Gość: gosc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.08, 10:39 "Burza na Łodzią" no ciekawe to NA i to tak od wczoraj już wisi i świeci na stronie głównej literówką ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jak Re: Burza na Łodzią IP: *.lodz.mm.pl 14.07.08, 10:49 A ja na piwo wyjść nie mogłem suchą stopą... Ale ostatecznie było to silniejsze ode mnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p_xi_p Re: Burza na Łodzią IP: *.cm.umk.pl 14.07.08, 11:33 Szkoda, ze nie zmyło doszczętnie z powierzchni ziemi tego przeklętego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiśniowy Re: Burza na Łodzią IP: 212.160.102.* 14.07.08, 13:18 ŁTR - deszczu trochę popadało i stał od razu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chińczu Re: Burza na Łodzią IP: *.eranet.pl 14.07.08, 20:42 wiśniowy uciekaj, uciekaj. Daleki wschód czeka. Korea rulez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Burza na Łodzią IP: 212.160.172.* 14.07.08, 11:35 Mamy 21 wiek a łódź jest chyba nadal w 20 lub 19. Rok temu ponoć też przeszły nad Łodzią trzy takie burze. Zablokowane studzienki ściekowe nie spowodowały od tamtej pory że władze wyciągnęły wnioski. Cóż - musicie żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Felek Re: Burza na Łodzią IP: *.toya.net.pl 14.07.08, 12:43 A jakie Pan by wyciągnął wnioski? Z chęcią posłucha porad tak mądrego człowieka, jak Pan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropus Re: Burza na Łodzią IP: 208.50.83.* 14.07.08, 13:10 proste: wyzsze krawezniki zeby woda splywala jezdnia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Burza na Łodzią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.08, 13:36 a niby gdzie ona ma tą jezdnią spłynąć? skoro studzienki niedrożne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm Re: Burza na Łodzią IP: 194.150.250.* 14.07.08, 14:36 To jest "przewaga" zabetonowanego miasta nad wsią. Poza miastem parę minut po ulewie nie była śladu po wodzie.To też z powodu źle ukształtowanych (tak myślę )dróg bo wszystko spływa w jedno miejsce gdzie pojedyncza studzienka nie jest w stanie odebrać takiej ilości wody. Cóż - spartaczona cywilizacja Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Czy studzienki niedrożne? 14.07.08, 21:23 Czy studzienki niedrożne? Tego raczej bym nie powiedział. Sprawa była szeroko komentowana i omawiana w zeszłym roku po majowych ulewach. Ja ten problem widze w zbyt dużej ilości wybetonowanej powierzchni w mieście i przestarzałej kanalizacji burzowej obliczonej na znacznie mniejsze ilości opadów i cyklów kiedy musiała odprowadzać tzw. "oberwanie chmury". Dziś takie zjawiska będą coraz częściej na porządku dziennym i pora sie do nich przyzwyczaić i nie narzekać gdy miasto będzie wymieniało kanalizację i budowało odpływy do rzek stawów czy tzw. mała retencje w zbiornikach. Nie ma innej drogi bo przekroje kanalizacji oraz jej zróżnicowanie nie pozwalaja w krótkim czasie odprowadzić dużej ilości wody, tylko mamy efekt wyjętego korka w wannie gdzie woda spływa powoli. Takie jest moje zdanie i nie musicie sie z nim zgadzać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Prosze Pana Felek - prosze przeczytać wypowiedź... IP: 212.160.172.* 14.07.08, 15:14 Pana gm i bedzie Pan wiedział jakie wnioski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Burza na Łodzią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 19:24 Po raz kolejny w czasie burzy rzeczka Bałutka przelewa się przez brzegi koryta w okolicach ulicy Puławskiego i zalewa część osiedla M.Reja. Jest to wynik super pomysłu, na który wpadli inżynierowie przy modernizacji Al.Włókniarzy, aby wody deszczowe z tejże ulicy wpuścić do kanału Bałutki. Ponadto, władze zapomniały oczyszczać zarośnięty przez chwasty kanał. Jednym słowem : TOTALNY KANAŁ. Odpowiedz Link Zgłoś