Dodaj do ulubionych

Opole jakiego nie ma, czyli Hotel Central

IP: *.chello.pl 20.08.10, 20:45
a zdjecia, albo rysunki?
Obserwuj wątek
    • Gość: waldi Re: Opole jakiego nie ma, czyli Hotel Central IP: *.dip.t-dialin.net 20.08.10, 21:49
      np tu:
      img18.allegroimg.pl/photos/oryginal/11/89/40/76/1189407694
      a teraz tak:
      www.flickriver.com/photos/hanys/3318897859/
      po prostu polskie badziewie.
      • Gość: waldi proba nawiazania do bogactwa! IP: *.dip.t-dialin.net 20.08.10, 22:05
        a tu porownanie:
        www.bilder-space.de/show_img.php?img=241d7a-1282334504.jpg&size=original
        i co w tym jest pieknego?!
        cytat:
        "Północna pierzeja ulicy, zwłaszcza w części sięgającej do ulicy Reymonta,
        zachowała do tej pory zabytkowy charakter stylistyki eklektycznej fine de
        siecle'u, domów z bogato rzeźbionymi elewacjami. Nowy dom odbiega od tej
        stylistyki, bo został zbudowany w innym czasie, w duchu całkiem innej,
        modernistycznej architektury. Chociaż... Architekt Jesionowski, wprowadzając na
        elewację bogatą mozaikę barwną, podjął jakąś próbę nawiązania do bogactwa
        form zastanego sąsiedztwa
        "

Polacy, Polacy... po prostu brak slow...
        • Gość: waldi Re: proba nawiazania do bogactwa! IP: *.dip.t-dialin.net 21.08.10, 14:53
          "...Szkoda więc, że późniejsze remonty renowacyjne elewacji zatraciły jej
          specyficzną, niepowtarzalną kolorystykę. Zaprzepaściły charakterystyczny znak
          czasu.
          "

wcale nie zaprzepascily! charakterystyczne znaki czasu cywilizacji po 1945
          pozostaly do dzisiaj widoczne!
          • mx4 do waldi 21.08.10, 17:30
            A może by tak po prostu normalnie, bez takich głupawych komentarzy ? No chyba,
            że uważasz się za kogoś lepszego.

Pozdrawiam z MOJEGO rodzinnego miasta
            fotopolska.eu/43486,foto.html
            • mx4 Central Hotel 21.08.10, 17:34
              fotopolska.eu/43486,foto.html
              fotopolska.eu/42725,foto.html
              fotopolska.eu/41930,foto.html
              fotopolska.eu/43509,foto.html
            • Gość: waldi do mx4 IP: *.dip.t-dialin.net 21.08.10, 21:35
              wlasnie tu bylo normalnie:
              www.bilder-space.de/show_img.php?img=241d7a-1282334504.jpg&size=original
              • Gość: waldi Re: do mx4 IP: *.dip.t-dialin.net 21.08.10, 21:37
                a tu polski adres:
                ifotos.pl/zobacz/OppelnCen_weeqna.jpg/
                • Gość: waldi Re: do mx4 IP: *.dip.t-dialin.net 21.08.10, 21:38
                  a teraz mozemy wspolnie ocenic artykul.

---
                  Glück Auf!
                  • mx4 budownictwo powojenne 21.08.10, 22:24
                    Rozbiórka zniszczonych w czasie wojny zabytkowych obiektów i budowa w ich
                    miejsce na ówczesne czasy czegoś nowoczesnego to problem wszystkich krajów
                    europejskich ("poszukiwany, poszukiwana" - dyskusja nad artykułem o zamianie
                    secesyjnych kamieniczek na budki z piwem). W Opolu sam widzisz, że budowano
                    lepsze i gorsze (szklany potworek na Placu Wolności to już chyba szczyt). Te
                    budynki na 1 Maja to tak na 3 (mogło być gorzej np. czerwona gwiazda na
                    szczycie) na szczęście Jesionowski (a znałem go osobiście) nie miał takich
                    pomysłów. Za to odbudowa kamieniczek w Rynku to już na 5. Architekci w innych
                    krajach też nie ustrzegli się pomysłów "lekko głupawych". Przykłady z Berlina -
                    - zamek królewski wysadzony w powietrze w latach 50-tych
                    - potworek opery berlińskiej (w porównaniu do poprzedniego budynku)
                    - no i szczytem paskudztwa jest dla mnie gmach Reichstagu i jego kopuła.

No ale tak to można sobie wyszukiwać w każdym mieście i kraju.
                    • Gość: waldi Re: budownictwo powojenne IP: *.dip.t-dialin.net 21.08.10, 23:52
                      nie do konca masz racje.

piszesz:
                      "... Rozbiórka zniszczonych w czasie wojny zabytkowych obiektów..."

ci oznacza "zniszczonych"?...
                      zniszczonych w 10, 20, 30, ... 90%
                      albo zniszczonych bo architekura byla za niemiecka badz tez trzeba bylo cegly na
                      odbudowe sotlicy?...
                      tak zniszczonych, jak np. ratusz w Cosel/Kozle?

piszesz:
                      "a znałem go osobiście"

to wg. ciebie/twojego kumpla: w jakim stopniu hotel byl zniszczony?

• mx4 Re: budownictwo powojenne 22.08.10, 06:25
                        A czy ja gdzieś napisałem, że Jesionowski był moim kumplem ?
                        A czy ja gdzieś napisałem, że akurat ten budynek był zniszczony ?
                        Są zdjęcia zniszczonych kamieniczek w Rynku, ulicy Książąt Opolskich i in. Tego
                        hotelu akurat nie, ale może ktoś ma i zamieści.
                        • mx4 Re: budownictwo powojenne 22.08.10, 06:26
                          A może ty masz powojenne zdjęcie tego nie zniszczonego budynku ?
                          • Gość: anal lityk Re: budownictwo powojenne IP: *.pool.mediaWays.net 22.08.10, 09:46
                            To w Opolu byly " dzialania wojenne" ? Festung Oppeln bronil sie
                            krwawo i heroicznie. Wszystko leglo w ruinach i zgliszczach...
                            No i jak zwykle- tymi ryncoma......
                            • mx4 Re: budownictwo powojenne 22.08.10, 09:49
                              No tak ... . Szkoda czasu (mojego).
    • Gość: oppelner Opole jakiego nie ma, czyli Hotel Central IP: *.chello.pl 23.08.10, 11:59
      hotel ten przetrwal wojne w stosunkowo dobrym stanie,spalono jego wnetrza,ale
      fasada pozostala nienaruszona.wiem ze w jednej z ksiazek o opolu z czasow
      prl-u jest jego fotka.jak tylko znajde,to postaram sie wrzucic.
      • mx4 Re: Opole jakiego nie ma, czyli Hotel Central 23.08.10, 16:40
        Chętnie obejrzę. Tym bardziej, że kamieniczki kilka numerów dalej zostały
        odrestaurowane niemal w niezmienionym kształcie:
        fotopolska.eu/103907,foto.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka