Dodaj do ulubionych

Matura unieważniona

IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 14.05.04, 23:12
Jak ja się ciesze, że pisałem mature w 2000 roku, wtedy też były znane temty,
przynajmniej z historii, ja napisalem uczciwie i nie wyobrażam sobie pisania
jeszcze raz matury, masakra!
Obserwuj wątek
    • Gość: Egzekutor Kurator Dupa - Odp.Zbiorowa znowu IP: *.range81-152.btcentralplus.com 14.05.04, 23:27
      Nic dodac nic ujac. Ciekawe jakie maja dowody i czy je przedstwia opini
      publicznej bo wpis (log) w jakims pliku niec kompletnie nie znaczy sam to wiem
      daj mi 5 minut i powiedz jaki system..... :)))
      • Gość: cris Re: Kurator Dupa - Odp.Zbiorowa znowu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 23:45
        Spokojnie, to nie tak, podstawą tej decyzji nie był jedynie jakiś wpis na forum ;).
    • Gość: andy Re: Matura unieważniona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 23:43
      Nie ma innej możliwości, jak "odpowiedzialność zbiorowa", bo jak niby
      stwierdzić, czy dana osoba znała zadania, czy nie? Wierzyć na słowo?

Współczuję tym, którzy muszą pisać ponownie, a podchodzili do egzaminu uczciwie.
      Ale innego wyjścia poprostu nie ma. W końcu to byłaby kpina, żeby dać świadectwo
      maturalne komuś, kto znał wcześniej tematy czy zadania - jaki sens ma wtedy ten
      egzamin?

Uważam, że decyzja kuratora, choć była na pewno dla niego trudna, jest słuszna w
      100%.
    • Gość: ktoś Re: Matura unieważniona IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 14.05.04, 23:45
      Beznadzieja... to nie sprawiedliwe w stosunku do tych, ktorzy nie znali
      tamatow!!! to nie wina uczniow tylko tych, ktorzy byli "odpowiedzialni" i
      zlamali prawo... Dlaczego na tym my mamy ciepiec !! To ostatni nasz rok kiedy
      idziemy starym systemem... W ogole co to za idiota dal tematy maturalne na
      jakas strone, tylko debil mogl to zrobic, tacy nie maja racji bytu... skoro
      macie ludzie tematy trzymajcie jezyk za zebami i cieszcie sie z tego,
      zatrzymajcie to dla siebie. Chcieliscie pomoc maturzystom a tym czasem
      zrobiliscie krzywde, i znowu stres !! "Człowiek mądry po szkodzie"
    • Gość: BRZY!!! PROTEST!!!!!!!!!!! IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.04, 23:45
      matura uniewazniona... tak byc nie moze...ze uczciwie piszacy
      bede karani za oszustow. w prawie zapisane jest ze nie wolno karac zbiorowo i
      trzba domniemywac nie winnosc w kazdej sprawie... dlatego proponuje by wyjsci
      na ulice i zastrajkowac.... strajkiem mozna rzad obalic to co dopiero decyzje
      na temat matury...
      proponuje poniedzialek o 9 lub 12 na rynku i potem przejsc pod kuratorium na
      pisatowska i dac wyraz niezadowolenia....
      • Gość: krzychu Re: PROTEST!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 00:01
        Protest nic nie da, bo decyzja już zapadła i jest to oficjalne stanowisko.
        Kurator by się ośmieszył, gdyby teraz tę decyzję cofnął.

Widzę wiele osób narzekających na "odpowiedzialność zbiorową" - ale zwróćcie
        uwagę na to, że innej możliwości nie ma niż ponowne pisanie przez wszystkich.
        • Gość: abcon Re: PROTEST!!!!!!!!!!! IP: *.ipt.aol.com 15.05.04, 11:30
          Franio Minorek i tak jest smieszny, skorumpowany bufon jeden czerwony!!! Do
          diabla z nim!!!
    • Gość: maturalnie zdasz Re: Matura unieważniona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 23:48
      NIE ROZUMIEM DLACZEGO ZBIOROWA ODPOWIEDZIALNOSC!?!?!? TO JAKAS PARANOJA NIECH
      PAN KURATOR NIE ROBI SOBIE Z NAS IDIOTOW CHOC CO PARU TAK SIE Z NAS
      ZACHOWALO ... POZDRO DLA NASZEJ UKOCHANEJ GAZETY NTO I OPOLSKIEGO DODATKU W
      GAZECIE WYBORCZEJ LUBICIE TE KONSPIRY I PLOTKI...PEAC IS SHIT
      kazdy kto uwaza sie za typka z kontaktami i publicznie sie chwali albo
      zamieszcza taka informacje na forum jest kompletnym BARANEM I INBECYLEM!!!!..a
      ja jestem idiota tylko dlatego ze wyrzucilem 100 sciag w polowie matury i mam
      co robic do srody...upsss juz chyba zapomnialem jak to bylo...drukujesz
      wycinasz sklejasz montujesz i tak kolo sie toczy---mamy to na co sobie
      zasluzylismy----opolscy maturzysci macie kurtyna po 19lat a mozg(w waszym
      przypadku mUsK) wrobelka...kurtyna jestescie "NAJLEPSIEJSI"pozdrawiam was
      goraca do zobaczenia na kolejnej maturce....albo...w....piekle.. :P
      wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
      rrrrrrrr
      • Gość: Mirax Re: Matura unieważniona IP: *.wolsztyn.sdi.tpnet.pl 14.05.04, 23:58
        A może przy okazji tej powtórzonej matury kurator zechce zrobić coś, by nie
        było na niej ściągania. Przecież to takie samo oszustwo jak pisanie na znany
        wcześniej temat. No, może trochę bardziej stresujące.
    • Gość: lotek Re: Matura unieważniona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 00:37
      Dobrze sie stalo, ze matura zostala uniewazniona. Zanim maturzysci obrzuca mnie
      blotem, wytlumacze, czemu powtorzenie matury uwazam za stosowne. Dawnej, w
      moich czasach tez mowiono przed maturami o przeciekach, jednak to co sie stalo
      w naszym wojewodztwie mozna nazwac wylewem a nie przeciekiem. Niektorzy
      uzasadniaja, ze nie znali tematow z polskiego. Jednak prawda jest taka, ze
      wiekszosc znala. Zyjemy w czasach, gdy dostep do internetu staje sie
      powszechny. Osoby, ktore nawet nie mialy takiego dostepu, dowiedzialo sie o
      tematach poprzez SMS wysylane na telefony komorkowe od znajomych. Wiem, ze
      wiekszosc maturzystow, tych ktorzy uczyli sie uczciwie przez 4 czy tez 5 lat w
      swoich szkolach bedzie chyba zadowolona z powtorki matury. Bo coz to za
      swiadectwo z ocena na swiadectwie maturalnym z wojewodztwa opolskiego, gdzie
      byl przekret. Wstyd bylby pokazac na uczelniach nieopolskich takie swiadectwo.
      Tak przynajmniej bedzie mozna odpowiedziec, ze pisalem drugi raz. Pozostaje
      jednak ten cholerny stres. Przezywaja maturzysci i rodzice... Innym argumentem
      za powtorzeniem matury jest kompletny balagan w opolskim kuratorium. W tej
      sytuacji na pewno poleci glowa kuratora, ktory nie zabezpieczyl w odpowiedni
      sposob pytan maturalnych. Podejrzewam, ze dostep do tych pytan mialo sporo osob
      w kuratorium. Dobrze, ze sprawa zajela sie prokuratura i policja. Z
      nieuczciwoscia i kombinatorstwem trzeba walczyc. Jestesmy w koncu w Unii
      Europejskiej i jesli chcemy byc dobrze spostrzegani, a nie jako narod
      kombinatorow, to lepiej ze matura bedzie powtarzana. Teraz kilka slow do osob,
      ktore zapowiadaja protesty. Decyzja zapadla. Zadne marsze ani odwolania nie
      pomoga. Wydaje mi sie, ze te protesty zapowiadaja tylko te osoby, ktore przez
      cale 4 czy 5 lat obijaly sie w szkole sredniej i liczyly na maturze na sciagi.
      Prawdziwi uczniowie, przykladajacy sie do nauki, protestowac raczej nie beda.
      One nie maja niczego na sumieniu, wiec beda pisaly ponownie mature w srode i
      czwartek. Na koniec napisze, ze wina byla po obu stronach: z jednej strony
      balagan w kuratorium a z drugiej za dlugie jezyki maturzystow. Prosze nie
      zwalac calej winy na dziennikarzy: oni od tego sa, by tropic nieprawidlowosci w
      naszym kraju.
      • Gość: Mr.D Re: Matura unieważniona IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.04, 01:05
        Tak wszystko fajnie się mówi! Ale kiedy czeka nas przedłużenie stresu
        maturalnego oraz liczenie się z podwyższeniem stopnia trudności na drugim
        podejściu to już nie jest wcale tak miło! Protest nie ma na celu odwołania
        decyzji o ponownym pisaniu tylko wyrażenie swojego zadowolenia i będzie całkiem
        słuszny! Poniedziałek 17 maja godz 12 ratusz. Niech wszyscy wiedzą że
        maturzyści są w tej sprawie największymi ofiarami! i każdy kto twierdzi inaczej
        jest poprostu zawistny! Ci co pisali uczciwie są pokrzywdzeni najbardziej bo
        ich wysiłek i wkład pracy jaki poświęcili na naukę został chaniebnie
        potraktowany. Jeśli nasze społeczeństwo ma opierać się na karani niewinnych to
        gratuluję przyszłości!! Współczuję naszym dzieciom!! Bo jeśli nas się traktuje
        w ten sposób przez brak konsekwencji władz to co będzie za 30 lat...? technika
        się rozwija i wtedy dopiero bedą przecieki, ale co tam! i tak zawsze będą winni
        maturzyści !! Dziękuję wszystkim którzy z czystym sumieniem mówią :"Dobrze wam
        tak!" Przynajmniej moja teoria o ludziach kolejny raz się sprawdza!
        • dodo1983 Re: Matura unieważniona 15.05.04, 03:54
          o maturzystach:
          wydaje mi sie, ze lepiej bedzie dla wszystkich, jezeli napisza jeszcze raz. ci,
          ktorzy sie nauczyli nie beda mieli problemow, a reszta... trudno.
          zastanowcie sie, wszyscy ktorzy chca zdawac na uczelnie poza opolszczyzna, czy
          nie lepiej by bylo zdac jeszcze raz. cala Polska juz wie, ze byl przekret w
          opolskim i tym swiadectwem moglibyscie sobie tylko dupe podetrzec.
          wydaje mi sie, ze i tak macie przesrane, bo teraz wszystkie uczelnie beda sie
          krzywo patrzec, jezeli ktos bedzie mial napisane w papierach, ze jest z naszego
          wojewodztwa.

o kuratorze:
          powtorka egzaminow nie zalatwi sprawy. teraz w interesie kuratora i prokuratury
          jest znalezienie winnych.

o dwoch takich...
          podobno do redakcji gazety przyszlo dwoch studentow i doniesli o przecieku. w
          zwiazku z tym mam pytanie:
          jaka jest roznica (pytam bo nie wiem, nich mi ktos wytlumaczy) miedzy tym co
          oni zrobili, a donoszeniem na opozycje w PRL'u??? jednym i drugim wydawalo sie,
          ze robia cos slusznego, tylko ze tych z PRL'u teraz sie lustruje i wiesza na
          nich psy (pozdorwienia dla Ligi Pieprzonych Rasistow), a co z tymi dwoma
          studentami?? jak juz gnebimy na dobre tych ktorzy donosili, to mieszajmy z
          blotem tez tych, ktorzy DONOSZA. chyba nie chodzi o to, na kogo sie donosi,
          tylko ze wogole sie donosi...

• Gość: STUDENT Re: Matura unieważniona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 07:23
            Relegować takich z uczelni ,dać im wilcze bilety .ZA moment będa niebezpieczni
            dla swej uczelni.
            Za co ? Sprawdzić ich świadectwa maturalne ,a jeżeli zostaną na uczelni i
            zdobędą DYPLOM ,to im napisać na nagłówku ,KAPUŚ .
          • Gość: abcon Re: Matura unieważniona IP: *.ipt.aol.com 15.05.04, 11:33
            A kto to wszystko rozdmuchal jak nie DZIENNIKARZE???? Czy oni maja matury?????
        • Gość: maturzysta Re: Matura unieważniona IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 15.05.04, 06:26
          TAK JEST - protest na Piastoswkiej, a potem pod Ratusz, szkoda że nie ma juz
          Komitetu Wojewódzkiego PZPR - tez byśmy tam poszli.
          A ja mam przeciek - będzie TVN.
          Mozna się będzie im wypłakać, naskarżyć - naopowiadać, że pisaliśmy uczciwie,
          że tylko pytania znało 3 no 5 maturzystów. Oni lubią takie akcje.
          A później - ZLINCZOWAĆ PUBLICZNIE tych co zakapowali.
          A moze, wzorem z Iraku - ukamieniować, łącznie z redaktorami, donosicielami,i 2
          studentami, a kamienie po linczu zaniesiemy pod Ratusz, niech wiedzą też co ich
          czeka, jak będą nadal tak rządzili opolszzyzną jak teraz.
          A potem.... napiszemy mature jeszcze raz, później... na studia i..... do
          załapiemy sie do Rządu, do Sejmu, do Senatu i Brukseli.
          Pokażmy całej Polsce, Europie, że my maturzyści z Opola coś potrafimy.
      • Gość: QWASYX "Matura unieważniona" - A WEDLUG JAKIEGO PARAGRAF IP: *.dip.t-dialin.net 15.05.04, 10:26
        Szanowni czytelnicy, Szanowni Maturzasci, Szanowne Grono Pedagogiczne, Szanowni
        Rodzice,

..."Dobrze sie stalo, ze matura zostala uniewazniona"...
        JA MAM PYTANIE NA PODSTAWIE JAKIEGO PARAGRAFU PODJETO TA DECYZJE?

Panujace w Polsce bezprawie jest niewyobrazalne!

..."Bo coz to za swiadectwo z ocena na swiadectwie maturalnym z wojewodztwa
        opolskiego, gdzie byl przekret. Wstyd bylby pokazac na uczelniach nieopolskich
        takie swiadectwo."...

TEN WSTYD SIE BEDZIE CIAGNAL JAK SMROD ZA WOJSKIEM BEZ WZGLEDU NA TO CZY BEDZIE
        POWTORKA CZY NIE!

..."Innym argumentem za powtorzeniem matury jest kompletny balagan w opolskim
        kuratorium"...
        Zatkimi argumentami bylbym ostrozny Szanowna Pani, Panie. To graniczy z
        pomowieniem! A to ze poleci jakas glowa to zanden rozwiazanie. Chyba Pani, Pan
        nie przypuszcza, ze kurator "wyniosl" tematy?

..."Z nieuczciwoscia i kombinatorstwem trzeba walczyc."...
        A Pani, Pana zdaniem w jaki sposob? W taki, ze niewinni zostana ukarani.
        Wszyscy w calym wojewodztwie. Nauczyciele, tez bogu ducha winni przesiedza
        kolejne godziny przy korygowaniu prac. Przepraszam od kiedy niewinnych sie
        karze?
        TO JEST BEZPRAWIE!

..."Jestesmy w koncu w Unii Europejskiej"...
        A to co za argument? To jak by Polska nie byla w Unii to sytuacja prawna bylaby
        inna? ZGROZA!

..."i jesli chcemy byc dobrze spostrzegani, a nie jako narod kombinatorow, to
        lepiej ze matura bedzie powtarzana."...
        Oh gdyby wrzeczywistosci wszystko bylo takie proste i po jednej powtoce
        wszystko dalo sie zmienic! GRATULUJE OPTYMIZMU

..."Wydaje mi sie, (...) Prawdziwi uczniowie, przykladajacy sie do nauki,
        protestowac raczej nie beda. One nie maja niczego na sumieniu, wiec beda pisaly
        ponownie mature w srode i czwartek."...
        Oczom nie wierze! To "prawdziwi" uczniowie ktorzy uczciwie pracowali maja
        zostac ukarani za swoja uczciwosc! To wola o pomste! Wlasnie dlatego, ze nie
        maja nic na sumienieu!

Szanowna Pani, Panie na zakonczenie chcialbym zwrocic Pani uwage, ze
        dziennikarze nie od tego sa ..." by tropic nieprawidlowosci w naszym
        kraju."... (od tego jest jak w kazdym cywilizowanym kraju organy scigania), ale
        od informownia. To co ma miejsce w opolskich mediach z informacja nie ma NIC
        WSPOLNEGO!

Lacze wytazy szacunku

QWASYX

• Gość: lotek Re: "Matura unieważniona" - A WEDLUG JAKIEGO PARA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 14:41
          Do QWASYX, piszacego z Niemiec (wedlug adresu IP). Czy w Panstwie, w ktorym
          teraz zyjesz dochodzi do sciagania na maturze, nie mowiac juz o przeciekach na
          maturze? Tego tam po prostu nie ma. Decyzja, ktora podjal opolski kurator i
          wojewoda jest zgodna z obowiazujacymi przepisami, dotyczacymi egzaminow. Trzeba
          troche znac prawa, by zarzucac kuratorowi, ze podjal zla decyzje. Wszystko jest
          w przepisach Ministerstwa Edukacji.
    • Gość: QWASYX §§§§§§§§§§§§§ NA PODSTAWIE JAKIEGO §§§§§§§§§§§§§§§ IP: *.dip.t-dialin.net 15.05.04, 10:32
      Szanowni czytelnicy,

od kilku dni z ogromnym zainteresowaniem sledze rozwoj wypadkow wokol
      tegorocznych egzaminow dojrzalosci w woj. opolskim. Z przerazeniem musze
      stwierdzic, ze sposob w jaki obchodzi sie z przepisami ktore stanowia o
      egzaminach jest nie do zaakceptowania.
      JAK MOZNA KARAC NIEWINNYCH ZA NIEPRZESTRZEGANIE PRZEPISOW.
      Wtym wypadku ma na mysli tak udostepnienie tematow jak i decyzje o powtorzeniu
      egzaminow!

Z wyrazami szacunku

QWASYX
    • Gość: JEST AFERA FORUM GAZETA WYBORCZA IP: *.dip.t-dialin.net 15.05.04, 10:43
      Hi czytaliscie nie, no to poczytajcie:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=157&w=12574345&a=12574345
      To post z forum z "gazety"

MAM TEMATY NA RESZTE PRZEDMIOTÓW! na środe! 100%
      Autor: jedyny_z_was
      Data: 11.05.2004 19:31

zycze przyjemnej lektury. Oczywiscie w przerwie w przygotowaniach do nastepnych
      egzaminow!

Ja osobiscie przypuszczam, ze AFERA jak rozkrecily Panie dzennikarki, to zaden
      przypadek.

Pzdr

JEST AFERA
    • Gość: JEST AFERA K. pod naciskiem W. IP: *.dip.t-dialin.net 15.05.04, 10:48
      Hi,

to co PRAWA nie ma sa NACISKI!

TO TAK MOZNA?

POPROSTU NACISAC I JUZ!

TO JA BYM SOBIE RZYCZYL NACISAC I ZEBY KOSZMAR ZNIKNAL!

SMIECICIE W MOIM ZYCIORYSIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

JEST AFERA
      • Gość: korektor Re: K. pod naciskiem W. IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 15.05.04, 16:27
        A gdzie Ty pisałeś swoją maturę, kolego?
        Bo sądząc po błędach w Twoim poście (" rzyczył ?) - to chyba nie w RP.
        A może nie miałeś ściagi pod ręką, piszać ten post .??
        Sprawdź sobie zawsze tekst, nim wyślesz cokolwiek, bo TO RAZI !!!
        • Gość: JEST AFERA A może nie miałeś ściagi pod ręką, piszać ten post IP: *.dip.t-dialin.net 16.05.04, 22:54
          Korektor?
          mam sie smiac czy plakac?

• Gość: CV SMIECICIE W MOIM ZYCIORYSIE IP: *.dip.t-dialin.net 15.05.04, 10:49
      Gdzie poszanie Prawa?

TAK NIE MOZNA.

BABRACIE MI ZYCIORYS!

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka