Dodaj do ulubionych

365 dni do remontu Dworca Fabrycznego

IP: *.toya.net.pl 23.07.09, 21:22
stare centrum łodzi wykończyli , a teraz zrobią nowe. yes yes yes
Obserwuj wątek
    • Gość: loom 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: *.toya.net.pl 23.07.09, 21:26
      a może zmyć brudy starej łodzi - wy budowniczowie lepszego świata
      • zbig1113 Re: 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego 23.07.09, 21:31
        Jedno z drugim się nie kłóci.
    • Gość: Miszal 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: *.toya.net.pl 23.07.09, 21:46
      Wierzylem w to od poczatku, ale teraz wierze jeszcze bardziej :) A jak
      za rok wbija lopate to otwieram szampana! Mam tylko propozycje zeby
      calkowicie IGNOROWAC posty wiecznych malkontentow i prowokatorow (tych
      co krytykuja, ze nic sie nie dzieje, a jak sie dzieje, to... jest
      jeszcze gorzej :| ). Bo Łódź to nie miejsce dla was i zwyczajnie
      szkoda klawiatury.
      • Gość: dr.ozdek Re: 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: *.pools.arcor-ip.net 23.07.09, 22:06
        Ma Pan racje! To przybredzanie i wiedzenie-lepiej-bom-ci-wielki-lodzermensz --
      • Gość: zadowolony inaczej Re: 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 22:43
        1.Proponuję otworzyć szampana tak, za, nooo... 3 lata.
        2.Mów sobie co chcesz ale mniejsze projekty zostały w mieście poawlone
        3.W temacie dziania się to tylko proszę rozliczyć zapowiedzi: hotele, biurowce, elewacje, połączenia lotnicze, Pl.Wolności, Pl. Niepodległości, drogi Rzgowska-Rokicińska, ulice np.Limanowskiego, Wróblewskiego czy Rudzka, stadion miejski, podziemne parkingi, Piotrkowska, Zachodnia/Nowomiejska, zieleń miejska, ścieżki rowerowe, Zoo, Lunapark, REWITALIZACJA!!! Ogrodowa, Księży Młyn.
        4.Byłbym nie sprawiedliwy w ocenie,że nic w mieście nie dzieje się dobrego... jednak w/w zapowiedzi z 2005 roku ho, ho, przekonały nie jednego łodzianina do uczestniczenia w wyborach samorządowych...
        Już czuć na kilometr,że nawet zapowiedzi Nowego Centrum /dla mnie coś wspaniałego/ nie pomogą w 2010.
        5.Determinacja jest potrzebna w działaniach dla miasta i... w podróżach
      • Gość: menton Re: 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: 213.17.239.* 23.07.09, 22:58
        Nie jestem malkontentem. Jednakże tyle już razy zostałem nabity w butelkę przez
        władze Łodzi czy też różnych inwestorów szumnie ogłaszających wielkie
        przedsięwzięcia, że zwyczajnie nie wierzę w powodzenie tak skomplikowanego
        projektu, lecz bardzo chętnie się rozczaruję jeśli on wyjdzie i trzymam za to
        kciuki.
      • Gość: ja Re: 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 23:55
        a potem zbudujemy kosmodrom i przystanie jachtowe. Co? nie wierzycie? och wy
        malkontenci!!!
        • wojtek33 Re: 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego 24.07.09, 09:12
          Gość portalu: ja napisał(a):

> a potem zbudujemy kosmodrom i przystanie jachtowe

Spadaj malkontencie, przystań już się buduje przy Pabianickiej ;)
    • Gość: Kicz 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: *.toya.net.pl 23.07.09, 21:47
      Generalnie fajny projekt, a będzie jeszcze fajniejszy jak uda się go
      zrealizować. Nie wiem tylko po co budować kolejne muzeum sztuki
      nowoczesnej. Mamy już dwa i to co w nich jest wystawiane może nazwać
      sztuką chyba tylko autor tych wypocin. "Koneserów" oglądających to-
      to też nie za wielu. Nie szkoda forsy na kolejną przechowalnię tego
      chłamu? Może zamiast tego muzeum PRAWDZIWEJ sztuki?
      • wirusx Re: 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego 23.07.09, 21:55
        Kicz napisał(a):
        Nie szkoda forsy na kolejną przechowalnię tego
        > chłamu? Może zamiast tego muzeum PRAWDZIWEJ sztuki?
        ----------------------------
        Czy mógłbym nieśmiało poprosić o definicję "PRAWDZIWEJ sztuki" ?
        Domyślam się, że to taka, która się Tobie podoba, ale może coś
        bliżej, bo wyczuwam, że jesteś PRAWDZIWYM koneserem....
        • Gość: menton Re: 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: 213.17.239.* 23.07.09, 23:08
          Podobno jedyna prawidłowa definicja sztuki jest taka: "sztuką jest to co można
          sztuką nazwać".

Według mojej opinii 3/4 zbiorów MSN i MS2 to chłam. Takie mam podejście do
          sztuki nowoczesnej - jestem jej dyletantem i w pewnym stopniu ignorantem,
          ponieważ ignoruję to co generalnie w sztuce do mnie nie przemawia i nie wywołuje
          jakichkolwiek odczuć - a niestety tego doświadczam oglądając zbiory łódzkich
          (ale nie tylko łódzkich) muzeów poświęconych tej tematyce. Chylę czoła przed
          ludźmi widzącymi głębię i sens życia w soczystokolorowych plamach, lecz przykro
          mi - nigdy was nie zrozumiem. Jak się okazuje nie jest to tylko moja
          przypadłość, ś.p. Lem pisał także o sztuce nowoczesnej słowami "nigdy jeszcze
          tak szybko nie uciekałem z wystawy" :)

Dlatego też zgadzam się z tym, że te dwa muzea w zupełności wystarczą, po co
          kolejne w "Nowym" Centrum Łodzi - które przecież wcale nowym nie będzie - bo
          centrum Łodzi od zawsze było właśnie tam.
          • Gość: sz Re: 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.09, 12:22
            Proponuję, abyś zajrzał do słownika celem poznania znaczenia słów dyletant i
            ignorant. Albo po prostu wyrażaj swe myśli używając innych (może prostszych?)
            terminów.
    • Gość: peb Łódź znowu rozkopana? IP: *.toya.net.pl 23.07.09, 21:50
      I to na najbliższe kilka lat? Ciekawe czy do tego czasu zdążą połatać te
      ulice, które teraz rozkopali
      • Gość: dr.ozdek Re: Łódź znowu rozkopana? IP: *.pools.arcor-ip.net 23.07.09, 22:09
        Miast biadolic - wybieraj (w wyborach)wlasciwa partie. A przede wszystkim IDZ na wybory! A co Ty zrobiles dla Lodzi?
        • Gość: tkds Re: Łódź znowu rozkopana? IP: *.cust.tele2.pl 24.07.09, 01:37

Jakże pięknie by było, gdyby partie zaprzestały przysyłania na fora
          "niezależnych" komentatorów...
        • Gość: peb Re: Łódź znowu rozkopana? IP: *.toya.net.pl 24.07.09, 09:47
          Przeprowadziłem się tutaj
      • Gość: menton Re: Łódź znowu rozkopana? IP: 213.17.239.* 23.07.09, 23:12
        Heh, wyobraź sobie jaką pożywkę będzie miał analfabeta Wasiak :) Tyyyle
        remontów, tyle zrozpaczonych wyimaginowanych taksówkarzy ajj będzie z czego
        "sensacjować"
      • Gość: gosc Re: Łódź znowu rozkopana? IP: *.smrw.lodz.pl 24.07.09, 08:49
        prponuje sprowadzic milion Chinczykow i wtedy sie uda bo jak narazie to nasi
        drogowcy przyzwoicie nie potrafia ulicy wyremontowac
    • Gość: Ula 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: *.4web.pl 23.07.09, 21:53
      Idea świetna, ale....mam tylko takie drobne pytanie - jakie budynki "polegną"
      pod ten wielki projekt? Czy będą to np. piękne magazyny pomiędzy Tuwima i
      torowiskiem? Które kamienice? Gdzie można obejrzeć projekt i dowiedzieć się
      takich "szczegółów" od kompetentnej osoby?
      Mam też nadzieję, że zrealizowane obiekty będą warte podziwiania,
      ultranowoczesne wkomponowane w oryginalną zabytkową zabudowę, że nie będą
      udawały kamieniczek (w styropianowym wydaniu jest to żałosne..)
    • Gość: tm Re: 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: *.dialog.net.pl 23.07.09, 22:10
      Fajny projekt, tylko czy realny? O ile przebudowa dworca wydaje się być realna, to jednak to tzw. Nowe Centrum aż do Kopcińskiego jest tak gigantomańskim projektem, że wątpię w możliwość realizacji.
      POdobnie z koleją - zamiast marzyć o pociągach wysokich prędkości wystarczy by te dzisiejsze jeździły z osiągalnymi przez nie prędkościami - 130 - 160 km/h. A nie wlokły się 40 km/h. Dziś nic się w tym kierunku nie robi, a prędkości przelotowe na torach, ze względu na ich tragiczny stan, są ciągle zmiejszane. Wystarczy na początek by do Krakowa, Wrocławia, Szczecina czy Gdańska pociąg jechał z prędkością przelotową tego dzisiejszego do Warszawy.
      • Gość: Kagan Re: 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 22:36
        Obecne pociagi na trasie Lodz-Warszwa mogly by jezdzic predzej,
        gdyby nie glupie przepisy ograniczajace ich predkosc, gdyz maja one
        (ED74) tylko jednego maszyniste, jak kazdy nowoczesny pociag...
        • maxxman Re: 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego 26.07.09, 09:56
          Te pociągi będą za kilka lat jeździły szybciej bo przepisy UE nakazują
          instalowanie sygnalizacji kabinowej na nowo remontowanych torach. Dodatkowo,
          jeśli zmianie ulegną polskie przepisy dot. przeciążeń na łukach, to za 2-3 lata
          ED74 być może będzie pędził do Skierniewic 150 km/h i dalej 160 km/h.

mx
    • szymczak.piotr 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego 23.07.09, 22:28
      Fajna inwestycja oby dało się ją zrealizować.
      PS Monia fajny tekst :) tak trzymać ....
    • Gość: Kagan 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 22:33
      OBY! Na razie to rzad chce zamknac lodzka AHE!
      • iluminacja256 Re: 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego 24.07.09, 15:36
        A co to ma wspólnego z projektem?

Czy AHE kształci inzynierów lub architektów?

Nie zauwazyłam.
    • Gość: LoMe Re: 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: *.smrw.lodz.pl 23.07.09, 23:40
      Fajnie by było gdyby plan wypalił. Ale boję się żeby to tak -
      zwyczajnie - po łódzku - nie zostało spartolone.
    • gothmucha Re: 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego 24.07.09, 00:53
      Wszyscy się podniecają, a wyjdzie jak zwykle - będzie podziemna nora pozbawiona możliwości rozbudowy, z ilością krawędzi peronowych mniejszą niż dzisiejsza fabryczna. Tunel, o ile w ogóle powstanie, co wcale nie jest pewne, będzie wybudowany w sposób najbardziej nieekonomiczny dla miasta i uniemożliwiający stworzenie sprawnej kolei regionalnej - w dodatku będzie miał za małą przelotowość i nie będzie miał żadnych przystanków poza Fabrycznym pomiędzy Widzewem a Pabianicami (tak, ominie Kaliski). Cały obszar "NCM" będzie pocięty śmiałymi arteriami (Węglowa, Targowa), pozbawiony będzie za to transportu publicznego. Poza tym będzie kupa pustych działek i gdzieniegdzie domki, bo skoro nic nie powstaje w starym centrum, to czemu ma powstać w nowym? Pomijam już fakt braku jakichkolwiek szczegółowych dokumentów planistycznych dla tego obszaru.

Ale cieszcie się głupcy, macie swoje igrzyska.
    • Gość: tkds 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: *.cust.tele2.pl 24.07.09, 01:33
      Przy okazji w diabły pójdzie zabytkowy, unikatowy budynek Dworca... ale kogo
      to obchodzi? Na pewno nie p. Kriera, który na burzeniu naszych historycznych
      obiektów zarobi sporą kasę niewielkim kosztem- wiadomo przecież, że
      zaprojektować od nowa jest łatwo- sztuką jest uwzględnienie w projekcie
      zabudowy już istniejącej... Architekt zawsze woli więc wyburzyć i robić od
      zera, szczególnie marny architekt...
      • Gość: ck Re: 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.09, 09:17
        unikalny jest strasznie a co z budynkiem co był na kaliskim???? też go zrównali z ziemią i postawili ten gniot otoczony mnóstwem betonu...
    • Gość: west 365 dni do myślenia o tunelu IP: *.proxy.aol.com 24.07.09, 02:17
      Coś cichutko jest w tym artykule na temat połączenia Łodzi
      Fabrycznej tunelem z Łodzią Kaliską.
      Jest to jeden z podstawowych warunków uzasadniających sens
      realizacji wspomnianego projektu.
      Tunel powinien mieścić conajmniej 4 tory. Bardziej przyszłościowe
      jest umieszczenie nawet 6 torów, biorąc pod uwagę wzrost ruchu
      kolejowego oraz przewidując, że kolejne prace przy udoskonalaniu
      łódzkiego węzła kolejowego nastąpią nie wczesniej niż za kolejne 100
      lat.
      • Gość: rysio Re: 365 dni do myślenia o tunelu IP: 217.153.8.* 24.07.09, 12:02
        Tunel ma mieć... dwa tory. Jak usłyszałem na jednym ze spotkań-
        koszt ma być dla miasta cytuję: "niezbyt obciążający", bo
        wyniesie... 2 mld PLN.

Cała prezentacja nowego centrum ma kilka bardzo słabych punktów.
        Jak słyszę o nowych arteriach i wieżowcach na terenie zielonym o
        wysokości ponad 200 m to słabo mi się robi. A kto i po co tu je
        zbuduje?

Do tego jeszcze fascynujące pomysły np muzeum książek (Projekt
        pięciu czy coś podobnego), które będą dostępne w specjalnych,
        szklanych klaserach... A całość zajmie wielki budynek... To science
        fiction. Po co, na co, dla kogo, za co.

Żeby było jasne- projekt oczywiście jest pomyślany z dużym
        rozmachem. I chyba opiera sie na założeniu, że dzięki kolejom,
        szybkiemu połączeniu ze stolicą, naprawdę coś sie w tym mieście
        zmieni, zaczną napływać nowi, poważni inwestorzy, którzy będą tu
        chcieli wydać pieniądze na wizjonerskie koncepcje. Moje wątpliwości
        biorą się z porównania tych planów do potencjału tego miasta... Ktoś
        wyżej pisał o zapowiedziach i planach, które nie zostały
        zrealizowane. Ba, przecież czasami małe inwestycyjki kuleją, jak
        remonty niektórych ulic. Jedynym przykładem wielkiej inwestycji w
        Łodzi, która została w ostatnich latach zrealizowana to Manufaktura.
        Tyle....., że to przecież była prywatna inicjatywa, wykonywana w
        czasach prosperity...
      • Gość: NIE-łodzianka Re: 365 dni do myślenia o tunelu IP: *.mnc.pl 24.07.09, 12:34
        "Uwielbiam" ten brak optymizmu i wiary we własne miasto u łodzian. Debile!!!
        Jeśli nie wy macie je wspierać i w nie wierzyć, to kto!?!?! Inaczej nic się tu
        nie zmieni na lepsze!!!
        • Gość: slima Re: 365 dni do myślenia o tunelu IP: *.slnet.uu3.net 24.07.09, 15:19
          Wiarą nic nie zdziałasz.
    • Gość: Ktosik A co z obecnym budynkiem dworca? IP: *.4web.pl 24.07.09, 07:36
      Przecież budynek dworca Łódź Fabryczna jest jednym z piękniejszych w Łodzi.
      Owszem, jest zdewastowany, brudny i śmierdzący, ale to nie są rzeczy, których
      nie naprawiłby prosty remont. Pozbawiono Łódź już jednego pięknego budynku
      dworcowego stawiając na jego miejscu to szkaradztwo jakim jest dworze Łódź
      Kaliska. Czy naprawdę chcemy stracić i drugi? W Paryżu kiedy zamknięto dworzec
      D'Orsay urządzono tam muzeum impresjonizmu, u nas... Właśnie, pytam, u nas CO?
      • mr_kagan Re: A co z obecnym budynkiem dworca? 24.07.09, 07:53
        Sluszne pytanie. Ten budynek musi zostac i musi byc
        wyremontowany.
        • Gość: gość Re: A co z obecnym budynkiem dworca? IP: *.toya.net.pl 24.07.09, 08:10
          Też się nad tym zastanawiałam. Raczej zamierzają go wyburzyć. A jest
          piękny i unikatowy!
          • Gość: cerkiew Re: A co z obecnym budynkiem dworca? IP: *.smrw.lodz.pl 24.07.09, 08:56
            a co z cerkwia - tez pod mlot, oj architekci, architekci. Forse to kazdy umie
            brac a z tym projektowaniem to juz gorzej
          • wirusx Re: A co z obecnym budynkiem dworca? 24.07.09, 09:05
            Pani dziennikarko, prosimy o rzetelną informację na temat planowanej
            funkcji w nowym centrum zabytkowego budynku dworca kolejowego Łódź
            Fabryczna! Projekty przewidują jego wyburzenie! I władze miasta
            na to barbarzyństwo nie reagują?! Lament podniesie się dopiero
            wtedy, kiedy którejś nocy z soboty na niedzielę cichaczem rozwalą go
            buldożery!?
            • Gość: realista Re: A co z obecnym budynkiem dworca? IP: *.grs-k0.g1.pl 28.07.09, 02:50
              Kidy do was dotrze ze lodz nigdy nie bedzie miastem zabytkow?! Chcecie te ruiny
              to niech stoja, ale watpie zeby ktos chcial wlozyc swoja kase na to zeby te
              budynki odrestaurowac,bo i po co? Na co komu budynek 1-2 (w porywach 4)
              pietrowy, na remont ktorego wylozy tyle co by wybudowal wiekszy i bardziej
              przystosowany do czasow wspolczesnych budynek.
              Chcecie pieknej, zabytkowej Lodzi? Niby czemu?
              Ja osobiscie chodzac po miescie i patrzac na te "zabytkowe rudery", nie mam
              sentymentu, wlozyc c4 i nara!
              Ciagle narzekacie ze Lodz jest biedna, ze nic sie nie buduje, dziwicie sie? Zeby
              cos wybudowac, trzeba cos zburzyc! Nikt nie bedzie budowal biurowca, ew.
              wypasionego dworca na "zadupi", wiadomo ze najlepsze dzialki sa najblizej
              centrum i na te dzialki trzeba szukac inwestorow!
              Nie mowie zeby budowac supermarket w centrum, ale taka inwestycja jak Dworzec
              podziemny i Centrum Kultury, jak najbardziej pasuje do wizji Europejskiej
              Stolicy Kultury 2016.
              Komu sie nie podoba moze sie przeniesc do wawy, albo krk i tak wiecej populacji
              stracilismy (nie robiac nic), niz teraz bysmy stracili, przez takie wasze
              narzekania Lodz jest brudna szara i do tego z miasta nr 2 zrobilo sie miasto nr
              4-5 (w najlepszym razie).
              To juz miasta bardziej od nas zabytkowe, nie brania jakiejs rudery na sile! Co
              niby w tym dworcu fabrycznym takiego pieknego? Sama nazwa chyba, bo ja czesto
              tam bywam (duzo podrozuje) i jakos tego piekna tam nie widze!
              Lodz byla mistem fabrycznym, takze poza kilkoma wyjatkami, nie byla nastawiona
              na budowe czegos pieknego, tylko na budowe czegos praktycznego (fabryki i domy
              fabrykantow), co jedno z drugim w wiekszosci ma malo wspolnego! To niby piekno
              widzimy tylko my lodzianie - cala polska o nas mowi "brudne miasto" i to
              prawda, bo doszukac sie piekna w zniszczonym fabrycznym (a nawet jakby byl
              wyremontowany - to z czym do europy) to moze tylko staly mieszkaniec tego
              dworca, ktory akurat przedawkowal "blekit paryza".
    • Gość: jk 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: *.retsat1.com.pl 24.07.09, 09:00
      Zakopywanie dworca to kolejny durny pomysł który władza zafunduje mieszkańcom!
      Jeździmy po dziurawych drogach, nie mamy obwodnicy, wiele kamienic straszy
      zamurowanymi oknami. Ale będziemy mieć Podziemny Dworzec.
      Kolej jest bankrutem i pompowanie w nią kasy to głupota (lub przekręt)
      Większość ludzi ma auta. Jazda samochodem już w dwie osoby jest tańsza niż koleją.
      Po kilku latach ten wspaniały dworzec-pomnik będzie wyglądał jak Kaliski: żule
      , gołębie i zapach moczu....
    • Gość: Taaa 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: *.net-partner.pl 24.07.09, 09:08
      I dużo, dużo schodów! Bez podjazdów dla wózków inwalidzkich i
      dziecięcych, ale za to wyłożonych marmurem. Jak wszystkie przejścia
      podziemne, oraz nowy plac Dąbrowskiego ze schodami wokół PO NIC!
    • Gość: smoczas 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 09:20
      Na pewno się uda, przecież Łódź ma dużo taniej siły roboczej (niestety taniej!).
    • Gość: bene 365 dni do zburzenia Dworca Fabrycznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 09:44
      >>Pod ziemią powstaną kilkupiętrowe parkingi. Minister
      infrastruktury Cezary Grabarczyk zapowiada, że prace zaczną się w
      drugim kwartale 2010 r., a przygotowań nie zahamuje nawet kryzys
      gospodarczy.<<

Tylko parkingi ?
      A co z tunelem kolejowym pod centrum Łodzi ?

Co z Koleją Dużych Prędkości (TGV) ?

Takie gadanie to zwyczajowe "cuda na kiju" i mydlenie oczu.
      A ciemny lud kupi wszystko.

Jedyne realia są takie, że zdychająca kolej pozbędzie się strupa
      (czyli zburzy Dworzec Fabryczny) a do spółki z władzami miasta
      uzyska olbrzymie tereny budowlane, które dadzą piękny dochód i
      zarobek dla wielu urzędników i ich towarzysko-politycznego zaplecza.

• Gość: bene 365 dni do zburzenia Dworca Fabrycznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 09:57
      Całe to gadanie o „nowym centrum” to
      słowotok,
      który ma przykryć zamiar zburzenia obecnego gmachu Dworca
      Fabrycznego.

Powtarzam:

Dworzec Fabryczny zostanie zburzony, nie zostanie cegła na cegle.

Komuna rozwaliła Dworzec Kaliski a jaśnie pan prezydent ze swoją
      kliką – rozwalą Fabryczny.

Fabryki, dworce kolejowe – co jeszcze w Łodzi przeszkadza panom
      politykom ?

Czy naprawdę chodzi o to żeby miasto stało się tylko końcowym
      peronem szybkiej kolejki z Wa-wy ?
    • Gość: bene 365 dni do zburzenia Dworca Fabrycznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 10:12
      >>W 365. numerze minister infrastruktury i transportu Cezary
      Grabarczyk zapowiada rewolucyjne zmiany: "To pierwszy od połowy lat
      70. duży projekt budowy nowoczesnej infrastruktury kolejowej. Zburzy
      on układ kolei, który sięga historią jeszcze do czasów zaborów.<<

No, i teraz już wiemy, dla czego ma zniknąć Dworzec Fabryczny.

Bo „pamięta lata zaborów”.

Wniosek:

Należy zburzyć wszystko, co pamięta lata zaborów.

Ach te okropne lata zaborów. Precz ze wszystkim, co pamięta lata
      zaborów. Wstrętnych, niedobrych zaborów.

Zburzyć należy całą Łódź, która jak na złość cała jest „z czasów
      zaborów”.

Z wyjątkiem bierutowskich Bałut I, II i III, gomułkowskiej Dąbrowy
      i Teofilowa, gierkowskiej Retkinii i Widzewa Wschodniego oraz
      jaruzelskiego Radogoszcza i Olechowa.

Niech nam długo żyje piękny Czaruś, który na pewno nie pamięta lat
      zaborów !

Ach, gdyby tak jeszcze zapomnieć lata komuny !

Czuwaj Druhu ! Czu-waj !
    • Gość: Nina 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.09, 10:18
      Właśnie miałam wejść na forum, żeby zapytać, czy ktoś z Was wie, jakie są
      plany co do budynku dworca....ale czytam Was i widzę, że ma być
      ZLIKWIDOWANY?!? Czy ktoś z Was może podać link do jakiejś strony, która
      dokładniej to omawia, a może ktoś zna wizualizację tej budowy? Jeżeli to
      prawda, że ten budynek ma być zlikwidowany, to osobiście jestem gotowa po raz
      pierwszy w życiu pikietować na ulicy! A Wy? Tego nie można tak zostawić!
      Bardzo się cieszę z tego remontu, ale to jest skandal! Nie dalej jak wczoraj
      wyobrażałam sobie co można by zrobić w tym budynku, a tu takie wieści...
    • Gość: ja 1950 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: 130.138.227.* 24.07.09, 10:24
      Nie ŁÓDŹ-my się, że za rok cokolwiek zadzieje się w temacie tego
      wielkiego przedsięwzięcia. Obiecanki-cacanki... Nie pierwszy, nie
      ostatni raz!
      Skradziony pomysł na marketing tej inwestycji być może powiódłby
      się, gdyby każdy pociąg, przez miesiąc (nie przez jeden dzień),
      jeździł z tym samym numerem, hehe! Pogadamy za rok, przy okazji
      artykułu "Chyba ktoś się przeliczył".
    • Gość: bene 365 dni do zburzenia Dworca Fabrycznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 10:28
      >>W miejscu, w którym dziś stoi, oraz na terenach secesyjnej
      elektrociepłowni EC1 powstanie nowa Łódź.<<

Pytanie:
      A czy nowa Łódź nie mogłaby sobie powstawać na terenach innych, niż
      secesyjna elektrownia ?

Odpowiedź:
      Nie, nie mogłaby, gdyż tylko tam ma najbliżej z domu nasz Ojciec i
      Założyciel „Gdzie-Masz-Ch-Czapkę”.

Pytanie:
      Czy Elektrownia jest cenniejszym zabytkiem niż gmach Dworca
      Fabrycznego ?

Odpowiedź:
      Tak, bo jest nowsza. W Łodzi panuje zasada – im młodszy zabytek tym
      jest cenniejszy.

Pytanie: Dla czego Dworzec Fabryczny będzie zburzony a Elektrownia
      nie ?

Odpowiedź:

Bo Elektrownia da się przebudować na cokolwiek, np. teatr, muzeum
      lub sztuczne lodowisko.
      A dworzec musiałby zostać dworcem. Dla tego Elektrownia spodobała
      się Wielkiemu-Gościowi-z-Zagranicy a Dworzec się nie spodobał.

Poza tym Dworzec znienawidził pan Gdzie-Masz-Ch-Czapkę, jeszcze, gdy
      za komuny jeździł służbowo do Wa-wy, a Elektrownię zobaczył w środku
      dopiero w roku 2003 i zachwyciły go te rury i turbiny.

• Gość: beee 365 dni do zburzenia Dworca Fabrycznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 10:34
      Dworzec Fabryczny będzie zburzony.

Czy w naszym mieście działa Towarzystwo Przyjaciół Łodzi ?

Działa.

A kto jest prezesem ?

Pan Bonisławski – Wielki Znawca i Przewodnik.

Oraz Dyrektor Wydziału w Urzędzie Miasta w tej samej osobie.

Czy Towarzystwo powie słowo w obronie Dworca ?

Nie, nie powie, bo ktoś musi dotrwać do emerytury.

Dworzec Fabryczny będzie zburzony.
    • Gość: Rafal 365 dni do remontu Dworca Fabrycznego IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.07.09, 11:09
      A co z setkami dojeżdżających codziennie do pracy do Warszawy za te
      365 dni się stanie???? Piszą - czas przejazdu do WWy 40 minut -
      czyli pociągi będą jeździły z Koluszek. Jakoś sobie kiepsko
      wyobrażam ten remont - oczywiście władze gdzieś mają użytkowników
      tych dworców i kolei - najważniejsze żeby był ładny dworzec... Skąd
      będziemy wsiadać, o ile będzie do czego??? to samo chcą zrobić z
      Centralnym - też się nie podoba - jakiś pajac mówił, że to sybol
      komuny i trzeba go zniszczyć - a ile jest dworców z zadaszonymi
      peronami w naszej Polsce - w Łodzi żadnego...

pozdr. i mam nadzieję, że obecny kryzys nie pozwoli zrujnować tego
      co jest i "jakoś" działa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka