Gość: Nina 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.09, 12:00 Ale słuchajcie, jeśli to prawda z tym budynkiem dworca, to przecież można jakiś ruch zapoczątkować? Podpisy pozbierać, złożyć petycje i co tam jeszcze możliwe w demokratycznym kraju. O kurcze, będzie akcja jak z KDT, ale szlag mnie trafia jak pomyślę, że tego budynku ma nie być! Czy ktoś już wie coś na temat ewentualnych protestów-czy takowe już były? Ktoś coś już próbował? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysio Re: 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: 217.153.8.* 24.07.09, 12:58 Jeszcze jedno. Skąd się bierze w nas sceptycyzm. W tym kraju od 20 lat nie możemy się doczekać dokończenia budowy choć jednej porządnej autostrady. Więc mówienie o nowym centrum miasta, super-dworcu, szybkim połączeniu, etc etc- zwłaszcza w tym miescie- to jak jakaś kpina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Re: 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 14:00 Czytam Wasze wpisy i oczom nie wierzę. Chcą nam wybudować nowe Centrum, A.Walczak to z głową (czytaj: biznesowo) zaplanował, a Wy grymasicie. Mimo że jesteście mieszkańcami tego miasta to nic nie robicie oprócz kwękania. Przecież to sznsa dla naszego miasta by wyjść z tego marazmu w jakim jest. Czy ciągle musi byc tak samo, ciągle mamy miec zaszczany ,brudny dworzec, tylko dlatego że jest stary ( bo przecież wygląda ch..owo). Lepiej napiszcie jak sobie wyobrażacie to nowe centrum ,czy macie jakieś fajne pomysły, które by można jeszcze wprowadzić Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego 24.07.09, 14:55 > ciągle mamy miec zaszczany ,brudny dworzec, tylko dlatego że jest > stary ( bo przecież wygląda ch..owo). Jasne. Tylko dlatego, że jest brudny i zaszczany, należy wyburzyć ostatni oryginalny dworzec łódzki, z neobarokową fasadą: fotozinnejbeczki.blox.pl/2008/06/Dworzec-Lodz-Fabryczna.html A zamiast tego postawi się szkło i beton, które za kilka lat będzie równie urokliwe, jak hotel Centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lekarza! Re: 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 14:58 To są debile (chyba dwóch trzech). Z Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.09, 16:03 Szanowny zwolenniku biznesowego podejścia do tematu: Czy pomysłodawcy tej całej głupoty wiedzą już ile to wszystko będzie kosztować ? A jeżeli tak, to czy mają zapewnione finansowanie inwestycji ? Bo w tej chwili to wygląda to na skok na atrakcyjne działki w centrum Łodzi.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktosik Re: 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: *.4web.pl 24.07.09, 18:01 >Czy ciągle musi byc tak samo, >ciągle mamy miec zaszczany ,brudny dworzec, tylko dlatego że jest >stary ( bo przecież wygląda ch..owo). Kpisz, czy o drogę pytasz? Nie pisałam, że Fabryczny ma zostać dworcem tylko, że BUDYNKU nie należy burzyć. Jest piękny (tylko trzeba go wyremontować!). Jeśli to się zrobi to wg. Twojego wspaniałego biznesowego podejścia możemy mieć naprawdę ciekawy zabytek przyciągający turystów (bo nie wiem, czy wiesz, że zagraniczni turyści w Łodzi zachwyceni są przede wszystkim unikatową architekturą naszego miasta). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.09, 14:28 Po pierwsze, drogi pp, skąd te dane, że ludzie, którzy się w tym wątku wypowiadają nie robią nic dla miast i tylko narzekają? Po drugie, to, że dworzec jest brudny i zaszczany...ja bardzo przepraszam, ale może wystarczyłoby dobrze sprzątać? Zdaje się, że to nie takie drogie... Po trzecie - budowanie nowego na ruinach tego co jest wpisane w tradycję i co może po odrestaurowaniu być przepiękną wizytówką jest niczym innym jak bezdenną głupotą. Powiedz tym w Gizie, żeby te cholerne piramidy zburzyli i postawili nowe z plastiku. Będzie nowocześniej i praktyczniej... po czwarte - narzekacze owszem - są. I to zawsze. Ale ja BARDZO cieszę się na ten remont i wierzę że to się uda. Mam nadzieję, że nasze miasto dzięki temu będzie się rozwijać. Ale nie rozumiem niszczenia zabytkowego budynku, który mógłby pełnić wspaniałe funkcje wystawowe-np. o historii miasta. Pasuje do tego wyjątkowo i od tego mogłaby się zaczynać wizyta w tym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Pomysły na Nowe Centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 14:42 Porównanie egipskich piramid z dworcem Fabrycznym Hmm... Dworzec Fabryczny był budowany jako budynek tymczasowy (chuba w dwudziestych latach) Niestety ale perłą architektury nie jest i nie wystarczy go odmalować i wysprzątać. Ciągle będzie budynkiem naśladującym dworzec.Mnie w miejscu dworca marzyłby się zagłębiony plac ( taki jak w Paryżu Les Halles) np z fontannami ,zielenią ( np kawałkiem palmiarni) i z miejscem do spokojnego odpoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: Pomysły na Nowe Centrum IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.09, 15:42 "Porównanie egipskich piramid z dworcem Fabrycznym Hmm..." to było tylko dla pokazania pewnej zasady.wszak aż tak durna nie jestem żeby porównywać na serio klasę tych zabytków! "Niestety ale perłą architektury nie jest i nie > wystarczy go odmalować i wysprzątać. Ciągle będzie budynkiem > naśladującym dworzec" tak-nie wystarczy go odmalować. tak jak nie wystarczyło wymalować pofabrycznych budynków, ale się je odremontowało w całości.I nie wiem co masz na myśli mówiąc "budynek ciągle naśladujący dworzec" - no, jakby to powiedzieć...to po prostu JEST budynek dworcowy, więc co ma innego niby naśladować? I co w tym złego? Chcesz koło dworca budynek naśladujący niby co? Wyobraź sobie co by się działo, gdyby we Wrocławiu ktoś wymyślił zrujnowanie dworca, albo w Gdańsku... Zawsze przypominam też sobie pozostałości dworcowe w Wiedniu - coś wspaniałego. Są w nich kawiarenki :) Oczywiście są to zabytki wielkiej klasy - perełki secesji. No ale skoro takich nie mamy, to chrońmy co mamy! Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego 24.07.09, 15:58 Szczerze mówiąc, ja nie dostaję ataku zachwytu na widok Dworca Fabrycznego i nie jestem do tego budynku wybitnie przywiazana. Odkąd pamietam jest nieludzko brzydki, zwyczajna ulewa podowuje na nim zalewanie wszystkiego co sie da, fasada zewnętrzna to koszmar - zagrzybione, zasyfione i w trupim kolorze. Pomysł wybudowania tej kolei podzimnej brzmi swietnie,niestety, a zbyt swietnie jak na Łódż, ale kto wie - moze coś sie tam uda, te tereny naprawde straszą na odległosc, tak samo jak prostytutki w parku obok;/ Odpowiedz Link Zgłoś
brite nieludzko brzydki? 24.07.09, 16:13 > Odkąd pamietam jest nieludzko brzydki Mówimy o tym samym budynku?: www.flickr.com/photos/brite/2549393934/ polecam również stare zdjęcia: www.retsat1.com.pl/georaf/Stare/44.jpg 2.bp.blogspot.com/_pY_iQC1Gcbk/SdO_1WIfWcI/AAAAAAAAAMs/SSiaQwNlmYU/s320/Dworzec+Fabryczny+(3).jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Re: nieludzko brzydki? IP: *.toya.net.pl 24.07.09, 16:32 Tak mówimy o tym samym budynku, który udaje że jest dworcem. Na pierwszym zdjęciu widać że, chciano budować symetrycznie ale na lewą wieżyczkę już nie starczyło. Zdjęcie oczywiście podrasowane Photoshopem .A ja chciałbym żeby zdjęcia nowej architektury w tym miejscu nie musiały być retuszowane, jak to. Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: nieludzko brzydki? 24.07.09, 17:06 > A ja chciałbym żeby zdjęcia nowej architektury w tym > miejscu nie musiały być retuszowane I tu się zgadzamy - i dlatego powinno się zachować odremontowaną choćby fasadę, wkomponowując ją w docelowy budynek dworca. Coś jak Dom Buta, ale w żadnym wypadku nie jak Filharmonia. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: nieludzko brzydki? 24.07.09, 17:20 Alez prosze bardzo - myslę, ze taka rzecz byłaby mozliwa. Natomiast czymś innnym jest taka rzecz, a czyms innym protesty przeciw jakimkolwiek zmianom i pozostawienie dworca w obecnej postaci, bo on raczej szpeci niz zacheca do wizyty w Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: nieludzko brzydki? IP: 91.109.184.* 24.07.09, 19:47 > chciano budować symetrycznie ale na lewą wieżyczkę już nie starczyło. Nie takie "fuszerki" widzialem (zobacz np. Kosciol Mariacki w Krakowie). Jesli taki feler stanowi czesci historii budynku to tak juz powinno zostac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.09, 16:32 no bo w pewnym sensie jest to kwestia gustu - jedni lubią klimatyczne starocie, inni nie. Dlatego nie do końca powinno to być kryterium decyzji-zostawić, zburzyć. To architekt miasta powinien być mądrzejszy od przeciętnego Łodzianina i wiedzieć co wpisuje się w tradycję miasta i co należy zachować. Jak spojrzysz na to zdjęcie: www.retsat1.com.pl/georaf/Stare/44.jpg to zobaczysz jaki ten budynek MIAŁ klimat i co da się z nim zrobić. Oczywiście to wymaga gruntownego remontu. W każdym razie nadaje się wyjątkowo jako budynek na kawiarenki, małą galerię itp. Taki w starym stylu, ale gruntownie odnowiony. Osobiście uwielbiam i nowoczesne budowle i te stra z duszą, i wiem, że da się je świetnie łączyć. Miasto żywe powinno być różnorodne! Osobiście wolę ten budynek z jego historią, niż nieludzkie, kiczowate i w totalnie złym guście budynki "nowoczesne" jak np. złote tarasy! Toż to kryminał!Nowoczesne budownictwo nie polega na rujnowaniu tradycji-przeciwnie.Dokładnie to samo robiło się w PRL - rujnowało zabytki pod budowę osiedli Gierkowskich! Pamiętacie scenę z "poszukiwany, poszukiwana"? Tam był taki dyrektor ("z zawodu":))). który wszystko burzył, bo mu akurat tak pasowało do "twórczej koncepcji". :DDD Swoją drogą byłam w szoku jak wygląda we wspomnianym wczesniej Wiedniu budynek muzeum sztuki współczesnej, który wyłania się zza największych kompleksów pałacowych :) To dopiero połączenie nowoczesnego ze starym. taka ciekawostka:D www.sia-a-k.ch/ak32_veranstaltungen/12-Wien/w_mumok.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego 24.07.09, 16:38 To nie jest kwestia tego, czy ktoś lubi czy nie lubi klimatycznych staroci. Ja starocie bardzo lubię, ale nigdy do głowy by mi nie wpadło porównywanie łódzkiego Fabrycznego z dworcem gdańskim czy krakowskim - nie ta ranga dworca i nie ta ranga zabytku- niestety... A przeciętny łodzianin w mojej osobie wolałby, zeby ratować to, co za chwile sie naprawde rozleci, omijam już Gdańską , zeby nie widzieć w jakim stanie jest ta willa... farm3.static.flickr.com/2360/2516581504_6688bcab6e.jpg?v=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.09, 16:41 tak, tak, o Gdańskiej to lepiej nie wspominajmy, bo nam się nowy wątek utworzy. Aż żal patrzeć :/ Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego 24.07.09, 16:48 Aha, a wymienione przez ciebie Złote Tarasy, które warszawiacy przechrzcili na adekwatniejsze miano Złote Fagasy wrecz doskonale wpisują sie w koszmar architektoniczny Warszawy w okolicach Centalnego - czegoś tak koszmarnego jak Pałac Kultury wraz z zabudową w duchu stalinowskim, Złote Fagasy, wielopiętrowe lustrzanki i Cepelia zgomadzone w jednym miejscu tworzą taki efekt, ze nie trzeba nic pić, zawsze sie cżłowiekowi wydaje w tym miejscu ze jest pijany w sztok, bo niemozliwe , zeby to była prawda... Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego 24.07.09, 17:00 Chociaz tzreba przyznac, z e budynek Bilioteki Uniwersyteu Warszawskiego chyba sie udal, nie sądzisz? www.glospolski.narod.ru/22/26-2.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.09, 16:40 A tak w ogóle, to myślę, że jak się skrzykniemy wszyscy, to spokojnie zagospodarujemy ten teren lepiej! Możemy tez zrobić ściepę na prace budowlane :D Weźmy przykład ze wspomnianego już dyrektora: www.youtube.com/watch?v=5WBM5iiljsk:DDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.09, 17:26 No i patrzcie - już osiągnęliśmy satysfakcjonujący kompromis! Ja też jestem za! To kto idzie to przekazać do władz? Tylko pamiętać, żeby czapkę założyć :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: *.toya.net.pl 24.07.09, 17:34 Właśnie o to mi chodziło: żeby nie kwękać a coś zaproponować. Pewnie można bryłe dworca jakoś zespolić z nowa architekturą. W Berlinie jest sporo takich budynków ( XIXw-XX wieczne fasady a w środku XXI wieczny wypas) Tego nam potrzeba!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buldożer Re: 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: *.devs.futuro.pl 24.07.09, 18:37 co nieco można zobaczyć: www.ec1lodz.pl/nowe_centrum_lodzi.php uml.lodz.pl/index.php?str=1200&id=16667 uml.lodz.pl/_plik.php?id=1946 Niestety ja nie dziwię sie pytaniom o budynek dworca, ale są to podświadome żale łodzian po Dworcu Kaliskim. Jeśli inwestycja z Centrum wypali to dobrze tak czy siak. Prawda jest , że uwolnione będą nowe tereny w środku miasta, ale co się dziwić , iż bedą potem chętni do ich zabudowy. Ciekawy jestem czy w trakcie budowy znowu zakorkują nas na amen ? A może tak gdy bedą kopać - przebić wkońcu trasę Targową ? Odpowiedz Link Zgłoś
wirusx Re: 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego 25.07.09, 18:11 pp napisał(a): Pewnie można bryłe dworca jakoś zespolić z nowa architekturą ------------------------------ Oczywiście, że można, także u nas. Dowód? Wystarczy wejść na forum katowickiego oddziału GW (kliknij "wybierz miasto" a potem : Katowice) żeby zobaczyć wizualizację projektu nowego dworca kolejowego, gdzie starą konstrukcję modernistyczną zachowano wmontowując w nową szesnaście charakterystycznych, (unikatowych na skalę światową) betonowych kielichów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dokumentalista 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: *.toya.net.pl 27.07.09, 11:42 witam, robię film o powstawaniu NCM i wielkiej przemianie (mam nadzieję) naszego Miasta - przedsięwzięcie zakrojone na kilkanaście lat - dokumentujące naszą rzeczywistość, ale przede wszystkim czas jaki upłynie w naszym życiu do momentu ukończenia budowy. Niezależnie od jej efektu nasze miasto się zmieni - wierzę, że z długoterminową korzyścią dla mieszkańców, ale i nie bez poświęceń z naszej strony. I to właśnie spróbuję pokazać w planowanym filmie - upływ czasu i przemianę jaką niesie dla nas wszystkich. Opowiedzieć o tym mogę tylko przez ludzi - całe przedsięwzięcie budowlane pozostawiając w tle. Dlatego poszukuję osób, które są w jakiś sposób związane z tym rejonem - czy emocjonalnie, czy praktycznie (praca, zamieszkanie), takich, które mogłyby przed kamerą zaświadczyć o swoich emocjach i przemyśleniach. Jeśli ktoś ma czas i ochotę pomóc mi w utrwaleniu na taśmie filmowej tego co odchodzi w przeszłość ustępując NOWEMU - proszę o kontakt - mail@piotrszczepanski.com.pl pozdrawiam i dziękuję PS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3XTAK Zapału starczyło na 2 dni... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.07.09, 16:18 Wczoraj kalendarze na obu pociągach trwały przy 364 dniach. Szybko skapitulowali ;-) Odpowiedz Link Zgłoś