość: obiektyny Re: Zakorkowali rondo Lotników IP: *.toya.net.pl 06.05.08, 12:36
        Szkoda że nie jechałeś dziś od strony Pabianic około godziny 8.00,
        korek od Ksawerowa do Ronda Lotników i Ty to nazywasz podsycaniem
        negatywnych nastrojów. Chyba kumplujesz się z otoczeniem "Kropy" i
        piszesz takie farmazony na zamówienie.
    • Gość: Marek Re: Zakorkowali rondo Lotników IP: *.toya.net.pl 06.05.08, 07:56
      A co z nawierzchnią na rondzie? Zakorkują na dwa miesiące ale mają chociaż
      zamiar naprawić nawierzchnię? Teraz jest w tragicznym stanie.

Poza tym tempo prac jest tragiczne, powinni pracować w nocy aby jak najszybciej
      udrożnić rondo. Czy naprawdę ZDiT nie może wymusić tempa prac poprzez
      odpowiednie zapisy w umowach?
    • Gość: Martyna Zakorkowali rondo Lotników IP: *.uml.lodz.pl 06.05.08, 09:14
      Postałam sobie pół godzinki w korku;niedaleko ronda,przy rondzie,na
      rondzie.Ogólnie było tak przyjemnie dzięki rozkopaniu powyższego
      skrzyżowania,że choc rano było troszke zimno,od razu,gratis od
      Zarządu Dróg,zrobiło mi się gorąco,przypomniałam sobie
      łacinę,zrobiłam plan dnia - do kogo zadzwonic i uprzedzić,że się
      spóźnie (ale) nie tylko dziś! obmyśliłam drogę powrotną do domu,i
      ogólnie od jutra zabieram ze soba plecak podróżny,a rachunek za
      dodatkowe bilety wdzięcznie wystawię Zarządowi Dróg.
    • wojtek33 Re: Zakorkowali rondo Lotników 06.05.08, 09:28
      makler.85 napisał:

> Po drugie uważam, że rondo to powinno zostać przebudowane tak by
      nie było sytua
      > cji, że podczas jazdy musimy zjechać na zewnątrz bo w środku nagle
      wchodzi nowy
      > pas ruchu. Układ taki jest bardzo niewygodny i powoduje, że
      praktycznie każdeg
      > o dnia dochodzi tam co najmniej do jednej kolizji.

A g. prawda - to jeden z najlepszych układów dla ronda, pozwalający
      na bezkolizyjny z niego zjazd, wystarczy tylko zająć odpowiedni pas
      na wjeździe, do tego nie pozwala łajzom objeżdżać całej wyspy prawym
      pasem. Jego wadą jest konieczność utrzymywania wyraźnego oznakowania
      poziomego.
      • deschain Re: Zakorkowali rondo Lotników 06.05.08, 09:45
        Wczoraj ok. 17.30 przejeżdżałem przez rondo autobusem i było
        zupełnie ok. Ale to, co się działo dzisiaj rano, to KOSZMAR!!! Korek
        był już przystanek za chocianowicami. Masakryczny korek!!! Ledwie
        dawało się jechać, auto wlekło się za autem... Można było zjechac w
        jakąś boczną uliczkę i szukać na własną rękę objazdu, tyle, że wielu
        kierowców miało ten sam pomysł, i inne ulice też były zakorkowane
        (nowe sady na przykład. Jeżeli tak ma wyglądać ten remont, to ja nie
        wiem,jak będę przez ten okres dojeżdżał do pracy i wracał z niej do
        domu.
      • Gość: krm Re: Zakorkowali rondo Lotników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 10:24
        dokładnie, dlatego powinno być odmalowywane przynajmniej dwa razy w roku, a nie
        jak do tej pory raz na dwa lata i to tuż przed zimą

wjeżdżając na rondo np. z al. Politechniki na wewnętrzny pas, bez jego zmiany
        można zjechać w Paderewskiego, z zewnętrznego bez problemu w Pabianicką, jedynym
        problemem jest to, że rondo ma praktycznie dwa pasy, a Pabianicka od strony
        Pabianic trzy i z tym powinni zrobić porządek, może jeden pas przeznaczyć tylko
        do prawo-skrętu i można by go wydzielić jeszcze przed rondem, tam jest bardzo
        dużo miejsca na to

ale znając życie nikt nawet nie pomyśli aby wyremontować tam asfalt po remoncie,
        bo w sumie po co, będą nowe tory
    • and_nowak Tam już dawno nie ma spirali 06.05.08, 10:20
      "Spirala" - to było wątpliwe prawnie (!!!) oznakowanie poziome, do którego
      BRAKOWAŁO oznakowania pionowego. Innymi słowy zimą (śnieg) nie było oznakowania.
      Obecnie - od b. wielu miesięcy TEŻ NIE MA. NIE MA ŚLADU PO PASACH! Efekt jest
      taki, że niektórzy jeżdżą na pamięć po spirali, a inni (obcy) "zwyczajnie" po
      okręgu.
      Na szczęście teraz w ogóle nie jeżdżą, po rondo jest rozwalone. ;-)))

O organizacji prac może świadczyć fakt, że dłuuugo po zamknięciu ronda ktoś
      wpadł na pomysł, by wymienić tory na Paderewskiego. Zaczęli wyrywać stare, ale
      im na razie przeszło (żadnych prac). W efekcie skończą rondo, ale Paderewskiego
      będzie nieprzejezdna dla tramwajów.

Aha, policji na rondzie też nie ma. Sterowania ruchem NIE MA. Oznakowanie od
      strony Pabianickiej jest FAŁSZYWE! Informuje o zwężeniu ...nie z tej strony, co
      trzeba.

Wiwat Kropa! Wiwat święto Trzech Króli!
      • Gość: profes79 Re: Tam już dawno nie ma spirali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 13:06
        Akurat policja jest - tj. byla przed 8 rano - gdyby nie to to chyba korek na
        Paderewskiego siegalby Kilinskiego a nie tylko Tuszynskiej. Ale zwezenie jednego
        z wazniejszych rond w lodzi do jednego pasa wola o pomste do nieba...20 minut w
        korku - nawet mimo sterowania policyjnego.
        • Gość: ktoś Re: Tam już dawno nie ma spirali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 13:59
          Gość portalu: profes79 napisał(a):

> Akurat policja jest - tj. byla przed 8 rano - gdyby nie to to chyba korek na
          > Paderewskiego sie

nie przejmuj się, około 16 pewnie będzie sięgał kilińskiego tak jak wczoraj, nie
          będę sprawdzał, pojadę inną drogą
      • Gość: Martyna Re: Tam już dawno nie ma spirali IP: *.uml.lodz.pl 06.05.08, 13:12
        Akurat policja była.Wracałam z pracy o 12.00 i nie było jednego,ale kilku
        policjantów.Poza tym,o 9.00 tez panowie stali,moze sobie na chwilke zrobili
        przerwe:p?
    • Gość: TomKs Zakorkowali rondo Lotników IP: *.tktelekom.pl 06.05.08, 10:41
      Przesadzają z tymi remontami. Ja bym nawet nie protestował, gdybym wierzył, że teraz pocierpimy i przez następne 20 lat będzie spokój. Ale coś mi mówi, że wykonanie będzie jak zwykle tandetne i za 2 max lata dziury i wyboje wrócą. A za pięć nastąpi kolejna fala remontów, jak dobrze pójdzie, bo zbliżają się Euro 2012 i wszystkie pieniądze pójdą na "autostrady zastępcze" (bo normalnych nie zdążymy, oczywiście).
      Spirala na rondzie, to był całkiem dobry pomysł. Chyba komuś się nie spodobał, albo jest niezgodny z wytycznymi Unii, bo mam wrażenie, że pasy zostały zatarte. Coś bardzo szybko zniknęły.
      W ogóle ronda w Łodzi są wybitnie chaotycznie oznakowane. Pal licho, że wiele skrzyżowań nosi nazwę "Rondo czegośtam". Wiele oznakowanych rond ma pasy wymalowane do jazdy na wprost, łącznie ze strzałkami do skrętu. Jak rondo, to rondo, bądźmy konsekwentni!
      I tak dobrze, że nie ma takiego wynalazku jak spotkałem na Słowacji: Jedna ulica ma pierwszeństwo przed jadącymi po rondzie, a inne nie! O mało wypadku nie spowodowałem...
    • debil13 Uć na samoloty 06.05.08, 11:55
      może by tak wymienić

pozdrowienia ze słonecznego PASTEuRA Breslau
    • Gość: justyna Zakorkowali rondo Lotników IP: *.4web.pl 06.05.08, 13:13
      Jakby Kropa miał prawo jazdy i korzystał z jezdni jako kierowca a nie pieszy to
      by inaczej to wyglądało. A jak on stale na pielgrzymkach zagranica to co go
      obchodzi Łódź? A absolutorium od naszych radnych i tak dostał. Po co myśleć
      skoro radni i tak go poprą bo i ich stołki im miłe....
    • martin.r Zakorkowali rondo Lotników 06.05.08, 14:23
      Wczoraj pobiłem rekord MPK. Przejechałem 2 przystanki w 25 minut.
      • Gość: Hiena Re: Zakorkowali rondo Lotników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.08, 15:57
        @5 minut to jeszcze nie rekord - wracając z uczelni piątką
        Kilińskiego od dworca Fabrycznego w kierunku Chojen jechałam odcinek
        między dworcem a Piłsudskiego jedyne 44 minuty. Gdyby nie skręcona
        kostka zrezygnowałabym w ogóle z usług MPK. Rowerem szybciej.
    • Gość: iwik Zakorkowali rondo Lotników IP: 130.138.227.* 06.05.08, 15:47
      Kolejny raz "Tramwaj Regionalny" (regionalny zresztą to on jest tylko z nazwy),
      czyli bezsensowna inwestycja za pół miliarda! Przez 2 lata rozkopane jest pół
      miasta tylko po to żeby w MIEJSCU STARYCH TORÓW położyć nowe! Co za idiota wpadł
      na ten pomysł i co za debil z UE dołożył do tego pieniądze? Za taką kasę można
      by zbudować wiadukty w mieście i rozładować korki. A "TR" spowoduje tylko
      dodatkowe korki na kierunku Pn-Pd, bo będzie miał priorytet na skrzyżowaniach!
      Podziękujmy rajcom miejskim za to w następnych wyborach...
    • Gość: mazi Zakorkowali rondo Lotników IP: *.toya.net.pl 06.05.08, 19:14
      Miło się czyta, że policja (celowo z małej litery), nadzorowała sytuację i
      kierowała ruchem na rondzie Lotników Lwowskich. Cóż jednak z tego, skoro
      kilkaset metrów dalej, na skrzyzowaniu Pabianickiej z Włókniarzy, odbywał się
      dramat.
      Od strony Pabianic korek zaczynał się od ul. 3. maja, ul Kosmonautów "stała" już
      od Karpackiej, do tego na Włókniarzy (przepraszam na Jana Pawła II), jeszcze
      ekipy montujące ekrany dźwiękochronne, których i tak nikt z mieszkańców nie chce...
      Wszystko to złożyło się na piękna scenę, a odcinek Pabianickiej od ul
      Eugeniusza, do al. JPII, pokonałem w ciągu 67 (!!!) minut...
      Drogi magistracie. Nie zapomne tego, co zrobiliście dla Łodzian. takich
      "atrakcji" dawno nikt już nam nie zafundował...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka