Gość: ip IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 21.10.03, 11:22 Może ktoś wie kiedy został wybudowany i kto go zaprojektował?Wygląda na socrealizm ale znajomy z Łodzi mówił mi że to raczej przedwojenna realizacja. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tomas Re: Budynek TV Łódź IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.03, 13:09 Wybudowany chyba 56 roku więc jest to socrealizm. W Środku ciekawe rozwiązanie rzadko spotykane w Łodzi. Chodzi mianowicie o windy ekspresowe. 2 windy obsługują piętra 0-10, a jedna piętra 0,11-14. Do windy tej wejdą (jak dobrze pójdzie) trzy szczupłe osoby. Wysokość ok 50 metrów + maszt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ingo Re: Budynek TV Łódź IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 15:18 Nie będę się kłócił bo nie wiem ale mi też obiło się o uszy, że budynek powstał przed wojną. Więc trzeba to sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda Re: Budynek TV Łódź IP: *.tvsat364.lodz.pl 21.10.03, 15:48 Przed wojną czy po, możemy śmiało uznac ten budynek za nasz mały PKiN ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
thomasch Re: Budynek TV Łódź 21.10.03, 21:59 Gość portalu: Ingo napisał(a): > Nie będę się kłócił bo nie wiem ale mi też obiło się o uszy, że budynek powstał > > przed wojną. Więc trzeba to sprawdzić. Ależ skąd! Powstał w latach 50-tych. Przed wojną stały tam kamienice, tuż przy Narutowicza (budynek telewizji jest "w głębi") Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Budynek TV Łódź 21.10.03, 22:49 thomasch napisał: >Ależ skąd! Powstał w latach 50-tych. Przed wojną stały tam kamienice, tuż przy > Narutowicza (budynek telewizji jest "w głębi") -- Też mi się tak wydawało. Po pierwsze poparzcie na okalające kamienice i jakie są ubytki. A po drugie, to w którym roku powstała Telewizja Łódź? Odpowiedz Link Zgłoś
thomasch Re: Budynek TV Łódź 22.10.03, 00:49 hubar napisał: > thomasch napisał: > >Ależ skąd! Powstał w latach 50-tych. Przed wojną stały tam kamienice, tuż p > rzy > > Narutowicza (budynek telewizji jest "w głębi") > -- > Też mi się tak wydawało. > Po pierwsze poparzcie na okalające kamienice i jakie są ubytki. A po drugie, to > > w którym roku powstała Telewizja Łódź? > Przygotowania trwały kilka miesięcy. Pierwszą audycję nadano jednak 22 lipca 1956 r. Jasne dlaczego akurat wtedy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kofeini Tu były kamienice! IP: *.toya.net.pl 24.10.03, 20:18 Tu przed wojną stały kamienice. Na Sienkiewicza pod 9 było słynne "Biuro próśb i podań" Maxa Borensztajna (Ślepy Max) Odpowiedz Link Zgłoś
thomasch Re: Tu były kamienice! 26.10.03, 00:38 Gość portalu: kofeini napisał(a): > Tu przed wojną stały kamienice. Pisałem już o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ip Jeszcze jedno pytanko IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 21.10.03, 19:23 Gdzie w Łodzi stoi przedwojenny(powstał w 1938)gmach Województwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Jeszcze jedno pytanko IP: *.p.lodz.pl 22.10.03, 00:55 Az nas zamurowalo. Gmach Wojewodztwa? w Lodzi? Przed wojna? Otoz - naszym zdaniem - taki gmach istnial wylacznie na papierze, ktory jak wiadomo jest cierpliwy (dopoki nie zezra go kwasy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ip Re: Jeszcze jedno pytanko IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 22.10.03, 10:49 >Nowicki Maciej (1910-1951), architekt wykształcony w Warszawie. Zdobył >międzynarodową sławę dzięki projektowi Paraboleum – hali wystawienniczo- >widowiskowej (1949, wspólnie z W.H. Deitrickiem) w Raleigh w USA. Przed II >wojną zaprojektował wspólnie z R. Sołtyńskim gmach Województwa w Łodzi (1938) No tak,z tej notatki wynika tylko że był taki projekt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Jeszcze jedno pytanko IP: *.p.lodz.pl 22.10.03, 17:24 Mial byc, zdaje sie, na Rynku Cegielnienym, czyli tam, gdzie dzisiaj Opera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mch Re: Jeszcze jedno pytanko IP: 62.29.134.* 23.10.03, 11:58 Było wiele ciekawych, a niezrealizowanych projektów. Np. przy Placu Wolności na wlocie Pomorskiej miał stanąć nowy ratusz z... bramą pod którą miała biec ulica (powtórka z Pragi?). Kiedyś przeglądałem taką książkę w EMPIKu (autora i tytułu nie pamiętam i żałuję, że nie miałem wtedy przy sobie wystarczających funduszy, żeby ją kupić). Było w niej właśnie na temat tego ratusza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Jeszcze jedno pytanko IP: *.p.lodz.pl 23.10.03, 13:02 > miał stanąć nowy ratusz z... bramą pod którą miała biec ulica > (powtórka z Pragi?). Raczej z Frankfurtu. Tam przebito ulice przez Stare Miasto i po obu stronach rozbudowano ratusz, laczac jego czesci krytym przejsciem. Zreszta takich przypadkow pewnie jest sporo, ale zaden chyba nie byl na zasadzie bramy oparty. Wiec projekt lodzki byl bardzo indywidualny i szkoda, ze nigdy nie powstal. Nie on jeden zreszta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomas Re: Jeszcze jedno pytanko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.03, 13:54 Dobrze, ze niektóre projekty nie powstały. Były plany budowy w Łodzi bliźniaka PKiN, tam gdzie teraz jest Manhattan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ingo Re: Jeszcze jedno pytanko IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.10.03, 14:11 To może by to lepiej wyglądało niż Manhatan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomas Re: Jeszcze jedno pytanko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.03, 14:18 Ale "przy okazji" zniknęłoby kilkadziesiąt pięknych kamienic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Jeszcze jedno pytanko IP: *.p.lodz.pl 23.10.03, 15:05 Ogolnie rzecz biorac problemem oso poprzecznej zajmowano sie kiedys namietnie. Upatrzyli sobie ja jako wazny wklad do "dziela odbudowy" Niemcy - chodzilo wowczas o budowe miasta wokol Dworca Kaliskiego, przeksztalconego na glowny (tak sie zreszta nazywal) oraz o polaczenie ze srodmiesciem calej nowoprojektowanej niemickiej dzielnicy mniej wiecej na Karolewie i na Zdrowiu. Miala wiec byc reprezentacyjna os z kopulasta hala ludowa. Nic z tego nie wyszalo, ale idea sie przyjela za statlinizmu. Wowczas gdzies tam na osi poszerzonej Glownej, czyli Stalina, mial powstac ten moskiewski gmach. Jesli sie nie myle mialo to byc kolo Centralu, ale na osi ulicy. Komuna rzeczywista zburzyla tylko polnocna pierzeje ulicy od Kilinskiego do Kosciuszki, a komuna gierkowska zburzyla jeszcze szerzej i zbudowala pokurcz w postaci szosy-nie- autostrady z koszmarnym wezlem przy Parku (na ktorym chyba jest wiecej wypadkow, niz na normalnym skrzyzowaniu). Czego nie zbudowala - to miasta. Gdyby stalinizm trwal dluzej w dobrym zdrowiu - jakies tam miasto moze by i powstalo. I ten Pekin by na nawet nie razil. Ale to nasze zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomas Re: Jeszcze jedno pytanko IP: 212.191.74.* 23.10.03, 17:02 > Gdyby stalinizm trwal dluzej w dobrym zdrowiu - jakies tam miasto moze by i > powstalo. I ten Pekin by na nawet nie razil. > Ale to nasze zdanie. Pewne jest jedno, że "łódzki mahattan" powiększył by się o jeszcze jeden kwartał (Orla, Sienkiewicza, Piłsudskiego, Kilińskiego). A co do w/w planów to mam jedno pytanko. Gdzie można znaleźć jakieś plany, założenia itp.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Jeszcze jedno pytanko IP: *.p.lodz.pl 23.10.03, 17:16 Wlasnie tego nie pamietamy. Byc moze nalezaloby przejrzec stare numery "Architektury". O niemieckich planach jest praca doktorska T. Bolanowskiego w Bibliotece Glownej PL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomas Re: Jeszcze jedno pytanko IP: 212.191.74.* 23.10.03, 17:34 A czy student UŁ ma szansę na wgląd? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Jeszcze jedno pytanko IP: *.p.lodz.pl 23.10.03, 17:54 Nie wiem - z dysertacjami moze byc problem. We Wloszech wymagaja na przyklad zgody autora lub promotora. Wiem, ze to strasznie glupie, ale nic nie zmienimy. Proponuje zadzwonic i sie dowiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Jeszcze jedno pytanko 23.10.03, 20:31 Czy student UŁ to nie wiem... to zależy czy studenci UŁ mają dostęp do Biblioteki Głównej PŁ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Jeszcze jedno pytanko IP: *.p.lodz.pl 23.10.03, 20:40 My juz wiemy - maja dostep do dysertacji na miejscu, chyba ze autor zastrzegl, ze nie. Czy autor zastrzegl w tym wypadku - nie wiadomo. Podobno jednak prace te sa w katalogu internetowym - trzeba sprawdzic wg nazwiska. To nawet pewniejsze od telefonu. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Jeszcze jedno pytanko 23.10.03, 20:47 Autor udostepnił ja dla "zwiedzających" :) Wiem, bo juz ją widziałem :) Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Jeszcze jedno pytanko 23.10.03, 20:45 Gość portalu: flip napisał(a): > O niemieckich planach jest praca doktorska T. Bolanowskiego > w Bibliotece Glownej PL. -- Byłem akurat wczoraj ją przejrzeć.... Niesteyy nie miałem czasu za dużo, ale i tak wiele ciekawych rzeczy się dowiedziałem... :) Musze całą obejrzeć kiedys :) Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart FOTO IP: *.tpnets.com 24.10.03, 01:14 www.mnc.pl/~bart/palac.jpg Pozwoliłem sobie umieścić foto. Wydaje mi się, że w lewej górnej widać sylwetkę budynku sądu, może się mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: FOTO IP: *.p.lodz.pl 24.10.03, 03:42 Ale fajne :-) Duze rzeczywiscie mialo byc... Ciekawe, czy tam widac ulice Roosevelta - za przeproszeniem? I nie ma ani kawalka kamienicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: FOTO IP: *.p.lodz.pl 24.10.03, 03:47 Chyba sad, czyli Kumityt. Nawet rog jest cafniety w kamienicy - wiec to niechybnie chodzi o narozna wlasnosc kanalii A., ktora uprawia kasztanowce. A kamienic pare znalezlismy nawet, z poucinanymi oficynami. Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: FOTO 13.09.04, 15:01 Znaczy, że nasz Pajac miał stać rozkraczony dokładnie pośrodku Alei Piłsudskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: FOTO 13.09.04, 14:49 Jakims dziwnym trafem przegapiłem to zdjęcie: www.mnc.pl/~bart/palac.jpg 8-0 mo matko jedna miłosierna!! jaka radość w sercu, ze nie uraczyli nas tym czymś... uffffffffff Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxl Re: FOTO IP: *.toya.net.pl 13.09.04, 16:46 Zdjęcie-makieta, robi wrażenie - ale rodzą sie też wątpliwosci. Gdzie się podziała ul. Roosevelta? Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: FOTO 13.09.04, 17:24 Jestem też ciekaw, gdzie w umysłach-planach projektantów miałaby przebiegać główna arteria WZ Łodzi... Pewnie wyburzyliby kolejne ulice :-0 Odpowiedz Link Zgłoś