Gość: jozech IP: 77.223.232.* 13.07.10, 14:55 Rżnę wariata stołkowo-szlezjerskiego a później żem ciężko zdziwiony iż dostaję pomidorem w ryj. Esencja tępoty i braku instynktu samozachowawczego u tzw. richtik ślonzorów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: iko Rasch: nikogo nie chciałem urazić IP: *.chello.pl 13.07.10, 14:58 Moja córka ma 6 lat i znalazłaby lepsze argumenty, zeby to wytłumaczyć, siedziałeś pan u siebie w zapiecku i ogladałeś pewnie co się dzieje na forach. No panie magazynierze wiecej wiary w wyborców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Raz a skutecznie! IP: *.chello.pl 13.07.10, 15:18 Tu nie ma co dyskutować - polskie partie muszą się zjednoczyć choćby tylko na liście - dwie góra trzy listy i Poszukiwacze Kultury skończą swoje rządy. Są przy korycie dzięki rozproszeniu polskich głosów - na liście każdy swego reprezentanta pozna i swoje głosy dostanie a nie będzie rozproszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ika Rasch: nikogo nie chciałem urazić IP: *.chello.pl 13.07.10, 15:41 Chcieli sie zjednoczyć,i to im nie wyszło. A tak nawiasem mówiąc, ciekawe kto podpuscił Rascha do takiego strzału w plecy,a może to wojna niemiecko- niemiecka , starzy nie odpuszczają. A moze BdV, bo za starych niemieszków, do tego by nie doszło. Jesteście skończeni w tym regionie, ale tylko dzięki sobie! Trzeba liczyć na mądrość SLD i może PO, bo to już koniec niewydolnych rządów pseudo niemców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolek Rasch: nikogo nie chciałem urazić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.10, 15:54 To jest idiotyczne tłumaczenie panie Rasch. Nie rób pan durniów z ludzi, wystarczy że z siebie pan już zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mobber Re: Rasch: nikogo nie chciałem urazić IP: *.chello.pl 13.07.10, 16:06 Skoro pan nie przewidział skutków swojego listu to znaczy ze nie ma pan talentu do funkcji ktora pan ma Honorowy niemiec powinien sie podac do dymisji i zając sie spiewaniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Rasch: nikogo nie chciałem urazić IP: *.pools.arcor-ip.net 13.07.10, 16:02 Pieprzycie "trzy po trzy" ! 99 % Slązaków (tych prawdziwych) i tych z mniejszości niemieckiej popiera w tej sprawie Norberta Rascha.Ten odważył się głośno powiedzieć co wszyscy myślą od dawna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mon Re: Rasch: nikogo nie chciałem urazić IP: *.chello.pl 13.07.10, 20:53 kłamiesz- moja rodzina mieszka to "od zawsze" i moi przodkowie walczyli w Powstaniach i na pewno nikt z naszej rodziny, ani z ludźmi, którzy również mieszkają na tych terenach od dawna- tak nie myśli. jak się komuś nie podoba , to może wyjechać- ale nie wciskajcie kitu, że "prawdziwi Ślązacy" tak myślą. Mojej babci, jak i innym, zabroniono wtedy mówić po polsku- musiała się z tym ukrywać- teraz nie może uwierzyć, że taki ktoś jak Rasch wypisuje takie bzdury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Rasch: nikogo nie chciałem urazić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.10, 16:02 Z wypowiedzi pana Rascha wynika, że nie zdawał sobie sprawy z tego jak list zostanie odebrany, czy ten Pan kpi, czy o drogę pyta? Poza tym, trzeba umieć ponosić konsekwencje swoich czynów, przecież tego uczymy nasze dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sk Kto sieje wiatr, ten zbiera burzę. IP: 194.29.181.* 13.07.10, 16:20 Herr Rasch dał do pieca na całego. Był święty spokój, to musiał niepotrzebnie dymu narobić. Teraz zbudziły się PISiory i zacznie się jeden wielki cyrk. I po co to komu było? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vilnius Re: Kto sieje wiatr, ten zbiera burzę. IP: *.dip.t-dialin.net 13.07.10, 17:39 > Był święty spokój, to musiał niepotrzebnie dymu narobić. Nie bylo spokoju, bo to wlasnie wasze obchody rocznicy robia niespokoj u Slazakow. To kresowiacy beda upamietac jak to ich przodki walczyli o Slask??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozech Re: Kto sieje wiatr, ten zbiera burzę. IP: 77.223.232.* 13.07.10, 18:01 Kresowiaki będą upamiętniać, kresowiaki będą temperować psedłomnimiyckie oszołomstwo, kresowiaki będą pilnować, żeby na Annabergach żadne czyścikible z syndromem sługusa ani nie hajlowały ani nie kaleczyły w 'języku ojców' o pragermanizmach. Komprende kundelki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Schlesiertum Re: Kto sieje wiatr, ten zbiera burzę. IP: *.dip.t-dialin.net 13.07.10, 18:14 > kresowiaki będą pilnować, żeby na > Annabergach żadne czyścikible z syndromem sługusa ani nie hajlowały > ani nie kaleczyły w 'języku ojców' o pragermanizmach. Tak, do tej pory to tylko kresowiacy (z pochodzenia ukrainskiego) hajluja na slaskim Annabergu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Re: Kto sieje wiatr, ten zbiera burzę. IP: 194.29.181.* 13.07.10, 18:35 Vilnius napisał: Nie bylo spokoju, bo to wlasnie wasze obchody rocznicy robia niespokoj u Slazakow. To kresowiacy beda upamietac jak to ich przodki walczyli o Slask??? Nie było spokoju? No to teraz dopiero zobaczysz, naiwniaku, jak wygląda brak spokoju, gdy się PIS-uary do zadka Wasser-Polakom spod znaku MN dobiorą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisuar PiSt euch nicht in die Hose IP: *.dip.t-dialin.net 13.07.10, 18:56 PiS? Co to jest PiS? Parę dni temu widzieliśmy, ile to PiS w opolskim ma do gadania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glo Re: Kto sieje wiatr, ten zbiera burzę. IP: 194.29.180.* 13.07.10, 20:51 Po co jątrzysz z Niemiec jak widać po twoim IP ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: intranet Re: Kto sieje wiatr, ten zbiera burzę. IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.10, 00:42 Gość portalu: Glo napisał(a): > Po co jątrzysz z Niemiec? Tak, to sie nazywa internet. Dla takich ciemniakow jak ciebie to lepiej wprowadzic intranet, to sobie mozesz pisac ze ciemniakami z twojego opolskiego bloku. Nawet mozecie sobie po ukrainsku napisac, tak jak to kiedys wasze dzadki na ukrainskiej wsi robili. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewucki @Gosia: masz racje! 13.07.10, 17:48 Gość portalu: Gosia napisał(a): > Z wypowiedzi pana Rascha wynika, że nie zdawał sobie sprawy z tego > jak list zostanie odebrany, czy ten Pan kpi, czy o drogę pyta? > Poza tym, trzeba umieć ponosić konsekwencje swoich czynów, przecież > tego uczymy nasze dzieci... masz racje Gosia! Rasch nie zdawał sobie sprawy z tego jak list zostanie odebrany! nie uwzglednil polskiej zasciankowosci, polskiej propagandy, polskiej polityki tzw. "historycznej" - czyli w sumie calego polskiego zaklamania i checi dalszego falszowania historii! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozech Re: @Gosia: masz racje! IP: 77.223.232.* 13.07.10, 18:08 Wziął za to pod uwagę ubytki w centralnym układzie nerwowym farbowanych dupowłazów, którzy mentalnością doganiają swoich urojonych 'pobratymców' z lat 30. XXw. Z przygłupami dyskusja jest bezcelowa, tym bardziej z ideowymi przygłupami. Robi się w tył zwrot i ignoruje. A jeśli nie odpuszczają i pakują się za nami do naszego ogródka - w ryj bez ostrzeżenia. Ja tylko dalej nie mogę się nadziwić że te polskie tumany na władnych stanowiskach dają się nabierać na te brzęki o tolerancji i wspólnej Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewucki Re: @Gosia: masz racje! 13.07.10, 18:11 Dabke! napisane krotko i zwiezle piekna literacka polszczyzna! --- Unrecht Gut gedeiht nicht! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glo Re: @Gosia: masz racje! IP: 194.29.180.* 13.07.10, 20:53 Oczywiście wam wolno zakłamywać historie (odwieczna niemieckość Śląska) i to jest dobrze.Moralność Kalego ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erka-4 Re: @Gosia: masz racje! IP: 80.50.134.* 14.07.10, 17:21 "masz racje Gosia! Rasch nie zdawał sobie sprawy z tego jak list zostanie odebrany! nie uwzglednil polskiej zasciankowosci, polskiej propagandy, polskiej polityki tzw. "historycznej" - czyli w sumie calego polskiego zaklamania i chec i dalszego falszowania historii" ????? są dwie historie,polska i niemiecka a prawda pośrodku,tylko niestety pan Rasch nie jest ze środka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dupek Rasch: nikogo nie chciałem urazić IP: 85.94.110.* 13.07.10, 16:12 Wierzę Raschowi, głupi człowiek NIE POTRAFI przewidzieć konsekwencji własnych czynów, ot co? Ps. Ilu ślunzoków po wojnie szabrowało puste poniemieckie domy? W ilu ślunskich domach niewolniczo pracowali Polacy? Ile pożydowskich sprzętów wzbogaciło wasze ślunske gospodarstwa? Tym się, mniyszuńce, zajmijcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziggy Rasch: nikogo nie chciałem urazić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.10, 16:19 Nie wie co pisał???!!! Nikogo nie chciał urazić!!!! To typowe tchórzostwo. Facet nie ma odwagi bronić swoich teorii bo kolesie z TSKN go zostawili samego. Jak znam życie to najpierw go podpuścili a teraz są nawet gotowi go wyśmiać. Panowie z TSKN trochę honoru. Zresztą czego tu oczekiwać po tak zwanej Mniejszości Niemieckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silesian Nie uginac sie pod naporem polakowców IP: 81.218.219.* 13.07.10, 16:44 Polonizatorzy tak sie burza bo czuja ze prowadzona przez nich dziasiatki lat polityka wynaradawiania Slazakow wlasnie teraz na ich oczach ponosi kleske. Pan Rasch powiedzial to co czuje kazdy Slazak a ze jego slowa nie pasuja do polskiej propagandy? To juz problem polskiej propagandy a nie pana Rascha, czy Slazakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grunwald 1410 Rasch: nikogo nie chciałem urazić IP: 84.19.169.* 13.07.10, 16:53 POLAKU napluli ci w twarz ! Spokojnie TO tylko TWOJE PRZEKLEŃSTWO ! www.newworldorder.com.pl/ www.newworldorder.com.pl/artykul,2300,POLAKU-napluli-ci-w-twarz-Spokojnie-TO-tylko-TWOJE-PRZEKLENSTWO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Silesiana Rasch: nikogo nie chciałem urazić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.10, 17:12 Co ty gościu wypisujesz. Przecież Rasz powiedział, że nie wiedział co pisze. A jego kolesie z TSKN wyrzekli się jego pisma. Więc nie nakręcaj się. Zachowanie typowo thórzliwe dla takich jak ty silesianusów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i Rasch: nikogo nie chciałem urazić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.10, 17:14 durne polaczki dalej dajcie sobie sr... na głowę, nocnik z niemieckim gównem czeka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajnik Powinno być: nikogo z MN nie chciałem urazić IP: *.chello.pl 13.07.10, 17:24 Metoda małych kroczków, a nuż sie uda, a jak nie, to się wycofają. W czasie, gdy Rasch demontuje Powstania Śląskie, Radio Opole zarządzane przez Teresę Kudybę (mniejszość niemiecka), 10 lipca w wiadomościach na pierwszym miejscu informuje o rocznicy 60 lecia związku wędkarskiego. O sześcsetnej rocznicy Bitwy pod Grunwaldem ani słowa. Jaki jest koń, kazdy widzi, tylko dlaczego zamiast dyskutować, nikt nie oskarży tych sabotażystów o działania na szkodę RP? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obiektyw TSKN to jakaś komedia IP: *.xdsl.centertel.pl 13.07.10, 17:45 Tak się zastanawiam jacy ludzie głosują na przedstawicieli organizacji, która wtedy kiedy potrzeba zamiast bronić swojego przewodniczącego odcina się od niego i zostawia samego sobie na pożarcie innym opcjom politycznym? Wszyscy doskonale wiedzą, że tezy wyrażone w liście Rascha to stanowisko władz TSKN a nie tylko jego. Dziś próby dystansowania się od tego listu przez członków zarządu TSKN, którzy pogubili jaja ze strachu przed utratą stołków na nic się zdadzą. Rozkręciliście panowie machinę, której nie da się już zatrzymać. Wszyscy od prawa do lewa są przeciwko wam. Świadomie przekroczyliście pewną niebezpieczną granicę powodując kolejny konflikt w społeczeństwie i teraz nie uciekniecie od odpowiedzialności. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewucki Re: TSKN to jakaś komedia 13.07.10, 18:06 jasne! w Polsce pisanie tak nielubianej przez Polakow prawdy staje sie automatycznie konfliktem! Prawda dla Polakow sa ntomiast ksiazki historyczne takich historykow jak np. Henryk Sienkiewicz, Kazimierz Golba, Melchior Wankowicz, Maria Konopnicka i wielu,ale to wielu innych :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: volksterier Re: Powinno być: nikogo z MN nie chciałem urazić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.10, 22:20 pytajnik, mały rozumku, nie było o rocznicy, bo rocznica jest 15 lipca. leć pod Grunwald, jeszcze zdążysz powalczyć ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Kto się boi prawdy o "powstaniu"? IP: *.bu.edu 13.07.10, 17:34 Czy my żyjemy w państwie totalitarnym, by odmawiać osobom o odmiennych poglądach udziału w publicznym dyskursie? Któż inny jak nie Ślązacy, sól tej ziemi, miałby mówić o wydarzeniach z poczatku lat 20-tych minionego wieku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Rasch: nikogo nie chciałem urazić IP: *.selukra.dyn.perspektivbredband.net 13.07.10, 17:49 A mnie jak i wielu Slazakow raza nie slowa Norberta Rascha lecz polskie KLAMSTWA odnoscie gornoslaskiej wojny domowej. Tak, WOJNY DOMOWEJ bowiem Slazacy walczyli (z roznych pobudek) po obu stronach tego konfliktu, choc faktem jest ze bez polskiej organizacji i dowodztwa ta wojna nigdy by nie wybuchla... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Rasch: nikogo nie chciałem urazić IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.07.10, 18:02 Rasch moze nie docenil tego ze w Opolu jednak od wojny zawsze mieszkal najgorszy komunistyczno-nacjonalistyczny element i tak nagle nie rozplynal sie w powietrzu ten duch.We Wroclawiu by mu sie to nie przydarzylo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozech Re: Rasch: nikogo nie chciałem urazić IP: 77.223.232.* 13.07.10, 18:09 We Wrocławiu by go zabili śmiechem i wręczyli miotłę żeby schody zamiótł jak bęzie wychodził. Opolaki to głąby i traktują toto poważnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glo Re: Rasch: nikogo nie chciałem urazić IP: 194.29.180.* 13.07.10, 20:54 Skąd to wiesz pisząc z Niemiec ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do mirka Rasch: nikogo nie chciałem urazić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.10, 18:01 Ty jak wielu innych Ślązaków też nie masz odwagi pod nazwiskiem bronić swoich poglądów. Twój idol Rasz zrobił to pod nazwiskiem odważnie. Jednak szybciutko powiedział że nie wie co napisał. Typowe. Nie dziwię się że na tym forum nie ma dziś opelnerów, wilhelmów4 i calej tej reszty kamaryli mającej problemy z tożsamością. Ich lider napisał, że nie wiedział co pisał - ha ha ha. Nie ma to jak odważni i honorowi Ślązacy - ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opole aus Re: Rasch: nikogo nie chciałem urazić IP: *.dip.t-dialin.net 13.07.10, 18:35 Opolanie czuja ze jest koniec tych czasow kiedy Slazacy nie mieli nic do gadania. Ze strachu teraz taki wielki halas robia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: recht Rasch: nikogo nie chciałem urazić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.10, 18:31 Rasch,TSKN ma problem i to duży,wywołany jak najbardzej autonomicznie.Jeśli chce się ratować to musi pokazać tutejszych Polakow z ktorymi chce współpracować,jesli tacy są i się zgodzą.Inaczej idą na dno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j23 Rasch: nikogo nie chciałem urazić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.10, 18:43 Rasz dla stołków zrobi wszystko. Już przyznał że nie wiedział co pisze. Galla i Kotyś dla stołków niedługo powiedzą że nie znają Rasza. Nie ma jak solidarność Ślązaków - ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koziolek-matolek Rasch: nikogo nie chciałem urazić IP: 85.94.110.* 13.07.10, 19:50 Szanowni dyskutanci, odróżnijcie proszę w dyskusji różne nacje, kim innym jest Niemiec, czym innym niemiec z MN, a już zupełnie nikim ślunzok. Żaden normalny Niemiec nie gloryfikowałby tych, którzy napadali na innych (chyba, że zaraz odezwie się jakiś ślunski gupek i powie: to poloki wywołali obie wojny), sami dążyli do wojny, a potem jako przegrani musieli przyjąć warunki zwyciężców. Każdy normalny Niemniec będzie miał pretensję o to do swoich przodków. Ale niemiec z MN będzie krytykował Poloków (wszak jego opa nie atakował nikogo, jego opa nie wiedział kim jest, więc chował swoją tchórzliwą rzić przed wszystkimi), podobnie postąpi ślunzok, tzn. ten, co do tej pory nie wie kim jest (bo nacyji niy mo, pra, niy mo jynzyko, goudki, rzundzynio po wasymu, pra? - cokolwiek mówiliby nawiedzeni naukawcy z UO). Tak więc bardzo proszę o pisanie nie Niemiec, tylko Niemiec z MN lub ślunzok, to uporządkuje dyskusję:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
rzewucki Re: Rasch: nikogo nie chciałem urazić 13.07.10, 20:01 prosze zauwazyc, mein lieber koziolek-matolek, ze Polska przegrala plebiscyt, po czym wkroczyla zbrojnie na teren Panstwa Niemieckiego! czy moze cos przeoczylem?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywnie Re: Rasch: nikogo nie chciałem urazić IP: *.chello.pl 13.07.10, 20:30 ano, w 3xTAK Polacy też plebiscyt przegrali, tylko wkroczyć już nie mieli czym. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewucki Re: Rasch: nikogo nie chciałem urazić 13.07.10, 20:36 i dziwnym trafem wcale nie chcieli tych paru gmin, ktore glosowaly za Polska! Chcieli tylko i wylacznie niemiecki przemysl z ponad 95% wiekszoscia niemiecka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glo Re: Rasch: nikogo nie chciałem urazić IP: 194.29.180.* 13.07.10, 20:59 No właśnie masz racje. Normalni Niemcy żyjący nie tylko fizycznie ale i mentalnie w UE nie bredzą w tej nucie. Co nie oznacza że musimy się od razu kochać bo wiele nas dzieli, głównie dzięki działaniom Niemców z przed lat. Ale to co wyrabiają "miejscowi Niemcy" odsuwa niestety pojednanie na lata. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewucki Re: Rasch: nikogo nie chciałem urazić 13.07.10, 21:34 Gość portalu: Glo napisał(a): "... Ale to co wyrabiają "miejscowi Niemcy" odsuwa niestety pojednanie na lata." to, co odsuwa pojednanie to polskie biale plamy i polityka historyczna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozech Re: Rasch: nikogo nie chciałem urazić IP: 77.223.232.* 14.07.10, 01:23 Ja bym to nazwał paranoicznym zacietrzewieniem ślonzoułrów, ale na szczęście liczyć się z wami nie muszę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do rzewuckiego Rasch: nikogo nie chciałem urazić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.10, 20:29 Powiedz o tym Raszowi. Bo on nie wiedzieć co pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzigalski Re: Rasch: nikogo nie chciałem urazić IP: 85.17.254.* 13.07.10, 21:59 pl.wikipedia.org/wiki/Grupa_Wawelberg pl.wikipedia.org/wiki/Pi%C5%82sudczyk_(poci%C4%85g_pancerny) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyrulik sewilski Rasch: nikogo nie chciałem urazić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.10, 22:26 Nie zgadzam się z wszystkimi, którzy - tak jak ja - krytycznie odnosząc się do wybryku Rascha widzą w tym problem narodowości/pochodzenia etnicznego. To nie jest tak, że Rasch zrobił to co zrobił bo jest Ślązakiem/Niemcem, a ci to z natury sami najgorsi/najlepsi. Problem tkwi gdzie indziej. Ci ludzie naprawdę mają poważne problemy z akceptacją Państwa, którego są obywatelami, a pewnie także siebie samych. Już był taki jeden "Niemiec", który - mimo że urzędnik państwowy - wejście do UE próbował świętować usunięciem herbu Państwa, które było wówczas jego pracodawcą. Teraz Rasch - było nie było obywatel RP - jako domorosły historyk troszczy się o integralność terytorialną Rzeszy sprzed lat 90. Podłożem problemu nie są więc kwestie tożsamości etnicznej lub kulturowej, ale brak poczucia minimum lojalności lub szacunku do Państwa, którego opolscy "Niemcy" są obywatelami, jak i do współobywateli których przodków wojna rzuciła na Śląsk po 45 roku. Dodatkowo mamy tu do czynienia z wyjątkowo roszczeniową podstawą grupy, która w porywach reprezentować może 10% mieszkańców województwa (dane wg spisu powszechnego - deklarujący narodowość niemiecką). Takiej postawy naprawdę nie spotyka się u przedstawicieli innych mniejszości, a w RP jest ich wiele. Oni wiedzą, że niezależnie od tego, z jaką narodowością czują się związani, są obywatelami RP. Podobnie zachowują się autentyczni Niemcy z woj. śląskiego kierowani przez D.Brehmera. Natomiast "Niemców" opolskich wyróżnia zaróno niewyobrażalna arogancja w stosunku do własnego Państwa i współobywateli, jak i nikłe oparcie ich "niemieckości" na obiektywnych miernikach, innych niż wyłącznie deklaracja samego zainteresowanego. Chcąc być bardziej papiescy od Papieża (właściwie należałoby powiedzieć "bardziej niemieccy od Goethego") niejednokrotnie nie dostrzegają przekroczenia granic śmieszności, poprzez tworzenie z własnych porządnych śląskich nazwisk potworków lingwistycznych ("Koschyk", "Donitza" - prawie jak "chrzontschtch f tschtzinie") czy też dowodzenie pragermańskiego charakteru Opolszczyzny za pomocą tak "niemieckich" nazw jak różnego rodzaju "Chrzenstowitz, "Krascheow" "Saleschie"i innych). Nie wspomnę już o śladowej znajomości niemieckiego u starszego pokolenia (jeśli nie liczyć podstawowych zwrotów), u młodszego zaś - wynoszenia "Heimatspraeche" nie z domu - jak bywa w przypadku wszystkicjh innych nacji na świecie - lecz z różnorakich kursów lub z polskiej szkoły. Nierzadko zdarza się, że lepsze od przedstawicieli opolskich "Niemców" stopnie uzyskują u germanistów potomkowie - aby użyć "mniejszościowej" tytulatury - tzw. "hadziajów". Dlaczego tak się zachowują? Jakie kompleksy próbują w ten sposób leczyć? Panie Rasch - proponuję wpierw zgłebienie historii doktryny prawa publicznego międzynarodowego (w szczególności przydałoby się coś o doktrynie Wilsona w okresie po I wojnie światowej oraz o układzie wersalskim). Potem - w miejsce pseudohistorycznych wywodów - kozetkę u specjalisty. cyrulik sewilski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norbi Re: Rasch: nikogo nie chciałem urazić IP: 174.139.187.* 13.07.10, 22:56 www.youtube.com/watch?v=2FKFeaWr1tY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alois @norbi IP: *.dip.t-dialin.net 13.07.10, 23:01 Gość portalu: norbi napisał(a): > www.youtube.com/watch?v=2FKFeaWr1tY i myslisz, ze ktos z tych zamawiajacych 5 piw Polakow to zrozumial?.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alois Re: Rasch: nikogo nie chciałem urazić IP: *.dip.t-dialin.net 13.07.10, 22:56 jakbys jego wypowiedzi nie bral na powaznie, to bys tyle nie wypocil:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozech Re: Rasch: nikogo nie chciałem urazić IP: 77.223.232.* 14.07.10, 01:24 Czyli Rasz już nie wasz? Standardzik, ratlerki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość ok Rasch: nikogo nie chciałem urazić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.10, 10:53 Norbuś nie wal głupa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erka-4 Rasch: nikogo nie chciałem urazić IP: 80.50.134.* 14.07.10, 17:10 "nikogo nie chciałem urazić" ......ja także nie pragnę nikogo urazić,jedynie uświadomić,że jak brak komuś oleju w głowie to nie powinien pchać się na afisz.Panie Rasch,lepiej dla Pana siedzieć w domu i pilnować dzieci,żeby się nie spolonizowały. Odpowiedz Link Zgłoś