Dodaj do ulubionych

90. urodziny Marka Edelmana

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.09, 21:22
Sto lat!

Ale czy on sam nie wie w którym roku się urodził? Kiedy poszedł do szkoły? 3
lata różnicy, gdy miało się skończone ich 7 robiło wielką różnicę. Czy
naprawdę można przeżyć życie nie wiedząc ile się ma lat? Data 1 stycznia zdaje
się być pewna, bo wszędzie powtarzana. Dlaczego więc rok jest niepewny?
Rozumiałbym, gdyby było odwrotnie.
Obserwuj wątek
    • Gość: ag Re: 90. urodziny Marka Edelmana IP: *.4web.pl 01.01.09, 22:03
      On nie jest dla mnie autorytetem, kiedy poznałam jego biografię w szkole średniej nim nie był a Wy tu robicie z niego wielkiego bohatera. Są więksi od niego, o których tak pięknie nie piszecie.
      • sabciasal Re: 90. urodziny Marka Edelmana 01.01.09, 22:18
        Gość portalu: ag napisał(a):

> On nie jest dla mnie autorytetem, kiedy poznałam jego biografię w szkole
        średniej nim nie był(...)

niezwykła argumentacja. cóż, widocznie nic się nie zmieniłaś od szkoły średniej.

Uszanowania dla pana Edelmana z okazji urodzin, nieważne przecież których.
      • Gość: Jacek C. Pan Doktor nienawidzi Polski i Polakow!!! IP: *.dsl.bcvloh.sbcglobal.net 03.01.09, 23:13
        Ten czlowiek nigdy nie lubil Polski. Ja go pamietam z czasow kiedy
        pracowal jako lekarz - komunistyczny slugus i antypolonista. Wstyd!!
        Z jego wywiadow az zieje nienawiscia do Polski i Polakow - czas
        zapomniec o tym czlowieku. Niech mu ziemia lekka bedzie.
        • Gość: lodzianin Re: Pan Doktor nienawidzi Polski i Polakow!!! IP: *.toya.net.pl 03.01.09, 23:38
          Ile razy jeszcze palancie bedziesz wypisywal te same bzdety pod roznymi nickami? A doktorowi Edelmanowi od prawdziwych lodzian niski uklon i slowa podziekowania za to co zrobil i robi.
    • Gość: ws 90. urodziny Marka Edelmana IP: *.toya.net.pl 02.01.09, 07:59
      legendę to stworzyli gazeciarze. Z Edelmana był taki przywódca, jak z koziej
      d..y t....a . Dowodził zdaje się plutonem, ale czy każdy porucznik jest zaraz
      przywódcą powstania?
      No i dziwna sprawa z tym rokiem urodzenia. Hm!!!
      • Gość: Michał M. Re: 90. urodziny Marka Edelmana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 12:06
        Normalna sprawa, bohaterów, zdrajców, polityków, wybitnych "aktoruf" tworzą media.

Czasem nawet media zmieniają zdanie na czyjś temat, a "lud ciemny" wszystko
        kupuje. Wałęsa na przykład. W GW najpierw był zły (gdy dokopał Mazowieckiemu w
        wyborach w 1990 roku, Michnik prawie płakał), a potem stał się dobry (bo jest
        przeciwwagą dla Kaczyńskiego).

Sposób na to jest tylko jeden: Czytając gazetę, nie przestawać myśleć. Mieć
        własne zdanie dopiero po własnej refleksji.
      • Gość: łodzianin Re: 90. urodziny Marka Edelmana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 14:55
        Marek Edelman był ostatnim przywódcą powstania w warszawskim getcie.
        Przeżył Shoah z piękną kartą, a po wojnie katoliccy współobywatele
        oraz komunistyczna władza - nie szczędziły starań, by uprzykrzyć mu
        życie. Niewiele się w tym względzie zmieniło. Wy Polacy wyssaliście
        jednak antysemityzm z mlekiem matki. Dzisiaj nie wypada wam już
        pisać "jude raus", więc ubieracie swoje uprzedzenia w gustowne
        szmatki znawców historii: "dla mnie to nie autorytet", "cóż on
        takiego zrobił". Ano zrobił. Nie wiecie i nigdy się nie dowiecie,
        czym był dla Żydów Shoah, a jedyne co możecie zrobić, to nadymać
        się, że byliście największymi ofiarami wojny. Śmiechu warte. Idźcie
        lepiej do kościoła i pomódlcie się do waszego papieża z hitlerjugend
        (nim padną wyzwiska proponuję sprawdzić życiorys tego pana).
        • Gość: lodzermensch Re: 90. urodziny Marka Edelmana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 16:46
          Proponuję poczytać trochę więcej literatury. W getcie warszawskim nie było tak
          pięknie - Nie pomagali sobie Żydzi, nie byli tak ze sobą solidarni, jak Ci się
          wydaje. Marek Edelman zapewne był świadkiem sytuacji, gdy pozostawiano na pastwę
          losu słabych, chorych oraz rannych. I nie pisz, proszę, że Polacy to antysemici,
          bo ja mogę Ci odpowiedzieć, że Żydzi to zbrodniarze wojenni, na co dowodów jest
          wiele.
          Pozdrawiam.
        • Gość: a Re: 90. urodziny Marka Edelmana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 17:13
          Gdzie ty w tej wypowiedzi widziałeś antysemityzm? Przeczulony jesteś i tyle.
        • absztyfikant Re: 90. urodziny Marka Edelmana 02.01.09, 19:24
          Lodzianinie, eskalowanie nienawisci i emocjonalne generalizacje do niczego
          dobrego nie prowadza.
        • Gość: barnaba Re: 90. urodziny Marka Edelmana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.09, 00:03
          > Przeżył Shoah z piękną kartą, a po wojnie katoliccy współobywatele
          > oraz komunistyczna władza - nie szczędziły starań, by uprzykrzyć
          > mu życie.

W ramach represji skończył studia, obronił doktorat, stał się jednym
          z lepszych kardiologów w Polsce, a w końcu został ordynatorem.
          Chciałbym być tak represjonowany.
    • alijar 90. urodziny Marka Edelmana 02.01.09, 17:16
      Niech media nie robią bohatera z człowieka, który nim nie jest
    • Gość: zafascynowany 90. urodziny Marka Edelmana IP: 217.76.112.* 02.01.09, 18:59
      Marek Edelman jest najwspanialszym człowikiem jakiego udalo mi sie
      poznać. I nie zmieni tego nawet milion postów zawistnych i
      sfrustrowanych gości, którzy nic w życiu nie osiągneli i nigdy
      pewnie nie osiągną.
    • absztyfikant 90. urodziny Marka Edelmana 02.01.09, 19:19

Yom huledet sameach!
      avronjudaic.com/images/300-514.jpg

Forum ארץ ישראל "ErecIsrael"
    • Gość: Mojzesz Syjonista i antypolonista .... IP: *.dsl.bcvloh.sbcglobal.net 03.01.09, 22:53
      Ten czlowiek - w ostatnich kilku latach - bardzo szkaluje Polske,
      propaguje zajadly syjonizm ..... czas do Piekla panie
      pseudodoktorze. Lodzianie nie beda o tobie pamietac.
    • Gość: ali Co z niego za bohater.. chyba przez "ch" IP: *.4web.pl 04.01.09, 13:37
      Z jego wypowiedzi widać, że on Polski nie lubi, a uważa, że to co osiągnął, lub chciałby osiągnąć poprostu mu się należy, bo tu mieszkał. Jego represje są niczym w porównaniu z tym co w latach 50tych doznali prawdziwi bohaterzy wojenni. Jeden z takich właśnie ludzi był lotnikiem, brał udział w bitwie o Anglię (walcząc jako Polak). Całą wojnę walczył o nasz kraj. Po wojnie został uwięziony i zamordowany, nawet nie wiadowmo gdzie i czy został pochowany.
      Nie róbcie więc bohatera i męczennika z człowieka który ani sie nie zasłużył, ani nie nacierpiał.
      • Gość: sznyta ali IP: *.toya.net.pl 04.01.09, 14:06
        Ali, ty tutaj??? Pszeciez miales wyjsc dopiero za rok. Byla amnestia czy dalej kiblujesz tylko zainstalowali wam neta? Odezwij sie ziomal.
    • Gość: elfk Re: 90. urodziny Marka Edelmana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.09, 20:52
      może nie poszedł do szkoły

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka