Gość: Hans Klose IP: 87.204.111.* 28.03.11, 21:29 niemcy, niemieccy ślązacy i inne .. itp szkoda że armia czerwona nie zrobiła z tym porządku, szkoda wielka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jasio Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.11, 21:32 Wszystkie ofiary? Was pogięło? Wg was to wszyscy volkssturmiści to nasza wina? A dlaczego Hitler nie dał im umundurowania tylko paski materiału na rękawy? Oni w tym nie chodzili dlatego jako dywersanci zostali zlikwidowani! Chcieli być Niemcami to się starali dla Adolfka - nie wyszło, to nie moja wina! Ja się z tego cieszę i nie będę się kajać. MN może sobie przyjmować w duchu dowolne uchwały, byle bym się o tym nie dowiedział Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzliwy Re: Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 21:41 Jasio pamiętaj, że ingnorancja jest gorsza od głupoty!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hipokryzja Re: Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.11, 08:03 Do Stalingradu cywilom się też podobało. Był "lebensraum" i słowiańscy niewolnicy pracujący w niemieckich, cywilnych gospodarstwach za darmo i wykorzystywani do granic możliwości. Jak przyszła bieda (czyli Armia Czerwona) to wszyscy nagle biedni i pokrzywdzeni. A co synowie robili w Rosji ? Gwałt się nie bierze z niczego tylko gwałt się gwałtem odciska. W przyrodzie nic nie ginie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NAZOT Re: Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.dip.t-dialin.net 30.03.11, 12:03 Treblinka – niesamowita kopalnia (Od specjalnego wysłannika „Dziennika Ludowego”, 30 sierpnia 1945 r.) Na linii kolejowej Siedlce–Małkinia w odległości 4 km od Małkini i 1½ km od Bugu jest stacyjka Treblinka. W bok do sosnowego lasu prowadzi zbudowana przez Niemców odnoga toru kolejowego: „Vernichtugslage Treblinka”. Z Warszawy, Siedlec, Białegostoku, Łomży i Ostrołęki, pomniejszych miast i miasteczek, toczyły się w tym kierunku śmiertelne transporty Żydów. Do Treblinki zwożono ludzi z całej Europy. Żydów polskich wieźli Niemcy w wagonach towarowych: po sto kilkadziesiąt osób: kobiet, mężczyzn, niemowląt i chorych, w pojedynczych wozach oplombowanych, czujnie strzeżonych. Raz tylko widziałem pociąg śmierci, straszne ręce w kratach górnych okienek wagonów, obłędne oczy, szukające ratunku. Raz tylko słyszałem jęk – wody, wody... Wtedy to przez kratki okienka sypnęła czyjaś garść złotymi 5-rublówkami... za kubek wody, z którym podbiegł chłopak 12-letni syn chłopa. Wtedy też trzasnął strzał i na żwirze nasypu kolejowego krew i woda spłynęła wąziutką nitką pomiędzy kamyki. Złoto zabrał Niemiec. Z całej Europy Z Paryża, Brukseli, Amsterdamu, Budapesztu wyjeżdżały wtedy wygodnymi pullmanami tysiące bogatych Żydów, skuszonych propagandą hitlerowską o rozległych „koloniach na wschodzie”, gdzie wszystkiego w bród, a kapitały procentują nieprawdopodobnie szybko i wysoko. Widziano w Małkini te pociągi: wytwornych panów, eleganckie panie. Służba prześcigała się w uprzejmościach. Wagony restauracyjne i sypialne zapewniały wygodę w ciągu całej podróży. Muzyka patefonów skracała czas... Naiwność pasażerów przerażała. Były bowiem wypadki, że Żydzi polscy, których często używano do pracy na stacji w Małkini, ostrzegali swych współplemieńców z zachodu. – Jedziecie na śmierć!... Tamci zazwyczaj w odpowiedzi pukali palcem w czoło. Służba niemiecka informowała... że ci pracujący to ludzie chorzy umysłowo, dla których jedynym ratunkiem to praca fizyczna i wyczerpująca; ona im jednak z czasem powróci zdrowie, zatrze obrazy wojny. Pod parkanami obozu Pociąg ruszał. Przejeżdżał Bug, biegł kilometr i... skręcał w prawo, w las. Odór trupi i swąd palonych ciał był tak silny, że w odległym od Treblinki o 7 km Kosowie i okolicy uszczelniano okna watą. Były dni, kiedy potrawa nie przechodziła przez gardło. Wymiotowano. Zbrodnia przerażała nieprawdopodobieństwem. (...) W Treblince kopią złoto Blask złota promieniował i oślepiał. W okolicznych osiedlach dziewczęta zaczęły się stroić. „Handel” stwarzał fortuny i pustoszył sumienia. Aż uderzył piorun ofensywy. Zmiótł załogę Treblinki. Ostały jeno ruiny obozu i groby, groby, groby... Widocznie nie dopełniła się jeszcze miara. Przed rokiem prawie zaczęło się na nowo. Wprawdzie nie morderca, nie Niemiec pali ludzi, lecz pali tu dziś... wstyd i groza. W Treblince kopią – złoto! Kto? Wszyscy: dzieci i kobiety. Starzy i młodzi. Tak. Z dołów śmierci z przegniłych szmat, spomiędzy zwałów trupich dobywają złoto! Łamią pokurczone w śmiertelnym bólu palce, rozbijają szczęki. Od miesięcy trwa ta akcja. Ledwie świt ciągną z wszech stron: z Gutów, Wólki Okrąglik, Kosowa, Małkini, ba! przyjeżdżają z Sokołowa, z Siedlec, Warszawy, Ostrołęki, z własnymi narzędziami do „pracy” – łopatami, motykami i oskardami. Opowiadają nieliczni, którym w głowie nie mieści się możliwość tego rodzaju bogactwa, że zjawią się tam i zorganizowane grupy. Minami i granatami szybciej i sprawniej przekopują teren... Niejeden świeży trup padł tam z ręki konkurenta. Złoto jednak silniejsze. Niewielu, powtarzam, oparło się tej zbiorowej psychozie, pokusie łatwego dorobku. „Zdobywców” łatwo rozpoznać. Po nowych, obszernych zabudowaniach, blaszanych dachach, szerokim geście w pijackiej zgrai i wykwalifikowanym języku taksatora „prób” i „karatów”. Pociągami przez Siedlce i Małkinię zaopatrują Warszawę (róg Ząbkowskiej i Targowej) w cenny, jakże cenny towar – inne typy spod ciemnej gwiazdy – „obrotowcy”. Czas skończyć ze zbrodniczym Klondyke’em, czas zasypać niesamowitą kopalnię, a obłąkanych „gorączką złota” zaprząc do uczciwej pracy. R. Eglantowicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzliwy Re: Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 21:39 Hans , kiedy byłeś ostatnio u lekarza?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Klose Re: Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.11, 21:51 Dr Mengele ostatnio nie przyjmuje :-) Czy jego też mam opłakiwać? Niemcy w 1945 to zło wcielone, faszyści i zbrodniarze a Armia czerwona równie zbrodnicza w stosunku do Polaków ale niszcząca faszyzm, wypalała żelazem tą hitlerowską zarazę. Jak ja mam żałować niemców z 1945 roku? Za co ma być mi ich żal? Za pocztę Gdańską, za wieszanych na ulicach, za masowe egzekucje? Niemcy zaczeli wojnę na wyniszczenie a później gdy te konsekwencje dotkneły ich samych to są nieszczęśliwi i takie ofiary ala Erica S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herbatka Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.superkabel.de 28.03.11, 21:53 Co to za uchwała w marcu,rocznice obchodziliśmy w styczniu.Tej zniewagi nigdy nie zapomnimy,koryto władzy dla wszystkich na tzw.opolszczyżnie niedługo się skończy.Silesia Sperior. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Klose [...] IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.11, 21:59 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herbatka Re: Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.superkabel.de 28.03.11, 22:05 Stary szmalcowniku spójrz na siebie ,może byłeś jednym z tych co zabijał dla kasy chorych ludzi w karetkach pogotowia w Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Klose Re: Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.11, 22:17 Hahah brak ci argumentów :-), ja w Łodzi szmalcownikiem? A może usypiałem pawulonem Marsjan? A może to twój dziadek usypiał Żydów cyklonem-B? Ja urodziłem się w Opolu, w POLSCE i jestem Polakiem, bo tu jest Polska a nie niemcy. Ty też urodziłeś się w Polsce a uważasz się za niemca i plujesz na Polaków i POLSKĘ. Odpowiedz nam i sobie dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herbatka Re: Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.superkabel.de 28.03.11, 22:25 Nie Tobie osądzać za kogo się uważam,chciałeś odpowiedzialności zbiorowej to teraz nie udawaj niewinnego baranka.W pluciu na innych nie znajdziesz sobie równego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Klose Re: Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.11, 22:34 A uchwała potępiająca Armię Czerwoną to nie odpowiedzialność zbiorowa? Czy wszyscy Czerwonarmieńcy to zbrodniarze? Czy wszystkie ich niemieckie ofiary to baranki Boże i niewiniątka? Jak się bierze za papranie w historii to trzeba też brać pod uwagę że się paprze w gó...e i też nim się można ochlapać. Wkurza mnie brak szacunku MN dla Polaków i Polski w której żyją. To jest nasz kraj, budujmy go wspólnie, poprawiajmy go gdzie jest źle i bądźmy dumni z tego co jest fajne a Wy izolujcie się w skansenie antypolskiej MN. I tego nie rozumiem, i tego nie akceptuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fillmann Re: Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 22:51 Panie Rasch, czego się pan spodziewał, że karp zagłosuje za przyspieszeniem wigilii? Nie widzisz pan, że forsowanie tej uchwały odbierane jest jako antypolskie mimo, że mowa w niej o czewrwonoarmistach. Daj pan już spokój i nie narażaj pamięci ofiar na zniewagi i opluwanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herbatka Re: Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.superkabel.de 28.03.11, 23:18 Do Hans Klose-Moja matka jest Polką ,ojciec niemieckim Ślązakiem.Ja czuje się Ślązakiem(Górnoślązakiem) i do takich jak ty jest mi bardzo daleko.Najpierw naucz się szacunku dla innych, bo czytając co napisałeś w pierwszym wpisie,można odnieść inne wrażenie.Nie akceptując specyfiki górnośląskiej sejmik woj.opolskiego zdystansował się od części mieszkańców tej ziemi co bronili województwa przed likwidacją,tego błędu już nie popełnimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?-, Re: Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 23:20 A tak konkretnie to czemu ta uchwała ma służyć i co załatwiać, wie ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Klose Re: Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.11, 23:46 Kim się czujesz to Twoja sprawa, ale powiedz mi, może zrozumiem, wierz mi staram się bardzo, jaki sens ma antypolska działalność MN? Czego oczekujecie? Przydzielenia Opolskiego do niemiec? Te sztuczne niemieckie nazwy miejscowości, po co to komu czy ktoś łatwiej trafi do domu? To ma poprawić jakość życia w Polsce? Mówisz o sobie Górnoślązak ale kto to jest? Czym taka osoba się charakteryzuje w odróżnieniu od swoich polskich sąsiadów za płotem? Chodzi o miejsce urodzenia, czy o język jakim posługujesz się w domu (nimiecki? śląski? polski?) a może czytasz niemieckie gazety? Oglądasz niemiecki RTL, a czy nie czujesz związku z Austrią (też mówią po niemiecku) jakiej drużynie kibicujesz jak grają siatkarze w meczu Polska:Niemcy? Co nas może łączyć? Zaproponuj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Wydarzenia relacjonowane tu przez GW IP: *.252.25.88.internetia.net.pl 29.03.11, 00:51 wskazują na to, że nie nadszedł jeszcze czas, by uchwałę w opolskiej części Górnego Śląska, potepiającą Sowietów rękami Polaków przyjąć. Ofiary przechodzenia frontu, czcić należy, tym bardziej, że o cywilów tu chodzi. Czczenie owych ofiar w przestrzeni publicznej ma miejsce. MN wystepujaca z w nioskiem uchwały chce odnieść korzyści polityczne, pokazać swą moc w regionie, że choć mniejszość, to większość chodzi na jej pasku. Używa przy tym argumentu, że przyjeliśmy uchwałę potępiajacą mordy na kresach, to w ramach poprawności politycznej, czy rewanżu, większość potepi zbrodnie Sowietów na Niemcach. No nic błędnego, bo wiekszość bez mniejszości uchwałę tę mogła przyjąć (MN mogła nie głosować, no ale wtedy pokazałaby gdzie stoi). Teraz MN domaga się od wiekszości potępienia Sowietów ale wiekszość nie ma w tym żadnego interesu, bo uchwała jest polityczna. Gdyby uchwała otwierała możliwość Niemcom do czczenia ofiar ( bo bez niej nie mogli tego czynić) to pierwszy byłbym za. Ale ona niczgo nie otwiera, niczego nie daje Niemcom, bo już mają, jedynie politycznie pokazuje ich zwolennikom jacyśmy mocni. Przeciwko mocy naszym współobywatelom Niemcom nie mam nic. Niecch ich moc, gospodarność, porządek, umiłowanie heimatu, inicjatywa gospodarcza, szacunek dla tradycji się rozwija, niech inspirują "najeźdźców", niech pną się do władzy w regionie ale też niech mają świadomość, że nie wszystkim im z nimi po drodze, bo to demokracja, choć kulawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dupek Re: Wydarzenia relacjonowane tu przez GW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.11, 01:20 KKaj to sum take mniymce ślunske, u kierych sum: "moc, gospodarność, porządek"? Znam samych leniwych i pazernych na grosz, takich, co to robić im się nie chce a pysk pełny frazesów o pracowitości. A wracając do potępiania, czemu potępiać żołnierzy rosyjskich? Dlaczego nie potępić ślunzokuf, którzy służąc adolfowi zabijali, gwałcili i kradli na potęgę? Na Śląsku mieszka również ludność, która doświadczyła tej niemieckiej działalności (tak, tak, dobrze wiem, że nikt mniyszońców zy ślunska za mniymców niy mnioł, ale do czarnej roboty byli wykorzystywani), potępić omę i opę i wtedy wrócić do krasnoarmiejców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rain Re: Wydarzenia relacjonowane tu przez GW IP: *.net81.citysat.com.pl 29.03.11, 09:00 oto jak się wypowiadały elity polityczne o mniejszości niemieckiej (oficjalnie uznawanej jako równouprawnioną grupę społeczną) podczas poniedziałkowego spotkania: Dariusz Byczkowski: Ogon nie będzie merdał psem. Bogusław Wierdak: można było wyjechać jak była okazja a skoro zdecydowaliście, że tutaj zostajecie, to musicie pamiętać o tym, że mieszkamy w Polsce. Nowak Kryspin: mordy na cywilach to były prawa wojny, prawa najeźdźcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do rain Re: Wydarzenia relacjonowane tu przez GW IP: *.dip.t-dialin.net 29.03.11, 09:35 Widac jak na dloni ze jeszcze nie wyszli i nie maja zamiaru wyjsc z tych pozycji jednostronnego, zamglonego poprzez PRL podejscia do historii. Pan Byczkowski jako "polski ogonek" chcial machac cala Unia Europejska. Ten pan Wierdak nie nie zapomni kto do kogo przyszedl, i ze musi akceptowac prawa MN jako prawa UE . Jak sie nie podoba to wystep z Unii Europejskiej Pan Nowak zna sie na prawach wojny ale tylko jednostronnie. A tak ogolnie to niech sobie ustawe "do tyj polskyj rzici wsadzom". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oleńka Re: Głosować, głosować, schnell! IP: *.dynamic.chello.pl 29.03.11, 09:50 Członkowie PO którzy zagłosują za uchwałą zostaną mianowani honorowymi volsdeutschami! Nic tylko głosować! Pokażecie europejskość na miarę Adolfa H. prekursora UE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mark Re: Wydarzenia relacjonowane tu przez GW IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.11, 14:33 Powiedzieli to co myśli wielu Polaków. Dość już chowania głowy w piasek i zgody na odgryzanie ręki po daniu palca. Najpierw "sławetny" list o powstaniach, teraz to, co będzie następne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herbatka Re: Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.superkabel.de 29.03.11, 17:56 Bardzo mi przykro ale ze smutkiem musze przyznać ,że nas dwóch nie łączy NIC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Klose Re: Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.11, 20:27 Miałem nadzieję że jednak coś nas łączy, ale utwierdziłeś mnie, że mimo żyjemy obok siebie, może mijamy się na ulicy albo nawet mieszkamy koło siebie to jesteśmy z różnych światów. I niech tak zostanie, może za 50 lat coś się zmieni. Oby międzyczasie nie doszło tu do sarajewa i bośni itp, bo czasem wystarczy iskra, a wtedy i 200 lat nic nie zmieni. Pozdrawiam Herr Batkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herbatka Re: Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.superkabel.de 29.03.11, 21:57 Znam takich "prawdziwych Polaków", nie można mowić o nich żle są nieomylni(przykład Smoleńska)zawsze skrzywdzeni ale honorowi i patriotyczni. Ojczyzna jest dla nich naj.......Wszyscy którzy myślą i mówią inaczej są zdrajcami ,Żydami ,Szkopami płatnymi sługusami Rosji i Niemiec .Taka ich mentalność..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Klose Re: Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.11, 22:20 W tym rzecz że jedyne co nas mogłoby łączyć to Polska, moja ojczyzna ale ty traktujesz ją jako okupanta mimo ze wszystko jej zawdzięczasz i masz wszelkie swobody, a nawet większe prawa niż pozostali obywatele (np Posłowie MN w naszym Sejmie, niemcy mimo, że są w UE nie respektują praw Polaków mieszkających w niemczech nie uznają mniejszości polskiej). Oczekujesz, że będę z założonymi rękami patrzył jak obrażasz moją inteligencję forsując poglądy MN na historię, nasze obecne problemy? I nie chodzi tu o prawdziwych Polaków, bo Polacy są różni, ale łączy ich szacunek do swojego kraju, ty tego kraju nie lubisz, nie szanujesz. To faktycznie nas dzieli, reszta to szczegóły i konsekwencje takiej postawy. Myślisz, że niemcy są takie wspaniałe? Mylisz się, nie byli i nie są. Jedyny kraj w którym będziesz u siebie to Polska i nie zmarnuj życia na nienawiść do Polski i Polaków, szczególnie tych współczesnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pff Re: Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.dip.t-dialin.net 29.03.11, 22:59 Gość portalu: Hans Klose napisał(a): > np Posłowie MN w naszym Sejmie, niemcy mimo, że są w UE nie respektują praw Polaków > mieszkających w niemczech nie uznają mniejszości polskiej ty naucz sie najpierw respektu do innych, tu NIEMCOW . Wedlug polskiej gramatyki piszemy nie tylko Polak i Polska z duzej litery ale Niemiec i Niemcy tez. Wskaz linki gdzie to Polacy lub ich prawa nie sa respektowane w Niemczech. Mniejszosci Polskiej w Niemczech nie ma. Jest Polonia. Jezeli ta nie umie sie porzadnie zorganizowac, bo jest sklocona to nie wykorzystuje tez praw im naleznych. Ich sprawa.W polskich ugrupowaniach kazdy chce byc presesem dlatego nie robia nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Klose Re: Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.11, 23:46 Do pff Respekt do miejscowych niemców? Szacunek za co? Za nazwanie mojej wsi po niemiecku bez mojej wiedzy i zgody? Podaj powód historyczny albo współczesny. Dobre sobie :-) Nie szanujecie nas a oczekujecie szacunku. Jedz do Niemiec i powiedz, że jesteś Niemcem to się nieźle uśmieją :-) Twoi, jak ci się zdaje pobratymcy patrzą na takich jak ty z politowaniem, no może poza Eriką S., Czajami i innymi "Prawdziwymi Niemcami" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pff Re: Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.dip.t-dialin.net 30.03.11, 00:33 Hans Kloss, die Namen der Dörfer stammen aus der Vorkriegszeit und sind garantiert durch das polnische Minderheitenrecht, deswegen braeuchte man dafuer deine Erlaubniss nicht. Du musstest auch gar nicht gefragt werden. Es hat gereicht das die anderen es so wollten. Stelle dir mal vor, dass niemand ueber mich lacht und keiner guckt mich mitleidig an. Der dr Czaja und der dr Hupka schauen auf uns von oben und freuen sich, dass es inzwischen eine Deutsche Minderheit in Oberschlesien gibt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Klose Re: Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.11, 08:32 Więc nie dziwcie się, że Polacy was w najlepszym przypadku tolerują. Zgody na Czaje, Hubki, Eriki S. itp nie będzie i nigdy nie zbudujemy wspólnoty. Otoczymy się murem nienawiści, wyizolujemy barierą języka i uczuciem wzajemnej pogardy. Z czasem z tablic znikną ślady niemieckich zaszłości, a wy starzy i zgorzkniali dalej będziecie w obcym sobie otoczeniu germanić się do reszty. Niemcy wykorzystali was w przeszłości a teraz wy sami się wykorzystujecie na własną zgubę. Zmarnujecie szansę na budowę naszej wspólnej krainy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rain tablice to przywracanie stanu przed totalitaryzmów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 21:07 dla ścisłości: nazwy nadawane obecnie na tablicach dwujęzycznych to przywracanie nazw pierwotnych stosowanych na tych ziemiach przez setki lat - do 1936 roku dopiero w 36 hitlerowcy zmienili je na bardziej niemieckie a w 45 administracja polska w ramach odniemczania zmieniła na bardziej polskie więc obecne tablice dwujęzyczne to de facto PRZYWRACANIE pierwotnych nazw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Klops Re: tablice to przywracanie stanu przed totalitar IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.11, 22:09 Ale po co? Czy ktoś sprzed 100 lat łatwiej trafi przez to do domu? Niemiec tu nie ma i nie będzie wiec ich nazwy to historia i kropka. Są na starych mapach i tam ich miejsce. Dlaczego nie przywracamy nazw miejscowości w brzmieniu łacińskim? Grupa oszołomów z MN rozkopuje groby historii i czadzi się trupim odorem nienawiści. Taka jest MN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herbatka Re: Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.superkabel.de 29.03.11, 23:19 Wypisujesz jakieś bzdury ,zmyślasz ,insynuujesz. PS.Nie jestem w MN. Silesia Superior. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Klose Re: Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.11, 00:04 Do Herbatki, Silesia Super...coś tam ale siedzisz w superkabel.de? Daj spokój przynajmniej nie okłamuj siebie :-) Trochę Ci współczuje rozdarcia, brak jednoznacznej tożsamości wcale nie jest przyjemne. Przypomina mi to trochę tworzenie wyimaginowanych krain przez miłośników Fantazy, ale oni są przynajmniej wyluzowani i nie miesza im się fantazja z rzeczywistością. Mamy fajny kraj, trzeba go czasem poprawić ale i tak zawsze z przyjemnością do niego wracam z zagranicznych wojaży. Ty tego nie dostrzegasz, tak przynajmniej ja to oceniam. A to bajdurzenie o Silesi to strata czasu i energii. Ale mamy wolny kraj, więc powodzenia. Co do "bzdur ,zmyślania ,insynuacji" - faktycznie wobec tak klarownych zarzutów jestem bezradny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolanin Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.dclient.hispeed.ch 29.03.11, 10:36 Niech MN najpierw wyedukuje swoich czlonkow,nie wiedza ca to sa ziemie odzyskane.Wystarczy panoszenia sie MN na tym terenie.To nie my wywolalismi wojne to nie my napadlismy na Niemcow.Wystarczy zamentu,ktory p.Rasch robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.dip.t-dialin.net 29.03.11, 11:06 Co wyscie odzyskali. !!?? He. To ty naucz sie historii. MN "panoszy"sie. Nieprawda. Wspolpracuje i to na swoim. Jest prawnie na swoim. Niemcy wam wywalczyli i dali pierwsza wolnosc w 1916 roku. W podziekowaniu za to napadliscie na niemiecki Slask w 1921 wywolujac terrorystyczna zadyme pod nazwa Powstania. Dlaczego nie uznaliscie linii Curzona na Bugu, wyciagajac lapy po Ukraine i Slask i Zaolzie.To sa przyczyny 2WS. Zamet to robia tacy jak ty a prawda i tak na wierzch wyjdzie.Myslisz ze macie monopol na ofiary. Obudz sie w koncu, mamy rok 2011. Granice panstwa sa uznane razem z MN. Polska jest w UE i Nato, poprzez uznanie praw unijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polska Walczy Re: Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.11, 20:36 No piękne bzdury piszesz :-) Twoje przyczyny wybuchu II WŚ są zaiste nowatorskie. Tak was edukuje MN? No, no, więc miałem rację domyślając się, że to 5 kolumna. A Herr Adolf nie miał przypadkiem z tym coś wspólnego? A jego droga na zachód (Francja, atak na Anglię) też naszą winą :-) ? Niemcy którzy tu zostali po wojnie zarzekali się że są Polakami a teraz to właściwie są nikim ani prawdziwymi niemcami, ani Polakami, ani nawet Ślązakami. Po prostu ludzkie NIC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty - polak na złodzieju czapka gore? IP: 93.159.164.* 30.03.11, 06:06 czapka gore płomieniem biało-czerwonym? Jak Klai krowę ukradnie to dobry uczynek? Na Niemców mozecie zwalać wybuch wojny - ciekawe natomiast jak się "patriotycznie' wytłumaczycie z zagrabionego mienia pożydowskiego? Jak wam Gross przypomniał jak gorliwie współdzialiście z Adolfem w wyłapywaniu Żydów to aż histerii z wrażenia dostaliście - bo tutaj nie zwalicie swojej winy na sprawców wybuchu wojny żeby siebie rozgrzeszyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Klose Re: na złodzieju czapka gore? IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.11, 09:06 anty-polak to cię określa i nakręca? Taką masz ideologię, urodzony w Polce, w niej wychowany i jej wszystko zawdzięczający, gardzisz jej mieszkańcami? Kim więc jesteś? Jaki masz plan na swoje życie w Polsce, być anty-polakiem? Naprawdę chciałbyś abyśmy byli anty-niemcami? Wiesz jaką to rodzi konsekwencję. Tych których będzie więcej zrobią w końcu porządek, a tacy Grossowie będą opisywać kolejne Żniwa, kolejnych Sąsiadów. W odróżnieniu do germanów my z naszą historią się rozliczamy, mierzymy a oni wypierają i fałszują. Rozmiar zbrodni niemieckich i ich skala są relatywizowane z grabieniem pozostałych szczątków. Stawiane są znaki równości tam gdzie szala nawet od ziemi się nie oderwie. Co byś wybrał żeby cię okradli nawet 10 razy czy jeden raz zabili, czy jak po 45 r. wypędzili żywego do niemiec czy zastrzeli na ulicy jak do 45 r. bywało. Masowe niemieckie zbrodnie zrównywane są z humanitarnymi zachowaniami ludzkimi, ludzi którzy często doświadczyli na sobie okrucieństw niemieckich barbarzyńców. Więc nie mów, że czapka nam płomieniem biało-czerwonym goreje a nie dostrzegasz palącej się w swoim sercu pochodni. Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach 29.03.11, 10:57 @radny Wierdak uchwala o mordach na Wolyniu odnosila sie rowniez do regionu historycznego a nie do zadnej obecnej jednostki terytorialnej na Ukrainie. wiec nie widze problemy by uchwala odnosila sie do Gornego Slaska. @PiS Gornoslazacy to okreslenie wszystkich mieszkancow i nie precyzuje narodowosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b.symp. autochton Re: Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.dip.t-dialin.net 30.03.11, 00:44 Dokladnie. To jakas farsa i skandal, ze Sejmik Górnoslaski Opolski pieprzy co kilka dni cos nt. Wolynia i Ruandy oraz Libii i Honolulu, a z Górnym Slaskiem ma takie nibyklopoty. Jest tylko jedna konkluzja: wiekszosc tego papendeklowego "organu" to po prostu tzw. zwapnione, zaslepione, fanatyczne, pogardliwe "OBCE ciala". No, ale oprócz wusztu - wszystko ma swój koniec (wuszt mo dwa)....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herbatka Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.superkabel.de 29.03.11, 17:53 Fillmann napisał "Panie Rasch, czego się pan spodziewał, że karp zagłosuje za przyspieszeniem wigilii? Nie widzisz pan, że forsowanie tej uchwały odbierane jest jako antypolskie mimo, że mowa w niej o czewrwonoarmistach. Daj pan już spokój i nie narażaj pamięci ofiar na zniewagi i opluwanie."Zgadzam się z Panem, cisza nad tymi ofiarami . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miedza Re: Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.11, 22:38 pal licho sejmik ! my i tak ich będziemy upamiętywali, co roku! a sejmikowcy, czyli opolskie elity polityczne, pokazały po raz kolejny swoją małość. Opole!!!! jesteś zaściankiem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.dynamic.chello.pl 29.03.11, 22:42 A wy nadal potrzebujecie DENAZYFIKACJI! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b.symp. autochton Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.dip.t-dialin.net 30.03.11, 00:37 Ta uchwala to bedzie test, która partia w osobie glównych jej polityków jest slaska, a która po prostu obca. Wiele wypowiedzi to po prostu przekrety, uniki, bzdura. Np. ta o momencie, ze niby przed wyborami. Kiedy te wybory ? Przueciez pod koniec roku. A pozatem gdzie jakis kauzalno-tresciowy zwiazek ? No i kto ja od juz w miedzyczasie calych dlugich miesiecy blokuje ?? WSTYD. (i nie przypadek) Jestem tez zdania, ze powiesiliscie temat zbyt wysoko - "uchwala" itp. Jasne - to musi byc uwchalone, ale slowa robia muzyke. To jest po prostu (samozrozumiale) tzw. oswiadczenie i juz zaraz mozna by przejsc do nastepnych waznych tematów. Ktos koniecznie chce zrobic z tego wielkie politykum i, najpierw regionalne, a potem - i wlasnie o to chcodzi - wielkie, glosne larum (larmo). Mysle, ze tematy jak ten, ale tez dziwaczne konwulsje wokól tematu "powstania" 90 lat (!) po, to ostatnia "deska ratunku" dla smiesznych, sila rzeczy, normalnego rozwoju, czasu i zdrowego rozsadku spychanych ze sceny politycznej egzotycznych i nienaszych (przed)wczorajszych politykierów rodem ze skosnookich krain. Próbuja jatrzyc, antagonizowac, bronic starej zaklamanej cepelii,# zeby sie jeszcze jakos ratowac, zeby zaistniec lub jeszcze kilka dni grac jakas wazniejsza role. Ale ten stary tyjater nie przejdzie. Gierek sie skonczyl. Kaczynski sie skonczyl. Jest rok 2011, w srodku Europy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mark Re: Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.11, 07:34 Jest rok 2011, w srodku Europy ! A ty dalej jakiś szowinistyczny bełkot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulinger lux ex silesia opolensis IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.11, 10:44 "Oby się to gangreną nie skończyło" Gangrenę to mamy teraz. Chodzi o jej zaleczenie stosowna uchwałą. Najlepiej przyjąć tę samą, co w Katowicach, jest jako tako poprawna i pokazałaby zachodnią część Górnego Śląska w lepszym świetle, niż jaskrawe, nacjonalistyczno - komunistyczne, halogenowe "Światło ze Śląska". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herbatka Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.superkabel.de 30.03.11, 18:02 katowice.gazeta.pl/katowice/1,35068,9345337,Jajecznica_na_starym_smalcu.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herbatka Brak porozumienia w sprawie uchwały o mordach IP: *.superkabel.de 30.03.11, 18:15 katowice.gazeta.pl/katowice/1,35068,9345344,Tajemniczy_misjonarze_z_Kujaw.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zeno Re: Gdy wszyscy zostną volksdeutschamui będzie! IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.11, 18:59 Oppelner trafił do Katowic i znacznie osłabł przyjmując postać cieniutkiej herbatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herbatka Re: Gdy wszyscy zostną volksdeutschamui będzie! IP: *.superkabel.de 30.03.11, 19:41 Nie wszyscy zostaną jeszcze takie szmalcowniki jak Zeno ,gdzie dla mnie picie herbatki bostońskiej będzie przyjemnością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zeno Re: Gdy wszyscy zostną volksdeutschamui będzie! IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.11, 22:06 Może właśnie wyjazd do Bostonu sprawi że znajdziesz się na swoim miejscu bo tu jesteś jak g..o w przeręblu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herbatka Re: Gdy wszyscy zostną volksdeutschamui będzie! IP: *.superkabel.de 30.03.11, 22:25 Zeno masz racje wybiore się do Bostonu ,żeby poznać smak prawdziwej herbatki. Odpowiedz Link Zgłoś