Gość: qq IP: *.toya.net.pl 06.10.08, 18:31 "S-14 należy przesunąć na zachód za Aleksandrów Łódzki i Konstantynów." Jasne, albo za Sieradz i Szadek oraz Łęczycę. Każdemu w mieście jakąś hałaśliwą drogę albo ulicę wybudowano i jakoś żyje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: krm Re: Awantura o S-14 IP: *.toya.net.pl 06.10.08, 18:42 oczywiście, że należy przesunąć, ruch w mieście i tak się bardzo usprawni jeśli nie wjadą do niego tiry i inne samochody jadące tranzytem, a tak zostaną skierowane i tak przez miasto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Awantura o S-14 IP: *.lodz.msk.pl 06.10.08, 18:51 Typowe w Polsce- drogę należy przesunąć pod okno sąsiada. A S14, jeśli ma spełniać swoją funkcję, nie może być przesunięta w szczere pole. Poza tym- pamiętajcie, że za budowę dróg dojazdowych będzie odpowiadać miasto. Finansowo również. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Awantura o S-14 IP: *.lodz.msk.pl 06.10.08, 18:58 Poza tym litości- szosa 300 m od domu to daleko. Nie wierzycie? To wyobraźcie sobie, ze macie 300 metrów codziennie przejść do przystanku tramwajowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pibrac Re: Awantura o S-14 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 19:05 A pomyśleli o tym, że żeby przejechać do S-14 trzeba będzie jechać przez Aleksandrów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Awantura o S-14 IP: *.toya.net.pl 06.10.08, 19:21 osiedle Smulsko z założenia miało być osiedlem ekologicznym, i taki kit został wciskany kupcom i nabywcom. ludzie kupowali domy, działki, osiedlali się ponieważ okolica wydawała się być idealna do wychowywanie dzieci i spokoju w mieście. lasy,łąki,pola, bezpieczna i przyjazna okolica. tymczasem już kilka lat później okazało się, że były to nic nie znaczące hasła. w pobliżu już istnieje lotnisko, wycięli las by postawić fabrykę Gillete a w pobliżu jest już hałaśliwa droga Maratońska i tory kolejowe. jeżeli jeszcze dołożą nam S-14 to będzie katastrofa. niech ktoś nie porównuje ulic w środku miasta do osiedle Smulsko, bo ludzie, którzy tutaj mieszkają wydali olbrzymią ilość pieniędzy, by mieć spokój, ciszę, czyste powietrze i miejsce na spacery. by spokojnie wychowywać dzieci i się starzeć. gdyby chcieli taką ruchliwą ulicę, to kupiliby sobie mieszkanie w centrum, jak ktoś już wcześniej powiedział a nie budowali domy za oszczędności swojego życia. mieszkańcy Smulska! musimy się zjednoczyć i zapobiec temu strasznemu planowi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaziu Re: Awantura o S-14 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 19:31 Jak ktoś naprawdę szuka ciszy i spokoju, to powinien ich szukać w Puszczy Białowieskiej albo Bieszczadach. Smulsko to nadal Łódź i trzeba się liczyć z resztą jej mieszkańców. A lotnisko było na Lublinku zanim wybudowano osiedle i można było się liczyć z tym, że zostanie ono kiedyś przywrócone do ruchu pasażerskiego. No i najważniejsze - bez żadnych konsultacji można stwierdzić że mieszkańcy domów położonych za wspomnianym Aleksandrowem powiedzą "nie chcemy tu drogi szybkiego ruchu". Polska to nie Syberia czy pustynia i gdzie by nie zbudować drogi, będzie ona przebiegać koło czyjegoś domu. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Awantura o S-14 IP: *.toya.net.pl 07.10.08, 10:04 problem w tym, ze s-14 nie oznacza "kolo czyjegos domu" w wypadku wielu domow przebiega przez salon, w innych przez lazienke, sypialnie, przedpokoj.. domy sa nowe, wiele z nich jest jeszcze w trakcie budowy. to jest ta najnowasza czesc smulska - domy wolnostojace z ogrodami. a wszystko zeby od syiacej sie wielkiej plyty retkini bylo blizej do betonowej (?) s-14?! dla dobra mieszkancow?! ach.. no i nie zapominajcie o gillette dla ktorego opcja niebieska jest bardzo na reke.. oraz to, ze ktos wykupil ostatnio tereny zielone wokol smulska. kto? oczywiscie nie wiadomo - polecam temat redakcji gw :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smulsko Re: Awantura o S-14 - tak dla S14 przez Smulsko IP: *.adsl.inetia.pl 06.10.08, 20:17 nie pisz bzdur, kobieto!!! A przede wszystkim nie mow za wszystkich mieszkancow, tylko za siebie! Miasto musi sie rozwijac i musi miec porzadne drogi. Rowniez mieszkam na Smulsku i bardzo sie ciesze, ze nieopodal bede mial ekspresowke dzieki ktorej w kilka minut dostane sie na Teofilow, do Pabianic, do Zgierza i do A2! Uwazam, ze wartosc naszych segmentow i domow zwiekszy sie, a nie odwrotnie! Kazdy, kto budowal sie na tym osiedlu wiedzial, ze jest to Lodz, ktora bedzie sie rozwijac - rowniez w strone Konstantynowa. Od zawsze wiadomo bylo, ze ma powstac Kaczencowa na Teofilow, ze Maratonska ma byc dwujezdniowa i ze nieopodal ma przebiegac obwodnica aglomeracji. Nie jest to zadna nowosc. Jesli komus nie odpowiada mieszkanie w miescie niech sie wyprowadzi! w kazdym biurze nieruchomosci ustawia sie kolejka chetnych do kupna segmentow na Smulsku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Awantura o S-14 - tak dla S14 przez Smulsko IP: *.toya.net.pl 06.10.08, 21:06 Każdy wiedział że miasto sie rozwija... oczywiście że każdy wiedział z tym że wg. planów rozwoju teren za Smulskiem miał być przeznaczony na budowę domków jednorodzinnych i terenów rekreacyjnych a nie fabryk i obwodnic. Poza tym jeżeli obwodnica będzie szła koło Smulska dziś za 20 lat będzie szła prze środek dzielnicy. ps A ceny ziemi poleciały po ustanowieniu strefy ekonomicznej na tyle ze drogi ekspresowej faktycznie mozemy juz nie odczuc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianka Re: Awantura o S-14 IP: *.toya.net.pl 06.10.08, 21:21 Żałosne teksty nowobogackich! Wam się należy cisza i spokój,bo macie kasę?! Chamstwo, wieśniactwo i brak wykształcenia! Naucz się kobicino mówić po polsku! "Wydawała się być idealna"! WTÓRNY ANALFABETYZM! Jeszcze napisz, że pod moimi oknami powinni tę drogę poprowadzić, bo mam mniej kasy niż ty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Awantura o S-14 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 21:53 Oprócz tych wykrzykników nic ciekawego nie udało Ci się wnieść do rozmowy krzykaczu, Obrażać każdy potrafi, ale widzę, że ty tylko to potrafisz a i jeszcze może krzyczeć. Współcuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sugario Re: Awantura o S-14 IP: *.gprs.plus.pl 06.10.08, 22:08 > Oprócz tych wykrzykników nic ciekawego nie udało Ci się wnieść do rozmowy > krzykaczu, Obrażać każdy potrafi, ale widzę, że ty tylko to potrafisz a i > jeszcze może krzyczeć. Współcuję Przyłączam się do współcułowania :-) Czy ktoś ma jeszcze chęć z nami współcyć...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cmr Re: Awantura o S-14 IP: *.4web.pl 07.10.08, 10:49 Niech Pan tak już nie "współcuje". Ja się zgadzam z tą opinią - mieszkańcy Smulska to również mieszkańcy tego miasta i nie widzę powodu, dla którego mieliby mieć więcej spokoju i ciszy niż mieszkańcy innych łódzkich osiedli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Awantura o S-14 IP: *.adsl.inetia.pl 06.10.08, 22:13 och coz za gorycz! zal d... sciska, ze tak malo w portfelu?! zalosne! tylko kogo to obchodzi?! trzeba bylo uczyc sie i pracowac, a nie obijac i chlac! he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fq Re: Awantura o S-14 IP: *.toya.net.pl 07.10.08, 00:09 Tak, moi nowobogaccy rodzice budowali nasz dom przez 15 lat. A jak kiedyś dwóch dresów z retkinii dorwało mnie na smulsku i chciało mnie skroić, to byli wielce zdziwieni że nie mam ani grosza: "co Ty mieszkasz tu, i nie masz pieniędzy?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala Re: Awantura o S-14 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 20:39 aleś ty głupia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lódziak Re: Awantura o S-14 IP: *.centertel.pl 07.10.08, 13:22 Podzielam gorycz mieszkańców Smólska. Też lubię ciszę i spokój, wychowałem się przy jednej z najgłośniejszych ulic Łódzkich Śmigłego-Przybyszewskiego samochody,TIRy, tramwaje, autobusy non-stop. Nie wspomnę o zanieczyszczeniu powietrza oraz o tym , że mój blok stanowił swego rodzaju ekran wygłuszający dla bloków z tyłu. Łódź się rozwija, a komunikacja jest bardzo ważna gdyż już stoimy w korkach, z roku na rok będzie gorzej. Cóż Smólsko kiedyś było na obrzeżach miasta ale było tak kilkanaście lat temu, Teraz miasto zbliza się do Smólska. Wszystko się pozmieniało. A obwodnice gdzieś trzeba postawić. Można oczywiście za Konstantynowem ale wtedy nikt kto chce z Olechowa jechać np na Retkinię wybierze przejazd przez miasto i znów korki. Teraz mieszkam na Janowie. Kiedyś było cicho spokojnie a teraz mamy głośną Rokicińską ( a będzie głośniej i gęściej) lada chwila powstanie obwodnica i dojazd do A2 i ruch jeszcze wzrośnie. Tak to jest jak mieszka się w mieście. Ja chyba kiedyś wyprowadzę się na wioskę daleko za Łódź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r. Re: Awantura o S-14 IP: *.bremultibank.com.pl 07.10.08, 13:39 > w pobliżu już istnieje > lotnisko Które nie wyrosło nagle, niczym grzyb po deszczu, tylko było tam już od parudziesięciu lat. S14 w wariancie czerwonym też była znana od lat. Wariant niebieski zaś... No cóż, ktoś powinien wziąć dobry rozbieg celem wykonania baranka z odbekiem. I powinien go powtarzać do skutku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Awantura o S-14 IP: *.toya.net.pl 06.10.08, 20:57 Cóz moim skromnym zdaniem wariant czerwony jest w porządku, a co do typowo polskiego podejścia muesz cie zapytać czy byłbyś zadowolony gdyby koło nowo wybudowanego osiedla domków jednorodzinnych na które sie wprowadziłeś, zbudowano droge szybkiego ruchu i garść fabryk.... Mnie już wystarczy za moim osiedlem wytworzono Specjalną strefe ekonomiczna. Żałosne są władze Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Awantura o S-14 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 21:54 > A S14, jeśli ma spełniać swoją funkcję, nie może być przesunięta w szczere pole zgadzam się jak przesunie się obwodnice bardziej na zewnątrz to trzeba będzie poprowadzić przez te same tereny drogi dojazdowe więcej betonu więcej ruchu więcej hałasu obwodnica służy temu żeby a) minąć miasta jak się do nich nie wjeżdża b) wjechać do miast w takim miejscu by najkrócej jechać po nim dojeżdżając do celu s14 pomiędzy konstantynowem aleksandrowem a łodzią zapewnia dobry dojazd do wszystkich mniejszych miast i zachodnich dzielnic łodzi wyciąga ruch z wypadowych kierunków przez zgierz i pabianice oraz zapewnia dobry dojazd do np lotniska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon To miał byc zjazd z A2 do Łodzi a nie Poddębic IP: *.toya.net.pl 06.10.08, 20:12 Zawsze komuś będzie przeszkadzalo, liczy się interes calego miasta a nie paru zaziętych wieśniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stef Re: To miał byc zjazd z A2 do Łodzi a nie Poddębi IP: *.toya.net.pl 06.10.08, 21:09 Miło że lubisz komuś wrzucić... ale tak się składa że mieszkam tu i wieśniakiem się nie czuje. W sumie nie wiem czy wiesz Smulsko jest częścią miasta.Oczywiście ze liczy sie interes całego miasta z uwzględnieniem interesów poszczególnych ludzi w tym przypadku NAS. Budując droge nalezy wybrać taki wariant który unieszczęśliwi naj najmniej osób a prowadzenie szosy środkiem osiedla takim wariantem nie jest. No chyba ze miasto stać na płacenie nam odszkodowań ale nei wydaje mi sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shugarov Re: To miał byc zjazd z A2 do Łodzi a nie Poddębi IP: *.gprs.plus.pl 06.10.08, 21:14 > No chyba ze miasto stać na płacenie nam odszkodowań ale nei wydaje mi sie. A za co np. miałyby być te odszkodowania...? Z ciekawości pytam...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cmr Re: To miał byc zjazd z A2 do Łodzi a nie Poddębi IP: *.4web.pl 07.10.08, 10:55 W głowę się stuknij kolego i to dwa razy! Na szczęście Smuslko nie jest jednak mega-super zaludnionym osiedlem, więc ilość osób "dotkniętych" budową obwodnicy będzie niewymiernie niska w stosunku do ilości osób, które na tym skorzystają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vox populi wariant czerwony S-14 pasuje do Łodzi! IP: *.chello.pl 06.10.08, 20:13 jak korki w mieście to wam przeszkadza, ale jak chcą je udrożnić to fe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Awantura o S-14 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 20:18 Jakież piekło zapanowało i epitety pod adresem "okolicy" gdy bój sie toczył o plany S 8; a tej trasy i tak nikt nie wybuduje - bo im sie po prostu nie chce. Analogicznie - nie bedzxie też s 14 - po co te krzyki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianka Re: Awantura o S-14 IP: *.aster.pl 06.10.08, 21:48 Wariant drogi przez środek Smulska jest nie do przyjęcia!!! Nie wyobrażam sobie ciągłego ruchu samochodów ciężarowych przebiegającego tuż pod oknami domów wolnostojących i segmentów zbudowanych na lata z myślą o cichym i spokojnym mieszkaniu na granicy miasta. Prawdą jest, że tereny zielone wokół Smulska zostały już wystarczająco wyniszczone przez powstałą tam fabrykę Gilette (a co z ekologią???), dodanie do tego S-14 to już zdecydowanie zbyt wiele!!! NIE dla S-14 przez Smulsko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zamek zza logu Re: Awantura o S-14 IP: *.spray.net.pl 07.10.08, 00:17 Córcia, ja rozumiem, że kiedy sie wprowadzalas na Smulsko, to nie mialas pojecia, ze masz obok ulice Maratonska, linie kolejowa i w ogóle. Ja nie wiem, mialas wtedy zamkniete oczy czy uszy? Przy okazji - przeprowadzilem sie na warszawska Bialoleke. Mam 300 m do ulicy Modlinskiej czyli drogi K-61. Natezenie ruchu - chyba zblizone do S-14. Ja tej drogi nie slysze, a gluchy, dalibog, nie jestem. Linie kolejowa (200 m dalej) slysze tylko nocami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Rozumiem że walczą o ciszę,i czyste powietrze i n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 22:00 Rozumiem że mieszkańcy domów jednorodzinnych ze Smulska, Złotna, Zimnej Wody itd. walczą o ciszę, czyste powietrze i nieskażoną glebę. Jeśli ktoś im wierzy, proponuję niech się przejdzie między ich "posiadłościami" i posłucha psów ujadających w co drugim domu z siłą młota pneumatycznego, popatrzy na kominy z których snuje się gryzący dym ze spalanych w kominkach śmieci, zobaczy jak ukradkiem w nocy wypuszczają zawartość szamb na ulice lub do kanalizacji deszczowej. I oni mają czelność hałasować swoimi samochodami pod oknami mieszkańców Kopcińskiego czy Włókniarzy, smrodzić dymem ze śmieci na całe Śródmieście albo wypuszczać swoje nieczystości do płynącego przez Lutomiersk Neru? Na koniec dodam, że działki na Smulsku nie były kupowane za cieżkie pieniądze tylko przydzielane przez komunistyczne władze działaczom PZPR, ZMS i innych organizacji. Domy były budowane za umarzane kredyty przydzielane aparatczykom. To wyjaśnia jakie towarzystwo tam mieszka i dlaczego dziś tak się zachowuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sugario Nieprawda! Wogóle im nie współcujes... IP: *.gprs.plus.pl 06.10.08, 22:09 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=755&w=85597533&a=85608518 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też ag Re: Rozumiem że walczą o ciszę,i czyste powietrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 22:25 No z tymi psami, to ag, troszkę przesada... Właśnie siedzę w domku i jakoś psów nie słyszę, a basowy pomruk samochodów, zwłaszcza tych cięższych, może na dłuższą metę dać się we znaki. Rozumiem, że ludzie nie chcą, też bym nie chciała, gdybym miała mieć trasę tuż za ogrodzeniem. Faktem jest też, że niestety jest wśród nas wielu takich, o których ag pisze, za których wstyd mi strasznie. Ostatnio nawet mieliśmy w okolicy wizytę telewizyjnego badania kanałów ściekowych, ale co to da, kiedy pompuje się wężykiem nad ranem, a potem się go chowa i udaje przykładnego obywatela? I te worki ze śmieciami w lesie, o który tak walczymy, żeby nie zabetonowali? Długo by pisać ale to już nie na temat wątku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Rozumiem że walczą o ciszę,i czyste powietrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 22:26 Gość portalu: ag napisał(a): > Rozumiem że mieszkańcy domów jednorodzinnych ze (...) tam mieszka i dlaczego dziś tak się zachowuje. uważam że to lekka przesada, a dopatrywanie się wszędzie ub działaczy itp już mnie zwyczajnie drażni natomiast z przykrością muszę przyznać że mimo dopracowania się pewnego statusu społecznego określającego się posiadaniem własnego domku jego wyposażeniem oraz pojazdem często nie oznacza zaprzestaniem praktyki wyrzucania śmieci do pobliskich lasów które miałem przyjemność w czynie społecznym sprzątać ale to już rozmowa na inny temat Odpowiedz Link Zgłoś
missmurder Re: Rozumiem że walczą o ciszę,i czyste powietrze 06.10.08, 22:29 > Na koniec dodam, że działki na Smulsku nie były kupowane za cieżkie > pieniądze tylko przydzielane przez komunistyczne władze działaczom > PZPR, ZMS i innych organizacji. Domy były budowane za umarzane > kredyty przydzielane aparatczykom. To wyjaśnia jakie towarzystwo > tam mieszka i dlaczego dziś tak się zachowuje. Wypraszam sobie! Może i są tacy, ale osiedle jest spore, więc proszę o nieuogólnianie ;> i nie wszystkie domy mają (ponad) 19 lat ;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wisdom Re: Rozumiem że walczą o ciszę,i czyste powietrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 09:28 Słuchaj "oświecona", powiem ci, że twój problem, powszechnie dziś nazywany debilizmem, ma wymiar wręcz powalający. Twoje ostatnie zdanie urąga jakimkolwiek standardom wychowania, wiedzy i inteligencji. Sprawdź najpierw kto mieszka na Smulsku i wtedy twórz swoje wypociny, bo jest 180 stopni odwrotnie niż piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kora Re: Rozumiem że walczą o ciszę,i czyste powietrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 22:20 aleś ty beznadziejna, zazdrościsz? to trzeba było też się budowac a nie płakac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maio Re: Rozumiem że walczą o ciszę,i czyste powietrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 20:44 głupota do potęgi !!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Awantura o S-14 06.10.08, 23:04 Jak widać w Łodzi problem Not-In-My-Backyard wciąż dominuje. Za to samochodem ci nowobogacze z uroczych szeregowców na Smulsku dojechać by chcieli wszędzie gdzie tylko! Żenua... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Awantura o S-14 IP: *.adsl.inetia.pl 06.10.08, 23:06 a ty siedzisz na tym zmywaku i siedzisz i nie jestes jeszcze nowobogaczem? jak to sie stalo? :rofl: Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Awantura o S-14 08.10.08, 01:08 Hm, z tego co mi wiadomo jestem menadżerem. A ty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yarro... Re: Awantura o S-14 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 23:32 ... ale ty pie...sz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Awantura o S-14 IP: *.adsl.inetia.pl 06.10.08, 23:42 cos niesamowitego, rozpoczal sie eksodus w druga strone. Nadzieje okazaly sie plonne? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Awantura o S-14 08.10.08, 01:04 Nie mam nic wspólnego z tym powyżej - zawsze się loguję! Odpowiedz Link Zgłoś
nefnef Awantura o S-14 06.10.08, 23:17 Krzyczymy a tiry w najlepsze jeżdżą po mieście – Zgierską, aleją Włókniarzy albo Rydza-Śmigłego. A przecież trasa S14 rozładuje ruch zdecydowanie. Jeśli wykonawca zrobi to dobrze to i życia okolicznym mieszkańcom tak bardzo nie utrudni, można choćby usypać wały, zrobić pasy zieleni. Jeśli powiemy „nie” to skazujemy się na kolejne ekrany akustyczne (albo ekrany graficiarskie) w środku miasta. Pamiętajmy, że chcemy jeszcze A1, a wtedy będziemy mieli naprawdę przyzwoite obwodnice. Tylko czy stać nas na zgodę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwanhoe Re: Awantura o S-14 IP: *.toya.net.pl 08.10.08, 18:59 to czemu nie zrobic drogi dalej o 2 km gdzie nie bedzie trzeba burzyc domow. Teraz niebieska linia łączy sie z wyburzeniem kolo 100 domow i 3 blokow mieszkalnych. Zastanow sie Odpowiedz Link Zgłoś
prawy Gdy tak czytam... 07.10.08, 01:31 ...kolejny artykuł o proteście mieszkańców przeciwko planom wybudowania kolejnej drogi to nachodzi mnie jedna jedyna myśl. Wszystkim którzy protestują przeciwko jakiejkolwiek rozbudowie dróg a posiadają samochód to z mocy prawa zmieniłbym rejestracje na powiedzmy czerwoną i nakazał płacenie powiedzmy pięciokrotnej większej opłaty rejestracyjnej a dodatkowo uchwaliłbym specjalną opłatę na stacjach benzynowych dla tych "miłośników ciszy i spokoju". Ludzie... jest XXI wiek, są ekrany dźwiękoszczelne, dobre okna które doskonale tłumią hałas, więc wszyscy którzy tak protestują przeciwko trasie niech mają trochę odwagi i powiedzą wprost, że po prostu oczekują milionowych odszkodowań a gdy je dostaną to droga może biec i przez ich ogródek. Co za obłudnicy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Gdy tak czytam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 07:52 NIE CHODZI O DROGE !!! problem polega na tym ze oni chca zrownac z ziemia kilkadziesiat domow !!! to sie raczej nie zdaza nawet w IRLANDII Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajzer Re: Gdy tak czytam... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.08, 08:07 najglosniej krzyczacy dostana mieszkania na Grabowej. to spokojna, cicha ulica z malym natezeniem ruchu samochodowego (zero TIRow). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ira Re: Gdy tak czytam... IP: *.centertel.pl 07.10.08, 13:28 Potwierdzam , byłem, widziałem w Irlandii nie ma autostrad więc nie ma co tam wyburzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ze Smulska Re: Gdy tak czytam... IP: *.aster.pl 07.10.08, 10:03 Budując się na osiedlu domków jednorodzinnych nie chcemy mieć pod domem trasy z jeżdżącymi tirami- i przykro mi, ale nie przekonują mnie ekrany dźwiękoszczelne, które mają zasłonić widok z okien, a obwodnica kompletnie zmieni charakter całego Smulska. Nie takie były plany zagospodarowania dla tej części Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
prawy Re: Gdy tak czytam... 07.10.08, 13:26 z całym szacunkiem ale tekst "nie takie były plany" mnie śmieszy 25 lat temu nikomu się w Polsce nie śniło, że może być inny ustrój niż wtedy był... a jest ilość aut które obecnie jeżdżą po naszym kraju przewidywana była dopiero na rok 2025... a jeżdżą już dziś świat się zmienia, plany również Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elwisz Czosnek Awantura o S-14 IP: *.toya.net.pl 07.10.08, 08:20 Będąc dzieckiem mieszkałem na ulicy Allende. Przechodząc przez mało ruchliwą ulicę miałem swoje miejsce zabaw. Stary mostek ceglany, szerokie pola, daleko, daleko (jak dla dziecka) opuszczony i jakże tajemniczy tor kolejowy w lesie. Nie zapomnę również historyjek dotyczących „glinianek” o zatopionych samochodach i wagonikach. Kąpałem się się w nich ze strachem, by nie zahaczyć o coś stopami. W ciągu kilku lat zniknął teren moich zabaw. Nie tylko zresztą moich. Całe szczęście dorastałem i zmieniałem zainteresowania. Nikt nie musiał protestować, że niszczy się pas ciszy, że znika zieleń, że stawiane są betonowo-ceglane klocki. Jeśli ktoś dziś krzyczy zaskoczony, to - pomijając egoizm wobec miasta - wykazuje się krótkowzrocznością. Wystarczy bowiem stanąć na krańcówce tramwajowej i zadać sobie pytanie - czemu u licha ma służyć nie zabudowany pas szerokości ca. 150 m? Czemu wygląda na naturalne przedłużenie ulicy Wyszyńskiego? I czemu nie zapoznałem się przed budową z planem zagospodarowania? ps. owszem w Irlandii się nie dzieją takie rzeczy, tam obwodnice już są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrkowianin Awantura o S-14 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 09:05 Jesteście beznadziejni! Dlaczego nie pokażecie proponowanych wariantów! Odpowiedz Link Zgłoś
vazz Krótkowzroczność i naiwność 07.10.08, 09:08 Miasto się rozwija i rozwijać będzie, tylko naiwny człowiek mógł sadzić, że jak wyprowadzi się kawałeczek "za miasto" to będzie miał cicho, zielono, a i do miasta nie za daleko. Przykro mi, ale miasto musi się rozwijać i nie może na przeszkodzie stać czyjś komfort i naiwne wyobrażenie o wiejskim domku. Łódź się dusi jak każde polskie miasto i musi budować obwodnicę, która z nazwy wskazuje, że biegnie po obwodzie, a nie kilkadziesiąt km obok miasta. Musicie zaakceptować to, że mieszkacie w dużym rozwijającym się mieście.Chcecie ciszy i spokoju na długie lata? Wyprowadźcie się np. w okolice Szadku np.wieś Boczki, ładne ciche zielone tereny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S-14 Re: Krótkowzroczność i naiwność IP: *.toya.net.pl 07.10.08, 10:30 I właśnie tak się stanie. Osoby, które zostaną wywłaszczone wyjdą na tym bardzo dobrze finansowo. Po wejściu ustawy dotyczącej szybkich wywłaszczeń 30 dni po podjęciu decyzji wyprowadzą się gdzieś "za miasto". Pewnie już na gwiazdkę :) A któtkowzrocznością jest to, że aby ktoś nie musiał przechodzić 300m do przystanku miasto straci nie tylko nową substancję mieszkaniową ale również tereny zielone. To ta część miasta, która miała być płucami dla Łodzi. Faktycznie - S-14 nie będzie dotyczyła tych, którzy zostaną wywłaszczeni ale tych którzy w tym mieście zostaną. Powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
gekontoke Re: Krótkowzroczność i naiwność 07.10.08, 10:33 Trudno było się spodziewać że skoro od strony Łodzi pola zajmowane są przez domki a Konstantynów rozrasta się w stronę Łodzi, to nagle zostanie to brutalnie przerwane przez wrzucone w środek fabryki, których w planach wczesniej nie było. Z dyskusji wynika że mieszkańcy osiedla - komuchy, masoni, oszuści i nowobogaccy dalej chcą mieć swoje domy i trawniki no Kropa chyba na to nie pozwoli i zrówna z ziemią te gniazda szatana. W końcu pozostali mieszkańcy też sobie tego życzą. Dlaczego tylko niczego nie można być pewnym? Dlaczego pan w "rozmowie dnia" bez problemu opowiada że korzystał z planów zabudowy z 1994 r. bo coś unii musi pokazać? Ten bezsens i planowanie bez planu cała ta "antykoncepcja" może spotkać także mieszkańców z jasnej strony mocy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ferry Re: Krótkowzroczność i naiwność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 13:13 Gdyby vazz dostał pozwolenie na budowę swojego domu na trasie autostrady i dwa lata po zakończeniu budowy dowiedział się, że dom jest do wyburzenia to może nie byłby tak sarkastycznie dydaktyczny. S14 jeszcze przed rokiem nie figurowała na żadnych planach, jej przebieg do tej pory nie jest ustalony. Łatwo pouczać innych, gdy problem nas nie dotyczy. Właścicielka domu na atostradzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwik Wariant "czerwony" IP: 130.138.227.* 07.10.08, 10:09 "...najbardziej realny jest wariant "czerwony". Planowany był on od kilkunastu lat..." Nie rozumiem argumentów ludzi, którzy wybudowali się na Smulsku parę lat temu. Przecież korytarz S14 był już wyznaczony, trzeba było tylko zadać sobie trochę trudu i zerknąć na mapę zanim zdecydowało się na budowę "w cichej, spokojnej okolicy"! S14 ma rozładować ruch w centrum Lodzi i jednocześnie skomunikować Aleksandrów, Konstantynów, Pabianice i Zgierz, a nie omijać miasto w odległości 20 km! Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowka Re: Wariant "czerwony" 07.10.08, 12:18 > "...najbardziej realny jest wariant "czerwony". Planowany był on od kilkunastu > lat..." > Nie rozumiem argumentów ludzi, którzy wybudowali się na Smulsku parę lat temu. > Przecież korytarz S14 był już wyznaczony, trzeba było tylko zadać sobie trochę > trudu i zerknąć na mapę zanim zdecydowało się na budowę "w cichej, spokojnej > okolicy"! wariant czerwony to ten ktory nie przebiega przez smulsko! przez smulsko przebiega wariant niebieski :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Cork Awantura o S-14 IP: 89.204.231.* 07.10.08, 10:39 Jestem na stałe mieszkańcem Łodzi ,aczkolwiek czasowo zamieszkującym w Irlandii.Mieszkam pod Cork na bardzo ładnym i cichym osiedlu w Glanmire(Brooklodge),jadąc od strony miasta do domu wydawałoby sie ze nigdzie nie ma zadnej ekspresówki ani ogólnie hałasu.Ale to nieprawda bo za tylna częscią mojego domu tuż za ogrodem biegnie sobie trasa szybkiego ruchu Cork-Dublin i powiem tak ja naprawde jej nie słyszę mimo że jak spojrze zza ogrodzenia ogrodu w dół to widzę pędzące tiry,więc nie narzekajcie mieszkańcy tak bardzo bo niestety ale kiedy się tam wprowadzaliście to wiedzieliście że jest w okolicy lotnisko ,że jest Maratońska i że najprawdopodobniej będzie tam budowana obwodnica miasta.Tutaj w Irlandii nikt nikogo się nie pyta o takie sprawy poprostu budują i już i dlatego mają dobrobyt i rozwijające się miasta ,pozdrawiam protestujących i już teraz mam nadzieje że waszymi protestami nikt się zabardzo nie przejmie ,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lew_konia Smulsko w na krzywdzie stoi... 07.10.08, 11:35 ... czy mieszkańcy Smulska mają zbiorową amnezję i nie pamiętają okoliczności, w jakich to osiedle powstawało???? Pierwsze segmenty powstawały na prywatnych gruntach, o ich właściceli często nawet nie omieszkano wywałaszczyć. Takie były zbójeckie prawa komuny i Akademickiej Spółdzielni Mieszkaniowej. Kto się wtedy załapał? Nowobogaccy, czy dobrze ustosunkowani w PZPR i jej przybudówkach - jak SZSP???? Kto tu teraz gra kartą uciśnionych ofiar? Właściciele smulskich pół długo szukali sprawiedliwości i jej nie znaleźli - niestety. Jak Kuba Bogu........... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Awantura o S-14 IP: 81.168.254.* 07.10.08, 12:35 Czy gdzieś w internecie można zobaczyć jak przebiagają te dwa wariany tej drogi ( czerwony i niebieski) ? Jakby ktoś podał adres strony lub linka będę wdzięczny . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s czerwony i niebieski IP: *.toya.net.pl 07.10.08, 12:46 www.gddkia.gov.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nicniemuszę Re: Awantura o S-14 IP: 212.160.172.* 07.10.08, 14:13 Podaję:www.gddkia.gov.pl/search.phl - wpisując S14. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicniemuszę Re: Awantura o S-14 IP: 212.160.172.* 07.10.08, 14:18 Przepraszam pomyliłam adres. teraz podaje dobry:gddkia.gov.pl/search.php - wpisując S14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heniek Smulsko kontra Aleksandrów i Konstantynów IP: *.toya.net.pl 07.10.08, 14:32 S14 z dala od Smulska...nicech sobie łodzianie jęzdża przez cały Konstantynów i Aleksandrów co nas to obchodzi to najlepsze dla Łodzi a te dwa miasteczka można przecież wyburzyć ich centra żeby łatwiej było dojechac do S14. i niech nie pisza co poniektórzy że to odbowdnica jedynie bo większość ruchu to rruch docelowy do ŁODZI !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łapa Awantura o S-14 IP: *.nordeabank.pl 07.10.08, 15:32 wydaje mi się, że obwodnica powinna być poza miastem i służyć głównie ruchowi tranzytowemu, czyli temu który omija miasto; w miescie mamy przecież włókniarzy, która po "przeniesieniu się" tirów na ww obwodnicę będzie odciążona i będzie mogła służyć tylko tym którzy przemieszczają się po mieście poza tym, jak obserwuję dynamikę powstawania nowych dróg w tym kraju to jestem spokojny - za mojego życia (ur. 1976) te obwodnice nie powstaną ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Awantura o S-14 IP: 212.160.172.* 07.10.08, 15:53 i co ten halas? wystarczy przeniesc S-14 za fabryke gillette, w strone oczyszczali i beda wszyscy zadowoleni, aktualnie sa tam same pola, lasy i jakies stare gospodarstwa z ktorych 99% ludzi z przjemnoscia przneiesie sie na smulsko :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Awantura o S-14 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 20:05 Myślę, że mieszkańcy Smulska nie muszą się martwić wersjom niebieską, bo będzie realizowany wariant czerwony. Jest jednak inny problem dla mieszkańców tego osiedla, na terenie Grupowej Oczyszczalni Ścieków ma być zbudowana duża miejska spalarnia śmieci. Jako że w Łodzi przeważają wiatry z kierunku zachodniego to życzę mieszkańcom Smulska dużo wiatrów z innych kierunków. Odpowiedz Link Zgłoś
alijar Awantura o S-14 07.10.08, 20:09 LZY SAME LECA PO POLICZKACH JAK SIE PATRZY NA TIRY JADACE UL.LAGIEWNICKA OBOK LASU,KTORY DZIEKI TEMU NISZCZEJE.ALBO JAK JEDEN ZA DRUGIM JADA OD WARSZAWY NA PIOTRKOW ZLOBIAC KOLEINY.MOZE JUZ NAJWYZSZY CZAS BEZ WZGLEGU NA PROTESTY WYBUDOWAC OBWODNICE? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Awantura o S-14 IP: *.eranet.pl 07.10.08, 22:47 Jestem za obwodnicą Łodzi. Ale nalezy wziąć pod uwagę protesty i uwagi mieszkańców terenów przez które ma przebiegać. Bardzo łatwo mówić i wyrażać sądy gdy nas to bezpośrednio nie dotyczy . Czy ktoś się zastanowił jak spadną wartości nieruchomości przy drodze s14 . Czy utracona wartość zostanie zrekompensowana? Nie mówiąc o hałasie , zanieczyszczeniach powietrza i ziemi i gleby. Na pewno moznabyłoby wyznaczyć nowy wariant zachodni za Aleksandrowem Łódzkim,który byłby mniej konfliktowy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Awantura o S-14 - nie mozna bardziej na zachód IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.08, 15:30 S14 w ZAŁOŻENIU to obwodnica Zgierza, Łodzi i Pabianic. Po odsunięciu jej na zachód straci swoją funkcję a dodatkowo mieszkańcy Łodzi będą MUSIELI przejeżdżać przez Aleksandrów i/lub Konstantynów i to właśnie do tych miast przeniesie się "hałas, zanieczyszczenie powietrza i ziemi i gleby" a to doprowadzi do ostrych protestów mieszkańców tych miast. A zatem nie ma wariantu który komuś nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S 14 Awantura o S-14 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.08, 17:45 S-14 należy przesunąć na zachód za Aleksandrów Łódzki i Konstantynów Odpowiedz Link Zgłoś