Dodaj do ulubionych

ECO znów pozywa za krytykę

IP: *.adsl.inetia.pl 27.10.10, 22:45
Czy autor był na sali sądowej? Bo o ile wiem, proces nie jest za sam fakt krytykowania ile za formę wyrażanych przez pozwanego myśli. A to duża różnica. Po drugie pan redaktor zapomina, że w ugodzie z panem profesorem z Politechniki zawarto ugodę, ale jak podkreśla sam naukowiec, nie dotyczyła w żaden sposób ograniczania jego wypowiedzi jako człowieka i człowieka świata nauki (tak jest w oświadczeniu dla NTO, po "rewelacyjnym" artykule). Rozumiem, że nie ma jak sensacja, ale jeżeli już piszemy to starajmy się trzymać jak najbliżej faktów.
Obserwuj wątek
    • lelo1951 Re: ECO znów pozywa za krytykę 27.10.10, 23:15
      Gość portalu: Z sali sąd napisał(a):

> Czy autor był na sali sądowej? Bo o ile wiem, proces nie jest za sam fakt kryty
      > kowania ile za formę wyrażanych przez pozwanego myśli. A to duża różnica. Po dr
      > ugie pan redaktor zapomina, że w ugodzie z panem profesorem z Politechniki zawa
      > rto ugodę, ale jak podkreśla sam naukowiec, nie dotyczyła w żaden sposób ogran
      > iczania jego wypowiedzi jako człowieka i człowieka świata nauki (tak jest w ośw
      > iadczeniu dla NTO, po "rewelacyjnym" artykule). Rozumiem, że nie ma jak sensacj
      > a, ale jeżeli już piszemy to starajmy się trzymać jak najbliżej faktów.
      > nic z tego nie rozumiem tzn. moja prywatna opinia na jakikolwiek temat to sprawa sądowa paranoja !!!
      • Gość: 1 Re: ECO znów pozywa za krytykę IP: *.chello.pl 27.10.10, 23:18
        strach cokolwiek teraz napisać tutaj o szanownym Panie Prezesie, żeby nie urazić jego dumy.
        Jeszcze gotów za nasze (podatników) pieniądze ( w końcu Opole jest większościowym udziałowcem) sądzić się z obywatelami, którzy płacą i jemu i miastu ;)
      • Gość: hehe Re: ECO znów pozywa za krytykę IP: *.adsl.inetia.pl 28.10.10, 07:18
        Oj, lelo, lelo. Jak tego nie rozumiesz, to buzia w kubeł i milcz, bo kiedyś faktycznie trafisz na wokandę, albo co gorsza ktoś ci po buzi nakładzie. A tak na początek -daj tu swoje nazwisko, a ja pokażę ci, jak można naruszyć czyjeś dobra. Jak rozumiem, postawisz mi za to dobry koniak.
    • Gość: Ryszard Śnieżyk ECO znów pozywa za krytykę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.10, 03:08
      Pan Zapotaczny rozmawiał ze mną telefonicznie o sprawie, ale podczas sprawy nie było Go na slai sądowej. Pomimo mojego wyraźnego żądania nie autoryzowałem wypowiedzi. Przypomniuałem, że GazWyb potraktowała mnie podle w roku 2002 (następny proces?). Takie postępowanie uważam za niezgodne z prawem prasowym (o którym Panu Zapotocznemu wspominałem).
      Proponowałem Panu Zapotocznemu przsyłanie adresu mailowego, to wysłałbym informacje, np. pozew wzajemny.
      Nie pracuję w Szkole Wyższej im. Bogdana Jańskiego w Opolu, tylkow Warszawie.
      Pan Zapotoczny nie podał, że informacje o mnie znalazł na mojej stronie internetowej www.rsniezyk.pl
      Z komplementy dziekuję.

Żądam sprosowania.

Ryszard Śnieżyk

• Gość: Ryszard Śnieżyk Re: ECO znów pozywa za krytykę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.10, 07:01
        Przepraszam za literówki. Tekst powinien brzmieć:
        Pan Zapotaczny rozmawiał ze mną telefonicznie o sprawie, ale podczas sprawy nie było Go na sali sądowej. Pomimo mojego wyraźnego żądania nie autoryzowałem wypowiedzi. Przypomniałem, że GazWyb potraktowała mnie podle w roku 2002 (następny proces?). Takie postępowanie uważam za niezgodne z prawem prasowym (o którym Panu Zapotocznemu wspominałem).
        Proponowałem Panu Zapotocznemu przysłanie adresu mailowego, to wysłałbym informacje, np. pozew wzajemny.
        Nie pracuję w Szkole Wyższej im. Bogdana Jańskiego w Opolu, tylko w Warszawie.
        Pan Zapotoczny nie podał, że informacje o mnie znalazł na mojej stronie internetowej www.rsniezyk.pl
        Z komplementy dziękuję.

Żądam sprostowania.

Ryszard Śnieżyk

• Gość: z sali sądowej Re: ECO znów pozywa za krytykę IP: *.adsl.inetia.pl 28.10.10, 07:13
          I już rozumiem - prawda dziennikarska odbiega nieco od prawdy faktycznej ;-) A pan doktor zachował się bardzo ładnie prostując te informacje. Takie wypowiedzi zawsze warto autoryzować, bo też z dziennikarzami różnie bywa.

Na marginesie. Bardzo źle by było, gdyby prawnie ścigano ludzi za głoszone przez nich opinie. Nie zgodzę się jednak z innym wpisującym, że bez kary powinny uchodzić nawet najbardziej chamskie wpisy, oszczerstwa i pomówienia. Nie życzę mu by stał się kiedyś ofiarą napaści bandy prostaków i oszczerców, którzy publicznie będą wycierać sobie buty jego nazwiskiem. Ale wiadomo - Kali ukraść super, Kalemu chcieć to odebrać - fuj!. Zastrzegam - ta opinia nie odnosi się do pana doktora, a do osoby, która wpisała się z anonimowym nickiem.

Oczywiście,
    • Gość: do dziennikarzy Re: ECO znów pozywa za krytykę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.10, 08:08
      dlaczego wprowadzacie w błąd.
      Przedmiotem sprawy z Tukeindorfem były "nieopierzone" wypowiedzi przed konfenrecją.
      Porównywanie tych dwóch spraw jest nie na miejscu - to nie było ograniczenie badań naukowych bo takimi w tym obszarzeTukuendorf sie nie zajmuje.
      • Gość: czytelnik Re: ECO znów pozywa za krytykę IP: *.adsl.inetia.pl 28.10.10, 08:14
        Byle wierszówka była. Nie doczytają, nie przeczytają, nie wiedzą, ale paplą, bo za to dostaną kasę. Poziom tych pseudo dziennikarzy jest coraz niższy. A jak do komentowania, a do oceniania się rwą! Do szkół, o rzetelności się naumieć a potem do klawiatury siadać, przed mikrofony gęby pchać.
    • gandharwa Teksty pozwu oraz odpowiedzi na niego 28.10.10, 08:47
      Najlepiej samemu zajrzeć do źródeł.

Kilka dni temu na tym forum opisałem całą sprawę i zamieściłem linki do treści pozwu oraz odpowiedzi pozwanego:

forum.gazeta.pl/forum/w,65,117946743,117946743,ECO_znowu_pozywa_naukowca_za_tanie_cieplo.html
    • marwara ECO znów pozywa za krytykę 28.10.10, 09:16
      a ja próbowałam "wygooglować" sobie pana dr Śnieżyka i poza świeżymi artykułami odnoszącymi się do sprawy sądowej nie znalazłam nic. żadnego odniesienie do jakichkolwiek konferencji naukowej, prac badawczych... odnoszę wrażenie, że ten pan próbuje wypromować się na tej sprawie. cóż, jak to mówiła Madonna: nie ważne co piszą, ważne by nie przekręcili nazwiska.
      • gandharwa Linki do pozwu i odpowiedzi 28.10.10, 09:44
        marwara napisała:

> a ja próbowałam "wygooglować" sobie pana dr Śnieżyka i poza świeżymi artykułami
        > odnoszącymi się do sprawy sądowej nie znalazłam nic. żadnego odniesienie do ja
        > kichkolwiek konferencji naukowej, prac badawczych... odnoszę wrażenie, że ten p
        > an próbuje wypromować się na tej sprawie. cóż, jak to mówiła Madonna: nie ważne
        > co piszą, ważne by nie przekręcili nazwiska.

Nie chcę robić nikomu reklamy, ale na stronie doktora Snieżyka (szukasz po imieniu i nazwisku) jest cała lista jego osiągnięć. Znalalazłem też informacje o jego wykładzie podczas konferencji "Rynek Ciepła - REC 2010 Nałęczów 22 października 2010".

Podaję linki do pozwu:
        ste-silesia.org/ECO/ECO-Pozew20100531.pdf
        oraz do odpowiedzi na pozew:
        ste-silesia.org/ECO/ECO-Odp20101005.pdf
        Rozprawa była jawna, spółka ECO jest w większości miejska, temat jest "na tapecie" kilku komitetów wyborczach dlatego uważam, że każdy ma prawo samodzielnie ocenić, kto co powiedział i za co pozywa.
      • Gość: Ryszard Śnieżyk Re: ECO znów pozywa za krytykę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.10, 10:28
        Referat "Drogi rozwoju kogeneracji w Polsce. Case study: Opole" został wygłoszony w dniu 21 października 2010 na konferencji "Rynek Ciepła REC 2010" www.kaprint.pl
        Artykuł "Jak rozliczać dostawę ciepła" został opublikowany w czasopiśmie "Rynek Energii" nr 5/2010 www.kaprint.pl
        Artykuł "Wpływ emisji CO2 na ceny ciepła" został opublikowany w czasopiśmie "Ciepłownictwo Ogrzewnictwo Wentylacja", nr 10/2010 (wkrótce będzie dostępna www.sigma-not.pl)
        Artykuł "Ile lokatorzy Spółdzielni Mieszkaniowych we Wrocławiu powinni płacić za ciepło?" ukazał się w czasopiśmie "INSTAL" nr 4/2010. www.informacjainstal.com.pl
        Artykuły "Pompownie w ciepłowniach" ukazały się w czasopiśmie "Rynek Instalacyjny" nr 1-2/2009 do nr 9/2010 (w sumie 9 części) www.rynekinstalacyjny.com.pl

Reszta jest w wykazie publikacji na mojej stronie internetowej www.rsniezyk.pl

Życzę miłej lektury.

Pozdrowienia dla wspaniałomyślnych Opolan, który tyle płacą za ciepło!

Ryszard Śnieżyk
        • Gość: Dobrzeniak Re: ECO znów pozywa za krytykę IP: *.adsl.inetia.pl 28.10.10, 15:06
          Panie doktorze, czy pan Wollny czyli gandharwa jest pana rzecznikiem lub adwokatem (skoro dysponuje treścią pozwu).
          Czy Pan może przypadkiem wie, z którego bloku obecnie idzie ciepło do Dobrzenia? I dlaczego piszą czasem o remoncie kotłowni? Czy blok to kotłownia? Takie pytanie do fachowca kieruję.
          • Gość: rsnie Re: ECO znów pozywa za krytykę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.10, 15:56

Ponieważ Sąd nie utajnił sprawy (jak dotychczas), to każdy, kto chce może otrzymać ode mnie pozew i inne pisma procesowe.

Pan Wollny nie jest moim adwokatem. Mam wrażenie, że nasze poglądy są dość odległe.

Jedyną formą obrony, jak mogę stosować, to jawność (tego nauczyłem się za komuny), dlatego rozpowszechniam informacje, gdzie tylko się da. Nie jest to zgodne z przysłowiem: "Cicho jedziesz, dalej zajedziesz".

Tylko presja społeczna może zahamować paraliż demokracji, jaki teraz postępuje. Najgroźniejsze jest zatkać ludziom usta. Ta sprawa jest precedensowa i ma ogromne znaczenie, nie tylko dla Opola.

Sprawność wytwarzania energii elektrycznej w bloku budowanego w ECO ma wynosić maksymalnie 20,22%! Obecna sprawność wytwarzania energii elektrycznej w Elektrowni Opole wynosi około 36%.

Istotnym wskaźnikiem jest współczynnik skojarzenia, tj. ile trzeba ciepła, aby wyprodukować 1 MW energii elektrycznej. W turbinie gazowej ECO to było około 2,0, a w budowanym bloku 3,0! Jest to marnotrawstwo potencjału kogeneracji. W blokach siłowniano-ciepłowniczych (silnik gazowy z obiegiem OTTO napędzający generator + produkcja ciepła) jest to około 1,0!!!

ECO nie potrafi sobie poradzić z prowadzeniem turbiny gazowej, która produkuje 14 MW ciepła, a poradzi sobie z blokiem produkującym 28 MW ciepła?

Teoretycznie, nawet Sąd może się mylić (instancyjność, apelacja, kasacja). Dlatego dyskusja merytoryczna jest jedyna obroną społeczeństwa (kontrola) przed wzrostem cen, w tym przypadku ciepła i energii elektrycznej.

Mam bardzo złe doświadczenia z sądami, ale nie mogę zrezygnować ze swoich racji.

Ad rem. Ciepło w tej chwili jest dostarczane jako upusty z istniejacych czterech bloków ciepłowniczych (każdy prawie po 370 MWel). Teoretycznie już dzisiaj mozna tym ciepłem zasilać Opole. Każde urządzenie techniczne wymaga remontów.
            Kotłownia wytwarza parę.
            Blok ciepłowniczy to zespół urządzeń. Kocioł wytwarzający parę, która napędza turbinę. Turbina napędza generator energii elektrycznej (dynamo).
            Część pary może być wykorzystana do podgrzewania wody w sieci ciepłowniczej (upust).

Ale chyba przynudzam.

Pozdrowienia!
            • Gość: znowu nie tak Re: ECO znów pozywa za krytykę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.10, 20:15
              dlaczego Pan dalej wprowadza w błąd
              w turbinie kondensacyjnej nie ma upustów i tamperatura na wyjściu z takiej turbiny nie nadaje się praktycznie do niczego.
              mogłaby służyc do ogrzewania szklarni ale ponoc tam przyjeto parametry na poziomie 120 oC
              • Gość: rsnie Re: ECO znów pozywa za krytykę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.10, 22:14
                Podstawy można znaleźć w książce: Marecki J., Gospodarka skojarzona cieplno-elektryczna, WNT, Warszawa.

Polecam również Falski - Elementarz.

• Gość: do Elementarza RS Re: ECO znów pozywa za krytykę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.10, 08:10
                  to się Pan stara wymigac - nie mówimy o możliwościach a faktach.
                  to jakie turbiny mamy aktualnie w Elektrowni i jakie parametry ma czynnik grzewczy w okolicach elektrowni ?
    • gandharwa ECO znów pozywa za krytykę 28.10.10, 17:42
      Dr Snieżyk nie potrzebuje adwokata. Potrafi się doskonale sam obronić.
      Pisma procesowe są m.in. na stronie intrnetowej pana doktora, kto szuka ten znajdzie.

nasze stowarzyszenie jest bardzo zainteresowane tematem, w prasie mowa o "tanim cieple dla Opola" , my interesujemy się "ekologicznym ciepłem dla Opola" , stawką jest 120 tys ton spalanego węgla przy gorszych poziomach emisji do powietrza, szczególnie tlenków siarki.

Cena też jest istotna, gdyż tanie ciepło systemowe w Opolu mogłoby skłaniać posiadaczy kotłów na węgiel czy "eko"groszek na przechodzenie na c.o., co poprawołoby jakość powietrza w mieście, a to znowu oznacza dłuższe życie nas wszytskich.

Zaporowa cena ciepła dla domków jednorodzinnych nie zlikwiduje niskiej emisji. Odłączanie całych ulic (jak Gombrowicza w 2008) od ciepła systemowego z "powodów finansowych" tylko tą niską emisję zwiększa. Przecież Ci ludzie nie kupili sobie pomp ciepła za kilkadziesiąt tysięcy tylko piece węglowe.....
      • Gość: mendarwa Re: ECO znów pozywa za krytykę IP: *.adsl.inetia.pl 28.10.10, 19:13
        To chłopie masz pole do popisu. Darmowe pompy ciepła z kolektorami za ćwierć ceny. Niszcz tych wrednych sprzedawców drogich ekologicznych urządzeń. Walcz z nimi!!! Hura!
    • ptaszor.only I tu się zgadzam... 28.10.10, 19:17
      ...chciałem nawet u siebie zatrudnić kogoś z ECO żeby mi węgiel do kotła podrzucał codziennie i popiół wynosił... i kilku sąsiadów na Gombrowicza też się zastanawiało nad takim rozwiązaniem.
      A Państwo ECO zamiast remontować nitkę ciepłociągu po prostu ją zlikwidowało - w ramach oczywiście walki z niską emisją
      • Gość: rsnie Re: I tu się zgadzam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.10, 19:32
        Na forum proponowałem swoja pomoc w wymianie sieci a ramach metody ESCO, ale nikt się nie zainteresował. A szkoda, bo mozliwości są ogromne.

Może już nadszedł czas dokładniejszego opisania projektu POLAR (minęło 10 lat, to fiskus się nie może przyczepić, chociaż miałem dwie kontrole UKS). Za 1 zł (plus Vat) zaoszczędziłem 18 000 ton węgla w ciągu trzech lat i nie wybudowano ciepłowni gazowej za 3-4 mln zł. Ale do tego treba wiedzy!

Pozdrawiam.

• Gość: do rsnie ECO znów pozywa za krytykę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.10, 08:20
      To Pan także uważa, że o ofertach i biznesie należy rozmawiac na forum.
      Życzę w takim razie powodzenia.
      • Gość: Masy Re: ECO znów pozywa za krytykę IP: *.adsl.inetia.pl 29.10.10, 08:27
        O nie. Forum to za mało. Najlepsze będą wiece. A potem marsz z pochodniami pod firmę znienawidzoną przez masy, by przekazać ustalenia dotyczące stawek, planów inwestycyjnych i polityki rozwoju. A niech tylko spróbują dyskutować. Tłum anonimowych specjalistów wytłumaczy szybko takim z nazwiska, kto tu ma jedynie słuszną rację. Bo przecież tłum mylić się nie może.
        Dla wyjaśnienia-zgodnie z klasyką socjologii tłumu - jest on tak inteligentny jak najgłupszy z jego członków.
        Chcemy darmowego ciepła!!!
        Jesteśmy gotowi przyjąć do utylizacji ciepło odpadowe. Nie weźmiemy dużo, choć za darmo odpadów dziś nikt już nie przyjmuje -prawda panie G...wa? A co sobie żałować? No i jeszcze pompy ciepła gratis i panele. Też gratis, bo przecież one na pewno tak drogo kosztować nie muszą.
        • Gość: do Masy Re: ECO znów pozywa za krytykę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.10, 15:18
          kpisz czy mówisz poważnie ?
          A w normalnym swiecie jest coś takiego jak poufne rozmowy fachoców, specjalistów, decydentów, bez ogłaszania wszem i wobec w prasie dla dobra gawiedzi.
          • Gość: hehe Re: ECO znów pozywa za krytykę IP: *.adsl.inetia.pl 29.10.10, 15:27
            No co ty? Jak można takie coś przeprowadzić bez czujnej oceny wybitnych fachowców z NTO ze szczególnym uwzględnieniem redaktora Janowskiego. Bez wątpienia konieczne jest także trzeźwe spojrzenie redaktora MOL ;-) Jakie ustalenia w gabinetach? Po co? Cała władza w ręce mas. Niech klienci ustalają cenę wszystkiego i wszystko będzie dla wszystkich.
    • Gość: rsnie ECO znów pozywa za krytykę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.10, 18:44
      Ostatnie wpisy są znakomite! Przesiąknięte duchem czasów. Po co demokracja, wybory, przetargi, biuletyn informacji publicznej, "kontrola opinii", prasa???? Wystarczy jeden oświecony, który wszystko wie! Jak to będzie tanio! Głupich, którzy tak uważają nie sieją. Tego życzę wszystkim "młodym", "wykształconym" i "z wielkich miast". Ja jestem stary, niewykształcony i ze wsi (Święta Katarzyna). Ale to już było i skutki też były. Wszystko można obracać w żarty i kpić, ale do czasu. Tatuś i mamusia przestaną utrzymywać ("wstrętne mohery:) i zasmakujecie życia na własny rachunek. Z Waszej przynależności do "elyty" nie zostanie nic, tylko pusty śmiech. Żałosne to wszystko, ale widocznie na samodzielne myślenie można liczyć u bardzo niewielu młodych, rozsądnych ludzi. Czasami spotykam takich wśród studentów (ale to znikoma garstka). Życzę powodzenia!!!
      • Gość: do rsnie kolejny Re: ECO znów pozywa za krytykę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.10, 10:53
        Szanowny Panie,
        odsyła Pan innych do elementarza,
        a dwa razy padło elementrane pytanie o stan faktyczny w EO - i nic.
        Innych uważa Pan za oświeconych ale czy to aby Pan nie czuje się w tej roli najlepiej ?
        Pana ostatnia wypowiedż świadczy tylko o Pana dużej frustracji.
        • Gość: rsnie Re: ECO znów pozywa za krytykę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.10, 13:51
          Do Pytka: Do frustaracji to mi daleko. Raczej Pan (?) okazuje frustrację (jakie to perspektywy przed Panem..?).

Każda turbina kondensacyjna ma upust (np. regeneracyjny (a co to takiego?)).

W tej chwili, na potrzeby własne i odbiorców zewnętrznych pobierana jest para z upustu. W wymienniku para-woda (podstawowym) podgrzewana jest woda sieciowa (a co ona robi?). Blok nr 3 i nr 4 (istniejące) mogą w ten sposób dostarczać 100 MWth (a co to takiego?)

O szczegóły proszę się zgłaszać do ELO. Na moje pytania (parametry upustu w nowoprojektowanych blokach nr 5 i 6 - nie uzyskałem odpowiedzi. Życzę powodzenia w zdobywaniu wiedzy!!!

Może "Młodzi, wykształceni z wielkich miast napiszą, jak widzą swoją przyszłość w monarchii absolutnej?

• Gość: do rsnie ostatni Re: ECO znów pozywa za krytykę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.10, 16:02
            zatem niech czytelnicy ocenią.
            Pan chyba jednak "fruwa" ponad nami, za wysoko - "monarchii" nie zrozumiałem
          • Gość: Dobrzeniak Re: ECO znów pozywa za krytykę IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.10, 16:43
            Panie doktorze. Ja się pytałem z którego to bloku idzie ciepło dla Dobrzenia, bo co roku otrzymujemy komunikat, że ciepła nie będzie z powodu konserwacji.... KOTŁOWNI. I dwa dni faktycznie ciepła nie ma. To co tam jest w końcu jest ten upust, czy jest kotłownia.
            Na dodatek cztery lata temu mówiono, że z obecnych czterech można ogrzać miasto. Teraz oficjalnie mówią, że nie da rady i trzeba budować nowe. To można było, czy to taki żart?
            • gandharwa Informacje o Elektrowni Opole 30.10.10, 19:15
              ....są na stronie:

ste-silesia.org/ELO
              jest tam wszytsko: opis systemu istniejącego, planowanego, wykresy, wyliczenia etc.
              Lektura na długie zimowe wieczory. Wg mnie obowiązkowa dla każdego mieszkańca gminy Dobrzeń Wielki :-))

Gość portalu: Dobrzeniak napisał(a):

> Panie doktorze. Ja się pytałem z którego to bloku idzie ciepło dla Dobrzenia,
              > bo co roku otrzymujemy komunikat, że ciepła nie będzie z powodu konserwacji....
              > KOTŁOWNI. I dwa dni faktycznie ciepła nie ma. To co tam jest w końcu jest ten
              > upust, czy jest kotłownia.
              > Na dodatek cztery lata temu mówiono, że z obecnych czterech można ogrzać miasto
              > . Teraz oficjalnie mówią, że nie da rady i trzeba budować nowe. To można było,
              > czy to taki żart?
              • Gość: ciut bliżej prawdy Re: Informacje o Elektrowni Opole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.10, 09:13
                Z przesłanych materiałów wynika i wychodzi szydło z worka: a więc na prawie 4 GW mocy cieplnej z 4 kotłów wykorzystuje się 100 MW z tego 90 MW na niebędne potrzeby własne zakładu.
                I co to za układ skojarzony.
                Co zmieni w bilansie co najwyżej 200 a właściwie 150 MW dla Opola.
                I po to tyle emocji - zamiast próbowac się dogadac jak spólka prawa handlowego ze spólka prawa handlowego rozbudzacie emocje.
                Rozumiem że sami tego nie napiszecie.
                Miasto poprzez swoje udziały powinno pozostac "nadzorcą" systemu w Opolu i pilnowac interesu miasta i jego mieszkańców. Pisanie o sprzedaży udziałów przez miasto jest może dobre aletylko w kampanii wyborczej.
                • Gość: rsnie Re: Informacje o Elektrowni Opole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.10, 11:15
                  Elektrownia Opole, jak sama nazwa mówi służy do produkcji energii elektrycznej. Jest przystosowana do produkcji ciepła poprzez upusty. To poprawia wskaźniki ekonomiczne i ekologiczne oraz energetyczne. Dwa bloki (nr 3 i 4) po 100 MWth, to razem 200. Współczynnik skojarzenia wynosi: 2*(372-20)/200 = ~3,52. W nowym bloku ECO 10/28 = ~0,36. Wynika z tego, że Elektrownia Opole uzyska 10 razy więcej energii elektrycznej w skojarzeniu.
                  Biorąc pod uwagę całą moc cieplną Ciepłowni przy Harcerskiej, otrzymamy współczynnik skojarzenia: (7,4+10)/300= ~0,06!
                  Upust ciepłowniczy powoduje zmniejszenie produkcji energii elektrycznej, średnio około 5,6 MWth/MWel. Na tej podstawie można wyliczyć cenę ciepła z Elektrowni Opole. Ale to już wyższa matematyka i proszę studiować dalej. Może będzie jeszcze bliżej prawdy.

Pozdrawiam

• Gość: ostatni do rsnie Re: Informacje o Elektrowni Opole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.10, 14:38
                    Pan żyje w świecie marzeń - pisze pan o możliwościach a nie faktach.
                    Skojarzona gospodarka ma sens jeśli będzie szykowana na miarę.
                    Elektrowania Opole jeśli kiedykolwiek marzyła o skojarzonej produkcji to powinna byc zlokalizowana w zupełnie innym miejscu, gdzie odbiór ciepła byłby na miare produkowanej energii elektrycznej. Jak się ma około 2500 MW ciepła w nadmiarze (trudno mówic o energii odpadowej) w stosunku do potrzeb Opola na poiomie 1500-200 MW.
                    A poza tym nie wiem czy Pan zauważył że spadł Pan już z głównego forum.
                    Zatem wystarczy.
                    Proszę raczej przygotwac się do sprawy sądowej - wsółczuję, ale każdy jest kowalem swego losu.
                  • Gość: trudno uwierzyc Re: Informacje o Elektrowni Opole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.10, 08:25
                    Panie Doktorze,
                    czytam i nie wierzę, i to ma byc fachowiec !? !? !?
                    To proszę sobie policzyc sprawnosc jedengo i drugiego ukladu.
                    Pamiętając że jest coś takiego jak potrzeby własne elektrowni a te trudno, tak jak Pan to czyni, zaliczyc do zysku.
                    Mam nadzieje, że Pan wie co to jest wykorzystanie energii - przecież te 200 MW jest potrzebne Opolu tylko w szczycie - dlatego właśnie układ kogeneracyjny jest taki a nie inny, zwykle jednak nie za duży.
                    Jeśli dobrze rozumiem ideę skojarzenia to tak dobieramy parametry układu, aby uzyskac jak największe zaporzebowanie na ciepło (miec pewnego odbiorcę) i wtedy gdy zapotrzebowanie jest mniejsze (popyt na ciepło jest zmienny) , produkowac energię elektryczną.
                    Pytam zatem dlaczego Pan omija prawdę ?
                    Przecież Pan to raczej wie.
                    • Gość: rsnie Re: Informacje o Elektrowni Opole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.10, 20:01
                      CO ja wiem, to wiem. Czego nie wiem, też wiem.
                      Proszę się "wygoolować" (w inernecie, a nie GieWu) i zobaczyć swoje dokonania. Może Pan prześle kopię?

Dyskusja merytoryczna z Panem nie jest mozliwa. Stwarza Pan wrażenie pracownika, gdzieś z okolic Harcerskiej, co juz wyklucza możliwość racjonalnego rozumowania.

Do wytłumaczenia tak ograniczonej osobie złożonych procesów energetycznych jest niemożliwe.

Proszę się uczyć, uczyć, uczyć

Czy pomoże wątpię.

Powodzenia.

• gandharwa Re: Informacje o Elektrowni Opole 31.10.10, 12:27
                  W linku ste-silesia.org/ELO/inwentaryzacja.pdf na stronie 25 jest m.in taka informacja:

Planowane prace modernizacyjne:
                  Realizowany projekt rozwojowy polega na modernizacji turbin parowych na blokach nr
                  2 i 3 w celu zwiększenia ich sprawności i dostosowania do pracy ciepłowniczej. W
                  wyniku prac modernizacyjnych zaplanowanych na lata 2003-2005 powstanie w
                  Elektrowni mo żliwość wyprodukowania dodatkowo 280 MW mocy cieplnej. Równolegle
                  planowana jest budowa nowej stacji ciepłowniczej dla odebrania i wyprowadzenia z
                  terenu elektrowni ciepła w ilości zgodnej z zapotrzebowaniem odbiorców
                  zewnętrznych.

Planowany zakres prac:
                  - modernizacja turbin energetycznych nr 2 i 3 w zakresie dostosowania ich do
                  produkcji ciepła,
                  - zabudowa stacji ciepłowniczej,
                  - budowa ciepłociągu z Elektrowni „Opole” do miasta Opola i/lub innych
                  potencjalnych odbiorców ciepła.

Wielkość nakładów inwestycyjnych: 90 mln. zł

Nie chcę teraz analizować tej kwoty przed kilku lat (wiadomo, inflacja etc) ale to, że ELO chciało za tyle samo stworzyć alternatywę dla Opola o mocy 280 MW co ECO o mocy 28 MW (th) to daje do myślenia.....

W kwestiach finansowych zaś jest tak: czym większe inwestycje, tym mniejsza dywidenda dla akcjonariuszy, bo inwestycje pomniejszają zysk po opodatkowaniu. Ciekawe, czy ktoś analizował to pod tym względem (wpływy do kasy miejskiej) łącznie z wariantem zakupu hurtowego przez ECO ciepła z Brzezia i ich jego dystrybucji (z własną marżą detaliczną) po Opolu? Co byłoby korzystniejsze dla Miasta? Wydać we własnej spółce ponad 50 mln środków własnych i mieć kopcący komin blisk rynku czy zarobek na cieple i jednego emitenta pyłu i aerozoli mniej?
                  • Gość: do gandarhwy Re: Informacje o Elektrowni Opole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.10, 14:29
                    Zatrzymałeś się na początku naszego wieku.
                    Człowieku nie wiem czy zauważyłeś ale mamy 2010 rok.
    • Gość: Ryszard Śnieżyk ECO znów pozywa za krytykę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.10, 19:30
      "Rynek Ciepła 2010. REC 2010. Materiały i studia". KAPRINT, Lublin, 2010.

"Ryszard Śnieżyk
      Szkoła Wyższa im. Bogdana Jańskiego

DROGI ROZWOJU KOGENERACJI W POLSCE CASE STUDY: OPOLE

Słowa kluczowe: kogeneracja, ciepłownictwo, sieci ciepłownicze, elektrownia Opole

Streszczenie. W referacie zaprezentowano konkretny przykład systemu ciepłowniczego w Opolu oraz elektrowni Opole. Przeanalizowano możliwości zaopatrzenia Opola w ciepło z elektrowni OPOLE znajdującą się w Brzeziu (około 8 km od miasta). Elektrownia Opole rozpoczęła budowę dwóch nowych bloków o mocy 900 MW na parametry nadkrytyczne. Energetyka Cieplna Opolszczyzny (ECO) wybudowała elektrociepłownię z turbiną gazową zasilaną gazem ziemnym. Obecnie w ECO rozpoczęto budowę układu kogeneracyjnego na węgiel. Omówiono wskaźniki ekonomiczne tych projektów oraz szanse praktyczne na zrealizowanie inwestycji. We wnioskach stwierdzono, że lepszym rozwiązaniem jest zasilanie Opola z elektrowni Opole.

13. PODSUMOWANIE
      Najważniejsze wnioski z przedstawionej bardzo uproszczonej analizy są następujące:
       zasilanie w ciepło miasta Opola powinno odbywać się z Elektrowni Opole,
       najbardziej prawdopodobna cena ciepła z ELO w Opolu powinna wnosić około 13,50÷15,00 zł/GJ,
       sieć ciepłownicza z Elektrowni Opole do miasta Opola powinna kosztować około 32,0÷35,00 mln zł,
       koszty eksploatacyjne przesyłania energii:
      a) straty ciepła: cstrRŚ = 0,12 zł/GJ,
      b) pompowania: cpompRŚ = 0,64 zł/GJ.
      c) podatki i amortyzacja: cdELO = 1,20 zł/GJ.
       ilość energii elektrycznej w skojarzeniu z Elektrowni Opole (oszacowanie wstępne) jest sześć razy większa niż projektowanego bloku w ECO Opole i trzy razy wieksza niż sumaryczna produkcja w ECO (łącznie trubina parowa i turbina gazowa),
       w projekcie bloku parowego w ECO jest kilka istotnych błędów, które nie pozwolą na osiągnięcie zakładanych efektów,
       szczególnie ważny jest brak możliwości regulacyjnych bloku parowego
      (nie ma pseudokondensacji).
      Należy zatem przeprowadzić bardziej szczegółowe analizy.

LITERATURA

[1] Szargut J., Ziębik A.: Skojarzone wytwarzanie ciepła i elektryczności – elektrociepłownie. Polska Akademia Nauk – Oddział w Katowicach,
      Wydawnictwo Pracowni Komputerowej Jacka Skalmierskiego, Katowice – Gliwice, 2007.
      [2] Dyrektywa 2004/8/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 11 lutego 2004 r. w sprawie wspierania kogeneracji w oparciu o zapotrzebowanie na ciepło użytkowe na rynku wewnętrznym energii oraz zmieniająca dyrektywę 92/42/EWG.
      [3] Rusinowski H., Szapajko G.: Ocena energetyczna bloku ciepłowniczego
      z turbiną upustowo-kondensacyjną. Rynek Energii, 2009, nr 6(85).
      [4] Zaporowski B.: Analiza efektywności energetycznej i ekonomicznej skojarzonego wytwarzania energii elektrycznej i ciepła w elektrociepłowniach parowych oraz gazowo-parowych. Rynek Energii, 2008, nr 5(78).
      [5] Kotowicz J.: Nadbudowa bloków parowych o parametrach nadkrytycznych turbinami gazowymi. Rynek Energii, 2008, nr 4(77).
      [6] Matusiak B. E.: Pozyskiwanie środków finansowych na budowę lub modernizację kogeneracyjnych źródeł wytwarzania i infrastruktury dystrybucji energii. Rynek Energii, 2010, nr 3(88).
      [7] Śnieżyk R.: Warunki techniczne opłacalności układów ko generacyjnych. Rynek Energii, 2006, nr 6(67).
      [8] Wieczorek H. i in.: Studium rozwoju systemów energetycznych w województwie opolskim do roku 2015. Biuro Studiów i Realizacji „ENERGOPROJEKT-Katowice” S.A., Katowice, 2003.
      [9] Budowa bloków 5 i 6 w PGE Elektrownia Opole S.A. – Raport
      o oddziaływaniu na środowisko, ENERGOPROJEKT ® - Warszawa S.A., Warszawa, 2009.
      [10] Rosik-Dulewska C. (red.), Kusza G. (res.): Budowa bloków 5 i 6 w PGE Elektrowni Opole S.A. – aspekty gospodarcza, środowiskowe i społeczne. PGE Elektrownia Opole S.A., Opole 2009. www.elopole.com.pl
      [11] Kinal E., Śniegórski T.: Podstawowe urządzenia bloku energetycznego
      w: ABC Elektrowni Opole. Elektrownia Opole S.A., Brzezie, 2004.
      [12] ENERGOPROJEKT Projekt bloku 360 MW, praca niepublikowana.
      [13] Pękala J., Kuśmierczyk S., Wesołowski I.: Ochrona środowiska naturalnego w Elektrowni Opole w aspekcie zobowiązań międzynarodowych Polski
      i możliwości krajowego systemu elektroenergetycznego. Konf. „Rola Elektrowni Opole w Krajowym Systemie Elektroenergetycznym”, Elektrownia Opole S.A., Opole, 19-20 października 1995 r.
      [14] Chmielowicz W., Szajda B., Goździkowski A., Parzybut M.: Sprawozdanie roczne Zarządu z działalności Spółki za rok 2008, Energetyka Cieplna Opolszczyzny S.A.. Opole, 2009. www.ec.opole.pl
      [15] Buńczyk A., Daniluk A., Głukowska-Sobol A., Moskalik M.: Ciepłownictwo w Polsce – charakterystyka przedsiębiorstw koncesjonowanych – część I. Biuletyn URE, 2001, nr 6.
      [16] Demel B., Gumieniak D.: Przebudowa źródła ciepła w Opolu – budowa układu wysokosprawnej kogeneracji. Raport o oddziaływaniu na środowisko naturalne. Energetyka Cieplna Opolszczyzny S.A. Opole, luty 2009. www.ste-silesia.org/ECO
      [17] Klimczak M., Śnieżyk R.: Opłacalność wprowadzenia gospodarki skojarzonej w ciepłowniach komunalnych. W: The 9-th International Conference of Air Conditioning & District Heating, Wrocław `98, Szklarska Poręba 1998.
      [18] Śnieżyk R.: Uzasadnione ekonomicznie odległości przesyłania energii cieplnej na przykładzie ciepłociągu Elektrownia Turów-Zgorzelec. Materiały konferenc.: W: Energetyka 2000. Konferencja Naukowo-Techniczna. Wrocław, 8-10 listopada 2000.
      [19] Serwis internetowy, www.p4b.com.pl
      [20] Janowski A.: Opole ma już analizę dotyczącą taniego ciepła z elektrowni, NTO, 19.05.2010. www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100519/POWIAT01/10125608
      [21] URE Najtaniej na Mazowaszu. URE o ciepłownictwie w 2009 roku, URE, 23.07.2010. www.ure.gov.pl
      [22] Goździkowski A., Tańczuk M., Ulbrich R. Miejskie systemy ciepłownicze z kogeneracją jako efekt zmieniających się uwarunkowań technicznych i ekonomicznych, Konf. XIV Forum Ciepłowników Polskich, 2010, Izba Gospodarcza „Ciepłownictwo Polskie”, Międzyzdroje, 12-15 września 2010.

WAYS OF DEVELOPMENT OF COGENERATION.
      CASE STUDY: OPOLE

Key words: CHP, district heating, district heating networks, Opole Power Plant"

Referat wygłoszony w dniu 21 października 2010 w Nałęczowie.

Ryszard Śnieżyk

• Gość: zgoda Re: ECO znów pozywa za krytykę IP: *.chello.pl 01.11.10, 09:23
      >Po drugie pan redaktor zapomina, że w ugodzie z panem profesorem z Politechniki zawarto >ugodę

Po pierwsze, czytaj przed wysłaniem :-(
    • mieszaniec-zopola Opole miasto pieniaczy 01.11.10, 20:12
      Nie rozumiem po co firma się procesuje z osobą fizyczną o jakieś wyrażone opinie.
      To jest jakaś głupota.
      Procesują się radni o to czy ktoś zabrał głos na jakimś zebraniu. To wszystko dziecinada i brak odpowiedzialności. Prawdziwa cnota krytyk się nie boi, jak powiedział Krasicki.
      A sądy w Polsce naprawdę są przeciążone.
      Zacierają ręce tylko adwokaci, bo ci są zawsze wygrani.
      Ludzie, dajcie sobie spokój.
    • Gość: zdowia dla rsnie Re: ECO znów pozywa za krytykę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.10, 08:27
      życzę zatem zdrowia,
      bo dobre samopoczucie jak widzę jest.
    • gandharwa Spółka Obrotu Energią 03.11.10, 17:03
      może i u nas warto powołać Spółkę Obrotu Energią jak w Rybniku?

katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,8607044,Miasta_jednocza_sily__Bedzie_tansze_cieplo_i_prad_.html
      • Gość: do gandarhwy Re: Spółka Obrotu Energią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 18:03
        to na pewno jest działanie konstruktywne.
        przyznam się że nerwowych reakcji i odpowiedzi "podsądnego" mam już dośc.
        A może zapytac o to kandydatow nie jak widzą przyszłosc i nie czy są za likwidacją jednostki dystrybuującej ciepło w Opolu bo to zakrawa na kpinę szczególnie gdy pytac o to osoby na razie nie posiadające pełni wiedzy, ale co myślą o tym konkretnym pomyśle albo jak widzą ochronę interesów mieszkańców.
        • gandharwa Re: Spółka Obrotu Energią 03.11.10, 19:54
          W to akurat nie wierzę. Kampania wyborcza to koncert życzeń ewentualnie przebijanie się prostymi w odbiorze hasłami, właśnie takimi jak "tanie ciepło dla Opola" czy "parking na Kopernika". Na konkrety nie ma tutaj miejsca.

Spółka Obrotu Energią nie tylko miałaby pod kontrolą ECO czy ELO, ale dobrałaby się wreszcie do skóry bufonom z Tauronu Gigawat oraz PGNiG. Szczególnie ta pierwsza nazwana spółka bije wszelkie rekordy arogancji wobec "szaraczków" - odbiorców energii elektrycznej.
          • Gość: do gandarhwy II Re: Spółka Obrotu Energią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 20:29
            pomysł jest dobry.
            ale jeśli będą konkretne pytania to odpowiedzi należy zapisac i utrwalic.
            mnie też demokracja nie do końca się podoba ale nie ma póki co lepszej.
            jak sami nie potrafimy zebrac dobrych ludzi to jest jak jest.
          • Gość: no Re: Spółka Obrotu Energią IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.10, 21:56
            O ile dobrze rozumiem doniesienia prasowe Elektrownia Opole S.A. jest w trakcie formalności mających na celu połączenia w jeden z pionów PGE. To chyba oznacza, że w Brzeziu będzie zakład produkcyjny, a nie spółka prawa handlowego z zarządem i prawem do decyzji. Będziecie walczyć z gigantem PGE opartym w polityce? Z Tauronem? PGNiG? Powodzenia i dobrego samopoczucia.
            • opolak Re: Spółka Obrotu Energią 05.11.10, 21:13
              Coś nie wszystko kapujesz - wpisz w google hasła tych spółek i poczytaj jak to się ma do Opola.
              • opolak Jednak sprzedaż akcji ECO- komu??? 06.12.10, 20:19
                Prezydent zapowiedział też sprzedaż udziałów miasta w ECO po to, by sfinansować budowę nowego mostu w Opolu. Zapewnił też o budowie nowych miejsc parkingowych. Obiecał, że ważne decyzje będą konsultowane z mieszkańcami.

Źródło: Gazeta Wyborcza Opole

Więcej... opole.gazeta.pl/opole/1,35114,8777504,Ostatnia_kadencja_Zembaczynskiego__Nie_wiadomo.html#ixzz17MQhtBWv

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka