Dodaj do ulubionych

Szkola Nr. 7 Odc. 78

15.09.08, 21:16
zamknięty
No to otwieramy czesc 78,
może będzie bardziej ruchliwie

Prosimy o przeniesiene części 77 do Archiwum

Dla nowych Absolwentow i sympatyzantow "siodemki" dla latwiejszego
znalezienia:

Strona 7-ki:
home.arcor.de/szkpnr7/
Encyklopedia: (okolo 1,87 MB Plik PDF)
www.krenzek.de/Szkpnr7/Encyklopedia_V2.pdf
www.allkar.de/pl/siodemka/siodemka.html
Oraz aktualne (i caly czas uaktualniane) zdjecia Zbyszka na
Fotoforum:
fotoforum.gazeta.pl/71,1,708.html
Obserwuj wątek
    • ak_7 Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 15.09.08, 21:20
      zamknięty
      No i Browser mi się zbiesił - powtórka linków:
      Strona 7-ki:
      home.arcor.de/szkpnr7/
      Encyklopedia: (okolo 1,87 MB Plik PDF)
      www.krenzek.de/Szkpnr7/Encyklopedia_V2.pdf
      www.allkar.de/pl/siodemka/siodemka.html
      Oraz aktualne (i caly czas uaktualniane) zdjecia Zbyszka na
      Fotoforum:
      fotoforum.gazeta.pl/71,1,708.html
      • zbyszek07 Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 16.09.08, 08:54
        zamknięty
        Witam siódemkowiczów i sympatyków!
        Pozdrawiam!
        :-)
        • Gość: wskh Rok szk. IP: *.cable.ubr07.hawk.blueyonder.co.uk 16.09.08, 21:36
          zamknięty
          Macie jakieś wieści o nowym roku szkolnym w nowej sali? Co się
          dzieje w starej?
          • Gość: zyby Re: Rok szk. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.08, 23:12
            zamknięty
            Malują elewację szkoły, będzie utrzymana w kolorystyce nowej sali.
            • Gość: karolina Re: Rok szk. IP: *.piorunek.pl 21.09.08, 21:30
              zamknięty
              Witam!
              Nowa sala wspaniała ,szkoda,że tak póżno ją wybudowali.
              Serdecznie pozdrawiam.BY
              • Gość: Teresa powrot z urlopu! IP: 92.50.105.* 23.09.08, 18:25
                zamknięty
                Witam, nareszcie doszlam do siebie po aktywnym urlopie. Zdobylam
                najwiekszy szczyt w Hiszpanii - Teide 3.718 m. Wedrowka odbyla sie z
                noclegiem na wys. 3.200 m. O godz 5.00 rano nastepnego dnia
                wyruszylismy dalej i po 2 godz. osiadnelismy szczyt. Z podanej
                wysokosci podziwialam wschod slonca. Trzeba jednak bylo mocno sie
                skal trzymac, poniewaz wiatr byl bardzo silny, a szczyt
                niebepieczny. Poza tym wedrowalam 8,5 godz po gorach Anaga - moim
                zdaniem najniebezpieczniejsza wedrowka - same przepascie!!! nieraz
                serce mi ze strachu stawalo; Jeszcze wzielam udzial w innych
                wedrowkach i chyba troche przesadilam, bo kolana bola mnie do
                dzisiaj.
                Postaram sie pare zdjec umiescic.
                Tymczasem pozdrawiam Wszystkich serdecznie i zachecam do wielkszej
                aktywnosci na forum. Teresa

P.S. Wlasnie moja kolejna siostra wrocila z wojazy po Olsztynie.
                Spotkala sie z kolezankami i kolegami z klasy. W ciagu dwoch dni
                zwolalo sie 11 osob... Calkiem niezle co?!
                • Gość: Fredek Re: powrot z urlopu! IP: 80.187.144.* 23.09.08, 20:11
                  zamknięty
                  Oj Teresa dlugo cie tutaj nie bylo ...

Wspinanie na gory to nic dla mnie.
                  A gdzie sie wybierasz nastepnym razem ... Himalaje ???

Ja akurat jestem w Lipsku (byle NRD) na takim kongresie.
                  Jest dosc ciekawie i Lipsk prezentuje sie naprawde fajnie.
                  Ta szklana Hala kongresowa ... naprawde cudo techniki.

Pozdrowienia
                  • zbyszek0777 Re: powrot z urlopu! 24.09.08, 09:40
                    zamknięty
                    a my wybieramy się na rajd pieszy...
                    jak za dawnych lat,
                    z gitarą, z piosenką...
                    pamiętacie takie wędrowanie?
                    • Gość: Fredek Re: powrot z urlopu! IP: *.leipziger-messe.de 24.09.08, 10:06
                      zamknięty
                      Akurat 300 000 postow rabnelo ...
                      Niestety spoznilem sie chyba o 3 ...

Pozdrowienia
                      • Gość: Teresa Re: powrot z urlopu! IP: 92.50.105.* 24.09.08, 20:14
                        zamknięty
                        Raz bylam na takim obozie wedrownym, organizowanym przez kogos w
                        Krakowie. Wedrowalismy po augustowskiej ziemi - zakonczenie bylo w
                        Augustowie. Niezbyt wiele pamietam z tego wedrowania, ale wiem, ze
                        bylam zachwycona. Szlismy na nogach, dziennie po kilkanascie
                        kilmoetrow - spali na wsiach u chlopow. Niektore wsie byly chyba na
                        koncu swiata... bez pradu i bez wody, co bylo dla nas najgorsze. Tak
                        bylo, ludzie siedzieli przy lampach naftowych. Ale czy ktos gral na
                        gitarze??? .. tego juz nie wiem.
                        Przyjemnego i bogatego w przygody wedrowania. No i duzo, duzo slonca.

Fredek jestes juz w domu????
                        A gdzie znajde link do zdjec Mikiego???? Moze warto byloby zalozyc
                        na stronie glownej jakis Ordner z tego typu linkami????
                        Skonczylabym z tym wiecznym pytaniem... Pozdrowienia Teresa
                        • Gość: Fredek Re: powrot z urlopu! IP: 80.187.144.* 24.09.08, 20:38
                          zamknięty
                          W domu bede dopiero jutro wieczorem.
                          Narazie dalej Leipzig ...
                          • zbyszek07 Re: powrot z urlopu! 25.09.08, 07:15
                            zamknięty
                            Ten rajd to tylko weekendowe wędrowanie,
                            nie mam niestety możliwosci inaczej...
                            w końcu jesteśmy po urlopie
                            ;p
                            Po urlopie, znaczy że trzeba było wrócić do szkoły
                            i znowu zacząc...
                            grać w siatkówkę na hali sportowej dwa razy w tygodniu...

Ostatnio przeglądałem plakietki i znaczki z dawnych rajdów pieszych,
                            na jednym z nich było napisane:
                            "Ruszaj się bo zardzewiejesz"

Pozdrówka!
                            • Gość: Fredek Re: powrot z urlopu! IP: *.leipziger-messe.de 25.09.08, 10:36
                              zamknięty
                              Siatkowka w nowej hali ?

I jak tam jest ?
                              Przynajmniej normalnie wysoko , a ni jak w starej auli :)
                              • Gość: miki Re: powrot z urlopu! IP: *.olsztyn.mm.pl 25.09.08, 14:17
                                zamknięty
                                powrót z urlopu....wróciłem z krainy Jaćwingów ,czyli z Łotwy..
                                to dopiero ciekawa kraina !!
                                miasta z drewna !!
                                kto chce zobaczyć jak wyglądały miasta przed 1 wojną .polecam.
                                oczywiscie pisze tu o peryferiach, bo centra nowoczesniejsze, nawet 4 piętrowe
                                sie zdarzają ..hihihiii!
                                • ak_7 Re: powrot z urlopu! 25.09.08, 20:49
                                  zamknięty
                                  A ja właśnie przed godziną wróciłem z Olsztyna.
                                  Pogoda niestety nie dopisała, ale za to byłem w nowej sali. Całkiem, całkiem nie
                                  powiem. Dzeiciaki, znaczy się nowa generacja grała w siatkę aż miło. Szkoda, że
                                  nie mieliśmy takich możliwości i zagrywkę trzeba było robić praktycznie z pola.
                                  Szkołę malują nawet jak deszcz pada. Zobaczymy efekty
                                  • Gość: Teresa Re: powrot z urlopu! IP: 92.50.105.* 25.09.08, 21:17
                                    zamknięty
                                    pamietajmy, ze dobre warunki do uprawiania sportu to nie wszystko,
                                    wazniejszy jest duch i chec sukcesow. A niestety czesto brak go
                                    mlodziezy... Zobaczymy co nasi mlodzi siodemkowicze pokaza, juz nie
                                    beda mogli narzekac... Sala jest niesamowita to trzeba przyznac.

Szkoda, ze w Olsztynie jest taki slaby klimat, zimno i
                                    mokro...Pozdrowko
                                    • Gość: Fredek Re: powrot z urlopu! IP: *.l.pppool.de 25.09.08, 23:05
                                      zamknięty
                                      Znowu w domu ...

Ej tam ... jak jestem w Olsztynie prawie zawsze swieci slonce.

Jaki slaby klimat ?

W lato Slonce , na zime snieg.

Chociaz przez "dziure oconowa (?)" i tak wszystko sie poprzewracalo i nie
                                      wiadomo gdzie i kiedy jest jakas tam pogoda.
                                      • Gość: wskh sport IP: *.cable.ubr07.hawk.blueyonder.co.uk 26.09.08, 01:08
                                        zamknięty
                                        Kto jest naszym - siódemkowym - najwybitniejsztym sportowcem?
                                        • Gość: Fredek Re: sport IP: *.dip.t-dialin.net 26.09.08, 10:24
                                          zamknięty
                                          Ze szkoly nie wiem ...

Ale na Baltyckiej mieszkal w naszym domu Lubiejewski ...
                                          Swego czasu 1976 zloty medal na olimpiadzie w Montrealu.

A z Absolwentow ?
                                          • Gość: Teresa Re: sport IP: 92.50.105.* 26.09.08, 15:02
                                            zamknięty
                                            dla mnie Zbyszek07

Witaj Fredek w domu, a z tym klimatem to mam duzo racji. Ty
                                            jestes "lisek" i jezdzisz jak jest najlepszy letni okres. Podczas
                                            moich pobytow w Olsztynie dotychczas rowniez zawsze slonko
                                            swiecilo... Dobra pogoda wplywa pozytywnie na humor...
                                            U nas dzisiaj fantastycznie!!! Chce sie zyc i rower z piwnicy
                                            wyciagac. Przyjemnego wypoczynku i pozdrowienia dla Wszystkich
                                            • Gość: LP Re: sport IP: *.dip.t-dialin.net 27.09.08, 19:31
                                              zamknięty
                                              Czesc czy ktos jeszcze ma problemy ze znaleziem naszego forum??
                                          • Gość: wskh Lub IP: *.cable.ubr07.hawk.blueyonder.co.uk 30.09.08, 19:56
                                            zamknięty
                                            Lubiejeewski, ale chyba młodszy, nie ten mistrz Zbigniew. A Co do
                                            siatkarzy to na AP, na przeciwko Rasteńskiego mieszka chyba Maciej
                                            Tyborowski,dawniej sława AZSu i swego czasu trener. Widziałem go tam
                                            kilka razy.
    • Gość: Fredek Nowe zdjecia ... IP: *.l.pppool.de 28.09.08, 13:51
      zamknięty
      www.krenzek.de/Wizyta_w_Szkole/album/index.html
      Teresa przeslala swiezutkie zdjecia z Olsztyna.

Wstawiam je na strone , ale dalsze opracowanie linkow na strone glowna , bedzie
      dopiero za tydzien zrobione.

Nie bede mial czasu w tym tygodniu zeby to dalej opracowac.

Pozdrowienia

Komentarze do zdjec dopisze napewno Teresa.
      • zbyszek07 Re: Nowe zdjecia ... 29.09.08, 09:45
        zamknięty
        Miło widzieć ze sala już żyje...
        Pusta jednak jest smutna.
        Pozdrawiam!
        • Gość: wskh most IP: *.cable.ubr07.hawk.blueyonder.co.uk 30.09.08, 19:43
          zamknięty
          Coś nowego słychać o nowym moście na Długim?
          • Gość: jd Re: most IP: *.acn.waw.pl 01.10.08, 22:01
            zamknięty
            Najwybitniejszym sportowcem na osiedlu był Czesiek Kolpy. Absolutnie.
            Fredek pisał o poście numer 300 000. Ja pamiętam sprzed paru lat
            post numer 300.
            • Gość: wskh 300000 IP: *.cable.ubr07.hawk.blueyonder.co.uk 01.10.08, 22:56
              zamknięty
              To prwie jak 300000 km. na sekundę!
              • zbyszek07 SP 7 02.10.08, 07:06
                zamknięty
                Jutro zaczynamy 39 Rajd Pieszy "Braniewska Jesień"
                Wędrowaliśmy i w szkole....
                Pozdrówka!
                • Gość: miki Re: SP 7 IP: *.wipasz.pl 04.10.08, 11:06
                  zamknięty
                  może cos wiecej o Cześku Kolpy ...?
                  • Gość: jd Re: SP 7 IP: *.acn.waw.pl 04.10.08, 16:11
                    zamknięty
                    Kiedyś było mnóstwo i jest to uwiecznione pod odpowiednim hasłem
                    (Kolpy) w Encyklopedii. Nie wiem ile się tu zmieści, ale oto to, co
                    tam jest
                    "Przypomniałem sobie coś takiego: to musiały być lata 1965-66. Na
                    przeciwko sklepu, chyba w pierwszym domu przy uliczce do Ogródka
                    Jordanowskiego (Al. Przyjaciół 33, na pierwszym piętrze) mieszkał, a
                    raczej chyba wynajmował pokój facet, który miał na imię Czesiek i
                    był studentem wtedy WSR (Wyższa Szkoła Rolnicza). Był niesamowicie
                    energiczny, pomysłowy, wszyscy go lubili. Miał też pasje sportowe, a
                    gdy coś postanowił, to robił to perfekcyjnie. Kiedyś wpadł w szał
                    lekkiej atletyki. To chyba on organizował skoki o tyczce na boisku
                    (tyczkami były długie drewniane baliki), rzut oszczepem (też
                    jakiegoś domowego pomysłu), ale największe wrażenie zrobił rzutem
                    dyskiem, który to dysk gdzieś zdobył (oryginalny), i próbował zmusić
                    całe towarzystwo do uczenia się tego rzutu dyskiem, co jest i
                    trudne, i mozolne, i mało efektowne, więc wszyscy próbowali uniknąć
                    tej nauki, ale on był nieubłagany, i jeśli ktoś chciał pozostać w
                    jego gronie, to musiał ćwiczyć tym dyskiem. Ja – wówczas małolat –
                    byłem Cześkiem zachwycony" (jd).
                    "Czesiek Kolpy był sportowcem i studentem, a w nieco późniejszych
                    czasach został trenerem siatkówki w Kortowie. Rzeczywiście była to
                    osoba bardzo energiczna, ciekawa i kontrowersyjna. Z tego, co na
                    dziś mi wiadomo, to Czesiek pracuje w Pile z młodzieżą, uczy ich
                    tego, co lubi i potrafi, to znaczy siatkówki. Oczywiście robi to ze
                    świetnymi wynikami, dlatego jest gość. W Olsztynie też miał wyniki,
                    ale jak to prawdziwy gość, nie był pokorny, pokłócił się ze
                    wszystkimi ważnymi w klubie AZS Kortowo i wyemigrował. Latem
                    widziałem, jak z całym autobusem młodzieży z Piły przyjechał do
                    Olsztyna, i oczywiście zawitał na Aleję Przyjaciół. Chyba tam ktoś z
                    jego rodziny jeszcze mieszka" (WSKH).
                    "Czesiek mieszkał na pierwszym piętrze AP 33, pod nim bracia Andrzej
                    i Tadeusz Barzdo, a nad nim Krystyna Czasnojc z bratem, którego
                    imienia nie pamiętam. Wszyscy chodzili do Siódemki w latach mniej
                    więcej 1955-1962" (nat). "Jego mama była profesorem na WSR"
                    (Iwona). "Czesiek Kolpy był jak najbardziej uczniem naszej szkoły.
                    Potem trenował wraz z magistrem Doroszukiem siatkarzy w Technikum
                    Budowlanym, w której to drużynie grałem i ja w końcu lat 60-
                    tych"(jf).
                    "Był także moim trenerem siatkarskim. Nieźle nas do roboty zaganiał.
                    Codziennie, a na obozach treningowych kilka razy dziennie. Ale
                    fajnie było i żałuję trochę, że niezbyt wiele ze mnie w tej
                    siatkówce wyszło" (AD).
                    • Gość: Bozenna Re: SP 7 IP: *.ols.vectranet.pl 04.10.08, 23:50
                      zamknięty
                      Masz rację Czesiek Kolpy mieszkał na Al. Przyjaciół 33 z mamą i babcią, ja go pamiętam bardziej z dziecięcych lat, należałam do jego drużyny , musztrował nas niesamowicie codzienne zbiórki w jego ogrodzie zaczynały się od półgodzinnej gimnastyki i pomocy przy budowie szałasów z gałęzi( trzeba było poprawić je codziennie bo liście więdły i były prześwity) pamiętam też wykopaną przez niego głęboką ziemiankę , raz tam weszłam ze strachu wyskoczyłam jak z procy że się zawal wolałam siedzieć w szałasie był bezpieczniejszy. Czesiek jedyny na naszej ulicy miał rower przez siebie przerobiony na wyścigówkę i organizował dla dzieciaków z naszej ulicy wycieczki dookoła Jez. Długiego on na swojej wyścigówce o my za nim na poniemieckich rowerach po dwoje na jednym rowerze, jedna pedałował a druga siedziała na rami a jak nie było ramy to siedziało się w tyle na siodełku, młodsze dzieci za nami na małych rowerkach trzy kołowych. Organizowane przez niego podchody zawsze były naszpikowane zajęciami sprawnościowymi np, trzeba było wejść na drzewo wysoko i znaleźć list z instrukcją gdzie iść dalej lub podpłynąć pod most i na znaleźć list z instrukcją.
                      Czesiu był wspaniałym organizatorem zabaw dla nas i do dziś kocha młodzież i z nimi pracuje.
                      Krysi Czasnojć brat starszy ma na imie Marek a młodszy Andrzej
                      Andrzej i Tadeusz Barzdo krótko mieszkali słabo ich pamiętam po nich wyprowadzili się Kierkiewicze , dziś nie wiem kto tam mieszka

• Gość: jd Re: SP 7 IP: *.acn.waw.pl 05.10.08, 17:28
                        zamknięty
                        Jak więc widać, Czesiek Kolpy kochał dzieci i młodzież, a w dodatku
                        dzieci i młodzieć kochały Cześka.
      • ak_7 Re: Nowe zdjecia ... 06.10.08, 22:01
        zamknięty
        No to jak widzę, Teresa była w szkole prawie w tym samym okresie co ja.
        Sądząc z zaawansowania prac malarskich, byłem chyb +/- tydzień później, a
        malowali nawet w deszczu.
        • ak_7 zdjecie 06.10.08, 22:18
          zamknięty
          Tak to wyglądało :

fotoforum.gazeta.pl/3,0,1502128,2,1.html
          • Gość: miki Re: zdjecie IP: *.olsztyn.mm.pl 08.10.08, 12:48
            zamknięty
            no to rzeczywiście Czesiek jest gosciu !
            • Gość: Fredek Re: zdjecie IP: *.neue-westfaelische.de 10.10.08, 15:00
              zamknięty
              A czy szkola jest juz do konca pomalowana ?
              • zbyszek07 Re: zdjecie 11.10.08, 08:33
                zamknięty
                Może się dziś wyrobię żeby na dzielnicę zajrzeć.
                Pozdrówka!
    • Gość: karolina Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 IP: *.piorunek.pl 12.10.08, 18:25
      zamknięty
      Witam!
      elewacja juz prawie skończona,jest gładka jak "dupcia" niemowlaka
      juz nie jest chropowata.
      Chciałam poruszyć temat wyciętych 25 topoli nad j.Krzywym a mają je
      usunąć wszystkie ; jest w planach modernizacja dojazdu i dojścia do
      plaży ;widok jest okropny aż łzy kręcą się w oku i żal serce
      ściska.może Zbyszek jak będzie na osiedlu to zaliczy spacer nad wodę
      i utrwali to makabryczne przedsięwzięcie,BY
      • zbyszek07 Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 12.10.08, 19:06
        zamknięty
        Niestety,
        nie wyrobiłem się.
        Byłem tylko przy szkole,
        jest odnowiona i pomalowana.
        Zdjęcia w aparacie,
        aparat w samochodzie
        ;p
        • Gość: jd Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 IP: *.acn.waw.pl 14.10.08, 14:35
          zamknięty
          Nie mogłem nas znaleźć, ale już...
          • zbyszek07 Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 14.10.08, 15:44
            zamknięty
            Znowu był naprawiany most nad jeź Długim.
            Stan mostu jest fatalny
            i faktycznie wymaga wymiany na nowy.
            Mam tylko nadzieję że w podobnym do obecnego klimacie.
            • Gość: jd Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 IP: *.acn.waw.pl 14.10.08, 15:53
              zamknięty
              I wszyscy mamy taką nadzieję.
              Niechaj więc tego nie spieprzą.
              • zbyszek07 Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 15.10.08, 09:17
                zamknięty
                Aktualne zdjęcia SP7 z soboty 11-10-2008

fotoforum.gazeta.pl/72,2,708,60879867,85927676,2.html
                Pozdrówka!

• Gość: Fredek Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 IP: *.neue-westfaelische.de 15.10.08, 10:36
                  zamknięty
                  No ladnie pomalowali ...
                  Wszystko wyglada bardzo ladnie.
                  Mam nadzieje ze tak zostanie bez sprayowanych Grafitti.

A dom nauczycielski tez przy oakzji pomalowali ?
    • Gość: Fredek Wycinki Topoli nad Krzywym ... IP: *.l.pppool.de 15.10.08, 21:38
      zamknięty
      Co nad Dlugim zaczeli , ponowili nad Krzywym ...

gazetaolsztynska.wm.pl/Wycinka-drzew-nad-Jeziorem-Krzywym,55888?img_id=3&pg=1#shrtctgal
      Bedzie lyso wygladalo ...
      • Gość: jd Re: Wycinki Topoli nad Krzywym ... IP: *.acn.waw.pl 16.10.08, 14:37
        zamknięty
        Właściwie Olsztyn powinien ogłosić się światową stolicą walki z
        topolami. I nie powinien na tym poprzestać, ale wezwać do
        powszechnej krucjaty przeciw topolom; niechaj i nieoświecone ludy
        dowiedzą się jak wredną topola jest. A Jezioro Długie niech będzie
        dumne, że od niego się zaczęło. Brrrr...
        • zbyszek07 Re: Wycinki Topoli nad Krzywym ... 16.10.08, 14:51
          zamknięty
          tylko starych drzew żal...
          • Gość: miki Re: Wycinki Topoli nad Krzywym ... IP: *.olsztyn.mm.pl 17.10.08, 13:01
            zamknięty
            urodzinowe 100 lat Fredkowi !!! (jutro)
            • Gość: LP Re: Wycinki Topoli nad Krzywym ... IP: *.dip.t-dialin.net 17.10.08, 19:36
              zamknięty
              100 lat juz bylo niech bedzie 200!
              • Gość: Fredek 45 + 45 IP: *.l.pppool.de 17.10.08, 21:50
                zamknięty
                Leszek nie przesadzaj z tymi 200.

100 lat ... w kamieniolomach a reszete na wolnosci.

A u LP za chwilke tez beda urodziny. :)
              • Gość: wskh 200 IP: *.cable.ubr07.hawk.blueyonder.co.uk 17.10.08, 22:45
                zamknięty
                Jak znam Leszka, to na pewno miał na myśli 200 na godzinę!
                • Gość: Teresa 18.10. IP: 92.50.105.* 18.10.08, 09:21
                  zamknięty
                  I ode mnie wszelkiej pomyslnosci dla Fredka.
                  Pozdrowienia dla Wszystkich. Teresa
                  • Gość: jd Re: 18.10. IP: *.acn.waw.pl 18.10.08, 20:43
                    zamknięty
                    Trzysta lat dla Fredka i dla Leszka, bo - bardzo ciekawa
                    ciekawostka, jeśli ktoś jeszcze nie wie - urodzili się tego samego
                    dnia tego samego roku.
                    • Gość: Fredek Re: 18.10. IP: *.l.pppool.de 20.10.08, 07:30
                      zamknięty
                      Dzieki za urodzinowe zyczenia.
                      Ale juz po imprezie i zaraz do pracy ...

Pozdrowienia
                      • Gość: LP Re: 18.10. IP: *.dip.t-dialin.net 20.10.08, 19:24
                        zamknięty
                        Dzieki za zyczenia mnie jeszcze dzisiaj glowa boli.........
                        • Gość: ak Re: 18.10. IP: *.l.pppool.de 20.10.08, 20:51
                          zamknięty
                          To ja też się dołączam - po terminie. Najlepszego i 200/h po kamieniołomach :)
                          Właśnie wróciłem do Internetu po przymusowej przerwie. Telekom znowu
                          "usprawniał" linie, zrywał kable(szybko i sprawnie), kładł światłowody (z
                          wysiłkiem i powoli) itd, itp. Bez komórki nie miałbym przez tydzień nawet telefonu.
    • zbyszek07 Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 22.10.08, 09:01
      zamknięty
      Al.Przyjaciół od jakiegoś czasu zamknięta,
      nie ma wjazdu od Bałtyckiej/Jeziornej.
      Jakieś głębokie wykopy z wymianą rur.
    • zbyszek07 Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 22.10.08, 10:04
      zamknięty
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,708,60879867,86218332,2.html
      • Gość: jd Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 IP: *.acn.waw.pl 22.10.08, 11:26
        zamknięty
        Czy coś nam grozi w związku z tymi wykopami?
        • Gość: LP Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 IP: *.dip.t-dialin.net 22.10.08, 19:26
          zamknięty
          Moze znajda cos z naszych czasow..........
          • zbyszek07 Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 23.10.08, 07:01
            zamknięty
            Myślę że to tylko jakieś przekładanie rury.
            Pozdrówka!
            • zbyszek07 Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 26.10.08, 17:08
              zamknięty
              Podobno jest to wymiana rur burzowych,
              pewnie na tym skrzyżowaniu się nie skończy.
            • Gość: Iwonna Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 19:06
              zamknięty
              W Olsztynie pogodny jesienny dzień, liście spadają, niewiele
              zostało ich na drzewach. Pozdrowienia Iwonna
              • Gość: łajka Re: Ale ściema... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.08, 10:10
                zamknięty
                oti.olsztyn.eu/index.php?
                option=com_content&view=article&id=66:sala-gimnastyczna&catid=3:z-
                ycia-miasta&Itemid=5

Jakoś głupio,tak się wszyscy teraz pysznią. A gdzie jaest dyrektor
                Bajorek? Jeśli dobrze pamięta to za jago kadencji zaczęto
                organizować budowe sali. Ciekawe czy pamiętano o tym i ktoś mu
                podziękował i wspomniał na tym "zlocie" lizusów...
                ps.Co do sali to troche takich obiektów widziałem i na tego typu
                salach zwraca się wielką uwage na akustyke. To co dzieje się z
                pogłosem w tej sali jest niedopuszczalne. Słychać to nawet w
                materiale filmowym.
                • Gość: Teresa Re: Ale ściema... IP: 92.50.105.* 30.10.08, 17:21
                  zamknięty
                  Czesc, spadlismy dosyc daleko do tylu chociaz bardzo ciekawy temat
                  poruszyl Lajka. Najbardziej ucieszylam sie z adresu olsztynskiej tv
                  internetowej. Oczywiscie ogladnelam z wielka przyjemnioscia
                  uroczystosci otwarcia sali.
                  Nauczylam sie w zyciu patrzyc bardzo pozytywnie na wszelkie
                  wydarzenia. Dlatego krytyka dotyczaca akustylki i "lizusow" nie
                  podoba mi sie. Cieszmy sie razem z dziecmi i nauczycielami, z tego
                  wspanialego obiektu i obserwujmy jakie sportowe sukcesy beda nasi
                  siodemkowicze odnosic. Dajmy im pare lat czasu...
                  Qualität jest tez sprawa pieniedzy!!!
                  Pozdrawiam Teresa
                  • Gość: LP Re: Ale ściema... IP: *.dip.t-dialin.net 30.10.08, 18:07
                    zamknięty
                    A ja nie zgadzam sie z okresleniem ze NASZA stara sala byla niska sala na
                    poddaszu!!!co za bzdura.
                    • Gość: Teresa Re: Ale ściema... IP: 92.50.105.* 30.10.08, 19:30
                      zamknięty
                      masz racje LP, co oni ta nasza stara sale gimnastyczna tak
                      szkaluja... Ile to wspanialych chwil tam przezylismy; apele na
                      ktorych Pani Dyrektor nam do wiwatu dawala, rozne wystepy i
                      przedstawienia, sport, bale ect. Wtedy nikt sali nie krytykowal, a
                      my bylismy szczesliwymi dziecmi. Pozdrawiam
                      • Gość: jd Re: Ale ściema... IP: *.acn.waw.pl 01.11.08, 10:32
                        zamknięty
                        Stara sala na piętrze (i to drugim) to była rzecz fantastyczna, i to
                        chyba w skali światowej (nie znam innego przypadku sali
                        gimnastycznej nie na parterze). Kochałem ją nie mniej niż ogródek
                        jordanowski.
                        Natomiast trochę się martwię o to docenienie dyrektora Bajorka,
                        który na imprezie 50-lecia zrobił na mnie jak najlepsze wrażenie i z
                        pewnością ma spory wkład w powstanie nowej sali.
                        • Gość: nl Re: Ale ściema... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 18:35
                          zamknięty
                          Panu Bajorkowi oficjalnie z kwiatami podziękowano podczas otwarcia nowej sali (i
                          nie był to pierwszy raz), proszę się nie martwić o byłego dyrektora, naprawdę
                          jest doceniany, proszę mi uwierzyć!
    • Gość: czlowiek Czesiek Kolpy i jego "nauczyciele" IP: *.pppoe-dynamic.ns.aliant.net 03.11.08, 02:16
      zamknięty
      Bardzo milo czyta sie o Czesku Kolpym, ktory tak swietnie potrafil
      organizowac zabawy sportowe dla mlodszych dzieciakow. Tym bardziej,
      ze naleze do tych, ktorzy robili to samo dla Czeska, kiedy byl malym
      chlopakiem. Nie ulega watpliwosci, ze do lekkiej atletyki wciagnal
      go Danek Zienkiewicz, ktory mieszkal przy ulicy Rybaki 31 na
      parterze. Danek zdobywal liczne medale na mistrzostwach wojewodztwa
      juniorow w pchnieciu kula i rzucie dyskiem. Jako pierwszy w okolicy
      mial w domu prawdziwy dysk juniorski 1.5 kg i jestem pewien, ze
      Czesiek uczyl mlodziez rzucac tym dyskiem, bo Danek uczyl Czeska
      tego samego. Danek ma wciaz zeszyt ze wszystkimi wynikami od
      poczatkow lat 60 z nazwiskami kilkunastu chlopakow z nad jeziora
      Dlugiego z odnotowanymi rekordami zyciowymi we wszystkich mozliwych
      konkurencjach (poza biegiem przez plotki), wlaczajac skok o tyczce
      na boisku szkoly nr 7 (ponad 220 cm) i rzut prawdziwym mlotem.
      Wyrozniajacymi sie lekkoatletami w szkole nr 7 w tamtych latach byli
      miedzy innymi Bronek Zienkiewicz, Rysiek i Zdzisiek Porzuczkowie,
      Wojtek Dobkowski, Radek Dramowicz, Jurek Fatyga, Tadek Pozniak,
      Bobek (Robert Woronowicz). Trzech z tych chlopcow bylo czlonkami
      sztafety 4x60 metrow, ktora pobila rekord Polski w kategorii dzieci
      (do 14 roku zycia).Kariere zawodnicza kontynuowali chyba tylko
      Teresa Paczkowska (rzut oszczepem) i Radek Dramowicz (biegi). Danek
      Zienkiewicz (ur. 1946 rok) mieszka przy al Wojska Polskiego, ale
      bywa na osiedlu prawie co tydzien. Nie uzywa komputera i nie nie
      sledzi na biezaco naszego forum.
      • Gość: jd Re: Czesiek Kolpy i jego "nauczyciele" IP: 193.0.64.* 03.11.08, 15:21
        zamknięty
        Człowieku, wszyscy jesteśmy ci wdzięczni za niesamowitego Cześka
        Kolpy i za wszystkie te nadzwyczajne informacje. Ja dokładnie
        pamiętam i ten dysk, i to skakanie o tyczce na boisku, na które
        wtedy z racji wieku (braku wieku) nie miałem szans, ale które było
        wyznacznikem moich marzeń o tym, jak to będzie, gdy dorosnę.
        • Gość: wskh memory IP: *.cable.ubr07.hawk.blueyonder.co.uk 03.11.08, 20:27
          zamknięty
          To może nowej sali nadamy czyjeś imię? Co Wy na to? Choćby
          nieoficjalnie.
          • Gość: jd Re: memory IP: *.acn.waw.pl 03.11.08, 20:58
            zamknięty
            Czesiek?
            • Gość: wskh Re: memory IP: *.cable.ubr07.hawk.blueyonder.co.uk 04.11.08, 19:15
              zamknięty
              Jeżeli już, to "Cześkówka"!
              • Gość: LP Re: memory IP: *.dip.t-dialin.net 04.11.08, 20:35
                zamknięty
                jd ty musisz pamietac rozgrywane mecze w siatkowke u mnie na podworku!! ja z
                powodu wieku nie moglem z wami grac ,jakis dysk tez mie sie gdzies kojarzy
                • Gość: LP Re: memory IP: *.dip.t-dialin.net 07.11.08, 18:58
                  zamknięty
                  Wszyscy zapadli w zimowy sen...
                  • Gość: Teresa Re: memory IP: 92.50.105.* 07.11.08, 21:31
                    zamknięty
                    ...ale czemu, czyzby zabraklo pomyslow? a moze ABSI od absolwentow.
                    Pozdrawiam
                    • zbyszek07 Re: memory 09.11.08, 11:57
                      zamknięty
                      Most nad Długim jeszcze stoi,
                      ale jego czas się kończy.
                      Ma powstać nowy, na nowych podporach.
                      Nad jeziorem w kilku miejscach więcej dzwigów niż drzew...
                      Trwają prace przy ul Leśnej.
                      Nic nie będzie takie samo...
                      • Gość: jd Re: memory IP: *.acn.waw.pl 09.11.08, 21:04
                        zamknięty
                        To, co pisze Zbyszek brzmi okropnie i okrutnie.
                        Leszek, czy to była siatkówka z tyłu waszego domu na podwórku, i
                        grywał tam Krzysiek Kaim, a zwłaszcza jego siostry?
                        • Gość: LP Re: memory IP: *.dip.t-dialin.net 10.11.08, 20:28
                          zamknięty
                          Zgadza sie ,bywal tez albo bywali Szmeredzcy chyba ich pamietasz ,Stasiek Ulka
                          ..kto jeszcze nie pamietam to bylo w koncowych latach 60-tych cala wiecznosc..
                          • Gość: wskh piłka IP: *.cable.ubr07.hawk.blueyonder.co.uk 10.11.08, 21:54
                            zamknięty
                            A te piłki ze skórzanych pasów, zszywane i wiązana na rzemień,
                            później hit - biedronki, to było coś! Biedronka w sportowym sklepie
                            (wiadomo jakim, bo był jeden!) kosztowała 320 złotych, tak około
                            1975 roku.
                            • Gość: jd Re: piłka IP: *.acn.waw.pl 10.11.08, 22:50
                              zamknięty
                              No to z siatkówką się zgadza. A te pierwsze i najprostsze piłki ze
                              skórzanych pasów były tak zrobine, że w jednym miejscu wystawał spod
                              tej skóry gumowy cycek od gumowego wnętrza, które nadmychiwało się
                              ustnie, a potem zawiązywało czymś w rodzaju sznurowadła.
                              • Gość: LP Re: piłka IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.08, 17:43
                                zamknięty
                                Na wprost sportowego daja teraz dobrze zjesc ,a moze ma ktos zdjecie starego
                                sportowego.
                                • Gość: Fredek Re: piłka IP: *.l.pppool.de 12.11.08, 07:47
                                  zamknięty
                                  freenet-homepage.de/krenzek/1981/kolejka1.jpg
                                  Po prawej "harcerski" po lewej "sportowy" ... a po srodku kolejka za maslem ...
                                  Rok 1981 ...

Musze stare slajdy przejzec . Moze znajde wiecej takich rarytasow ...
                                  • Gość: LP Re: piłka IP: *.dip.t-dialin.net 13.11.08, 20:16
                                    zamknięty
                                    Ja nie mam takich zdjec wszystkie gdzies zginely.
                                    • Gość: wskh krowa IP: *.cable.ubr07.hawk.blueyonder.co.uk 13.11.08, 22:29
                                      zamknięty
                                      Ten sklep z kolejką to była Krowa. Rybol za harcerskim był jeszcze
                                      super, szczególnie akwarium z żywymi rybami!
                                      • Gość: Fredek Re: krowa IP: *.l.pppool.de 14.11.08, 07:26
                                        zamknięty
                                        I troche dlej 1000 i jeden drobiazgow.
                                        Z tych starych sklepow utrzymal sie chyba tam tylko Jubiler.
                                        (No i troche dalej Cepelia i Veritas)

A Rybol to tez byl super ...
                                        • Gość: LP Re: krowa IP: *.dip.t-dialin.net 14.11.08, 15:16
                                          zamknięty
                                          no i staromiejska jest ale nie polecam gorzej niz kiedys...
                                          • Gość: jd Re: krowa IP: *.acn.waw.pl 15.11.08, 17:51
                                            zamknięty
                                            Tak, Staromiejska to nie to, co kiedyś. Kiedyś bywanie w
                                            Staromiejskiej uszlachetniało człowieka.
                                            No i Rybny i ryby w akwarium to była atrakcja, której nie psuły
                                            nawet rybne zapachy.
                                            • Gość: miki Re: krowa IP: *.olsztyn.mm.pl 16.11.08, 13:44
                                              zamknięty
                                              eee no nie... staromiejska nadal jest b przyjemnymi nobliwym lokalem.chociaż
                                              brak mi pianisty,który kiedys pogrywał standarciki jazzowe.
                                              • Gość: LP Re: krowa IP: *.dip.t-dialin.net 16.11.08, 19:08
                                                zamknięty
                                                Te zapachy rybne byly jeszcze do przyjecia ale w hali targowej ...
    • zbyszek07 Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 19.11.08, 13:18
      zamknięty
      aktualne zdjęcia:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,708,60879867,87293280.html
      Pozdrawiam!
      • Gość: jd Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 IP: *.acn.waw.pl 19.11.08, 22:08
        zamknięty
        Piękna nowa sala, ale jeszcze ładniejsze stare korytarze szkoły.
        • zbyszek07 Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 20.11.08, 09:45
          zamknięty
          Całośc ładnie pasuje.
          Dobrze że sala powstała,
          była bardzo potrzebna już od dawna.
          • Gość: LP Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 IP: *.dip.t-dialin.net 21.11.08, 15:00
            zamknięty
            Mimo wspanialych zdjec zbyszka wydaje mi sie ze nasza-klasa stanowi duze
            zagrozenie dla naszego forum.Co wy na to!!
            • zbyszek07 Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 21.11.08, 15:42
              zamknięty
              Tam się ludzie odnajdują,
              a tutaj rozmawiają,
              przynajmniej ze mną tak jest.
              A że najczęściej mówię zdjęciami
              to już inna sprawa.
              Pozdrowienia dla siódemkowiczów!
              • Gość: LP Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 IP: *.dip.t-dialin.net 22.11.08, 20:02
                zamknięty
                To moze oficjalnie zakonczyc dzialanie naszego forum .
                • Gość: jd Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 IP: *.acn.waw.pl 22.11.08, 20:15
                  zamknięty
                  Czy ty Leszek masz jakieś zaburzenia?
                  Czy coś ci nie poszło w pracy?
                  • Gość: Bartek Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.08, 11:17
                    zamknięty
                    Propozycja LP jest cokolwiek daleko idąca. Wolałbym, żeby pomysł się
                    nie przyjął.

A na naszej klasie zarejestrowani są tylko niektórzy, bo np. innym
                    jest z tym nie po drodze albo średnio im uchodzi.

Pozdrowienia
                    • Gość: jd Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 IP: *.acn.waw.pl 23.11.08, 15:16
                      zamknięty
                      To forum istnieje chyba z 7-8 lat. Ma chwile lepsze i gorsze, okresy
                      aktywności i okresy wyciszenia, przypływy wspomnień i odpływy w
                      senność. Nie krzyżuje się, nie rywalizuje i nie przeszkadza Naszej
                      klasie. Chyba nie trzeba tego gwałtownie zmieniać i chyba tak może
                      pozostać aż do 100-lecia szkoły, a potem zastanowimy się ewentualnie
                      co robić dalej.
                      I niech ktoś założy część kolejną.
                      • zbyszek07 Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 23.11.08, 19:19
                        zamknięty
                        Jestem na naszej klasie,
                        ale tak naprawdę to co to zmienia.
                        Forum SP7 to jest jednak coś innego
                        i mam nadzieję że będzie trwało...
                        ale to zależy tylko od nas,
                        siódemkowiczów-forumowiczów.
                        • Gość: jd Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 IP: *.acn.waw.pl 25.11.08, 09:42
                          zamknięty
                          Niechaj zgodnie z tradycją Leszek, albo Fredek, albo Allan, albo
                          jeszcze ktoś zaloży nowy wątek.
                          • Gość: jd Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 IP: *.acn.waw.pl 26.11.08, 08:48
                            zamknięty
                            Hop.
                            • Gość: jd Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 IP: *.acn.waw.pl 26.11.08, 23:10
                              zamknięty
                              I znowu hop.
                              • Gość: jd Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 IP: *.acn.waw.pl 28.11.08, 22:12
                                zamknięty
                                Padł Mięsny, padł kiosk Ruchu istniejący w miejscu odwiecznym,
                                natomiast interesująca i optymistyczna jest trwająca od wieków (choć
                                ja pamiętam jak go w ogóle nie było) kariera wielokrotnie
                                przebranżowywanego (choć w zbliżonym zakresie) pobliskiego
                                papiernika, w którym ostatnio kupiłem blachę na szczupaki.
                                • rita100 Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 28.11.08, 22:21
                                  zamknięty
                                  Wszystko pada jd , nie tylko mięsny padł, mamy kryzys ogólnoświatowy.
                                  Korzystając z okazji, zapytam się czy mieliście w szkole, w klasie jeszcze
                                  prawdziwych gwarujących Warmiaków ? Czy pamiętacie takich.
                                  • zbyszek07 Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 29.11.08, 16:25
                                    zamknięty
                                    Ja nie pamiętam w szkole,
                                    poza szkołą to i owszem.
                                    • Gość: jd Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 IP: *.acn.waw.pl 29.11.08, 20:47
                                      zamknięty
                                      I ja w szkole nie pamiętam, a poza szkołą też i owszem.
                                      Rita, nie daj się za bardzo zwieść temu powszechnemu kryzysowi. W
                                      końcu dym opada i wszystko co trzeba wypływa na spokojne i szerokie
                                      wody tego co być powinno.
                                      • rita100 Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 29.11.08, 22:23
                                        zamknięty
                                        Tak czekając na nowy wątek, to się zapytam, czy wiadomo wam dlaczego nie
                                        chodzili do szkoły ? Może byli to starzy ludzie i bezdzietni ?

jd, nie zmieniłes się, na wszystko patrzysz bez emocji. A tu przecież nie ma
                                        dymu bez ognia :) Mięsny padł jednak.
                                        • Gość: jd Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 IP: *.acn.waw.pl 29.11.08, 22:47
                                          zamknięty
                                          Do szkoły pewnie chodzili, ale zapewne przeważał element napływowy,
                                          taki jak ja.
                                          Patrzę z emocjami, ale skutecznymi i mobilizującymi. Mięsny padł,
                                          ale prawdę mówiąc, on był na to skazany. Po pierwsze, powstał już w
                                          nowych czasach, w których padanie jest czymś noramlnym i
                                          wkalkulowanym, a po drugie, właściciel chyba nie wkładał w Mięsny
                                          odpowiedniej ilości serca. Sto razy bardziej martwi mnie upadek, a
                                          właściwie przeniesienie kiosku w nowe miejsce. A twoja firma daje
                                          radę?
                                          • rita100 Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 29.11.08, 23:16
                                            zamknięty
                                            Nie mam na co narzekać, alkohol nie przeterminuje się, a wina czym starsze tym
                                            lepsze. Na mięsny czy spożywczy nigdy bym się w dzisiejszych czasach nie
                                            porwała. Zauważyłam inny styl zycia. Prawie wszyscy siedza przed komputerami,
                                            ledwo co wyjdą na pole, gorzej nawet przez okno się nie wychylą, a jak wyjdą to
                                            tylko samochodem do marketów.
                                            Nie ma ludzi, puste chodniki. Nawet nie ma kogo złapać i wciągnąć na siłę do
                                            sklepu;) Jeszcze liczę na starą wiarę, ale i ona ubywa, profesorek tez zachodzi
                                            rzadko, bo juz i jemu nie ma kto pożyczać pieniędzy.
                                            Czasami pojawi sie nowy klient, a jak się pojawi to znów okazuje się, że ma AIDS
                                            i potem oglądam przez cały dzień w telewizji jego portret. Nudno się robi w
                                            mojej okolicy. Zamieniam się w czytelnię, więc ludzie porządkując swoje lokum
                                            czasami mi podrzucą ksiązki, zamiast wywozić pod Dworzec Główny gdzie na
                                            straganach sprzedają jako najtańsze. Tak jakoś mi leci.

A w Olsztynie jak widać zmiany, zmiany, remonty, autostrady z wiaduktami, wieże
                                            ratuszowe i kominowe, sale gimnastyczne, Orliki przyszkolne itd :)
                                            I wszystko zdrowe jak ryba ;))))

Nie martw się tak upadkiem kiosku, na to miejsce można przyszkolny pomnik
                                            postawić. A właśnie macie szkolny pomnik ? Moda jest teraz na pomniczek
                                            siusiającego chłopczyka w mundurku szkolnym. Takim podobnym do tego z Brukseli ;)
                                            • Gość: jd Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 IP: *.acn.waw.pl 29.11.08, 23:22
                                              zamknięty
                                              Jest słynne popiersie Kruczkowskiego, ale w środku szkoły.
                                              No to pięknie, że jakoś ciągniesz w tym trudnym fachu.
                                              A stoiska z książkami przy dworcu to piękna kopalnia białych,
                                              czarnych i czerwonych kruków. Co jakiś czas tam bywam i mam drobne,
                                              ale cenne osiągniecia.
                                              • Gość: Fredek Re: Szkola Nr. 7 Odc. 78 IP: *.l.pppool.de 30.11.08, 09:23
                                                zamknięty
                                                Zamykam czesc 78 i otwieram za chwile 79 ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka