Dodaj do ulubionych

Dlaczego Gazeta nie pisze o FD4K?

17.09.03, 09:56
Droga redakcjo!
Czemu nie pisujecie na łamach GW Łódź (bo o ogólnopolskiej to nie mam odwagi
wspominać) na temat Festiwalu Dialogu Czterech Kultur? Ja rozumiem, że wypadki
drogowe to bardziej sprzedajny temat, ale może by tak coś pozytywnego o
Łodzi... W końcu to największe wydarzenie kulturalne w naszym mieście.

Pozdrawiam!
Dżekil <><
Obserwuj wątek
    • redakcja.lodz To ciekawe, co piszesz... 17.09.03, 10:30
      A może po prostu powinieneś zacząć czytać Gazetę?

www1.gazeta.pl/lodz/1,35135,1674074.html
      www1.gazeta.pl/lodz/1,35135,1672453.html
      www1.gazeta.pl/lodz/1,35135,1671194.html
      www1.gazeta.pl/lodz/1,35135,1671194.html
      W wydaniu papierowym zwykle jest jeszcze więcej tekstów.
      • keridwen Re: To ciekawe, co piszesz... 17.09.03, 10:32
        :)))))
      • unikorn Re: To ciekawe, co piszesz... 17.09.03, 10:48
        ;))
        (ciekawe czy będzie riposta czy już się schował...)
      • dzekil Re: To ciekawe, co piszesz... 17.09.03, 10:48
        No to mamy 3 artykuły (jeden link wstawił sie dwa razy). Wydanie papierowe
        przeglądam. Ja miałem jednak na myśli nie recenzje z koncertów muzycznych, ale
        także i innych wydarzeń (spektakli, wystaw etc.).
        Wydawało mi się, że takie wydarzenie jak FD4K powinien być numerem 1. Np. w
        poniedziałek tematem z "jedynki" był czas oczekiwania do lekarzy :/ , w środku
        gazety jest jedynie ramka z programem na ten dzień.
        Moż eza dużo wymagam od redakcji... w końcu skoro pan prezyden wyjeżdża sobie na
        czas Festwialu do Ameryki, to i gazeta pisać nie musi zbyt wiele...

Pozdrawiam!
        Dżekil <><
        • keridwen Re: To ciekawe, co piszesz... 17.09.03, 10:54
          cholera jasna, jestes zainteresowany fd4k??? to sam sledz jego przebieg w
          mediach, jesli nie stac cie na wydanie live. nikt za ciebie nie musi tego
          robic, tym bardziej, jesli czytasz tylko rubryki sportowe, albo to co jest w
          duzych ramkach i ma kolorowe zdjecia. wez no na kolanka stosik makulatury z
          ostatniego tygodnia, albo przejrzyj archiwa sieciowe i nie pitol bzdur za
          przeproszeniem. a jesli nie odpowiada ci formula prasowa niektorych gazet, to
          sam zostan dziennikarzem, czy redaktorem... a juz najlepiej wydawca...

pozdrawiam unizenie,
          keridwen.
          • dzekil Re: To ciekawe, co piszesz... 17.09.03, 11:38
            keridwen napisała:

> cholera jasna, jestes zainteresowany fd4k??? to sam sledz jego przebieg w
            > mediach, jesli nie stac cie na wydanie live.

Śledzę dokładnie i uważam, że jest tych informacji za mało. A live też śledze w
            miarę możliwosci czasowych. Gdybym tylko mógł, chodziłbym na wszystkie wydarzenia.

> nikt za ciebie nie musi tego robic, tym bardziej, jesli czytasz tylko rubryki
            > sportowe, albo to co jest w duzych ramkach i ma kolorowe zdjecia.

Rubryk sportowych z założenia nie czytam. Ramki i zdjęcia mi w gazecie nie
            przeszkadzają. Ale i tak najważniejsza jest treść. A w treści informacja. Tej w
            mojej opini jest niewiele. Dzieje sie wiele, mniej istotnych rzeczy, które
            niejednokrotnie otrzymują większy rozgłos w mediach niż np. Festiwal Dialogu
            Czterech Kultur. I nie mam tu na mysli li tylko GW. Mówię o mediach w ogólności.
            Ponieważ czytuję na codzień GW i na Forum Gazety pisuję, wiec tu postanowiłem
            napisać co sądzę - chyba każdy ma do tego prawo.

> a jesli nie odpowiada ci formula prasowa niektorych gazet, to
            > sam zostan dziennikarzem, czy redaktorem... a juz najlepiej wydawca...

Nie mam zamiaru brać się za coś, co inni zrobią lepiej. Natomiast jako klient
            mam prawo oczekiwac od gazety, którą czytuję informacji, która mnie interesuje.
            Moje prawo jako konsumenta. Tak samo jak moim prawem jest zmienić upodobania
            czytelnicze, co ucziłbym z dużą przykrością.

> pozdrawiam unizenie,
            > keridwen.

Pozdrawiam także!
            Dżekil <><
            • zamek Re: To ciekawe, co piszesz... 17.09.03, 11:42
              Niestety, Bogiem a prawdą FD4K miał status istotnej imprezy kulturalnej
              mniej-więcej do niedzieli włącznie... po Filharmonikach Izraelskich i Kobro już
              tylko w dół i w dół... no, może jeszcze perkusiści, ale to jedno z wydarzeń,
              które i tak dzieją się również w okresach pozafestiwalowych...
              • Gość: mr x Re: To ciekawe, co piszesz... IP: *.p.lodz.pl 18.09.03, 13:48
                Dla wydania elektronicznego GW Łódź wiadomością na pierwsza strone jest psi
                konkurs, natomiast o festiwalu 4 kultur ani mru mru. To chyba lekka przesada...
            • unikorn Re: 18.09.03, 10:53
              dzekil napisał:

> Nie mam zamiaru brać się za coś, co inni zrobią lepiej.

Wygląda na to, że nie masz zamiaru brać się za coś, co inni zrobią lepiej, ale
              krytykujesz coś, co według ciebie inni robią lepiej... Gdzie tu jest sens?

> Natomiast jako klient mam prawo oczekiwac od gazety, którą czytuję
              > informacji, która mnie interesuje.
              > Moje prawo jako konsumenta. Tak samo jak moim prawem jest zmienić upodobania
              > czytelnicze, co ucziłbym z dużą przykrością.

Jak konsument masz prawo zmienić upodobania czytelnicze, jeżeli twoje
              oczekiwania wobec gazety nie są spełnione.
              A czy masz prawo oczekiwać (wymagać?) od gazety interesujących cię informacji?
              Według mnie nie. Możesz kupić inną gazetę. Poprzednia traci 1 czytelnika, a
              życie toczy się dalej...
              • dzekil Re: 18.09.03, 12:45
                unikorn napisał:

> Wygląda na to, że nie masz zamiaru brać się za coś, co inni zrobią lepiej, ale
                > krytykujesz coś, co według ciebie inni robią lepiej... Gdzie tu jest sens?

A gdzie ja napisałem, że ktoś to robi lepiej? Napisałem, że nikt nic nie robi.
                Wyraziłem przy tym swoje ubolewanie, że traci na tym wizerunek Łodzi.

> Jak konsument masz prawo zmienić upodobania czytelnicze, jeżeli twoje
                > oczekiwania wobec gazety nie są spełnione.
                > A czy masz prawo oczekiwać (wymagać?) od gazety interesujących cię informacji?
                > Według mnie nie. Możesz kupić inną gazetę. Poprzednia traci 1 czytelnika, a
                > życie toczy się dalej...

Toczy się. Nie moja strata tylko gazety. Widocznie nie pasuję do jej "targetu" i
                nie zależy jej na takim czytelniku jak aj. Choć nadal próbuję być wierny, to
                coraz trudniej mi to przychodzi. Z rozmów ze znajomymi wiem, że nie jestem
                odosobnionym przypadkiem. Kilak dni temu mój serdeczny przyjaciel, który był
                zawsze w moich oczach "wyjadaczem Gazety Wyborczej", a już w szczególności jej
                łódzkiego dodtaku, który kupując GW siał zgorszenie w domu, gdzie GW nie była
                mile widzia, widząc w mojej ręce GW skrzywił sie i powiedział: "Co ty za badziew
                czytasz? Kupiłbys lepiej Dziennik. Z tej gazety przynajmniej się czegoś
                dowiesz." No i niestety się z nim zgodzę... :-(.

Pozdrawiam!
                Dżekil <><
              • geograf Re: 18.09.03, 17:13
                Tylko jest jeden problem-co ja mam czytac zamiast GW?
                Rzepę?
          • Gość: ELVIZ Re: To ciekawe, co piszesz... IP: *.mipro.pl 18.09.03, 12:20
            Internet ma coraz większe zastosowanie, więc nie mów kogo stać a kogo nie. Ja
            też jestem w internecie i czasem więcej dowiem się z Onetu niż z GW.
        • redakcja.lodz Re: To ciekawe, co piszesz... 17.09.03, 11:00
          dzekil napisał:

> No to mamy 3 artykuły (jeden link wstawił sie dwa razy).

No to masz czwarty link:
          www1.gazeta.pl/lodz/1,35135,1669353.html

Wydanie papierowe
          > przeglądam. Ja miałem jednak na myśli nie recenzje z koncertów muzycznych, ale
          > także i innych wydarzeń (spektakli, wystaw etc.).

Nie wiem, co miałeś na myśli. Wiem, co napisałeś (że Gazeta NIE pisze o
          festiwalu) - i dlatego postanowiłem wyprowadzić Cię z błędu.

> Wydawało mi się, że takie wydarzenie jak FD4K powinien być numerem 1. Np. w
          > poniedziałek tematem z "jedynki" był czas oczekiwania do lekarzy :/ , w środku
          > gazety jest jedynie ramka z programem na ten dzień.

Oczywiście, że festiwal jest wydarzeniem nr 1 - w mieście i w Gazecie. Co nie
          oznacza, że tylko o nim mamy pisać.

> Moż eza dużo wymagam od redakcji... w końcu skoro pan prezyden wyjeżdża sobie
          n
          > a
          > czas Festwialu do Ameryki, to i gazeta pisać nie musi zbyt wiele...

Nie rozumiem.

>
          > Pozdrawiam!
          > Dżekil <><

Odpozdrawiam
          Redakcja

• keridwen Re: To ciekawe, co piszesz... 17.09.03, 11:02
            owszem, sugerowanie powiazania pana kropiwnickiego i gazety to chyba humor
            dzisiejszego dnia hehhehe ;)
            • dzekil Re: To ciekawe, co piszesz... 17.09.03, 11:45
              Nie sugerowalem powiązania. Chcialem pokazać, że zarówno pan prezydent i urząd
              miejski traktuje festiwal po macoszemu.
              Pobobnie jak i redakcja łódzkiej GW podchodzi do festiwalu jako do zwykłego
              ciągu wydarzeń kulturalnych, nie poświcając mu jakiejś większej uwagi, jaka moim
              zdaniem powinna się należeć najważniejszemu wydarzeniu w życiu miasta w ciągu
              całego roku. To chyba jedyne przedsięwszięcie z Łodzi, które gości przez tydzień
              na antenie Telewizji ogólnopolskiej.

Dżekil <><
            • Gość: mr x Re: To ciekawe, co piszesz... IP: *.p.lodz.pl 18.09.03, 13:25
              No co ty są jeszcze psie mistrzostwa i sonda czy nasza reprezentacja w piłke
              zagra w barażach... To są najważniejsze informacje po wejsciu na strone GW Łódź
              • ixtlilto (mr x) 19.09.03, 09:39
                Gość portalu: mr x napisał(a):

> To są najważniejsze informacje po wejsciu na strone GW Łódź
                Jest coś takiego jak dział "kultura" gdzie trafiają wszystkie teksty
                kulturalne! Podobnie jak te o sporcie do działu "sport"! Wystarczy kliknąć po
                lewej stronie, pod napisem "Aktualności"
                • geograf Re: (mr x) 19.09.03, 17:11
                  Ixik. Powiedz no Ty mi.
                  Festiwal Dialogu 4 Kultur to wydarzenie tylko i wyłącznie ściśle kulturalne, czy
                  może przypadkiem ten Festiwal ma zamiary być wydarzeniem ogólnomiejskiem. Ba!
                  Ogólnopolskim?

Więc prosze...nie usprawiedliwiaj zanadto GW.
          • dzekil Re: To ciekawe, co piszesz... 17.09.03, 11:12
            redakcja.lodz napisał:

> No to masz czwarty link:
            > <a
            href="http://www1.gazeta.pl/lodz/1,35135,1669353.html"target="_blank">www1.gazeta.pl/lodz/1,35135,1669353.html</a>

a dziękuję!

> Nie wiem, co miałeś na myśli. Wiem, co napisałeś (że Gazeta NIE pisze o
            > festiwalu) - i dlatego postanowiłem wyprowadzić Cię z błędu.

Co maiłem na myśli napisałem. Z poprzednich linków dwa dotyczyły koncertów, a
            jeden dyskusji. Ostatni dodany to rozmowa z jednym z organizatorów.
            Faktycznie sformułowanie było niezręczne. Przperaszam. Coś pisze. Ale ja i tak
            będę uważał, że mało.

> Oczywiście, że festiwal jest wydarzeniem nr 1 - w mieście i w Gazecie. Co nie
            > oznacza, że tylko o nim mamy pisać.

Gdy w Radomiu odbywało sie AirShow, to temat ten gościł w radomskiej GW przez
            kilka tygdoni przed samymi pokazami. Został stworzony odrębny dział na stronie
            internetowej i w wydaniu papierowym. Nie wymagam może oddzielnego działu, ale
            jakaś promocja Festiwalu przed jego rozpoczęciem by się przydała samemu
            Festiwalowi i miastu.

> Nie rozumiem.

Chodziło mi o fakt, któego adia jakoś nie zauważyły. Prezydent miasta wyjeżdża
            sobie na czas Festiwalu. Troszke niepoważne... Szczególnie, jesli ten Festiwal
            ma byc wizytówką miasta.

> Odpozdrawiam
            > Redakcja

Repozdrawiam!
            Dżekil <><
          • Gość: mr x Wejdź sobie na strone główną GW - Kraj i GW - Łódź IP: *.p.lodz.pl 18.09.03, 13:14
            Tam zobaczysz jak wyeksponowany jest ten Festiwal... W wydaniu krajowym można
            przeczytać o wybrykach kropiwnickiego, w wydaniu lokalnym dorzuć do tego
            informacje o wypadku i mistrzostwach psów w tropieniu narkotyków!!!! Po prostu
            skandal, że gazeta teoretycznie skierowana do inteligentnych odbiorców uważa
            wypadek tramwaju i jakieś psie mistrzostwa ważniejsze od festiwalu 4 kultur!!!
            A tego że prezydencio wyjechał w trakcie tego festiwalu nawet nie
            zauważyliście!!! Gdyby nie obszerny program TV to bym w życiu tej gazety nie
            kupił... I przestań żałosny redaktorzyno popisywać się ciętym językiem bo się
            jeszcze bardziej ośmieszasz specjalisto od wypadków i pobić...
            • ixtlilto (mr x) !!! 19.09.03, 09:41
              Gość portalu: mr x napisał(a):

> I przestań żałosny redaktorzyno popisywać się ciętym językiem bo się
              > jeszcze bardziej ośmieszasz specjalisto od wypadków i pobić...
              Jest coś takiego jak szacunek dla drugiego człowieka. Nie musisz być fanem
              tekstów GW, ale szanuj człowieka, który poza swoimi normalnymi obowiązkami
              wchodzi na Forum, czyte je i nam odpowiada.
              Więc następną wypowiedź przemyśl przed wysłaniem...
      • Gość: PLN Nie każdy ma ochote wydać 2pln na GW IP: *.p.lodz.pl 18.09.03, 13:05
        Bo ta gazeta nie jest tyle warta... Tak sie składa że żeby dojść do tych
        artykułow w wersji elektronicznej to trzeba troche poszukać. Poza tym nie
        wszyscy dochodzą do działów kulturalnych.
        • dzekil DŁ kosztuje 1,3 zł [nt] 18.09.03, 13:14
          • Gość: pln Re: DŁ kosztuje 1,3 zł [nt] IP: *.p.lodz.pl 18.09.03, 13:23
            To i tak za dużo biorąc pod uwagę zawartość gazety...
            • geograf Re: DŁ kosztuje 1,3 zł [nt] 18.09.03, 19:43
              wybacz, ale nierzadko ilość stron o informach z miasta Łodzi w Dzienniku
              przewyższa ilość stron wszystkich informacji (od pierwszej strony, do kultury)
              łódzki dodatek GW. I z DŁ naprawde dowiesz się co dzieje się w Łodzi. I regionie.
        • ixtlilto Re: Nie każdy ma ochote wydać 2pln na GW 19.09.03, 09:44
          Gość portalu: PLN napisał(a):

> Bo ta gazeta nie jest tyle warta... Tak sie składa że żeby dojść do tych
          > artykułow w wersji elektronicznej to trzeba troche poszukać.
          www.gazeta.pl/lodz
          Domyślnie ustawiona jest strona z 3 aktualnościami, migawkami z Łodzi, troszkę
          sportu, nieco komunikacji. Zaraz na tej samej stronie (!!!) po lewej stronie
          jest dużo linków. Pierszy to "Aktualności" , a zaraz potem jest "Kultura" czy
          to aż tak trudne klikąć tam?!?!

> Poza tym nie wszyscy dochodzą do działów kulturalnych.
          To już wina czytających, że przeglądają tylko 3 pierwsze strony GW
    • geograf Re: Dlaczego Gazeta nie pisze o FD4K? 17.09.03, 17:44
      pamiętam zesżłoroczną edycję..oj pamiętam...
      i nie tylko recenzje tam były.
      a może Festiwal jest rzeczywiście aż tak żałosny, że nie ma o czym pisać? w
      takim razie czy mamy czekać na skrytykowanie jego po zakończeniu 20-ego??

P.S. Dzekil-czyżbyś zapomniał, że- jak sama Redakcja powiedziała- Nekrologi są
      najpoczytniejsze i najlukratywniejsze? a w czasie Festiwalu nikt nie umarł...
      • dzekil Re: Dlaczego Gazeta nie pisze o FD4K? 18.09.03, 12:53
        geograf napisał:

> pamiętam zesżłoroczną edycję..oj pamiętam...
        > i nie tylko recenzje tam były.
        > a może Festiwal jest rzeczywiście aż tak żałosny, że nie ma o czym pisać?

Jest jaki ejst. Wiadomo, ze ta edycja jest dużo skromniejsza niż poprzednia. Ale
        wiadomo takze dlaczego. A dzięki bierności np. GW czy innych mediów czy natet
        UMŁ (o samym prezydencie K., który lata sobie na wycieczi do Ameryki
        niewspominajac) to co jest w tym roku podczas Festiwalu nie osiąga należnego mu
        rozgłosu.

> w takim razie czy mamy czekać na skrytykowanie jego po zakończeniu 20-ego??

Jasne, że krytykować łatwo. Ale dla wspólnego sukcesu tak ważnej dla naszego
        miasta imprezy juz znacznie trudniej. A szkoda...

> P.S. Dzekil-czyżbyś zapomniał, że- jak sama Redakcja powiedziała- Nekrologi są
        > najpoczytniejsze i najlukratywniejsze? a w czasie Festiwalu nikt nie umarł...

To może niech redakcja daruje sobei pisanie artykułów i zajmie sie jedynie
        redagowaniem nekrologów. Skoro się to tak opłaca...

Pozdrowienia!
        Dżekil <><
      • Gość: mr x Re: Dlaczego Gazeta nie pisze o FD4K? IP: *.p.lodz.pl 18.09.03, 13:27
        Może poziom festiwalu nie jest najlepszy ale chyba mimo wszystko jest to
        ważniejsze niż bzdury prezydenta, wychwalanie tomaszewskiego i psie mistrzostwa
        w tropieniu narkotyków?
        • geograf Re: Dlaczego Gazeta nie pisze o FD4K? 18.09.03, 19:57
          Nioech GW w ogóle pisze.
          a jak na razie jedynym sporym źródłem informacji co też dzieje się w UMŁ i w
          otoczeniu Kropiwnickiego jest Express i Dziennik, a nie GW, która ma TAKIE
          tradycje liberalne.
          Żenada.
          nie muszą codziennie pisać. ale jednego dnia o Kropie, innego o Festiwalu...byle
          tylko psie mistrzostwa nie były tytułem dnia...
      • dzekil Re: Dlaczego Gazeta nie pisze o FD4K? 23.09.03, 13:50
        geograf napisał:

> a może Festiwal jest rzeczywiście aż tak żałosny, że nie ma o czym pisać? w
        > takim razie czy mamy czekać na skrytykowanie jego po zakończeniu 20-ego??

No i żeśmy się doczekali:
        www1.gazeta.pl/lodz/1,35135,1682815.html
        Dżekil <><
    • Gość: STUDI Re: Dlaczego Gazeta nie pisze o FD4K? IP: *.waw.prokom.pl 18.09.03, 11:13
      Tak ale prawicy bardzo niepodoba sie inicjatywa SLD. Wieskzosc sympatykow
      prawicowych ugrupowan zawsze z wrogoscia podkraslala ze ten festiwal to tlyko
      propaganda "komuny". W sumie to patrzac na glownych organizzatorow nie ma sie
      co dziwic. Tym bardziej jak sobie przypomnimy obchody 50 lecia TVP. Jakos
      zapomniano o innych ludziach niz ci z UB, PZPR i SLD. TVP nawet nie pokusila
      chocby o symboliczny udzial innych politykow. Ale postkomuna sobie
      posweitowala.

Na pewno prawicowym politykom nie bedzie sie podobac impreza zorganizowana ku
      chwale ekipy p. Leszka M.

• dzekil Re: Dlaczego Gazeta nie pisze o FD4K? 18.09.03, 12:58
        Nie znam organizatorów ani ich politycznych zamiłowań. Ale jak rpzewrotnie
        widać, to chyab obecność Millera i innych takich ważnych osobistości przyczyniłą
        siedo tego, ze o Festiwalu było w zeszłym roku głosno. W tym nikogo nie ma, no i
        Festiwalu w mediach też nie ma.
        Nie obchodzą mnie animozje polityczne ani tych z lewa, ani z prawa, ani z kądś
        tam jeszcze. Mnie boli, że nie rpacuje się nad dobrym, pozytywnym wizerunkiem
        Łodzi. Że nawet jeśli coś się dzieje dobrego, to nie jest to pokazane szerszemu
        gronu odbiorców jako rzecz interesujaca.

Dżekil <><
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka