Dodaj do ulubionych

Jaki symbol na monetach euro

17.09.08, 08:31
Tradycyjnie na monetach euro można znaleźć sławne budynki, dzieła sztuki,
zwierzęta i narodowe symbole.
Na "naszym" euro wypadałoby, aby były nasze symbole.
Może udałoby się "przepchnąć" jakiś łódzki symbol na ogólnokrajowej monecie?
Byłoby to bardzo dobrym posunięciem. Takimi monetami posługiwaliby się
mieszkańcy niemal całej Europy.
Obserwuj wątek
    • longeta Re: Jaki symbol na monetach euro 17.09.08, 08:42
      Lech Kaczyński jako narodowy symbol polskości,ale mam nadzieję ze odbędzie się
      referendum w sprawie euro które jest nam zbędne,tak samo jak Anglikom
      • iszkariota Re: Jaki symbol na monetach euro 17.09.08, 08:45
        longeta napisał:

> Lech Kaczyński jako narodowy symbol polskości,ale mam nadzieję ze odbędzie się
        > referendum w sprawie euro które jest nam zbędne,tak samo jak Anglikom

A co tam w funtach słychać Panie?
        waluty.com.pl/article.php?id=38269
        • longeta Re: Jaki symbol na monetach euro 17.09.08, 08:48
          To samo co na świecie
          gielda.wp.pl/kat,102634,wid,10365311,raportwiadomosc.html?ticaid=169f8
          no,globalna wielka wiocha nie wypaliła,za to Chińczycy skorzystają
      • senor.eugenio Re: Jaki symbol na monetach euro 17.09.08, 09:09

A to będzie bita jedna setna eurocenta?
    • aaa202 Pyza 17.09.08, 09:51
      taka jak Pyza na polskich dróżkach. Pyza jest sympatyczna i
      ciekawska. Pyza ma do tego łowicką spódniczkę (Łowicz, woj.
      łódzkie). W Łodzi pyzy jadły cztery kultury. Polacy ze smalcem,
      Rosjanie ze śmietaną, Niemcy z wurstem, Żydzi z cebulą.

Tu przegląd rewersów euro:
      wapedia.mobi/pl/Kategoria:Rewersy_monet_euro
      • dziad_borowy Re: Pyza 17.09.08, 10:00
        Podpialbym sie pod Niemca.
        Dzierżżż!!!
        • aaa202 Pyza, pyza uber alles! 17.09.08, 10:12
          Pyza ze smalcem, wurstem, cebulą i śmietaną jednocześnie, to już tak
          zwana kuchnia fusion.
          A jak dorzucimy dwie oliwki - śródziemnomorska.

• dziad_borowy Re: Pyza, pyza uber alles! 17.09.08, 10:16
            Zjemy to wszystko paleczkami i juz jestesmy swiata obywatelami.
            Dzierżżż!!!
            • aaa202 Wszechświata. Hermaszewski wziął pyzy do rakiety. 17.09.08, 10:19
              • Gość: lavinka z nielogu Pyza! Międzygalaktyczny towar eksportowy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.08, 13:00
                Zapiszcie gdzieś, że to ja powiedziałam :)

Osobiści wolę bez mięsa. Farsz do pyz mało kto porafi zrobić...
                jadalny...
                • aaa202 Ja umiem zrobić jadalny farsz, 17.09.08, 13:09
                  całkiem wegetariański. Z gotowanej zielonej soczewicy, cebuli i
                  przypraw.
                  Mięsożercy nawet myślą, że to mielone mięso.

Największym sentymentem darzę jednak zwykłe ziemniaczane pyzy
                  bezfarszowe, okraszone cebulką podsmażoną na oleju.

Lubię też knedle ze śliwkami. Kopytka z sosem grzybowym. Galuszki z
                  bryndzą. Kluski żelazne też. Kartacze z twarogiem. I łyżką
                  kładzione.
                  • Gość: lavinka z nielogu Re: Ja umiem zrobić jadalny farsz, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.08, 17:20
                    Galuszek i Kartaczy nie znam. Kładzionych nie lubię. Pozostałe z
                    listy jak najbardziej, pychotki. A, no i placki ziemniaczane :)
    • iszkariota Re: Jaki symbol na monetach euro 17.09.08, 11:13
      Myślę że jakiś symbol współistnienia trzech narodów byłby na miejscu. Nie jestem
      grafikiem, więc trudno mi opisać formę, ale myślę, że byłoby to pokazanie
      wszystkiego co najlepsze, uniwersalne, w naszych narodowym/ łódzkim charakterze.
      Nawet myśleć mi się nie chce z czym będą projekty, na bank będą z; JPII, kolumną
      Zygmunta, zamek królewski w Krakowie, może góry, albo góral, szydercy będą
      projektować nowy znak na monety wódki Wyborowej, jako symbolu kraju, ale czy o
      to chodzi?
      • vladip Re: Jaki symbol na monetach euro 17.09.08, 11:22
        no cóż zdaje się że na wszystkich krajowych monetach euro jest coś sztampowego i
        u nas będzie pewnie tak samo
        może trzeba tam umieścić pałac kultury? przecież to też zabytek ..;P
        • iszkariota Re: Jaki symbol na monetach euro 17.09.08, 11:34
          Pałac Kultury byłby dobrym pomysłem gdyby nie pewne ale, otóz podobne pałace
          stoją w wielu stolicach dawnego bloku, więc to żadna indywidualna sprawa, a
          symbol niezbyt przyjemnej historii. Na dodatek pałace, to kopia amerykańskich
          drapaczy z początków ubiegłego wieku.
          Dla jednych byłby to zatem symbol poodaństwa webec Rosji, dla innych wobec USA.
      • aaa202 Jeśli nie pyza, to może bigos. 17.09.08, 11:46
        Dobra, co się przeciętnemu cudzoziemcowi kojarzy z Polską?
        Wałęsa. Wojtyła. Wódka. Kiełbasa. Obozy koncentracyjne.
        Rewelacyjny zestaw.
        A co byśmy chcieli, żeby się kojarzyło? Z ludzi to może Kopernik.
        Zamenhof. Łukasiewicz (w życiu nie rozpoznałabym po fizjonomii
        Zamenhofa od Łukasiewicza). Szopę. Kiri. Kieślowski. Abakanowicz.
        Stańko. Ale żyjących sobie darujmy. Z symboli... pyza mnie dziś
        zdominowała. Nic nie wymyślę.
        • iszkariota Re: Jeśli nie pyza, to może bigos. 17.09.08, 11:52
          Może nasi Nobliści? szczególnie Reymont /Ziemia Obiecana/, może L. Zamenhoff, a
          Tuwim? Tworzyli i tworzą dzieła uniwersalne, humanistyczne.
          Kopernik niby znany, ale są kontrowersje co do jego narodowości (choć to problem
          złudny-wówczas narodowość nie miała większego znaczenia).
          • aaa202 Kopernik niewątpliwie był Europejczykiem. 17.09.08, 11:57
            Nie grzebmy może za bardzo, bo zaraz się przywlecze jakaś Longeta i
            zabroni Żyda. Wtedy nici z Tuwima i Zamenhofa. Z Łukasiewicza także
            (Ormianin).
            Może lampa Łukasiewicza? Destylarnia Łukasiewicza? (takie oko
            puszczone do gminu, bo destylarnia, wiadomo, jest destylarnią).
            • iszkariota Re: Kopernik niewątpliwie był Europejczykiem. 17.09.08, 12:02
              aaa202 napisała:

> Nie grzebmy może za bardzo, bo zaraz się przywlecze jakaś Longeta i
              > zabroni Żyda. Wtedy nici z Tuwima i Zamenhofa. Z Łukasiewicza także
              > (Ormianin).

Zaraz, zaraz, ale przecież różni narodowością, ale jednak Polacy z krwi i kości
              mogliby zostać symbolami na rewersach monet euro. Byłaby moneta i z "polskim"
              Polakiem, i "żydowskim"polakiem, i "rosyjskim"polakiem, a nawet "niemieckim"
              polakiem. Uważam, że byłoby to piękne świadectwo ojczyzny wielu narodów. Każdy
              europejczyk mógłby mieć w portfelu właśnie takie POLSKIE monety euro...
              • aaa202 i tak będę płakać po złotówkach, 17.09.08, 12:09
                każdą inną walutę zwykłam traktować jak plastikowe sztony, pchełki
                do zabawy, którymi można oskrobać psią kupę z podeszwy, albo
                puszczać kaczki na stawie. Złotówką bym tego nie zrobiła.
                Jak mam żyć w eurorzeczywistości? Jak w jakimś secondlifie? Jak na
                turnusie? Na wypadzie za granicę po benzynę i lentilki?
                • iszkariota Re: i tak będę płakać po złotówkach, 17.09.08, 12:31
                  Niepotrzebnie,
                  www.sciaga.pl/tekst/62051-63-historia_pieniadza_polskiego
                  Pieniądz w Polsce miał różne nazwy, różne wizerunki i różną wartość. Euro, z
                  polskimi akcentami będzie najsilniejszą, najstabilniejszą walutą jaką
                  kiedykolwiek mieliśmy.
                  Nie obraź się, ale takie silne przywiązanie, brak elastyczności, czasami
                  fundamentalizm bardziej przeszkadza niż pomaga.
                  W tym przypadku trzeba patrzeć w przyszłośc, a ona jest euróżowa:)
                  • aaa202 Po "nie obraź się" powinno paść coś 17.09.08, 12:49
                    obraźliwego, dobrze też, żeby było prawdziwe i obiektywnie
                    negatywne.
                    Na przykład:
                    Nie obraź się, ale wali ci z japy.
                    Nie obraź się, ale jesteś tak gruba, że zajmujesz dwa fotele w
                    samolocie.

Tymczasem ja nie jestem szczególnie przywiązana do złotówki
                    (zwłaszcza jednej), za to nie umiem wskrzesać ni paznokcia wiary w
                    prawdziwość jakiejkolwiek innej waluty. Nie jestem też
                    nieelastyczna. Przeciwnie. Umiem tyłek tak skompresować, że mieści
                    się na jednym fotelu. O fundamentalizmie zas wiem tyle, że pod
                    podłogę najlepiej dać 40 cm styropianu [Ładny Dom, 90/119].
                    • Gość: lavinka z nielogu Re: Po "nie obraź się" powinno paść coś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.08, 13:05
                      Zazwyczaj budowlańcy dają 10. Jak się ich przypilnuje to 15cm. Na
                      dach tak samo, na ściany od 10-12 jeśli materiał ścienny sam w sobie
                      nie jest izolacyjny (taka Silka np).
                      • aaa202 To i tak sporo, bo ponoć według polskiego prawa 17.09.08, 13:14
                        budowlanego, wystarczy jednometrowa opaska przy ścianie grubości 2
                        cm. Nawet nie trzeba kłaść styropianu na całej powierzchni. [ibidem]
                        • iszkariota Re: To i tak sporo, bo ponoć według polskiego pra 17.09.08, 15:16
                          Widzę, że jesteście kompletnymi fundamentalistkami, ale pomyślcie, wybudujecie
                          wreszcie te fundamenty, a nawet coś poza nimi za złotówki, a sprzedacie za euro
                          i pojedzieci na zakupy np. do Berlina, Pragi, Bratysławy, czy na outlety do
                          Mediolanu:)
                          • longeta Re: To i tak sporo, bo ponoć według polskiego pra 17.09.08, 15:28
                            iszkariota napisał: > i pojedzieci na zakupy np. do Berlina, Pragi, Bratysławy,
                            czy na outlety do
                            > Mediolanu:)

hm.mnie tylko na Turcję i Egipt stać i to PO sezonie:-(
                            ale jak będę miał taką samą pensję(jak obiecał Donek) jak moi koledzy z
                            Berlina,czy Mediolanu,na pewno do nich wpadnę na zakupy i kawę
                          • aaa202 A to my teraz nie możemy 17.09.08, 15:54
                            do Berlina, Pragi, Bratysławy czy Mediolanu?

• iszkariota Re: A to my teraz nie możemy 17.09.08, 16:19
                              Oczywiście możecie, ale uprzednio wymieniając po niekorzystnym kursie złotego na
                              euro, lub płacąc kartą, gdzie kurs wymiany jest wyższy niż można sobie wyobrazić.
                              • aaa202 Łoj, przesadzasz, 17.09.08, 16:33
                                mam w domu kubek pełen sztonów różnej proweniencji. Pieniądze uważam
                                za wydane w momencie zamiany na sztony. Jeżeli zakładam, że w takim
                                Mediolanie wydam tysiąc złotych, to tyle zamieniam na te dziwne
                                jednostki i tyle wydaję. Żadna filozofia.
                                Ale zaraz, nie mogę robić zakupów w Łodzi? Muszę aż tam? Po łachy za
                                granicę jeździć? Przesada.
                                • Gość: lavinka z nielogu Re: Łoj, przesadzasz, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.08, 17:21
                                  Jak to po co? Dla szpanu ;)
                                  • iszkariota Re: Łoj, przesadzasz, 17.09.08, 17:26
                                    Trochę przesadziłem z tymi szmatami z Mediolanu, ale faktem jest, że bywam
                                    czasami poza granicami nasiejszego grajdoła, odwiedzam tam z konieczności
                                    supermarkety i uwierzcie mi, wolałbym nie myśleć o wymianie, kursie,
                                    odpowiedniej ilości. Wolałbym mieć w portfelu po prostu walutę obowiązującą
                                    wszędzie tam, gdzie jestem. Sentyment sentymentem lecz z tego punktu widzenia
                                    złotego uważam za przeżytek, a obecność w UE i nie wprowadzenie unijnej waluty
                                    nielogiczną bzdurą.
                                    • longeta Re: Łoj, przesadzasz, 17.09.08, 17:35
                                      iszkariota napisał: > odpowiedniej ilości. Wolałbym mieć w portfelu po prostu
                                      walutę obowiązującą

Takie POdejście nazywa się POtocznie egoizmem jednostki...urzekły mnie twoje
                                      kłopoty przy wymianie waluty,ale czy to dobry argument do wprowadzenia euro dla
                                      wszystkich,nawet dla tych co nie jeżdżą?
                                      Euro to kolejne uzależnienie,kiedyś całe narody ginęły za własną walutę i
                                      możliwość decydowania o swoim losie...to co piszesz to tyPOwe bolszewickie POdejście
                                      • longeta wreszcie ktoś mówi prawdę 22.09.08, 22:07
                                        wiadomosci.wp.pl/kat,1355,title,Prezes-PiS-emeryci-moga-duzo-stracic-przez-zmiane-waluty,wid,10385172,wiadomosc.html
                                        • glupia_blondynka Re: wreszcie ktoś mówi prawdę 23.09.08, 09:51
                                          Listę polityków budzących wśród ankietowanych największą nieufność otwiera
                                          prezes PiS Jarosław Kaczyński (55 proc.). Tuż za nim plasuje się prezydent Lech
                                          Kaczyński (51 proc.).
                                          wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,5720625,CBOS__Tusk_liderem_rankingu_zaufania___przed_Walesa.html?skad=rss
                                          • longeta Re: wreszcie ktoś mówi prawdę 23.09.08, 10:33
                                            glupia_blondynka napisała:

> Listę polityków budzących wśród ankietowanych

Powinni dodać:
                                            wśród fanatyków PO
              • longeta Re: Kopernik niewątpliwie był Europejczykiem. 17.09.08, 13:48
                iszkariota napisał:
          • parkomat Kopernik był przecież agentem SB 17.09.08, 16:48
            > Kopernik niby znany, ale są kontrowersje co do jego narodowości
            > (choć to problem złudny-wówczas narodowość nie miała większego
            > znaczenia).

Nie tyle nie miała znaczenia, co nie istniało takie pojęcie. Przypuszczam, że
            sam Copernicus nie wiedziałby, o co go pytasz (poza tym by nie zrozumiał, bo nie
            mówił po polsku). Pochodził z Torunia, miasta w Prusach Królewskich. Podpisywał
            się "Nicolaus Copernicus Toruniensis".

Pojęcie narodowości pojawiło się w XVIII wieku.
            • iszkariota Re: Kopernik był przecież agentem SB 17.09.08, 16:52
              Dzięki za odpowiedź, tak właśnie podejrzewałem, co oczywiście nie zmienia faktu,
              że tylko czas jaki upłynął od jego zgonu uratował go od prześwietlenia przez
              wyznawców zbutwiałego śmiecia w IPN.
              • longeta Re: Kopernik był przecież agentem SB 17.09.08, 16:58
                iszkariota napisał: > wyznawców zbutwiałego śmiecia w IPN.

dla jednych śmieć,dla innych historia...
        • dziad_borowy Re: Jeśli nie pyza, to może bigos. 17.09.08, 12:00
          A fee, Łukasiewicz byl ormianskiego pochodzenia, wiec tadam tadam
          Prawdziwi Polacy tadam tadam nie byliby zachwyceni. Zreszta
          zapytajcie Longiego.
          Dzierżżż!!!!
        • Gość: lavinka z nielogu Małysz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.08, 13:02
          Albo bułka z bananem i oscypek :)
    • brite Re: Jaki symbol na monetach euro 17.09.08, 11:45
      Na monetach są głównie słynne osoby lub symbole, nie ma chyba budynków.

Według mnie powinien być Orzeł Biały lub Kopernik - nie widzę sensu innego symbolu.
    • aaa202 Mam!!! 17.09.08, 11:51
      Matka Boska Częstochowska Maryja Zawsze Dziewica Królowa Polski.

• iszkariota Re: Mam!!! 17.09.08, 11:53
        No tak, argument powalił na kolana!
        Czy można zatem mieć inne propozycje?
      • dziad_borowy Re: Mam!!! 17.09.08, 11:56
        Lokalny patriota powinien byc raczej za Faustyną. Świętą Faustyną.
        Dzierżżż!!!
        • aaa202 lub za Abramem Cytrynem. Ktokolwiek to był. 17.09.08, 11:58
          • Gość: lavinka z nielogu Królowa Jadwiga odpada. Argument Longety. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.08, 13:07
            Wszak Węgierka z pochodzenia i to na dodatek za mąż poszła za Litwina
            (ale za to nie za Niemca).
        • iszkariota Re: Mam!!! 17.09.08, 12:05
          dziad_borowy napisał:

> Lokalny patriota powinien byc raczej za Faustyną. Świętą Faustyną.
          > Dzierżżż!!!

Prawdziwy Polak to może się wykazać tak:
          lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/898569.html
          A jak poczuje się nie w pełni usatysfakcjonowany to tak:
          img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/36/40_898592_1_d_1150.jpg
        • skunk Precyzyjniej! 17.09.08, 12:44
          To może być tylko i wyłącznie Faustyna Klęcząca Nad Źródłem Miłosierdzia -
          identyczna jak na pomniku, który stanie na jakimś menelskim placu.

Ewentualnie umieścić na rewersie kontur faceta skaczącego do wody, nakrytego
          zielonym kondomem i otoczonego blokami, będą sobie europejczycy sprawdzali w
          Wikipedii kim był Jerzy Kropiwnicki.
          • Gość: lavinka z nielogu Re: Precyzyjniej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.08, 13:09
            To ja już wolę Faustynę :) Ale w trakcie objawienia. To się i Bóg
            załapie przy okazji a z boską walutą się nie dyskutuje :)
      • Gość: lavinka z nielogu A toś walnęła. Prawdopodobieństwo 50% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.08, 13:06
        Kościół Katolicki chyba będzie wolał JP II
      • Gość: POpieram Re: Mam!!! POpiersie Donalda! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.08, 13:33
        Co niektóre media już 2 lata temu beatyfikowały Donka więc najwyższy czas na
        wybicie monety z popiersiem świętego.
        • longeta Re: Mam!!! POpiersie Donalda! 17.09.08, 13:40
          Raczej do twarzy by mu było z czapką błazna siedzącego smętnie nad mapą Irlandii.
          Wiem!!!
          Słońce Peru...wszyscy będą wiedzieć o kogo chodzi i skojarzenie:bardzo ciepłe z
          rodziną,wakacjami
    • Gość: lavinka z nielogu Łysinę Kropiwnickiego :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.08, 12:48
      Abo POnadczasowego Kaczora... Donalda :)
    • vauban Re: Jaki symbol na monetach euro 17.09.08, 14:31
      Tu są wzory wszystkich rewersów monet euro:
      www.ecb.int/bc/euro/coins/html/index.pl.html
      można się powzorować.

Pyza jest niezła. I łatwa do wykonania.
      • longeta Re: Jaki symbol na monetach euro 17.09.08, 14:54
        vauban napisał: > Pyza jest niezła. I łatwa do wykonania.

i jaka adekwatna...pyzy, zwolennicy UE napinający się że wreszcie mieszkają w
        Europie,bo do tej POry to ciemnogród bez przyszłości,a teraz proszę:
        kibel w parku z funduszy UE,parę kilometrów drogi,trochę łatek na lokalnych
        ścieżkach,upadek stoczni,POdwyżki cen,wolny bezcłowy przepływ towarów...głównie
        do ruskich
        jakby nie patrzeć same plusy;-)
        by żyło nam się lepiej to nic że tona węgla PO 6500zł.jak wejdzie euro zapłacimy
        tylko 250 by żyło nam się lepiej,kolejny argument dla oszołomów,maniaków,kołchozu UE
    • glupia_blondynka Re: Jaki symbol na monetach euro 17.09.08, 15:25
      Ten rewers będzie zrozumiały nie tylko w Europie, ale w całym świecie:
      d.wiadomosci24.pl/g2/1e/5f/03/46011_1191670159_d9b2_p.jpeg
      • longeta Re: Jaki symbol na monetach euro 17.09.08, 15:29
        glupia_blondynka napisała:

> Ten rewers będzie zrozumiały nie tylko w Europie, ale w całym świecie:
        > d.wiadomosci24.pl/g2/1e/5f/03/46011_1191670159_d9b2_p.jpeg

zawsze to jakiś Polski symbol w tych juropejskich czasach
    • diogenespies Iszkariota bity na Euro powinien być! 17.09.08, 16:01

• longeta Re: Iszkariota bity na Euro powinien być! 17.09.08, 16:06
        Bity owszem,ale zaraz na euro?
        ;-)
        • diogenespies Re: Iszkariota bity na Euro powinien być! 17.09.08, 16:07
          grunt co by bito go:-)
          • iszkariota Re: Iszkariota bity na Euro powinien być! 17.09.08, 16:15
            My tu o poważnych sprawach, a wy jak zwykle-omłot.
            • diogenespies Jako reszka Iszkariota, jako orzeł Niesiołowski 17.09.08, 16:22
              w dniu emisji polskie euro bedzie miało wielką wartość dla
              kolekcjonerów a co to byłaby za rozkosz nosić Niesioł i Iszkariotę
              przy jajkach w kieszeniach! ... Może Teresa Orlowski jak ta co to
              podbiła Zachód a i nosić przy jajkach byłoby jeszcze rozkoszniej..
              • iszkariota Re: Jako reszka Iszkariota, jako orzeł Niesiołows 17.09.08, 16:30
                sądząc z tonu wypowiedzi dwóch forumowiczów, których opinie są zazwyczaj
                niezwykle zgodne, czyli dp i lognety, po przejściu gospodarki na rozliczanie w
                euro, oni będą rozliczać się stosując handel wymienny, np kury za koszulę, czy
                krowie mleko za papier do ksero. Trochę się panowie nadźwiganie nosząc przy
                sobie tą "twardą" walutę. Możecie zawczasu rozejrzeć się za jakimiś dwukołowymi
                wózeczkami coby wam łatwiej było nosić portfel.
                • longeta Re: Jako reszka Iszkariota, jako orzeł Niesiołows 17.09.08, 16:32
                  Ten zapał iszkarioty przypomina mi POkolenie ZSMP Kwaśniewskiego i zapał do
                  euro-rubla
                  na Kamczatkę będziecie mogli nawet wyjechać:-)))
                • diogenespies Re: Jako reszka Iszkariota, jako orzeł Niesiołows 17.09.08, 16:36
                  O przepraszam ale nie doceniałem Cię, nie wiedziałem, ze mozesz po
                  tym co napisałem wywnioskować co mi się po zwojach mózgowych kołacze
                  na temat euro i jego wprowaczenia a co do handlu wymiennego.. ale by
                  się skarbowy napracował przy obliczaniu podatów...
                  Co do poglądów natomiast, to nie wiem czy moje są zgodne z Longety
                  ale wiem, że zazwyczaj są całkiem odmienne od Twoich..
                  • iszkariota Re: Jako reszka Iszkariota, jako orzeł Niesiołows 17.09.08, 16:41
                    Odmienne, to rozumiem, ale szyderstwa nie rozumiem, stąd i moja na to żartobliwa
                    odpowiedź. Ale, ale, rozmawialiśmy o polskich symbolach na monetach euro, a nie
                    symboli forum łódzkiego...
                    • diogenespies Re: Jako reszka Iszkariota, jako orzeł Niesiołows 17.09.08, 16:47
                      Niesiołowski jest szmbolem łódzkiego forum?
                      Jaki ma nick?
                      A co do szyderstwa.. jakiś czas temu bez zalogowania i bez
                      wpisania "dp" coś Ci odpisałem i zostałem właśnie w szyderczy sposób
                      potraktowany przez Ciebie bo mije zdanie było inne od Twojego..
                      • longeta Re: Jako reszka Iszkariota, jako orzeł Niesiołows 17.09.08, 16:51
                        Jak śmiałeś mieć inne zdanie,iszkariota ma zawsze swoja mojszą rację:-)))
                        pl.youtube.com/watch?v=Tb1XTIcqaa4
                      • iszkariota Re: Jako reszka Iszkariota, jako orzeł Niesiołows 17.09.08, 16:55
                        Widocznie było tak kuriozalne, że mogłem w ogóle nie odpowiedzieć, lub
                        odpowiedzieć żartobliwie. Wybrałem to drugie ponieważ z grzeczności staram się
                        odpowiadać, przykro mi że Cię to dotknęło,więc przepraszam. Gdybyś podpisał się
                        zalogowaniem podszedłbym z pewnością z większą atencją.
                        Ps. Poza tym robisz doskonałe zdjęcia...
                        • diogenespies Ty mi tu Iszkarioto zdjęciami moimi oczu nie 17.09.08, 17:02
                          mydlij!
                          a co do atencji większej lub mniejszej to chyba wszyscy na nią
                          zasługuja:-)
                          • iszkariota Re: Ty mi tu Iszkarioto zdjęciami moimi oczu nie 17.09.08, 17:04
                            Nie mydlę, sam mam słabość do fotografii, ale mi tam do Twoich.
                            • iszkariota Re: Ty mi tu Iszkarioto zdjęciami moimi oczu nie 17.09.08, 17:05
                              > Nie mydlę, sam mam słabość do fotografii, ale gdzie mi tam do Twoich.
                          • longeta Re: Ty mi tu Iszkarioto zdjęciami moimi oczu nie 17.09.08, 17:07
                            to tyPOwy lizus forumowy...z braku argumentów
                            POdłoży się na grzbiet
                            żenada
    • cassani jaq proponuję 23.09.08, 14:26
      na rewersie JArosława a na awersie (czy jak to się nazywa) Lecha.
      Będzie taniej.
    • Gość: swojak1000 Re: Jaki symbol na monetach euro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.08, 14:38
      Nie chce mi się czytać wszystkich postów. Proponuję kompilację
      gwiaqzdy Dawida i pięcioramiennej czerwonej.
      Dwa w jednym.
    • iszkariota Czy ktoś ma jeszcze jakiekolwiek wątpliwości 24.10.08, 14:40
      że "polskie" euro powinnismy przyjąć jak najszybciej?
      Słowacy, od 1 stycznia przyjmują europejską walutę śpią spokojnie. Ich korona
      jest teraz, w czasie gdy u nas jest siwy dym, twarda i odporna jak stal.
      Tylko pozazdroscić mądrości braciom pepiczkom:)
      • Gość: Ela Re: Czy ktoś ma jeszcze jakiekolwiek wątpliwości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 11:10
        ma pozostać złoty ,
    • Gość: kaz Palikot z wibratorem w dłoni IP: *.uk2net.com 26.10.08, 13:40
      www.dziennik.pl/files/archive/00077/WJ070424_003_77255l.jpg
      www.dziennik.pl/files/archive/00045/WJ070810_017_45110l.jpg
      • iszkariota Re: Palikot z wibratorem w dłoni 26.10.08, 19:56
        Jeśli masz wklejać bzdury to lepiej zajmij się tym, co umiesz najlepiej - jazdą
        na zmywaku i nie zasmiecaj watku.
        • Gość: xxx Re: Palikot z wibratorem w dłoni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.09, 15:14
          oto www.youtube.com/watch?v=LzOK9d68h0c
          • iszkariota Do internetu z zaświadczeniem od psychiatry. 04.01.09, 17:53
            Uznaję to kompletnie nie na temat oraz przejaw zaburzeń psychicznych.
            A w temacie; Słowacy mają całkiem ładne swoje monety euro. Nawet ich guzik
            obchodzą zawirowania monetarne, co w przypadku starej korony, jak i naszej
            złotówki kończy się katastrofą nie tylko dla przedsiębiorców, ale i zwykłego
            kowalskiego płacącego w markecie za towar uprzednio liczony po 3,20zł za euro, a
            teraz 4,15.
            W dalszym ciągu nie ustaliliśmy co na rewersach "naszych" monet euro...
            • Gość: leslaw_m Re: Do internetu z zaświadczeniem od psychiatry. IP: *.lodz.msk.pl 05.01.09, 15:59
              kurs korony był usztywniony przez bank centralny slowacji, który do
              róznicy po prostu musial doplacać.
              mozesz sobie zamrozic zlotówkę bez wchodzenia do euro.
              tylko po co i z jakimi konsekwencjami.
              poczekaj kilka tygodni to sam zobaczysz co sie będzie na słowacji z
              cenami działo, bo przecież nawet słowacja w prózni nie zyje.

na naszym euro trzeba by umieścic stocznię gdańską, jako symbol
              zruinowanego polskiego przemysłu w ramach walki z kryzysem
              • iszkariota Re: Do internetu z zaświadczeniem od psychiatry. 05.01.09, 17:21
                Gość portalu: leslaw_m napisał(a):

> poczekaj kilka tygodni to sam zobaczysz co sie będzie na słowacji z
                > cenami działo, bo przecież nawet słowacja w prózni nie zyje.

Tak, słyszałem te same argumenty gdy wchodziliśmy do EU. Oprócz powyższego
                grożono wspólnymi żonami, krowami, które przestana się cielić oraz Niemcami co
                to mieli nasza ziemię zagarnąć na drugi dzień po zjednoczeniu.
                • Gość: leslaw_m Re: Do internetu z zaświadczeniem od psychiatry. IP: *.lodz.msk.pl 05.01.09, 23:08
                  wyrwałes najlatwiejsze do ośmieszenia zdanie i udało ci się.
                  z tym, ze ja wcale nie chcę z unii wystepować, szczególnie po
                  olbrzymich kosztach poniesionych aby do niej wejść.mozesz mnie
                  spokojnie nazwac euroentuzjastą
                  zauważam jedynie, ze w europie jednej prędkości zakłady coś
                  jedszcze produkujące się dotuje, a w innej europie się uratowane
                  fabryki zamyka.
                  unia bowiem nie jest jednolitym tworem, gdzie wzajemnie poklepuje
                  się po plecach, tak jak na oficjalnych spędach. unia to takze słynna
                  wizyta deputowanych u prezydenta czech, to walka o nie tylko wspólne
                  dla wszystkich interesy...
                  prosze równiez o nie wprowadzanie wspolnej waluty w krajach
                  skazanych w ten sposob na biedę. wspolna waluta powinna byc w
                  obszarze o podobnej zamożności obywajteli. można by ją stworzyć w
                  panstwach byłego bloku i niech by się nazywała euro rubel.i nie musi
                  być wcale drukowana na papierze, tylko do rozliczeń. zdaje się ze
                  takie właśnie były początki euro.

a słowacja już dostaje po głowie, spójrz na ceny, ktore z dnia na
                  dzień dla czechów ,polaków czy węgrów stały sie nie do przyjecia.
                  cale zakopane i regiony przygraniczne modlą się z radości, ze im pan
                  bóg takie szczęscie jak euro na taniej dotychczas slowacji
                  wprowadził.
                  w miarę slaba waluta to dla państwa rozwijajacego się szczęscie.
                  strefa euro z chęcią przyjedzie do nas na zakupy czy wakacje,
                  adotacje też zdaje się w euro wyplacaja itp. itd

ty jednak wolisz wersję oficjalną i jedynie obowiązującą
                  • iszkariota Re: Do internetu z zaświadczeniem od psychiatry. 05.01.09, 23:30
                    Jednym słowem jesteś euroentuzjastą Europy dwóch prędkości. Tej posiadającej
                    euro i tej drugiej, kategorii B, żywy skansen dla turystów z bogatszej części,
                    którzy będą przyjeżdzać, ogladać baby w łowickich pasiakach i rżnąć bogoli,
                    którzy za jedno euro mogą mogą mieć wszystko, nawet tę babę, ale już bez pasiaka.
                    Tylko patrzeć jak Słowacy będą do nas przyjeżdżać w charakterze tych "lepszych",
                    z zamożniejszej części Europy, a ty i podobni "patrioci będziecie upajać się
                    posiadaniem własnej waluty, nic nie wartych papierków, a z jednego euro będziesz
                    się cieszył jak indianin z potłuczonego lusterka.
                    Szkoda tylko, że pozostanie ci tylko to lusterko, albo sznurek korali, bo
                    osobiście nie będziesz mógł nigdzie wyjechać-finansowo będziesz za cienki w uszach.
                    Gratuluję dobrowolnego wpędzania się do ghetta ubóstwa i marginesu. Ja nie mam
                    przyjemności być wraz z tobą outsiderem, którego przeraża pokonywanie przeszkód
                    i wyznaczanie sobie dalekosiężnych celow.
                    Dlatego optuję za wyborem rewersu polskiego euro, bo to jedyna droga dla
                    pomyślności przyszłych pokoleń Polaków nie ciemniaków.
                    • Gość: leslaw_m Re: Do internetu z zaświadczeniem od psychiatry. IP: *.lodz.msk.pl 06.01.09, 00:02
                      slowacy przyjadą do nas nie w charakterze lepszych, tylko po to aby
                      za ich marną europensje dożyć do pierwszego. a czym więcej do nas
                      beda przyjeżdzac ,tym niższe będą mieli pensje.
                      co do tych podrózy, to obędę się bez 2 tygodni u turka czy greka.
                      wolę mazury.

pozostałe powody opisałem powyżej. dobranoc
                      • iszkariota Re: Do internetu z zaświadczeniem od psychiatry. 06.01.09, 08:53
                        Nie wiem czy orientujesz się w Słowackich realiach, ja owszem. Dwadzieścia lat
                        temu ten kraj był ubozszy od naszych białostockich wiosek, z drogami na
                        podobnym, jeśli nie gorszym poziomie. Teraz to juz stosunkowo bogaty kraj, z
                        autostradami, którymi mozna przejechać wzdłuz i wszerz oraz przemysłem,
                        rozwijającym się jak na drożdżach, własnie dzieki szlakom drogowym. W tym i
                        przyszłym roku będą lepiej chronic swoją gospodarke, właśnie dzięki przyjęciu
                        euro, które bedzie tarczą przed światowym sztormem. My bedziemy wystawieni na
                        wszystkie ciosy, łacznie z zawirowaniami walutowymi.
                        Szkoda że nasi politycy tego nie rozumieją i bronią słabej, nie majacej szans w
                        globalnej gospodarce waluty. Nie jest mądrym robienie z tego aktu patriotyzmu.
                        Słowacka korona ma dużo dłuższą historię, a mimo to Słowacy byli w stanie z niej
                        zrezygnować, gdy zorientowali się, że to lepsze rozwiązanie dla pomyślności
                        kraju i to jest własnie akt patriotyzmu. Wkalkulowali w to fakt mozliwości
                        chwilowego pogorszenia się życia, lecz robią to dla swoich dzieci i wnuków. My
                        tego nie potrafimy, my swoich potomków niestety wychowujemy jak zwykle, w duchu
                        zakręconego słoika.
                        • Gość: leslaw_m Re: Do internetu z zaświadczeniem od psychiatry. IP: *.lodz.msk.pl 06.01.09, 17:15
                          skoro sie juz orientujesz w slowackich realiach, to wspomnij przy
                          okazji, ze na słowacji ratowano bankrutujace fabryki, utrzymywano
                          odpowiedniki naszych pgr-ów, całkiem rozwinięty socjał.
                          czyli trwal tam w najlepsze pewien system, który zapewne ty
                          potepiasz jako nierozwojowy, zrzerający pkb, roztrwaniający dorobek
                          tych pracowitych.
                          i co?
                          okazuje się, ze to całkiem rozwinięty dzis kraj.

P.S
                          ostatnio byłem na słowacji jakieś 6 lat temu przez około 2 tygodnie,
                          dodam tylko, ze nie na wycieczce.miałem okazję poznać, pracujących
                          tam polaków, słowako-polaków i słowaków oczywiście, a nawet cyganow
                          zupełnie innych niż tych naszych.
                          juz wtedy brakowało rąk do pracy w miastach,a ludziom zyło całkiem
                          przyzwoicie, choć było to grubo przed reformami ostatnich lat.
                          • iszkariota Re: Do internetu z zaświadczeniem od psychiatry. 06.01.09, 17:23
                            Co tylko potwiedza moją teorię, że potrafią wykorzystać istniejące korzyści
                            maksymalnie, nie narabiając się przy tym-inni za nich pracują.
                            To się nazywa inteligencja.
                            Dlaczego podaję przykład akurat Słowacji?
                            Dlatego że przez wiele lat stanowiliśmy ścisła awangardę przemian, kilka lat
                            temu wypadliśmy z tej drogi. Słowacja po cichu, bez rozgłosu nas wyprzedziła i
                            wspomnisz moje słowa - za kilka lat to oni będą przyjeżdżać do nas wydawać swoje
                            euro, my zaś przebierać się będziemy na ludowo, by stworzyć im klimat do
                            wypoczynku i dobrego samopoczucia.
                            • Gość: leslaw_m Re: Do internetu z zaświadczeniem od psychiatry. IP: *.lodz.msk.pl 06.01.09, 17:42
                              suma sumarum;
                              slowacja nasz wyprzedzila dlatego, ze nie stanowiła awangardy
                              (swietne słowo w odniesieniu do tego co robiono w polsce) przemian.

dziś jest to duzo stabilniejszy kraj od polski własnie dlatego.

jak wyjdą na euro zobaczymy, w kazdym razie polski po reformach lat
                              90 na taki eksperyment nie stać, mimo iż uważam, naszych obywateli
                              za duzo bardziej mobilnych niż slowacy, którzy jak to ładnie
                              okresliłeś pracuja bardzo chętnie, ale wcale nie jakos szczególnie
                              wydajnie. 8 godzin i do domu lub baru
                              • iszkariota Re: Do internetu z zaświadczeniem od psychiatry. 06.01.09, 17:57
                                Nasi obywatele może i mobilniejsi, ale przy naszych politykach biegają z pustą
                                taczką...
                                I dlatego euro jest koniecznością. Możemy sobie machać szabelkami, kłaść się na
                                matce ziemi, w jej obronie, rozdzierać koszule, aż guziki będą strzelać na boki,
                                ale zarządzanie lepiej poruczyć komu innemu. W tym przypadku wspólnej
                                administracji unijnej.
                                • Gość: leslaw_m Re: Do internetu z zaświadczeniem od psychiatry. IP: *.lodz.msk.pl 06.01.09, 18:15
                                  europa pierwszej prędkości jest tak droga, ze zaczyna ubozec kosztem
                                  biednych i tanich krajów byłego bloku.
                                  dlatego takie parcie na euro.
                                  przepraszam, ale temat się wyczerpał.mimo wszystko wierzę w chęc
                                  utrzymania władzy przez donalda.
    • Gość: dp awers Emeryt Pomostowy, rewers górnik, hutnik, IP: *.toya.net.pl 05.01.09, 16:48
      nauczyciel, PKPowiec czy inny krzykacz związkowy ale to na euro-pol-
      centach a na całym euro... może wszystko i o wszystkich wiedzący i
      na wszystkim znający się Bartoszewski vel profesor?
      • iszkariota Re: awers Emeryt Pomostowy, rewers górnik, hutnik 05.01.09, 17:25
        Gość portalu: dp napisał(a):

> o wszystkich wiedzący i
        > na wszystkim znający się Bartoszewski vel profesor?

Mówisz o tym po prawo?:
        bi.gazeta.pl/im/4/6108/z6108394X.jpg
        Interesująco by wygladał na "naszym" euro. Bez wczytywania się w treść napisu
        każdy obcokrajowiec wiedziałby, że chodzi o polaka-katolika.
        • Gość: dp Re: awers Emeryt Pomostowy, rewers górnik, hutnik IP: *.toya.net.pl 05.01.09, 17:32
          Ten sam! i Lema zna!
          Proponuję by w euro zaczipować głos "profesora" opowiadający
          o "profesorze"!
    • cassani Bozia /nt 05.01.09, 19:18

• Gość: profes79 Re: Jaki symbol na monetach euro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 12:38
      Ja bym jednak umiescil symbol ktory w Polsce nie bedzie budzil kontrowersji -
      Irlandia umiescila swoja narodowa harfe; my mozemy umiescic po prostu godlo
      takie jak na rewersach naszy rodzimych zlotowek.
      • iszkariota Re: Jaki symbol na monetach euro 06.01.09, 12:40
        Mnie się też wydaje, że tradycyjny symbol orła w koronie jest najmniej
        kontrowersyjny, co nie znaczy że musi być na wszystkich nominałach. Na innych
        może być np. Chopin z warszawskich łazienek...
        • Gość: profes79 Re: Jaki symbol na monetach euro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 15:37
          Owszem, ale wtedy sie zacznie szukanie symboli etc. Orzel jednoznacznie
          stwierdza ze euro wybito w Polsce i koniec kropka. Irlandia tez ma kilka innych
          symboli wiazanych z tym krajem (chocby koniczynka) a jakos zyja z harfa - chyba
          tylko niemieckie euro z brama albo orlem jest rownie rozpoznawalne.
          • iszkariota Re: Jaki symbol na monetach euro 06.01.09, 15:41
            Oj, nie przesadzałbym z tym "najbardziej rozpoznawalnym symbolem" bo
            koniecznością okaże się umieszczenie napisu "VODKA WYBOROWA"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka