Dodaj do ulubionych

Nowe autobusy :) Ale dlaczego krótkie!! :(

IP: *.retsat1.com.pl / *.retsat1.com.pl 26.11.03, 07:42
www.lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/318944.html
"W końcu grudnia do zajezdni przy ul. Limanowskiego dotrze 15 nowych,
krótkich autobusów Volvo 7000. Te auta najnowszej generacji przyjadą z
fabryki we Wrocławiu. Wszystkie wyjadą na łódzkie trasy w styczniu.

To ostatni tegoroczny zakup nowego taboru w MPK. Zajezdnia przy Limanowskiego
ma 16 przegubowych volvo 7000 (do tego 25 starego typu), a łącznie z ostatnią
dostawą będzie dysponować 40 krótkimi pojazdami volvo 7000."

Bardzo fajnie, ale dlaczego autobusy są krótkie?? Obecnie i tak już do
wszystkich wiosek w pobliżu Łodzi w większości przypadków dojechać można
niskopodłogowcami. A kluczowe trasy w centrum miasta obsługują śmierdzące
Ikary. Szczególnie pod tym względem poszkodowana jest Retkinia obsługiwana
przez Nowe Sady. A nowa dostawa Volvo na Limanowskiego oznacza, że M11 z
Nowych Sadów i tak będą wyjeżdżały na trasy. Bez sensu. Lepiej by było, gdyby
dokupiono nieco Solarisów bądź Manów na Nowe Sady. Tam by się przydały nawet
krótkie autobusy, na takie linie jak 80 czy 76 poza szczytem. A najbardziej
przydałyby się przeguby.

Aha - i chyba za obecny zakup odpowiada jeszcze poprzedni zarząd MPK, prawda??
Obserwuj wątek
    • michal.ch Re: Nowe autobusy :) Ale dlaczego krótkie!! :( 26.11.03, 08:33
      Spokojnie. To jest wszystko zaplanowane. Wymiana taboru prowadzona jest
      stopniowo, zajezdniami. Najpierw wymieniono wszystkie busy w ZKA-1. Teraz trwa
      intensywne zastępowanie ostatnich niedobitków Ikrausów w ZKA-3. Jak tam nie
      zostanie już żaden ikar, lub będzie ich tylko garstka, to firma zaopiekuje się
      Nowymi Sadami.

Zauważ, że flagowe linie ZKA-2 (np. 69, 86, 98) muszą być obsługiwane
      przegubowcami, które są o wiele droższe. To jeden z powodów, dlaczego Nowe
      Sady pozostawiono sobie niejako na deser.
      • Gość: bombardier ngt6 Re: Nowe autobusy :) Ale dlaczego krótkie!! :( IP: *.toya.net.pl 26.11.03, 12:53
        co do linii 98 to nie bylbym taki pewnein czy akurat przebubowe sa na niej
        potrzebne-po 1: jest to autobus ktory nie jzedzi pelny tak jak np 69 czy 99
        poza tym w duzej czesci pokrwa sie z trasą linii 10 ktora powinna byc
        alternatywa
        • michal.ch Re: Nowe autobusy :) Ale dlaczego krótkie!! :( 26.11.03, 12:59
          No nie wiem, czy 98 jest taki pusty. Ja korzystam z niego często i zawsze
          trafia mi się zapełniony. A jeżdże nim dlatego, że podwozi mnie bliżej domu.
          Od 10 miałbym kawałek do drylowania na pieszo.
          • Gość: Ja Dygresyjka n.t. 98 IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.03, 18:50
            A gdzie mieszkasz? Bo z moich obserwacji wynika, że od Retkini do Centralu
            jeździ puściuteńki (jak na warunki łódzkie, rzecz jasna), natomiast z opowieści
            różnej treści wiem, że z drugiego kierunku jeździ nierzadko przepełniony (co
            tłumaczyłoby też, kursowanie prywatnej lini 1zł właśnie na tym odcinku). A to
            jest tylko kolejny dowód na nieudolność UMŁ i związany z tym niewłaściwy
            oprzebieg trasy tego autobusu.
            • michal.ch Re: Dygresyjka n.t. 98 28.11.03, 07:40
              Tzn. tak: jeżdże nim głownie w stronę Retkini, co zgadza się z Twoim opisem.
              Ale cała zabawa polega na tym, ze mniej więcej od Centralu 98 zaczyna być
              pełne w stronę Widzewa.
              • Gość: Ja Re: Dygresyjka n.t. 98 IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.03, 21:25
                Otóż to. Linia jest schizofreniczna :) (Z reztą podobnie jak p. Giedryś) Na
                pewnym odcinku jest przeciążona, na pewnym - niedociążona. Wniosek jest prosty -
                trasa jest idiotycznie pomyślana. Wszelkie próby zasugerowania tego w UMŁ
                kończą się stwierdzeniem, że w tym rejonie wszystko jeździ tak wspaniale, że
                lepiej ju ż być nie może.
                Należy przy okazji przypomnieć, iż zawdzięczamy to m. in. setce mieszkańców
                Karolewa, którzy muszą mieć autobus pod sam dom.
                • Gość: barnaba Re: Dygresyjka n.t. 98 IP: *.lodz.msk.pl / 62.233.147.* 29.11.03, 16:31
                  Mieszkańcom Karolewa się specjalnie ie dziwię. Skasowano jedyny autobus na
                  Maratońskiej.

Problem z 98 jest natomiast taki, że usiłuje ono zastąpić tramwaj na Olechów.
                  Stąd tłok. Jeśli ta linia powstanie, rola 98 stanie się marginalna.

pozdrawiam
                  • geograf Re: Dygresyjka n.t. 98 29.11.03, 17:02
                    wtedy zapewne niezadowoleni bedą mieszkańcy południowej części
                    Widzewa-Wschodu..daleko oni mają do tramwaju.
                    Problem mieszkańców Karolewa rozwiązałoby zmienienie trasy 80-tki,aby nie
                    pokrywało się tak z 99,a wtedy 98 mogłoby pojechać trasą,jaką wytyczono mu w
                    2001 roku...
                    studentom przysłużyłoby się i mieszkańcom osiedla "Piękna".
                  • Gość: Ja Re: Dygresyjka n.t. 98 IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.03, 13:28
                    Mieszkańcoma Karolewa spokojnie wystarczyłby jadący Bratysławską tramwaj, o
                    nader przyzwoitej częstotliwości. Większość mieszkańców Retkini ma dalej do
                    jakiegokolwiek środka komunikacji niż mieszkańcy Karolewa do najwygodniejszego
                    przecież, tramwaju. Przegubowy autobus w tym rejonie, z którego korzysta de
                    facto kilka blokow to po prostu pomyłka.
                    A możliwości obsłużenia tego rejonu jest kilka, od zamienienia ze sobą lini 55
                    i 98 w obrębie zachodniej części miasta, poprzez skierowania na Maratońską 80
                    lub 65 aż po zrezygnowanie z autobusu w tamtym rejonie, jako, że i tak jest
                    mało potrzebny.
                    Linia 98 z pewnością jest znacznie potrzebniejsza pokaźnej grupie studentów
                    polibudy, mieszkającym na Retkini. Gdyby jeszcze rozsądnie poprowadzić trasę 98
                    w obrębie Retkini, to z pewnością cieszyłaby się dużo większą popularnością niż
                    obecnie.
      • Gość: łażej Re: Nowe autobusy :) Ale dlaczego krótkie!! :( IP: *.retsat1.com.pl / *.retsat1.com.pl 27.11.03, 21:24
        michal.ch napisał:

> Spokojnie. To jest wszystko zaplanowane. Wymiana taboru prowadzona jest
        > stopniowo, zajezdniami. Najpierw wymieniono wszystkie busy w ZKA-1. Teraz
        trwa
        > intensywne zastępowanie ostatnich niedobitków Ikrausów w ZKA-3. Jak tam nie
        > zostanie już żaden ikar, lub będzie ich tylko garstka, to firma zaopiekuje
        się
        > Nowymi Sadami.

I właśnie w ramach tejże polityki dla Nowych Sadów zakupiono po pięć Solarisów
        i MAN-ów. I właśnie w ramach tej rozsądnej politki w miejsce długich Ikarów z
        Limanowskiego (które pewnie przeniosą na Nowe Sady) przyjadą krótkie Volvo. I w
        ramach tej rozsądnej polityki dojdzie do sytuacji, w której albo niektóre linie
        w całości będą obsługiwane przez niskopodłogowce (z czego część z linii
        niezależnie od potrzeb z musu przez autobusy krótkie) albo będzie jeszcze
        bardziej karkołomne niż obecnie mieszanie obsady autobusowej poszczególnych
        linii wedle zajezdni.

> Zauważ, że flagowe linie ZKA-2 (np. 69, 86, 98) muszą być obsługiwane
        > przegubowcami, które są o wiele droższe. To jeden z powodów, dlaczego Nowe
        > Sady pozostawiono sobie niejako na deser.

Zauważ, że takie flagowe linie jak 96 czy 57 lub 99 dla których podstawę
        stanowi Limanowskiego też musi być w całości obsługiwana przez przeguby. I co z
        tym fantem??

Jeśli chce się doprowadzic do standaryzacji typów autobusów w poszczególnych
        zajezdniach a przez co do obniżenia kosztów obsługi to zakup solarisów i manów
        przed kilku laty był zupełnie bezpodstawny. Wobec tego że soalry i many już są
        argument o sukcesywnej wymianie taboru w poszczególnych zajezdniach jest
        bezpodstawny.

Podobnie jak argument niższych kosztów 12 metrowców niż przegubów. Mikrobusy są
        jeszcze tańsze, ale nie kupuje się ich bo są niedostosowane do łódzkich
        potrzeb. Podobnie większa liczba krótkich autobusów jest Łodzi niepotrzebna, w
        przeciwieństwie do zwiększenia "populacji" przegubów. Są droższe - kupujemy
        mniej - ale zaspokajamy nasze potrzeby.

Hm, chyba że MPK szykuje się do pomysłu (zupełnie nie wiem czy to nie jest
        wyłącznie teoretyczne rozwiązanie) by poza godzinami szczytu wysyłać na trasy
        krótkie autobusy, bo obecnie na znacznej części linii poza szczytem przeguby
        wożą powietrze. Tylko, nie wiem czy korzyści z tego nie byłyby mniejsze niż
        koszty będące wynikiem zmiany brygad.

W każdym razie dalszym zakupom krótkich autobusów mówimy stanowczno NIE!!
        • krzyskup Re: Nowe autobusy :) Ale dlaczego krótkie!! :( 27.11.03, 21:42
          łażej napisał:
          > W każdym razie dalszym zakupom krótkich autobusów mówimy stanowczno NIE!!
          Problem tylko tkwi w tym, czy tego naszego stanowczego NIE!!! ktokolwiek
          posłucha...

Pozdrawiam,
          Krzyskup

--
          Life is life! Nana nanana...
          • michal.ch Re: Nowe autobusy :) Ale dlaczego krótkie!! :( 28.11.03, 07:45
            Jak będą pieniądze na przeguby, to ktoś posłucha. Moglibyśmy kupić na Nowe
            Sady kilka przegubowych Jelczy, które sa nieco tańsze niż Volvo, ale warto
            przypomnieć dlaczego Rydecki powiedział tej marce "NIE!" - niska jakość
            wykonania. Kto to widział, aby nowe autobusy tak korodowały i rozklekotywały
            się.
    • Gość: luki Re: Nowe autobusy :) Ale dlaczego krótkie!! :( IP: *.toya.net.pl 26.11.03, 13:12
      Też nie widzę sensu w dalszym kupowaniu krótkich autobusów. Przecież nowe
      dostawy powinny zastępować wysłużone Ik 280.

pzdr,
      luki
    • Gość: Ja Aleksandrów? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.03, 19:28
      A tak sobie pomyślałem o jeszcze jednym aspekcie - zdaje się, iż Aleksandrów
      dogadał się z MPK, iż to mu obsłuży linię autobusową i zdaje się, iż ma to być
      tabor przegubowy i częściowo niskopodłogowy. A to jeszcze bardziej uszczupla
      ilość dostępnych przegubowców. (Swoją drogą, może gdyby takowych nie wysyłać na
      takie linie jak 90 czy 63...)
      • ukalo Re: Aleksandrów? 05.12.03, 19:34
        > A tak sobie pomyślałem o jeszcze jednym aspekcie - zdaje się, iż Aleksandrów
        > dogadał się z MPK, iż to mu obsłuży linię autobusową i zdaje się, iż ma to
        > być tabor przegubowy i częściowo niskopodłogowy. A to jeszcze bardziej
        > uszczupla ilość dostępnych przegubowców. (Swoją drogą, może gdyby takowych
        > nie wysyłać na takie linie jak 90 czy 63...)

Nie wiem jak na 90, ale na 63 przegub to rzadkość, a niskopodłogowego przeguba
        nigdy nie widziałem na tej linii.

Pozdrawiam,
        Łukasz
        • Gość: Ja Re: Aleksandrów? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.03, 19:40
          Czasem zdarzały się Ikary z Nowych Sadów.
          A na 90 widziałem zarówno Ikara z ZKA2, jak i przegubowego Jelcza z Kilińskiego.
    • Gość: Ja Re: Nowe autobusy :) Ale dlaczego krótkie!! :( IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.03, 19:32
      A podejmując wątek w sposób idealistyczny :) to struktura sieci tramwajowej
      powinna być taka, by do obsługi komunikacji miasta była potrzebna stosunkowo
      niewielka ilość autobusów przegubowych. Ale o tym to nawet nie ma co marzyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka