Dodaj do ulubionych

Byłem, zagłosowałem !

07.06.09, 09:07
Kto jeszcze?
Obserwuj wątek
    • Gość: dr Czkawka Re: Byłem, zagłosowałem ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 09:56
      No właśnie:Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że
      na świecie jest tylu
      idiotów.(Stanisław Lem)
      • Gość: dokładnie Święta prawda doktorze IP: 89.108.250.* 07.06.09, 10:03
        Ale ten przypadek to już nie do leczenia... Czasem idiotyzm jest tak zabawny że
        człowiek zastanawia się czy mógłby żyć bez tych zabawnych niespodzianek jak
        choćby ten wątek...
        • Gość: dr Czkawka Re: Święta prawda doktorze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 13:44
          Jedynym kandydatem godnym mojego cennego głosu, który to głos może
          zadecydowac o dobrobycie i dobrostanie całej Rodziny mojego
          kandydata, jest Miś Yogi co ma krzywe nogi. Ma On tyle samo plusów i
          minusów co pozostali kandydaci. Dlaczego więc nie?
          • nett1980 Re: Święta prawda doktorze 07.06.09, 14:38
            Ziew
            Dziecinada.
            • Gość: dokładnie jeszcze jedna, rany julek IP: 94.254.184.* 07.06.09, 14:47
              Możecie już założyć klub, poza tym zasłaniaj reką usta jak ziewasz bo ubytki widać
              • nett1980 Re: jeszcze jedna, rany julek 07.06.09, 18:48
                Uuu widze, ze gimnazjum zaczyna na FŁ rzadzic z super dwocipnymi
                odzywkami, ok. Powiedz mi co to zmieni, ze ty nie pojdziesz? I tak
                ktos pojedzie do Brukseli, a twego heroizmu nikt nie doceni.
                A zreszta nie badz psem ogrodnika, gimnazjalisto drogi.
                • Gość: dokładnie A jaka rozgarnięta i dowcipna, heh IP: 94.254.158.* 07.06.09, 19:55
                  Tak trzymaj
                  • nett1980 Baa, nawet zalogowana. 07.06.09, 20:46
                    Moj login nie wskazuje plci, mozna domyslac sie, ze dobrze znasz
                    srodowisko FŁ. Nie logujesz sie pod stalym nickiem, bo...?
                    Pewnie lubisz komu sie da do***rac? Takie hobby?
                    • przyslowie Re: Baa, nawet zalogowana. 07.06.09, 20:50
                      To jakiś znudzony frustrat-czytelnik, sczytelnik trzęsący portkami.
                      • stefan_26 Re: Baa, nawet zalogowana. 07.06.09, 21:11
                        Nie wiem jak u Was ale u mnie z ulicy było już ho ho! Duuużo więcej niż
                        prognozowano. Ale ja mam teraz obwodową w Poznaniu.
                      • Gość: dokładnie kobitki ach kobitki IP: 94.254.161.* 07.06.09, 21:26
                        Dawajcie dalej będzie śmieszniej, zakończę w waszym stylu, ziew, hehe
                        • nett1980 Kolysanke ziewajcemu dziecku internetu? 07.06.09, 21:43
                          Pora na dobranoc, bo juz ksiezyc swieci.
                          Dzieci lubia misie, misie lubia dziecia.
                          Lalalaaa lalaaalaa
                          • Gość: Bamil Re: Kolysanke ziewajcemu dziecku internetu? IP: *.toya.net.pl 07.06.09, 22:32
                            Dokladnie daj sobie spokoj. Oni tak maja, ze zyja tym forum i juz
                            tego nie zmienisz. Odezwlaes sie Ty juz jest Przyslowie adwokat. Bo
                            w masie sila.
                            Kochaja wrzuty na nich i karmia sie nimi. Jednak olewka wiekszosci
                            normalnych zmusiala do zalozenia watku pt. "Podly watek". A moze
                            ktos powjezdza i pokrmimy sie tym. Ja juz mam z glowy niejakiego
                            Yavoriusa. Po prostu wie, ze nie robi na mnie wrazenia. Jedynie co
                            moge polecic, to taki sam system. Bo haslo Iszkarioty jak nic pasuje
                            tutaj.
                            • przyslowie Re: Kolysanke ziewajcemu dziecku internetu? 07.06.09, 23:59
                              Bamil jest bezkonkurencyjny.
                              • Gość: dokładnie widzicie lalunie IP: 188.33.119.* 08.06.09, 08:42
                                Ziewanie jest zaraźliwe więc nie roznoście wirusa
                            • iszkariota Re: Kolysanke ziewajcemu dziecku internetu? 14.06.09, 22:59
                              Gość portalu: Bamil napisał(a):

> Bo haslo Iszkarioty jak nic pasuje
                              > tutaj.

Hasło iszkarioty ma znaczenie ogólne i nie odnosi się do konkretnego forum, czy
                              osoby.
                      • reklama-bolek5 Re: Baa, nawet zalogowana. 17.06.09, 10:27
                        Zimno, obłudnie, niesprawiedliwie, ale przynajmniej ponarzekać można.
    • staahoo Re: Byłem, zagłosowałem! n/t 07.06.09, 10:05
    • Gość: magik Re: Byłem, zagłosowałem ! IP: *.retsat1.com.pl 07.06.09, 10:16
      Jeszcze nie byłem, jeszcze nie zagłosowałem, jeszcze nie umarłem.

Ale mam w planach... ;)
    • Gość: zygmunt nie byłem i nie będę! IP: *.xdsl.centertel.pl 07.06.09, 10:25
      mam ku temu wiele istotnych powodów
    • al.ki Zaraz idę oddać nieważny głos 07.06.09, 10:35
      I do tego też nakłaniam. Referendum kosztuje konkretną sumę, która po prostu
      idzie się pieścić z powodu niskiej frekwencji. Dlatego powinniśmy iść z szacunku
      dla naszych pieniędzy.

Natomiast nie wyobrażam sobie głosowania na którykolwiek z tych zafajdanych
      ryjów, które lecą tylko po 7 tyś euro miesięcznie + bonusy.
      Zasrane wypierdki z mamutów nie potrafią nic na naszym podwórku zrobić a pchają
      się na salony.
      • Gość: mmm Jak ktoś chce nich nie idzie. Ma prawo. IP: 67.159.5.* 07.06.09, 12:21
        al.ki napisał:

> I do tego też nakłaniam.

Skoro popierasz taki system to wolna wola. Jak ktoś nie popiera to niech NIE
        IDZIE! I niech się nie przejmuje autorytecikami, które mówią, że to fe.

Idź i poprzyj oddając nieważny głos. Frekwencja będzie piękna = społeczeństwo
        chce takiej właśnie demokracji jaką obecni przy korycie utrzymują bo dla nich
        najlepsza.
        A że tyle głosów będzie nieważnych = no cóż, społeczeństwo to popiera, ale
        jeszcze nie dorosło do tej naszej demokracji i nie nauczyło się oddawać dobrego
        głosu. Ale cieszy nas frekwencja.

Nie popierasz tego co się dzieje!? Nie bierz w tym udziału legitymizując tym
        samym istnienie tego!
        • al.ki Re: Jak ktoś chce nich nie idzie. Ma prawo. 07.06.09, 13:22
          Ja nie mówię, że to fe nie iść na wybory. Mi jest tylko żal kasy wyrzucanej w
          błoto bo ciężko dupę ruszyć. Nie musisz głosować na kogoś, liczba nieważnych
          głosów też jest podawana. Marzy mi się taki wynik wyborów:

Frekwencja wyniosła 85%.
          Prawidłowo oddane karty do głosowania oddało 10% wyborców. 90% kart było
          nieważnych. Myślę, że to dałoby więcej do myślenia tym popieprzonym politykom
          niż niska frekwencja, do której tak naprawdę wszyscy się przyzwyczaili. W świat
          też poszłaby informacja, że w Polsce obywatele powiedzieli kandydatom:
          "spie...ć i plakaty wyborcze ze sobą zabierać". Ale to tylko moje marzenie :(
          • Gość: dokładnie nadgorliwość i idiotyzm IP: 89.108.250.* 07.06.09, 13:34
            dwie nierozłączne siostry bliźniaczki, a swoją drogą ciekawe co z głównym
            kretynem tego forum bigusiem? kazali mu siedzieć cicho po aferze z katarynką czy
            się wystraszył? kto wie?
            • przyslowie Re: nadgorliwość i idiotyzm 07.06.09, 17:33
              Do czego potrzebny Ci Biguś, bojażliwa istoto?
              I dlaczego zdrabniasz Katarynę?
              • Gość: hee Uderz w stół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 18:08
                I widzisz, wyskakuje
          • Gość: ja Re: Jak ktoś chce nich nie idzie. Ma prawo. IP: *.retsat1.com.pl 07.06.09, 22:44
            Ale jak głos nie ważny to też forsa w błoto tak samo.

O wiele lepiej wygląda coś takiego:
            "Może wreszcie zauważą w gminie, że istnieje taka wieś jak Bieczyno - mówią
            mieszkańcy miasteczka, którzy w ramach obywatelskiego nieposłuszeństwa nie
            poszli dziś głosować w wyborach do europarlamentu. Wszystko to z powodu - jak
            mówią - "obiecanek" władz gminy Trzebiatów, które zapewniały, że wybudują we wsi
            lepszą drogę. Zapewnienie padło w 2007 roku, a tymczasem dobrej drogi jak nie
            było, tak nie ma."
            • Gość: niepokorna Re: Jak ktoś chce nich nie idzie. Ma prawo. IP: *.134.rev.vline.pl 09.06.09, 20:42
              Popieram mieszkańców Bieczyno /przepraszam jeżeli coś przejęzyczyłam w nazwie
              miejscowości nie znam tych rejonów/,jak ktoś obiecuje to powinien dotrzymać. W
              Łodzi też dużo obiecują a później "wielka kicha"
              tak jest z dawnym Szpitalem Korczaka i innymi obiecankami .Mnie na wyborach nie
              było.Też bunt. Tylko jednostki.Pozdrawiam mieszkańców Bieczyno i innych
              zbuntowanych.Niepokorna.
              • iszkariota Re: Jak ktoś chce nich nie idzie. Ma prawo. 09.06.09, 20:48
                To chyba pomylił ci się bojkot wyborów samorządowych z tymi do europarlamentu.
                To dwie różne bajki.
                Korczakowi nie pomogłaś, a sobie zaszkodziłaś.
                • Gość: niepokorna Re: Jak ktoś chce nich nie idzie. Ma prawo. IP: *.134.rev.vline.pl 09.06.09, 21:00
                  Być może ale nieraz masz wszystkiego dosyć: polityków ,obiecanek i takich treli
                  moreli o których oni mówią ja siedzę akurat w sprawach Korczaka i łódzkich
                  przekrętach.
                • Gość: niepokorna Re: Jak ktoś chce nich nie idzie. Ma prawo. IP: *.134.rev.vline.pl 09.06.09, 21:03
                  Ty chyba jesteś młodą osobą popieram Ciebie mój syn też był ale student
                  Politechniki może inaczej myśli od staruszki matki ,która to wszystko
                  przerabiała dużo lat.
                  • iszkariota Re: Jak ktoś chce nich nie idzie. Ma prawo. 09.06.09, 21:15
                    No coż, mozna swoja nieobecność w wyborach tłumaczyć rozgoryczeniem, zawodem,
                    tzw. doświadczeniem życiowym. Tylko wytłumacz mi dlaczego, gdy wynik wyborów był
                    z góry ustalony wiekszość obywateli buntowała sie przeciwko temu obalając
                    socjalizm, a teraz buntuje się, we własnym kraju, i w dalszym ciagu nie chodzi
                    na wybory. Nie szanuja samych siebie?
                    Przeciez nie od dzis wiadomo że nieobecni nie maja racji.
                    • Gość: niepokorna Re: Jak ktoś chce nich nie idzie. Ma prawo. IP: *.134.rev.vline.pl 09.06.09, 21:24
                      Moje pierwsze wybory w których nie uczestniczyłam miałam nawet być w komisji
                      wyborczej ale nieraz rozgoryczenie na niemoc- jest silniejsza
                      • iszkariota Re: Jak ktoś chce nich nie idzie. Ma prawo. 09.06.09, 22:32
                        Rozumiem, czasami tak sie układa. Może następnym razem, zwłaszcza że będą to już
                        "krajowe"?
                        Pozdrawiam:)
    • Gość: leslaw_m Re: Byłem, zagłosowałem ! IP: 212.191.172.* 07.06.09, 10:52
      nie byłem ,ale będę.
      żeby sondażownie znów musiały się tłumaczyć ;)
    • iszkariota Re: Byłem, zagłosowałem ! 07.06.09, 14:02
      Frekwencja już wyższa niż pięć lat temu :)
      oda
      kuchenna
      • Gość: dokładnie czyli prawda IP: 94.254.184.* 07.06.09, 14:48
        Że ludziska głupieją
    • Gość: dp pada a ulicę rozkopali i nijak samochodem IP: *.toya.net.pl 07.06.09, 16:07
      podjechać a jak jeszcze pomyślę, że ci z pierwszych miejsc na 99%
      wejdą do tego śmiesznego sejmu europejskiego..
      • szprota Re: pada a ulicę rozkopali i nijak samochodem 07.06.09, 16:43
        A nogi masz niesprawne? ;p
        • Gość: dp Re: pada a ulicę rozkopali i nijak samochodem IP: *.toya.net.pl 07.06.09, 17:15
          nie mam kaloszy
          • przyslowie Re: pada a ulicę rozkopali i nijak samochodem 07.06.09, 17:37
            W takim razie możesz być pewien, że do PE dostaną się ci, których
            nie chciałbyś tam widzieć.
            • Gość: dp Re: pada a ulicę rozkopali i nijak samochodem IP: *.toya.net.pl 07.06.09, 17:54
              problem poza wodą polega też na tym, że nie wiem koga chciałbym tam
              widzieć..
              • aaa202 Zagłosuj na tego, kogo nie chcesz widzieć TU. 07.06.09, 21:04
                Wyjedzie do PE - zejdzie Ci z oczu.
          • Gość: magik Re: pada a ulicę rozkopali i nijak samochodem IP: *.retsat1.com.pl 07.06.09, 19:12
            > nie mam kaloszy

Wykorzystaj lukę czasowa między kolejnymi opadami.
            • Gość: niepokorna Re: pada a ulicę rozkopali i nijak samochodem IP: *.134.rev.vline.pl 09.06.09, 21:16
              A dzisiaj znów pada a ja naprawdę nie mam kaloszy -to przeżytek jak
              myślisz?Fakt lukę czasową między opadami nieraz można wykorzystać o ile samochód
              przejedzie a w nim kulturalny kierowca i nie ochlapie wodą z pod ,,kółeczek
              samochodzika,,tak trochę na złość pieszym.Obok mojego miejsca zamieszkania
              trochę rozkopali i nie spieszą się aby skończyć
    • iszkariota Re: Byłem, zagłosowałem ! 07.06.09, 21:11
      Frekwencja dużo wyższa niż 5 lat temu:)
      Znaczy świadomość istnienia europejskich instytucji demokratycznych wzrosła,
      zrozumienie że to nie walka, nie smierć na barykadzie lub w kanale jest w XXI
      wieku patriotyzmem, a korzystanie z mechanizmów demokracji dla dobra kraju.
      Jeśli mogę, zachęcam niezdecydowanych do pójścia na wybory, to niewiele wysiłku
      kosztuje, a pomaga ojczyźnie w dłuższej perspektywie.
      Podobnie jak pomogło 4 czerwca 1989 roku.
      • przyslowie Re: Byłem, zagłosowałem ! 07.06.09, 21:27
        Iszkarioto, pozdrawiam Cię.
        A na "Antychryście" już byłeś?
        • iszkariota Re: Byłem, zagłosowałem ! 07.06.09, 21:32
          Ja Ciebie też:)
          Jeszcze nie byłem.
          • przyslowie Re: Byłem, zagłosowałem ! 07.06.09, 21:34
            To fatalnie. Ja też nie byłam i dziś mi się to przypomniało.
            • iszkariota Re: Byłem, zagłosowałem ! 07.06.09, 21:40
              Nie miałem ostatnio czasu, trochę zarobiony jestem;)
              co się odwlecze to nie uciecze...
              • nett1980 Re: Byłem, zagłosowałem ! 07.06.09, 21:49
                A ja bylam w koncu na Wojnie polsko-ruskiej
                Stanowczo: to jest dobryfilm.
                Mimo ku...wania, mi chu***wania, to ta sama polka co Dolina Issy czy
                Sanatorium pod Klepsydrą.
                • iszkariota Re: Byłem, zagłosowałem ! 07.06.09, 21:58
                  Aż tak? czyli jednak powinienem się z tym filmem zapoznać...
                  Muszę się jakoś przemóc, ale mnie te bluzgi odstręczają.
                  • przyslowie Re: Byłem, zagłosowałem ! 07.06.09, 21:59
                    Problem nie w bluzgach leży.
                  • nett1980 Re: Byłem, zagłosowałem ! 07.06.09, 22:25
                    Maslowska jako pantokrator, wchodzi w dialog ze swoim bohaterem,
                    wszystko jest podlane psychodela(w wariancie polskim amfa, z amfa, o
                    amfie). Rozciagniete to wszystko na rzeczywistosc nastolatki, na
                    postacie archetypowe dla tego pokolenia, plus to czym karmiono i
                    czym nasiakala Dorcia i publicznosc kin, czyli efekty specjalne i
                    klimaty matrixa. Postmodernizm w wydaniu nastolatki okraszony
                    dziwnym jezykiem, tak cenionym w jej wydaniu.
                    Aaa bylismy w Polonii, czesto cale kino lacznie z nami sie smialo,
                    chociaz mi i lubemu nie bylo do smiechu po seansie. Szlismy w
                    milczeniu. Filmy bardzo dobre poznaje po tym, ze zaraz chce isc
                    drugi raz na ten sam. Filmy dobre po tym, ze wchodza w moje sny,
                    czyli rezonuja z podswiadomoscia. Tak tez bylo tym razem.
                    • iszkariota Re: Byłem, zagłosowałem ! 07.06.09, 22:30
                      Interesująca recenzja, zachęciła mnie:)
                      • nett1980 Re: Byłem, zagłosowałem ! 07.06.09, 22:41
                        Mozna jednak spokojnie obejrzec na dvd za jakis czas.
                        :)
                        Ciekawe, czy za jakis czas nie zabijesz mnie jakism morderczym
                        postem, ze 2 h zmarnowales na dresiarskie kino, jak to wiekszosc
                        opisywala.
                        • przyslowie Re: Byłem, zagłosowałem ! 07.06.09, 23:03
                          Chętnie obejrzałabym dresiarskie kino.
                        • iszkariota Re: Byłem, zagłosowałem ! 08.06.09, 08:44
                          Nie wiem, nie wiem, życie jest pełne niespodzianek, zaskoczeń, ale czasami też
                          rozczarowań :)
                    • przyslowie Re: Byłem, zagłosowałem ! 07.06.09, 23:01
                      Dzięki za opinię.
                      Byłam ciekawa, jak ten film może być odbierany.
                      Mnie w tym filmie drażniło to, że ci młodzi bohaterowie byli tacy
                      beznadziejnie "puści" niczym odmóżdżeni idioci, jak i to, że aktorzy
                      grali w jeden taki zmanierowany sposób, by mówić niedbale i
                      niewyrażnie.
                      Dziś pomyślałam,że w film świetnie potrafiłaby się wkomponować Doda
                      ze swoim sposobem bycia, która grała już bodajże u Zanussiego.
                      Mogłaby to być jej wielka kreacja.

Rzeczywistość w filmie była jednak odrealniana, kreowana.
                • przyslowie Re: Byłem, zagłosowałem ! 07.06.09, 21:58
                  To super!
                  Mnie osobiście język w filmie nie przeszkadzał.
                  Ale jak można to porównywać z Sanatorium czy Doliną?
                  Gdzie tu paraleli szukać?
                  • przyslowie Re: Byłem, zagłosowałem ! 07.06.09, 22:01
                    W jaki sposób te filmy mogą być do siebie przystawalne?
                    • iszkariota Re: Byłem, zagłosowałem ! 07.06.09, 22:24
                      Nett, prosimy o info:)
                      • nett1980 Re: Byłem, zagłosowałem ! 07.06.09, 22:35
                        1.Dekonstrukcja.
                        2.Surrealizm.
                        3.Klimaty okolopsychoanalityczne.

• przyslowie Re: Byłem, zagłosowałem ! 07.06.09, 23:04
                          Dekonstrukcja czy destrukcja?
    • lew_konia Byłam, zagłosowałam, pracowałam w komisji... 08.06.09, 01:17
      ... i od pół godziny mam już całkowicie wolne. To się nazywa sprawne
      działanie :)
      W mojej komisji zdecydowanie prowadził Saryusz-Wolski z PO i Krupa z
      PiS, trzecim komitetem było SLD z Szymanek - Deresz, reszta dostała
      ilości symboliczne.
      Frekwencja wyniosła 26%.
      • iszkariota Re: Byłam, zagłosowałam, pracowałam w komisji... 08.06.09, 08:50
        Ciekawe kto trzeci dostanie się do parlamentu; Szymanek Deresz czy Krupa. Ta
        druga jest moim idolem ;)
        • lew_konia Re: Byłam, zagłosowałam, pracowałam w komisji... 08.06.09, 09:12
          Z doświadczenia wiem, że głosy w komisjach rozkładają się różnie.
          Spowodowane to jest przede wszystkim tym, że głosuje się rodzinami i
          tam poglądy są zazwyczaj podobne. Często też sąsiedzi po wspólnych
          dyskusjach podejmują podobne decyzje.
          Ogólnie rzecz biorąc najliczniej głosowali:
          * małżeństwa z małymi dziećmi
          * osoby w podeszłym wieku po mszy
          * osoby na emeryturze
          no i tak rozłożyły się z grubsza głosy :)))
          • Gość: homostop Re: Byłam, zagłosowałam, pracowałam w komisji... IP: *.pools.arcor-ip.net 09.06.09, 17:44
            Czerwony chaos dostal stopujacego prztyka. Europa dla
            eurosceptycznych.
            • iszkariota Re: Byłam, zagłosowałam, pracowałam w komisji... 09.06.09, 18:08
              Przyjdzie czas, prztyka dostanie karny, czarny i seksualnie wycofany.
    • brite your vote really does count! 11.06.09, 22:31
      www.youtube.com/watch?v=qeRTU0TxWwI
      :-)
    • witoldzbazin Re: Byłem, zagłosowałem ! 14.06.09, 16:14
      Byłem,głosowałem oczywiście anty-PO za to pro-POlsko;-)
      Frekwencja denna,ale nie dziwi mnie...na głos trzeba zasłużyć,niestety
      pseudo POlitycy dbają wyłącznie o siebie,by później mieć 20% alibi na swoje
      nieudacznictwo polityczne
      • nakole No, rewelacja ! 15.06.09, 21:58
        Podejrzane, bo przecie jaśnie wielmożny bez plastikowego dowodu
        przed, którego przyjęciem tak dzielnie się onegdaj wzbraniał, mógłby
        co najwyżej własne prochy do urny oddać, a nie głosik papierowy.
        • witoldzbazin Re: No, rewelacja ! 15.06.09, 22:02
          hm...celny strzał,ale ja nie muszę POkazywać dowodu:-)
          • nakole Re: No, rewelacja ! 15.06.09, 22:06
            Prawda, osobnikom twego pokroju wydają inne papiery :-))
            • witoldzbazin Re: No, rewelacja ! 15.06.09, 22:09
              czy jest na sali jakiś admin?
              lub inny cieć od forum?

insynuacje...może POzamiata;-)
              • nakole Re: No, rewelacja ! 15.06.09, 22:12
                Znowu źle się czujesz? Otwórz okno i....
                • witoldzbazin Re: No, rewelacja ! 15.06.09, 22:14
                  skarżyłem się kiedyś że PObiłeś kobietę z PiS?
                  • nakole Re: No, rewelacja ! 16.06.09, 23:57
                    Jesteś Jedną Wielką Skargą i masz patologiczną czkawkę.
                    • witoldzbazin Re: No, rewelacja ! 17.06.09, 00:03
                      patologia to tacy jak ty z PO...dla Polski
                      Czesi to pikuś w 1939,przebijamy ich dzięki wielokroć w POddaniu
                      • witoldzbazin Re: No, rewelacja ! 17.06.09, 00:05
                        antagonista głupoty...dobranoc
                        • Gość: bb ale fajnie IP: 94.254.142.* 17.06.09, 01:06
                          bredzisz, i to bez żadnej świadomości, podziw

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka