Dodaj do ulubionych

Linią 11 do Pabianic (Dziennik Lodzki)

IP: *.pai.net.pl 06.12.03, 11:00
www.lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/321904.html
Linią 11 do Pabianic

Sobota, 6 grudnia 2003r.

Po wielu miesiącach negocjacji i częstych "zwrotów akcji" wyjaśniły się
wreszcie losy linii tramwajowej Łódź - Pabianice. Od nowego roku do Pabianic
będą jeździły tramwaje linii 11. Oznacza to zmianę przewoźnika: z MKT na MPK.

W sprawie tej podpisano już porozumienie między władzami Łodzi i Pabianic. Do
tej pory na trasie Łódź - Pabianice jeździły tramwaje 41 spółki MKT. Władze
Pabianic wypowiedziały jej umowę licząc na bardziej korzystny kontrakt z MPK.
Jednak oferta łodzian tak rozczarowała pabianiczan, że... wznowili rozmowy z
MKT. Gdy wydawało się, że nowe porozumienie jest już dopięte na ostatni
guzik, nagle nastąpił kolejny zwrot i Pabianice dogadały się z Łodzią.

Skąd ta zmiana? - Po prostu władze Łodzi przedstawiły nam nową, bardzo
korzystną dla kasy miasta i pasażerów propozycję - wyjaśnia Jarosław Habura,
pełnomocnik prezydenta Pabianic ds. przekształceń. - Ustaliliśmy, że między
Chocianowicami a krańcówką w Pabianicach przy ulicy Wiejskiej będzie
obowiązywał jeden bilet kosztujący, zgodnie z uchwaloną przez radnych
podwyżką, 1,8 złotego. Bilet ulgowy będzie o połowę tańszy.

To dobra wiadomość dla pabianiczan, bowiem łodzianie płacą 2,2 zł za bilet 30-
minutowy. Korzyści z umowy będzie miał też pabianicki samorząd, który na
utrzymanie linii 41 wydawał ostatnio 1,5 mln zł rocznie. Wpływy za bilety
pokrywały tylko część tej sumy. Tymczasem łodzianie wzięli całą linię na
swoje barki. Oznacza to, że Pabianice już nie będą płaciły na utrzymanie
tramwajów, dzięki czemu zaoszczędzą 800-900 tys. zł w skali roku. Łodzianom
ma się to też opłacać, bowiem - jak twierdzi Habura - MPK jest tańsze w
eksploatacji niż MZK.

A co z długami? Pabianice winne są MKT około 480 tys. zł. - Dług ten
pokryjemy dopiero na początku przyszłego roku. Wcześniej nie damy rady -
przyznaje Jarosław Habura. Czy z tego powodu MKT nie odda sprawy do sądu, a
do magistratu w Pabianicach zapuka komornik?

- Rozmowy w tej sprawie będą jeszcze trwały - twierdzi Andrzej Grzelak,
kierownik wydziału eksploatacji MKT. - Jeśli zaś chodzi o nasze losy, to
utrata linii 41 nie spowoduje upadku naszej spółki. Jakoś damy sobie radę.

(wp) - Dziennik Łódzki
Obserwuj wątek
    • michal.ch Re: Linią 11 do Pabianic (Dziennik Lodzki) 06.12.03, 11:55
      Wyrazy współczucia dla Pabianiczan - to w kwestii solówek 805Na.
      Moje "gratulacje" dla MPK - za spisanie na straty kilku swoich wagonów. Linia
      do Pabianic je dobije... No chyba, że spółka przeznaczy dla Pabianic te
      wagony, które już wycofała z ruchu w Łodzi.
      • Gość: J.S. Re: Linią 11 do Pabianic (Dziennik Lodzki) IP: *.pai.net.pl 06.12.03, 12:17
        Solowki? Na jedenastce? I don't think so. Chyba, ze Dziennik cos sciemnil z
        linia 11 i pozostanie 41.

J.S.
    • Gość: luki Re: Linią 11 do Pabianic (Dziennik Lodzki) IP: *.toya.net.pl 06.12.03, 12:12
      Artykuł nie mówi jaka będzie trasa 11. Osobiście wątpię, że na odcinku
      Helenówek - Pabianice (Wiejska) da się utrzymać obecną częstotliwość linii 11.
      Pewnie zrobią jakieś 11A. Już to pisałem, ale powtórzę. Zmianę numeru linii,
      tylko ze względu na zmianę przewoźnika uważam za bzdurę. Numer 41 istnieje na
      tej linii od lat 50. i co ciekawe przez zdecydowaną część tego okresu "41"
      obsługiwało MPK. Nic, będziemy słać pisma w tej sprawie...

luki
      • Gość: J.S. Re: Linią 11 do Pabianic (Dziennik Lodzki) IP: *.pai.net.pl 06.12.03, 12:18
        Gość portalu: luki napisał(a):

> Artykuł nie mówi jaka będzie trasa 11. Osobiście wątpię, że na odcinku
        > Helenówek - Pabianice (Wiejska) da się utrzymać obecną częstotliwość linii
        11.

Tu nie ma co watpic, to jest po prostu niemozliwe...

J.S.
        • Gość: luki Re: Linią 11 do Pabianic (Dziennik Lodzki) IP: *.toya.net.pl 06.12.03, 17:05
          > Tu nie ma co watpic, to jest po prostu niemozliwe...
          >
          Faktycznie, mogłem to inaczej sformułować, żebyś nie musiał odpisywać. :)
          Widziałem rozkład 11 do Pabianic zrobiony chyba w sierpniu. Częstotliwość na
          linii pabianickiej była gorsza niż obecnie.
          "Zamienił stryjek..." - jeszcze pomną moje słowa wszyscy, którzy się cieszą ze
          zmiany przewoźnika.

luki
          • Gość: SzK Re: Linią 11 do Pabianic (Dziennik Lodzki) IP: *.pabianice.pl / *.pabianice.pl 06.12.03, 18:00
            No właśnie, nie przeczytałem tego wspisu, gdy pisałem swój poprzedni.
            ciekawy tylko jestem czy jest to częstotliwość 22,5 minutowa, czy co pół
            godziny ???
          • Gość: SzK Re: Linią 11 do Pabianic (Dziennik Lodzki) IP: *.pabianice.pl / *.pabianice.pl 06.12.03, 18:03
            NIe mówiąc już o takiej prozaicznej rzeczy jak ogrzewanie wagonów...
            Dziś jak przesiadałem się z ciepłego 41 do 15 to różnica była spora.
        • Gość: SzK Re: Linią 11 do Pabianic (Dziennik Lodzki) IP: *.pabianice.pl / *.pabianice.pl 06.12.03, 17:59
          Możliwa jest częstotliwośc 15 minutowa, ale przy skróceniu czasu przejazdu do
          45 minut na odcinku Plac - Wiejska
          (Z ciekawości opracowałem sobie kiedyś taki rozkład)
          To pasowało by do rozkładu dzisiejszej 11.

Ale zdaję sobie sprawę że to fikcja. Czuję że jeśli od 1 stycznia wejdzie MPK
          to tramwaj bedzie jeździł co 30 minut...
    • geograf Re: Linią 11 do Pabianic (Dziennik Lodzki) 06.12.03, 14:30
      mnie co innego ciekawi-czy ktoś mógłby mi racjonalnie wytłumaczyć jakim cudem
      miastu Łódź i MPK opłaca sie wziąć całą finansową stronę tego rpzedsięwzięcia na
      siebie?
      Czyżby liczyli,że obniżka biletów wpłynie stymulująco na ilość pasażerów?że
      zwróci się?

dlaczego uważam,że coś tu jest nielogiczne...??
    • Gość: Ja Kolejny precedens IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.03, 15:28
      Po lobbingu prezydenta miasta na rzecz powstania lotniska poza tym miastem mamy
      kolejną rewelację. Organizacja powołana do nadzorowania i organizowania
      komunikacji w mieście (która jest zdaniem prezydenta wysoce deficytowa i
      generalnie borykająca sie z problemami finansowymi) będzie za friko zajmować
      się oraganizacją przewozów poza swoim obszarem działania. A tak poza tym, to w
      końcu wpływami z biletów na tej trasie zajmować się będzie MPK czy ZDiT? Nie
      wiem już sam co jest większą bzdurą.

Nie mówiąc już o różnych drobnostkach typu "czy będą bilety w tramwajach?",
      albo: "dlaczego mieszkaniec Łodzi, mieszkający za Chocianowicami będzie musiał
      kasować pabianicki bilet?", "jakim cudem ma się to Łodzi opłacać, skoro wyższe,
      łódzkie stawki nie są w stanie zapewnić (jak twierdzą władze) opłacalności
      komunikacji itp, itd" "co mają niższe koszty MPK do MZK w tej calej sprawie?"
      nie mówiąc już o aspektach technicznych przedsięwzięcia.

To jest jeden wielki bełkot polityków cierpiących na rozdwojenie jaźni i
      dziennikarzy, którym nie chce się zebrać rzetelnych informacji!!!
      • geograf Re: Kolejny precedens 06.12.03, 15:35
        Gość portalu: Ja napisał(a):

> To jest jeden wielki bełkot polityków cierpiących na rozdwojenie jaźni i
        > dziennikarzy, którym nie chce się zebrać rzetelnych informacji!!!

e tam od razu nie chce im się..
        oni po prostu NIE WIEDZĄ o czym piszą,więc ślepo słuchają i notują...pamiętacie
        jak w GW była mapka objkazdów przy okazji remontów na Czerwonej?
        niedawno w GW pomylono linię 86 i 83 przy okazji rmeontów na
        Złotnie...naprawdę-nie spodziewajmy się wiele po dziennikarzach,których STAĆ na
        samochód i którzy z plebsem, o którym piszą, jeździć nie chcą....
        • Gość: Ja Re: Kolejny precedens IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.03, 15:39
          Widzę, że w porównaniu z Tobą to ja jestem prawdziwym optymistą... :-/ Swawolna
          działalność łódzkich dziennikarzy już nawet nie jest śmieszna.
    • Gość: luki I jeszcze jedno IP: *.toya.net.pl 06.12.03, 19:28
      W artykule nie piszą jeszcze jednej ważnej rzeczy. Otóż na odcinku
      Chocianowice - Wiejska wcale nie będzie obowiązywał bilet dla lokalnego tr.
      zbiorowego, a komercyjny bilet MPK-Łódź. Tak więc podobnie jak obecnie trzeba
      będzie kasować różne bilety chcąc pojechać do/z Pabianic.

luki
      • Gość: Ja Re: I jeszcze jedno IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.03, 12:53
        Gość portalu: luki napisał(a):

> W artykule nie piszą jeszcze jednej ważnej rzeczy. Otóż na odcinku
        > Chocianowice - Wiejska wcale nie będzie obowiązywał bilet dla lokalnego tr.
        > zbiorowego, a komercyjny bilet MPK-Łódź. Tak więc podobnie jak obecnie trzeba
        > będzie kasować różne bilety chcąc pojechać do/z Pabianic.
        >
        > luki

Moim zdaniem jeszcze ciekawsze jest to, że przecież Chocianowice nie stanowią
        granicy miasta. Więc, jeśli wierzyć Dziennikowi, niektórzy mieszkańcy obrzeży
        Łodzi, będą musieli skasować Pabianicko-MPKowski bilet, żeby dojechać do domu.
        Czekamy na jakieś rozsądne informacje...
        • Gość: luki Ha! IP: *.toya.net.pl 07.12.03, 23:58
          > Czekamy na jakieś rozsądne informacje...

Ha! To ja mam jeszcze ciekawsze wieści. Na linii pabianickiej mają pracować
          empekowscy konduktorzy i ma nie być biletów ulgowych.

luki
          • Gość: STUDI Kwestia biletow ulgowych IP: *.prokom.pl 08.12.03, 15:22
            Uzupelnie Lukasza. Co do biletow ulgowych to wladze Pabianic zapowiedzialy
            redukcje i to znaczna uprawnien do przejazdow ulgowych. Biletu ulgowe
            pozostana. Natomiast lokalne brukowce w Pabianicach faktredukcji przywilejow
            (absurdalnych czesto) okrzyknely jako calkowita likwidacja przejazdow ulgowych.

Fakt ze ciecia w ulgach maja byc znaczne. Wladze miasta owszem przyznaja ze
            neiktore ulgi moga powrocic. Ale obecne ulgi sa wybitnie przesadzone.

Tak wiec likwidacja ulg to nie specyfika linii tramwajowej, a MZK PAbianice, a
            ze bilet na odcinku Chocianowice - Pabiance bedzie Biletem MZK Pabianice wiec
            i taryfy ulgowe beda pabianickie.
            • Gość: luki Re: Kwestia biletow ulgowych IP: *.toya.net.pl 08.12.03, 16:18
              > Tak wiec likwidacja ulg to nie specyfika linii tramwajowej, a MZK PAbianice,
              a
              > ze bilet na odcinku Chocianowice - Pabiance bedzie Biletem MZK Pabianice wiec
              > i taryfy ulgowe beda pabianickie.

Jesteś pewien, że to będzie bilet MZK Pabianice? Bo ZTCW MPK zaproponowalo
              własny, komercyjny bilet bez udziału w zyskach żadnego z samorządów...
              Samorząd zyskuje to, że nie będzie musiał placić na utrzymanie linii.
              Oczywiście to złoty interes dla Pabianic i to pod kazdym względem. Jeśli ktoś
              (czytaj: MPK) liczy, że linia będzie przynosić zyski, to jest w głębokim
              błędzie.

pzdr,
              luki
              • Gość: STUDI Re: Kwestia biletow ulgowych IP: *.prokom.pl 08.12.03, 16:30
                Cos mi sie o uszy obilo ze od nowego roku bilety MZK Pabianice tez maja
                kosztowac 1,80. Jakas zbieznosc.

Nazwa bilet komercyjny to moze koljny wybieg pawny aby obejsc ogranicznenia w
                dzialalnosci MPK-Lodz wynikajace ze statutu.

Co do zyskow. Jakos busiarz za przejazd po Pabianicach bierze 1,zl, za odcinek
                Lodz-Ksawerow, Pabianice-Ksawerow bierze 2zl..

Jakos Pabianice nie chcaily aby na 41 mozna bylo uzywac lodzkich biletow....
                Chyba ze to jakis kompromis.

A zysk. Jesli na kasie nie bedzi trzymac lapy samorzad to kasa bedzie.
                Ponadto co inengo kalkulacj aceny by moc inwestowac w tabo a co inneog tlyko
                koszty oblsugi linii. Dodaj ze odcinek miejski to 11, a dojazdy z i do
                zajezdni sie skroca.
                Jesli zrezygnuja z absurdow jak kursy o 3:00 do Pabianic to naprawde mozna
                miec zyski z tej linii. Ponadto w samych Pabianicach tramwaj jest w godzinach
                szczytu zatloczony.
              • Gość: STUDI P.S. IP: *.prokom.pl 08.12.03, 16:56
                Lukasz, przypomnialem sobie ze byl okres gdy na 41 obowiazywaly bilety MKT.
                Potem zastapily je bilety MZK Pabianice. (szkoda ze nie zachowal mi sie zadem
                bilet z logo MKT).

Prezydent Pabianic ma problem z uratowaniem w ogole lokalnej komuniakcji
                miejskiej. Autobusy sie rozsypuja, brak czesci, brak pieniedzy, zadluzenie.
                Byc moze wlasny bilet komercyjny jako jednorazowy da dodatkowy zysk dla MPK,
                ntomiast migawki pozostana w kwestii.... no wlasnie kogo?

Nie wiem czy nie jest to zagrywka polityczna aby w ogole uratowac ta linie.
                Mniejsze obciazenie kosztami linii moze oznaczac wyjscie z patowej sytuacji
                lokalnej komunikacji miejskiej w Pabianicach.

Ponadto MKT niewiele robilo przy samej infrastrukturze linii. Moze MPK choc
                naprawi tych kilka uskokow.

Najwiekszym problemem jesli chodiz o oplaty za przejazdy jest wyplenieni
                gapowiczow. Ponadto plaga sa darmowe przejazdy starych bab jeden przystanek od
                sklepu do sklepu (potrafia o kilka minut opoznic tramwaj juz na 6 przystanku).
                Pabianice sa zdesperowane w likwidacji ulg. Inaczej lokalne linie autobusowe
                przestana istniec ....

Poczekajmy. Nie wiemy czy to tlyko plan kryzysowy. Miasto Pabianice jest
                potwornie zadluzone (glownie dzieki kampanii wyborczej Anity Blochowiak).
                Nie ma pieniedzyt na oswietlenie ulic, na szpital, na szkoly. Od dluzszego
                czasu komunikacja lokalna jedzi na kredyt z wizja komornika....

MZK jest komorka budzetowa UM Pabianic. Zawsze zabiernao pieniadze na biezaca
                dzilalnosc MZK. Usamodzilnienie MZK jest jedyna szansa na utrzymanie
                komunikacji miejskiej w Pabianicach. Ale najpierw trzeba splacic dlugi MZK....

Jakis to jest kompromis. Ponadto MKT ma problem z utrzymaniem w ruchu wlasnego
                taboru. Dla MKT to moze dac szanse na przetrwanie na liniach 45 i 46. Brakuje
                im wozkow, brakuje czesci. Wagony sa w coraz gorszym stanie technicznym.
                Wczesniej czy pozniej MPK pojedzie do Zgierza i Ozorkowa. Zreszt apierwszy
                krok juz zrobiono - linie autobusowe 6 i 51.

Ale to tylko spekulacje.

• Gość: STUDI Re: I jeszcze jedno IP: *.prokom.pl 08.12.03, 15:29
          Ta sytuacja juz miala miejsce w okresie remontu wiaduktu na Pabianickiej. I
          nie bylo protestow. A zreszta problem jest marginalny. Bardzo rzadko ktos
          wsiada czy wysiada na odcinku MalySkret-Chocianowice (jeden przystanek w
          okolicach ulicy Dlugiej).

Rozwiazanie moze byc honorowanielodzkich biletow w obrebie granic
          administracyjnych miasta.

Natomiast fakt obowiazywania biletu pabianickiego juz od Chocianowic
          postrzegam pozytywnie. De-facto dalej nie jezdzi zadna linia miejska!!!!.
          Wiele osob przesiadajacych z 11 perzesiada sie na Chocianowicach. W niedziele
          oznacza to koniecznosc kasowania dodatkwoego biletu 10 minutowego na odcinku
          Cchocianowice-Maly Skret.
          Czyli formalnie dla tych osob co wsiadaja na Chocianowicach przejazd bedzie
          tanszy.

• Gość: barnaba Re: Linią 11 do Pabianic (Dziennik Lodzki) IP: *.lodz.msk.pl / 62.233.147.* 06.12.03, 22:26
      Spokojnie.
      Artykuł jest starannie wyprany ze wszystkich szczegółów. Podejrzewam, że jego
      spora część to domysły redaktora. Praktycznie jedyny konkret to informacja, że
      obsługę linii przejmuje MPK.

pozdrawiam
      • mamadoo Znowu i znowu... 07.12.03, 01:02
        Może Pan rzecznik powinien sie wypowiedziec na ten temat?
        Tylko jak go do tego sprowokować?
        A może nawet i on nic na ten temat nie wie?
        Wiemy jedno: MPK przejmuje tę linię.
    • Gość: STUDI Kilka pytan.. i propozycja IP: *.prokom.pl 08.12.03, 10:51

1. Po pierwsze co z zasilaniem sieci trakcyjnej. Bowiem w czasach istnienia
      linii 41bis i pelnej obsady przez przeguby czesto zanikalo napiecie w sieci.
      Czyli musi byc inwestycja w podstacje zasilajace.

2. Solowki czy podwojne wagony. Poza godzinami szczytu solowki sa OK. Ale w
      godiznach sczytu. A moze tak w godzinach szczytu kilka kursow na odcinku
      Wiejska-Duzy Skret.

3. Sprzedaz biletow w srodkach komunikacji miejskiej. To norma w Pabianicach.

4. Przewoz np. roweru. Na odcinkach podmiejskich MKT nieoficjlanie pozwalalo na
      olewanie tego regulaminowego zakazu.

5. Co w przypadku awarii. MKT probuje jechac dalej, bowiem niska czestotliwosc
      kursowania momentalnie jest odczuwalna. MPK - stop, wypad chamy z wagonu.....

Obecnie oszczednosci mozna wprowadzic latwiej.
      W dni powszednie o 3:00 wyjezdza pierwszy tramwaj 41 do Pabianic. Z Pabianic
      ostatni kurs 23:36. Przez caly czas trase obsluguje 6 tramwajow.
      W soboty pierwszy kurs z Lodzi 3:39, Ostatni z Pabianic ~ 22:51. Przez caly czas
      obsluguja linie 5 wagonow. W niedziele pierwszy wyjazd z Lodzi 4:10, ostatni
      kust z Pabianic - 23:06.

Co mozna zrobic:
      Abrsurdem jest pelna obsada przez caly dzien. Tego niestety MKT jakos nie
      pojmuje. Ponadto czy o 4:00 juz musi jezdzic tramwaj w Pabianicach?

Mam propozycje:
      dzien powszedni:

Pierwszy kurs z Lodzi: 3:40. Na poczatku czestotliwosc co 30 minut.
      Wzmocnienie obsady do 6 od godziny 5:05. Dwa wagony opuszczaja linie 41 okolo
      godziny 21:00 (kursy z Pabianic do zajezdni). Dlaczego 21:00, okolo 19:00-20:00
      do Pabianic jezdzi jeszcze sporo ludzi. Po 21:00 4 wagony co 30 minut. Ostatni
      kurs z Pabianic: 23:10. (Pownijszy nie jest potrzebny).

Soboty:
      Pierwzy Kurs z Lodzi: 4:10. 4 wagony co 30 minut. Pomiedzy 5:00 a 6:00
      dodatkowy 5 wagon. Okolo 17:40 5 wagon zjezdza z Pabianic do Lodzi. Pozniej 4
      wagony. Ostatni kurs z Pabianic - 23:10

Niedzila:
      Pierwszy Kurs z Lodzi 4:30 - poczatkowo 3 wagony. W niedziele rano jezdza puste.
      Okolo 7:00 dolacza 4 wagon. Kursuja 4 wagony jak obecnie. Ostatni kurs z
      Pabianic 23:10.

Inne wskazowki. Rozkjlad jazdy mozna ustawic tak ze obecne godziny odjazdow w
      porze pelnej obsady pozostalyby bez zmian. Natomast w tedy gdy jezdza 4 wagony
      godziny jednakowe jak obecnie w niedziele.

Rozklad jazdy wakacyjny:Dni powszednie - nie 6 ale 5 wagonow. Szczyt do 21:00.
      Soboty - cztery wagony przez caly dzien. Niedziele - bez zmian.

Wbrew pozorom daje to dosc duze oszczednosci.

• Gość: barnaba Re: Kilka pytan.. i propozycja IP: *.lodz.msk.pl / 62.233.147.* 08.12.03, 11:12
        > 2. Solowki czy podwojne wagony. Poza godzinami szczytu solowki sa OK. Ale w
        > godiznach sczytu. A moze tak w godzinach szczytu kilka kursow na odcinku
        > Wiejska-Duzy Skret.

Jeśli rzeczywiście do Pabianic ma pojechać "11", to solówki są wykluczone.

> 5. Co w przypadku awarii. MKT probuje jechac dalej, bowiem niska czestotliwosc
        > kursowania momentalnie jest odczuwalna. MPK - stop, wypad chamy z wagonu.....

Tu problem będzie mniejszy. Zastępczy pojazd trzeba będzie ściągnąć z
        Chocianowic, a nie z Helenówka.

pozdrawiam
        • Gość: STUDI Re: Kilka pytan.. i propozycja IP: *.prokom.pl 08.12.03, 11:47
          Niestety tlyko solowki, chyba ze w ekspresowym tempie rozbuduja podstacje elektryczne. Dwa wagony 805 biora dwa razy wiecej produ co przegubowiec.
          Jesli 4wagony 41 na odcinku Maly Skret - Pabianice plus 3 dawnej linii 41bis bylo za duzo?

Inna alternatywa to o jeden wagon mniej....

Niezgodze sie opinia ze awaria to ie problem.
          to nie jest w Lodzi gdzie jak braknie tramwaju to inny za 3-5 minut podjedzie. W dni powszednie na 41 nastpeny bedzie za 20 minut, a w niedziele za 30 minut.

Nie pomoze nawet fakt ze zastepczy wagon bedzie jechal z Chocianowic a nie z Helenowka. Nawet z Chocianowic dodaj minumi 30 minut na dojazd do petli w Pabianicach. A jesli padl wagon jadacy do Lodzi powiedzmy w Kssaawrowie to dodaj drugie 20 minut. Czyli nowy podstawiony wagon i tak przyjedzie po nastepnym kursie w rozkladzie!!!!.

Jedyne wyjscie to rezerwa na Duzym Skrecie.
    • Gość: STUDI A mowiliscie ze to tylko plotki .... IP: *.prokom.pl 08.12.03, 15:05
      Jak kiedys na tym forum napisalem ze slyszalem w radiu ze MPK-Lodz ma
      swiadczyc uslugi zewnetrzne, bo lepiej zeby tramwaje jezdzily nawet za nizsza
      stawke niz staly po zajezdniach nie wierzylisce i niemalze mnie
      zakrzyczeliscie .......
      Jak pisalem ze woz Nadzoru Ruchu MPK stal w Pabianicach to tez mowiliscie ze
      to nic nie znaczy .....

Nie zebym sie uzalal, ale jak widac MPK konsekwentnie dazylo do dogadania sie
      z MPK. Jakby nie patrzec trasa Lodz Pabianice to jest cos o co warto zabiegac.
      PKS ma tam chyba najwyzsza stawke za kilometr. Autobusy, busy jezdza zapchane
      do granic mozliwosci. Tramwaje tez czesto sa nabite....

Troche zal zmodernizowanych 803N. Wiecej miejsc siedzacych jest wyjatkowa
      zaleta na tej trasie. ciekawe kjiedy zachan krytykowac kiepskie wagony MPK-
      Lodz. Na razie mowiono w PAbianicach ze jezdza zlomy nie tak jak w Lodzi ....
      • pawel-strzalka Re: A mowiliscie ze to tylko plotki .... 08.12.03, 16:32
        jakim cudem wprowadza do pabianic solowki, chyba nie puszcza ich przez cala
        łódź az do helenowka bo ludzie sie pozabijaja o miejsce w tramwaju
        • Gość: STUDI Re: A mowiliscie ze to tylko plotki .... IP: *.prokom.pl 08.12.03, 16:42
          Jak rozrzedza kursy to dwuwagonowe sklady beda rownowazne ilosci wagonow w
          Pabianicach plus 3 z danwj linii 41 bis.

Dwa wagony mijaja sie w Ksaweorwie. Dwa w Pabianicach.
          Dwa w Lodzi. Wic tak naprawde to na maks sa 3 magony 41 w PAbianicach.
          4 na calym odcinku Pabianice-Maly Skret.
          A ze kiedys 3 wagony jezdzily na 41 bis to w Pabianicach jezdzilo na raz 6 max
          7 wagonow. To dwa razy tyle niz obecnie przegubow. Jesli dwuwagonowy 805N jet
          rownowazny dwom przegubowcom to jest to na styk.

Problem jest w Ksawerowie. Ale to mozna zmienic rozkladem jazdy.
          Ale kiedys na tym odcinku byly 3 przeguby jak 41 bis zjezdzalo do Chocianowic
          (potem Helenowka).

Wieczorem, rano w Pabianicach i na calej trasie solowka wystarczy.
          Mnie martwi to ze zmodernizowane 803N zapewnialy lepszy komfort jazdy od
          naszych lodzkich 805N.

• Gość: STUDI MKT na linie miejskie IP: *.prokom.pl 09.12.03, 11:13
        MKT dostalo przyrzeczenie o wydluzeniiu linii 46 i 45. 46 pojedzie jednak na
        Koziny (hurra, chyba jednak nie zlikwiduja tak szybko tam torow), a nie jak
        zakladalo wczesniej MKT na Radiostacje. 45 na pewno dojedzie az do Ronda
        Lotnikow Lwowskich choc mozliwe ze bedzie mialo krancowke na Chocianowicach.

To ze 46 pojedzie na Koziny moze oznaczac ze jednak wyrok na tory na ulicy
        Polnocnej jest nadal prawomocny. Chyba jednak szybcije nzikna tramwaje z
        Polnocnje niz Kozin. Co nie dziwi bowiem inwestor Manufaktury zada poszerzenia
        Polnocnej ....

Hmm kolejna plotka na ktora naskoczyliscie tak jakby sie sprawdza.
        • Gość: barnaba Re: MKT na linie miejskie IP: *.lodz.msk.pl / 62.233.147.* 09.12.03, 18:15
          > MKT dostalo przyrzeczenie o wydluzeniiu linii 46 i 45. 46 pojedzie jednak na
          > Koziny (hurra, chyba jednak nie zlikwiduja tak szybko tam torow), a nie jak
          > zakladalo wczesniej MKT na Radiostacje. 45 na pewno dojedzie az do Ronda
          > Lotnikow Lwowskich choc mozliwe ze bedzie mialo krancowke na Chocianowicach.

Jak? Al. Kościuszki chyba trochę bez sensu. Może Żeromskiego/Al. Politechniki?

> To ze 46 pojedzie na Koziny moze oznaczac ze jednak wyrok na tory na ulicy
          > Polnocnej jest nadal prawomocny.

Niekoniecznie. Na Radiostację również wcale nie musiało jechać Północną. Mogło
          przez pl. Wolności.

> Chyba jednak szybcije nzikna tramwaje z
          > Polnocnje niz Kozin. Co nie dziwi bowiem inwestor Manufaktury zada poszerzenia
          > Polnocnej ....

Myślisz, że Kropiwnicki pójdzie Francuzom na rękę? IMHO będzie raczej gotów
          zablokować przebudowę Północnej niż spełnić ich żądania.

pozdrawiam
          • Gość: STUDI Re: MKT na linie miejskie IP: *.prokom.pl 09.12.03, 18:24
            45 i 46 pojechaloby jednak Zachodnia a nie Zgierska i Nowomiejska.
            ale to tlyko moja obawa - w Lodzi lubia likwidowac.

45 przedluzone i mialoby jechac Zachodnia Al Kosciuszki i Piotrkowska. Jako wzmocnienie 11 oslabionej jej wydluzeniem do Pabianic.

Ale wariant przez Legionow, Gdanska, Kopernika, Zaeromskiego, Al. Politechniki bylby cool. Chyba najlepszy z mozliwych. Ale obawiam sie ze 15 nie wzmocnia....
            • Gość: Ja Re: MKT na linie miejskie IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.12.03, 21:30
              A czemu niby częstotliwość 11 miałaby zostać osłabiona? Co to liczba brygad/
              linię to jakaś świętość czy co? Wszystkie próbu zmniejszenia częstotliwości 11
              spowodują totalne zapchanie ciągu Kościuszki - Piotrkowska. Z resztą podobnie
              puszczenie tam 45.
              Uważam natomiast, że dobrym pomysłem byłoby przedłużenie 45 via Politechniki aż
              do Chocianowic, aby uzupełnić mieszkańcom ul. Pabianickiej i okolic straty
              związane z likwidacją 41. Wadą może być, chyba nienajlepszy, stan wózków
              pojazdów MKT. Wszak cała Gdańska i Politechniki to nowe torowiska.
              46 na Koziny? Nielogiczne, ale w Łodzi wszystko być może...
    • Gość: Aleksej Re: Linią 11 do Pabianic (Dziennik Lodzki) IP: 81.168.185.* 10.12.03, 18:14
      Dzisiaj na Gosciu 3ki byl Wasowicz i mowil ze 11 pojedzie do Pabianic z
      poczatkiem roku. W LWD mowiono ze czestotliwosc bedzie podobna. Z ta 11 nie
      podoba mi sie, powinna byc dodatkowa linia, a nie przedluzenie 11 najlepiej
      gdziej do centrum miasta. Zobaczymy jak sobie poradza z zasilaniem w
      Pabianicach i jak bedzie wygladal rozklad.

Pozdrawiam,
      Aleksej
      • Gość: SzK Re: Linią 11 do Pabianic (Dziennik Lodzki) IP: *.pabianice.pl / *.pabianice.pl 10.12.03, 21:37
        Najwyższy czas aby skorygować czas przejazdu na tej trasie...
      • Gość: luki Re: Linią 11 do Pabianic (Dziennik Lodzki) IP: *.toya.net.pl 10.12.03, 21:45
        Mylisz się z tą częstotliwością. Linia 11, która będzie kursować na odcinku
        Helenówek - Pabianice (Wiejska) będzie miała częstotliwość 2 x na godzinę na
        przemian z 3 x na godzinę, czyli średnio co 24 minuty. Jedyną możliwość w
        utrzymaniu dotychczasowej częstotliwości na odcinku Chocianowice - Helenowek
        widzę w uruchomieniu linii 11A kursującej na tej trasie.

pzdr,
        luki
        • Gość: Aleksej Dlaczego 11, chce 41!!!!! IP: 81.168.185.* 10.12.03, 22:18
          :) Luki to nie ja sie myle tylko pisze to co bylo powiedziane w LWD i w
          wywiadzie z Wasowiczem. A dlaczego nie moze byc jak teraz 41 i 11 (41 do
          Helenowka) po co zmieniac numer, wkoncu te dwa numery i tak sa podobne do
          siebie (a nie lubie zadnych Bis-ow; A; itp.) Zreszta w LWD dali plame, bo
          powiedzieli ze "jedenastka jak zwykle ruszy z zajezdni Helenowek ale nie
          skonczy biegu w Chocianowicach tylko w Pabianicach" Helenowek oczywiscie nie
          obsloguje 11 (dlatego ze jest zajezdnia MKT!). No ale czego mozna sie
          spodziewac po dziennikarzach :)

Pozdrawiam,
          Aleksej

P.S.
          A moze da sie jakos naklonic MPK do zachowania numeru 41 - moze sa jakies
          przeszkody?
          • Gość: STUDI MPK juz jezdzi do Pabianic IP: *.prokom.pl 11.12.03, 11:19
            Uspokoje nieco, na razie regularnie od wczoraj jezdzi wagon techniczny MPK Lodz. Numer boczny 92006.

Czestotliwosci. Z powodu slabej podstacji zasilajacej odcinek Zamek-Wiejska czestotliwosc w przypakdu dwuwagonowych skladow musi byc mniejsza niz obecnie.

Na tym odcinku nie moga sie pojawic dwa sklady dwuwagonowych 805'ek
        • Gość: SzK Re: Linią 11 do Pabianic (Dziennik Lodzki) IP: *.pabianice.pl / *.pabianice.pl 10.12.03, 22:41
          Może się powtarzam ale dobrym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie
          częstotliwości 15 minutowej w godzinach 6-17 i 30 minutowej w godzinach 4-5 i
          18-22/3.
          Oczywiście przy skorygowaniu czasu przejazdu na odcinku Plac - Wiejska z 49
          minut do 44 minut.
          (1 minuta na odc Plac - Choćki, 1 minuta na odc Wiejska - Nawrockiego,
          1 minuta na odc. Duży Skret - Dąbrowa, 1 minuta na odc Dąbrowa - Teklin, oraz 1
          minuta na odcinku Chocianowice - Mały Skręt).

Oczywiście to marzenia, ale wtedy nie byłoby problemu z zachowaniem 7,5
          minutowej częstotliwości linii 11 na odcinku miejskim :)
    • Gość: STUDI Kolejna gazeta drazy temat 41 IP: *.prokom.pl 11.12.03, 11:42
      Super Express jak sie nie myle tez zaczyna pisac o koncu lini podmiejskiej 41 ....
    • Gość: STUDI Koniec dotacji dla MZK Pabianice IP: *.prokom.pl 11.12.03, 12:22
      Moze nie calkowity koniec dotacji. Ale na pewno znaczne obciecie wydatkow Pabianic na komunikacje miejska.
    • Gość: STUDI ESKA - kolejny belkot IP: *.prokom.pl 11.12.03, 14:33
      www.lodz.eska.pl/linfoloc.php?id=3545
      Zacytuje:

Na umowie skorzystać mają przede wszystkim pasażerowie. Bo zniknie tzw. międzystrefa i dodatkowa opłata. Na pabianickim bilecie od nowego roku będzie można dojechać do zajezdni przy Chocianowickiej w Łodzi i z Chocianowic do Pabianic. Zyskają Pabianice, bo przestaną płacić za usługę międzygminnej Komunikacji tramwajowej. Za darmo wykona ją łódzkie MPK. A dla odmiany łódzkie MPK liczy na spore zyski.

Q---wa. Jakie korzysci?
      Co to ma oznaczac, ze do samej lodzi bedzie mozna pojechac z lodzkim biletem?
      Jaka zmiana jesli chodzi o obecne oplaty?
      Jaka miedzystrefa? - MPK-Lodz do Malego-Skretu a dalej MZK-Pabianice
      Jaka dodatkowa oplata?

Komu zalezy na maceniu?
      • Gość: Aleksej Re: ESKA - kolejny belkot IP: *.lodz.dialog.net.pl 11.12.03, 14:44
        Nikomu na niczym pewnie nie zalezy tylko ze dziennikarze g***no wiedza :),
        pewnie nawet dobrze nie wiedza gdzie sa Pabianice, dostana cos od rzecznika MPK
        i czytaja bez zastanowienia czesto przekrecajac fakty, dla nich tramwaj to
        tramwaj a ze tam jest MPK, MKT i TP to co z tego, a ze jeszcze inne bilety to
        juz jakies nieporozumienie :). Przeciez w LWD powiedzieli ze Pabianiczanie beda
        placili 1.80zl a w Lodzi 2.20 tylko czy ktos powiedzial ze 1.80 obowiazuje z
        Chocianowic do Pabianic bez zadnych przesiadek??? i ze w Lodzi i tak trzeba
        bedzie skasowac Lodzki bilet, nawet jak wczesniej Wasowicz wytlumaczyl ze UM
        nie "doplaca" do MPK i ze placa za wozokilometry i ze bilet do Pabianic bedzie
        obowiazywal tylko od Chocianowic a nie w Lodzi to w LWD powtorzyli te swoje
        glupoty. Poprostu im sie nie chce czegos sprawdzic. Lodzcy dziennikarze sa
        wyjatkowo niekompetentni i to we wszystkich mediach!!!

Pozdrawiam,
        Aleksej
        • Gość: STUDI 41-gate IP: *.prokom.pl 11.12.03, 14:48
          A potem zrobia szum ze nowa afera, ze mialo byc taniej a nie jest....
          No coz tak trudno sie zapytac kogokolwiek.
          Kogo na tych uczelniach ksztalca?
          Konsumentow odmozdzajacych Barow, Idoli, Big Brother'ow

Zgroza.

• Gość: STUDI Z lokalnej prasy: IP: *.prokom.pl 11.12.03, 14:41
      • Gość: STUDI Re: Z lokalnej prasy: IP: *.prokom.pl 11.12.03, 14:44
        Koniec z "41"
        www.zyciepabianic.com.pl/artykul.php?nr=581

"41" woził nas ponad 100 lat i dłużej nie będzie.

Tramwaje z tablicą "41" znikną z Pabianic z końcem grudnia. Od stycznia do Łodzi pojedziemy "11".

To dlatego, że władze Pabianic wypowiedziały umowę Międzygminnej Komunikacji Tramwajowej (obsługującej tramwaje podmiejskie) i dogadały się z Miejskim Przedsiębiorstwem Komunikacyjnym - Łódź.

- Rozmowy się toczą i umowa nie jest jeszcze podpisana, ale tramwaj na pewno będzie jeździć po naszych szynach - uspokaja Jarosław Habura, dyrektor MZK. - Od stycznia do Łodzi zabierze nas tramwaj linii nr "11".

Ustalono wstępnie, że między Chocianowicami a krańcówką przy ul. Wiejskiej w Pabianicach będzie obowiązywać jeden bilet, za 1,80 zł (ulgowy - 90 gr). Takie rozwiązanie jest korzystne dla pabianiczan, bo na łódzkich liniach obowiązują bilety minutowe, a za najtańszy, półgodzinny płaci się u naszego sąsiada 2,20 zł.

Władze Pabianic liczą też, że na umowie z MPK zaoszczędzą ok. 800.000 zł, bo łódzki przewoźnik chce wziąć na swoje barki utrzymanie tramwaju.

Do tej pory za obsługę linii 41 płaciliśmy MKT 1,5 mln zł rocznie. Za 2003 rok winni jeszcze jesteśmy 480 tys. zł. Ten dług uregulujemy na początku przyszłego roku.

Kolejna niekompetencja redaktora. W czasach okupacji ta lini mial numer 70, w latach 50-tych miala numer 40. Wiec nie jest to tak ze 41 jezdzilo 100 lat...
        Z tego artykulu wynika ze zmieni sie tlyko miejsce strefy. A gdzie indziej robi wielki szum jak to bedzie teraz tanio.....
    • Gość: J.S. Chocianowice-Maly Skret IP: *.pai.net.pl 11.12.03, 15:48
      Wydaje mi sie, ze na odcinku Chocianowice-Maly Skret dopuszczone bedzie
      uzywanie zarowno biletu 'pabianickiego' jak i biletu lokalnego transportu
      zbiorowego w Lodzi (w koncu obowiazuje w granicach administracyjnych miasta!)
      Wowczas Lodzianie nie traca nic, a czesc Pabianiczan (ktorzy dojezdzaja
      tramwajem tylko do Chocianowic) zyskuje, bo nie musi kasowac lodzkiego biletu
      na 2 przystanki...

J.S.
      • Gość: STUDI Re: Chocianowice-Maly Skret IP: *.prokom.pl 11.12.03, 16:03
        To mialoby sens. I moze o to chodzilo w tych niby korzystnych dla Pabiniczan zmianach. Ale wszelka konkretna informacje jak widac przeklamuja i zaciemniaja dziennkarze.

• Gość: bombardier od stycznia taniej z retkini do pabianic ( 68) IP: *.toya.net.pl 12.12.03, 00:08
          zmiana strefy z malego skretu na chcochainowice jest korzystniejsza takze dla
          mieszkancow retkini otoz dotychczas mieszkaniec retkini aby dostac sie do
          pabianic komunikacja miejska musial placic wiecej ( linia 68 -bilet
          pólgodzinny 2.20 +( w zaleznosci od styku przyjazdow linii 68 i 41 )jesli
          odstep byl wiekszy niz 10 minut miedzy odjazdami 68 a 41 to pasazer musial
          kupic dodatkowo bilet 10 minutowy (1.50zł )(2 przystanki za chocichcianowicami
          jest teraznijesza strefa )+bilet pabianicki ( 1.80zl )PODSUMUJMY :
          2.20+1,50+1,80=5,50 ZŁ
          od 1.01.2004 oplata bedzie mniejsza gdyz przeniesnienie strefy eliminuje zakup
          dodatkowego biletu za 1,50
          podsumujmy :
          2.20+1,80=4.00
          A WIEC
          oszczedzamy 1,5o zł co daje w dwie strony 3 .00 zł
          • Gość: bombardier ngt6 na wydluzeniu traca mieszkancy ul.pabianickiej IP: *.toya.net.pl 12.12.03, 00:19
            gdyz traca jeden tramwaj dzieki ktoremu mieli ulatwiony dojazd do ronda
            lotnikow czy pl.niepodleglosci ,poza tym linia 11 po przedluzeniu do pabianic
            bedzie zatloczona gdyz wiekszosc mieszkancow bedzie jechac do scislego centrum
            ( narutowicza,mickiewicza )wczesniej na pl.niepodleglosci przesiadali sie w
            inny tramwaj ( nie koniecznie musila to byc 11 ale takze mogla byc to 2 czy 6 )
            wiemy jakie sa zatloczone tramwaje linii 41 szczegolnie te w szczycie tak samo
            bedzie zatloczona 11 do tego dochodza jeszcze mieszkancy ulicy
            pabianickiej .byc moze koniecznoscia bedzie zwiekszenie czestotliwosci ( tak
            jak to mailo miejsce z linai 15 ktora z czestotliwoscia 7,5 minuty po pewnym
            czasie wprowadznia reformy zaczela kursowac co 6 minut
            • Gość: J.S. Re: na wydluzeniu traca mieszkancy ul.pabianickie IP: *.pai.net.pl 12.12.03, 00:29
              Nie jest jeszcze powiedziane ze nie bedzie 11A.

J.S.
            • Gość: STUDI Re: na wydluzeniu traca mieszkancy ul.pabianickie IP: *.prokom.pl 12.12.03, 10:23
              Byc moze bedzie 11A.
              Ponadto mozliwe jest ze na Pabianickiej pojawi sie jeszcze jeden tramwaj - 45.
          • Gość: STUDI Re: od stycznia taniej z retkini do pabianic ( 68 IP: *.prokom.pl 12.12.03, 10:27
            Co do oszczednosci....
            Gazety, media powinny powiedziec ze odszczednosc polegac bedzie na tym ze o 3-4 minuty dalej w glab miasta dojada miszkancy Pabianic. Tylko tyle

Gdyby to byla oddzielna linia korzysc wieksza. Jadac 11 do Chocianowic a potem przesiadajc sie na 41 nie kasowano by jezcze dodatkowwego lodzkiego biletu (to uwazalame za absurd).

Na odcinku Maly skret - Chocianowice moga przeciz obowiazywac rowniz lodzkie bilety. Wedlug mnie korzystajacych z tramwaju jest niewiele, i zapewne ci co placa i tak korzystaja z migawek.

• Gość: SzK Częstotliwość kursowania wg Expresu IP: *.pabianice.pl / *.pabianice.pl 13.12.03, 10:21
      Dzisiejszy Express podał że "tramwaje będą kursowały o 2 minuty rzadziej niż
      41".

Przekładając to na normalny język wynika, że będą jeździły w cyklu 22 / 23
      minuty.

Oczywiście Express może się mylić...
      • camelot Pabianicka straci jedną linię 13.12.03, 12:20
        Mieszakńcy ulicy stracą mimo wszystko jedną linię tramwajową. Czyli bedzie
        większy tłok. A kiedyś po Pabianickiej jedźiły oprócz 11 i 41 także 42, 18, 27,
        26, 1. Posądzam, że gdyby nie zajezdnia to możeby wogóle zlikwidowali
        komunikacje tramwajową.
        Uważam że niezależnie od dywagacji czy będzie to 11 czy 11A (numerem potworek
        szczcególnie nieczytelny dla starszych ludzi) po Pabianickiej powinien jeszcze
        jeździć jedna linia tramwajowa.
        • camelot Re: Pabianicka straci jedną linię 13.12.03, 12:21
          Ciekawe czy jak wybudują wreszcie pa wielu latach przepychanek ikeę to bedzie
          dodatkowa linia tramwajowa. Napewno lobbing ikeowski to załatwi. mam nadzieję
          że tak. Nie lubie podrózować w tłoku.
        • Gość: Ja Są marne szanse na 45... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.03, 14:05
          Dlatego wśród forumowiczów pojawiają się głosy o puszczeniu w Pabianicką 45. W
          takiej sytuacji mieszkańcy wręcz zyskaliby, bo 45 ma w szczycie 2x większą
          częstotliwość ( nie mówiąc o dużo dalszej relacji).
          A co do liczby tramów tamże, to weź jednak pod uwagę częstotliwość ówczesnych
          tramów, często spotęgowaną przez stadne jeżdżenie. Choć nie da się ukryć, że
          poprzez likwidacji lini na Rudę tamten rejon stracił na obsłudze komunikacyjnej
        • Gość: STUDI Re: Pabianicka straci jedną linię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.03, 14:13
          Takich potworkow jest wiecej:
          Przybyszewskiego, Al. Politechniki i Zerowmkiego, Legionow i Pomorska.

• Gość: STUDI Czy naprawde cos traca? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.03, 14:18
          Wedlug mnie nie. 41 jezdzi na tejze samej trasie co 11. Jezdzo stosunkowo
          rzadko. Oprocz dojazdu do Pabianic nie zapewnia nic wiecej niz to co oferuje
          linia 11. W niedziele obecnosc linii 41 jest znikoma. Jedyny minus dla MPK to
          to ze nie moze sobie obecnie pozwolic aby pierwsze kursy z miasta na
          Chocianowice wykonywaly wyjazdy tramwajow 41 na trase z Helenowka.

Gdy 41 jezdziloby na Lodowa lub jeszcze lepiej AL. Politechniki i dalej to co
          innego.

A tak to bedzie tylo zauwzalny ubytek rozszypujacych sie przegubowcow. Zima
          strata bowiem MPK lubuje sie w chlodnym wychowie ......

A jest jeden fakt - zjazdy z Pabianic. To bedzie jedyna strata dla mieszkancow
          Pabianickiej.
          • Gość: SzK Straty IP: *.pabianice.pl / *.pabianice.pl 15.12.03, 20:43
            Za to pasażerowie z Pabianic tracą.
            - ciepłe wagony z dość wygodnymi siedzieniami (chodzi o zmodernizowane)
            Niech mi nikt nie mówi, że 805N są wygodniejsze.
            - częstotliwość w dni robocze zmaleje do 22,5 minut w szczycie (ciekawe jaki
            będzie szczyt...) oraz do 30 minut w pozostałym czasie.
            - Ostatni tramwaj z Łodzi nie będzie wyjeżdżać o 22:45 tylko pewnie wcześniej
            (Miełem raz okazję nim jechać, i nie był pusty)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka