Gość: zatroskany IP: 62.233.180.* 16.09.03, 20:07 dlaczego ma to spotkać niewinnych i co dalej panie prezydencie ci ludzie mają rodziny znajomych a referendum blisko. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zatroskany Re: MPK - 700 IP: 62.233.180.* 16.09.03, 20:15 będą kasowane 2 zajezdnie ,remonty ,zakład torów i sieci 700 osób do zwolnienia Odpowiedz Link Zgłoś
sluzbowo Re: MPK - 700 16.09.03, 20:39 Taaa, generalnie MPK się zamknie, bo po co ono komu? Możesz przestać szerzyć czarnowidztwo, niczym w dodatku nie poparte? pzdr sluzbowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zatroskany Re: MPK - 700 IP: 62.233.180.* 16.09.03, 21:05 pracujesz daj ci Boże jak Najdłużej ale choć troszkę pomyśl o innych. Moim marzeniem jest żeby to była tylko wizja oczywiście niesprawdzalna Z poważaniem Zatroskany …… przyjemnego wieczoru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: MPK - 700 IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 18.09.03, 03:15 Ta propaganda jest dobra. Czesc osob uwierzy i pojdzie glosowac przeciwko Kropiwnickiemu. A przeciez o to chodzi. Yeah. J.S. Odpowiedz Link Zgłoś
maxxman Re: MPK - 700 16.09.03, 20:50 Musicie to nagłośnić w mediach (przecież ludzie mają prawo do informacji w tym kraju). mx Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zatroskany Re: MPK - 700 IP: 62.233.180.* 16.09.03, 21:08 dzięki za poparcie Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: MPK - 700 16.09.03, 21:48 A można prosić wiarygodne źródła tej informacji? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: MPK - 700 16.09.03, 23:47 źródło i KONRETY. Jakie zajezdnie? dlaczego? co w zamian? sorry, ale nawet w coś takiego nie uwierzę..to przerasta nawet Kropiwnickiego.on taki mądry,aby to wymyśleć, nie jest. \ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: MPK - 700 IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 17.09.03, 01:05 geograf napisał: > źródło i KONRETY. > Jakie zajezdnie? > dlaczego? > co w zamian? > sorry, ale nawet w coś takiego nie uwierzę..to przerasta nawet Kropiwnickiego.o > n > taki mądry,aby to wymyśleć, nie jest. > \ Nie poda Ci źródła, bo to tylko plota krążąca wśród pracowników MPK, zresztą dość znacznie już przerobiona. Jeśli chodzi o ZTiS i ZRT, to jest opcja, żeby wydzielić je z MPK, anie "kasować", a co do zajedni, to już kompletna bzdura. Nikt nie planuje ich zamykania. pzdr, luki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. ZRT IP: *.pai.net.pl 17.09.03, 03:51 Gość portalu: luki napisał(a): > Nie poda Ci źródła, bo to tylko plota krążąca wśród pracowników MPK, zresztą > dość znacznie już przerobiona. Jeśli chodzi o ZTiS i ZRT, to jest opcja, żeby > wydzielić je z MPK [...] To tez jest bzdura, bo MPK bedzie musialo dodatkowo placic za remonty, aby ZRT przynosilo zyski. Zreszta nie sadze aby p. Wasowicz chcial wydzielac ZRT z MPK, gdyz krakowski MZNT po wydzieleniu z ichniego MPK zaczal ostro podupadac. J.S. Odpowiedz Link Zgłoś
sluzbowo Re: ZRT 17.09.03, 08:42 A ja bardzo podejrzliwie patrzę na Forumowiczów (*) logujących się z IP: 62.233.180.* Coś mi to wygląda na rodzaj obsesji. Pamiętacie Józefa Tkaczuka? No. pzdr sluzbowo (*) Czy tez może Forumowicza obarczonego rozpięciojeniem jaźni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mch Re: ZRT IP: *.lodz.dialog.net.pl 17.09.03, 09:03 Nim się nie przejmuj. Ja bardziej podejżliwie patrzę na IP komputerów, z których była próba podesłania mi na kompa W32.Blaster.Worm. Cwaniaczki się znalazły. :] Odpowiedz Link Zgłoś
mr_loop Re: MPK - 700 16.09.03, 23:35 C'est la vie. Nic nie jest wieczne. Gdy wieje wiatr zmian spróbuj ustawić na niego swój żagiel. Dziś w firmach stałe są tylko zmiany. Niestety w tej firmie od dawna śmierdzi stęchlizną. Czas na wietrzenie; kiepskie zarządzanie, brak kultury organizacyjnej:-((( ...Tylko nie wierzę urzędnikom że chcą i potrafią to zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Liczby IP: *.waw.prokom.pl 17.09.03, 11:13 Te 700 osob niewiele mowi. Ale zeby przyblizyc skale zwolnien pozwole sobie przytoczyc pewne dane. Wezmy sobie oficjlane dane MPK-Lodz z dnia 01-07-2003 Liczba tramwajow: Cityrunner: 15 Tramwaj 805Na: 428 Tramwaj 805Na zmodernizowany: 25 sztuk: Podsumujmy: 15 + 428/2 + 24/2 = 241 Czyli 241 skladow tramwajowych moze jezdzic po naszych ulicach. Liczba autobusow: Volvo B10LA: 25 Volvo B10L: 35 Volvo 7000: 25 Volvo 7000A: 16 Mercedes 405N: 34 Mercedes 405GN: 1 Mercedes O 530 Citaro: 26 Jelcz M181MB: 40 Jelcz 120MM: 5 Jelcz 121MB: 4 Ikarus 280: 140 Jelcz M11: 18 MAN NL 223: 5 Solaris Urbino 12: 5 Razem 379 autobusow. Czyli przy maksymalnym wykorzystaniu taboru potrzebujemy na jedna zmiane 620 kierowcow i motorniczych. A teraz spojrzmy na strukture zatrudnienia wg MPK-Lodz Struktura zatrudnienia: www.mpk.lodz.pl/data/ompk/imgs/stat03_1.jpg Motorniczowie i Kierowcy stanowia 42%. 16% na tym wykresie to glownie biurokracja, kierownictwo itd. Mozna smialo zalozyc ze tych 16% nie rusza ze stolkow. Wiec pozostaje 84% calego stanu zatrudnienia. 42% w tych 84% stanowi 50% w calej grupie ludzi w ktorej beda zwolnienia. Zakladajac ze po rowno zwalaniamy ludzi to 350 motorniczych i kierowcow straci prace. Tj wiecej niz polowa kpompletnej zmany do obsadzenia autobusow i tramwajow. Inaczej mowica w godzinach szczytu polowa tramwajow i autobusow nie wyjedzie na ulice Lodzi. Zreszta jakby nie patrzec 700 osob to wiecej niz jedna obsada na jednej zmianie motorniczych i kierowcow obslugujacych ruch w godzinach szczytu. Moze to uzmyslowi zakochanym w fajnym prezydenciku (tak mowia o Kropie w RMF FM) o co tu chodzi. A teraz popatrzmy na graficzne przedstawienie ilosci przewiezionych pasazerow. Mniejsza o liczby. Spojrzcie jak dobrano skale na wykresie. Wykres sugeruje na pierwszy rzut oka ze liczba przewozonych pasazerow spadla mniej wiecej o polowe. (Ciekawe dlaczego tak tendencyjnie przedstawiono graficznie te dane?) Zreszta jakos to dziwnie pasuje to tej mojej pobieznej kalkulacji. www.mpk.lodz.pl/data/ompk/imgs/stat03_2.jpg Wiem ze bede posadzony o teorie spiskowa .... Ale te fakty mowia same za siebie. Likwidacja znienawidzonej przez Kropiwnickiego komunikacji miejskiej w Lodzi ruz rozpoczeta. W pierwszej kolejnosci pod noz pojdzie cala siec trawmajowa. Wydzielenie i pozbawienie finansowania infrastruktury torowej spowoduje rychly koniec sieci tramwajowej ku uciesze Kropy i jego przydupasow. Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Liczby 17.09.03, 11:52 Jeżeli utożsamiasz pojęcia "wykres na pierwszy rzut oka sugeruje..." i "fakty", to o czym z Tobą rozmawiać? Może by tak jednak naprawdę fakty? Liczby są takie, że w latach 1999-2002 nastąpił spadek ilości przewożonych pasażerów o 15%. Czy to Twoim zdaniem naprawdę sprowokuje likwidację sieci tramwajowej? Studi, jeżeli masz nas tumanić swoimi domysłami i hipotezkami, to naprawdę daruj sobie. Pozdrawiam i umiaru życzę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: Liczby IP: *.waw.prokom.pl 17.09.03, 12:58 Nie chce tumanic. Ja tylko podalem fakty. spojrz na wykres. Wiem ze liczbowo to niewielki spadek, ale poatrz na wykres. Co ten wykres sugeruje????? Dlaczego tak dobrano skale???? Czy po to aby byl czytelny?????? Z tego co wiem to sporo ludzi bardzije odbiera proporcje liczbowe z wykresu niz z uchych liczb. Dlaczeg niem tam skali o zera????? Wtedy wykres pokaztywalby wlasciwe proporcje zmian. A tak dla sporej czesci ludzi bedzi jasne ze przeowzy spadly o polowe!!!! Ty popatrezysz na liczby (slusznie) i wyciagniesz prawidlowe wnioski. ale inni zapamietaja ksztalty wykresu!!!! Jesli juz ktos tumani to nie ja, ale ci co ten wykres tam umiescili. Druga kwestia to sam liczba zatrudnionych do zwolnienia. POrownalem ja z liczba skladow tramwjowych i autobusow razem wzietych. Toz to jak napisalem wiecej niz jednoczesnie jezdzacych skladow tramwjaowych i autobusow. Zakladajac po rowno zwalnia w kazdej grupie zatrudnionych (a "biurwy" na pewno nie zostana ruszone) to mozem przyjac statystycznie ze 350 osob bedzie zwolnionych. To tak jakby w godzinie szczytu wyjechal tylko co drugi tramwaj i autobus na ulice Lodzi. Czy to nie niepokoi Ciebie? Tak sie obruszasz jakby powieral powolna smierc komunikacji miejskiej w Lodzi. Te 700 osob to ogromna redukacja zatrudnienia. Nie widzisz tego czy moze nie nie chcesz tego zauwazyc i celowo dyskusje kierujesz na inny temat tumanienia, teorii spisku itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr_loop Re: Liczby IP: *.pl.abb.com / *.abb.pl 17.09.03, 15:17 Kolegę napędza prawdziwie gorace uczucie do K. ;))))) Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Liczby 18.09.03, 00:27 Jako wywołany do odpowiedzi mam słów kilka. Nie wiem, czy pracowałeś kiedyś w Excelu. Ja troszkę tak - jest naprawdę wygodniej tworzyć wykres od pewnej wartości bazowej, która wcale nie musi być zerem. Mało tego - program sam proponuje taką wartość bazową, która czyni wykres możliwie czytelnym. Sugerowanie, że liczbę 200 obrano świadomie, aby wprowadzić czytających w błąd, ma charakter pomówienia. Jeżeli nawet tak było, to jest to nie do udowodnienia. Według Łukasza Stefańczyka w dzień powszedni wyjeżdżają na miasto 194 brygady tramwajowe (nie mam niestety danych o autobusach) wobec 241, które można skompletować. Zatem 20 % taboru tramwajowego stoi w zajezdniach, ale to ma mniejsze znaczenie. Załóżmy, że każdą brygadę obsługuje dwóch motorniczych. Mamy wtenczas 388 zatrudnionych. Jeżeli zwolnimy z nich 350, to zostanie... No właśnie, przecież to nie ma sensu!!! Po prostu to nie jest możliwe, bo oznaczałoby faktyczną likwidację trakcji tramwajowej! Ale załóżmy przez moment katastroficzny scenariusz i wyrugujmy tramwaj z Łodzi. Skoro tak dobrze wiesz, co w pantografach piszczy, to czy zajezdniowe wróble ćwierkają o rychłych przetargach na sprzedaż całego taboru? Nie? A powinny... Kropiwnicki musiałby być samobójcą, gdyby podjął decyzję o likwidacji sieci tramwajowej bez sprzedania taboru. Cała Twoja apokaliptyczna wizja nie niepokoi mnie wcale, gdzyż jest po prostu nierealna. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: Liczby IP: *.waw.prokom.pl 18.09.03, 10:34 C.d. polemiki. Moge powiedzec ze nieistotne jest to czy wykres byl robiony w Excelu czy w czyms innym..... Ja zwrocilem uwage na jeden aspekt. Wiekszosc ludzi latwiej przyswaja wykres, i przedstawione na nim propocje. Dla tej grupy ludzi tabelka z liczbami po prostu nic nie mowi. Pierwszy efekt sie liczy. Spojrz na ten wykres nei zwracajac uwagi na liczby itd. Jesli nie jestes przekonany to powiem o pewnym fakcie ze swiata firm ubezpieczeniowych na zycie itp. Oni zawsze aby "zachecic" rysuja wykreski gdzie nie podajac wartosci, skali rysuja jak to szybko bedzie narastal kapital. Ludzie przyswajaja widok wykresu. Z tego wykresu "jasno" (jasno inaczej :) ) wynika ze np. po 10 latach bedzie juz mial kilkakrotnie wiecej pieniazkow. Rezeczywistosc okazuje sie inna. Jeden z agentow zrobil blad i pozostawil karteczka z recznei namalowanym wykresikiem. Ubezpieczony rozczarowany miernymi przyrostami srodkow poszedl do sadu. Jak myslisz komu sad przyznal racje. Firmie ubezpieczeniowej czy ubezpieczomu? Otoz ubezpizeczonemu. Argumentacja byla tak ze pomimo podania w umowie oficjalnych stop procentowych itp,, agent swiadomie wprowadzil w blad ubezpieczonego sugerujac na kartce paieru nieprawde. Od tej chwili zaden z agentow ubezpieczeniowych nie zostawi zadnego skrawak papieru z jego pismem, rysunkami itd. Skonczmy z tym wykresem, moje zdanei jest jedno - owszem liczby to jedno ale sam wykres dla przecietnego mieszkanca sugeruje co innego. Zreszta i tak jak sie okazuje wiekszosc wyksztalocenej obecnie mlodziezy nie potrafi poprawnie interpetowac tego typu informacji itd. Zostawmy to na boku. Wroce do samej liczby 700 osob. Ja przylalem zalozenie ze wszystko jezdzi. Owszme prawda jest inna, podales w koncu jaks tam liczbe. Te 700 sobo to dwukrotnie wiecej niz potrzeba na jedna zmiane motorniczych i kierowcow obslugujacych caly ruch w godzinach szczytu. Owszem jezdzie wiecej niz jedna zmiana. Ale nie zmienia to faktu ze to potezna redukcja zatrudnienia. Nie wierze natomast ze bedzie obejmowac administracje czyli te 16% zatrudnionych. Gro zwolnieni obejmie motorniczych, kierowcow, pracownikow technicznych, robotnikow itd. Przyklad kazdej redukcji zatrudnienia (nawet w firmie gdziepracuje) kaze stwierdzic ze kadra keirownicza i biurokracja nie podlega redukcji. Redukuje sie tych ktorzy realizuja zadania przedsiebiorstwa. A im wieksa redukcja tym wiecej sanowisk kierowniczych sie produkuje. Niestety tak jest. Popatrz wywal na bruk 700 osob. A jednoczesnie podziela MPK na 9 spolek. Stworza 27 soleczkow o randze prezesa. Do tego dochodza dysrektorzy, z-cy, siekretarki, ksiegowe, kadrowe itp. Jak dla mnei to oznacza powolny upadek. Bo dojdzie do tego ze w firmach zajmujacych sie komunikacja miejska bedzie wiecej zatrudnioych biurokratow niz kierowcow, motorniczych itd. Rozumeim oszczednosci, ale nie takie ze likwiduje pracownikow ktorzy berzposrednio realizuja zadania spolki a produkuje sie wyjatkowo drogie stolki prezesow, dyrektorow. Te stanowiska to tylko pasozyty. Napisalem ze jestem zaniepokojony o tramwaje w Lodzi. Owszem nikt z dnia na dzien nie zlikwiduje. Ale wystarczy ze zmiejszy sie czestotliwosci, potem skasuje linie 7, nastpenia tramwaj na Lagiewnickiej i Warszawskiej i tak malymi kroczkami doprowadzi sie do sytuacji ze siec tramwajowa szybko zniknie. O ile linie autobusowe zastapia zlomiarze. Ale tramwajow drobni "przedsiebiorcy" nia zastapia. A nikt mi nie powie ze te 700 osob wywalonych z roboty nie bedzie mialo wplywu na jakosc funkcjonowania komunikacji miejskiej. Jesli redukcja nie bedzie dotyczyc kierowcow i motorniczych to pod noz pojda procownicy remntu torow, trakcji. A w tej sytuacji bedzie oznaczaxc ze przyjeto kurs na powolna smierc techniczna sieci tramwajowej. A Kropiwnicki, wiesz o ta prezydenture traktue jako odskocznie na inny stoleczek. Skutki jego polityki dotkna mieszkancow wtedy kiedy on nie bedzie prezydentem Lodzi. A bedzie mial kilku inny wdziecznychj koleski z asotleczki prezesow po 20 tys miesiecznie plus gigantytczna odprawa. A moze jescze z 2 lata wymienic wszystkich przezesow i bedzie mial 54 zadowolonych sympatykow (tylko w skali MPK-Lodz i spolek "corek"). A opienia mieszkancow juz nie bedzie go interesowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał_k Re: Liczby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.03, 13:19 Jest takie badanie psychiatryczne - pokazujemy trójkąt, obrazek, kartkę papieru i wrotki. Pytamy delikwenta z czym mu się to kojarzy. Zmieńmy trochę badanie pokażmy pewnemu Panu z Formu np. podarty czepek kąpielowy, zepsutą oponę i śmietnik. Odpowie jedno - "To spisek, za tym wszystkim stoi Kropiwnicki". To może zagadka - jaką ksywkę na ten Pan? Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Liczby 18.09.03, 13:59 Co nie zmienia faktu, że nie przytoczyłeś żadnego argumentu przemawiającego za prawdziwością danych o zwolnieniach. Z plotami nie ma polemiki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Liczby IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.03, 22:54 Witam Odnosze wrażenie, że całe to wyliczenie ma tyle wspólnego z prawdą, jak twierdzenie, że w TP SA w Łodzi nie ma żadnego centrum informatycznego, bo klastry F-K stoją jeszcze poza Łodzią (częściowo) ;-) Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zatroskany Re: Liczby IP: *.devs.futuro.pl / *.devs.futuro.pl 18.09.03, 19:10 Uparliście się na motorniczych i kierowców są jeszcze inni. A teraz temat do przemyśleń czy wiecie jaka jest roczna ilość remontowanych pociągów ? i dlaczego Czy wiecie co się stało z bardzo dobrymi fachowcami z ZRT (popatrzcie na portierniach) Jeszcze jedno. Ciekawe plany pani Giedryś która buduje MPK bis Plan 1.Wydzielenie ze spółki kilku zakładów 2.Zlecanie usług na zewnątrz np. tory-Kraków itd. (pani Giedryś bardzo lubi Kraków) 3.Wprowadzenie u kierowców systemu samo zatrudnienia 4.Rozrzedzenie kursów przy jednoczesnym wprowadzaniu linii komercyjnych (tak dla zamydlenia niedogodności) 5.Oddanie linii (dobrych tras) przynoszących zysk innym przewożnikom- no przemilczę komu System ma się zamknąć max w 2lata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: Liczby IP: *.waw.prokom.pl 19.09.03, 10:21 Czyli bedziemy miec mase zlomow autobusowych. A tramwaje pojda w niepamiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: Liczby IP: *.waw.prokom.pl 19.09.03, 10:23 Taki pewien pan michal_k powinien mnie oficjalnie przeprosic. W tej sytuacji calosc dodakolane sie komponuje. Odpowiedz Link Zgłoś