Dodaj do ulubionych

Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą mi...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.11, 18:32
... to się nazywa demokracja panie Rasch, demokracja...
Tylko w drugą stronę!
Ludziska nie chcą niemców, więc trza się pogodzić,,, choć boli jak szlag:))
Obserwuj wątek
    • Gość: pestka Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą mi... IP: *.252.18.48.internetia.net.pl 14.06.11, 19:13
      Przywiązanie do korzeni wielu mieszkańców Opolszczyzny wyraziło emigrując do kraju przodków. Dla tych co pozostali dwujęzyczne tablice świadczą jedynie o chęci zawłaszczania historii przez jedną z grup narodowościowych. Repatrianci ze wschodnich rejonów przedwojennej Polski nie domagają się by cyrylicą wypisywać nazwy wiosek, w których osiedli, choć ich wieloletnie pobyty na Wschodzie mogłyby ich na przykład do tego zainspirować. Przez wieki na Opolszczyźnie rządzili Czesi, czemu nie czeskie nazwy zatem? dwujęzyczność tablic w regionie tak doświadczonym przez historię może być, i jak widać jest, postrzegana przez wielu negatywnie i emocjonalnie, tym bardziej że o ich umieszczeniu zdecydowały garstki przedstawicieli Mniejszości. Zgodnie z prawem jeśli na zebraniu było trzech i dwóch z nich opowiedziało się za, to tablice można było wprowadzić. Panie Galla niech pan przestanie się oburzać tylko spojrzy prawdzie w oczy!
      • Gość: emig Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.ip.netia.com.pl 14.06.11, 19:51
        Uważam, że nazwy dwujęzyczne powinny widnieć w miejscowościach, w których chce tego większość. Inaczej kilku Niemców mieszkających w Częstochowie mogłoby zażądać nazwy Tschenstochau. Ozimek i Grodziec są zamieszkane w większości przez ludność napływową i nie ma powodu, żeby dodawać nazwy niemieckie. Ale dla wszystkich, którym "nóż się otwiera w kieszeni" - trzy lata temu jechałem przez czeskie Zaolzie i na wjeździe do pewnej miejscowości zobaczyłem napis "Vendrine" a pod spodem "Wędrynia". I jakoś Czechom nie przeszkadza, choć to my najechaliśmy te tereny.
        • Gość: GoBo Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.252.24.133.internetia.net.pl 14.06.11, 22:06
          > Ale dla wszystk
          > ich, którym "nóż się otwiera w kieszeni" - trzy lata temu jechałem przez czeski
          > e Zaolzie i na wjeździe do pewnej miejscowości zobaczyłem napis "Vendrine" a po
          > d spodem "Wędrynia". I jakoś Czechom nie przeszkadza, choć to my najechaliśmy t
          > e tereny.

Bredzisz! Bredzisz! Bredzisz! Można ostatecznie nazwać, że "najechaliśmy" tę część Śląska, ale tylko podając pełen kontekst zdarzeń - w przeciwnym razie to będzie niesprawiedliwe kłamstwo. Ten zamieszkały przez Polaków (polskich Ślązaków) obszar nigdy nie był częścią Czechów. Bywał - jak reszta Śląska we władaniu praskim, ale także wiedeńskim. I swego czasu był zwany właśnie Śląskiem Austriackim. Było tam niemało Żydów, sporo ludności niemieckojęzycznej, trochę Morawian i Czechów. Rdzenna ludność była jednak śląska, polska. Gdy kończyła się I wojna światowa, tereny te - wbrew przyjętym założeniom o granicach etnicznych - przyznano Czechosłowacji wyłącznie ze względów polityczno-gospodarczych (szczegóły sam znajdź, bo szkoda tu na nie miejsca). Czesi prowadzili silną antypolską politykę, skuczteczną bohemizację i kolonizację. Mieli też swoją wersję "nocy długich noży", gdy mordowali Polaków na pograniczu. Polska odebrała Zaolzie i większość polska tam zamieszkała się z tego cieszyła. Może politycznie to nie był majstersztyk, ale miejscowa większość polska miała odczucie dziejowej sprawiedliwości. Potem ponownie tereny te przypadły Czechosłowacji, obecnie pozostają w granicach Republiki Czeskiej. Polskie znaki są tam nie dla osadników - jak dla niemieckich osadników na Śląsku - a dla ludności rdzennej, która obecnie już pozostaje w mniejszości (jak Serbołużyczanie w Saksonii). Wyobraź sobie, że nawet "za komuny" było tam poniekąd dwujęzycznie: znaków nie było, ale napisy na sklepach i na niektórych obiektach kulturalnych były także po polsku, istniało szczątkowe polskie szkolnictwo.

Więc nie bredź więcej, że na Zaolziu polskie znaki są dla oswojonych najeźdźców, bo kto, jak to, ale Polacy tam okupantami nie byli i nie są.
        • Gość: Onk Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.11, 07:54
          Tylko my nie wymordowaliśmy 5 mln Czechów tak jak Niemcy wymordowali 5 mln Polaków. A teraz wielcy demokraci i pokrzywdzeni jak nie chcemy ich niemieckich tablic w naszym kraju.
          • Gość: rain Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.net81.citysat.com.pl 15.06.11, 09:28
            biedny: gdyby nie wojna, to byś nie miał argumentów do dyskusji
            • Gość: Onk Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.11, 14:58
              To mogliście tej wojny nie rozpoczynać w imię lebensraumu.
        • Gość: Rain Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.net81.citysat.com.pl 15.06.11, 09:19
          Red. Świerc w radiu opole (które widocznie odbija w stronę germanofobii) odtrąbił, że Niemcy ponieśli porażkę w Ozimku. A ja mówię, że to Polacy ponieśli porażkę: na lekcji tolerancji i dalekowzroczności.

JA się pytam: jak słaba i wątła jest polskość tych ludzi, że się boją nazwy Malapane pod nazwą Ozimek? Czego się boją ci ludzie? W 2011 roku. Gdy Niemcy są ewidentnym sprzymierzeńcem Polski w Europie. Gdy kilka dni wcześniej podpisano oświadczenie rządowe w wspieraniu Polonii w Niemczech. Gdy Ślązacy pracujący w Niemczech wpłacają do kasy państwa w postaci VAT rocznie 500 milionów euro. Gdy gminy zamieszkiwane przez mniejszość niemiecką dostają łącznie rocznie 100 milionów dodatkowej subwencji na oświatę.

Szanowni dziennikarze: zamiast cieszyć się, że znowu dokopano Niemcom, co wam wystawia klarowne świadectwo, zapytajcie społeczeństwo dlaczego się boi. I co z tym fantem zrobić.

Co ciekawe: na samym spotkaniu w Ozimku nie padło ani jedno pytanie o tablice! Ci co tam przyszli nie przyszli podyskutować tylko wyrzucić z siebie żale. Że huta pada i jest kryzys. I tak oto biedne tablice stały się piorunochronem, na którym wyładowywuje się frustracje społeczne.

Stan wiedzy tych ludzi był opłakany. Pytali się o dekrety Goeringa. Ktoś im wmówił, że jeszcze działają, ale one w 1949 roku zostały unieważnione. Ktoś im powiedział, że będą musieli zmieniać dowody osobiste. Bzdura. Najlepszą laurkę wystawił sobie pewien PAn, który stwierdził, że jak przybył na Śląsk to ci Ślązacy byli tacy spokojni i pracowici, i wszystko popsuli, jak zaczęli stawiać żądania.

Polecam więc lekturę na stronie Gazety Wyborczej, co JJ Lipski pisał paredziesiąt lat temu
          wyborcza.pl/1,93935,3640733.html
          • Gość: @deszcz Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.11, 09:54
            Co to początku wypowiedzi, to ja Ci kolego polecam skończyć lekturą tego wydawnictwa ;)
          • Gość: Onk Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.11, 15:05
            Nie chodzi o to, że boimy się Niemców. Raczej ich nie lubimy i ogromna w tym zasługa MN. Mieszkam w podopolskiej miejscowości i nieraz człowieka szlag trafia jak patrzy co wyrabiają. Dostali palec teraz chcą odgryźć rękę. A tablice są kolejnym przejawem zawłaszczania regionu.
      • Gość: opolanka Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.11, 19:51
        Brawo Ozimek. Jestem dumna z mojego miasteczka i jego mieszkańców. Tylko nie dajmy się!!!!!
    • Gość: borysjr Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą mi... IP: 212.160.72.* 14.06.11, 19:54
      "Nie rozumiemy tylko, skąd taki opór, kiedy w innych miejscowościach, gdzie jest ludność napływowa, nie ma takich problemów - dodał."

W takim razie nie jest Pan zorientowany. Weźmy, np. gminę Komprachcice, gdzie wszystkie niemieckie napisy na dwujęzycznych tablicach zostały zamalowane. I prawdopodobnie nie tylko tam jest opór (jak pokazuje ten artykuł, nawet na pewno.
    • Gość: swojak Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą mi... IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.11, 20:57
      Najpierw był szał ciał z montowaniem tablic niemieckojęzycznych, i co to dało ludności ? NIC, tylko konflikty bo jedni byli za inni przeciw. Niepotrzebne zamieszanie i jątrzenie, a mniejszość tylko na jątrzeniu potrafi prowadzić swoją politykę.
      A ludzie nie są tacy głupi jakby chcieli ci politycy, swój rozum mają.
      Ludzie chcą teraz mieć święty spokój i tacy co podjudzają do konfliktów - jak polscy niemcy nie są już mile widziani.
      Postaw se Panie poseł Gala tablice w swoim ogródku, tam nikt ci tego nie zabroni.
    • Gość: GoBo Pan Rasch, pan się zastanów! IP: *.252.24.133.internetia.net.pl 14.06.11, 21:47
      Panu Rasiowi, czy Raszowi, czy Raschowi, jak tam się on pisuje... to się w głowie poprzewracało. Co prawda dowiedział się, że jest Niemcem, jak miał 16 lat (a jest nim, bo jeden z jego pradziadków był, więc co ma nie być!), ale czasy to mu się najwyraźniej przypominają nie sprzed 30 lat, a z lat trzydziestych!

Palnął takie coś: "- Jakbym się cofnął o 30 lat - komentował spotkanie, na którym - jego zdaniem - było ok. 60 osób i zaledwie kilka z nich optowały za tablicami z nazwą miejscowości po polsku i niemiecku. - Staraliśmy się wytłumaczyć, że im niczego nie odbieramy, a jedynie poprzez tablice staramy się pokazać historię tych miejscowości. Niestety nie było zgody i miałem wrażenie, że było to tylko dlatego, aby nam dołożyć, żadna przekonująca nas argumentacja tam nie padła - mówił Norbert Rasch".

No to retoryka jest prosta, nawiązująca nie formą, a pretensjami do totalitaryzmów. A w Polsce niemiecki totalitaryzm kojarzy się z nazizmem hitleryzmu. Bo najwyraźniej Raschowi nie odpowiada vox populi, podstawa demokracji, o ile nie jest to niemiecki vox populi. Jeśli większość nie chce niemieckich nazw (po to zwołuje się konsultacje, by się tego dowiedzieć, anie tylko przyklepywać spodziewane decyzje) to jesteśmy polskimi rewizjonistami, antyniemieckimi zaprzańcami, tak? Ale jak - wbrew większości mieszkańców - na spotkaniach takich stawiają się tylko zainteresowani proniemieccy aktywiści, to wtedy konsultacje i demokracja jest cacy.

A panu Raschowi nie przychodzi do głowy, że większość ma prawo rządzić się u siebie? Dość dyktatu miejszości (wszelkich) nad większością! Mniejszość i tak korzysta z niemal ponadkonstytucyjnych przywilejów. I do tego ma prawo i to robi. Bardzo dobrze. Ale jak większość korzysta ze swoich przywilejów, to już jest niedobrze! Mniejszość bije po oczach mniejszościowymi, niemieckimi nazwami tam, gdzie nawet tylko mała część mieszkańców tego chce
      • Gość: Pobratymiec Re: Pan Rasch, pan się zastanów! IP: *.dip.t-dialin.net 15.06.11, 09:21
        Gość portalu: GoBo napisał(a):

> Jestem Ślązakiem. Połowa mojej rodziny to Niemcy, czy też Polacy niemieckiego pochodzenia.
        > Ale nikomu z mojej rodziny na myśl nie przychodzi narzucać się ze swoją pogardą do
        > polskości, ani wywyższać się swoją niemieckością ponad prawo, czy prawdę historyczną.

To znaczy ze ta twoja rodzina gardzi polskoscia ,ale nie narzuca sie Polakom.
        Niemieckosc uwaza za wyzsza od polskosci ale pokazuje tylko tyle ile moze w ramach polskiego prawa i "polskiej prawdy historycznej".

Widzisz synek przez to twoje "utrzydupskie kombinatorstwo" powiedziales prawde.

A twoja rodzina to tez pobratymcy pana Rasza i powinni cie przegiac przez kolano i wytuplikowac
        o co chodzi.
        • Gość: GoBo Re: Pan Rasch, pan się zastanów! IP: *.252.24.133.internetia.net.pl 18.06.11, 02:25
          > To znaczy ze ta twoja rodzina gardzi polskoscia ,ale nie narzuca sie Polakom.
          > Niemieckosc uwaza za wyzsza od polskosci ale pokazuje tylko tyle ile moze w ram
          > ach polskiego prawa i "polskiej prawdy historycznej".
          >
          > Widzisz synek przez to twoje "utrzydupskie kombinatorstwo" powiedziales prawde.
          >
          > A twoja rodzina to tez pobratymcy pana Rasza i powinni cie przegiac przez kolan
          > o i wytuplikowac
          > o co chodzi.

To znaczy, że pieniądze, jakie państwo wydało na twoją edukację zostały zmarnowane i nie rozumiesz czytanego tekstu. Twoje wyżygane bzdety nie mają nic wspólnego z tym, co napisałem. Ale widocznie chciałeś komuś przywalić, to przywaliłeś. Trafiło na mnie. Mogło równie dobrze trafić na Tadeusza Rydzyka, czy Korfantego, czy Tuska, albo Maciarewicza
    • Gość: ble Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą mi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.11, 23:41
      A we Szczedrziku na konzulatacyjoch można było usłyszeć np. czemu tu mieszkasz, skoro nie chcesz tablic. To tak w odpowiedzi na pytanie, czy tablice to przejaw tolerancji, europejskości, czy też może antypolskości?
    • Gość: OPOLANIN Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.presmet.com.pl 15.06.11, 07:02
      PISAŁEM JUŻ SETKI RAZY... NIE CHCE MI SIĘ POWTARZAĆ KOLEJNY RAZ NO ALE NIECH PAN RASCH WRESZCIE ZROZUMIE RAZEM Z PANEM GALLĄ: JEŚLI JUŻ CHCECIE PRZYBLIŻYC HISTORIĘ TYCH MIEJSCOWOŚCI I MONTOWAĆ TE DWUJĘZYCZNE TABLICE TO ZAZNACZAM DO ZNUDZENIA CHOLERA - NIECH BĘDĄ NAPRAWDĘ NAZWY TYCH MIEJSCOWOŚCI Z NIEMIECKĄ NAZWĄ TAK JAK BYŁY NAPRAWDĘ KIEDYŚ NAZYWANE [WŁAŚNIE HISTORIA OWYCH MIEJSCOWOŚCI SIĘ KŁANIA. PRZYKŁADY? DĘBSKA KUŹNIA, CHMIELOWICE, PRZYWORY - POCZYTAĆ PIERW A POTEM NAZWY NA TABLICACH ZAMIESZCZAĆ!!! A NIE POLSKO-ZNIEMCZONE NAZWY KTÓRE PO PROSTU BRZMIĄ ŚMIESZNIE I TANDETNIE!!!]... WIĘC PIERW DO KSIĄŻEK I PRAWDZIWEJ HISTORII A POTEM REWOLUCJE ROBIĆ.
      • jureek Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą 15.06.11, 14:53
        Gość portalu: OPOLANIN napisał(a):

> JAK BYŁY NAPRAWDĘ KIEDYŚ NAZYWANE [WŁAŚNIE HISTORIA OWYCH MIEJSCOWOŚCI SIĘ KŁ
        > ANIA. PRZYKŁADY? DĘBSKA KUŹNIA, CHMIELOWICE, PRZYWORY - POCZYTAĆ PIERW A POTEM
        > NAZWY NA TABLICACH ZAMIESZCZAĆ!!! A NIE POLSKO-ZNIEMCZONE NAZWY KTÓRE PO PROSTU
        > BRZMIĄ ŚMIESZNIE I TANDETNIE!!!]...

No więc napisz mądralo, jakie są prawdziwe niemieckie nazwy Dębskiej Kuźni, Chmielowic, Przyworów, no i może jeszcze Szczedrzyka dodatkowo. Bardzo jestem ciekawy, jakie to są Twoim zdaniem te prawdziwe nazwy, a nie polsko-zniemczone.
        Jura

P.S. Caps-lock Ci się zaciął.
    • oppelner_os Nie Ozimek lecz polsko-ukrainska 15.06.11, 08:31
      nielegalna imigracja na Slasku nie chce niemieckich (slaskich) nazw. Oni woleliby takie swojskie, tj. ukrainskie nazwy:(

Gruss
      • Gość: Mink Re: Nie Ozimek lecz polsko-ukrainska IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.11, 15:08
        Każda nazwa lepsza od niemieckiej !
        • oppelner_os Re: Nie Ozimek lecz polsko-ukrainska 15.06.11, 15:59
          jasne a szczegolnie gdy ukrainska nazwa brzmi dla polsko-ukrainskiego elementu naplywowego tak swojsko
          • jureek Re: Nie Ozimek lecz polsko-ukrainska 15.06.11, 16:04
            oppelner_os napisał:

> jasne a szczegolnie gdy ukrainska nazwa brzmi dla polsko-ukrainskiego elementu
            > naplywowego tak swojsko

I jak? Dowartościowałeś się? Poczułeś się prawdziwym "Übermenschem"?
            Jura

• oppelner_os Re: Nie Ozimek lecz polsko-ukrainska 15.06.11, 19:08
              Boli was prawda przybysze?
              • jureek Re: Nie Ozimek lecz polsko-ukrainska 15.06.11, 20:34
                oppelner_os napisał:

> Boli was prawda przybysze?

Uważasz się za kogoś lepszego tylko dlatego, że nie jesteś przybyszem? Tylko ludzie, którzy jako jednostki niewiele w życiu osiągnęli, dowartościowują się tym, że identyfikują się z jakąś grupą, która w ich mniemaniu jest lepsza od innej grupy. W Twoim przypadku podpierasz się grupą tubylców przeciwstawiając ją grupie przybyszów. Skoro potrzebujesz takiego grupowego wywyższania się, to świadczy tylko tyle, że jako jednostka jesteś typowym życiowym nieudacznikiem. Bo właśnie tacy looserzy zasilają nacjonalistów - czy polskich, czy niemieckich, czy śląskich.
                Człowiek, który coś w życiu osiągnął, nie ma potrzeby dowartościowywać się w taki sposób, jak Ty to robisz. W sumie żal mi Ciebie.
                Jura
                • oppelner_os Re: Nie Ozimek lecz polsko-ukrainska 15.06.11, 21:13
                  Niestety, twoja teoria zupelnie mija sie z rzeczywistoscia a merytorycznie rowniez nie ma nic wspolnego z tematem dyskusji dot. sprzeciwu grupy przybyszow z Ukrainy dla przywrocenia historycznej nazwy Malapane.
                  • jureek Re: Nie Ozimek lecz polsko-ukrainska 15.06.11, 21:35
                    Mój głos z założenia nie był merytoryczny, bo był tylko odpowiedzią na Twoje równie niemerytoryczne wywyższanie się, biedny człowieku.
                    Jura
                    • oppelner_os Re: Nie Ozimek lecz polsko-ukrainska 16.06.11, 05:18
                      jureek napisał:

> Mój głos z założenia nie był merytoryczny,

To nic nowego w twoim przypadku, zwykle wypowiadasz sie nie na temat.
                      • Gość: Mink Re: Nie Ozimek lecz polsko-ukrainska IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.11, 07:54
                        A ty masz w temacie jedną gotową odpowiedź, którą odmieniasz przez przypadki. Nie widać w tym myślenia ale to nic dziwnego wy zawsze tylko "befehl".
                  • Gość: Onk Re: Nie Ozimek lecz polsko-ukrainska IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.11, 07:52
                    Jaka ona historyczna. Germany napłynęły na słowiańskie ziemie jakiś czas temu, przeprowadzili proces germanizacji i już "u siebie".
                    • Gość: Malapane Re: Nie Ozimek lecz polsko-ukrainska IP: *.dip.t-dialin.net 16.06.11, 08:37
                      Gość portalu: Onk napisał(a):

> Jaka ona historyczna. Germany napłynęły na słowiańskie ziemie jakiś czas temu,
                      > przeprowadzili proces germanizacji i już "u siebie".

Germany naplynely juz w sredniowieczu poprzez zeniaczke Piastow z germanskimi ksiezniczkami
                      i sprowadzonymi z cesarstwa osadnikami miedzy innymi z germanskich Niederlandow.
                      Jakis czas temu, to bylo tak od okolo 1200 roku, czyli ok. 750 lat, wiec zdozyli sie zadomowic .
                      Slowianskie to nie znaczy od razu ze polskie. Piastowie slascy woleli Czechow i Niemcow.
                      Polskiego krola mieli w zadku, po slasku w rzici."Procesy" to przeprowadzono w twojej pojemnej glowce.
                      • oppelner_os Re: Nie Ozimek lecz polsko-ukrainska 16.06.11, 16:25
                        a do polowy XVIII wieku byly tam tylko lasy:-)))
                        Tylko skad maja to wiedziec polscy i ukrainscy przybysze?
                        Oni byli, sa i zawsze beda obcym elementem elementem na Slasku
                        Nawet historii "swojego" miasta nie znaja a zabieraja glos. Pytam po co?
                        Typowe polskie ujadanie, nie na temat
                      • Gość: mamut Re: Nie Ozimek lecz polsko-ukrainska IP: *.dip.t-dialin.net 02.11.11, 10:55
                        Plemiona Germańskie były na śląsku już w 50r n.e, natomiast slowiane dotarli tam dopiero w
                        6-7 wieku. Jeśli chcesz zabrać w czymś głos to najpierw przynajmniej otym poczytaj.
    • Gość: Cyklista Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą mi... IP: *.146.122.210.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.06.11, 08:45
      To było do przewidzenia.Daj komuś palec to zechce całą rękę-mówi przysłowie. Nadawanie dodatkowych nazw niemieckich miejscowości reguluje odpowiednia ustawa rządowa.Chodzi o 20% obywateli niemieckiego pochodzenia którzy tam zamieszkują. Ist das klar?
      • Gość: mieszkaniec Powrót do polskich nazw. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.11, 09:18
        Proszę przejechać się wyremontowaną, dopiero co otwartą drogą do Prudnika. Na tej trasie jest kilka miejscowości, które jeszcze przed remontem drogi dostały tablice dwujęzyczne. Teraz, po remoncie, kiedy powymieniano wszystkie znaki na nowe, tablice są znów tylko polskie. Przykład: Dębina, Krobusz (Dambine, Krobusch). Czy ktoś wie, dlaczego?
        • Gość: polo Re: Powrót do polskich nazw. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.11, 09:34
          widać nazwy polskie bardziej przyjmują się na naszym terenie
        • Gość: pinus Re: Powrót do polskich nazw. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.11, 09:54
          ... to proste, wraca normalność.
        • Gość: POLAK Re: Powrót do polskich nazw. IP: *.multimo.pl 16.06.11, 21:51
          to proste,Polacy są tu większością i mają prawo mieć własna zdanie,a nie udawać tolerncyjnych.i dawać sobie robić na głowę.Ustawa mówi że 20% miemca daje taką możliwość ale tego nie nakazuje.
          Ozimek jest pierwszym przykładem właściwego zachowania.Czy ty Galo z Raszem tego nie kumacie.Przejedzta się po wsiach gdzie te znaki już są,większość posmarkana,a to oznacza nie chuligaństwo i brak tolerancji,ale brak akceptacji,Wprost wam tego nie powiedzą bo się biją,ale większość mówi o tym negatywnie.
          OZIMEK BĄDZCIE PRZYKŁADEM DLA INNYCH,
    • Gość: Jarecki Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą mi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.11, 09:55
      Nie rozumiem tego zamieszania z obcojęzycznymi nazwami miejscowości. Językiem urzędowym w RP jest wyłącznie język POLSKI (nie - niemiecki, angielski, chiński, suahili itp.), w związku z czym nazwy miejscowości (jak najbardziej przecież urzędowe) powinny być przedstawiane wyłącznie w tym języku. Dodatkowo informuję, że ciągle obowiązuje Ustawa o Języku Polskim, nakazująca pod groźbą różnego rodzaju sankcji używanie zrozumiałego dla wszystkich mieszkańców tego kraju języka polskiego.
      • pr51 co za brednie 15.06.11, 10:05
        > Nie rozumiem tego zamieszania z obcojęzycznymi nazwami miejscowości. Językiem u
        > rzędowym w RP jest wyłącznie język POLSKI

Wydaje ci się, że w Polsce jest tylko jedna ustawa? Co za prostactwo. Pomyśl i nie pisz więcej bredni, zanim nie przeczytasz pozostałych ustaw.
    • pr51 co za brednie 15.06.11, 10:02
      "Przypomnijmy, że na Facebooku powstała strona sprzeciwiająca się nadawaniu Ozimkowi i Grodźcowi niemieckich nazw."

O jakim "nadawaniu" jest mowa? One te nazwy mają od wieków.
      Znów Gazeta zatrudnia jakąs miernotę, która wytpisuje te brednie.
      • Gość: OPOLANIN Re: co za brednie IP: *.presmet.com.pl 15.06.11, 11:45
        GAZETA GAZETĄ [SZCZEGÓLNIE WYBORCZA] ALE tY KOLEGO POPRZEDNIKU WEŹ SAM POCZYTAJ PIERW WSZYSTKIE POSTY I POTEM SIE WYPOWIADAJ. PRZECZYTAJ NP. MÓJ. SKORO TAK BARDZO JESTES ZA TYMI FAŁSZYWYMI NAZWAMI TO SAM STÓJ, TRZYMAJ TABLICĘ I TAK 24/H BO NIE WIEM OD KIEDY CHMIELOWICE NP. NAZYWAJĄ SIĘ CHMIELOWITZ... OD TEGO MOMENTU KIEDY POSTAWIONO TĄ ŚMIESZNĄ TABLICĘ. TO JEST WITZ DOPIERO... I SKORO TAK BARDZO ZWRACASZ UWAGĘ LUDZIOM NA CZYTANIE USTAW, TO SAM SIĘ TROSZKĘ PIERW USTAW. PRZECZYTAĆ PIERW JAK NAPRAWDĘ NAZYWAJĄ SIĘ MIEJSCOWOŚCI PO NIEMIECKU [LUB JAK SIĘ WŁAŚNIE NAZYWAŁY KIEDYŚ] I DOPIERO WTEDY SZCZEKAĆ I AFERY ROBIĆ... BO TO JEST KOMICZNE CO SIĘ WYPRAWIA W SPRAWIE TYCH TABLICE. ZDJĄĆ JE I PO PROBLEMIE BĘDZIE. SKORO NAWET "WIELCY NIEMCY" NIE POTRAFIĄ SIĘ DOSZUKAĆ PRAWDZIWYCH NAZW TYLKO NADAJĄ POLSKO-ZNIEMCZONE.
        • jureek Re: co za brednie 15.06.11, 14:59
          Gość portalu: OPOLANIN napisał(a):

> GAZETA GAZETĄ [SZCZEGÓLNIE WYBORCZA] ALE tY KOLEGO POPRZEDNIKU WEŹ SAM POCZYTAJ
          > PIERW WSZYSTKIE POSTY I POTEM SIE WYPOWIADAJ. PRZECZYTAJ NP. MÓJ. SKORO TAK BA
          > RDZO JESTES ZA TYMI FAŁSZYWYMI NAZWAMI TO SAM STÓJ, TRZYMAJ TABLICĘ I TAK 24/H
          > BO NIE WIEM OD KIEDY CHMIELOWICE NP. NAZYWAJĄ SIĘ CHMIELOWITZ... OD TEGO MOMENT
          > U KIEDY POSTAWIONO TĄ ŚMIESZNĄ TABLICĘ.

Na tej tablicy jest Chmielowitz, czy Chmiellowitz. Jeżeli to pierwsze, to jest to pisownia błędna, natomiast Chmiellowitz to jak najbardziej poprawna niemiecka nazwa tej miejscowości.
          de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Chmielowitz-herb.jpg&filetimestamp=20070810195204
        • Gość: theo Re: co za brednie IP: *.netcologne.de 16.06.11, 01:20
          Do "OPOLANINA" (15.06.11, 11:45)
          Według Henryka Borka (Górny Sląsk w świetle nazw miejscowych, Opole 1988), najstarszą była nazwa Chmelowicze zapisana w 1386 roku. Wywodzi ją Borek od przezwiska Chmiel z 1369, lecz nie wyjaśnia czy przezwisko to wystąpiło w Polsce , czy na czeskim od kilkudziesięciu już lat Sląsku. Nazwa Chmelowicze ma rdzeń "chmel", a to jest po czesku. Nazwa pierwotna jest więc czeska. Później używano niemieckiej nazwy Chmiellowitz (co się czyta mniej więcej "śmilowic"), od 1934 roku Hopfental i dopiero od 1945 roku Chmielowice.
          • sokratovicz Re: co za brednie 25.01.13, 14:25
            "Chmel" jest równie czeskie, co polskie. w XIV w. polska (i czeska) ortografia była w powijakach, każdy pisał, jak wydawało mu się poprawnie; zasada, że "i" używa się jako zmiękczenia w jęz. pol. to dopiero XV/XVI w. ! a w ogóle na Śląsku było tylu Czechów, co kot napłakał, więc nie wiem, czemu miano by nadawać czeskie nazwy miejscom. tutaj rządzili Piastowie - lennicy czescy, a nie Czesi bezpośrednio. analogiczna sytuacja była np. w Kurlandii, gdzie Kettlerowie byli lennikami Rzeczypospolitej, ale mieli autonomię.
            • Gość: theo Re: co za brednie IP: *.netcologne.de 25.01.13, 22:01
              Re: co za brednie
              Autor: sokratovicz ☺ 25.01.13, 14:25
              "Chmel" jest równie czeskie, co polskie. w XIV w. polska (i czeska) ortografia była w powijakach, każdy pisał, jak wydawało mu się poprawnie; zasada, że "i" używa się jako zmiękczenia w jęz. pol. to dopiero XV/XVI w. ! a w ogóle na Śląsku było tylu Czechów, co kot napłakał, więc nie wiem, czemu miano by nadawać czeskie nazwy miejscom. tutaj rządzili Piastowie - lennicy czescy, a nie Czesi bezpośrednio. analogiczna sytuacja była np. w Kurlandii, gdzie Kettlerowie byli lennikami Rzeczypospolitej, ale mieli autonomię.

No nie wiem, czy naprawdę tak mało ich było. Pisał przecież o Czechach opat Klasztoru Henrykowskiego, Peter. Nawet wiedział, jak się nazywali, np. Bogwal brucal. Wymienił także innego o imieniu Such, co się czytało pewnie Suk, a "suk" to po czesku sęk, sękacz, a także w przenośni człowiek nieokrzesany (skory do bijatyki?). Pochodził z miejscowości Sukuwitz, która przeszła w posiadanie klasztoru, kiedy Suk się pobił z sąsiadem na śmierć. Polacy (np. Henryk Borek) z Sucha zrobili "żuka", z Sukuwitz Zukowicy, choć przyznam, że to wielce spekulatywne rozwiązanie. Poza tym nie pisałem, że Ozimek jest nazwą czeską, bo ta obecna obowiązuje dopiero od 1945 roku. Zasugerowałem jedynie, iż nazwisko Ozimek jest być może czeskie, lecz miejscowość nazywała się Malapane, prawdopodobnie od nazwy rzeki Mala Pánev. Poza tym już od XIII wieku hołdowali Piastowie śląscy królowi Czech i w pierwszej połowie XIV wieku prawie wszyscy byli lennikami czeskimi, a dokumenty pisali po łacinie, niemiecku i czesku, gdyż język polski nie był wtedy na Sląsku znany. Sląsk nie był autonomicznym regionem czeskim, lecz krajem korony czeskiej, co jeszcze dzisiaj odzwierciedla herb Czech, o czym już wielokrotnie pisałem.
              Pisałem także o pochodzącym z Niemiec poecie Konradzie Celtisie (1459-1508), mieszkającym w Krakowie w latach 1488-1491, które mylnie uważał za miasto niemieckie. Napisał tam m.in. wzorowane na Owidiuszu erotyki, w których wspomniał swą krakowską kochanicę Hasilinę Sarmatę. Napisał we wspomnieniach, że dla niej nauczył się tego barbarzyńskiego, polskiego języka, lecz korespondencję prowadzili w języku czeskim. Władysław Nehring, slawista na uniwersytecie im. Fryderyka Wilhelma w Breslau cytował w jednej ze swych prac pewnego szesnastowiecznego autora polskiego, twierdzącego, iż Polacy lubią udawać się za granicę na Sląsk, aby tam doskonalić swój czeski. Nawet Mikołaj Rej w "Zwierzyńcu " pisał, "pierwej gdy co zacnego i w Polszcze zmawiano, tedy to czeskim słowem zdzierżeć obiecano". Nie był więc język czeski na Sląsku nieznanym.
              Ponieważ Malapane/Ozimek były terenami czeskimi zanim stały się pruskimi, musiała rzeka nazywać się z czeska Mala Pánev, z czego Niemcy zrobili Malapane i nazwali tak również miejscowość hutniczą. Przetrwała ona do 1945 roku, w którym całkowicie nowi właściciele zmienili jej nazwę na Ozimek, nazwę, która nie ma nic wspólnego ani z nazwą rzeki ani z hutnictwem. Profesor Maria Malec z Uniwersytetu Jagiellońskiego uważa, że pierwotnie nazwa rzeki była polską i brzmiała Małpadwia, cytując jakiś tekst z 1612 roku, bez podania źródła. Przypuszczam, porównując daty, że nazwy tej użył w swym poemacie pochodzący z Saksonii spolszczony Niemiec Walenty Roździeński, o nazwisku rodowym Hertzig, utworzonym od niemieckiego rzeczownika Herz (serce). Może dlatego herb rodziny kuźnika śląskiego nosi nazwę Serdecznik.
              Nazwa "chmiel" występuje w Polsce w/g słownika Wiesława Borysia od XIV wieku. Jest nazwą ogólnosłowiańską o trudnej do wyjaśnienia etymologii. Być może jest pochodzenia irańskiego, jak języki słowiańskie i do Europy przywędrowała razem ze Słowianami. Także pochodzenia staronordyckiego nie da się wykluczyć.

• Gość: Slezak s Polska refleksja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.11, 12:32
      Ależ jednak wy Polacy boicie się tych Niemców...dosłownie lejecie w gacie przed nimi.
    • Gość: Zorro Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą mi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.11, 14:33
      mieszkańcy powinni decydować czy nazwa ICH ! miejscowości ma być po polsku, po niemiecku, czy w obu językach, na tym polega demokracja
    • meble-mast Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą mi... 15.06.11, 16:12
      Trzeba zdanie większości uszanować. Poza tym ile jest miejsc za granicą, gdzie obok napisów w danym języku są też polskie?
      • oppelner_os Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą 15.06.11, 19:11
        "Wiekszosc" to przybysze, ktorzy powinni uszanowac historie Slaska i praw jego wielowiekowych mieszkancow.
        • Gość: alois Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.252.16.35.internetia.net.pl 15.06.11, 19:21
          Tak ! I szczecin. I Świnoujście. I Wrocław, Wałbrzych, Jelenia Góra, Koszalin, Słupsk, Kołobrzeg powinny wrócić do swoich historycznych nazw
        • sokratovicz Niemcy też są przybyszami na Górnym Śląsku! 25.01.13, 14:31
          a to, że siedzą tu kilka pokoleń od XVIII, to nie znaczy, że są bardziej "u siebie" od tych, którzy są tu w 2-giej, 3-ciej generacji.
          a w ogóle Polak w Polsce nie jest żadnym "przybyszem", tylko gospodarzem. :-)
    • Gość: gość Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą mi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.11, 20:30
      Ludzie !!! przestańcie kur.a w końcu tych politycznych odmieńców nazywać Niemcami
      Jeżeli ktoś wstydzi się i pluje na swoje polskie korzenie to jego sprawa lecz jako człowiek jest wart tyle co świńskie odchody.
    • Gość: anal lityk Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą mi... IP: *.pool.mediaWays.net 15.06.11, 23:03
      Nazwa Ozimek pochodzi od nazwiska mlynarza, ktory mial tam mlyn i z miastem Malapane nie ma
      raczej duzo wspolnego. U nas na wsi tez byli Ozimki-prosci ludzie , zawsze mieli duzo dzieci.
      A Grodziec to juz zupelnie sztuczna nazwa, bo to byla osada Husytow-zdaje sie Friedrich Gretz i nawet
      Slazacy tam nie mieszkali. Wszystkie takie osady na Slasku zostaly przez Polakow wysiedlone,
      ale ci Husyci mieli szczescie, bo Czesi wyciagneli ich z polskich obozow i zabrali do Czech. Tam dali im
      poniemieckie domy i wszystkie prawa, ale oni potem i tak prawie wszyscy pojechali do Niemiec.
    • Gość: rain Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.net81.citysat.com.pl 16.06.11, 14:40

Papież Jan Paweł II (orędzie Poszanowanie mniejszości warunkiem pokoju, 1989 r.)
      „Rosnąca świadomość odnośnie do położenia mniejszości, przejawiająca się dzisiaj na wszystkich poziomach, stanowi w naszych czasach znak pewnej nadziei dla nowych pokoleń i dla dążeń tych grup mniejszościowych. Istotnie, szacunek im okazywany należy poniekąd uznać za kamień probierczy zgodnego współżycia społecznego i jako wskaźnik obywatelskiej dojrzałości osiągniętej przez dane państwo i jego instytucje. Jako członkowie jednej rodziny Bożej nie możemy godzić się na istnienie wśród nas podziałów czy dyskryminacji”.

„Prawo do wolności religijnej obejmuje swobodne manifestowanie przekonań religijnych zarówno w życiu indywidualnym, jak i zbiorowym. Wynika stąd, że mniejszości narodowe winny mieć zapewnioną możliwość wspólnotowego sprawowania kultu. Mamy nauczyć się kochać inne narody, jak swój własny".

Tadeusz Mazowiecki
      pierwszy premier RP

„W demokracji decyduje wola większości, ale ta wola nie może ograniczać praw mniejszości. Przykładem są tu prawa mniejszości narodowych, których zagwarantowanie jest sprawdzianem demokratyzmu każdego kraju.”

Jacek Kuroń

twórca ustawy o mniejszościach narodowych i etnicznych

Po pierwsze, państwo polskie po latach obowiązywania „tyleż okrutnej, co bezmyślnej zasady państw jednonarodowych” ma zobowiązania wobec przedstawicieli różnych grup narodowych. Polska jest dla nich ziemią rodzinną. „A że jest to ich ziemia ojczysta, to ich los nie może być obojętny dla władzy państwowej”.

Po drugie, ułożenie stosunków z Ukraińcami, Litwinami, Białorusinami, Niemcami, Czechami i Słowakami ma pierwszorzędne znaczenie dla przyszłości kraju. Jeżeli nie zlikwidujemy - przekonywał - konfliktów, które są między nami, to nas wszystkich razem spotka nieszczęście. A droga do przezwyciężenia konfliktów wiedzie przez przezwyciężenie wzajemnych negatywnych nastawień. „Ten proces trzeba zaczynać zawsze od tych, którzy zamieszkują w Polsce”.

Po trzecie, polskim interesem narodowym jest troska o rozwój mniejszości polskich w krajach sąsiednich. Droga do załatwienia tego problemu wiedzie przez rozwiązanie spraw mniejszości narodowych w Polsce. „Nie tyle należy mówić Litwinom, Białorusinom, Ukraińcom, jak oni sobie mają układać stosunki z Polakami tam zamieszkującymi, ile podać im dobry przykład. Zamiast obowiązującej w międzywojniu zasady: „Wy dokopujecie naszym, my - waszym”, trzeba stosować zasadę: „My ułatwiamy, pomagamy waszym, którzy przecież w jakiś sposób są naszymi”.

I ZJAZD DELEGATÓW Solidarności, Gdańsk, 7.10.1981 r.
      UCHWAŁA w sprawie mniejszości narodowych

Dbając o rozwój kultury polskiej, otwartej na dorobek innych narodów, wyrażamy wolę wykazania nie mniejszej dbałości o to, by obywatele polscy należący do innych narodów i grup etnicznych — Białorusini, Cyganie, Grecy, Litwini, Łemkowie, Niemcy, Ukraińcy, Tatarzy, Żydzi i inne narodowości, znaleźli we wspólnej z Polakami ojczyźnie warunki do swobodnego rozwijania swej kultury i przekazywania jej następnym pokoleniom.
      Chcemy w ten sposób pozostać wierni tradycji Rzeczypospolitej wielu narodów. Bogactwo kultury polskiej, to również odrębności regionalne, które winny być kultywowane.

Związek nasz sprzeciwia się wszelkim podziałom narodowościowym i walczyć będzie o zagwarantowanie pełni praw obywatelskich wszystkim Polakom, niezależnie od ich przynależności narodowej lub pochodzenia.
      • Gość: alois Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.252.16.35.internetia.net.pl 16.06.11, 15:34
        Całkowicie się z Tobą zgadzam. Jak tylko Polska przywróci historyczne nazwy naszych miejscowości, to możemy wtedy natychmiast zacząć wstępne rozmowy na temat niemiecko - polskiego pojednania. Oto lista minimum (cz.1):
        Niemieckie nazwy miejscowości położonych obecnie na terenie Rzeczypospolitej Polskiej, w brzmieniu administracyjnym przed 1945 rokiem.
        Miejscowość↓ Powiat↓ Województwo↓ Nazwa niemiecka↓ Uwagi↓
        Adamowice rybnicki śląskie Adamowitz
        Adamowo elbląski warmińsko-mazurskie Ellerwald
        Albigowa łańcucki podkarpackie Helwigeshau nazwa lokacyjna wsi z XIV wieku Helwigau, Helwygowa
        Aleksandrowice wołowski dolnośląskie Alexanderwitz
        Aleksandrowice Bielsko-Biała (grodzki) śląskie Alexanderfeld dziś dzielnica Bielska-Białej
        Aleksandrów Kujawski aleksandrowski kujawsko-pomorskie Weichselstadt tylko w latach 1943-1945
        Aleksandrów Łódzki zgierski łódzkie Alexanderhof / Alexandrow 1939-43; 1943-45 Wirkheim
        Anglity elbląski warmiński-mazurskie Angnitten
        Angowice chojnicki pomorskie Hennigsdorf
        Anielino łobeski zachodniopomorskie Dorotheenhof
        Aniołowo elbląski warmińsko-mazurskie Rapendorf
        Ankamaty sztumski pomorskie Ankemitt
        Annopole złotowski wielkopolskie Annafeld
        Antomieszki gołdapski warmińsko-mazurskie Antmeschken 1938-1945 Messken
        Antoniów jeleniogórski dolnośląskie Antoniwald
        Anuszewo piski warmińsko-mazurskie Annussewen 16.7.1938-1945 Brennerheim
        Arciszewo gdański pomorskie Artschau
        Arklity kętrzyński warmińsko-mazurskie Arklitten
        Asuny kętrzyński warmińsko-mazurskie Assaunen
        Audyniszki gołdapski warmińsko-mazurskie Audinischken 1938-1945 Hilpertswerder
        Augamy bartoszycki warmińsko-mazurskie Augam
        Augustowo złotowski wielkopolskie Augustendorf
        Augustyny lidzbarski warmińsko-mazurskie Agstein
        Awajki elbląski warmińsko-mazurskie Awecken
        Babiak lidzbarski warmińsko-mazurskie Frauendorf
        Babice głubczycki opolskie Babitz
        Babice raciborski śląskie Babitz od 1936 – Jungbirken
        Babi Dół kartuski pomorskie Babenthal
        Babi Las opolski opolskie Reichenbach
        Babice chrzanowski małopolskie Frauenhübel
        Babieniec kętrzyński warmińsko-mazurskie Babziens
        Babięta mrągowski warmińsko-mazurskie Babenten
        Babięty szczyciński warmińsko-mazurskie Babenten
        Babięty Wielkie iławski warmińsko-mazurskie Gross Babenz
        Babigoszcz goleniowski zachodniopomorskie Hammer
        Babimost zielonogórski lubuskie Bomst
        Babin gryfiński zachodniopomorskie Cavelwisch
        Babin pyrzycki zachodniopomorskie Babbin
        Babinek gryfiński zachodniopomorskie Heinrichsdorf
        Babki Oleckie olecki warmińsko-mazurskie Legenquell
        Baborów głubczycki opolskie Bauerwitz
        Babrosty piski warmińsko-mazurskie Babrosten
        Baczyna gorzowski ziemski lubuskie Beyersdorf
        Baczysław kamieński zachodniopomorskie Batzlaff
        Bagicz kołobrzeski zachodniopomorskie Bodenhagen
        Bagienice mrągowski warmińsko-mazurskie Althöfen
        Bagienice Małe mrągowski warmińsko-mazurskie Bruchwalde
        Bagieniec świdnicki dolnośląskie Teichenau
        Bagna goleniowski zachodniopomorskie Pagenkopf
        Bagniewo strzelecko-drezdenecki lubuskie Sieb
        Bagnity ostródzki warmińsko-mazurskie Bagnitten
        Bagno wschowski lubuskie Bruchdorf
        Bagno trzebnicki dolnośląskie Heinzendorf
        Bajdy iławski warmińsko-mazurskie Boyden
        Bajdyty bartoszycki warmińsko-mazurskie Beyditten
        Bajerze chełmiński kujawsko-pomorskie Baiersee
        Bajorski Gaj kętrzyński warmińsko-mazurskie Bajohrenwalde 1938-1945 Blankenwalde
        Bajory Małe kętrzyński warmińsko-mazurskie Klein Bajohren 1938-1945 Kleinblankenfelde
        Bajory Wielkie kętrzyński warmińsko-mazurskie Groß Bajohren 1938-1945 Grossblankenfelde
        Bajtkowo ełcki warmińsko-mazurskie Baitkowen 16. 7. 1938-1945 Baitenberg
        Balcarzowice strzelecki opolskie Schönwiese
        Baldram kwidzyński pomorskie Mergental
        Baldwinowice namysłowski opolskie Belmsdorf
        Baldwinowice ząbkowicki dolnośląskie Belmsdorf
        Balewo sztumski pomorskie Baalau
        Balewo elbląski warmińsko-mazurskie Groß Bredsende
        Bałąg olsztyński warmińsko-mazurskie Ballingen
        Bałdy olsztyński warmińsko-mazurskie Balden
        Bałoszyce iławski warmińsko-mazurskie Gross Bellschwitz
        Bałowo mrągowski warmińsko-mazurskie Ballau
        Banaszki kętrzyński warmińsko-mazurskie Gut Banaskeim a. Bannaskeim
        Banie gryfiński zachodniopomorskie Bahn
        Banie Mazurskie gołdapski warmińsko-mazurskie Benkheim
        Baniewo sławieński zachodniopomorskie Banow
        Banino kartuski pomorskie Banin
        Barciany kętrzyński warmińsko-mazurskie Barten
        Barcinek jeleniogórski dolnośląskie Berthelsdorf
        Barczewko olsztyński warmińsko-mazurskie Alt Wartenburg
        Barczewo olsztyński warminsko-mazurskie Wartenburg (in Ostpreußen)
        Bardo ząbkowicki dolnośląskie Wartha
        Barkowo człuchowski pomorskie Barkenfelde
        Barlinek myśliborski zachodniopomorskie Berlinchen
        Barnim pyrzycki zachodniopomorskie Fürstenau
        Barnowiec bytowski pomorskie Reinfeld
        Barnówko myśliborski zachodniopomorskie Berneuchen
        Bartąg olsztyński warmińsko-mazurskie Bertung
        Bartoszewice wąbrzeski kujawsko-pomorskie Bartelshof
        Bartoszówek świdnicki dolnośląskie Barzdorf
        Bartoszyce bartoszycki warmińsko-mazurskie Bartenstein
        Barwałd wadowicki małopolskie Bärewalde
        Barwice szczecinecki zachodniopomorskie Bärwalde
        Barzkowice stargardzki zachodniopomorskie Barskewitz
        Barzowice sławieński zachodniopomorskie Barzwitz
        Batorowo złotowski wielkopolskie Batrow
        Batorówko złotowski wielkopolskie Neu Batrow
        Bądecz pilski wielkopolskie Bondecz 1873-1920 Collin, 1939-1945 Kollin
        Bąkowo gdański pomorskie Bankau
        Bełchatów bełchatowski łódzkie Belchental 1943-45
        Bełsznica wodzisławski śląskie Belschnitz
        Berlinek mogileński kujawsko-pomorskie Berlin
        Bezławki kętrzyński warmińsko-mazurskie Bäslack
        Będzieszyn gdański pomorskie Bangschin
        Będzin będziński śląskie Banden lub Bendzin, 1309 Banden, 1939-45 Bendsburg
        Będzino koszaliński zachodniopomorskie Alt Bönzin
        Będźmierowice chojnicki pomorskie Schönberg
        Bęsia olsztyński warmińsko-mazurskie Bansen
        Biała prudnicki opolskie Zülz
        Biała świdnicki dolnośląskie Klein Bielau
        Biała Krakowska Bielsko-Biała (grodzki) śląskie Biala obecnie Bielsko-Biała
        Biała Nyska nyski opolskie Bielau
        Biała Piska piski warmińsko-mazurskie Bialla 1938-45 Gehlenburg
        Biała Rzeka wejherowski pomorskie Weißfluß Obecnie dzielnica Rumi
        Białochowo grudziądzki kujawsko-pomorskie Burg Belchau
        Białogard białogardzki zachodniopomorskie Belgard
        Białołęka głogowski dolnośląskie Weisholz
        Białopole zgorzelecki dolnośląskie Sommerau
        Białośliwie pilski wielkopolskie Weissenhöhe
        Białowice zielonogórski lubuskie Billendorf
        Białuń stargardzki zachodniopomorskie Müggenhall
        Białuty działdowski warmińsko-mazurskie Bialutten
        Biały Bór szczecinecki zachodniopomorskie Baldenburg
        Biały Bukowiec starogardzki pomorskie Weiß Bukowitz
        Biały Kamień wałbrzyski dolnośląskie Weißstein dziś dzielnica Wałbrzycha
        Białystok Białystok (grodzki) podlaskie Belostok / Bielostok
        Biecz gorlicki małopolskie Beitsch
        Biedaszki kętrzyński warmińsko-mazurskie Biedasken później Groß Neuhof
        Biedrusko poznański wielkopolskie Weißenburg
        Biedrzychowice lubański dolnośląskie Friedersdorf
        Biedrzychowice prudnicki opolskie Friedersdorf
        Biedrzychowice Dolne żarski lubuskie Frederistorff
        Bielany Wrocławskie wrocławski dolnośląskie Bettlern
        Bielawa dzierżoniowski dolnośląskie Langenbielau
        Bielawy wąbrzeski kujawsko-pomorskie Bilau
        Bielczyny toruński kujawsko-pomorskie Bildschön
        Bieleń
        • Gość: alois Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.252.16.35.internetia.net.pl 16.06.11, 15:36
          cz.2
          Bieleń międzyrzecki lubuskie Weißensand
          Bielice pyrzycki zachodniopomorskie Beelitz
          Bielice kłodzki dolnośląskie Bielendorf
          Bielikowo gryficki zachodniopomorskie Behlkow
          Bielkowo gdański pomorskie Gross Bölkau
          Bielkówko gdański pomorskie Klein Bölkau
          Bielnik Drugi elbląski warmińsko-mazurskie Bollwerk
          Bielsko Bielsko-Biała (grodzki) śląskie Bielitz obecnie Bielsko-Biała
          Bielsko-Biała Bielsko-Biała (grodzki) śląskie Bielitz-Biala
          Bieniów żarski lubuskie Benau
          Bieńkowice raciborski śląskie Benkowitz od 1936 – Berendorf
          Biercza międzyrzecki lubuskie Heinrichswalde
          Bierutów oleśnicki dolnośląskie Bernstadt
          Bierzgłowo toruński kujawsko-pomorskie Birglau
          Bierzwnik choszczeński zachodniopomorskie Marienwalde
          Biesiekierz koszaliński zachodniopomorskie Bitziker
          Biesowice słupski pomorskie Besswitz
          Biesowo olsztyński warmińsko-mazurskie Groß Bößau
          Biesówko olsztyński warmińsko-mazurskie Klein Bößau
          Biskupice poznański wielkopolskie Biskupitz
          Biskupiec olsztyński warmińsko-mazurskie Bischofsburg
          Bisztynek bartoszycki warmińsko-mazurskie Bischofstein
          Blachownia częstochowski śląskie Blachstädt
          Bledzew międzyrzecki lubuskie Blesen
          Blękwit złotowski wielkopolskie Blankwitt
          Bliziny gdański pomorskie Grenzacker
          Błażejowice Dolne prudnicki opolskie Niederblasien
          Błota brzeski opolskie Neu Limburg
          Błotnia gdański pomorskie Braunsdorf
          Błotnik gdański pomorskie Schmerblock
          Błotno stargardzki zachodniopomorskie Jakobsdorf
          Bobolice koszaliński zachodniopomorskie Bublitz
          Bobolin sławieński zachodniopomorskie Böblin
          Boboszów kłodzki dolnośląskie Bobischau
          Bobowicko międzyrzecki lubuskie Bobelwitz
          Bobrowice krośnieński lubuskie Bobersberg
          Bobrowice sławieński zachodniopomorskie Alt Bewersdorf
          Bobrowiczki sławieński zachodniopomorskie Neu Bewersdorf
          Bobrowniki stargardzki zachodniopomorskie Beweringen
          Bochnia bocheński małopolskie Salzberg
          Bocień toruński kujawsko-pomorskie Botschin
          Bodzanów nyski opolskie Langendorf
          Bogaczów zielonogórski lubuskie Reichenau
          Bogatka gdański pomorskie Reichenberg
          Bogatynia zgorzelecki dolnośląskie Reichenau
          Bogdaniec gorzowski lubuskie Dühringsdorf
          Bogunów wrocławski dolnośląskie Bogenau
          Bogusławice wrocławski dolnośląskie Boguslawitz
          Boguszów wałbrzyski dolnośląskie Gottesberg dziś część Boguszowa-Gorców
          Bojadła zielonogórski lubuskie Boyadel
          Bojanice świdnicki dolnośląskie Ludwigsdorf
          Bojano wejherowski pomorskie Bojahn 1940-1945 Blücherode
          Bojanów raciborski śląskie Bojanow od 1936 – Kriegsbach
          Bolesławice świdnicki dolnośląskie Bunzelwitz
          Bolesławice goleniowski zachodniopomorskie Fürstenflagge
          Bolesławiec bolesławiecki dolnośląskie Bunzlau
          Bolesławów kłodzki dolnośląskie Wilhelmsthal
          Boleszewo sławieński zachodniopomorskie Rötzenhagen
          Boleszkowice myśliborski zachodniopomorskie Fürstenfelde
          Boleścin świdnicki dolnośląskie Pilsen
          Bolkowice jaworski dolnośląskie Polkau
          Bolków jaworski dolnośląskie Bolkenhain
          Boreczna wałbrzyski dolnośląskie Heidelberg
          Borek Strzeliński strzeliński dolnośląskie Großburg
          Borek Wielkopolski gostyński wielkopolskie Borken 1943-45 Börke
          Borkowo Lęborskie wejherowski pomorskie Borkow
          Borkowo Łostowickie gdański pomorskie Borgfeld
          Borne Sulinowo szczecinecki zachodniopomorskie Groß Born / Kasernengelände
          Borowice jeleniogórski dolnośląskie Baberhäuser
          Borowiec kartuski pomorskie Julienthal
          Borowina gdański pomorskie Barenhütte
          Borów świdnicki dolnośląskie Bohrauseifersdorf
          Borów strzeliński dolnośląskie Markt Bohrau
          Borów Wielki nowosolski lubuskie Grosenborau
          Borucin raciborski śląskie Borutin od 1936 – Streitkirch
          Boryszewo sławieński zachodniopomorskie Büssow
          Boryty bartoszycki warmińsko-mazurskie Boritten
          Borzęcin gdański pomorskie Borrenschin
          Borzyszkowo sławieński zachodniopomorskie Renkenhagen
          Bożanów świdnicki dolnośląskie Eckersdorf
          Bożepole Królewskie starogardzki pomorskie Königlische Boschpol
          Bożepole Małe wejherowski pomorskie Klein Boschpol
          Bożepole Szlacheckie kościerski pomorskie Boschpol
          Bożepole Wielkie wejherowski pomorskie Groß Boschpol
          Bożkowice lubański dolnośląskie Eckersdorf
          Bożniewice koszaliński zachodniopomorskie Hufenberg
          Braniewo braniewski warmińsko-mazurskie Braunsberg
          Bratoniów świdnicki dolnośląskie Karlshof
          Bratowice wrocławski dolnośląskie Barottwitz
          Breń choszczeński zachodniopomorskie Bernsee
          Broczyna bytowski pomorskie Brotzen
          Brochów Wrocław (grodzki) dolnośląskie Brockau od 1951 r. część Wrocławia
          Brodnica brodnicki kujawsko-pomorskie Strasburg
          Brody żarski lubuskie Pförten
          Brojce gryficki zachodniopomorskie Broitz
          Bronków krośnieński lubuskie Brankow
          Bronów świdnicki dolnośląskie Börnchen
          Bronówek świdnicki dolnośląskie Neu Börnchen
          Brożec krapkowicki opolskie Schobersfelde
          Bród stargardzki zachodniopomorskie Braunsforth
          Brójce międzyrzecki lubuskie Brätz
          Brudzewice stargardzki zachodniopomorskie Brüsewitz
          Brusiek lubliniecki śląskie Bruschek
          Brzeg brzeski opolskie Brieg
          Brzeg Dolny wołowski dolnośląskie Dyhernfurth
          Brzegi Dolne bieszczadzki podkarpackie Siegenthal Zwycięska Dolina, nazwa lokacyjna kolonii XVIII wiek
          Brzesko brzeski małopolskie Briske
          Brzezinka oleśnicki dolnośląskie Briese
          Brzezinka oświęcimski małopolskie Birkenau
          Brzezinki oławski dolnośląskie Birksdorf
          Brzeziny brzeziński łódzkie Löwenstadt 1941-45
          Brzeziny choszczeński zachodniopomorskie Berkenbrügge
          Brzeźnica żagański lubuskie Briesnitz
          Brzeźnik bolesławiecki dolnośląskie Birkenbrück
          Brzeźno Gdańsk (grodzki) pomorskie Brösen obecnie dzielnica Gdańska
          Brzeźno koniński wielkopolskie Briesen od 1943 r. Briesberg
          Brzeźno Lęborskie lęborski pomorskie Bresin
          Brzeźno Wielkie starogardzki pomorskie Bresnow
          Brzeżno świdwiński zachodniopomorskie Briesen
          Brzoza bydgoski kujawsko-pomorskie Hopfengarten
          Brzoza strzelecko-drezdenecki lubuskie Birkholz
          Brzoza strzeliński dolnośląskie Groß Bresa
          Brzoza toruński kujawsko-pomorskie Balkau
          Brzozowy Ług międzyrzecki lubuskie Johanneshof
          Brzozów brzozowski podkarpackie Bresen nazwa lokacyjna wsi XIV wiek
          Budno goleniowski zachodniopomorskie Buddendorf
          Budry węgorzewski warmińsko-mazurskie Buddern
          Budy grudziądzki kujawsko-pomorskie Buden
          Budy złotowski wielkopolskie Klotzbuden
          Budzisław Kościelny koniński wielkopolskie Büßlau
          Budzistowo kołobrzeski zachodniopomorskie Altstadt
          Buka człuchowski pomorskie Böck
          Bukowiec jeleniogórski dolnośląskie Buchwald
          Bukowiec międzyrzecki lubuskie Bauchwitz
          Bukowo Morskie sławieński zachodniopomorskie See Buckow
          Buków świdnicki dolnośląskie Bockau
          Buntowo złotowski wielkopolskie Seefelde
          Burgrabice nyski opolskie Borkendorf
          Burkat działdowski warmińsko-mazurskie Borchersdorf
          Burkatów świdnicki dolnośląskie Burkersdorf
          Burowo goleniowski zachodniopomorskie Burow
          Buszkowy Górne gdański pomorskie Ober Buschkau
          Buszyno koszaliński zachodniopomorskie Bussin
          Byczeń ząbkowicki dolnośląskie Baitzen
          Byczyna kluczborski opolskie Pitschen
          Bydgoszcz Bydgoszcz (grodzki) kujawsko-pomorskie Bromberg
          Bylica sławieński zachodniopomorskie Schönenberg
          Bystra bielski śląskie Bistrai
          Bystra gdański pomorskie Scharfenberg
          Bystrzyca oławski dolnośląskie Peisterwitz
          Bystrzyca Dolna świdnicki dolnośląskie Nieder Weistritz dawniej używana nazwa Polnisch Weistritz
          B
          • Gość: alois Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.252.16.35.internetia.net.pl 16.06.11, 15:38
            cz. 3
            Bystrzyca oławski dolnośląskie Peisterwitz
            Bystrzyca Dolna świdnicki dolnośląskie Nieder Weistritz dawniej używana nazwa Polnisch Weistritz
            Bystrzyca Górna świdnicki dolnośląskie Ober Weistritz
            Bystrzyca Kłodzka kłodzki dolnośląskie Habelschwerdt
            Bytnica krośnieński lubuskie Beutnitz
            Bytom Bytom (grodzki) śląskie Beuthen O.S.
            Bytom Odrzański nowosolski lubuskie Beuthen (an der Oder)
            Bytowo stargardzki zachodniopomorskie Butow
            Bytów bytowski pomorskie Bütow
            Bytyń szamotulski wielkopolskie Bythin
            Cedry Małe gdański pomorskie Klein Zünder
            Cedry Wielkie gdański pomorskie Groß Zünder
            Cedynia gryfiński zachodniopomorskie Zehden
            Cegielnik toruński kujawsko-pomorskie Ziegelwiese
            Celmerostwo gdański pomorskie Zelmerostwo
            Cetuń koszaliński zachodniopomorskie Zetthun
            Celów świdnicki dolnośląskie Preilsdorf
            Cetyń bytowski pomorskie Zettin
            Chałupki raciborski śląskie Annaberg
            Chałupy pucki pomorskie Ceynowa 1939-45 Ziegenhagen
            Chandzlówka łańcucki podkarpackie Langenau
            Charbielin nyski opolskie Ludwigsdorf
            Chełm Chełm (grodzki) lubelskie Cholm
            Chełmiec jaworski dolnośląskie Kolbnitz
            Chełmno chełmiński kujawsko-pomorskie Kulm
            Chełmsko Śląskie kamiennogórski dolnośląskie Schömberg
            Chełmża toruński kujawsko-pomorskie Kulmsee
            Chełpa choszczeński zachodniopomorskie Helpe
            Chełst czarnkowsko-trzcianecki wielkopolskie Neuteich
            Chlastawa międzyrzecki lubuskie Klastawe
            Chlebowo obornicki wielkopolskie Remberg
            Chlebowo stargardzki zachodniopomorskie Sassenburg
            Chlebówko stargardzki zachodniopomorskie Sassenhagen
            Chludowo poznański wielkopolski Goldau
            Chłopowo choszczeński zachodniopomorskie Schwachenwalde
            Chmieleńskie Chrósty kartuski pomorskie Chmielnoer Gesträuch
            Chmielinko nowotomyski wielkopolskie Steinberg od 15 maja 1943 Trauensteinberg
            Chmielowice opolski opolskie Chmiellowitz, Hopfental
            Chocimino koszaliński zachodniopomorskie Gutzmin
            Chociszewo międzyrzecki lubuskie Kutschkau
            Chociwel stargardzki zachodniopomorskie Freienwalde
            Choczewo wejherowski pomorskie Chottschow 1940-1945 Gotendorf
            Choczewko wejherowski pomorskie Chottschewke
            Chodzież chodzieski wielkopolskie Kolmar
            Chojna gryfiński zachodniopomorskie Königsberg in der Neumark
            Chojna krośnieński lubuskie Friedrichswalde
            Chojnaty chojnicki pomorskie Ackerhof
            Chojnice chojnicki pomorskie Konitz (także Könitz, Conitz, Cönitz)
            Chojnów legnicki dolnośląskie Haynau
            Chomętowo nakielski kujawsko-pomorskie Hedwigshorst
            Chorążówka nowodworski pomorskie Junkertroyl
            Chorula krapkowicki opolskie Steinfurt
            Chorzele przasnyski mazowieckie Chorzellen
            Chorzów Chorzów (grodzki) śląskie Königshütte W latach 1922 do 1934 Królewska Huta
            Choszczno choszczeński zachodniopomorskie Arnswalde
            Chropaczów świętochłowicki śląskie Schlesiengrübe dziś dzielnica Świętochłowic
            Chrośnica jeleniogórski dolnośląskie Ludwigsdorf
            Chrośnica nowotomyski wielkopolskie Kroschnitz
            Chrzanów chrzanowski małopolskie Krenau
            Chrząstawa Mała wrocławski dolnośląskie Marienkranst
            Chrząstawa Wielka wrocławski dolnośląskie Klarenkranst
            Chrząstowice opolski opolskie Chronstau 1936-45 Kranst
            Chrząstowo człuchowski pomorskie Christfelde
            Chrzelice prudnicki opolskie Schelitz
            Chudaczewo sławieński zachodniopomorskie Alt Kuddezow
            Chudobczyce międzychodzki wielkopolskie Steinhorst
            Chwaliszów wałbrzyski dolnośląskie Quolsdorf
            Chwałków świdnicki dolnośląskie Qualkau
            Chwałowice oławski dolnośląskie Quallwitz
            Chwarstnica gryfiński zachodniopomorskie Klein Schönfeld
            Chwarzno kościerski pomorskie Schwarzin
            Chwastnica oławski dolnośląskie Quosnitz
            Chwaszczyno kartuski pomorskie Quaschin
            Chylonia Gdynia (grodzki) pomorskie Kielau obecnie dzielnica Gdyni
            Chynowie wejherowski pomorskie Chinow
            Chyrzyno słubicki lubuskie Kietzerbusch
            Ciążeń słupecki wielkopolskie Streben
            Cichoradz toruński kujawsko-pomorskie Tannhagen
            Ciechanów ciechanowski mazowieckie Zichenau 1939-45
            Ciechocinek aleksandrowski kujawsko-pomorskie Hermannsbad tylko w latach 1943-1945
            Ciechocino wejherowski pomorskie Czechotzin 1940-1945 Friedrichsau. Obecnie dzielnica Redy.
            Ciecholub słupski pomorskie Techlipp
            Cielcza jarociński wielkopolskie Cilcz
            Ciemnik stargardzki zachodniopomorskie Temnick
            Cieplewo gdański pomorskie Zipplau
            Cieplice Śląskie-Zdrój jeleniogórski dolnośląskie Bad Warmbrunn ob. dzielnica Jeleniej Góry
            Ciepłe tczewski pomorskie Warmhof
            Ciernie świdnicki dolnośląskie Zirlau od 1972 część Świebodzic
            Cierpice toruński kujawsko-pomorskie Schirpitz
            Cierznie złotowski pomorskie Peterswalde
            Cieszków milicki dolnośląskie Freyhan
            Cieszów zielonogórski lubuskie Zeschau
            Cieszyn cieszyński śląskie Teschen
            Cigacice zielonogórski lubuskie Tschicherzig
            Ciosaniec wschowski lubuskie Schussenze 1937-45 Ostlinde
            Cisowa Gdynia (grodzki) pomorskie Ziessau
            Cisowo sławieński zachodniopomorskie Zitzow
            Cybinka krośnieński lubuskie Ziebingen
            Cyganek nowodworski pomorskie Tiegenhagen
            Czapielsk gdański pomorskie Gross Czapielken 1930-1945 Schaplitz
            Czapielsk Mały gdański pomorskie Klein Czapielken 1920-1930 Klein Schaplitz. 1930-1945 Schaplitz. Obecnie część Czapielska
            Czapielsk Wielki Królewski gdański pomorskie Königlich Schaplitz 1920-1930 podział Czapielska na Wielki Królewski i Wielki Szlachecki
            Czapielsk Wielki Szlachecki gdański pomorskie Domäne Schaplitz 1920-1930 podział Czapielska na Wielki Królewski i Wielki Szlachecki
            Czaple kartuski pomorskie Czapeln
            Czaplinek drawski zachodniopomorskie Tempelburg
            Czarna Góra wejherowski pomorskie Schwarzenberg obecnie część miejscowości Bojano
            Czarna Grobla elbląski warmińsko-mazurskie Schwarzdamm
            Czarna Woda starogardzki pomorskie Schwarzwasser
            Czarne człuchowski pomorskie Hammerstein
            Czarne Błoto toruński kujawsko-pomorskie Schwarzbruch
            Czarnica bytowski pomorskie Scharnitz
            Czarnków czarnkowsko-trzcianecki wielkopolskie Czarnikau od 1 listopada 1937 Scharnikau
            Czarnowo toruński kujawsko-pomorskie Scharnau
            Czarnów słubicki lubuskie Tschernow od 1937 Schernow
            Czartowice prudnicki opolskie Fichtenwalde
            Czarże bydgoski kujawsko-pomorskie Scharnese
            Cząstkowo gdański pomorskie Fünfgrenzen
            Czechowice-Dziedzice bielski śląskie Czechowitz-Dzieditz 1943-45 Tschechowitz
            Czechy świdnicki dolnośląskie Tschechen przed 1945 r. Friedrichsrode
            Czeklin krośnieński lubuskie Scheegeln
            Czemlewo bydgoski kujawsko-pomorskie Schemlau
            Czermna kłodzki dolnośląskie Tscherbeney 1937-45 Grenzeck
            Czerniejewo gnieźnieński wielkopolskie Schwarzenau
            Czernica jeleniogórski dolnośląskie Langenau
            Czernica świdnicki dolnośląskie Tschirnitz 1935-1945 Dornberg
            Czernica wrocławski dolnośląskie Tschirne
            Czerniec gdański pomorskie Schwarzenfelde
            Czerniewko gdański pomorskie Klein Scherniau
            Czerniewo gdański pomorskie Scherniau
            Czerniki kętrzyński warmińsko-mazurskie Schwarzstein
            Czertyń stargardzki zachodniopomorskie Zahrten
            Czerwieńsk zielonogórski lubuskie Rothenburg
            Częstochowa Częstochowa (grodzki) śląskie Tschenstochau
            Człopa wałecki zachodniopomorskie Schloppe
            Człuchów człuchowski pomorskie Schlochau
            Czocha lubański dolnośląskie Tzschocha
            Czorsztyn nowosądecki małopolskie Schornstein
            Czymanowo wejherowski pomorskie Czimmanau od 1873 Rauschendorf
            Czyżkowo złotowski wielkopolskie Ziskau
            Czyżowice prudnicki opolskie Zeiselwitz
            Ćwiercie krapkowicki opolskie Schwärze
            • Gość: alois Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.252.16.35.internetia.net.pl 16.06.11, 15:39
              cz. 4
              Dadzewo koszaliński zachodniopomorskie Datzow
              Dakowy Mokre nowotomyski wielkopolskie Nassenau
              Dalewo stargardzki zachodniopomorskie Dahlow
              Damasławek wągrowiecki wielkopolskie Elsenau
              Damaszka tczewski pomorskie Damaschken
              Danielowice oławski dolnośląskie Dammelwitz
              Danowo goleniowski zachodniopomorskie Jakobsdorf
              Dargiń koszaliński zachodniopomorskie Dargen
              Dargocice kołobrzeski zachodniopomorskie Eickstedtwalde
              Dargosław gryficki zachodniopomorskie Dargislaff
              Darłowo sławieński zachodniopomorskie Rügenwalde
              Darłówko sławieński zachodniopomorskie Rügenwaldermünde
              Darnowo słupski pomorskie Börnen
              Darzlubie pucki pomorskie Darslub
              Darż goleniowski zachodniopomorskie Daarz
              Darżewo gryficki zachodniopomorskie Darsow
              Dąbcze leszczyński wielkopolskie Dambitsch
              Dąbie krośnieński lubuskie Gersdorf
              Dąbie kolski wielkopolskie Dabie/Dombie 1940-45 Eichstädt
              Dąbie Szczecin (grodzki) zachodniopomorskie Altdamm ob. dzielnica Szczecina
              Dąbki krośnieński lubuskie Fritschendorf
              Dąbki sławieński zachodniopomorskie Neuwasser
              Dąbkowice sławieński zachodniopomorskie Damkerort
              Dąbrowa malborski pomorskie Damerau
              Dąbrowa Biskupia inowrocławski kujawsko-pomorskie Luisenfelde
              Dąbrowa Bolesławiecka bolesławiecki dolnośląskie Eichberg
              Dąbrowa Chełmińska bydgoski kujawsko-pomorskie Damerau 1942-45 Kulmischdamerau
              Dąbrowa Górnicza Dąbrowa Górnicza (grodzki) śląskie Dobrau
              Dąbrowa Miszewska kartuski pomorskie Dombrowo
              Dąbrowa Nowogardzka goleniowski zachodniopomorskie Damerow
              Dąbrowa Wielka bydgoski kujawsko-pomorskie Elsendorf
              Dąbrowica jeleniogórski dolnośląskie Eichberg
              Dąbrówka krapkowicki opolskie Klein Eichen
              Dąbrówka wejherowski pomorskie Klein Damerkow
              Dąbrówka Malborska malborski pomorskie Deutsch Damerau
              Dąbrówka Tczewska tczewski pomorskie Damerau
              Dąbrówka Wielka wejherowski pomorskie Gross Damerkow
              Dąbrówka Wielkopolska świebodziński lubuskie Groß Dammer
              Dąbrówno ostródzki warmińsko-mazurskie Gilgenburg
              Debrzno człuchowski pomorskie Preußisch Friedland
              Deszczno gorzowski lubuskie Dechsel
              Dębina oławski dolnośląskie Groß Dupine
              Dębki pucki pomorskie Dembeck
              Dębnica Kaszubska słupski pomorskie Rathsdamnitz
              Dębno myśliborski zachodniopomorskie Neudamm
              Dębogóra czarnkowsko-trzcianecki wielkopolskie Eichberg
              Dębogórze pucki pomorskie Eichenberg
              Dębowiec prudnicki opolskie Eichhäusel-Neudeck
              Długa Goślina poznański wielkopolskie Langgoslin
              Długie stargardzki zachodniopomorskie Langenhagen
              Długie Nowe leszczyński wielkopolskie Neu Laube
              Długie Pole gdański pomorskie Langfelde
              Długie Stare leszczyński wielkopolskie Alt Laube
              Długopole Górne kłodzki dolnośląskie Oberlangenau
              Długopole-Zdrój kłodzki dolnośląskie Bad Langenau
              Długoszyn sulęciński lubuskie Langenfeld
              Dobiegniew strzelecko-drezdenecki lubuskie Woldenberg
              Dobiesław sławieński zachodniopomorskie Abtshagen
              Dobieszowice krapkowicki opolskie Dobersdorf
              Dobra krapkowicki opolskie Dobrau Burgwasser
              Dobra łobeski zachodniopomorskie Daber
              Dobra policki zachodniopomorskie Daber
              Dobre Miasto olsztyński warmińsko-mazurskie Guttstadt
              Dobrocin ostródzki warmińsko-mazurskie Alt Bestendorf
              Dobrodzień oleski opolskie Guttentag
              Dobrogoszcz kościerski pomorskie Dobrogosch
              Dobromierz świdnicki dolnośląskie Hohenfriedeberg
              Dobropole łobeski zachodniopomorskie Breitenfelde
              Dobrzany stargardzki zachodniopomorskie Jakobshagen
              Dobrzewino wejherowski pomorskie Wertheim
              Dobrzyca pleszewski wielkopolskie Dobberschütz tylko 1939-45
              Dobrzykowice wrocławski dolnośląskie Wüstendorf
              Dobrzyń brzeski opolskie Groß Döbern
              Dobrzyń nad Wisłą lipnowski kujawsko-pomorskie Dobrin an der Weichsel
              Dolice stargardzki zachodniopomorskie Dölitz
              Dolna strzelecki opolskie Dollna 1936-45 Niederkirch
              Dolnik złotowski wielkopolskie Wittenburg
              Dolsk śremski wielkopolskie Doltzig
              Domachowo gdański pomorskie Domachau
              Domarady bartoszycki warmińsko-mazurskie Dompendehl
              Domasławice sławieński zachodniopomorskie Damshagen
              Domaszków kłodzki dolnośląskie Ebersdorf (Kreis Habelschwerdt)
              Dominikowo choszczeński zachodniopomorskie Mienken
              Drawno choszczeński zachodniopomorskie Neuwedell
              Drawsko czarnkowsko-trzcianecki wielkopolskie Dratzig
              Drawsko Pomorskie drawski zachodniopomorskie Dramburg
              Dretynek bytowski pomorskie Tretenwalde
              Dretyń bytowski pomorskie Treten
              Drezdenko strzelecko-drezdenecki lubuskie Driesen
              Drogosze kętrzyński warmińsko-mazurskie Groß Wolfsdorf obocznie Dönhofstädt
              Droniki wschowski lubuskie Fleißwiese 1937-45
              Droszków kłodzki dolnośląskie Droschkau
              Drozdowo sławieński zachodniopomorskie Drosedow
              Drożyska Małe złotowski wielkopolskie Klein-Friedrichsberg
              Drożyska Średnie złotowski wielkopolskie Mittel-Friedrichsberg
              Drożyska Wielkie złotowski wielkopolskie Gross-Friedrichsberg
              Drzecin słubicki lubuskie Trettin
              Drzeczkowo leszczyński wielkopolskie Retschke
              Drzewina gdański pomorskie Wiesenthal
              Dubeninki gołdapski warmińsko-mazurskie Dubeningken 1938-1945 Dubeningen
              Dubielno chełmiński kujawsko-pomorskie Dübeln
              Durok wrocławski dolnośląskie Neuvorwerk Durok
              Dusocin grudziądzki kujawsko-pomorskie Schöntal
              Duszniki-Zdrój kłodzki dolnośląskie Bad Reinerz
              Dygowo kołobrzeski zachodniopomorskie Degow
              Dynów rzeszowski podkarpackie Denow
              Dytmarów prudnicki opolskie Dittersdorf
              Działdowo działdowski warmińsko-mazurskie Soldau
              Działoszyn pajęczański łódzkie Dilltal 1939-45
              Dziedzice krapkowicki opolskie Sedschütz
              Dziećmorowice wałbrzyski dolnośląskie Dittmannsdorf
              Dziemiany kościerski pomorskie Dzimianen 1941-45 Sophienwalde
              Dziemiony toruński kujawsko-pomorskie Dreilinden
              Dzierzgoń malborski pomorskie Christburg
              Dzierzków świdnicki dolnośląskie Dätzdorf
              Dzierżążno kartuski pomorskie Seeresen
              Dzierżążno tczewski pomorskie Dzierondzno
              Dzierzążno złotowski wielkopolskie Gresonse
              Dzierżążno Leśnictwo kartuski pomorskie Forstwirtschaft Seeresen
              Dzierżążno Wielkie czarnkowsko-trzcianecki wielkopolskie Gross-Drensen
              Dzierżęcin sławieński zachodniopomorskie Dörsenthin
              Dzierżoniów dzierżoniowski dolnośląskie Reichenbach
              Dziewięć Włók gdański pomorskie Neuenhuben
              Dziewiętlice nyski opolskie Heinersdorf
              Dziuplina oławski dolnośląskie Daupe
              Dziurdziewo nidzicki warmińsko-mazurskie Dziurdziau 1938-45 Thalheim
              Dziwiszów jeleniogórski dolnośląskie Berbisdorf
              Dziwnów kamieński zachodniopomorskie Dievenow
              Dzwonowo stargardzki zachodniopomorskie Schönebeck
              Dźwierzno toruński kujawsko-pomorskie Schwirsen
              Dźwirzyno kołobrzeski zachodniopomorskie Kolberger Deep
              Egiertowo kartuski pomorskie Eggertshütte
              Elbląg Elbląg (grodzki) warmińsko-mazurskie Elbing
              Elganowo szczycieński warmińsko-mazurskie Gilgenau
              Elżbietowo kartuski pomorskie Elisenhof
              Ełganowo gdański pomorskie Lamenstein
              Ełk ełcki warmińsko-mazurskie Lyck
              Falęcin chełmiński kujawsko-pomorskie Dietrichsdorf
              Falsztyn nowosądecki małopolskie Falstein
              Franciszkowo iławski warmińsko-mazurskie Freudenthal
              Frąca starogardzki pomorskie Fronsa
              Frednowy iławski warmińsko-mazurskie Frödenau
              Frombork braniewski warmińsko-mazurskie Frauenburg
              Frydman nowosądecki małopolskie Friedmann
              Frysztak strzyżowski podkarpackie Freistadt nazwa lokacyjna miasta XIV wiek
              Frywałd krakowski małopolskie Freiwalde
              • Gość: alois Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.252.16.35.internetia.net.pl 16.06.11, 15:40
                cz.5
                Gać słupski pomorskie Speck
                Gajków wrocławski dolnośląskie Margareth
                Galowice wrocławski dolnośląskie Gallowitz
                Gamów raciborski śląskie Gammau
                Garbno koszaliński zachodniopomorskie Gerbin
                Gardna Wielka słupski pomorskie Groß Garde
                Gardkowice wejherowski pomorskie Gartkewitz
                Gardyny ostródzki warmińsko-mazurskie Groß Gardienen
                Gąbin płocki mazowieckie Gombin 1943-45
                Gądów wrocławski dolnośląskie Gondau
                Gądów Mały Wrocław (grodzki) dolnośląskie Klein Gondau od 1951 r. część Wrocławia
                Gdańsk Gdańsk (grodzki) pomorskie Danzig
                Gdynia Gdynia (grodzki) pomorskie Gdingen w czasie II wojny światowej Gotenhafen
                Gębice krośnieński lubuskie Amtitz
                Gęsice oławski dolnośląskie Gunschwitz
                Giemlice gdański pomorskie Gemlitz
                Gierłoż ostródzki warmińsko-mazurskie Görlitz
                Gierłoż Polska iławski warmińsko-mazurskie Groß Görlitz
                Gietrzwałd olsztyński warmińsko-mazurskie Dietrichswalde
                Giżycko giżycki warmińsko-mazurskie Lötzen
                Giżynek stargardzki zachodniopomorskie Greisenfelde ob. dzielnica Stargardu Szczec.
                Glewice goleniowski zachodniopomorskie Glewitz
                Gleźnowo sławieński zachodniopomorskie Alt Steinort
                Gleźnówko sławieński zachodniopomorskie Neu Steinort
                Glicko goleniowski zachodniopomorskie Glietzig
                Glincz kartuski pomorskie Alt Glintsch
                Glinno wałbrzyski dolnośląskie Heinrichau
                Glińsk świebodziński lubuskie Leimnitz
                Gliwice Gliwice (grodzki) śląskie Gleiwitz
                Głażewo chełmiński kujawsko-pomorskie Glasau
                Głębock jeleniogórski dolnośląskie Glausnitz
                Głębokie międzyrzecki lubuskie Glembuch
                Głębokie drawski zachodniopomorskie Glambeck
                Głodowo kościerski pomorskie Gladau
                Głodówko wejherowski pomorskie Glodowken 1940-1945 Gloden. Obecnie część Łężyc
                Głogowiec prudnicki opolskie Glöglichen
                Głogów głogowski dolnośląskie Glogau
                Głogówek prudnicki opolskie Oberglogau także Ober Glogau
                Głomsk złotowski wielkopolskie Glumen
                Główczyce słupski pomorskie Glowitz
                Głubczyce głubczycki opolskie Leobschütz
                Głubczyn złotowski wielkopolskie Steinau
                Głuchołazy nyski opolskie Bad Ziegenhals
                Głuchowo toruński kujawsko-pomorskie Glauchau
                Głuchów Górny trzebnicki dolnośląskie Ober-Glauche
                Głusko strzelecko-drezdenecki lubuskie Steinbusch
                Gniew tczewski pomorskie Mewe
                Gniewinko wejherowski pomorskie Gnewinke
                Gniewino wejherowski pomorskie Gnewin
                Gniewkowo inowrocławski kujawsko-pomorskie Argenau
                Gniewków świdnicki dolnośląskie Girlachsdorf
                Gniezno gnieźnieński wielkopolskie Gnesen
                Gnieżdżewo pucki pomorskie Gnesdau 1940-1945 Nesten
                Goczałków świdnicki dolnośląskie Gutschdorf
                Goczałków Górny świdnicki dolnośląskie Ober Gutschdorf
                Godętowo wejherowski pomorskie Goddentow
                Godków gryfiński zachodniopomorskie Jädickendorf
                Godzieszówek świdnicki dolnośląskie Güntersdorf
                Godzisław szczecinecki zachodniopomorskie Glasenapp
                Godziszewo starogardzki pomorskie Gardschau
                Gogolewo stargardzki zachodniopomorskie Pegelow
                Gogolin krapkowicki opolskie Gogolin
                Gogołów świdnicki dolnośląskie Goglau
                Gola Świdnicka świdnicki dolnośląskie Guhlau
                Golczewo kamieński zachodniopomorskie Gülzow
                Goleniów goleniowski zachodniopomorskie Gollnow
                Golina koniński wielkopolskie Gohlen am Warthe
                Golnice bolesławiecki dolnośląskie Groß Gollnisch
                Gołańcz wągrowiecki wielkopolskie Gollantsch
                Gołaszewo wągrowiecki wielkopolskie Gross-Golle
                Gołaszyce świdnicki dolnośląskie Gohlitsch
                Gołąbkowo gdański pomorskie Golmkau
                Gołdap gołdapski warmińsko-mazurskie Goldap
                Gołębiewko gdański pomorskie Klein Golmkau
                Gołębiewo gdański pomorskie Gross Golmkau
                Gołębiewo Średnie gdański pomorskie Mittel Golmkau
                Gołębnik świdnicki dolnośląskie Taubenberg
                Gołogóra koszaliński zachodniopomorskie Breitenberg
                Gołubie kartuski pomorskie Gollubien
                Gołuchów pleszewski wielkopolskie 1939-43 Goldenau
                1943-45 Goldenacker
                Gorliczyn rzeszowski podkarpackie Gorieczdorf nazwa lokacyjna wsi XIV wiek
                Gorce wałbrzyski dolnośląskie Rothenbach
                Goruńsko międzyrzecki lubuskie Grunzig
                Gorzanów kłodzki dolnośląskie Grafenort
                Gorzebądz sławieński zachodniopomorskie Gohrbandshof
                Gorzów Śląski oleski opolskie Landsberg in Oberschlesien
                Gorzów Wielkopolski Gorzów Wielkopolski (grodzki) lubuskie Landsberg (an der Warthe)
                Gorzyca międzyrzecki lubuskie Ober Görzig
                Gostkowice oławski dolnośląskie Eulendorf
                Gostkowo toruński kujawsko-pomorskie Gostgau
                Gostomia prudnicki opolskie Simsdorf
                Gostynin gostyniński mazowieckie Waldrode 1940-41/1942-45; 1941-42 Gasten
                Gostyń gostyński wielkopolskie Gostyn 1941-45 Gostingen
                Goszów kłodzki dolnośląskie Gompersdorf
                Goszyn gdański pomorskie Goschin
                Gościejewo obornicki wielkopolskie Gastfelde
                Gościkowo świebodziński lubuskie Paradies dawniej Paradyż
                Gościno kołobrzeski zachodniopomorskie Groß Jestin
                Gotelp chojnicki pomorskie Gotthelp
                Gozdawa nowodworski pomorskie Neustädterwald
                Gozdnica żagański lubuskie Freiwaldau
                Góra górowski dolnośląskie Guhrau
                Góra Świętej Anny strzelecki opolskie Annaberg 1934-45 Sankt Annaberg, choć ta nazwa pojawiała się nieoficjalnie również wcześniej
                Górażdże krapkowicki opolskie Waldenstein
                Górka świdnicki dolnośląskie Kolonie Gurke
                Górka Prudnicka prudnicki opolskie Ernestinenberg
                Górne Wymiary chełmiński kujawsko-pomorskie Oberausmaaß
                Górowo Iławeckie bartoszycki warmińsko-mazurskie Landsberg
                Górzno choszczeński zachodniopomorskie Göhren
                Górzyca słubicki lubuskie Göritz (Oder)
                Górzyniec jeleniogórski dolnośląskie Seiffershau 1933-1945 Hartenberg. Obecnie dzielnica Piechowic
                Górsko sławieński zachodniopomorskie Görshagen
                Grabina świdnicki dolnośląskie Gräben obecnie część Strzegomia
                Grabina prudnicki opolskie Gershain
                Grabina-Duchowne gdański pomorskie Mönchengrebin
                Grabiny-Zameczek gdański pomorskie Herrengrebin
                Grabnica stargardzki zachodniopomorskie Gräbnitzfelde
                Grabowe Pole gdański pomorskie Wossitzer Herrenland
                Grabowo stargardzki zachodniopomorskie Buchholz
                Grabowo Szczecin (grodzki) zachodniopomorskie Bredow / Grabow ob. dzielnica Szczecina
                Grabowo Kościerskie kościerski pomorskie Alt Grabau
                Grabowska Huta kościerski pomorskie Grabaushütte
                Grabów nad Prosną ostrzeszowski wielkopolskie Grabow 1940-45 Altwerder
                Grabówko kościerski pomorskie Neu Grabau
                Grabówno pilski wielkopolskie Grabau
                Granica świdnicki dolnośląskie Halbendorf
                Granica stargardzki zachodniopomorskie Karlsthal
                Graniczna świdnicki dolnośląskie Streit
                Graniczna Wieś gdański pomorskie Grenzdorf
                Granowo chojnicki pomorskie Granau
                Granowo choszczeński zachodniopomorskie Granow
                Grębocice polkowicki dolnośląskie Gramschütz
                Grębocin toruński kujawsko-pomorskie Gramtschen
                Grędzina oławski dolnośląskie Trattaschine
                Groblica nowodworski pomorskie Niederdamm
                Groblice wrocławski dolnośląskie Grebelwitz
                Grocholub krapkowicki opolskie Erbersdorf
                Grochowo Pierwsze nowodworski pomorskie Schneiderkampe
                Grochowo Drugie nowodworski pomorskie Neukrügerskampe
                Grochowo Trzecie nowodworski pomorskie Schweinekampe
                Grochotów świdnicki dolnośląskie Hoymsberg
                Grodnica lubański dolnośląskie Gieshübel
                Grodzisk Wielkopolski grodziski wielkopolskie Grätz
                Grodziszcze świdnicki dolnośląskie Königlich Gräditz
                Grodziszów wrocławski dolnośląskie Rohlau
                Gromadka bolesławiecki dolnośląskie Gremsdorf
                Gromadzin gdański pomorskie Scharshütte
                Gromoty iławski warmińsko-mazurskie Gramten
                Gronowo toruński kujawsko-pomor
                • Gość: alois Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.252.16.35.internetia.net.pl 16.06.11, 15:41
                  cz. 6
                  Haczów brzozowski podkarpackie Hanschof nazwa lokacyjna miasta XIV wiek
                  Hałcnów Bielsko-Biała (grodzki) śląskie Alzen dziś dzielnica Bielska-Białej
                  Hańczowa gorlicki małopolskie Hanushaw nazwa lokacyjna miasta XIV wiek
                  Harklowa nowotarski małopolskie Harthlem nazwa lokacyjna wsi XIV wiek
                  Harta rzeszowski podkarpackie Hart nazwa lokacyjna wsi XIV wiek
                  Hel pucki pomorskie Hela
                  Helenowo gdański pomorskie Helenenhof obecnie część Czapielska
                  Henryków ząbkowicki dolnośląskie Heinrichau bei Münsterberg
                  Henryków żagański lubuskie Sprottischdorf / Sprottau
                  Henryków Lubański lubański dolnośląskie Ziethen-Hennersdorf w latach 1939-45, 1937-39 Hennersdorf, wcześniej Katholisch Hennersdorf
                  Husów łańcucki podkarpackie Hussau
                  Huta Dolna gdański pomorskie Niederhütte
                  Huta Górna gdański pomorskie Oberhütte
                  Idzików kłodzki dolnośląskie Kieslingswalde
                  Iława iławski warmińsko-mazurskie Deutsch Eylau
                  Iłowa żagański lubuskie Halbau
                  Imbramowice świdnicki dolnośląskie Ingramsdorf
                  Inoujście goleniowski zachodniopomorskie Camelsberg od lat 20. XX w. Ihnamünde
                  Inowrocław inowrocławski kujawsko-pomorskie Hohensalza
                  Inwałd wadowickie małopolskie Inwald nazwa lokacyjna wsi XIV wiek
                  Ińsko stargardzki zachodniopomorskie Nörenberg
                  Iwiny wrocławski dolnośląskie Oldern
                  Izbica słupski pomorskie Giesebitz
                  Izbica Kujawska włocławski kujawsko-pomorskie Mühlental Nazwa używana w okresie okupacji
                  Jabłonowo Pomorskie brodnicki pomorskie Goßlershausen
                  Jaborowice kędzierzyńsko-kozielski opolskie Jaborowitz
                  Jacinki koszaliński zachodniopomorskie Jatzingen
                  Jagatowo gdański pomorskie Gross Jetau
                  Jaglisko choszczeński zachodniopomorskie Diebelbruch
                  Jagniątków jeleniogórski dolnośląskie Agnetendorf dziś część Jeleniej Góry
                  Jagodnik świdnicki dolnośląskie Grunau
                  Jaksonów wrocławski dolnośląskie Jackschönau
                  Jakubowice[1] świdnicki dolnośląskie Jakobsdorf
                  Jakuszyce jeleniogórski dolnośląskie Jakobsthal dziś część Szklarskiej Poręby
                  Janiewice sławieński zachodniopomorskie Jannewitz
                  Janikowo inowrocławski kujawsko-pomorskie Amsee
                  Janików oławski dolnośląskie Grunlanne
                  Jankowa Dolina gdański pomorskie Johannisthal
                  Jankowo Gdańskie gdański pomorskie Jenkau (bei Danzig)
                  Janków oławski dolnośląskie Jankau
                  Janowa Góra kłodzki dolnośląskie Johannesberg
                  Janowice Wielkie jeleniogórski dolnośląskie Jannowitz
                  Janowo międzyrzecki lubuskie Janau
                  Janowo wejherowski pomorskie Johannisdorf Obecnie dzielnica Rumi
                  Janówek jeleniogórski dolnośląskie Johnsdorf
                  Jantar nowodworski pomorskie Pasewark
                  Jarchlino goleniowski zachodniopomorskie Jarchlin
                  Jarocin jarociński wielkopolskie Jarotschin
                  Jaromierz człuchowski pomorskie Klausfelde
                  Jarosław jarosławski podkarpackie Jaroslau
                  Jarosławice wrocławski dolnośląskie Jerasselwitz
                  Jarosławiec sławieński zachodniopomorskie Jershöft
                  Jaroszów świdnicki dolnośląskie Järischau
                  Jaryszewo szamotulski wielkopolskie Steindorf
                  Jasienica bielski śląskie Heinzendorf
                  Jasienica policki zachodniopomorskie Jasenitz ob. dzielnica Polic
                  Jasieniec międzyrzecki lubuskie Eschenwalde
                  Jasień żarski lubuskie Gassen
                  Jasiona prudnicki opolskie Jassen
                  Jasiowa Huta kościerski pomorskie Jaschhütte
                  Jasło jasielski podkarpackie Jessel nazwa lokacyjna miasta XIV wiek
                  Jasna Góra zgorzelecki dolnośląskie Lichtenberg
                  Jastrowie złotowski wielkopolskie Jastrow
                  Jastrzębia Góra pucki pomorskie Habichtsberg
                  Jaszkotle wrocławski dolnośląskie Jäschgüttel
                  Jaszkowa Dolna kłodzki dolnośląskie Niederhannsdorf
                  Jaszkowa Górna kłodzki dolnośląskie Oberhannsdorf
                  Jaśliska krośnieński podkarpackie Hochenstad nazwa lokacyjna miasta XIV wiek
                  Jawor jaworski dolnośląskie Jauer
                  Jaworze bielski śląskie Ernsdorf
                  Jaworzyna Śląska świdnicki dolnośląskie Königszelt
                  Jedlina-Zdrój wałbrzyski dolnośląskie Bad Charlottenbrunn
                  Jedwabno toruński kujawsko-pomorskie Seyde
                  Jedwabno szczycieński warmińsko-mazurskie Gedwangen
                  Jelcz oławski dolnośląskie Jeltsch dziś część Jelcza-Laskowic
                  Jelenia Góra Jelenia Góra (grodzki) dolnośląskie Hirschberg
                  Jeleniów kłodzki dolnośląskie Gellenau
                  Jeleńska Huta wejherowski pomorskie Jellenschehütte
                  Jelitkowo Gdańsk (grodzki) pomorskie Glettkau lub Glettkaw, obecnie dzielnica Gdańska
                  Jemielno górowski dolnośląskie Gimmel
                  Jemiołów świebodziński lubuskie Petersdorf
                  Jenikowo goleniowski zachodniopomorskie Hohen Schönau
                  Jerzmanowa głogowski dolnośląskie Hermsdorf
                  Jerzmionki sępoleński kujawsko-pomorskie Harmsdorf
                  Jeszkowice wrocławski dolnośląskie Jaschkowitz
                  Jeziernik nowodworski pomorskie Schönsee
                  Jeziorany olsztyński warmińsko-mazurskie Seeburg
                  Jezuicka Struga inowrocławski kujawsko-pomorskie Jesuiterbruch
                  Jeżewo świecki kujawsko-pomorskie Jeschau
                  Jeżów Sudecki jeleniogórski dolnośląskie Grunau
                  Jeżyce sławieński zachodniopomorskie Altenhagen
                  Jeżyczki sławieński zachodniopomorskie Neuhagen Abtei
                  Jędrzychowice zgorzelecki dolnośląskie Hennersdorf
                  Jęczewo wejherowski pomorskie Erzow
                  Jodłowno gdański pomorskie Stangenwalde
                  Jugowa świdnicki dolnośląskie Hausdorf
                  Jugowice wałbrzyski dolnośląskie Hausdorf
                  Jurata pucki pomorskie Helaheide
                  Juszkowo gdański pomorskie Gischkau
                  • Gość: alois Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.252.16.35.internetia.net.pl 16.06.11, 15:42
                    cz. 7
                    Kaczki gdański pomorskie Katzke
                    Kaczory pilski wielkopolskie Erpel
                    Kadyny elbląski warmińsko-mazurskie Cadinen
                    Kaława międzyrzecki lubuskie Kalau
                    Kałdowo Malbork (grodzki) pomorskie Kalthof obecnie dzielnica Malborka
                    Kalinowo ełcki warmińsko-mazurskie Kallinowen 16.7.1938-1945 Dreimühlen
                    Kalisz kaliski wielkopolskie Kalisch
                    Kalisz kościerski pomorskie Kalisch (in Westpreußen)
                    Kalisz Pomorski drawski zachodniopomorskie Kallies
                    Kalmuzy kwidzyński pomorskie Kalmusen
                    Kalno świdnicki dolnośląskie Kallendorf
                    Kamienica kłodzki dolnośląskie Kamnitz
                    (Kreis Habelschwerdt)
                    Kamienica Bielsko-Biała (grodzki) śląskie Kamitz dziś dzielnica Bielska-Białej
                    Kamieniec Wrocławski wrocławski dolnośląskie Steine
                    Kamieniec Ząbkowicki ząbkowicki dolnośląskie Kamenz (Kreis Frankenstein)
                    Kamienna Góra kamiennogórski dolnośląskie Landeshut
                    Kamień wejherowski pomorskie Steinkrug
                    Kamień Krajeński sępoleński kujawsko-pomorskie Kamin
                    Kamień Pomorski kamieński zachodniopomorskie Cammin
                    Kamień Śląski krapkowicki opolskie Gross Stein
                    Kamionek krapkowicki opolskie Klein Stein
                    Kamionna międzychodzki wielkopolskie Kähme
                    Kanigowo nidzicki warmińsko-mazurskie Kandien
                    Kanin sławieński zachodniopomorskie Kannin
                    Kaplica kartuski pomorskie Kapellenhütte
                    Karczemki wejherowski pomorskie Karschemken
                    Karczowiska Górne elbląski warmińsko-mazurskie Oberkerbswalde
                    Kargowa zielonogórski lubuskie Unruhstadt
                    Karlino białogardzki zachodniopomorskie Körlin
                    Karłów kłodzki dolnośląskie Karlsberg
                    Karnice gryficki zachodniopomorskie Karnitz
                    Karolewo starogardzki pomorskie Karlshagen
                    Karpacz jeleniogórski dolnośląskie Krummhübel
                    Karpin choszczeński zachodniopomorskie Mürbenfelde
                    Karpniki jeleniogórski dolnośląskie Fischbach
                    Karpno kłodzki dolnośląskie Karpenstein
                    Karsino karwieński zachodniopomorskie Karzin
                    Karsk goleniowski zachodniopomorskie Kartzig
                    Kartuzy kartuski pomorskie Karthaus
                    Karwia pucki pomorskie Karwen
                    Karwieńskie Błoto Pierwsze pucki pomorskie Karwenhof
                    Karwieńskie Błoto Drugie pucki pomorskie Karwenbruch
                    Kaszczorek Toruń (grodzki) kujawsko-pomorskie Kaschorek obecnie dzielnica Torunia
                    Katarynki gdański pomorskie Katrinken
                    Katarzynka Toruń (grodzki) kujawsko-pomorskie Katharinenflur obecnie dzielnica Torunia
                    Katowice Katowice (grodzki) śląskie Kattowitz
                    Kazimierz prudnicki opolskie Kasimir
                    Kazimierz pucki pomorskie Kasimir 1940-1945 Bruchwinkel
                    Kątki świdnicki dolnośląskie Käntchen
                    Kąty Bystrzyckie kłodzki dolnośląskie Winkeldorf
                    Kąty Rybackie nowodworski pomorskie Bodenwinkel
                    Kąty Wrocławskie wrocławski dolnośląskie Kanth do 1930 Canth
                    Kcynia nakielski kujawsko-pomorskie Exin
                    Kębłowo wolsztyński wielkopolskie Kiebel
                    Kębłowo Nowowiejskie lęborski pomorskie Kamelow
                    Kępa Rybacka elbląski warmińsko-mazurskie Fischerskampe
                    Kępiny Małe nowodworski pomorskie Zeyersvorderkampen
                    Kępiny Wielkie nowodworski pomorskie Zeyersniederkampen
                    Kępki nowodworski pomorskie Zeyer
                    Kępno kępiński wielkopolskie Kempen
                    Kędzierzyn kędzierzyńsko-kozielski opolskie Kandrzin (1934-45 Heydebreck) ob. część Kędzierzyna-Koźla
                    Kęsza chojnicki pomorskie Kantschau
                    Kęszyca międzyrzecki lubuskie Kainscht
                    Gantzitz
                    Kętrzyn kętrzyński warmińsko-mazurskie Rastenburg
                    Kęty oświęcimski małopolskie Libenwerde
                    Kiekrz poznański wielkopolskie Ketsch
                    Kieleńska Huta wejherowski pomorskie Köllnerhütte
                    Kielno wejherowski pomorskie Kölln
                    Kiełpino kartuski pomorskie Kelpin
                    Kiełpino choszczeński zachodniopomorskie Kölpin
                    Kiełpino gryficki zachodniopomorskie Kölpin
                    Kierzkowo gdański pomorskie Strauchhütte
                    Kietrz głubczycki opolskie Katscher
                    Kiezmark gdański pomorskie Käsemark
                    Kijewo inowrocławski kujawsko-pomorskie Reichsmark
                    Kisielice iławski warmińsko-mazurskie Freystadt (in Westpreußen)
                    Klasztorne choszczeński zachodniopomorskie Klosterfelde
                    Klecin świdnicki dolnośląskie Klettendorf
                    Klecina Wrocław (grodzki) dolnośląskie Klettendorf od 1951 r. cześć Wrocławia
                    Kleszczewko gdański pomorskie Klein Kleschkau
                    Kleszczewo gdański pomorskie Gross Kleschkau
                    Kleszczewo poznański wielkopolski Wilhelmshorst
                    Kleszczewo Kościerskie starogardzki pomorskie Kleschkau
                    Kletno kłodzki dolnośląskie Klessengrund
                    Klewki olsztyński warmińsko-mazurskie Klaukendorf
                    Klępiny gdański pomorskie Klempin
                    Kliniska Wielkie goleniowski zachodniopomorskie Groß Christinenberg
                    Klonowo Dolne gdański pomorskie Nieder Klanau
                    Klonowo Górne gdański pomorskie Ober Klanau
                    Klucz Szczecin (grodzki) zachodniopomorskie Klütz ob. dzielnica Szczecina
                    Kluczbork kluczborski opolskie Kreuzburg O.S.
                    Kluczewo stargardzki zachodniopomorskie Klützow ob. dzielnica Stargardu Szczec.
                    Kłaczyna świdnicki dolnoślaskie Kauder
                    Kłanino pucki pomorskie Klanin
                    Kłanino koszaliński zachodniopomorskie Klannin
                    Kłecko gnieźnieński wielkopolskie Kletzko 1940-45 Klötzen
                    Kłobuczyn polkowicki dolnośląskie Klopschen
                    Kłodawa gdański pomorskie Kladau
                    Kłodawa gorzowski lubuskie Kladow
                    Kłodnica kędzierzyńsko-kozielski opolskie Klodnitz-Oderhafen ob. część Kędzierzyna-Koźla
                    Kłodzko kłodzki dolnośląskie Glatz
                    Kłódka grudziądzki kujawsko-pomorskie Klodtken
                    Kniewo wejherowski pomorskie Knievenbruch
                    Kobierzyce wrocławski dolnośląskie Koberwitz 1937-45 Rößlingen
                    Kobierzyn gdański pomorskie Kobierschin
                    Kobyla Kępa nowodworski pomorskie Kobbelkampe
                    Kobylanka stargardzki zachodniopomorskie Kublank
                    Kochanka starogardzki pomorskie Kochankenberg
                    Kocień Wielki czarnkowsko-trzcianecki wielkopolskie Gross-Kotten
                    Kokoszkowy starogardzki pomorskie Kokoschken
                    Kolbudy gdański pomorskie Kahlbude
                    Koleczkowo wejherowski pomorskie Kolletzkau 1940-1945 Kollendorf
                    Kolkowo wejherowski pomorskie Kolkau zlikwidowana w 1974 przy budowie elektrowni
                    Kolnik gdański pomorskie Kohling
                    Kolno międzychodzki wielkopolskie Kulm
                    Kolonia Kiezmark Drugi gdański pomorskie Neue Käsemarker Kolonie
                    Kolonia Kiezmark Pierwszy gdański pomorskie Käsemarker Pfardorf
                    Kolsk choszczeński zachodniopomorskie Kölzig
                    Kolsko nowosolski lubuskie Kolzig
                    Kołatka krośnieński lubuskie Blochbude
                    Kołbaskowo policki zachodniopomorskie Colbitzow 1939-45 Stettin Süd
                    Kołki choszczeński zachodniopomorskie Rohrbeck
                    Koło kolski wielkopolskie Warthbrücken
                    Kołobrzeg kołobrzeski zachodniopomorskie Kolberg
                    Komorniki krapkowicki opolskie Komornik od 1933 Kammersfeld
                    Komorniki poznański wielkopolskie Komornik 1939 - 43 Kummernick, 1943 - 45 Kömmernick
                    Komorowice Bielsko-Biała (grodzki) śląskie Batzdorf dziś dzielnica Bielska-Białej
                    Komorów świdnicki dolnośląskie Cammerau
                    Komarowo goleniowski zachodniopomorskie Karlshof
                    Kombornia krośnieński podkarpackie Kaltborn
                    Komorno kędzierzyńsko-kozielski opolskie Altenwall
                    Komorzno kluczborski opolskie Reinersdorf
                    Komprachcice opolski opolskie Comprachtschütz 1936-45 Gumpertsdorf
                    Konarzewo goleniowski zachodniopomorskie Kniephof
                    Koniczynka toruński kujawsko-pomorskie Kleefelde
                    Konotop nowosolski lubuskie Kontopp
                    Konotop choszczeński zachodniopomorskie Friedenau
                    Konradów kłodzki dolnośląskie Konradswalde
                    Konstantynów Łódzki pabianicki łódzkie Treustadt 1939-43; 1943-45 Tuchingen
                    Kończewice toruński kujawsko-pomorskie Kunzendorf
                    Kopalina oławski dolnośląskie Rodeland
                    Kopalino wejherowski pomorskie Koppalin
                    Kopanino koszaliński zachodniopomorskie Koppelsberg
                    Kopań sławieński zachodniopomorskie Kophn
                    Kopice brzeski opolskie Koppitz
                    • Gość: alois Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.252.16.35.internetia.net.pl 16.06.11, 15:43
                      cz.8
                      Lampusz toruński kujawsko-pomorskie Lampusch
                      Lanckorona wadowicki małopolskie Landskron
                      Lasek poznański wielkopolskie Lassek 1939-45 Langenwalde, od 1954 r. część Lubonia
                      Laski Lubuskie słubicki lubuskie Lässig
                      Laskowice oławski dolnośląskie Laskowitz 1937-45 Markstädt
                      dziś część Jelcza-Laskowic
                      Laskowice Pomorskie świecki kujawsko-pomorskie Laskowitz
                      Lasowice Wielkie kluczborski opolskie Groß Lassowitz
                      Laskowo żniński kujawsko-pomorskie Lasskirch
                      Lądek-Zdrój kłodzki dolnośląskie Bad Landeck
                      Legnica Legnica (grodzki) dolnośląskie Liegnitz
                      Legnickie Pole legnicki dolnośląskie Wahlstatt
                      Lesiopole piotrkowski łódzkie Rehfeld
                      Leszcz ostródzki warmińsko-mazurskie Heeselicht
                      Leszczyny rybnicki śląskie Leschczin
                      Leszczyny Bielsko-Biała (grodzki) śląskie Nussdorf dziś dzielnica Bielska-Białej
                      Leszkowy gdański pomorskie Letzkau
                      Leszno Leszno (grodzki) wielkopolskie Lissa w latach 1800-1918 także Polnisch Lissa, w odróżnieniu od Deutsch Lissa, dziś Leśnica we Wrocławiu
                      Leszno kartuski pomorskie Löszno
                      Leszno Górne żagański lubuskie Ober Leschen
                      Leszyce bydgoski kujawsko-pomorskie Leschütz
                      Leśna lubański dolnośląskie Marklissa
                      Leśna Woda brzeski opolskie Waldwasser
                      Leśnica strzelecki opolskie Leschnitz 1936-45 Bergstadt
                      Leśnica sławieński zachodniopomorskie Fiechtberg
                      Leśnica Wrocław (grodzki) dolnośląskie Lissa od 1928 część Wrocławia; także Deutsch Lissa w odróżnieniu od Polnisch Lissa, dziś Leszno
                      Leśnik prudnicki opolskie Hegerswalde
                      Leśno wejherowski pomorskie Jagerhof
                      Lewice międzyrzecki lubuskie Lewitz
                      Lewin Kłodzki kłodzki dolnośląskie Lewin 1939-45 Hummelstadt
                      Leźno kartuski pomorskie Leesen
                      Lębork lęborski pomorskie Lauenburg
                      Lędowo gdański pomorskie Landau
                      Lędowo Kolonia gdański pomorskie Landauerbruch
                      Lędyczek złotowski wielkopolskie Landeck
                      Libiąż chrzanowski małopolskie Liebenzberg
                      Lichnowy chojnicki pomorskie Lichnau
                      Lidzbark działdowski warmińsko-mazurskie Lautenburg
                      Lidzbark Warmiński lidzbarski warmińsko-mazurskie Heilsberg
                      Ligota Bialska prudnicki opolskie Ellguth
                      Limanowa limanowski małopolskie Ilmenau
                      Linie nowotomyski wielkopolskie Linde
                      Lipia Góra chodzieski wielkopolskie Lindenwerder
                      Lipia Góra Mała starogardzki pomorskie Lindenberg
                      Lipiany pyrzycki zachodniopomorskie Lippehne
                      Lipinki Łużyckie żarski lubuskie Linderode
                      Lipinki Szlacheckie starogardzki pomorskie Lipinken
                      Lipka złotowski wielkopolskie Linde
                      Lipki brzeski opolskie Linden
                      Lipnica Murowana bocheński małopolskie Lipniz
                      Lipniczki toruński kujawsko-pomorskie Lindenhof
                      Lipnik Bielsko-Biała (grodzki) śląskie Kunzendorf obecnie dzielnica Bielska-Białej
                      Lipno lipnowski kujawsko-pomorskie Leipe
                      Lipuska Huta kościerski pomorskie Lippusch-Glashütte
                      Lipusz kościerski pomorskie Lippusch
                      Lisewiec gdański pomorskie Lissau
                      Lisewko starogardzki pomorskie Lißewken
                      Lisewo pucki pomorskie Lissau
                      Lisewo wejherowski pomorskie Lissow
                      Lisewo Malborskie malborski pomorskie Ließau
                      Lisi Ogon bydgoski kujawsko-pomorskie Fuchsschwanz
                      Lisów lubliniecki śląskie Lissau
                      Liznowo toruński kujawsko-pomorskie Elisenau
                      Lniska kartuski pomorskie Ellernitz
                      Lubiszyn gorzowski lubuskie Ludwigsruh
                      Lubachów świdnicki dolnośląskie Breitenheim
                      Lubań lubański dolnośląskie Lauban
                      Lubawa iławski warmińsko-mazurskie Löbau
                      Lubawka kamiennogórski dolnośląskie Liebau
                      Lubczyna goleniowski zachodniopomorskie Lübzin
                      Lubiąż wołowski dolnośląskie Leubus
                      Lubicz toruński kujawsko-pomorskie Leibitsch
                      Lubicz Górny toruński kujawsko-pomorskie Bergleibitsch
                      Lubieniów choszczeński zachodniopomorskie Liebenow
                      Lubieszewo nowodworski pomorskie Ladekopp
                      Lubin lubiński dolnośląskie Lüben
                      Lubiszewo Tczewskie tczewski pomorskie Liebschau
                      Lublewo Gdańskie gdański pomorskie Löblau
                      Lubliniec lubliniecki śląskie Lublinitz 1941-45 Loben
                      Lubniewice sulęciński lubuskie Königswalde
                      Lubogoszcz szczecinecki zachodniopomorskie Lübgust
                      Luboń poznański wielkopolskie Luban 1939-1943 Lobau, od 1954 r. miasto Luboń
                      Lubrza prudnicki opolskie Leuber
                      Lubrza świebodziński lubuskie Liebenau
                      Lubsko żarski lubuskie Sommerfeld
                      Lubstowo malborski pomorskie Lupushorst
                      Lubsza lubliniecki śląskie Lubschau
                      Ludów Śląski strzeliński dolnośląskie Deutsch-Lauden
                      Ludwikowo poznański wielkopolskie Ludwigsberg
                      Lulkowo toruński kujawsko-pomorskie Lulkau
                      Lutek olsztyński warmińsko-mazurskie Luttken
                      Lutol Mokry międzyrzecki lubuskie Naßlettel
                      Lutol Suchy międzyrzecki lubuskie Dürrlettel
                      Lutomia świdnicki dolnośląskie Leutmansdorf
                      Lutynia średzki dolnośląskie Leuthen
                      Luzino wejherowski pomorskie Lusin
                      Luzinowo gdański pomorskie Louisenhof obecnie część Czapielska
                      Lwówek nowotomyski wielkopolskie Neustadt (bei Pinne) od 15 maja 1943 Kirschneustadt
                      Lwówek Śląski lwówecki dolnośląskie Löwenberg
                      Łabędnik bartoszycki warmińsko-mazurskie Groß Schwansfeld
                      Łabiszyn żniński kujawsko-pomorskie Labischin
                      Łagiewniki dzierżoniowski dolnośląskie Heidersdorf
                      Łagowiec międzyrzecki lubuskie Lagowitz
                      Łagów świebodziński lubuskie Lagow
                      Łaguszewo gdański pomorskie Lagschau
                      Łańcut łańcucki podkarpackie Landshut nazwa lokacyjna miasta XIV wiek
                      Łasin grudziądzki kujawsko-pomorskie Lessen
                      Łask łaski łódzkie Lask
                      Łasko choszczeński zachodniopomorskie Althütte
                      Łaz żarski lubuskie Lohs
                      Łaziska Górne mikołowski śląski Ober Lazisk
                      Łaziska bolesławiecki dolnośląskie Looswitz
                      Łażany świdnicki dolnośląskie Laasan
                      Łącko sławieński zachodniopomorskie Lanzig
                      Łączna kłodzki dolnośląskie Wiesau
                      Łącznik prudnicki opolskie Wiesengrund O.S.
                      Łąg chojnicki pomorskie Long
                      Łąka bolesławiecki dolnośląskie Wiesau
                      Łąka Prudnicka prudnicki opolskie Gräflich Wiese
                      Łąki Kozielskie strzelecki opolskie Lenkau 1939-45 Wolfswiesen
                      Łąkie gdański pomorskie Lonken
                      Łąkie złotowski wielkopolskie Lonken
                      Łążyn toruński kujawsko-pomorskie Lonzyn gmina Zławieś Wielka
                      Łebcz pucki pomorskie Löbsch
                      Łęczyca łęczycki łódzkie Lenczyca także Lentschitza; 1939-45 Lentschütz
                      Łęczyca poznański wielkopolskie Lentschütz
                      Łęczyce wejherowski pomorskie Lensitz
                      Łęczyn strzelecko-drezdenecki lubuskie Lenzenbruch
                      Łęknica żarski lubuskie Lucknitz
                      Łęg oławski dolnośląskie Lange
                      Łęgnowo Bydgoszcz (grodzki) kujawsko-pomorskie Langenau dziś dzielnica Bydgoszczy
                      Łęgowo gdański pomorskie Langenau
                      Łętowo sławieński zachodniopomorskie Lantow
                      Łężyce kłodzki dolnośląskie Friedersdorf
                      Łobez łobeski zachodniopomorskie Labes
                      Łobżenica pilski wielkopolskie Lobsens
                      Łomnica jeleniogórski dolnośląskie Lomnitz
                      Łomnica nowotomyski wielkopolskie Lomnitz
                      Łomża łomżyński podlaskie Lomscha
                      Łowicz łowicki łódzkie Lowitsch 1939-45
                      Łowkowice krapkowicki opolskie Lobkowitz od 1933 Jägershausen
                      Łowyń międzychodzki wielkopolskie Lowin
                      Łódź Łódź (grodzki) łódzkie Lodz także Lodsch; 1940-45 Litzmannstadt
                      Łubianka toruński kujawsko-pomorskie Luben
                      Łubowice raciborski śląskie Lubowitz obecnie obowiązuje podwójne, polsko-niemieckie nazewnictwo miejscowości
                      Ługi Górzyckie słubicki lubuskie Görlitz Bruch
                      Łukowice Brzeskie brzeski opolskie Laugwitz
                      Łukowiec bydgoski kujawsko-pomorskie Bachwitz
                      Łysobark pińczowski kieleckie Lissoburg
                      Łysonie piski warmińsko-mazurskie Lissuhnen (Lyssuhnen)
                      Łyśniewo Sierakowickie kartuski pomorskie Lißniewo
                      Łyna nidzicki warmińsko-mazurskie Lahna
                      Lesiopole piotrkowski łódzkie Rehfeld
                      • Gość: alois Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.252.16.35.internetia.net.pl 16.06.11, 15:43
                        cz.9
                        Majdany gdański pomorskie Maidannen
                        Makowice świdnicki dolnośląskie Schwengfeld
                        Makowiska bydgoski kujawsko-pomorskie Steindorf
                        Maków Mazowiecki makowski mazowieckie Mackeim 1939-45
                        Maksymilianowo bydgoski kujawsko-pomorskie Maxtal
                        Malary starogardzki pomorskie Mallar
                        Malbork malborski pomorskie Marienburg
                        Malechowo sławieński zachodniopomorskie Malchow
                        Malentyn gdański pomorskie Mallentin
                        Malinówka Wielka ełcki warmińsko-mazurskie Groß Malinowken 16.7.1938-1945 Großschmieden
                        Malnia krapkowicki opolskie Malnie Odergrund (w latach 1936-1945)
                        Małgorzatkowo toruński kujawsko-pomorskie Margarethenhof
                        Małomice żagański lubuskie Mallmitz
                        Małujowice brzeski opolskie Mollwitz
                        Mamerki kętrzyński warmińsko-mazurskie Mauerwald
                        Manowo koszaliński zachodniopomorskie Manow
                        Marcinków kłodzki dolnośląskie Martinsberg
                        Marcinowice świdnicki dolnośląskie Groß Merzdorf
                        Marciszów kamiennogórski dolnośląskie Merzdorf
                        Marczyce jeleniogórski dolnośląskie Märzdorf
                        Marianowo stargardzki zachodniopomorskie Marienfließ
                        Markocice zgorzelecki dolnośląskie Markersdorf dziś część Bogatyni
                        Markowa łańcucki podkarpackie Markenhof
                        Marszewo gdański pomorskie Marschau
                        Marszewo sławieński zachodniopomorskie Marsow
                        Marszewska Góra gdański pomorskie Marschauerberg
                        Marszewska Kolonia gdański pomorskie Kolonie Marschau
                        Marunowo czarnkowsko-trzcianecki wielkopolskie Fitzerie
                        Masłowice sławieński zachodniopomorskie Masselwitz
                        Masłowice Trzebiatowskie bytowski pomorskie Klein Massowitz
                        Masłowice Tuchomskie bytowski pomorskie Groß Massowitz
                        Maszewo goleniowski zachodniopomorskie Massow
                        Maszewo krośnieński lubuskie Massow
                        Maszewo Lęborskie lęborski pomorskie Groß Massow
                        Maszkowo goleniowski zachodniopomorskie Maskow
                        Mazańcowice bielski śląskie Matzdorf
                        Mazów sławieński zachodniopomorskie Meitzow
                        Mątyki iławski warmińsko-mazurskie Montig
                        Mechowo pucki pomorskie Mechau
                        Melsztyn tarnowskie małopolskie Mühlstein
                        Mezowo kartuski pomorskie Mehsau
                        Męcinka jaworski dolnośląskie Herrmansdorf
                        Miasteczko Krajeńskie pilski wielkopolskie Friedheim
                        Miastko bytowski pomorskie Rummelsburg
                        Michalin kartuski pomorskie Michaelshütte
                        Michałkowa wałbrzyski dolnośląskie Michelsdorf
                        Michałowice jeleniogórski dolnośląskie Kiesewald Obecnie dzielnica Piechowic
                        Michałówka jarosławski podkarpackie Michilsdorf nazwa lokacyjna wsi XIV wiek
                        Miechucińskie Chrósty kartuski pomorskie Ziegelscheune
                        Miejska Górka rawicki wielkopolskie Görchen
                        Mielęcin świdnicki dolnośląskie Pfaffendorf
                        Mielno koszaliński zachodniopomorskie Gross Möllen
                        Mieroszów wałbrzyski dolnośląskie Friedland
                        Mierzeszyn gdański pomorskie Meisterwalde
                        Mierzynko wejherowski pomorskie Mersinke
                        Mierzyno wejherowski pomorskie Mersin
                        Mieszałki szczecinecki zachodniopomorskie Grünewald
                        Mieszkowice gryfiński zachodniopomorskie Bärwalde
                        Mieszkowice prudnicki opolskie Dittmannsdorf
                        Mietków wrocławski dolnośląskie Mettkau
                        Międzychód międzychodzki wielkopolskie Birnbaum
                        Międzygórze kłodzki dolnośląskie Wölfelsgrund
                        Międzylesie kłodzki dolnośląskie Mittelwalde
                        Międzyrzecz międzyrzecki lubuskie Meseritz
                        Międzyrzecze świdnicki dolnośląskie Haidau
                        Międzyrzecze Dolne bielski śląskie Nieder Kurzwald
                        Międzyrzecze Górne bielski śląskie Ober Kurzwald
                        Międzywodzie kamieński zachodniopomorskie Heidebrink
                        Międzyzdroje kamieński zachodniopomorskie Misdroy
                        Mikołajki mrągowski warmińsko-mazurskie Nikolaiken
                        Mikołajowice legnicki dolnośląskie Nikolstadt
                        Mikołów mikołowski śląskie Nicolai
                        Mikoszewo nowodworski pomorskie Nickelswalde
                        Mikoszowa świdnicki dolnośląskie Niklasdorf
                        Mikstat ostrzeszowski wielkopolskie Mixstadt
                        Mikuszowice Bielsko-Biała (grodzki) śląskie Nikelsdorf dziś dzielnica Bielska-Białej
                        Milejowice wrocławski dolnośląskie Mellowitz
                        Milicz milicki dolnośląskie Militsch
                        Milikowice świdnicki dolnośląskie Arnsdorf (Nieder-, Mittlel-, Ober-)
                        Miłakowo ostródzki warmińsko-mazurskie Liebstadt
                        Miłki giżycki warmińsko-mazurskie Milken
                        Miłków jeleniogórski dolnośląskie Arnsdorf
                        Miłobądz tczewski pomorskie Mühlbanz
                        Miłobądz Mały tczewski pomorskie Klein Mühlbanz
                        Miłochów świdnicki dolnośląskie Nieder Giersdorf
                        Miłocice oławski dolnośląskie Mühlatschütz
                        Miłocice Małe oławski dolnośląskie Klein Mühlatschütz
                        Miłocin gdański pomorskie Herzberg
                        Miłoszów lubański dolnośląskie Hartmannsdorf
                        Miłoszyce oławski dolnośląskie Meleschwitz 1937-1945 Fünfteichen
                        Miłomłyn ostródzki warmińsko-mazurskie Liebemühl
                        Miłowo gdański pomorskie Schönbeck
                        Minkowice Oławskie oławski dolnośląskie Minken
                        Mirosławiec wałecki zachodniopomorskie Märkische Friedland
                        Miszewko kartuski pomorskie Klein Mischau
                        Miszewo kartuski pomorskie Gross Mischau
                        Mława mławski mazowieckie Mielau
                        Młynary elbląski warmińsko-mazurski Mühlhausen
                        Młyniec toruński kujawsko-pomorskie Mlynietz
                        Młynowiec kłodzki dolnośląskie Mühlbach
                        Młynów kłodzki dolnośląskie Mühldorf
                        Modlikowice złotoryjski dolnośląskie Modelsdorf
                        Mnichowice wrocławski dolnośląskie Münchwitz
                        Modlęcin świdnicki dolnośląskie Ullersdorf
                        Modliszów wałbrzyski dolnośląskie Hohgiersdorf
                        Mokre koszaliński zachodniopomorskie Mocker
                        Mokrzeszów świdnicki dolnośląskie Kunzendorf (Nieder-, Ober-)
                        Mokry Dwór wrocławski dolnośląskie Althofnas
                        Mokry Dwór gdański pomorskie Nassenhuben
                        Mołtowo kołobrzeski zachodniopomorskie Moltow
                        Morawa świdnicki dolnośląskie Muhrau
                        Morąg ostródzki warmińsko-mazurskie Mohrungen
                        Moryń gryfiński zachodniopomorskie Mohrin
                        Morzeszczyn tczewski pomorskie Morroschin
                        Mosina poznański wielkopolskie Moschin
                        Mostowo koszaliński zachodniopomorskie Brückenkrug
                        Mosty goleniowski zachodniopomorskie Speck
                        Moszczanka prudnicki opolskie Langenbrück
                        Moszczenica chojnicki pomorskie Mosnitz
                        Moszna krapkowicki opolskie Moschen
                        Moście Błota wejherowski pomorskie Jakobsruh Obecnie dzielnica Redy.
                        Mościsko dzierżoniowski dolnoślskie Faulbrück
                        Mrągowo mrągowski warmińsko-mazurskie Sensburg
                        Mrocza nakielski kujawsko-pomorskie Mrotschen
                        Mrówczy Zamek wejherowski pomorskie Ameisenhof
                        Mrzeżyno gryficki zachodniopomorskie Deep także Treptower Deep
                        Mściszewo poznański wielkopolskie Wilhelmsberg
                        Mściszów lubański dolnośląskie Seifersdorf
                        Mściwojów jaworski dolnośląskie Profen
                        Murzynno inowrocławski kujawsko-pomorskie Groß Morin
                        Murzynowo międzyrzecki lubuskie Morrn
                        Muszaki nidzicki warmińsko-mazurskie Muschaken
                        Myki olsztyński warmińsko-mazurskie Micken
                        Mysłakowice jeleniogórski dolnośląskie Zillerthal do XIX w. Erdmannsdorf
                        Mysłaków świdnicki dolnośląskie Kaltenbrunn
                        Mystków nowosądecki małopolskie Müstkau
                        Myśliborzyce brzeski opolskie Luisental
                        Myślibórz myśliborski zachodniopomorskie Soldin
                        • Gość: alois Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.252.16.35.internetia.net.pl 16.06.11, 15:45
                          cz. 10
                          Nacław koszaliński zachodniopomorskie Natzlaff
                          Naćmierz sławieński zachodniopomorskie Natzmershagen
                          Nadolice Małe wrocławski dolnośląskie Klein Nädlitz 1933-1945 Nädlingen
                          Nadolice Wielkie wrocławski dolnośląskie Gross Nädlitz 1933-1945 Nädlingen
                          Nakło nad Notecią nakielski kujawsko-pomorskie Nakel an der Netze
                          Nakomiady kętrzyński warmińsko-mazurskie Eichmedien
                          Namysłów namysłowski opolskie Namslau
                          Nawcz wejherowski pomorskie Nawitz
                          Nawojów Łużycki lubański dolnośląskie Sächsisch Haugdorf
                          Nawojów Śląski lubański dolnośląskie Schlesisch Haugsdorf
                          Nętkowo choszczeński zachodniopomorskie Nantikow
                          Nicponia tczewski pomorskie Nichtsfelde
                          Nicponie chojnicki pomorskie Eulenkrug
                          Nidzica nidzicki warmińsko-mazurskie Neidenburg
                          Niebuszewo Szczecin (grodzki) zachodniopomorskie Zabelsdorf ob. dzielnica Szczecina
                          Niechlów górowski dolnośląskie Nechlau
                          Niechorze gryficki zachodniopomorskie Horst
                          Niedźwiedzica wałbrzyski dolnośląskie Bärsdorf
                          Niedźwiedzica nowodworski pomorskie Barenhof
                          Niedźwiedziówka nowodworski pomorskie Bärwalde
                          Niedźwiedź świecki kujawsko-pomorskie Niedwitz
                          Niegosławice żagański lubuskie Waltersdorf
                          Niegoszów świdnicki dolnośląskie Nitszendorf
                          Niemcza dzierżoniowski dolnośląskie Nimptsch
                          Niemodlin opolski opolskie Falkenberg
                          Niemojów kłodzki dolnośląskie Marienthal
                          Nierybie człuchowski pomorskie Peterswalder Mühle
                          Niestępowo kartuski pomorskie Nestempohl
                          Nieszawa aleksandrowski kujawsko-pomorskie Nessau
                          Nietążkowo kościański wielkopolskie Nitsche
                          Nietoperek międzyrzecki lubuskie Nipter
                          Nieżychowice chojnicki pomorskie Schönfeld
                          Niszczewice inowrocławski kujawsko-pomorskie Nischwitz
                          Nory olecki warmińsko-mazurskie Nordental
                          Nosalin sławieński zachodniopomorskie Nitzlin
                          Nosibądy szczecinecki zachodniopomorskie Naseband
                          Noskowo sławieński zachodniopomorskie Notzkow
                          Nowa Biela kłodzki dolnośląskie Neu Bielendorf
                          Nowa Karczma kościerski pomorskie Neukrug
                          Nowa Kościelnica nowodworski pomorskie Neumünsterberg
                          Nowa Pasłęka braniewski warmińsko-mazurskie Neu Passarge
                          Nowa Ruda kłodzki dolnośląskie Neurode
                          Nowa Sól nowosolski lubuskie Neusalz
                          Nowa Studnica wałecki zachodniopomorskie Neu Stüdnitz
                          Nowa Wieś grudziądzki kujawsko-pomorskie Neudorf
                          Nowa Wieś rzeszowski podkarpackie Neuendorf nazwa lokacyjna wsi 1405 rok
                          Nowa Wieś toruński kujawsko-pomorskie Neudorf
                          Nowa Wieś Kościerska kościerski pomorskie Neuhöfel
                          Nowa Wieś Lęborska lęborski pomorskie Neuendorf
                          Nowa Wieś Malborska malborski pomorskie Tessendorf
                          Nowa Wieś Przywidzka gdański pomorskie Neuendorf
                          Nowa Wieś Rzeczna starogardzki pomorskie Neudorf
                          Nowa Wieś Wielka bydgoski kujawsko-pomorskie Groß Neudorf
                          Nowa Wieś Zbąska nowotomyski wielkopolskie Neudorf
                          Nowe świecki kujawsko-pomorskie Neuenburg
                          Nowe Dobra chełmiński kujawsko-pomorskie Neugut
                          Nowe Huty bytowski pomorskie Neuhütten
                          Nowe Jaroszowice bolesławiecki dolnośląskie Neu Jäschwitz
                          Nowe Kawkowo olsztyński warmińsko-mazurskie Neu-Kockendorf
                          Nowe Miasteczko nowosolski lubuskie Neustadtel
                          Nowe Miasto Lubawskie nowomiejski warmińsko-mazurskie Neumark
                          Nowe Skalmierzyce ostrowski wielkopolskie Neu Skalmierschütz 1940-43 Neu Skalden
                          1943-45 Kalmen
                          Nowe Warpno policki zachodniopomorskie Neuwarp
                          Nowice świdnicki dolnośląskie Neudorf
                          Nowiny gdański pomorskie Neuheit
                          Nowogard goleniowski zachodniopomorskie Naugard
                          Nowogrodziec bolesławiecki dolnośląskie Naumburg am Queis
                          Nowogród Bobrzański zielonogórski lubuskie Naumburg (an der Bober)
                          Nowogródek Pomorski myśliborski zachodniopomorskie Neuenburg
                          Nowojowice wrocławski dolnośląskie Haltauf
                          Nowotaniec sanocki podkarpackie Lobetanz nazwa lokacyjna wsi (1409) Lobetanz lub Lobedans, również czeski Tanecek ma odpowiednik nm. Lobetanz
                          Nowy Dworzec kościerski pomorskie Neuhoff
                          Nowy Dwór bydgoski kujawsko-pomorskie Neuhof gmina Dąbrowa Chełmińska
                          Nowy Dwór chojnicki pomorskie Neuhof
                          Nowy Dwór oławski dolnośląskie Neuvorverk
                          Nowy Dwór szczycieński warmińsko-mazurskie Neuhof
                          Nowy Dwór Elbląski elbląski warmińsko-mazurskie Neuhof
                          Nowy Dwór Gdański nowodworski pomorskie Tiegenhof
                          Nowy Dwór Wejherowski wejherowski pomorskie Neuhof
                          Nowy Glincz kartuski pomorskie Neu Glintsch
                          Nowy Gościniec świebodziński lubuskie Grünthal
                          Nowy Jarosław sławieński zachodniopomorskie Neu Järshagen
                          Nowy Jaworów świdnicki dolnośląskie Neu Jauernick
                          Nowy Klukom choszczeński zachodniopomorskie Neu Klücken
                          Nowy Kraków sławieński zachodniopomorskie Forstamt
                          Nowy Lubusz słubicki lubuskie Neu Lebus
                          Nowy Sącz nowosądecki małopolskie Neu Sandetz także Neu Sandez
                          Nowy Staw malborski pomorskie Neuteich
                          Nowy Śleszów oławski dolnośląskie Neu-Schliesa
                          Nowy Targ nowotarski małopolskie Neumarkt
                          Nowy Tomyśl nowotomyski wielkopolskie Neutomischel
                          Nowy Wiec starogardzki pomorskie Neu Fietz
                          Nowy Wiśnicz bocheński małopolskie Wischnitz
                          Nowy Żelibórz koszaliński zachodniopomorskie Selberg
                          Nysa nyski opolskie Neiße
                          Objazda słupski pomorskie Wobesde
                          Objezierze bytowski pomorskie Wobeser
                          Objezierze choszczeński zachodniopomorskie Hitzdorf
                          Obłęże słupski pomorskie Woblanse
                          Oborniki obornicki wielkopolskie Obornik 1941-45 Obernick
                          Oborniki Śląskie trzebnicki dolnośląskie Obernigk pierwsza wzmianka 1305 – Obora
                          Obrowiec krapkowicki opolskie Oberwitz
                          Obrzyce międzyrzecki lubuskie Obrawalde
                          Ocice bolesławiecki dolnośląskie Ottendorf
                          Odolanów ostrowski wielkopolskie Adelnau
                          Odra wodzisławski śląskie Odrau
                          Odrowąż krapkowicki opolskie Oderhöh
                          Odrzykoń krośnieński podkarpackie Erenberg nazwa lokacyjna wsi XIV wiek
                          Ogorzeliny chojnicki pomorskie Görsdorf
                          Ogrodzieniec iławski warmińsko-mazurskie Neudeck
                          Okonek złotowski wielkopolskie Ratzebuhr in Pommern
                          Okrzeszyce wrocławski dolnośląskie Bismarcksfeld
                          Oksywie Gdynia (grodzki) pomorskie Oxhöft
                          Okunino bytowski pomorskie Wocknin
                          Olecko olecki warmińsko-mazurskie Marggrabowa 1928-45 Treuburg
                          Olesno oleski opolskie Rosenberg
                          Oleśnica oleśnicki dolnośląskie Oels
                          Oleśno elbląski warmińsko-mazurskie Preußisch Königsdorf
                          Olkusz olkuski małopolskie Olkusch 1941-45 Ilkenau
                          Olszanka gdański pomorskie Ellerbruch
                          Olszany świdnicki dolnośląskie Ölse
                          Olszówka Bielsko-Biała (grodzki) śląskie Ohlisch dziś dzielnica Bielska-Białej
                          Olsztyn częstochowskie śląskie Holstein
                          Olsztyn Olsztyn (grodzki) warmińsko-mazurskie Allenstein
                          Olsztynek olsztyński warmińsko-mazurskie Hohenstein (in Ostpreußen)
                          Olszyna Dolna lubański dolnośląskie Nieder Langenöls
                          Olszyniec wałbrzyski dolnośląskie Erlenbusch
                          Oława oławski dolnośląskie Ohlau
                          Ołdrzychowice Kłodzkie kłodzki dolnośląskie Ullersdorf
                          Ołużna kołobrzeski zachodniopomorskie Seefeld
                          Ołtaszyn Wrocław (grodzki) dolnośląskie Oltaschin 1937-1945 Herzogshufen, od 1951 r. część Wrocławia
                          Opalenica nowotomyski wielkopolskie Opalenitza 1943-45 Oppenbach
                          Opalino wejherowski pomorskie Oppalin
                          Opoczka świdnicki dolnośląski Esdorf
                          Opole Opole (grodzki) opolskie Oppeln
                          Oporów Wrocław (grodzki) dolnośląskie Opperau od 1951 r. część Wrocławia
                          Orliniec nowodworski pomorskie Klein Mausdorferweide
                          Orłowiec kłodzki dolnośląskie Schönau b. Bad Landeck
                          Orłowo nowodworski pomorskie Orloff
                          Orneta lidzbarski warmińsko-mazurskie Wormditt
                          Orzechowo wąbrzeski kujawsko-pomorskie Groß Orsichau
                          Orzesze mikołowski śląskie Orzesche 1939-45 Georgenfeld O.S.
                          Orzysz piski warmińsko-mazurskie Arys
                          • Gość: alois Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.252.16.35.internetia.net.pl 16.06.11, 15:46
                            cz. 11
                            Pabianice pabianicki łódzkie Pabianitz 1939-40 Burgstadt
                            Pajęczno pajęczański łódzkie Peinstett 1940; 1940-43 Pfeilstett, 1943-45 Pfeilstädt
                            Pakoszów jeleniogórski dolnośląskie Wernersdorf
                            Palczewice sławieński zachodniopomorskie Palzwitz
                            Palczewo nowodworski pomorskie Palschau
                            Pałowo sławieński zachodniopomorskie Alt Paalow
                            Pałówko sławieński zachodniopomorskie Neu Paalow
                            Pamięcin słubicki lubuskie Frauendorf
                            Panowice międzyrzecki lubuskie Panwitz
                            Papowo Toruńskie toruński kujawsko-pomorskie Thornisch Papau
                            Paraszyno wejherowski pomorskie Paraschin
                            Parszkowo pucki pomorskie Parschkau
                            Parowa bolesławiecki dolnośląskie Tiefenfurt
                            Pasieczna świdnicki dolnośląskie Zedlitz
                            Pasłęk elbląski warmińsko-mazurskie Preußisch Holland
                            Pasterka kłodzki dolnośląskie Passendorf
                            Pasterzyce wrocławski dolnośląskie Pasterwitz
                            Pastuchów świdnicki dolnośląskie Puschkau
                            Pasym szczycieński warmińsko-mazurskie Passenheim
                            Paszowice jaworski dolnośląskie Poischwitz
                            Patoka kartuski pomorskie Patocka
                            Pawłowo chojnicki pomorskie Groß Paglau
                            Pawłowo gdański pomorskie Groß Paglau
                            Pełczyce choszczeński zachodniopomorskie Bernstein
                            Pecna poznański wielkopolskie Peetzen
                            Perlino wejherowski pomorskie Perlin
                            Pęciszewko sławieński zachodniopomorskie Petershagen
                            Pęcław głogowski dolnośląskie Puschlau
                            Pędzewo toruński kujawsko-pomorskie Pensau
                            Pępice brzeski opolskie Pampitz
                            Piasek lubliniecki śląskie Ludwigsthal
                            Piasek pszczyński śląskie Sandau
                            Piaski nowodworski pomorskie Neukrug Dzielnica Krynicy Morskiej, dawniej Nowa Karczma
                            Piaskowiec nowodworski pomorskie Sand
                            Piastów jeleniogórski dolnośląskie Kaiserswaldau Obecnie dzielnica Piechowic
                            Piaszczyna bytowski pomorskie Reinwasser
                            Piechowice jeleniogórski dolnośląskie Petersdorf
                            Pieckowo kętrzyński warmińsko-mazurskie Pötschendorf
                            Piekary oławski dolnośląskie Beckern
                            Piekło sztumski pomorskie Pieckel
                            Piekło Dolne gdański pomorskie Niederhölle
                            Piekło Górne gdański pomorskie Oberhölle
                            Pielnia sanocki podkarpackie Piella nazwa lokacyjna wsi XIV wiek
                            Pieniężno braniewski warmińsko-mazurskie Mehlsack
                            Pieńkowo sławieński zachodniopomorskie Pennekow
                            Pieńsk zgorzelecki dolnośląskie Penzig
                            Pierwoszyno pucki pomorskie Pierwoschin 1940-1945 Kreftsfelde
                            Pieski międzyrzecki lubuskie Pieske
                            Pietrowice Wielkie raciborski śląskie Groß Peterwitz od 1936 – Bergkirch
                            Pietrzyków świdnicki dolnośląskie Hohenpetersdorf
                            Pieszcz sławieński zachodniopomorskie Peest
                            Pieszyce dzierżoniowski dolnośląskie Peterswaldau
                            Pigża toruński kujawsko-pomorskie Ernstrode
                            Pikulice przemyski podkarpackie Jungendorf
                            Pilchowice gliwicki śląskie Pilchowitz 1939-1945 Bilchengrund
                            Piła pilski wielkopolskie Schneidemühl
                            Piława Górna dzierżoniowski dolnośląskie Gnadenfrei
                            Piorunkowice prudnicki opolskie Schweinsdorf
                            Piotrków Trybunalski piotrkowski łódzkie Petrikau
                            Piotrowice Świdnickie świdnicki dolnośląskie Peterwitz
                            Pisarzowice krapkowicki opolskie Schreibersdorf
                            Pisarzowice lubański dolnośląskie Schreibersdorf
                            Piskorzów oławski dolnośląskie Groß Peiskerau
                            Piskorzówek oławski dolnośląskie Klein Peiskerau
                            Pisz piski warmińsko-mazurskie Johannisburg
                            Pleszew pleszewski wielkopolskie Pleschen
                            Pluski olsztyński warmińsko-mazurskie Plautzig
                            Płaczewo wejherowski pomorskie Platachow
                            Pławno choszczeński zachodniopomorskie Plagow
                            Płociczno wałecki zachodniopomorskie Spechtsdorf
                            Płock Płock (grodzki) mazowieckie Plock także Plotzk, Plozk; 1941-45 Schröttersburg
                            Płocko słupski pomorskie Plötzig
                            Płonkówko inowrocławski kujawsko-pomorskie Plonkhöfen
                            Płońsk płoński mazowieckie Plöhnen
                            Płoszczyna jeleniogórski dolnośląskie Flachenseiffen
                            Płośnica działdowski warmińsko-mazurskie Heinrichsdorf
                            Płoty gryficki zachodniopomorskie Plathe
                            Pniewy szamotulski wielkopolski Pinne
                            Pobiedziska poznański wielkopolskie Pudewitz
                            Pobierowo gryficki zachodniopomorskie Poberow
                            Pobłocie Wielkie białogardzki zachodniopomorskie Groß Pobloth
                            Pobłocie Małe kołobrzeski zachodniopomorskie Klein Pobloth
                            Poddębice poddębicki łódzkie Wandalenbrück 1943-45
                            Podgóry pucki pomorskie Tannenhof w niektórych źródłach pojawia się też pod nazwą Unterbergen
                            Podgóry słupski pomorskie Puddiger
                            Podgórzyn jeleniogórski dolnośląskie Giersdorf
                            Podgrodzie elbląski warmińsko-mazurskie Neukirch Höhe
                            Podlesie gdański pomorskie Lenzberg
                            Pogorzała świdnicki dolnośląskie Seifersdorf
                            Pogorzała Wieś malborski pomorskie Wernersdorf
                            Pogórze prudnicki opolskie Brandewalde
                            Pogórze pucki pomorskie Pogorsch 1940-1945 Gotenberg
                            Pokój namysłowski opolskie Bad Carlsruhe
                            Pokrzywno kłodzki dolnośląskie Nesselgrund
                            Polakowice wrocławski dolnośląskie Pollogwitz
                            Polanica-Zdrój kłodzki dolnośląskie Altheide Bad
                            Polanka Horyniecka przemyski podkarpackie Deutschbach
                            Polanów koszaliński zachodniopomorskie Pollnow
                            Police policki zachodniopomorskie Pölitz
                            Policko międzyrzecki lubuskie Politzig
                            Polkowice polkowicki dolnośląskie Polkwitz 1937-45 Heerwegen
                            Połchówko pucki pomorskie Buchenrode
                            Połczyn-Zdrój świdwiński zachodniopomorskie Bad Polzin
                            Połczyno pucki pomorskie Polzin 1940-1945 Konradswiese
                            Pomień choszczeński zachodniopomorskie Pammin
                            Pomlewo gdański pomorskie Pomlau
                            Poniatów wałbrzyski dolnośląskie Seitendorf obecnie część Wałbrzycha
                            Poniec gostyński wielkopolskie Punitz
                            Popielów opolski opolskie Poppelau
                            Popków kłodzki dolnośląskie Pfaffensteig
                            Popowice bytowski pomorskie Puppendorf
                            Porajów zgorzelecki dolnośląskie Großporitsch
                            Poraż sanocki podkarpackie Kunzendorf nazwa lokacyjna wsi Kunzendorf XIV wiek
                            Porażyn nowotomyski wielkopolskie Eichenhorst
                            Porzecze sławieński zachodniopomorskie Preetz
                            Posada zgorzelecki dolnośląskie Rusdorf do 1903 również Rußdorf
                            Posadowice oleśnicki dolnośląskie Postelwitz
                            Postomino sławieński zachodniopomorskie Pustamin
                            Postołowo gdański pomorskie Postelau
                            Powidz koszaliński zachodniopomorskie Friedensdorf
                            Powidzko trzebnicki dolnośląskie Powitzko 1937-45 Urdorf
                            Pozezdrze węgorzewski warmińsko-mazurskie Possessern 1938-1945 Grossgarten
                            Poznań Poznań (grodzki) wielkopolskie Posen
                            Prabuty kwidzyński pomorskie Riesenburg
                            Prądówka nowotomyski wielkopolskie Ziegelscheune dawniej Cegielskie Olędry
                            Prędzieszyn gdański pomorskie Prangschin obecnie część Straszyna
                            Pręgowo Dolne gdański pomorskie Nieder Prangenau
                            Pręgowo Górne gdański pomorskie Ober Prangenau
                            Pręgowo Żuławskie malborski pomorskie Prangenau
                            Prochowice legnicki dolnośląskie Parchwitz
                            Promnice| poznański wielkopolskie Praemnitz
                            Prostki ełcki warmińsko-mazurskie Prostken
                            Prudnik prudnicki opolskie Neustadt
                            Prusice trzebnicki dolnośląskie Prausnitz
                            Prusinowo człuchowski pomorskie Prützenwalde
                            Pruska Karczma gdański pomorskie Prausterkrug
                            Pruszcz tucholski kujawsko-pomorskie Prust
                            Pruszcz Gdański gdański pomorskie Praust
                            Pruszcz Pomorski świecki kujawsko-pomorskie Prust
                            Przasnysz przasnyski mazowieckie Praschnitz 1939-45
                            Przecławice wrocławski dolnośląskie Prisselwitz
                            Przebędowo wejherowski pomorskie Prebendow
                            Przeczno toruński kujawsko-pomorskie Heimsoot
                            Przeczno choszczeński zachodniopomorskie Hagelfelde
                            Przejazdowo gdański pomorskie Quadendorf
                            Przelewice pyrzycki zachodniopomorskie Prillwitz
                            Przemęt wolsztyński wielkopolskie Priment
                            Przemków polkowicki dolnośląskie Primkenau
                            Przemysław nowodworski pomorskie
                            • Gość: alois Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.252.16.35.internetia.net.pl 16.06.11, 15:48
                              cz. 12
                              Rabsztyn olkuski małopolskie Rabenstein
                              Racibórz raciborski śląskie Ratibor
                              Raciniewo chełmiński kujawsko-pomorskie Siegsruh
                              Racławice Małe wrocławski dolnośląskie Klein Rasselwitz
                              Racławice Śląskie prudnicki opolskie Deutsch Rasselwitz
                              Racławiczki krapkowicki opolskie Rosstal
                              Raczki Elbląskie elbląski warmińsko-mazurskie Unterkrebswalde
                              Radęcin strzelecko-drezdenecki lubuskie Regenthin
                              Radków kłodzki dolnośląskie Wünschelburg
                              Radłowice oławski dolnośląskie Radlowitz
                              Radochów kłodzki dolnośląskie Reyersdorf
                              Radogoszcz lubański dolnośląskie Wünschendorf
                              Radomierzyce wrocławski dolnośląskie Riembergshof
                              Radosław sławieński zachodniopomorskie Coccejendorf
                              Radostów Dolny lubański dolnośląskie Nieder Thiemendorf
                              Radostów Górny lubański dolnośląskie Ober Thiemendorf
                              Radostów Średni lubański dolnośląskie Mittel Thiemendorf
                              Radoszewo pucki pomorskie Reddischau
                              Radowo Małe łobeski zachodniopomorskie Klein Raddow
                              Radówek słubicki lubuskie Kleine Rade
                              Radunica gdański pomorskie Hundertmark
                              Raduń choszczeński zachodniopomorskie Radun
                              Radusz bytowski pomorskie Reddies
                              Radusz szczecinecki zachodniopomorskie Burghof
                              Radwanice wrocławski dolnośląskie Wasserborn
                              Radzicz nakielski kujawsko-pomorskie Hermannsdorf
                              Radziejów radziejowski kujawsko-pomorskie Rädichau
                              Radzionków tarnogórski śląskie Radzionkau
                              Radzyń Chełmiński grudziądzki kujawsko-pomorskie Rehden
                              Rajbrot tarnowski małopolskie Rothembrot
                              Rakoniewice grodziski wielkopolskie Rakwitz
                              Rakowiska nowodworski pomorskie Krebsfelde
                              Rakowo choszczeński zachodniopomorskie Raakow
                              Rańsko międzyrzecki lubuskie Reinzig
                              Raszowa strzelecki opolskie Raschowa 1939-45 Mittenbrück
                              Ratowice oławski dolnośląskie Rattwitz
                              Rawicz rawicki wielkopolskie Rawitsch
                              Rąbinko świdwiński zachodniopomorskie Klein Rambin
                              Rąbino świdwiński zachodniopomorskie Groß Rambin
                              Recz choszczeński zachodniopomorskie Reetz
                              Reda wejherowski pomorskie Rheda
                              Rejowiec wągrowiecki wielkopolskie Revier
                              Rekcin gdański pomorskie Rexin
                              Rekownica kościerski pomorskie Recknitz
                              Rekowo Lęborskie lęborski pomorskie Reckow
                              Resko łobeski zachodniopomorskie Regenwalde
                              Reszel kętrzyński warmińsko-mazurskie Rössel
                              Rewal gryficki zachodniopomorskie Rewahl
                              Rębiechowo kartuski pomorskie Ramkau
                              Rębielcz gdański pomorskie Rambeltsch
                              Rochowo koszaliński zachodniopomorskie Rochow
                              Rogalin poznański wielkopolskie Eichenhain
                              Rogowo toruński kujawsko-pomorskie Groß Rogau
                              Rogowo gryficki zachodniopomorskie Kamp
                              Rogoziniec świebodziński lubuskie Rogsen
                              Rogoźnica świdnicki dolnośląskie Groß Rosen
                              Rogówko toruński kujawsko-pomorskie Deutsch Rogau
                              Rogóźno grudziądzki kujawsko-pomorskie Roggenhausen
                              Rogóźno-Zamek grudziądzki kujawsko-pomorskie Schloß-Roggenhausen
                              Rogóżka kłodzki dolnośląskie Wolmsdorf
                              Rojewice inowrocławski kujawsko-pomorskie Grünkirch
                              Rojewo inowrocławski kujawsko-pomorskie Roneck
                              Rokitki Tczewskie tczewski pomorskie Rokittken
                              Rokitnica gdański pomorskie Müggenhahl
                              Romanowo kłodzki dolnośląskie Raumnitz
                              Rostarzewo grodziski wielkopolskie Rothenburg
                              Rościn choszczeński zachodniopomorskie Röstenberg
                              Rościszewko gdański pomorskie Klein Roschau
                              Rozgarty toruński kujawsko-pomorskie Rossgarten
                              Rożnowice krośnieński podkarpackie Rosenberg
                              Rozewie pucki pomorskie Rixhöft
                              Rozkochów krapkowicki opolskie Rossweide
                              Rozłazino wejherowski pomorskie Roslasin
                              Roztoka gdański pomorskie Tiefenthal
                              Roztoka świdnicki dolnośląskie Rohnstock
                              Rozwory człuchowski pomorskie Rosenfelde
                              Równe szczecinecki zachodniopomorskie Raffenberg
                              Różany elbląski warmińsko-mazurskie Alt Rosengart
                              Różyny gdański pomorskie Rosenberg
                              Rudziczka prudnicki opolskie Riegersdorf
                              Rudzienice iławski warmińsko-mazurskie Raudnitz
                              Rudziniec gliwicki śląskie Rudzinitz od 1936 Rudgershagen
                              Rudyszwałd raciborski śląskie Ruderswald
                              Rumia wejherowski pomorskie Rahmel
                              Runowo Krajeńskie sępoleński kujawsko-pomorskie Wildfelde
                              Runowo Pomorskie łobeski zachodniopomorskie Ruhnow
                              Rusinowo sławieński zachodniopomorskie Rützenhagen
                              Rusko świdnicki dolnośląskie Rauske
                              Rusko sławieński zachodniopomorskie Rushagen
                              Rusocin gdański pomorskie Russoschin
                              Rybaki kartuski pomorskie Fisherhütte
                              Rybaki kościerski pomorskie Ribaken
                              Rybno wejherowski pomorskie Rieben
                              Rybojady międzyrzecki lubuskie Rybojadel 1937-45 Hoffmannstal[2]
                              Rybotycze przemyski podkarpackie Honoffry
                              Rychtal kępiński wielkopolskie Reichthal 1940-45 Reichtal
                              Ryczewo Słupsk (grodzki) pomorskie Lohmühle obecnie część miasta Słupska
                              Ryczywół obornicki wielkopolskie Ritschenwalde
                              Rydzewo giżycki warmińsko-mazurskie Rydzewen 1927-1945 Rotwalde
                              Rydzyna leszczyński wielkopolskie Reisen
                              Rymanów krośnieński podkarpackie Reimanhaw, Reimannshau nazwa lokacyjna wsi XIV wiek
                              Rymań kołobrzeski zachodniopomorskie Roman
                              Ryn giżycki warmińsko-mazurskie Rhein
                              Rynakowice wrocławski dolnośląskie Irrschnocke 1936-1945 Königsruh
                              Ryńsk wąbrzeski kujawsko-pomorskie Rheinsberg
                              Rypin rypiński kujawsko-pomorskie Rippin 1942-45
                              Rytro nowosądecki małopolskie Ritter nazwa lokacyjna wsi, 1312 rok
                              Rzeck olsztyński warmińsko-mazurskie Ridbach
                              Rzecko choszczeński zachodniopomorskie Rietzig
                              Rzeczyca Wielka koszaliński zachodniopomorskie Reetz również Großreetz
                              Rzepin słubicki lubuskie Reppen
                              Rzeszów rzeszowski podkarpackie Reichshof
                              Rzęczkowo toruński kujawsko-pomorskie Rentschkau
                              Rzgów łódzki wschodni łódzkie Lancellenstätt 1943-45
                              Rzyszczewo sławieński zachodniopomorskie Ristow
                              Sadowice wrocławski dolnośląskie Sadewitz 1933-1945 Schill
                              Sady Dolne jaworski dolnośląskie Nieder Baumgarten
                              Salino wejherowski pomorskie Saulin
                              Samborowo ostródzki warmińsko-mazurskie Bergfriede
                              Sandomierz sandomierski świętokrzyskie Sandomir
                              Sanok sanocki podkarpackie Saanig
                              Santok gorzowski lubuskie Zantoch
                              Sarnowo nidzicki warmińsko-mazurskie Scharnau
                              Sarnów mielecki podkarpackie Reichsheim
                              Sątok oleśnicki dolnośląskie Zantoch 1937-45 Neuscholle
                              Sątopy nowotomyski wielkopolskie Sontop
                              Semlin starogardzki pomorskie Deutsch Semlin
                              Sępopol bartoszycki warmińsko-mazurskie Schippenbeil
                              Sępólno Krajeńskie sępoleński kujawsko-pomorskie Zempelburg
                              Sianożęty kołobrzeski zachodniopomorskie Ziegenberg
                              Sianów koszaliński zachodniopomorskie Zanow
                              Siechnice wrocławski dolnośląskie Tschechnitz, potem Kraftborn
                              Siedlce Gdańsk (grodzki) pomorskie Schedlitz i Danzig-Schidlitz (obecnie dzielnica Gdańska)
                              Siedlce Siedlce (grodzkie) mazowieckie Schedlitz
                              Siedlce oławski dolnośląskie Zedlitz
                              Siedlęcin jeleniogórski dolnośląskie Boberröhrsdorf
                              Siedlików wałbrzyski dolnośląskie Zedlitzheide dziś część Walimia
                              Siedlisko nowosolski lubuskie Carolath
                              Siemianice słupski pomorskie Schmaatz
                              Siemianowice Śląskie Siemianowice (grodzki) śląskie Siemianowitz, Laurahütte
                              Siemyśl kołobrzeski zachodniopomorskie Sunötzel
                              Sieniawka dzierżoniowski dolnośląskie Lauterbach
                              Sieniawka zgorzelecki dolnośląskie Kleinschönau
                              Sienna kłodzki dolnośląskie Heudorf
                              Sienno bydgoski kujawsko-pomorskie Wilhelminenhof
                              Sierakowice kartuski pomorskie Sierakowitz
                              Sieradz sieradzki łódzkie Sieradsch 1941-45 Schieratz
                              Sieraków międzychodzki wielkopolskie Zirke
                              Siercz międzyrzecki lubuskie Schierzig
                              Sierczynek międzyrzecki lubuskie Schierzighauland
                              Sierpc sierpecki mazowieckie Sichelberg
                              Sińczyca sławieński za
                              • Gość: alois Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.252.16.35.internetia.net.pl 16.06.11, 15:48
                                cz.13
                                Ściegny jeleniogórski dolnośląskie Steinseiffen
                                Ścigów krapkowicki opolskie Schiegau
                                Ścinawa lubiński dolnośląskie Steinau an der Oder
                                Ścinawa oławski dolnośląskie Deutsche Steinau
                                Ścinawa Polska oławski dolnośląskie Odersteinau
                                Ścinawica kłodzki dolnośląskie Steinwitz
                                Ścinawka Dolna kłodzki dolnośląskie Niedersteine
                                Ścinawka Górna kłodzki dolnośląskie Obersteine
                                Ścinawka Średnia kłodzki dolnośląskie Mittelsteine
                                Śledziowa Huta kościerski pomorskie Heringshütte
                                Śmiałowice świdnicki dolnośląskie Schmellwitz
                                Śmiełów jarociński wielkopolskie Smielow
                                Śrem śremski wielkopolskie Schrimm
                                Środa Śląska średzki dolnośląskie Neumarkt in Schlesien
                                Środa Wielkopolska średzki wielkopolskie Schroda
                                Świdnica świdnicki dolnośląskie Schweidnitz
                                Świdnica zielonogórski lubuskie Schweinitz
                                Świdwie sępoleński kujawsko-pomorskie Zempolnothal
                                Świdwin świdwiński zachodniopomorskie Schivelbein
                                Świdwowiec międzyrzecki lubuskie Birkenhorst
                                Świebodzice świdnicki dolnośląskie Freiburg
                                Świebodzin świebodziński lubuskie Schwiebus
                                Świecie lubański dolnośląskie Schwerta 1937-1945 Schwertburg
                                Świecie brodnicki kujawsko-pomorskie Schwetz
                                Świecie świecki kujawsko-pomorskie Schwetz
                                Świecino pucki pomorskie Schwetzin
                                Świelino koszaliński zachodniopomorskie Schwellin
                                Świeradów-Zdrój lubański dolnośląskie Bad Flinsberg
                                Świerzawa złotoryjski dolnośląskie Schönau an der Katzbach
                                Świerzno kamieński zachodniopomorskie Schwirsen
                                Świeszyno bytowski pomorskie Schwessin
                                Świeszyno koszaliński zachodniopomorskie Schipessin
                                Świetlikowo tczewski pomorskie Lichtenstein
                                Świetlino wejherowski pomorskie Schweslin
                                Święciechów choszczeński zachodniopomorskie Silberberg
                                Święta Katarzyna wrocławski dolnośląskie Kattern
                                Święta Lipka kętrzyński warmińsko-mazurskie Heiligelinde
                                Świętajno olecki warmińsko-mazurskie Schwentainen
                                Świętajno szczycieński warmińsko-mazurskie Schwentainen 1938-45 Altkirchen
                                Świętno wolsztyński wielkopolskie Schwenten
                                Świętochłowice Świętochłowice (grodzki) śląskie Schwientochlowitz
                                Świętosław toruński kujawsko-pomorskie Wenzlau
                                Święty Wojciech międzyrzecki lubuskie Georgsdorf
                                Świnoujście Świnoujście (grodzki) zachodniopomorskie Swinemünde
                                Świńcz gdański pomorskie Schwintsch
                                Taciszów gliwicki śląskie Tatischau
                                Tadzino wejherowski pomorskie Tadden
                                Tarnowo Podgórne poznański wielkopolski Schlehen
                                Tarnowskie Góry tarnogórski śląskie Tarnowitz
                                Tarnów Tarnów (grodzki) małopolskie Tarnau
                                Tarnówka złotowski wielkopolskie Tarnowke
                                Tąpadła świdnicki dolnośląskie Tampadel
                                Tczew tczewski pomorskie Dirschau
                                Tczewskie Łąki tczewski pomorskie Dirschauerwiesen
                                Teodorów oławski dolnośląskie Theuderau
                                Tłukomy pilski wielkopolskie Neuenfelde
                                Terespol Pomorski świecki kujawsko-pomorskie Terespol
                                Tokary kartuski pomorskie Tockar
                                Tokary sławieński zachodniopomorskie Deutschrode
                                Toliszczek wejherowski pomorskie Burgsdorf
                                Tolkmicko elbląski warmińsko-mazurskie Tolkemit
                                Tomaszów Mazowiecki Tomaszów Mazowiecki (grodzki) łódzkie Tomaschow an der Piliza 1941-45 Tomaschow-Mazowiecki
                                Tomkowa świdnicki dolnośląskie Tunkendorf
                                Tomkowice świdnicki dolnośląskie Thomaswaldau
                                Toporów świebodziński lubuskie Topper
                                Toporzysko toruński kujawsko-pomorskie Amthal
                                Toruń Toruń (grodzki) kujawsko-pomorskie Thorn
                                Toszek gliwicki śląskie Tost
                                Torzym sulęciński lubuskie Sternberg
                                Trutnowy gdański pomorskie Trutenau
                                Trutnowy Drugie gdański pomorskie Trutenauer Feld
                                Trutnowy Pierwsze gdański pomorskie Grebinerwald
                                Trutnowy Trzecie gdański pomorskie Trutenauer Herrenland
                                Trąbki Małe gdański pomorskie Klein Trampken
                                Trąbki Wielkie gdański pomorskie Groß Trampken
                                Trątkownica kartuski pomorskie Fließenkrug
                                Trestno wrocławski dolnośląskie Treschen
                                Trudna złotowski wielkopolskie Kappe
                                Truskolas gryficki zachodniopomorskie Trutzlatz
                                Trzcianka czarnkowsko-trzcianecki wielkopolskie Schönlanke
                                Trzciel międzyrzecki lubuskie Tirschtiegel
                                Trzcinisko gdański pomorskie Schönrohr
                                Trzcinno bytowski pomorskie Rohr
                                Trzcińsko-Zdrój gryfiński zachodniopomorskie Bad Schönfließ
                                Trzebiatów gryficki zachodniopomorskie Treptow (an der Rega)
                                Trzebiechów zielonogórski lubuskie Trebschen
                                Trzebiel żarski lubuskie Triebel
                                Trzebielino bytowski pomorskie Treblin
                                Trzebień bolesławiecki dolnośląskie Kittlitztreben
                                Trzebień Mały bolesławiecki dolnośląskie Wenigtreben
                                Trzebieszowice kłodzki dolnośląskie Kunzendorf (an der Biele)
                                Trzebież policki zachodniopomorskie Ziegenort
                                Trzebina prudnicki opolskie Kunzendorf
                                Trzebinia chrzanowski małopolskie Trebing
                                Trzebnica trzebnicki dolnośląskie Trebnitz
                                Trzechel goleniowski zachodniopomorskie Trechel
                                Trzeciewiec bydgoski kujawsko-pomorskie Goldfeld
                                Tuchola tucholski kujawsko-pomorskie Tuchel
                                Tuczno wałecki zachodniopomorskie Tütz
                                Tuliszków turecki wielkopolskie Tulischau
                                Tuplice żarski lubuskie Teuplitz
                                Turoszów zgorzelecki dolnośląskie Türchau ob. część Bogatyni
                                Turowo bytowski pomorskie Steinau
                                Tursko bytowski pomorskie Turzig
                                Turów wrocławski dolnośląskie Thauer
                                Turzno toruński kujawsko-pomorski Tauer
                                Tuszyn łódzki wschodni łódzkie Tuschin 1943-45
                                Twarda Góra świecki kujawsko-pomorskie Hardenberg
                                Twardogóra oleśnicki dolnośląskie Festenberg
                                Twardoszek słubicki lubuskie Am Kanal obecnie osada nie istnieje
                                Tworków raciborski śląskie Tworkau
                                Tychowo białogardzki zachodniopomorskie Groß Tychow
                                Tychowo sławieńki zachodniopomorskie Tychow
                                Tychy tyski śląskie Tichau
                                Tylewice wschowski lubuskie Tillendorf
                                Tylice toruński kujawsko-pomorskie Tillitz
                                Tymbark limanowski małopolskie Tannenberg
                                Tynwałd iławski warmińsko-mazurskie Tillwalde
                                Tyń sławieński zachodniopomorskie Thyn
                                Ujazd strzelecki opolskie Bischofstal do 1936 Ujest
                                Ujazd Górny średzki dolnośląskie Ober Mois
                                Ujście pilski wielkopolskie Usch
                                Ulkowy gdański pomorskie Uhlkau
                                Ulkowy Pierwsze gdański pomorskie Thärshöhe
                                Uniegoszcz lubański dolnośląskie Bertelsdorf
                                Uniejów poddębicki łódzkie Brückstädt 1943-45
                                Unieście koszaliński zachodniopomorskie Ostseebadnest
                                Unisław chełmiński kujawsko-pomorskie Kulmisch Wenzlau
                                Ustka słupski pomorskie Stolpmünde
                                Ustronie Morskie kołobrzeski zachodniopomorskie Henkenhagen
                                Uścikowo obornicki wielkopolskie Wartethal
                                Uzdowo działdowski warmińsko-mazurskie Usdau
                                • Gość: alois Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.252.16.35.internetia.net.pl 16.06.11, 15:49
                                  cz. 14
                                  Wadowice wadowicki małopolskie Frawenstat także Wadowitz
                                  Waksmund nowotarski małopolskie Wachsmund
                                  Walce krapkowicki opolskie Walzen
                                  Walim wałbrzyski dolnośląskie Wüstewaltersdorf
                                  Wałbrzych wałbrzyski dolnośląskie Waldenburg
                                  Wałcz wałecki zachodniopomorskie Deutsch Krone
                                  Wałdowo bytowski pomorskie Waldow
                                  Wambierzyce kłodzki dolnośląskie Albendorf
                                  Wapienica Bielsko-Biała (grodzki) śląskie Lobnitz dziś dzielnica Bielska-Białej
                                  Waplewo olsztyński warmińsko-mazurskie Waplitz
                                  Warcz gdański pomorskie Wartsch
                                  Warzeńska Huta kartuski pomorskie Warznauerhütte
                                  Wapno wągrowiecki wielkopolskie Salzhof tylko 1944-45
                                  Warblewo koszaliński zachodniopomorskie Varbelow
                                  Warcino słupski pomorskie Varzin
                                  Wardyń choszczeński zachodniopomorskie Wardin
                                  Warnice pyrzycki zachodniopomorskie Warnitz
                                  Warszawa Warszawa (grodzki) mazowieckie Warschau
                                  Warszkowo sławieński zachodniopomorskie Alt Warschow
                                  Warszkówko sławieński zachodniopomorskie Neu Warschow
                                  Warta Bolesławiecka bolesławiecki dolnośląskie Alt Warthau
                                  Wartosław szamotulski wielkopolskie Neubrück
                                  Warzenko kartuski pomorskie Warschenko
                                  Warzno wejherowski pomorskie Warschnau
                                  Watorowo chełmiński kujawsko-pomorskie Waltersdorf
                                  Wąbrzeźno wąbrzeski kujawsko-pomorskie Briesen
                                  Wądroże Wielkie jaworski dolnośląskie Groß Wandriß
                                  Wągrowiec wągrowiecki wielkopolskie Wongrowitz 1942-45 Eichenbrück
                                  Wąsosz górowski dolnośląskie Herrnstadt
                                  Wąwelno sępoleński kujawsko-pomorskie Lindenwald
                                  Wąwelnica policki zachodniopomorskie Wamlitz
                                  Wejherowo wejherowski pomorskie Neustadt
                                  Werblinia pucki pomorskie Werblin
                                  Węgliniec zgorzelecki dolnośląskie Kohlfurt
                                  Węgorzewo węgorzewski warmińsko-mazurskie Angerburg
                                  Węgorzewo Koszalińskie koszaliński zachodniopomorskie Vangerow
                                  Węgorzyn wąbrzeski kujawsko-pomorskie Wangerin
                                  Węgorzyno słupski pomorskie Vangerin
                                  Węgorzyno łobeski zachodniopomorskie Wangerin
                                  Węgry wrocławski dolnośląskie Wangern
                                  Wiadrów jaworski dolnośląskie Wederau
                                  Wiatrołom bytowski pomorskie Viartlum
                                  Wichów nowosolski lubuskie Weichau
                                  Wicie sławieński zachodniopomorskie Vitte
                                  Widlino kartuski pomorskie Fidlin
                                  Widuchowa gryfiński zachodniopomorskie Fiddichow
                                  Wiekowice sławieński zachodniopomorskie Wieck
                                  Wielawino szczecinecki zachodniopomorskie Flackenheide
                                  Wielbark szczycieński warmińsko-mazurskie Willenberg
                                  Wieleń czarnkowsko-trzcianecki wielkopolskie Filehne
                                  Wielichowo grodziski wielkopolskie Wiesenstadt
                                  Wielichówko stargardzki zachodniopomorskie Münsterberg
                                  Wieliczka wielicki małopolskie Groß Salze
                                  Wieliczki olecki warmińsko-mazurskie Wielitzken 1938-1945 Wallenrode
                                  Wielka Piaśnica pucki pomorskie Piasnitz
                                  Wielki Łęck działdowski warmińsko-mazurskie Groß Lensk
                                  Wielkie Rychnowo golubsko-dobrzyński kujawsko-pomorskie Groß Reichenau
                                  Wieluń wieluński łódzkie Welun 1940-41/1942-45; 1941-42 Welungen
                                  Wierciny nowodworski pomorskie Hakendorf-Robach
                                  Wierzbiec prudnicki opolskie Wackenau
                                  Wieruszów świdnicki dolnośląskie Wierischau
                                  Wieruszów wieruszowski łódzkie Weruschau
                                  Wierzbna świdnicki dolnośląskie Würben
                                  Wierzbowa bolesławiecki dolnośląskie Rückenwaldau
                                  Wierzchowo szczecinecki zachodniopomorskie Virchow
                                  Wierzchucinek bydgoski kujawsko-pomorskie Hohenfelde
                                  Wieszyno słupski pomorskie Versin
                                  Wieśnica świdnicki dolnośląskie Fehebeutel
                                  Wietrzno koszaliński zachodniopomorskie Vettrin
                                  Wiewiórka iławski warmińsko-mazurskie Susannenthal
                                  Wieżyca kartuski pomorskie Thurmberg
                                  Więcbork sępoleński kujawsko-pomorskie Vandsburg
                                  Wilamowice bielski śląskie Wilmesau
                                  Wilkanów kłodzki dolnośląskie Wölfelsdorf
                                  Wilkowice sławieński zachodniopomorskie Wilhelmine
                                  Wilkowice tarnogórski śląskie Wolfstal
                                  Wilkowice wrocławski dolnośląskie Wilkowitz
                                  Wilkowo Nowowiejskie lęborski pomorskie Villkow
                                  Wilków świdnicki dolnośląskie Wilkau
                                  Winnica międzyrzecki lubuskie Winitze
                                  Wińsko wołowski dolnośląskie Winzig
                                  Wipsowo olsztyński warmińsko-mazurskie Wieps
                                  Wirki świdnicki dolnośląskie Klein Wierau
                                  Wiry świdnicki dolnośląskie Gross Wierau
                                  Wisła cieszyński śląskie Weichsel
                                  Wiślina gdański pomorskie Hochzeit
                                  Wiślinka gdański pomorskie Weßlinken
                                  Wiśniowa świdnicki dolnośląskie Roth Kirschdorf
                                  Witoszów Dolny świdnicki dolnośląskie Nieder Bögendorf
                                  Witoszów Górny świdnicki dolnośląskie Ober Bögendorf
                                  Witków świdnicki dolnośląskie Wickendorf
                                  Witków wejherowski pomorskie Woedke
                                  Witnica gorzowski lubuskie Vietz
                                  Wleń lwówecki dolnośląskie Lähn
                                  Władysławowo nowotomyski wielkopolskie Neufeld
                                  Władysławowo pucki pomorskie Großendorf
                                  Włocławek Włocławek (grodzki) kujawsko-pomorskie Leslau 1939-45
                                  Włoszakowice leszczyński wielkopolskie Luschwitz
                                  Włóki bydgoski kujawsko-pomorskie Weichselhorst
                                  Wocławy gdański pomorskie Wotzlaff
                                  Wodzisław Śląski wodzisławski śląskie Loslau
                                  Wojanowo gdański pomorskie Woyanow
                                  Wojanów jeleniogórski dolnośląskie Schildau
                                  Wojciechy bartoszycki warmińsko-mazurskie Albrechtsdorf
                                  Wojcieszyn goleniowski zachodniopomorskie Eberstein
                                  Wojkowice wrocławski dolnośląskie Weigwitz
                                  Wojnowice wrocławski dolnośląskie Zindel
                                  Wojszyce Wrocław (grodzki) dolnośląskie Woischwitz 1936-1945 Hoinstein, od 1951 r. część Wrocławia
                                  Wolibórz kłodzki dolnośląskie Volpersdorf
                                  Wolany kłodzki dolnośląskie Wallisfurth
                                  Wolin (miasto) kamieński zachodniopomorskie Wollin
                                  Wolsztyn wolsztyński wielkopolskie Wollstein
                                  Wołczyn kluczborski opolskie Kunzestadt, Konstadt
                                  Wołów wołowski dolnośląskie Wohlau
                                  Wonorze inowrocławski kujawsko-pomorskie Ostburg
                                  Woźniki lubliniecki śląskie Woischnik
                                  Wójcice oławski dolnośląskie Steindorf
                                  Wrocław Wrocław (grodzki) dolnośląskie Breslau
                                  Wronki szamotulski wielkopolskie Wronke
                                  Wróblewo gdański pomorskie Sperlingsdorf
                                  Wróblin prudnicki opolskie Fröbel
                                  Wrzeszcz Gdańsk (grodzki) pomorskie Langfuhr obecnie dzielnica Gdańska
                                  Wrzeszczyn jeleniogórski dolnośląskie Boberrullersdorf
                                  Wrzeszczyna czarnkowsko-trzcianecki wielkopolskie Wreschin
                                  Września wrzesiński wielkopolskie Wreschen
                                  Wrześnica sławieński zachodniopomorskie Freetz
                                  Wrzosowo kamieński zachodniopomorskie Fritzow
                                  Wrzosowo kołobrzeski zachodniopomorskie Fritzow
                                  Wrzosy Toruń (grodzki) kujawsko-pomorskie Schönwalde obecnie dzielnica Torunia
                                  Wschowa wschowski lubuskie Fraustadt
                                  Wszedzień sławieński zachodniopomorskie Scheddin
                                  Wudzynek bydgoski kujawsko-pomorskie Lindau
                                  Wybcz toruński kujawsko-pomorskie Wibsch
                                  Wydminy giżycki warmińsko-mazurskie Widminnen
                                  Wygon choszczeński zachodniopomorskie Langenfuhr
                                  Wymiarki żagański lubuskie Wiesau
                                  Wymyślanka nowotomyski wielkopolskie Maschlanke, Bollbrücke
                                  Wypaleniska bydgoski kujawsko-pomorskie Feyerland
                                  Wypychy gdański pomorskie Wippich
                                  Wyrzysk pilski wielkopolskie Wirsitz
                                  Wysoka wrocławski dolnośląskie Bergmühle Zehnhufen/Bergmühle, Kundschütz/Wessig
                                  Wysoka międzyrzecki lubuskie Hochwalde
                                  Wysoka zielonogórski lubuskie Weissig
                                  Wysoka pilski wielkopolskie Wissek 1942-45 Weißeck
                                  Wysoka Kamieńska kamieński zachodniopomorskie Wietstock
                                  Wysoka Krajeńska sępoleński kujawsko-pomorskie Hohenfelde
                                  Wysokie wejherowski pomorskie Hohenfelde
                                  Wyszanowo międzyrzecki lubuskie Wischen
                                  Wyszewo koszaliński zachodniopomorskie Seidel
                                  Wyszkowo braniewski warmińsko-mazurskie Hohenfürst
                                  Wyszogóra gryficki zachodniopomorskie Piepenburg
                                  Wytowno słupski pomorskie Weitenhagen
                                  Zabełków raciborski śląskie Zabelkau
                                  • Gość: do aloisa Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.252.18.48.internetia.net.pl 16.06.11, 20:07
                                    Widzisz alois jesteś idiotą i niestety jest to nieuleczalne. między innymi tacy jak ty chcą zawracać Wisłę kijem, bo im się w główkach mózg od ciepła w budyń zamienił. Zapewne nie dotarło do ciebie, że od ponad 60 lat mamy inną rzeczywistość. nie ma już brunatnych koszul na ulicach i butnych min szwadronów nienawiści. twoje posty dowodzą, że wypisywanie niemieckich nazw dla polskich miejscowości wcale nie ma na celu uszanowanie mniejszości, tylko czysty rewizjonizm. z tej to przyczyny w Ozimku i wielu innych miejscach mówią NIE dla takich praktyk.
                            • jureek Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą 16.06.11, 15:49
                              Pabianice? Porąbało Cię kompletnie?
                              Jura
                              • Gość: alois Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.252.16.35.internetia.net.pl 16.06.11, 15:52
                                A komu przypadły po III rozbiorze jak nie Prusom ?
                                • oppelner_os Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą 16.06.11, 16:29
                                  Ten Jura to Ukrainiec i dlatego nie zna historii Polski...o Slasku juz nie wspomne, he he
                                • jureek Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą 16.06.11, 20:37
                                  Gość portalu: alois napisał(a):

> A komu przypadły po III rozbiorze jak nie Prusom ?

I jak długo do Prus Pabianice i Warszawa należały? Na tej samej zasadzie można by domagać się historycznych nazw szwedzkich.
                                  A czemu nie ma na Twojej liście Szczedrzyka?
                                  Jura
                              • oppelner_os Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą 16.06.11, 16:28
                                Jura? To jakas ukrainska odmiana Jurka:)))))))

Mialem racje
                                • jureek Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą 16.06.11, 20:38
                                  oppelner_os napisał:

> Jura? To jakas ukrainska odmiana Jurka:)))))))
                                  >
                                  > Mialem racje

Ach, jakaż merytoryczna wypowiedź.
                                  Żal mi Cię, zakompleksiony biedaku.
                                  Jura
                                  • oppelner_os Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą 17.06.11, 05:28
                                    Horosho Juri:))))))
                                  • okobar79 Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą 17.06.11, 11:19
                                    Jura - nie odpisuj mu...szkoda nerwów na idiotę
                                    • oppelner_os Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą 17.06.11, 22:26
                                      Kolejny "patriota" czyli polski faszysta
                                      • Gość: do_oppelnera Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: 212.191.130.* 29.02.12, 08:10
                                        Nie krzycz biedaczyno, bo przyjadę do ciebie do Oppeln i tak ci morde skuję, że za faszystami zatęsknisz
    • Gość: Achim Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą mi... IP: *.dip.t-dialin.net 16.06.11, 16:48
      > zapytany, czy mniejszość, która chce zrozumienia, jest w stanie także zrozumieć obawy większości.

A jakie niby sa te obawy (przyjezdnej) wiekszosci ?

A ten Szymon Weiss to chyba sam ma kompleksy i problemy,
      tak np. patrzac na jego imie i nazwisko..........

Zreszta, za to powiedzenie z tym nozem w takim kontekscie
      powinien poniesc prawne konsekwencje. Dla mnie jest to
      nawolywanie do nienawisci.

• Gość: Achim Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.dip.t-dialin.net 16.06.11, 16:50
        Sz.W. = szalony szalom, slepy widzi.
        A tacy sa czesto nadgorliwi ("prawdziwi patryjoci").
      • amoremio Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą 16.06.11, 19:54
        wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,9799153,Posel_AWPL_chce_sledztwa_w_sprawie_piosenki_podzegajacej.html
    • Gość: gość Do alois IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.11, 17:52
      Pomimo ,że mamy połowę czerwca otrzymujesz od mnie tytuł - kretyn roku 2011-
      A tak na marginesie dla przypomnienia takim sięrmiężnym idiotom jak Ty - gdyby Adi wygrał ostatnią wojnę to by Ciebie zapewne na tym świecie nie było, ponieważ wszystkich Górnoślązaków przesiedliłby na Ukrainę. Cóż jak się nie zna historii ziemi z której się pochodzi to wypisuje takie nikomu niepotrzebne bzdury Zapamiętaj przygłupie, nie o wszystkich faktach z ostatniej wojny mówią te sprzedane media i internet czego takie durnie ja Ty nie mogą pojąć swoim małym rozumkiem.Ty nawet na tym forum normalnym Ślązakom przynosisz jedynie wstyd popisując się swoim debilizmem.
      • Gość: do j-23 Re: Do alois IP: *.dip.t-dialin.net 16.06.11, 21:58
        Gość portalu: gość napisał(a):

> Pomimo ,że mamy połowę czerwca otrzymujesz od mnie tytuł - kretyn roku 2011-
        > A tak na marginesie dla przypomnienia takim sięrmiężnym idiotom jak Ty - gdyby
        > Adi wygrał ostatnią wojnę to by Ciebie zapewne na tym świecie nie było, poniew
        > aż wszystkich Górnoślązaków przesiedliłby na Ukrainę. Cóż jak się nie zna histo
        > rii ziemi z której się pochodzi to wypisuje takie nikomu niepotrzebne bzdury Za
        > pamiętaj przygłupie, nie o wszystkich faktach z ostatniej wojny mówią te sprzed
        > ane media i internet czego takie durnie ja Ty nie mogą pojąć swoim małym rozumk
        > iem.Ty nawet na tym forum normalnym Ślązakom przynosisz jedynie wstyd popisując
        > się swoim debilizmem.

Ej swietlicowy nie pien sie tyle bo ci zylka peknie, i nie gdybaj za duzo,
        Na Ukraine mozy by i przesiedlil ale takich jak ty sięrmiężny idioto.
    • Gość: anal lityk Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą mi... IP: *.pool.mediaWays.net 16.06.11, 22:28
      Hutnicze miasto Malapane nie mialo z Ozimkami nic do czynienia, ale jezeli mieszkancy tak uwazaja-
      prosze bardzo. Do nas Ozimki przychodzili na pole odpracowywac za konia, ale to bylo dawniej.
      Duzo pojechalo tez do Niemiec, nazywaja sie tak samo, ale wymawia sie Ocimek-z c.
    • Gość: okazyjny opolanin Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.protonet.pl 17.06.11, 08:59
      Gość portalu: Ela napisał(a):

> ... to się nazywa demokracja panie Rasch, demokracja...
      > Tylko w drugą stronę!
      > Ludziska nie chcą niemców, więc trza się pogodzić,,, choć boli jak szlag:))

Witam!

Jest trochę inaczej, bo o demokracji mów się ludziom kiedy politykom pasuje. W innym przypadku zaś powołują się oni na przepisy i zasady demokracji mają głęboko w d......
      Np. Nasz sąsiad kupił przed tygodniem nowe auto i poszedł po tablice rejestracyjne. Dostał takie ze znaczkiem PL, a na poprzednim samochodzie miał bez PL. On nie chciał tego PL, bo dużo jeździ na zachód i nie chce być kojarzony z jego zdaniem śmiesznym krajem.
      Niestety, nie udało mu się tego załatwić, mimo że jest jedynym właścicielem tego pojazdu i zgodnie z demokracją ma co do jego wystroju 100% głosu.
      Urzędniki nie chcą tablic bez PL, więc trza się pogodzić,,, choć boli jak szlag:))
      Pozdr.
      • jureek Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą 17.06.11, 10:20
        Gość portalu: okazyjny opolanin napisał(a):

> Np. Nasz sąsiad kupił przed tygodniem nowe auto i poszedł po tablice rejestracy
        > jne. Dostał takie ze znaczkiem PL, a na poprzednim samochodzie miał bez PL. On
        > nie chciał tego PL, bo dużo jeździ na zachód i nie chce być kojarzony z jego zd
        > aniem śmiesznym krajem.

O ja pierniczę, ale ludzie mają szmergla. Teraz tylko czekać, kiedy Twój znajomy do Strasburga pójdzie z tym problemem. Obawiam się, że jednak niewiele wskóra, bo właśnie przepisy europejskie wymagają, aby można było zidentyfikować, w jakim kraju zarejestrowany jest samochód. Jeżeli więc Twój znajomy wyjeżdżał za granicę z poprzednimi tablicami i bez owalnej naklejki PL, to łamał przepisy.
        Jura
        • Gość: okazyjny opolanin Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.protonet.pl 17.06.11, 11:14
          jureek napisał:

> O ja pierniczę, ale ludzie mają szmergla. Teraz tylko czekać, kiedy Twój znajom
          > y do Strasburga pójdzie z tym problemem. Obawiam się, że jednak niewiele wskóra
          > , bo właśnie przepisy europejskie wymagają, aby można było zidentyfikować, w ja
          > kim kraju zarejestrowany jest samochód. Jeżeli więc Twój znajomy wyjeżdżał za g
          > ranicę z poprzednimi tablicami i bez owalnej naklejki PL, to łamał przepisy.
          > Jura

Witam!

- Nie zrozumiałeś przesłania mego postu. Celem jego było zapodanie przykładu, jak wybiórczo urzędnicy i politycy traktują demokrację i przepisy. Takich rzeczy z życia wziętych jest bez liku. Raz się je instrumentalnie nagłaśnia, raz otacza zmową milczenia. Ta hipokryzja jest po porostu zabawna. Nie wiem czy pamiętasz ile razy była walka mieszkańców jakiegoś miasteczka o przynależność do innego województwa. Robiono manifestacje, zbierano podpisy i często gęsto nic nie zdziałano. A tu oficjalnie się głosi, że "Vox populi, vox Dei!"

- Tu ktoś podpierał się ustawą o j. polskim. I rzeczywiście jest tam zapis iż w urzędach w PL używa się j. polskiego. Policja tak to sobie wzięła do serca, że wszystkie formularze i zgłoszenia zawiadomienia o przestępstwie sformułowane są tylko w j. polskim. Z tego powodu studenci polskich uczelni wydziałów anglojęzycznych w kontaktach z policją są na przegranej pozycji. Nawet policyjna INFO-linia jest tylko po polsku. W tej sprawie interweniował RPO, tu masz link: www.rpo.gov.pl/pliki/12490395160.pdf
          Czyli jak głupie chciejstwo urzędoli jest na wierzchu jest OK! Nie dziw się więc, że budzi się od czasu do czasu postawa obywatelskiego nieposłuszeństwa.

- Dlaczego zwykłego obywatela ma mieć szmergla, kiedy domaga się słusznie praw demokratycznych w zakresie swojej własności? Wybacz, ale to chyba masz w spadku po komunie, gdzie obowiązywała zasada "Władza zawsze ma rację"

- Co do owego sąsiada, to miał na szybie znaczek PL, ale dosyć niepozorny nie rzucający się w oczy. Chyba tak ze wstydu.
          Pozdrawiam.
          • jureek Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą 17.06.11, 13:51
            Gość portalu: okazyjny opolanin napisał(a):

> - Dlaczego zwykłego obywatela ma mieć szmergla, kiedy domaga się słusznie praw
            > demokratycznych w zakresie swojej własności? Wybacz, ale to chyba masz w spadku
            > po komunie, gdzie obowiązywała zasada "Władza zawsze ma rację"

Podtrzymuję swoją poprzednią ocenę, że Twój znajomy ma szmergla, jeżeli jeszcze do zwykłe przepisy administracyjne traktuje w kategoriach praw demokratycznych. W zdecydowanej większości krajów jak najbardziej demokratycznych wygląd tablic rejestracyjnych nie jest dowolny, lecz ściśle określony i normalnemu człowiekowi bez szmergla nie przychodzi nawet do głowy, żeby takie przepisy traktować jako zamach na jego własność. Wyobraź sobie, że niemieckie przepisy zabraniają jakichkolwiek manipulacji licznikiem kilometrów w samochodzie (zabronione jest samo przestawianie licznika bez konieczności udowadniania zamiaru oszustwa). To dopiero ograniczenie prywatnej własności, nie? Chciałbyś se w Twoim, za ciężką harówę zakupionym aucie ustawić sobie stan licznika np. na równe 10.000 km, a tu państwo Ci tego zabrania. Też będziesz pisał w takim przypadku o komunistycznej mentalności, że "władza ma zawsze rację"?
            Jednak nawet nie ta przesada w rozumieniu rzekomych praw obywatelskich jest najważniejszym powodem, dlaczego uważam, że Twój znajomy nie ma "wszystkich szolek w szranku". Tym powodem jest demonstracyjne definiowanie się nie pozytywne, lecz przez negację. Na tej zasadzie "prawdziwy" Polak nie może napisać dobrego słowa o Niemcach, bo on uważa, że im gorzej o nich pisze, tym lepszym jest Polakiem. Dokładnie ten sam syndrom widoczny jest u Twojego znajomego. Takie demonstracyjne odcinanie się od wszystkiego, co polskie, to po prostu dziecinada. Nie lepiej identyfikować się pozytywnie?

> - Co do owego sąsiada, to miał na szybie znaczek PL, ale dosyć niepozorny nie r
            > zucający się w oczy. Chyba tak ze wstydu.

Jeżeli znaczek był niepozorny, to też był niezgodny z przepisami, bo znaczki te mają określone przepisami rozmiary.
            Jura

• Gość: okazyjny opolanin Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.protonet.pl 17.06.11, 21:45
              jureek napisał:

> Podtrzymuję swoją poprzednią ocenę, że Twój znajomy ma szmergla, jeżeli jeszcze
              > do zwykłe przepisy administracyjne traktuje w kategoriach praw demokratycznych

Witam!

- Kiedyś też mi się tak wydawało, że ludzie powinno się zrównywać do jednego wzorca, a tych co się wychylają uznawać za szurniętych. Obecnie z pokorą przyjmuję do wiadomości, że ludzie są różni i mają pełne prawo takimi być. Państwo, jakiekolwiek by nie było, ten dziwny aparat przemocy, nie może tego jednak zrozumieć.

- Faktem jest, że jedni budują swoje otoczenie życiowe w opozycji do zastanych przepisów i reguł, albo też raczej zgodnie z wyznawanymi wartościami. Do człowieka nie wejdziesz i nie będziesz wiedział, czy w danym przypadku głównym motorem jest demonstracyjne definiowanie się pozytywne, czy negatywne.
              Stąd niejaki Korwin-Mikke uważa przepis o używaniu kasku na motorze za niedopuszczalny zamach państwa na swobodę obywatelską. Radosław Sikorski na swoim ranczu postawił tablicę STREFA ZDEKOMUNIZOWANA, czy z nienawiści do komuny, albo też z wysokiego umiłowania wolność???

> Na tej zasadzie "prawdziwy" Polak nie może napisać dobrego sł
              > owa o Niemcach, bo on uważa, że im gorzej o nich pisze, tym lepszym jest Polaki
              > em. Dokładnie ten sam syndrom widoczny jest u Twojego znajomego. Takie demonstr
              > acyjne odcinanie się od wszystkiego, co polskie, to po prostu dziecinada. Nie l
              > epiej identyfikować się pozytywnie?

Dla mnie każdy "prawdziwy Polak", "prawdziwy Niemiec" to podejrzane indywiduum.
              Zaś co do samego "odcinania się" , to zapewne każdy zainteresowane ma swoje ciche powody. One dla nas mogą być dziecinadą, dla niego nie. Są miejsca w Europie gdzie niektóre kraje są postrzegane negatywnie i to niekiedy całkiem zasłużenie. Sąsiada traktuję więc raczej jako człowieka z przezornego. Jest przedsiębiorcą i twierdzi, że to państwo rzuca mu tylko kłody pod nogi więc jeżeli tylko może stara się go unikać. Jak Kuba Bogu, tak ........, powiada. I ja to rozumiem.
              Pozdrawiam.
    • Gość: Rouza Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą mi... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.06.11, 22:39
      www.faz.net/artikel/C31325/deutschland-und-polen-komorowskis-geschichte-30442369.html
      • Gość: Hans Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.pool.mediaWays.net 18.06.11, 11:48
        Danke, Rouza. Dobry artykul-jak zwykle FAZ.
        Ja juz dawniej wiedzialem , ze Komorowski bedzie prezydentem i mialem taka cicha nadzieje,
        ze nie potrzaska porcelany. Jak na razie raczej sie nie zawiodlem-ludzie , ktorzy maja wiecej dzieci widza swiat troche inaczej, jak ci z kotem.
        Te polsko-niemieckie problemy musza byc spokojnie i bez wrzasku rozwiazywane, krok po kroku.
        Po co sie tak pienic na temat tablic? Jest takie prawo (i dobrze) , te nazwy sa historyczne i byly pare razy dluzej uzywane jak te dzisiejsze polskie.
        Ja sie bardzo ciesze, ze moja rodzinna miejscowosc ma tez ta stara nazwe. Ta polska tez byla
        akceptowana, ale kazdy wiedzial, ze to nie ta prawdziwa -takie polskie falszowanie....
        • jureek Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą 18.06.11, 12:08
          Gość portalu: Hans napisał(a):

> Ja sie bardzo ciesze, ze moja rodzinna miejscowosc ma tez ta stara nazwe. Ta po
          > lska tez byla
          > akceptowana, ale kazdy wiedzial, ze to nie ta prawdziwa -takie polskie falszowa
          > nie....

Fałszowanie tylko polskie może być? Niemieckiego fałszowania nie ma i nie było?
          Hopfental, Klein Kochen, Eichhammer - to nie są fałszerstwa?
          Jura
          • Gość: Hans Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.pool.mediaWays.net 18.06.11, 12:27
            jureeeek-falszowali niemieccy faszysci w latach trzydziestych-dlatego te nazwy sa zabronione.
            Te stare zniemczenia to byl naturalny proces. Ale bylo znacznie wiecej nazw tylko po niemiecku,
            ktore Polacy calkowicie na nowo wymyslili.
            Zawsze uwazam. ze po 45 roku Polacy zmieniali te nazwy o wiele madrzej jak hitlerowcy po 33.
            • jureek Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą 18.06.11, 12:34

> jureeeek-falszowali niemieccy faszysci

Dość symptomatyczne to jest. Z niemieckiej strony fałszowali nie Niemcy, tylko niemieccy faszyści, a z polskiej strony nie polscy komuniści, lecz Polacy.
              Jura
              • Gość: gosc Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.dip.t-dialin.net 18.06.11, 12:47
                Ale na Dolnym Slasku nazwy wiosek czy miast zostaly przetlumaczone na jezyk polski w 100% i w ten sposob jakas symboliczna ciaglosc w nazewnictwie zostala.Co do Ozimka jezeli miejscowi zadecydowali tak a nie inaczej to tez jest w porzadku.
              • Gość: Hans Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.pool.mediaWays.net 18.06.11, 13:31
                Mnie to ani ziebi, ani grzeje. Co chodzi o zmiane nazw, to komunisci nie odgrywali tu roli- jak juz to
                popelniali takie czyny jak zmiana Katowic na Stalinogrod.
                Kiedys bylem w Strasburgu-stare niemieckie miasto. I popatrz, popatrz-Francuzi napisali na starym miescie niemieckie historyczne nazwy ulic-pod tymi francuskimi.
                • jureek Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą 18.06.11, 15:51

> Mnie to ani ziebi, ani grzeje. Co chodzi o zmiane nazw, to komunisci nie odgryw
                  > ali tu roli-

A jak chodzi o zmiany nazw na wymyślone niemieckie, to tylko faszyści odgrywali rolę? Inni Niemcy nie popierali tych zmian? I ci faszyści nagle z kosmosu spadli, albo na bagnetach zostali wprowadzeni jak polscy komuniści, tak?

> Kiedys bylem w Strasburgu-stare niemieckie miasto. I popatrz, popatrz-Francuzi
                  > napisali na starym miescie niemieckie historyczne nazwy ulic-pod tymi francusk
                  > imi.

No i bardzo dobrze. We Wrocławiu też Hala Stulecia nie nazywa się już Halą Ludową.
                  Żebyśmy się dobrze zrozumieli, ja nie mam nic przeciwko podwójnym nazwom miejscowości. Nie podoba mi się tylko wywyższanie się, obojętnie z której strony. A taki ton wywyższania się zabrzmiał mi w sformułowaniu "takie polskie fałszowanie", jakby tylko Polacy mieli monopol na fałszowanie.
                  Jura
                  • Gość: theo Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.netcologne.de 20.06.11, 01:37
                    "Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą miejscowości..."
                    Protestującym chodzi zapewne o to, że nazwa Malapane obowiązywała w czasach niemieckich, a oni, jak dzieci, chcą przecie być antyniemieccy i propolscy. Ale czy ona niemiecka? W połowie XVIII wieku (1753) odkryto tam bogate złoża rudy darniowej, więc Król pruski Fryderyk II kazał wybudować dwa wielkie piece hutnicze. Powstała pierwsza państwowa huta na Górnym Sląsku, którą nazwano Malapane od nazwy rzeki Małej Panwi, a właściwie Małej Pądwi, tj. rzece o małym pędzie ("na Małpadwi", 1612). Nazwa była więc jak najbardziej słowiańska, więc o co chodzi?
                    Podobno tam gdzie była huta, stał kiedyś młyn, którego właścicielem był młynarz Ozimek. Nazwisko Ozimek niełatwo uszeregować etnicznie. Rdzeniem jest "ozim", końcówka "-ek", a "ozim" to po czesku ozimina. W języku czeskim jest havran (kruk), dający nazwisko Havranek, jest beran (baran) i nazwisko Beranek, może być też "ozim" i spieszczenie nazwiska Ozimek, bo przecież nie Oziminek? Skoro mieszkańcy z byłych terenów wschodnich nie chcą historycznej nazwy Malapane, którą mogą przecież wymawiać jak współczesną nazwę rzeki, to niech wrócą do nazwy miejscowości, którą nieprzymuszeni na wschodzie opuścili.
                    Nazwa Ozimek nadana została miejscowości w 1945 roku, a prawa miejskie otrzymała w 1962.
    • Gość: robertt Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą mi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.13, 23:01
      pojebało cię czy jaki h..u..j
    • Gość: Ślązak Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą mi... IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.13, 22:52
      A my na wioskach nie chcemy polaków! "Choć boli jak szlag" I to Wy przyszliście na nasze tereny a nie my na Wasze! Więc jak się coś nie podoba to won na wschód!
    • Gość: Ślązak Re: Ozimek nie chce dwujęzycznych tablic z nazwą IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.13, 22:55
      A my na wioskach nie chcemy polaków! "Choć boli jak szlag" I to Wy przyszliście na nasze tereny a nie my na Wasze! Więc jak się coś nie podoba to won na wschód!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka