Dodaj do ulubionych

Moja propozycja ratunku linii 7

IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 08.10.03, 22:33
Srebrzyńska - Legionów - Gdańska Kopernika - Politechniki - Rondo Lotnków
Lwowskich - Pabianicka Piotrkowska - Przybyszewskiego i albo Lodowa, albo do
AUGUSTÓW

Politechniki - wzmocnienie 15. Rondo i pabianicka - nawiązanie do starej 18,
przybyszewskiego ciąg dalszy starej 18 i wzmocnienie 3.

Co Wy na to??
Obserwuj wątek
    • Gość: Bart Re: Moja propozycja ratunku linii 7 IP: *.tpnets.com 08.10.03, 23:06
      Niezłe, dodatkowa linia na Politechniki, ale czy chwyci?
    • krzyskup Re: Moja propozycja ratunku linii 7 08.10.03, 23:40
      Pomysł całkiem niezły. Jeśli coś z tego wyjdzie, to linię tę proponuję nazwać
      Linią nr 7 im. Teufela :)
    • Gość: STUDI Re: Moja propozycja ratunku linii 7 IP: *.prokom.pl 09.10.03, 10:20
      Ma jedna wade. Praktycznie brak zainteresowania ze strony mieszkancow Kozin. I w
      tym problem. Obecnie malo kto korzysta z odcinka na Srebrzynskiej. Aby utrzymac
      tory na Srebrzynskiej ta linia nie moze dublowac 13 i musi pojechac Zachodnia i
      AL. Kosciuszki. Inaczej pasazerowie przesiada sie na autobusy.

Ta trasa to dla Kozin linia nie dowozaca ich do centrum. W tym problem.

A na al. Politechniki owszem ale inna nowa linia.
      • Gość: teufel Re: Moja propozycja ratunku linii 7 IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 10.10.03, 16:35
        Co żeście przyczepili się Zachodniej?? Mało tam tramwaji jeździ i przecina??
        • geograf Re: Moja propozycja ratunku linii 7 10.10.03, 17:45
          zauważ, że w okolice tamtego ciągu komunikacyjnego dojeżdza co dzień najwięcej
          ludzi...
          dlatego tak myśmy się przyczepili.
          • Gość: teufel Re: Moja propozycja ratunku linii 7 IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 10.10.03, 18:05
            Dobra, ale prócz tramów są i autobusy!!
            • geograf Re: Moja propozycja ratunku linii 7 10.10.03, 20:17
              ale to tramwaje powinny być podstawowym środkiem komunikacji,a autobusy tylko
              uzupełnieniem...
              Zapomniałeś?
              • teufel Re: Moja propozycja ratunku linii 7 11.10.03, 10:17
                nie wiedziałem o tym. Skoro tak mówisz, to dlaczego likwiduje się skręty,
                krańcówki, tory??
                • Gość: Ja Re: Moja propozycja ratunku linii 7 IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.03, 13:23
                  Bo to nie forumowicze odpowiadają za podejmowanie takich decyzji...
                  • Gość: teufel Re: Moja propozycja ratunku linii 7 IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 11.10.03, 14:29
                    Wiem, więc gadanie, że tramwaje to podstawa komunikacji w Łodzi to bzdura.
                    • Gość: Ja Re: Moja propozycja ratunku linii 7 IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.03, 15:36
                      No, może nie do końca. Jest to pewien chwyt retoryczny, za którym niestety nie
                      idą żadne konstruktywne działania, które nie pozwoliłyby, aby rola tramwaju w
                      komunikacji miejskiej malała.
                      • geograf Re: Moja propozycja ratunku linii 7 12.10.03, 23:12
                        jednakże jakby nie było-tramwaj nadal jest podstawowym środkiem transportu,
                        przynajmniej w stronę centrum.
                        Jaka będzie przyszłość? to zależy jak długo Kropa bedzie się bawił w Traffic
                        Giant w wersji realistycznej:/
                        • Gość: teufel Re: Moja propozycja ratunku linii 7 IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 12.10.03, 23:19
                          to zależy jak długo Kropa bedzie się bawił w Traffic
                          > Giant w wersji realistycznej:/
                          -------
                          Fajna gierka, grałem. :)
                          • geograf Re: Moja propozycja ratunku linii 7 14.10.03, 12:54
                            niestety na dłuższą metę nużąca, bo schematyczna, a miasto się nie rozrasta-może
                            dlatego Kropa takie ma wyobrazenia o MPK?

a co do gry-ciekawe kiedy wypuszczą wreszcie TG2 ;-)
                            • Gość: teufel Re: Moja propozycja ratunku linii 7 IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 14.10.03, 20:50
                              > niestety na dłuższą metę nużąca, bo schematyczna, a miasto się nie rozrasta
                              -----
                              Niestety schematyczna:/
                              ---------
                              --moż
                              > e
                              > dlatego Kropa takie ma wyobrazenia o MPK?
                              ----------
                              ale w tej grze dodaje się linie, a nie likwiduje
                              ----
                              co do gry-ciekawe kiedy wypuszczą wreszcie TG2 ;-)
                              ----------

Nie słyszałem o TG2.
                              -------
                              P.S.Ja mam TG Gold:D. Jak byś chciał Gold'a to znasz moje gg.
                              • Gość: teufel Re: Moja propozycja ratunku linii 7 IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 14.10.03, 20:54
                                Wszedłem na stronę producenta: www.jowood.com i nie znalazłem Traffic Gant 2,
                                ale znalazłem Transport Giant - premiera w styczniu 2004
    • Gość: barnaba Re: Moja propozycja ratunku linii 7 IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 09.10.03, 17:20
      Trasa ta na sporej części pokrywa się z trasą 20 w czasie budowy wezła koło Dw,
      Kaliskiego. Sęk w tym, że 20 jeździła niemal pusta, mimo że dojeżdżała na
      Teofilów, a nie na Koziny.

pozdrawiam
      • Gość: STUDI Re: Moja propozycja ratunku linii 7 IP: 80.51.247.* 09.10.03, 19:01
        Ja staram sie znalezc na zachecenie mieszkancow Kozin do korzystania z
        siodemki. Niestety jakby nie patrzec to ani obecna trasa ani propozyjcja trasy
        przez Gdanska i Al. Politechniki nie przysporzy lepszego wykorzystania taboru.

Dodatkowym zyskiem byloby jej przedluzenie na Zabienic. A linie 13 mozna by
        bylo puscic dalej al. wloknarzy potem Kopernika, Zeromskiego i tak jak dawan 20.

A petli przy Zielonej jakas inna linie na jakis zaniedbany komunikacyjnei rejon.

Taka trasa tylko wtedy gdy gospodarka podniesie sie z kryzysu. Wtedy byc moze
        znowu dobijemy do numerku 29.
        • camelot Re: Moja propozycja ratunku linii 7 09.10.03, 20:53
          Dziwne że aleja Politechniki taka dobra trasa po wydzielonym torowisku jest
          tylko dla jednej linii a do centrum pcha się wszystkie inne. Już dawno
          proponowałem super linię Kurczaki, Paderewskiego, Politechniki, kopernika.
          włókniarzy, Limanowskiego. Teofilów. Bez pchania się do centrum szybko i
          sprawnie.
          • Gość: STUDI Re: Moja propozycja ratunku linii 7 IP: *.mirtel.net / *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.03, 21:31
            Tak ale obercnie niewiele ludzi cieszyloby sie z takiego polaczenia. W dobie
            kryzysu glownie jezdza do scislego centrum

Natomiast jedna 15 na Al. Politechniki to problem.

Gorzej bo wraz zlikwidacja torow na Rudzkiej i Broniwskiego nie ma pomyslu na
            oblozenie tej trasy.

Pabianicka nie potrzebuje trzeciej linii.
            A na Kurczaki i tak juz duzo dojezdza.
            • Gość: barnaba Re: Moja propozycja ratunku linii 7 IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 10.10.03, 18:12
              Swego czasu proponowałem na tym forum odtworzenie dawnej "20" połaczone ze
              skierowaniem "7" na Lodową.
              Zalety:
              - zastąpienie na Niższej "7" linią łączącą ją z centrum miasta
              - rozładowanie tłoku na "15" na Al. Politechniki
              Wada jest jedna: nowa linia na dość długim odcinku dublowałaby "13".

pozdrawiam
          • geograf Re: Moja propozycja ratunku linii 7 10.10.03, 17:43
            sęk w tym, ze takak linia dublowałaby 15-tkę, a do tego służyła tylko tym,któzy
            muszą przejechać z tych osiedli na osielde po drugiej stronie. na Włókniarzy już
            sa 2 linie-czy więcej potrzeba?
            Przy obecnym modelku komunikacji tramwajowej-taka linia nie ma racji bytu...
            Ma rację-jeżeli znów rpzebuduje się system. Np. na taki "warszawski"-ale czy w
            Łodzi to by się sprawdziło?
            • Gość: STUDI Re: Moja propozycja ratunku linii 7 IP: *.mofnet.gov.pl 11.10.03, 11:54
              I tak mamy linie ktore na wieszosci swojej trasy dubluja sie.
              Dla mieszkancow Widzewa i 8 i 10 to praktycznie ta sam linia.

Ponadto mamy dublowanie sie autobusow i tramwajow:

3 i 95 dla mieszkancow okolic Lagiewnickiej.
              10, 8 i 98 dla mieszkancow Widzewa.
              11 i 99 dla mieszkancow Julianowa.
              2 i 96 dla Zubardzia w ralacji polnoce Srodniescie.

13 i 96 - tez maja wpsolna relacje
              8 i 96 tez maja wspolna realcje.

1 i 57 tem jas wspolne relacje.
              6 i 57 jak wyzej.

Nie na calej dlugosci ale sporych odcinkach.

Natomiast wiele dodatkowych polaczen ktore zliwkidowano nie ma ja dobrego
              skomunikowania nawet dla przesiadki.

Dawan 18. Z Wiedzwa na Pabianicka. W Niedlei tuz przed przyjezdzajaca 3
              odjezdza 11, 50 i wiekszosc kursow 57.

Od Ronda na Widzew - tuz przed przyjazdem 57 odjezdza 3.

I tak dalej.
              Mialo byc lepiej ale nie potrafiono dac sprawych polaczen z przesiadkami.

• teufel Re: Moja propozycja ratunku linii 7 11.10.03, 12:06
                W sporej częsci pokrywa się 9 i 13
                55 i 96
    • Gość: Ja Politechniki IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.03, 13:30
      Jednym z rozwiązań dla al. Politechniki byłaby linia szczytowa R. Lotników -
      Radiostacja. Linia łącząca dwa ośrodki akademickie. Innym, postulowane kiedyś
      skierowanie 41 al. Politechniki i też na Radiostację.
      Jedno jest pewne - na trasach przebiegających przy ośrodkach akademickich
      stanowczo brakuje "kursów" (głównie al. Politechniki i Narutowicza miedzy
      Kopcińskiego i Konstytucyjną)
      • Gość: barnaba Re: Politechniki IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 11.10.03, 21:06
        Gość portalu: Ja napisał(a):

> Jednym z rozwiązań dla al. Politechniki byłaby linia szczytowa R. Lotników -
        > Radiostacja. Linia łącząca dwa ośrodki akademickie. Innym, postulowane kiedyś
        > skierowanie 41 al. Politechniki i też na Radiostację.

Moim zdaniem taka linia powinna dojeżdżać co najmniej do Telefonicznej.
        Radiostacja jest wprawdzie niezbyt daleko od Lumumbowa i CKD UM, ale codzienny
        spacer do i od krańcówki do przyjemności nie należy.

> Jedno jest pewne - na trasach przebiegających przy ośrodkach akademickich
        > stanowczo brakuje "kursów" (głównie al. Politechniki i Narutowicza miedzy
        > Kopcińskiego i Konstytucyjną)

Na Pomorskiej w godzinach szczytu trzeba nieraz stoczyć walkę by wsiąść do 15,
        a zwłaszcza do 43.

pozdrawiam
        • yarro Re: Politechniki 12.10.03, 00:45
          Gość portalu: barnaba napisał(a):

> Na Pomorskiej w godzinach szczytu trzeba nieraz stoczyć walkę by wsiąść do
          > 15...
          --
          Zapewniam, że nie tylko na Pomorskiej...
          Od rana z załapaniem się na 15 jest problem na całej długości trasy!
          Nie mówię juz o przystanku przy Żeromskiego-Mickiewicza (szpital d.WAM)
          - tutaj to w ogóle marzeniem jest wsiąść od rana w 15-stkę (ja ostatnio
          zmieściłem się dopiero w czwartą z kolei która nadjechała!)

> pozdrawiam
          --
          Również :)
          • Gość: flip Re: Politechniki IP: *.p.lodz.pl 13.10.03, 00:03
            Rowerek jezdzi zawsze wystarczajaco pusty, zeby sie do niego zmiescic. Do
            licha z pietnastka - niech umiera w pokoju.
            :-)
            • yarro Re: Politechniki 13.10.03, 07:10
              A wiesz, że rozważałem tę możliwość... ;)
    • ventlan Re: Moja propozycja ratunku linii 7 15.10.03, 10:37
      Gość portalu: teufel napisał(a):

> Srebrzyńska - Legionów - Gdańska Kopernika - Politechniki - Rondo Lotnków
      > Lwowskich - Pabianicka Piotrkowska - Przybyszewskiego i albo Lodowa, albo do
      > AUGUSTÓW
      >
      > Politechniki - wzmocnienie 15. Rondo i pabianicka - nawiązanie do starej 18,
      > przybyszewskiego ciąg dalszy starej 18 i wzmocnienie 3.
      >
      > Co Wy na to??

Niezly pomysl ale ma pare wad.

Mimo wszystko upieralbym sie przy wepchnieciu 7 na Kosciuszki i dalej przez
      Przybyszewskiego na Widzew moze byc. Jesli maja ludzie jezdzic nia z Kozin, to
      musza dojezdzac bezposrednio do samego centrum.

Moj pomysl na Politechniki to nowa linia o przebiegu:
      WYSZYNSKIEGO-...-Kopernika-Zeromskiego-Politechniki-R.Lotn.Lwowskich
      i dalej albo na Kurczaki (dubluje 15), albo na Chocianowice (raczej nie ma
      sensu), albo przez pl. Niepodleglosci na Dabrowe lub Chojny (chyba najlepszy
      wybor, eventualnie skrot przez Czerwona).
      Oprocz wzmocnienia 15 na kluczowym odcinku przy polibudzie daje to w koncu
      bezposrednie polaczenie tejze z wielka sypialnia jaka jest Retkinia.

Jak to sie podoba?
      • ukalo Re: Moja propozycja ratunku linii 7 15.10.03, 11:17
        A ja chcę powrotu "27"
        Bez argumentów, taka fanaberia - bo mnie bardzo pasowało :))).

Pozdrawiam,
        Łukasz
      • Gość: teufel Re: Moja propozycja ratunku linii 7 IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 15.10.03, 16:30
        > Niezly pomysl ale ma pare wad.
        >
        > Mimo wszystko upieralbym sie przy wepchnieciu 7 na Kosciuszki i dalej przez
        > Przybyszewskiego na Widzew moze byc. Jesli maja ludzie jezdzic nia z Kozin,
        to
        > musza dojezdzac bezposrednio do samego centrum.
        -----
        Czy nie uwarzasz, że w gronym stponiu pokrywała się z trójką??
        • Gość: STUDI Re: Moja propozycja ratunku linii 7 IP: *.prokom.pl 15.10.03, 18:49
          Dlatego 7 niekoniecznie musi pojechac az do Pl. Reymonta.
          Proponowalem przejadz Zachodnia, Al. Kosciuszki, AL. Pilsudskiego, Al. Smiglego
          Rydza.

Nie pokrywa sie z trasa 3 (poza scislym centrum, ale to nie wada a wrecz
          koniecznosc). Ponadto dostajemy dodatkowa relacje z Al. Kosciuszki na okolice
          Pl. Zwyciestwa (czy chocby Galerii Lodzkiej - tez dobry argument). Dodam ze np.
          najwiekszy Inspektorat PZU przeniesiono na Pl. Zwyciestwa.

Potem moze skrecic na Lodowa.

Mieszkancy Zarzewa przy ul. Przybyszewskiego zyskali by polaczenie z Centralem.

Ale najwazniejsze to to aby zmienic to co zaklepano czyli likwidacje tej linii.
          • geograf Re: Moja propozycja ratunku linii 7 15.10.03, 18:53
            jest tylko jeden krytyczny punkt tego rozwiązania:
            skręt z Kościuszki na wschód, w Mickiewicza (albo skręt na północ z Mickiewicza
            w Kościuszki jak kto woli).

Poza tym-jakiej czestotliwości miałaby byc ta linia?
            Ja chyba zacznę sie przychylać do wspomożenia linii 15....
            • Gość: teufel Re: Moja propozycja ratunku linii 7 IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 15.10.03, 20:40
              > jest tylko jeden krytyczny punkt tego rozwiązania:
              > skręt z Kościuszki na wschód, w Mickiewicza (albo skręt na północ z
              Mickiewicza
              > w Kościuszki jak kto woli).
              ------
              Ten zakręt nie byłby dobry:/
              ------------
              > Ja chyba zacznę sie przychylać do wspomożenia linii 15....
              -------
              :) Cieszem się:)

• multumesc ciekawy 22.10.03, 10:00
      2 tyg. temu przypadkiem bylem na skrzyzowaniu Srebrzynska-Kasprzaka. Od strony
      pl. Wolnosci podjechala 7 i wydalila z siebie niezly tlumek ludzi. Bylo kolo
      11. Czy rzeczywiscie o innych porach 7 wozi powietrze?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka