Dodaj do ulubionych

Tunel dla aut na Zaodrzu? - [WIDEO]

IP: *.252.31.172.internetia.net.pl 03.06.11, 19:41
O! to bardzo ciekawy pomysł na budowę nowego zbiornika na wodę opadową.
Obserwuj wątek
    • okobar79 Tunel dla aut na Zaodrzu? - [WIDEO] 03.06.11, 19:47
      "...że kierowcy jadący od strony Zaodrza chcący skręcić w prawo w ulicę Wrocławską musieliby wcześniej skręcić w prawo w plac Kazimierza i udać się w kierunku ulicy Spychalskiego."

zgubiłem się - niech mi ktoś powie jak można jechać z Zaodrza i na Zaodrzu skręcić w prawo na Wrocławską....
      • okobar79 Re: Tunel dla aut na Zaodrzu? - [WIDEO] 03.06.11, 19:50
        nie można było napisac że po prostu jadący niemodlińską w kierunku Centrum

bo na Zaodrzu wyjechanie z każdej strony jest jazdą z Zaodrza...
        :)
    • Gość: huracjusz Tunel dla aut na Zaodrzu? - [WIDEO] IP: *.252.19.49.internetia.net.pl 03.06.11, 20:45
      No, ale 40 baniek na amfiteatr poszło i będziemy się kurna promować w świecie. Że co? Że nikt ze świata nie przyjedzie bo drogi dziurawe, wszędzie korki i nie ma gdzie parkować? Cichoooo tam!
    • Gość: Szaron Echter Re: Tunel dla aut na Zaodrzu? - [WIDEO] IP: *.warszawa.vectranet.pl 03.06.11, 21:34
      Po wybudowaniu 40 piętrowego biurowca w centrum, kolejki gondolowej, międzynarodowego lotniska i jakże licznych innych sukcesach władz Opola, nadszedł w końcu czas na poprawę komunikacji miejskiej - w końcu gęsta sieć autostrad i obwodnic podmiejskich nie może kontrastować ze słabiej rozwiniętymi drogami w mieście.

Tylko pytanie - czemu aż tak tanio? Tylko 40 milionów? Przecież to nędzne grosze!! To powinno ze 400 kosztować!
      • Gość: endrju Re: Tunel dla aut na Zaodrzu? - [WIDEO] IP: *.opole.hypnet.pl 03.06.11, 22:02
        Nie chcę wyjść na malkontenta, bo pomysł jest dość ciekawy i wygląda na dobrze przemyślany, ale biorąc pod uwagę ostatnie dwie duże inwestycje drogowe w naszym mieście, czyli wiadukt na Struga i wiadukt na Ozimskiej, to JA TEGO PO PROSTU NIE WIDZĘ. No sorry, ale ile można budować takie rzeczy? Jak się można babrać dwa lata z byle mostkiem, to takie rondo z tunelem zajmie chyba z dekadę.
    • Gość: m Tunel dla aut na Zaodrzu? - [WIDEO] IP: *.dynamic.chello.pl 03.06.11, 22:32
      skoro nie ma pieniędzy to po co ci idioci oglaszaja konkurs.
      Ja też ogłaszam konkurs na najgłubszego urzędasa w Opolu.Pierwsza nagroda to kop w dupę ze stanowiska.Druga nagroda to roczne sprzątanie ulic w Opolu
      Trzecia nagroda to roczne sprzatanie cmentarza.
      Jak widać Opole zajeło już zaszczytne miejsce w glupocie po wywaleniu 60 mln na amfiteatr.
      Teraz szacowny dyr Poliwoda koleś żądka z podworka bedzie użytkować raz do roku przez 2 dni ten obiekt.
      • przemo_opole Re: Tunel dla aut na Zaodrzu? - [WIDEO] 03.06.11, 22:38
        Pokręciłeś nieco. 60+ mln kosztował(a) "krzywa pała Ryszarda". Nasze opolskie "colloseum" to koszt zaledwie 30+ mln. (na marginesie - zwiedzałem wczoraj go z zewnątrz i mam sporo zastrzeżeń).
        A "dyrektor" od "kultury" będzie sobie jakoś musiał poradzić z rachunkiem ekonomicznym. Jest wszak po matematyce (pedagogicznej)...
    • Gość: kazik Tunel dla aut na Zaodrzu? - [WIDEO] IP: *.181.47.109.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.06.11, 22:47
      Sami się inżynierowie drogownictwa spotkali na tym forum. Macie pomysły na rozwiązanie tego cholernego skrzyżowania, które korkuje w szczycie pól Opola, to trzeba było startować w konkursie i wymysleć coś, co da się zrobić za bańkę, a nie 40. A jak nie wiecie, o czym gadacie, to wracajcie do swoich playstation i tam się wyżywajcie.
      • Gość: kierowowca Re: Tunel dla aut na Zaodrzu? - [WIDEO] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.11, 09:37
        Sami się inżynierowie drogownictwa spotkali na tym forum. Macie pomysły na rozw
        > iązanie tego cholernego skrzyżowania, które korkuje w szczycie pól Opola, to tr
        > zeba było startować w konkursie i wymysleć coś, co da się zrobić za bańkę, a ni
        > e 40. A jak nie wiecie, o czym gadacie, to wracajcie do swoich playstation i ta
        > m się wyżywajcie.
        To za skrzyżowaniem, w strone zaodrza się korkuje i od mostu na kanale ulgi trzeba zrobic dwa pasy w stronę dambonia. Ta wysepka przy chopina tez jest juz na sranie potrzebna.
    • Gość: gość Tunel dla aut na Zaodrzu? - [WIDEO] IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.11, 23:11
      chyba ratuszowi pajacują, tunele, ronda turbinowe,,, a z taką małą uliczką jak PODMIEJSKA nie mogą sobie dać rady, kłamią w żywe oczy mieszkańców a dojazdu na wysypisko nie widać, w ratuszu same OSZUSTY siedzą ,,,,
    • Gość: ktoś Re: Tunel dla aut na Zaodrzu? - [WIDEO] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.11, 04:37
      To lipa ! Jaki tunel ? zwykle rondo wystarczy ! Przecież w prawo na Plac mozna juz dzis zjezdac z Niemdlinskiej jak sie usunie donice betonowe na kwiaty ! Dojazd do "terenow inwestycyjnych"? Najlepiej zająć park, tereny zielone, prawda?
    • gandharwa Estakada 04.06.11, 09:51
      Mnie zabrakło w tym artykule informacji o tym, w którym kierunku jest większe natężenie ruchu: czy na wprost z mostu w Niemodlińską czy jednak w prawo w kierunku Wrocławskiej i Karolinki? To ważne, gdyż ewentualny tunel czy estakada powinna "iść" po linii głównego natężenia ruchu.

Ten pomysł ma jeden duży mankament: blok przy niemodlińskiej zostanie otoczony ruchliwą drogą od dwóch stron, gdyż droga odetnie ten budynek od cmentarza. Aktualne przepisy zabraniają budowy gdy przekroczony zostanie poziom hałasu. Oczywiście można ekrany wybudowań ale wtedy ten blok będzie jak getto.

Wg mojej oceny, przy założeniu że jednak po otwarciu punktów poboru opłat to jednak ciąg most - Wrocławska - Karolinka będzie najbardziej obciążony to wystarczyłaby jednokierunkowa estakada eliminująca kłopotliwy lewoskręt z Wrocławskiej (Karolinka) w kierunku na most. W kierunku odwrotnym estakada nie jest potrzebna, gdyż prawoskręt się nie korkuje.

Estakada może mieć ochronę antydźwiękową z półkolistych szyb, nie musi być ani brzydka ani droga.

Kolejny plus dla estakady: można ją budować na raty bez konieczności wyłączania całego skrzyżowania z ruchu na dłuższy czas, czego nie można powiedzieć i tunelu. Ktoś sobie wyobraża że tego skrzyżowania rzez rok nie ma? Nie bez znaczenia jest też fakt, że tunel tuż przy Odrze na poziomie jej wód gruntowych oznacza duże problemy podczas budowy. W czasie powodzi całe skrzyżowanie było 2 metry pod wodą.

Resztę bym zostawił, modernizując tylko skrzyżowanie pod nową sytuację z estakadą i odpowiednio upłynniając ruch z kierunku Niemodlińskiej. Warto przemyśleć system zielonych fal w ciągu Plebiscytowej-Nysy Ł-Niemodlińskiej z zagęszczeniem świateł, np przy Luboszyckiej. To paradoksalnie upłynni ruch jak się ludzie przyzwyczają do jeżdżenia 50 km/h a nie 90.
      • Gość: epops Re: Estakada IP: *.dynamic.chello.pl 04.06.11, 21:25
        wiesz - analizowałem to co pisałeś o estakadzie - i niekoniecznie ciąg "odautosradowy" [od Karolinki do ronda] musi się blokować, ale ....
        - koniecznie musi być zrobiony osobny prawoskręt - wlot na ciągu od biedronki do ronda [z długim pasem zanikającym w kierunku odry - na wysokości zus-u]. Jeśli tak jak widzę na obrazkach samochody tam będą musiały wjechać na rondo - będzie buba .... bo tamtędy po pracy dużo ludzi jedzie od piastowskiej do domów.
        - projekt powinien przewidywać możliwość dobudowania jednokierunkowej estakady ale na ciągu od biedronki do Karolinki - wszystko po to żeby zminimalizować liczbę aut wjeżdżających na rondo. Jeśli samochody jadące na ciągu od biedronki do karolinki będą bardzo blokować ruch - wtedy można by taką estakadę dobudować.
        - przy spełnieniu powyższych warunków ruch odautostradowy będą blokować tylko jadący w ciągu od biedronki na zaodrze - w takim przypadku można zorganizować ruch światłami, z wysokim priorytetem dla jadących ciągiem "odautostradowym"
        Pisze to mając na uwadze fakt, że wolę aby inwestycje miasta uwzględniały dobro mieszkańców [a to zapewnia tunel od ronda na zaodrze] a w mniejszym stopniu dobrostan kierowców tranzytowych oszczędzających na kosztach autostrady.
      • Gość: Ralf Re: Estakada IP: *.ip.netia.com.pl 06.06.11, 13:20
        Porponuje zobaczyć wyniki pracy konsorcjum MMR Projekt bo własnie oni zaproponowali to o czym piszesz.

• Gość: krótki Tunel dla aut na Zaodrzu? - [WIDEO] IP: *.pl 04.06.11, 10:49
      W Opolu na nic nie ma pieniędzy. Ciesze się ze wyprowadziłem się do Wrocławia, gdzie coraz więcej młodych Opolan którzy nie maja znajomości zęby zdobyć pracę w Opolu ją znajdują.

Urodziłem się i wychowałem w Opolu - trudno. Wybaczcie ludzie ale po tym co czytam to Opole staje się coraz większym zaściankiem. Musi zrozumieć ze to tylko małe 100 kilkudziesięciu tysięczne miasteczko i w ten sposób powinno się rozwijać. Moim zdaniem przede wszystkim należałoby zlikwidować pracę przez znajomości ale to chyba niemożliwe.

Cóż znudzonych pracą i bez perspektyw Opolan zapraszam do Wrocławia. Tutaj każdy jest u siebie, nikt nie dyskryminuje cię choćbyś nie wiadomo skąd pochodził no i pracę szybciej znajdziesz!
      • Gość: dfs Re: Tunel dla aut na Zaodrzu? - [WIDEO] IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.11, 19:53
        Przesadzasz.
        • opolak Tylko nowa przeprawa przez Odrę 05.06.11, 21:50
          Żadne ronda , turbiny nie pomogą - nie zwiększą przepustowości.
          Płatna A4 od stycznia 2012 dołoży się do zawału komunikacyjnego miasta.
          Tylko nowa przeprawa przez Odrę może uratować Opole, ale to za kilka dobrych lat o ile będą pieniądze a kredyty z UNII wkrótce się skończą .
          • mx4 Re: Tylko nowa przeprawa przez Odrę 06.06.11, 18:55
            Świetnie się ubawiłem czytając niektóre wypowiedzi. Część internautów potraktowała te pomysły naprawdę poważnie. A ja zaprawdę powiadam Wam : nie podniecajcie się jakimiś tunelami, rondami turbinowymi i innymi wynalazkami współczesnego świata bo z tego NIC NIE BĘDZIE. To tylko papka dla mas. A jak już chcecie to porozważajcie sobie przebieg trasy przyszłego metra, linii tramwajowych (oczywiście chodzi o tramwaje wodne między Turawa Park i Karolinką) i gondoli latających nad naszym miastem (tych co to mają być lekarstwem na wszystkie bolączki komunikacyjne Opola0.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka