Dodaj do ulubionych

Ścieżka rowerowa:pismo do ZDiT

02.07.09, 11:33
Kilka dni temu zamieniłem autobus na rower. Przejeżdżam trasę Kaliski - Kopcińskiego ścieżką rowerową. Ponieważ ma ona wiele wad i niedoróbek postanowiłem napisać pismo do ZDiT w tej sprawie.
Czy ktoś z Was, drodzy rowerzyści próbował pisać do ZDiT w podobnej sprawie? Jeśłi tak to z jakim skutkiem?
Treść mojego pisma:
"Bardzo proszę o:
1. Przycięcie krzaków w pasie zieleni pomiędzy ścieżką rowerową a jezdnią ul. Mickiewicza, przy Parku Poniatowskiego.
Gałęzie przeszkadzają w jeździe rowerem, a także stwarzają niebezpieczeństwo zderzenia z rowerem nadjeżdżającym z przeciwka.
2. Wyrównanie asfaltu ww ścieżki rowerowej (przede wszystkim chodzi tu o wyrównanie poziomu asfaltu ze studzienkami, ale również o
wyrównanie dziur znajdujących się w innych miejscach).
3. Wyrównanie poziomu tejże ścieżki rowerowej w miejscach przecięcia się z wjazdami do restauracji McDonald's i do firmy Infosys (dawniej Philips).
4. Wyrównanie poziomu ścieżki z w miejscach przecięcia się z ulicami poprzecznymi (m.in. Wodną).
5.Zainstalowanie przycisku uruchomiającego sygnalizator świetlny dla rowerzystów na skrzyżowaniu z al. Kościuszki w stronę Widzewa.
6. Naprawę fragmentu torowiska tramwajowego w ul. Kilińskiego na przecięciu z ww ścieżką rowerową. Obecny stan szyn grozi zniszczeniem opon roweru oraz wywruceniem się rowerzysty.
7. Zastąpienie płyt chodnikowych tworzących w wielu miejscach tą ścieżkę rowerową asfaltem (nie kostką brukową po której jedzie się dużo mniej komfortowo niż po asfalcie)."

Obserwuj wątek
    • Gość: bbb Re: Ścieżka rowerowa:pismo do ZDiT IP: *.zb.lnet.pl 02.07.09, 11:54
      ja bym dodał do tego jeszcze ustawienie znaków STOP wraz z linią bezwzględnego
      zatrzymania przed przecięciem z drogą rowerową w ulicach: Wysoka, Wodna, Targowa.
      • nicram79 Re: Ścieżka rowerowa:pismo do ZDiT 02.07.09, 11:59
        Racja.Zapomniałem. To może napisz do nich maila(podając imię nazwisko i adres, to wtedy muszą się sutosunkować). Im więcej skarg i wniosków dostaną tym lepsza powinna być ich reakcja.
        • nicram79 Dostałem odpowiedź! 06.08.09, 14:57
          O następującej treści:
          "W odpowiedzi na Pana e-mail (...) informuję co następuje:
          Przycisk dla rowerzystów na skrzyżowaniu Al.Mickiewicza z Al. Kościuszki zostanie zainstalowany. Firma wykonująca inwestycję ŁTR - ADT Fire and Security Sp. z o.o. uruchomiła procedurę niezwłocznego usunięcia usterki.
          W sprawie prac ogrodniczych związanych z przycinką krzewów rosnących przy ścieżce rowerowej, dotyczących rozrośniętych krzewów na Al. Mickiewicza wzdłóż ścieżki rowerowej przy Parku (...) informuję, że jezdnia jest granicą pasa drogowego Al. Mickiewicza. Władającym wskazanego terenu jest Referat Komunalny Delegatury Łódź - Polesie UMŁ. W związku z powyższym, ZDiT przesyła według właściwości Pana pismo wraz z niniejszą odpowiedzią do Referatu.
          W kwestii postulatu dot. naprawy fragmentu torowiska tramwajowego w ul. Kilińskiego informuję, że Pana pismo zostało przesłane według właściwości do MPK. O decyzji w w/w zprawie zostanie Pan poinformowany odrębnym pismem.
          Jednocześnie informuję, iż wszystkie ubytki w nawierzchni bitumicznej ścieżki rowerowej zlokalizowanej w pasie drogowym Al. Mickiewicza przy Parku (...) zostaną załatane.Natomiast regulacja wszelkich studzienek zlokalizowanych w tej ścieżce rowerowej należy do gestorów sieci armatury podziemnej.
          W miejscu przecięcia powyższej ścieżki rowerowej ze zjazdem do restauracji McD zachowany jest minimalny ściek przykrawężnikowy umożłiwiający bezpieczny odpływ wód opadowych do kratek kanalizacji deszczowej bez możłiwości zalewania chodnika jak i samej ścieżki rowerowej. W związku z tym, nie ma możliwości obniżenia wskazanych krawężników.
          Natomiast krawężnik w ścieżce rowerowej znajdujący się na zjeździe do f-my Infosys zostanie obniżony.
          W miejscu przecięcia ścieżki rowerowej (...) z ul. Wodną będą regulowane krawężniki.
          Ponadto informuję, iż w związku z planowaną przebudową dworca Ł.Fabryczna wraz z ul. Kilińskiego, a także skrzyżowaniem ul. Kilińskiego z Al. Piłsudskiego, ZDiT do czasu powyższej modernizacji ul. Kilińskiego nie będzie przebudowywał wskazanego skrzyżowania wraz ze ścieżką rowerową.
          Z powodu dużej ilości infrastruktury podziemnej, zlokalizowanej w chodniku i ścieżce rowerowej Al. Piłsudskiego, istnieje koniecznośc zastosowania nawierzchi rozbieralnej, która występuje obecnie. Również z uwagi na znaczne koszty wymiany płyt chodnikowych (...) ZDiT na obecną chwilę nie planuje zastąpienia tej nawierzchni nawierzchnią bitumiczna.

Podpisano:
          ZDiT
          p.o. Z-ca Dyrektora do spraw Dróg
          Krystian Pamuła.
          • nicram79 Re: Dostałem odpowiedź! 06.08.09, 15:02
            Skróty i wytłuszczenia moje.

Wniski: w Łodzi niedasie zrobić asfaltowych ścieżek rowerowych ze względu na rurki pod ziemią. Proponuję zatem zamiast asfaltu na wszystkich ulicach dać kosteczkę.

Na przecięciu z wjazdem do McD niedasie zrobić normalnego przejazdu bo deszczyk pada. Przecież można chyba zrobić takie coś z cementu jak robiła GPO na przecięciach z ulicami i to by wystarczyło.

Ciekawe ile czasu będę obijał twarz o gałęzie wieczorem jak jadę wzdłóż Mickiewicza. Obiecali że przekażą sprawę. Zobaczymy.
            • przemo_pomoze Sprawa jest przekazana 13.08.09, 13:13
              Sprawa jest przekazana zgodnie z Kodeksem Postepowania
              Administracyjnego (wsprawie krzaków przy Poniatowskim) i jak chcesz
              możesz się sam dowiedzieć w Referacie Komunalnym Dlegatury UMŁ
              Łódź - Polesie na ul. Krzemienieckiej 2b. Czemu masz o wszystko
              pretensje do ZDiT-u. Naucz sie odróżniać odpowiedzialne instytucje,
              a nie jak ścieżka to droga a droga to ZDiT. Postaraj się działać
              precyzyjniej bo chyba zależy ci żeby sprawę załatwić a nie tylko
              poutyskiwać. Jak będziesz precyzyjniej działał szybciej i
              skuteczniej osiągniesz zamierzony efekt.
              Jeśli masz słuszną uwagę do ZDiT to nie powiem że nie masz racji,
              ale warto trochę się zastonowić jak pozytywnie załatwić sprawę.
              Nikt cię przecież nie okłamuje. Czemu z góry zakładasz, że sprawa
              nie została przekazana? Tu nie ma dowolności. Jest k.p.a i koniec i
              obowiązkiem jest sprawę przekazać i niezwłocznie po otrzymaniu
              pisma.
              Z tego co dowiedziałem się na Zielonej Linii Wydziału Gospodarki
              Komunalnej UMŁ zielenią w ww. referacie komunalnym zajmuje się Pani
              Elżbieta Wrzos 638-52-38. Może warto sie jej zapytać co sie w tym
              temacie dzieje.Ponoć jest bardzo kokretną osobą. Pozdrawiam.
              • Gość: S.N. Re: Sprawa jest przekazana IP: *.zdnet.com.pl 13.08.09, 15:16
                Sprawa przekazana i załatwiona.
                Krzaki wczoraj wycięte.
              • nicram79 Re: Sprawa jest przekazana 13.08.09, 15:31
                >Czemu masz o wszystko
                > pretensje do ZDiT-u.

Nie o wszystko, a jedynie o utrzymanie dróg.

>Naucz sie odróżniać odpowiedzialne instytucje,
                > a nie jak ścieżka to droga a droga to ZDiT.

Umiem odróżniać odpowiedzialne instytucje, ale na zasadach elementarnej logiki: droga dla rowerów - więc piszę do Zarządu DRÓG i Transportu. Ale jak widać nie miałem racji w sprawie (nawiasem mówiąc wyciętych) krzaków.

>Czemu z góry zakładasz, że sprawa
                > nie została przekazana?

Nigdzie tak nie napisałem.

>Komunalnej UMŁ zielenią w ww. referacie komunalnym zajmuje się Pani
                > Elżbieta Wrzos 638-52-38. Może warto sie jej zapytać co sie w tym
                > temacie dzieje.Ponoć jest bardzo kokretną osobą.

Dzięki za kontakt do tej Pani. Pytanie tylko, kiedy ostatnio wyszła (oczywiście z polecenia swojego kierownika) w teren aby obejrzeć m.in. rzeczoną ścieżkę.

Podsumowując: niech ktoś mi odpowie na proste pytanie: dlaczego miasto (wiem wiem bardzo ogólne pojęcie) buduje drogi, ścieżki dla rowerów, sieje trawniki i robi sto temu podobnych rzeczy, a potem nikt tymi obiektami się nie interesuje, dopóki ktoś nie napisze oficjalnego pisma do odpowiedniej instytucji? Mam podejrzenie, graniczące z pewnością , że krzaczki odrosną i znów będą wycięte dopiero po interwencji jakiegoś wkurzonego obywatela.
                • przemo_pomoze Mały sarkazmn 13.08.09, 20:43
                  Bardzo cieszę się że zadziałał poniższy artykuł Kodeksu
                  Postepowania Administracyjnego:

Art. 65. § 1. Jeżeli organ administracji publicznej, do którego
                  podanie wniesiono, jest niewłaściwy w sprawie, powinien
                  niezwłocznie przekazać je do organu właściwego, zawiadamiając o tym
                  wnoszącego podanie.
                  § 2. Podanie wniesione do organu niewłaściwego przed upływem
                  przepisanego terminu uważa się za wniesione z zachowaniem terminu.

Następnie co do konieczności zamieszczania imienia i nazwiska oraz
                  danych adresowych:

Art. 64. § 1. Jeżeli w podaniu nie wskazano adresu wnoszącego i nie
                  ma możności ustalenia tego adresu na podstawie posiadanych danych,
                  podanie pozostawia się bez rozpoznania.

I co do twojej watpliwości napisałeś, że "obiecali, że sprawe
                  przekażą. Zobaczymy"

Momo, że wiedziałeś że akurat w sprawie krzaków wzdłuż Parku
                  Poniatowskiego na Mickiewicza nie odpowiada ZDiT to i tak byłeś zły.

Na pytanie: Dlaczego urzędnicy najpierw cos robią a potem o to nie
                  dbaja?

Odpowiem pytaniem:
                  Czy wszyscy, wszędzie i zawsze?
                  Czy uważasz urzędników za głupków? Mi wydaje sie sprawa oczywista.
                  Więc po co to pytanie?

Może czasem warto sie nad czymś głębiej zastanowić niż pytać ciągle
                  dlaczego niektórych rzeczy nie da się zrobić w żądanym czasie.

Czy uważasz urzędników za bezmózgie istoty pozbawione wszelkich
                  przejawów własnej inicjatywy, którym notorycznie należy wskazywać
                  kierunek?

I bardzo poważnie:

Zastanawiaj się wiecej, analizuj, romawiaj i idź do przodu krok po
                  kroku a jeśli nie możesz pojąć czemu nie da się szybciej zatrudnij
                  sie na pół roku w urzędzie jakimkolwiek. Zrozumiesz.
                  • nicram79 Re: Mały sarkazmn 24.08.09, 09:21
                    > Odpowiem pytaniem:
                    > Czy wszyscy, wszędzie i zawsze?

Nie nie wszyscy, ale patrząc na nasze miasto odnoszę wrażenie, że znam (nie osobiście) tylko jednego przejawiającego inicjatywę...

> przejawów własnej inicjatywy, którym notorycznie należy wskazywać
                    > kierunek?

Jak wyżej.

> Zastanawiaj się wiecej, analizuj, romawiaj i idź do przodu krok po
                    > kroku a jeśli nie możesz pojąć czemu nie da się szybciej zatrudnij
                    > sie na pół roku w urzędzie jakimkolwiek. Zrozumiesz.

Praowałem w urzędzie.Państwowym, nie miejskim. Służba zdrowia.3 lata. W obsłudze klienta również. I wiem tylko tyle, że dla większości personelu klient jest zbędnym balastem utrudniającym życie. Tak więc rozumiem na czym polega urzędnicza niemoc i uważam, że tylko i wyłącznie na braku dobrej woli.Nawet mimo setek kretyńskich przepisów.
            • slavekk Re: Dostałem odpowiedź! 13.08.09, 13:50
              nicram79 napisał:

> Na przecięciu z wjazdem do McD niedasie zrobić normalnego
              > przejazdu bo deszczyk pada.

Nie pada (teraz) a ty marudzisz jak księżniczka na grochu.
              Sam tamtędy jeżdżę i jakoś nie mam pretensji.
              Może powinieneś poćwiczyć pokonywanie krawężników zamiast tyle pisać.
              Życie w mieście nie jest zbyt wygodne, nie tylko dla rowerzystów ;-)

> Przecież można chyba zrobić takie coś z cementu jak robiła GPO
              > na przecięciach z ulicami i to by wystarczyło.

No wyraźnie ci napisali że nie można
              A efekty działania GPO też już usunięte tam, gdzie były szkodliwe.
              • nicram79 Re: Dostałem odpowiedź! 13.08.09, 15:33
                > Sam tamtędy jeżdżę i jakoś nie mam pretensji.

To wjedź tam z prędkością większą niż 5km/h z dzieckiem na tylnym siodełku. Zrozumiesz dlaczego marudzę.

> Może powinieneś poćwiczyć pokonywanie krawężników zamiast tyle pisać.

Ćwiczę codziennie. Tylko, że od ćwiczeń terenowych jest tor przeszkód dla rowerzystów tuż obok , a nie krawężnik.
                • nicram79 Re: Dostałem odpowiedź! 13.08.09, 15:39
                  Krzaczki wycięte, torowisko w Kilińskiego na przecięciu ze ścieżką w miarę możliwości wyrównane. ZDiT wysłało pisemka do Delegatury (krzaki) i do MPK. Warto pisać do ZDiT/MPK/Delegatur bo widać że reagują. Może z czasem nauczą się, że infrastrukturę trzeba utrzymywać i remontować, a nie tylko wybudować i zapomnieć.

Urzędników z ZDiT proszę o wybaczenie mojej niewiedzy dotyczącej kompetencji poszczególnych instytucji, ale zrozumcie Panie i Panowie, że dla przeciętnego obywatela miasta droga i transport to ZDiT, bilety na tramwaj to bilety MPK itd. itd.

Jeszcze raz dziękuję publicznie za załatwienie najważniejszych z moich (i nie tylko) spraw.
                  • przemo_pomoze Rozumiem te twoja gorycz 13.08.09, 20:46
                    Spoko, doskonale rozumiem te twoja gorycz. Ale nie można sie
                    poddawać. Pozdrawiam
                    • nicram79 Re: Rozumiem te twoja gorycz 24.08.09, 09:23
                      >Ale nie można sie
                      >poddawać. Pozdrawiam

Wiem, że nie można się poddawać. W końcu oddolne inicjatywy to rzecz jak najbardziej OK. Życzę Ci więc cierpliwości i wytrwałości w pracy, w której zapewne codziennie trafia Cię tzw. szlag.
                      Pozdrawiam.
                      • Gość: Bronko Re: Rozumiem te twoja gorycz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.09, 11:27
                        miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,6956790,Koniec_kostki_na_sciezkach_rowerowych_.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka