Gość: majkel IP: *.chello.pl 10.05.10, 19:40 Opolanie - odkryjcie zalety roweru i spacerków :) Tańsze, zdrowsze, szybsze... :) a wy jak tymi autami jak stado owiec na polanie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pan Janek Re: Opole zakorkowane: jest źle, będzie gorzej IP: 77.223.231.* 10.05.10, 20:13 A mnie przejazd do pracy z Witosa do Bierkowic zajął dzisiaj raptem 20min. (7.30-7.50), już dawno nie jechałem tak krótko. Z powrotem o 16-ej też puściutko. O jakich wy korkach mówicie? Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman bus pasy - pilnie potrzebne 10.05.10, 20:17 ul. Ozimska - co najmniej od Katowickiej do Reymonta /wydzielenie po jednym pasie wyłącznie dla autobusów/, ul. Sienkiewicza, Oleska, Żeromskiego, Reymonta - co najmniej w godzinach 7.00-8.30 i 15.00-17.00 /w tym wypadku zamknięcie tego odcinka dla innych pojazdów/, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca2 Re: bus pasy - pilnie potrzebne IP: 77.223.242.* 10.05.10, 20:34 Nie bylo żadnego usprawnienia ruchu. Stałem na Oleskiej od Solarisa w kierunku skrzyżowania z Nysy Łużyckiej pol godziny, bo szanowna policja puszczała przez skrzyżowanie tylko auta jadące Nysy Łużyckiej. A auta z Oleskiej stały i stały. Gdyby byly włączone światła to stałbym w tym korku 8 minut. Gdzie jest tu jakieś usprawnienie ruchu pytam ????? !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bicykler Jaki Prezydent, takie Miasto... IP: *.182.97.95.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.05.10, 20:41 Nihil Novi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeb Re: Jaki Prezydent, takie Miasto... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.10, 21:20 i tak oto Hamulec zahamował też ruch w mieście, brawo, kiedy wybory? Odpowiedz Link Zgłoś
rilian tempo robót, jak widać, powala!!! 10.05.10, 20:55 na filmiku praca wre! dziesiątki robotników i kilkanaście maszyn pracuje w pocie czoła!!! tylko nie mówicie mi, że panowie kończą o 15 i idą do domów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znafca Re: tempo robót, jak widać, powala!!! IP: *.adsl.inetia.pl 19.05.10, 10:50 rilian napisał: > tylko nie mówicie mi, że panowie kończą o 15 i idą do domów. nie. panowie nie koncza o 15. panowie jak kazdy porzadny drogowiec koncza o 14.30 a o 15 to panowie sa juz w drodze do domu lub piwiarni. i to by bylo na tyle w temacie organizacji pracy. a wy drodzy opolanie posluchajcie premiera tuska i zapamietajcie kto to wszystko spieeprzyl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajker Re: Opole zakorkowane: jest źle, będzie gorzej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.10, 21:38 Najwyższy czas przesiąść się na rowery. Wtedy korki nam nie straszne. Jak to dobrze, że w Opolu w ostatnich latach powstało tyle nowych ścieżek i szlaków rowerowych. Teraz są jak znalazł. Przemieszczanie się przy pomocy roweru jest tańsze, zdrowsze i szybsze. Wystarczy tylko odkurzyć swojego "górala", ubrać wygodne ubranie i można wyjeżdżać na ulice Opola. Kierowcy zamknięci w blaszanych pudełkach, mogą nas bajkerów pocałować w szprychę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phihp Re: Opole zakorkowane: jest źle, będzie gorzej IP: 77.223.238.* 10.05.10, 22:10 Ścieżki rowerowe... Z tymi świętymi krowami łażącymi po nich... Spróbuj przejechać przez pełen pieszych most na Odrze. Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Opole zakorkowane: jest źle, będzie gorzej 11.05.10, 07:30 most na odrze. zabawny przykład na traktowanie ludzi. tu z trudem mijają się dwie osoby, bo piesi mają ścieżki węższe od rowerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pk Re: Opole zakorkowane: jest źle, będzie gorzej IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.10, 12:29 Dokładnie tak to wygląda. Dwie osoby się nie wyminą a jak idzie mama z dzieckiem w wózku to już całkiem. Ale ścieżka jest, a jakże... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk postawić ogródki piwne IP: *.punkt.opole.pl 10.05.10, 21:41 to może zamknąć te zakorkowane ulice i zrobić tam ogródki piwne? przynajmniej wesoło będzie, a ludziom prezydenta coś tam też skapnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chello Nawet największy remont kiedyś sie skończy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.10, 22:03 Remonty w Opolu nie będą trwały wiecznie. Myślę, że możemy liczyć na piorunujący efekt końcowy: Kliknij, aby dowiedzieć się więcej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeoll Re: Opole zakorkowane: jest źle, będzie gorzej IP: 77.223.234.* 10.05.10, 22:33 otóż to ktoś tam się wypowiadał, że z centrum na zaodrze musiał jechać 45min w korku ja od dwóch lat jeżdżę rowerem z zaodrza do grudzic do pracy i zajmuje mi to tylko 20-25min tanio, szybko i przyjemnie im więcej osób to zrozumie, tym mniej będzie korków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Opole zakorkowane: jest źle, będzie gorzej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.10, 22:37 można rowerem, piechotą, gondolą. można piastować ognisko domowe nie wychodząc z domu. Proponuję opolskie antynoble. pierwsza kandydatura - planiści remontów ulic i badań przepustowości skrzyżowań /w zanadrzu mają jeszcze reperowanie dziur, już oznaczonych/.druga kandydatura - pan co strzeże rozkradzione taśmą czerwoną i straż na straże wysyła /czy swego tak strzeże?/. trzecia dla nosa, co źródło smrodu wychwyci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rahl nie kazdy moze jechac rowerem! IP: 109.243.139.* 11.05.10, 09:24 nie piszcie glupot - ja np potrzebuje do pracy sporo narzędzi i materiałów. Ciekawe jak to wezmę rowerem -.- Teraz tylko tracę przez te korki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rowerzysta Opole zakorkowane: jest źle, będzie gorzej IP: 188.33.45.* 11.05.10, 00:26 Na rowery, na rowery!!!! :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puch Re: Opole zakorkowane: jest źle, będzie gorzej IP: 188.33.45.* 11.05.10, 00:42 Dzisiaj w sklepie, w którym pracuję dwóch klientów stwierdziło, że wyciąga z piwnicy zakurzone rowery, bo to co się dzieje na ulicach to jedno wielkie nieporozumienie. Oby takich było więcej:) Na rowery zatem!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pk Re: Opole zakorkowane: jest źle, będzie gorzej IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.10, 12:31 Na rowery jak najbardziej, tylko nie po chodnikach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Opole zakorkowane: jest źle, będzie gorzej IP: 217.197.71.* 11.05.10, 08:22 cóz mieszkam na Zaodrzu, pracuję na końcu Głogowskiej.... normalnie rano jak jadę to zajmuje mi to max 15 minut jak wracam to 30-35 minut wczoraj jak jechałem to rano bez zmian ale droga powrotna... 59 minut z zegarkiem w ręku.... jak to dobrze że sam sobie określam kiedy jestem na firmie, nie musze byc tam codziennie :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: Opole zakorkowane: jest źle, będzie gorzej IP: 217.197.71.* 11.05.10, 08:24 a co do fanów rowerów... fajny pomysł ale nie dla każdego raz sobie pojechałem rowerkiem, w garniturku, pod krawatem... i niegdy więcej tego nie zrobię, to nie jest dla faceta po 40 w garniaku... rekreacyjnie sobie pojeżdżę ale nie do firmy gdzie musze być wymuskany i wypicowany żeby nie przynosić sam sobie wstydu przed klientami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opolanka Opole zakorkowane: jest źle, będzie gorzej IP: 217.173.195.* 11.05.10, 08:42 Przesiadka na rower byłaby rozwiązaniem najtańszym i zdrowszym gdyby nie: 1. pogoda ! Co chwilę pada deszcz... 2. jazda rowerem po ulicach miasta jest niebezpieczna 3. gdzie ten rower bezpiecznie zaparkować (zdarzają się przecież częste kradzieże) i nie zastanawiać się cały dzień czy jeszcze stoi w miejscu, w którym go zostawiliśmy? 4. przejażdżka w butach na obcasach, spódnicy, generalnie w biurowym ubraniu, do najwygodniejszych nie należy, a i też nie można się czuć świeżo przez cały dzień... 5. wszystko powyższe powoduje stres, a po co się stresować z samego rana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Re: Opole zakorkowane: jest źle, będzie gorzej IP: *.mofnet.gov.pl 11.05.10, 09:19 normalnie z pracy wracałam jakieś 30 minut, w przypływach jakiejś fali szczęścia było to nawet minut 20.. wczoraj - GODZINĘ! autobus wlókł się jak żółw.. i chętnie bym się na rower przesiadła, gdybym miała go w opolu, a niestety nie mam.. można było lepiej zorganizować te remonty, bo to co się dzieje, to masakra! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r.s. Re: Opole zakorkowane: jest źle, będzie gorzej IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.10, 09:36 Ale jak rozpatrywano pomysł kolejnego mostu na Odrze to cała banda buraków, również na tym forum krzyczała, że Opole jest za małym miastem i nie trzeba, jak jest takie małe to czemu brak alternatywy generuje paraliż ruchu w mieście??? Pomijając fakt, że normalnie też nie bywa różowo, a samochodów z każdym rokiem będzie przybywać, polskiemu rynkowi jeszcze daleko do nasycenia w tym względzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YoYo Re: Opole zakorkowane: jest źle, będzie gorzej IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.10, 22:49 Również gdyby nie fakt, że wielu ludzi pracujących w Opolu mieszka po kilkadziesiąt kilometrów poza Opolem i są skazani na samochód. Uprzedzając pytanie - najpierw muszę się dostać na stację kolejową (5 km przez las), potem pociąg (nie wiadomo, czy jest odwołany, czy tylko opóźniony), potem MZK (normalnie samochodem mam 40 minut, a komunikacją publiczną około 3 godzin - niech żyje skomunikowanie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadowlony:) Opole zakorkowane: jest źle, będzie gorzej IP: *.ip.netia.com.pl 11.05.10, 09:37 mam nadzieję ,że w najbliższych wyborach podziękujemy aktualnym włodarzom miasta za spryt i umiejetność przewidywania....koniec z hamulacami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felicja jest źle, będzie gorzej - ale my przetrwamy IP: 77.223.235.* 11.05.10, 10:08 po jednych nieudacznikach nastaną inne z "grupy oCIEPY" i będzie tak samo tylko inaczej. Jeśli za nieudolność nie idzie się siedzieć tak samo jak za korupcje - bo jedno i drugie działa na szkodę społeczną - to nie ma szans na jakiekolwiek zmiany. Mierny miernego zastąpi i tyle z tego wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
raid.op Re: Opole zakorkowane: jest źle, będzie gorzej 11.05.10, 10:18 Bystrym być nie trzeba aby wiedzieć, że zamknięcie Piastowskiej spowoduje korki i że objazdy bocznymi trasami niewiele pomogą. W takim razie czy jest to argument za tym aby Piastowskiej nie remontować? Hamulcom w wyborach to ja i tak podziękuję ale na pewno nie za to, że Piastowska, pomimo wielu niedogodności, w końcu będzie przypominać ulicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okaz Re: Opole zakorkowane: jest źle, będzie gorzej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.10, 12:21 Hamulcom na wyborach DZIĘKUJEMY !!!!! Opole czas na REAKTYWACJĘ ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Opole zakorkowane: jest źle, będzie gorzej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.10, 12:23 Opole potrzebuje reaktywacji , młodej krwi ! AKTYWNEJ nie HAMULCA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
cezner Na rowery 11.05.10, 12:22 Prawda jest taka, że jakieś 80% ludzi mogłoby swobodnie przesiąść się na rowery i nie musi wcale poruszać się samochodami czy autobusem. Tylko lenistwo w tym przeszkadza i mylne przekonanie, że to nie przystoi wsiąść na rower w garniturze czy w szpilkach. No i oczywiście może przeszkodzić brak odpowiedniego roweru, bo rower na miasto to nie wypicowany 'góral' za 3 tyś zł, ale najlepiej kilkuletni, tani, mocno używany rower. Ale może właśnie te korki są szansą dla ludzi na odkrycie roweru. I może właśnie te korki są także szansą na to aby decydenci z władz zrozumieli, jak ważna jest odpowiednia infrastruktura rowerowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bili Re: Na rowery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.10, 12:48 cezner głupoty piszesz , rower kosztuje ! no chyba , że ty z Hamulcowych wynagrodzeń za pracę 1 Odpowiedz Link Zgłoś
cezner Re: Na rowery 11.05.10, 13:28 A ile kosztuje codzienny dojazd samochodem do pracy? A ile kosztuje bilet miesięczny na autobus? Na benzynę Cię stać a na gruchota na miasto Cię nie stać? Inwestycja w rower szybko Ci się zwróci. I jeszcze twoja kondycja na tym zyska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: Na rowery IP: 217.197.71.* 12.05.10, 13:44 dalej głupoty piszesz.... juz się widze jak w garniturku lece na rowerze na drugi koniec miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ociec Re: Na rowery IP: *.punkt.opole.pl 12.05.10, 19:55 już Cię widzę jak zabierasz jedno dziecko z przedszkola na kierownicę roweru a drugie ze szkoły do koszyka - Prawda jest taka, że czyjąś głupotę - czyli ludzi planujących remonty dróg w Opolu - nie należy popierać - ale im się przeciwstawić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mobber Re: Na rowery IP: *.chello.pl 12.05.10, 21:46 To ja zadzieram kiece i też na kole lece Odpowiedz Link Zgłoś
cezner Re: Na rowery 13.05.10, 12:11 Ależ proszę bardzo: www.zm.org.pl/?a=nl_przyczepka I na własne oczy widziałem w Holandii mamusie na rowerze z dwójką dzieci i furą zakupów. Inna sprawa, że po opolskich drogach z takim zestawem raczej trudno się jeździ. Ale przecież nie każdy rano odwozi dziecko do żłobka czy przedszkola. Żeby było jasne, też uważam że jaśnie nam panujący Tyka jest myślącym inaczej i dawno powinien zostać wyp... z MZD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex Re: Na rowery IP: 77.223.235.* 16.05.10, 20:32 na razie pogoda nie pozwala ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Na rowery IP: 77.223.235.* 18.05.10, 09:04 taaa...w taką pogodę pomysł idealny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Opole zakorkowane: jest źle, będzie gorzej IP: *.punkt.opole.pl 15.05.10, 21:07 ROZWIĄZANIEM OPTYMALNY I NAJBEZPIECZNIEJSZYM JEST RONDO !!! Nawet śmiertelne wypadki (skrzyżowanie obwodnicy z Oleską) nie docierają do ludzi mało rozgarniętych. Blokady (światła) skutecznie blokują ruch w samym mieście i na obwodnicy, omijanej z powodu tych zapór. Wreszcie - ronda zastąpiły światła w w innych krajach Europy, może to was w końcu zmusi do myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Opole zakorkowane: jest źle, będzie gorzej IP: 184.82.18.* 16.05.10, 23:37 Na Ozimskiej można było po jednej stronie wiaduktu zorganizować ruch dwukierunkowy ale ponieważ Tesco nie przyłożyło złotówki to zamknęli na pół roku. Przy okazji Rejtana oraz Głogowską trzeba będzie remontować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowca Re: Opole zakorkowane: jest źle, będzie gorzej IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.10, 21:33 Ale jakoś spokojniej się na drogach zrobiło, a może to kwestia pogody? Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze_lola w Opolu ani rowerem ani autem 18.05.10, 11:37 my, Opolanie władzom miasta pięknie podziękujemy na wyborach - za te wszystkie chamskie odzywki kolesia Tyki, za te wszystkie ściezki rowerowe, za te wszystkie nowe piękne parki i tereny zielone ... Drogi Prezydencie i Radni na was to będą głosować tylk owłaściciele dużych hipermarketów, bo to co robicie dla zwykłych szarych mieszkańców to kompletna żenada. nie pozdrawiam i do zobaczenia na wyborach Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze_lola rowerem? 18.05.10, 11:42 jeżdżę codziennie rowerem, gdzie są te ściezki rowerowe?? jest kilka odcinków, które zaczynają się nagle i równie nagle kończą się w dupie jeża. jest cholernie niebezpiecznie. była remontowana 1maja, skrzyżowanie Ozimskiej i Plebiscytowej, gdzie są k.rwa nasze ścieżki rowerowe? myślicie, że na Piastowskiej, czy Ozimskiej je zrobią? hahahahaha tak będą mówić przed wyborami, a potem .. wielka lipa na kolejne kilka lat. niech ich szlag Odpowiedz Link Zgłoś
cezner Re: rowerem? 18.05.10, 18:46 Ścieżek rowerowych nie będzie. Tzw "władze" stwierdziły, że nie ma na nie miejsca w Opolu. Ale miejsca parkingowe na chodniku to się na 1 maja znalazły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figa Re: Opole zakorkowane: jest źle, będzie gorzej IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.05.10, 11:51 Niestety spacerki i rowery nie są rozwiązaniem .Nieporadność decydenta i brak wyobrażni sprawił,że przejazd przez miasto jest katorgą.Mści się brak decyzji o budowie nowej przeprawy przez Odrę,most łączący Szczepanowice z wyspą Bolko jest praktycznie nie eksploatowany,wystarczyłaby tu kładka spacerowa z parkingiem po str. Szczepanowic.A może pana Zembaczyńskiego z p.Tyką wysłać na rekonesans w godzinach szczytu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wykształcony Opole zakorkowane: jest źle, będzie gorzej IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.10, 16:03 Opole zamieszkuja barany, które zasługują na syf, który robi wybrana przez nich ekipa ratuszowych nieudaczników Odpowiedz Link Zgłoś
logika111 Opole zakorkowane: jest źle, będzie gorzej 22.05.10, 10:32 Wczoraj i przedwczoraj aż jeden człowiek pracował przy remoncie drogi. Takie tempo to skandal Odpowiedz Link Zgłoś
eve891 Re: Opole zakorkowane: jest źle, będzie gorzej 28.05.17, 14:18 Sama jeżdżę bardzo dużo na rowerze, polecam zainwestować , osobiście skorzystałam z asortymentu www.rowerisport.pl Odpowiedz Link Zgłoś
tomeczek019 Re: Opole zakorkowane: jest źle, będzie gorzej 27.06.17, 22:27 Polecam zajrzeć na stronkę www.rowerisport.pl Zapadła mi w pamięci, dla osób pasjonujących się rowerami warto zajrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś