Gość: tyn ruby IP: *.adsl.inetia.pl 02.01.12, 11:01 tyn ruby synek, to je richtig ślunzok. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ngo Ślązacy ogłaszają nabór do Stowarzyszenia IP: 217.173.195.* 02.01.12, 11:30 Na status OPP nie mają szans. Znowelizowana ustawa o pożytku stawia barierę conajmniej 2 lat działalności stowarzyszenia. Dopiero po tym czasie można zwrócić się do sądu o nadanie cechy OPP, trzeba też wykazać sie określonym dorobkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Niemodlina Ślązacy ogłaszają nabór do Stowarzyszenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.12, 11:31 A może poinformowalibyście waszych lewicowych czytelników o POdwyżkach jakie zafundował nam liberalno-lewicowy rząd. Poza tym zastanówcie się poważnie nad zmianą nazwy na "Głos Helmuta" :) W końcu dla was każda inicjatywa osłabiająca polską rację stanu czy przedstawiająca Polaków w złym świetle jest wręcz idealna do nagłośnienia, zabory zrobiły swoje, na szczęście Polacy wspierają tylko polskie media, na pewno nie gazetę z czerwonym sztandarem w tle :) Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: Ślązacy ogłaszają nabór do Stowarzyszenia 02.01.12, 11:37 O czym ty fanzolisz, lecz sie ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały krecik Re: Ślązacy ogłaszają nabór do Stowarzyszenia IP: *.privacyfoundation.de 02.01.12, 11:37 Co Twój złośliwy komentarz miał znaczyć? Pogarda dla odmienności to jakże częsta cecha ludzi zamieszkujących nasz kraj... Celowo nie używam słowa "cecha Polaków" bo jak wszędzie, tak i u nas są ludzie dobrzy i źli. Jak wszędzie, jedni są tolerancyjni i przyjaźnie nastawieni a inni z kolei podli i ksenofobiczni (szczególnie środowiska ultrakatolickie i ultraprawicowe). Cóż, trzeba jeszcze z 2-3 pokoleń aż Ciemnogród w Polsce osłabi się na tyle że nie będzie znaczył więcej niż ujadanie małego pudelka... ps 1. Nie jestem sympatykiem RAŚ. Jestem "tylko" otwarty i tolerancyjny. W Polsce jest miejsce dla wszystkich, a Ślązacy zawsze mieli własną odrębną tożsamość, czy nam się to podoba czy nie. Śląsk jako kraina geograficzna zawsze był miejscem gdzie mieszały się wpływy 3 sił: polskiej, niemieckiej i czeskiej. Ślązacy mają w sobie polskość, ale i nierzadko pierwiastek niemiecki i czeski. I tak już zostanie, nie zmienimy tego. ps 2. Lepiej się dogaduje z drugim człowiekim gdy się go szanuje niż traktuje z pogardą, to wiem na pewno. ps 3. Nie obawiajcie się aż tak bardzo Stowarzyszenia Osób Narodowości Śląskiej (albo RAŚ), a oszczercze brednie o "V kolumnie" zostawcie nawiedzonym moherom. W Polsce są odpowiednie służby (np. ABW) które będą na pewno ich obserwować. Nie ździwię się jeśli posadzą tam swojego kreta. A zrobią to na pewno. Wszystskie służby we wszystkich krajach tak robią, na tym polega ich praca:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Niemodlina Re: Ślązacy ogłaszają nabór do Stowarzyszenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.12, 11:56 Jeszcze ci ta twoja tolerancja i otwartość bokiem wyjdzie, wtedy będzie już za późno na myślenie. Na twoim miejscu bardziej bym się obawiał syjonistów i ich olbrzymich,niszczycielskich wpływów w światowej polityce i biznesie. Przy nich te " podłe ksenofobiczne środowiska ultrakatolickie i ultraprawicowe " to pikuś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały krecik Re: Ślązacy ogłaszają nabór do Stowarzyszenia IP: *.177.143.79.static.giga-dns.com 02.01.12, 12:19 Każdy z nas ma trochę racji, i ja i Ty... Chciałbym po prostu żyć w lepszym świecie gdzie nie ma takiego poziomu agresji jaki obserwuję na codzień na ulicy mego miasta i wieczorem gdy oglądają telewizję... Boję się ludzi o ciasnych i szalonych umysłach, a tacy są ultrakatolicy, ultraprawicowcy, neoliberałowie, skrajni lewacy, itd. Trudno jest znaleźć kogoś kto ma oświecony umysł i potrafi znaleźć złoty środek i sprawić że potrafimy funkcjnonować jako ludzkie zjednoczenie we wzajemnym szacunku dla siebie. ps. co syjonistów jak napisałeś... hmmm pachnie mi tu antysemityzmem. Pamiętaj że zło jest niezależne od nacji. Banksterzy, finansiści, geszefciarze i neoliberalni politycy którzy każdego dnia sprzedają nas po kilka razy - ich działania nie są tożsame z jedną nacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pozdro z Katowic Kolejne cwaniaki... Chcą żyć na koszt członków, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.12, 11:41 a potem może i wszystkich podatników. Narodowości śląskiej nie ma. Po prostu nie istnieje. Dodam, że na barykadach w czasie powstań śląskich powiewała flaga polska, a nie jakaś żółto-niebieska, wojewódzka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Kolejne cwaniaki... Chcą żyć na koszt członkó 02.01.12, 12:33 Gość portalu: Pozdro z Katowic napisał(a): > a potem może i wszystkich podatników. Gdyby nawet, to Slazacy mieszkajacy w czesci Slaska bedacej pod polska administracja tez placa podatki. Narodowości śląskiej nie ma. Haha:) Po prostu ni > e istnieje. Wyniki spisu powszechnego traktuje pan jako niewiarygodne zrodlo danych? Dodam, że na barykadach w czasie powstań śląskich powiewała flaga p > olska, a nie jakaś żółto-niebieska, wojewódzka ;) Malo pan wie na ten temat, proponuje sie douczyc, a nie pisac "dodam", bo nie ma pan czego dodac z tak niskim poziomem wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano próbujesz komuś wmówić,że podczas powstań ślaskich 02.01.12, 12:46 posługiwano się żółto-niebieską flagą? to może Kożdoń, ale on potem był prominentem w NSDAP wiec przykład chyba nie jest najlepszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pudelek Re: próbujesz komuś wmówić,że podczas powstań śla IP: *.play-internet.pl 02.01.12, 13:37 w czasie tzw. powstań śląskich to Kożdoń był obywatelem Czechosłowacji i mieszkał w Czeskim Cieszynie... natomiast żółto-niebieską flagą posługiwała się zarówno pruska rejencja górnośląska jak i autonomiczne woj. śląskie. To są historyczne barwy górnośląskie, co raczej powinno być oczywiste dla kogoś ze Śląska równie dobrze można powiedzieć, że należałoby zakazać w Polsce flagi biało-czerwonej - tak chętnie przecież używanej przez także komunistów. Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano udajesz,że nie rozumiesz 02.01.12, 15:25 czy naprawdę nie rozumiesz? wiec ci wyjaśnię - powstańcy walczyli pod flaga biało-czerwoną o polski Śląsk, co oczywiście w niczym nie jest sprzeczne z faktem,że historyczne barwy śląskie są żółto-niebieskie.Natomiast Kożdoń był zwolennikiem "Sląskiego Śląska", za co potem dziękowali mu wylewnie prominenci NSDAP- i taka jest historyczna prawda Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 po przeciwnej stronie... 03.01.12, 19:08 ...barykady czarno-biało-czarna z czarnym orłem w środku i czarno-czerwono-żółte także się już trafiały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pudelek Re: Kolejne cwaniaki... Chcą żyć na koszt członkó IP: *.play-internet.pl 02.01.12, 12:42 kolejny Polak, który uzurpuje sobie do stwierdzania faktu, iż czegoś nie ma, bo on tak chce. Ja wiem jedno - mózgu na pewno nie ma pod twoją czaszką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans Re: Kolejne cwaniaki... Chcą żyć na koszt członkó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.12, 22:45 co ty dzieciaku wiesz o powstaniach?powstaniach polskich na ziemiach śląskich! nic więc zamilcz albo naucz się historiii...ale tej nie komunistycznej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SONŚ Ślązacy ogłaszają nabór do Stowarzyszenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.12, 12:01 Linki do deklaracji i statutu zawierają niepotrzebną spację. Powinno być: www.silesiaprogress.com/deklaracjaSONS.pdf oraz www.silesiaprogress.com/STATUT_SONS.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Wallenrod chętnie wstąpię... IP: *.dynamic.chello.pl 02.01.12, 12:08 myślę,że jest tam sporo do zrobienia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: chętnie wstąpię... 02.01.12, 12:24 Do zrobienia duzo, ale nic do zarobienia. I dobrze tak, bo o tzw.idealizm chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano cała sztuka polega na tym,żeby wstąpić kiedy to 02.01.12, 12:43 jeszcze nic nie daje...pora na zyski przyjdzie później, tak np Ślązacy, którzy w porę wstąpili do NSDAP potem zajęli w niej eksponowane miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Giewont Re: cała sztuka polega na tym,żeby wstąpić kiedy IP: 213.139.155.* 02.01.12, 12:57 Widac, ze sie dobrze znasz. Wstapiles zawczasu do Sosnowieckiego Komitetu Budowy Rondowego Pomnika Towarzysza Edwarda Gierka ? A w smolenskim juz jestes ? Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano czyżbys tym dwóm kierunkom politycznym 02.01.12, 13:12 prognozował objęcie władzy w Polsce...no, ciekawe. tylko trochę wzajemnie się wykluczające; na razie myślę, jak zdobyć zaświadczenie,że mój dziadek był polskim endekiem spod Przemyśla- to się obecne bardzo przydaje w robieniu kariery w ruchu autonomistów śląskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały krecik Re: cała sztuka polega na tym,żeby wstąpić kiedy IP: *.ipredator.se 02.01.12, 13:10 Odpuść sobie te podłe insynuacje. One niczego nie wnoszą do dyskusji a tylko sieją ferment i nienawiść. To co piszesz było dawno dawno temu. Jeśli chcesz wiedzieć, to ci "prawdziwi Niemcy" zza Łaby są zupełnie innymi ludźmi. Żyją sobie na dobrym poziomie a nas mają głęboko gdzieś. Nie interesujemy ich. A jeśli już tak szukasz tego wroga, to poszukaj wroga wewnętrznego - to najgorszy rodzaj wroga, bo to wróg niewidoczny i dobrze zamaskowany. Bo to wróg siedzący w wielu Polakach - szczególnie tych na różnych szczeblach władzy i kręcących lody. Przeanalizuj wszystkie afery od 1989 roku - i masz tego wroga wewnętrznego wbród... Wroga który zniszczył własny Kraj i okradł Polaków i który zasługuje na kulę w łeb!!! Czaisz bazę, kolego? Zapewne swoją pracę operacyjną wykonują już odpowiednie służby, więc Stowarzyszenie będzie na pewno obserwowane - będzie trzymana ręka na pulsie:) Ale to już nie nasz problem... ps. pozdrowienia dla Agencji, jeśli nas czytają:) ha ha ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano co do prawdziwych Niemców, w pełni się zgadzam 02.01.12, 13:15 a co do siania nienawiści, to dobrzy są w tym rico i cirano- czaisz gostków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CCCP Re: co do prawdziwych Niemców, w pełni się zgadza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.12, 15:32 Stowarzyszenie Osób narodowości Śląskiej im. tow. Edwarda Gierka.To był dopiero gospodarny Ślunzok !!!.To Wasz patron obalił komunę a nie jakaś Solidarność która postawiła jedynie kropkę nad i.W jaki sposób ,bardzo prosty. Otóż kiedy banki zachodnie przestały dawać Polsce pożyczki tak chętnie brane przez Waszego patrona komuna sama się zawaliła.Jednym słowem chcesz pogrążyć Polskę wybierz na rządzącego Ślunzoka. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: co do prawdziwych Niemców, w pełni się zgadza 02.01.12, 15:37 Gierek nie byl Slazakiem. Pochodzil z zachodniomalopolskiego Zaglebia Dabrowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano to prawda, ale duchem był Belgiem 02.01.12, 15:55 gdzie wpojono mu idee bardzo daleko idącej autonomii-później wcielał to w życie w postaci rozbicia kraju na 49 autonomicznych województw, rządzonych przez lokalnych kacyków...oto do czego prowadzi autonomia ! Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 Re: co do prawdziwych Niemców, w pełni się zgadza 03.01.12, 18:31 arnold7 napisał: Gierek nie byl Slazakiem. Pochodzil z zachodniomalopolskiego Zaglebia Dabrowskiego. ...co fakt to fakt bo on zza Brynicy,ale Ślązaków niemiłosiernie kochał a oni jego ze wzajemnością. Pamiętam te powracające z Gdańska,Szczecina puste węglarki w miesiącu sierpniu pamiętnego roku z namalowanymi napisami takiej treści: " Ślązacy ! dołączcie do nas " ...a oni czekali z kilofem u nogi bo żal było im Gierka,mi też go żal po dzień dzisiejszy,gdyby miał wiecej odwagi to wstąpiłby do Solidarności i może już wówczas do Europy nas by przyłączył. Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.moscibrodzki Zastanawiam się komu tak na prawdę przeszkadza ... 02.01.12, 18:54 Witam. Zastanawiam się komu tak na prawdę przeszkadza Stowarzyszenie Osób Narodowości Śląskiej? Mądrzy ludzie mawiają: Nieważne skąd ktoś przychodzi, ważne co chce robić. Przypuszczam, że wiele osób, które tu przyjechali kiedyś za chlebem z innych zakątków Rzeczypospolitej Polskiej, chętnie zapisie się do Stowarzyszenia Osób Narodowości Śląskiej. Zapiszą się dlatego, bo że Śląskiem związali swoje losy,. Tu pracują, i na tej ziemi zostaną pochowani. Pozdrawiam wszystkich mądrych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano gdyby zamieszkali w Urugwaju, zostaliby 02.01.12, 19:28 Urugwajczykami...ale mimo wszystko jest różnica, ja ją widzę a ty nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały krecik Re: Zastanawiam się komu tak na prawdę przeszkadz IP: *.torservers.net 02.01.12, 19:28 Mądrze Pan pisze... Ale problemem właściwie to nie jest samo Stowarzyszenie tylko ciasnota umysłowa obywateli RP i antyniemieckie fobie podgrzewane przez prawicowe media... To dlatego nie ma szans na wzajemną życzliwość i szacunek, bo w tępych umysłach wielu ludzi istnieje tylko "zły Niemiec" (lub "zły Żyd") który chce nam zrobic kuku... Najgorsi są ci co mieszają w umysłach, szczególnie młodym ludziom... Bo rośnie następne pokolenie które będzie skażone antyniemiecką fobią i wychowane na dziwnie rozumianym patriotyźmie jako mieszance naszej bolesnej historii i współczesnej ksenofobii. Tak jakby w historii Polacy byli kryształowo czyści. A nie byli... Mało ludzi wie że w okresie międzywojennym działało w Polsce kilkanaście polskich partii faszystowskich, oczywiście z Falangą na czele. Mało ludzi wie że na pewnym poziomie ludzie się nie różnią od siebie aż tak wiele - to znaczy wystarczy splot czynników i można z każdego człowieka wytrenować powtora. Pewnie zostanę za to opluty na forum, ale gdyby w Polsce przedwojennej, tak jak w Niemczech, pojawił się nasz "rodzimy polski Hitler", to prawdopodobnie też dalibyśmy się wciągnąć w jego diableski plan i zrobilibyśmy krzywdę innym narodom tak jak zrobili to Niemcy podczas II wojny światowej. Bestia siedzi w każdym z nas. Jeśli myślisz że znasz samego siebie i że jesteś dobrym człowiekiem, to się mylisz. Polecam poczytać o Eksperymencie Milgrama... pl.wikipedia.org/wiki/Eksperyment_Milgrama Ludzie lubią w Polsce powtarzać te brednie o "narodzie wybranym" i inne bzdury... Żaden tam "naród wybrany" , jesteśmy tylko jedną z wielu nacji na świecie. A na dzień dzisiejszy to więcej mamy wad niż zalet, o czym prawicowe media nigdy nie wspominają. Może czas przejrzeć się w zwierciadle i zobaczyć nasze wady narodowe? Jak to było? Czemu to widzisz drzazgę w oku brata, a nie dostrzegasz belki we własnym oku? (Łk 6, 41)... Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano kilkanaście partii faszystowskich...no proszę 02.01.12, 20:10 a Niemcy mieli tylko jedną...i kto jest gorszy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały krecik Re: kilkanaście partii faszystowskich...no proszę IP: *.countshockula.com 02.01.12, 20:28 No tak... Wiedziałem że Cię to zaboli... Wiedziałem że uczepisz się jakiegoś detalu nie mającego znaczenie w kontekście dyskusji... Oczywiście że Niemcy sprzed 60 lat to były potwory. Oczywiście że "tylko" jedna niemiecka partia faszystowska była gorsza niż kilkanaście naszych... Przecieć nie kwestionuję tego... Potrafisz czytać ze zrozumieniem? Wiesz z czym masz problem? Ano z tym że jesteś uprzedzony. Żaden argument nie przekona Cię, bo Ty już sobie "wstawiłeś swoją bajkę" i masz mocno zindoktrynowany umysł... Ty nie chcesz zrozumieć... Ty chcesz żeby było tak jak jest w Twojej głowie. Przypominasz mi Pospieszalskiego z jego zeschizowanym programem w TV. Pamiętaj że świat jest taki jakim go postrzegamy... Ty widzisz świat tylko w kolorach czarno-białych, nie dostrzegasz że oprócz bieli i czerni, są jeszcze miliony odcieni szarości. Dla Ciebie wszystko jest albo białe albo czarne... Nie zrozumiałeś niczego z mojego wcześniejszego komentarza. Pewnie odbierzesz to pejoratywnie ale naprawdę mi Cię szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano w ramach reindoktrynacji zacząłem spisywać sobie 02.01.12, 22:17 adresy, z których się logujesz...wiesz, to ciekawa zabawa .Chyba masz zeschizowaną osobowość, tyle razy zmieniać adres... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały krecik Re: w ramach reindoktrynacji zacząłem spisywać so IP: *.ecatel.net 02.01.12, 22:28 Ojej, przyłapałeś mnie... Buhahahahahahahahaaa !!!! A nie pomyślałeś że czasem trzeba ukrywać tożsamość? Z różnych powodów... Ale to już poza obszarem dyskusji. Swoim wpisem znów potwierdzasz moje przeczucia - nie rozumiesz co się do Ciebie pisze, natomiast reagujesz emocjonalnie... Teraz uczepiłeś się adresu IP z którego się loguję. A co on ma do sedna dyskusji? Wiesz jak bardzo się teraz ośmieszasz? Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano pewnie sie ukrywasz przed polską skrajną prawicą 02.01.12, 22:32 bojówkarze ONR prowadzeni przez ducha Dmowskiego czyhają za każdym rogiem na jedynego sprawiedliwego w Sodomii i Gomorii...ale nie bój się, ja cie nie wydam...nawet Pospieszalski na torturach mnie do tego nie zmusi ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: pewnie sie ukrywasz przed polską skrajną praw IP: *.aster.pl 02.01.12, 22:38 no tak a coś jeszcze masz do zaoferoawania.... Chcę i pragnę nowej polskiej bojówki dawaj koleś!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano proponuję na bodygarda do małego krecika 02.01.12, 22:40 on pokona polską prawicę mocą intelektu, a ty dobijesz ją bejsbolem ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały krecik Re: pewnie sie ukrywasz przed polską skrajną praw IP: *.adsl.inetia.pl 02.01.12, 22:49 Nie znasz mnie więc nie podskakuj. Nie boję się bojówkarzy - to zwyczajni bandyci, zresztą po 11 listopada są systematycznie wyłapywani przez Policję, no i dobrze! Jeśli będę miał okazję, to taka osoba zostanie przeze mnie pobita do nieprzytomności, nie odpuszczę bandycie! Niejednemu agresywnemu bojówkarzowi połamałbym kręgosłup. I zrobię to przy najbliższej okazji - bo takie śmiecie powinno się eliminować ze społeczeństwa. To co się działo 11 listopada, czyli burdy i napady na Funkcjonariuszy Policji, to zamach na Państwo Polskie... Moje prawdziwe IP - to też Cię przerasta i nigdy mnie nie namierzysz, jesteś na to zwyczajnie za cienki. Kończę dyskusję, bo przestaje być merytoryczna. Zwyczajnie nie dorosłeś do rozmowy ze mną. Ale jest jedna dobra rzecz... Ludzie będą czytać te komentarze i przeczytają także i Twoje komentarze - głupie i prymitywne. Będą wiedzieć jak nie należy myśleć żeby nie wyjść na matołka... Nie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
veneziano to może ty jestes z tych gości z Niemiec 02.01.12, 22:55 co przybyli na zaproszenie Kazi Szczuki... autocharakterystyka twojej osobowości pasuje jak ulał...Eliminacja śmieci ze społeczeństwa przez łamanie im kręgosłupów to język dziwnie znajomy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały krecik Re: Zastanawiam się komu tak na prawdę przeszkadz IP: *.177.143.79.static.giga-dns.com 02.01.12, 19:34 Eksperyment Milgrama, jeszcze raz link: pl.wikipedia.org/wiki/Eksperyment_Milgrama Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierunowy gizd Re: z cyklu: gry-zabawy ludu polskiego na Śląsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.12, 06:31 mały krecik czy po prostu PIOTRUŚ na gościnnych występach w reichu ? język i argumenty szajbusa-klugszajsera! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały krecik Re: z cyklu: gry-zabawy ludu polskiego na Śląsku IP: *.giga-dns.com 04.01.12, 12:46 powinieneś się leczyć !!! współczuję twoim najbliższym, na pewno cierpią w milczeniu musząc znosić twoje towarzystwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierunowy gizd Re: z cyklu: gry-zabawy ludu polskiego na Śląsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.12, 12:50 Piotruś frustrat trafiony zatopiony ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kpt. Kirk Re: z cyklu: gry-zabawy ludu polskiego na Śląsku IP: *.torservers.net 04.01.12, 15:57 Ładnie napisałeś a teraz weź lekarstwa - te które przepisał ci twój psychiatra i zażyj je. Pisanie do ciebie to jak tarzanie się w gooownie, więc nie napiszę więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierunowy gizd Re: z cyklu: gry-zabawy ludu polskiego na Śląsku IP: *.vm.31173.se 04.01.12, 18:57 najmocniej przepraszam za moje wcześniejsze chamskie komentarze. to wszystko dlatego że nie wziąłem lekarstwa na głowę. teraz wziąłem i już się czuję znacznie znacznie lepiej. błagam jeszcze raz o wybaczenie za moje niekulturalne i chamiate wpisy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex prowadzący Re: z cyklu: gry-zabawy ludu polskiego na Śląsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.12, 19:20 Panie Piotrze i po co te nerwy, jesteście tam na służbie !! Pozdrawiam kapitan Sowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: St.Agnes Moze przypomne: IP: 213.139.155.* 03.01.12, 13:43 Narodowosc slaska, a przynajmniej slaska grupe etniczna Austryjacy uznali w swoim kraju/panstwie, do którego nalezala mala czesc (Österreichisch Schlesien), j juz kilka dni temu, a mianowicie w dniu 04.III.1849 ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prześmiewca Re: Moze przypomne: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.12, 17:04 Ja, ja, ich Österreicher und immer "nyks" verstehen... agnieska ???, aaa agnes, scensc boze ??? aaa Gruss Gott. Verdammte Scheisse, mit den Polacken ! Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 nie ma potrzeby przypominać... 03.01.12, 18:04 ...bo w Polsce były i są inne uwarunkowania,nieporównywalne do tych w Austrii a dokładnie w Austro-Węgrach. Trudnoby było zaliczyć w germańskiej Austrii słowiańskich Ślązaków do części składowej narodu austriackiego,więc był poważny powód,żeby tąże grupę etniczną wyrażnie wyodrębnić,czego w Polsce powodu większego to samo czynić nie widzę. Wszak etniczni Ślązacy byli w przeszłości protoplastami Narodu Polskiego,podobnie jak Małopolanie czy Wielkopolanie,Mazowszanie i inne ludy z nad Odry i Wisły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prześmiewca Pytanie do Osób Narodowości Śląskiej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.12, 17:14 Jak jest właściwie w waszym narodowym języku "Szczęść Boże" ? Glück Boże, Szczęść Gott, a może po prostu Gruss Gott ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Pytanie do Osób Narodowości Śląskiej. IP: 113.28.6.* 03.01.12, 23:44 Przy takim rozumowaniu katolicy to agenci Watykanu-faktycznie zaszlismy daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały krecik Re: Pytanie do Osób Narodowości Śląskiej. IP: *.giga-dns.com 04.01.12, 12:48 szkoda że w swojej głowie masz gó... zamiast mózgu i nic nie rozumiesz z tej dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kret Trędowaci... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.12, 00:22 Dnia 21.12.2011 "małpa z śląskim zegarkiem" urodziła homo slonzakus separatus. Położną była PO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bhsvfhj Re: Trędowaci... IP: 213.139.155.* 04.01.12, 11:27 A kto ciebie wyprodukowol ? jako mac(ierz) ? Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Ślązacy ogłaszają nabór do Stowarzyszenia 04.01.12, 15:59 sdp.salon24.pl/375870,rozmowa-z-jackiem-dziedzina-o-slasku gosc.pl/doc/792283.My-som-stond Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S.Pancho az mi sie "usza smieje" ! :) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.01.12, 23:27 www.youtube.com/watch?v=TMQMqcTNKDY&feature=youtu.be Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Ślązacy ogłaszają nabór do Stowarzyszenia 07.01.12, 08:36 Gość portalu: tyn ruby napisał(a): > tyn ruby synek, to je richtig ślunzok. Kebyś yno ruby bou we wiydza,toś i Slonsok byś bou. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Nabór?, 07.01.12, 09:16 no,polskie znaczenie,też się zastanawiam nad Naborem do polskiej narodowości,Litwinów,Białorusinów,Rosjan,Tatarów,Turków,Ukraińców,Słowaków,Czechów,Niemców,Kaszubów,Slązaków itd.,itp.,jak kogoś zapomniałem,przepraszam,Wielki Narodzie Polaków,ilu was jest Polacy?,no chyba że Polakiem był ten Mickiewicz,Białorusin-Litwin,albo Sobieski-Ukrainiec,kochana Polsko,my Slązacy bierzemy Twój przykład,jednak nie potrzebujemy Naboru,jak Ty,Polsko;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cycato landryna Re: Nabór?, IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.01.12, 19:51 Powinno byc rejestracja, a nie nabór. Masz racje. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Nabór?, 08.01.12, 16:10 rico-chorzow napisał: > no,polskie znaczenie,też się zastanawiam nad Naborem do polskiej narodowości,Li > twinów,Białorusinów,Rosjan,Tatarów,Turków,Ukraińców,Słowaków,Czechów,Niemców,Ka > szubów,Slązaków itd.,itp.,jak kogoś zapomniałem,przepraszam,Wielki Narodzie Pol > aków,ilu was jest Polacy?,no chyba że Polakiem był ten Mickiewicz,Białorusin-Li > twin,albo Sobieski-Ukrainiec,kochana Polsko,my Slązacy bierzemy Twój przykład,j > ednak nie potrzebujemy Naboru,jak Ty,Polsko;) Przepraszam Najwyższa Polsko,Narodzie Polski i Jej elity intelektualne,pomyliłem się gdzieś w mojej wypowiedzi?,jeżeli tak,proszę o sprostowanie Najwyższych Elit Intelektualnych Najwyższej Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Szowinistyczny,pseudonaukowy belkot faceta IPN-u 08.01.12, 01:03 Czyli po prostu polakowska chora sekta: wpolityce.pl/autorzy/ryszard-surmacz Wszystlo "logiczne", no nie ? :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Szowinistyczny,pseudonaukowy belkot faceta IP 08.01.12, 21:12 fyrlok napisał: > Czyli po prostu polakowska chora sekta: > wpolityce.pl/autorzy/ryszard-surmacz > Wszystlo "logiczne", no nie ? :))))) Nie życzą sobie być nazywanym przez takich ludzi,jak pan Surmacz,bratem,nie pasaliśmy razem świń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilka zdan Re: Szowinistyczny,pseudonaukowy belkot faceta IP IP: *.dip.t-dialin.net 08.01.12, 23:52 alfred (93.132.32.***) 5 października 2011 09:35:45 A ten znowu swoje pierdoly wypisuje ....... Grzegorz (62.122.232.***) 5 października 2011 10:52:57 No, niestety masz rację. Bardzo egzotyczne rozważania. Za dużo grzebania w zaprzeszłości. A przecież świadomość narodowa kształtowała się dopiero w XIX wieku. A z innej perspektywy czymże jest owe 90 lat polskiej władzy do kilkuset władzy innych? ......... zmeczony slazak (91.192.1.***) 12 października 2011 07:58:02 Historia to nie wybór faktów potwierdzających stawianą tezę - ale cała prawda o tym co było - Śląsk nie był do 1945 i nie jest też dzisiaj monokulturową dzielnicą Polskości zamieszkałą wyłącznie przez ludność narodowości polskiej. Ilu Polaków mieszkało do 1945 w Opolu, Wrocławiu, Kożlu, Brzegu, Gliwicach, Zabrzu itd.? Plebiscyt , po I wojnie światowej nie był na całym terenie Śląska. Dlaczego ? A przecież Ślązak w Polsce to jeszcze często jest uważany za Niemca - historia Śląska od XIV wieku to część historii nie Polski ale królestwa Czech, Cesarstwa Rzymskiego Narodu Niemieckiego i Królestwa Prus a patem II Rzeszy, Republiki Waimarskiej i III Rzeszy. Tak ,że na polskość zostaje tylko 20% . ........... Karol (77.255.235.***) 5 października 2011 22:06:21 Bardzo dobry i na dobrym poziomie tekst! Nie wiem jednak czy Ślązacy go zrozumieją? Dla nich to tylko równe chodniki i pełne brzuchy. no coz, wypowiedz zadufanego POLAKA o Slazakach .......... svatopluk (95.56.187.***) 13 października 2011 10:12:21 Autor zaczyna calkiem dobrze gdy mowi o roznych tozsamosciach Gornoslazakow ale wiekszosc tekstu opisuje tylko jedna (polska) strone gornoslaskiego medalu. mam kilka uwag do autora i czytelnikow: - czy mozna mowic o polskiej tozsamosci narodowej mieszkancow Gornego Slaska w sredniowieczu? - czy mozna mowic o 100% poparciu powstancow przez cale spoleczenstwo Gornego Slaska jezeli kilka tygodni wczesniej tylko 40% optowala za Polska? - czy mozna mowic ze Slask wspoltworzyl Polske Piastowska bo zostal orezem do niej przylaczony? - czy mozna mowic o powrocie do macierzy jezeli wczesniej region ten nalezal do Krolewstwa Przemyslidow? - czy mozna mowic ze zrzekniecie sie Slaska przez Kazimierza Wielkiego to mit bo planowal on go jednak odzyskac ale nie podaje sie ku temu zadnego dokumentu? - czy niemieckojezyczni Gornoslazacy jak Eichendorff byli cialem obcym na Gornym Slasku i niczego nie wniesli do kultury niemieckiej? - jaki jest wklad gornoslaskich pisarzy sprzed 1922 w kulture polska w porownaniu z innymi regionami? - czy jezyk przeklada sie automatycznie na tozsamosc narodowa? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theo Re: Szowinistyczny,pseudonaukowy belkot faceta IP IP: *.netcologne.de 09.01.12, 13:51 Ślązacy ogłaszają nabór do Stowarzyszenia Autor: Gość: kilka zdan IP: *.dip.t-dialin.net 08.01.12, 23:52 alfred (93.132.32.***) 5 października 2011 09:35:45 A ten znowu swoje pierdoly wypisuje ....... Grzegorz (62.122.232.***) 5 października 2011 10:52:57 No, niestety masz rację. Bardzo egzotyczne rozważania. Za dużo grzebania w zaprzeszłości. A przecież świadomość narodowa kształtowała się dopiero w XIX wieku. A z innej perspektywy czymże jest owe 90 lat polskiej władzy do kilkuset władzy innych? ......... zmeczony slazak (91.192.1.***) 12 października 2011 07:58:02 Historia to nie wybór faktów potwierdzających stawianą tezę - ale cała prawda o tym co było - Śląsk nie był do 1945 i nie jest też dzisiaj monokulturową dzielnicą Polskości zamieszkałą wyłącznie przez ludność narodowości polskiej. Ilu Polaków mieszkało do 1945 w Opolu, Wrocławiu, Kożlu, Brzegu, Gliwicach, Zabrzu itd.? Plebiscyt , po I wojnie światowej nie był na całym terenie Śląska. Dlaczego ? A przecież Ślązak w Polsce to jeszcze często jest uważany za Niemca - historia Śląska od XIV wieku to część historii nie Polski ale królestwa Czech, Cesarstwa Rzymskiego Narodu Niemieckiego i Królestwa Prus a patem II Rzeszy, Republiki Waimarskiej i III Rzeszy. Tak ,że na polskość zostaje tylko 20% . ........... Karol (77.255.235.***) 5 października 2011 22:06:21 Bardzo dobry i na dobrym poziomie tekst! Nie wiem jednak czy Ślązacy go zrozumieją? Dla nich to tylko równe chodniki i pełne brzuchy. no coz, wypowiedz zadufanego POLAKA o Slazakach .......... svatopluk (95.56.187.***) 13 października 2011 10:12:21 Autor zaczyna calkiem dobrze gdy mowi o roznych tozsamosciach Gornoslazakow ale wiekszosc tekstu opisuje tylko jedna (polska) strone gornoslaskiego medalu. mam kilka uwag do autora i czytelnikow: - czy mozna mowic o polskiej tozsamosci narodowej mieszkancow Gornego Slaska w sredniowieczu? - czy mozna mowic o 100% poparciu powstancow przez cale spoleczenstwo Gornego Slaska jezeli kilka tygodni wczesniej tylko 40% optowala za Polska? - czy mozna mowic ze Slask wspoltworzyl Polske Piastowska bo zostal orezem do niej przylaczony? - czy mozna mowic o powrocie do macierzy jezeli wczesniej region ten nalezal do Krolewstwa Przemyslidow? - czy mozna mowic ze zrzekniecie sie Slaska przez Kazimierza Wielkiego to mit bo planowal on go jednak odzyskac ale nie podaje sie ku temu zadnego dokumentu? - czy niemieckojezyczni Gornoslazacy jak Eichendorff byli cialem obcym na Gornym Slasku i niczego nie wniesli do kultury niemieckiej? - jaki jest wklad gornoslaskich pisarzy sprzed 1922 w kulture polska w porownaniu z innymi regionami? - czy jezyk przeklada sie automatycznie na tozsamosc narodowa? pozdrawiam Svatopluk pyta "czy mozna mowic o polskiej tozsamosci narodowej mieszkancow Gornego Slaska w sredniowieczu?" O książce Hermanna Reicherta „Die deutschen Familiennamen nach Breslauer Quellen des 13. und 14. Jahrhunderts“ (Breslau 1908) i wnioskach z niej płynących, pisałem już na innej stronie opolskiego forum GW. Tutaj powtarzam: Autor opisując XIII-XV wieczny Wrocław uważa, że była to już znacznie rozbudowana metropolia z wieloma ulicami, nazwanymi od sąsiadujących ze Sląskiem krajów i dalej położonych regionów. Nie zabrakło więc Polengasse (uliczka polska) czy Russengasse. Wiele ulic nosiło nazwy od zawodu rzemieślników prowadzących zakłady na nich, a więc Szewska, Sukiennicza, Piekarska, Garbarska, Rzeźnicza (podaję we współczesnej polskiej wersji). Inne wskazywały drogę do sąsiednich miast, jak np. ulica Swidnicka, czy Oławska. Jeśli chodzi o nazwiska mieszkańców dawnego Wrocławia, to ich geneza nie odbiegała od tej w innych krajach Europy. Tworzono je od imion, zawodów, nazwy zwierząt i roślin, cech zewnętrznych i wewnętrznych człowieka, pokrewieństwa, rodzaju pokarmów i napoi, nazw ulic, dróg dojazdowych, rodzaju i położenia budynków, sprawowanych urzędów, zjawisk przyrody, dni tygodnia, miesięcy i pór roku. Oto kilka przykładów: Mertin uf der Swidnicziszengassen z roku 1350 (z ulicy Swidnickiej), Pecze hundegasse 1391 (z ulicy psiej), Mathis Fywag 1397 (od Viehweg – droga, którą pędzono bydło na wypas), Nicolaus vom huse 1394 (z domu, który musiał się czymś charakteryzować i być powszechnie znanym, skoro apelatyw Haus wystarczał), Rudil uf den salczmarkte 1366 (z Placu Solnego), Michil uf dem graben 1399 (z fosy), Nickil althus 1347 (ze starego domu), Pauel buchsbaum 1363 (bukszpan, lecz może być nazwiskiem odmiejscowym, gdyż w Niemczech istnieje miejscowość Buchsbaum!), Michil Nusboum 1364 (drzewo orzechowe), Mertil der do wont hindir der wenigin kirchen 1347 (który mieszka za mniejszym kościołem), Voyt, Voytschin (wójt), Meyer (dzierżawca), Czeuner (od Zaun – płot, ogrodzenie), Lyninweber (tkacz lnu), Hufsmid (kowal), Huter (kapelusznik), Andres der schultheis 1346 (sołtys) i wiele, wiele innych. Jak łatwo dostrzec, był XIV wieczny Wrocław miastem niemieckojęzycznym choć o mieszanej strukturze etnicznej jego mieszkańców, z przewagą jednak, jak to wynika z cytowanych powyżej nazwisk, ludności niemieckiej i rodzimej. Sporo było również obcych, co równie łatwo rozpoznać po nazwiskach. Niektóre z nich były poprzedzone przyimkami, łacińskim „de“ czy niemieckim „von“, zastępowanych niekiedy sufiksem „-er“. Z Wielkopolski, dawniej nazywaną Polską, pochodzili Pole, Polac, zaś z ziemi krakowskiej von Cracow, de Crocow. Dalej Franke, de Frankonis (z Frankonii), Nedirlander, de Hollant (z Holandii), Unger, von Vngir (z Węgier), Duczlender (z Niemiec), Hesse, Hessin (pochodzący z Hesjii), Beme, Czech (z Czech), Ostirricher (z Austrii), Pomir, Pomirlyn (z Pomorza), Prwze, Prwssener (z Prus), Russe (z Rosji), Sachse (z Saksonii), Schotte, Schotter (ze Szkocji), Sebinburge, Sebinburger (z Siedmiogrodu), Swop (ze Szwabii), Beyer (z Bawarii), Westual (z Westfalii), Oppul, Oppuler (z Opola), Walch (z Włoch), Lwsicz, Lwsiczer (z Łużyc), Flaming (Flamandczyk) i wiele innych. Zaskakuje fakt, że wszyscy oni, miejscowi i osiadli przybysze, uważali się w pierwszej kolejności za Slązaków czemu dawali często wyraz. Jak pisze Norman Davies w „Mikrokosmosie“, pierwszym prowincjałem, założonego w XIII wieku zakonu Dominikanów we Wrocławiu, został „Frater Gerardus, natione Wratislaviensis“ (narodowości wrocławskiej). Swoją cenną, jak się okazuje, śląskość, podkreślali również piszący po łacinie XV-XVI-wieczni humaniści wrocławscy, jak Laurentius Corvinus (właściwie Laurent Rabe), który studiował i wykładał na Akademii Krakowskiej i przebywał, choć krótko, w Toruniu. Po powrocie do Wratyslavii wyraził przekonanie, że „lepiej w ojczyźnie swojej (na Sląsku – uwaga moja) małą własność posiadać, niż na obczyźnie (w Polsce) setką wołów orać“. Jak Anselmus Ephorinus, który nazwany Polonusem skorygował „Silesus, non Polonus“, czy jak Hieronymus Arconatus, którego przodkowie pochodzili z Włoch, i który w swych wierszach nazywał Sląsk „inclita Slesia, gloriosa Patria“ (znaną i sławną ojczyzną). Chwytliwa terminologia "odwieczna ziemia piastowska", jest w gruncie rzeczy bezwstydnie załgana, gdyż do ziem tych Piastowie doszli w sposób nieuczciwy, a wyzbyli się ich na podstawie aktu prawnego jak najbardziej uczciwego. Sląsk po upadku Rzeszy Wielkomorawskiej i przejęciu go w spadku przez Przemyślidów był czeskim, nim go Mieszko I w 990 roku niehonorowo zawłaszczył. Odzyskany przez Břetislava I w 1038 r., przyznany został przez władcę Niemiec Henryka III wpierw w 1041 roku Czechom, lecz po następnych sporach zbrojnych Kazimierza Odnowiciela z Břetislavem, w 1052 roku Kazimierzowi, choć jako lenno czeskie, na co władca Czech wyraził zgodę, jednakże pod warunkiem płacenia Czechom przez władców piastowskich rocznego trybutu w wysokości 30 grzywien złota i 500 grzywien srebra. Z tych historycznych faktów wynika, że władcy Rzeszy niemieckiej mieli pochodzące jeszcze z czasów przedmieszkowyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Szowinistyczny,pseudonaukowy belkot faceta IP IP: *.netcologne.de 09.01.12, 13:53 cd. poprzedniego postu: Chwytliwa terminologia "odwieczna ziemia piastowska", jest w gruncie rzeczy bezwstydnie załgana, gdyż do ziem tych Piastowie doszli w sposób nieuczciwy, a wyzbyli się ich na podstawie aktu prawnego jak najbardziej uczciwego. Sląsk po upadku Rzeszy Wielkomorawskiej i przejęciu go w spadku przez Przemyślidów był czeskim, nim go Mieszko I w 990 roku niehonorowo zawłaszczył. Odzyskany przez Břetislava I w 1038 r., przyznany został przez władcę Niemiec Henryka III wpierw w 1041 roku Czechom, lecz po następnych sporach zbrojnych Kazimierza Odnowiciela z Břetislavem, w 1052 roku Kazimierzowi, choć jako lenno czeskie, na co władca Czech wyraził zgodę, jednakże pod warunkiem płacenia Czechom przez władców piastowskich rocznego trybutu w wysokości 30 grzywien złota i 500 grzywien srebra. Z tych historycznych faktów wynika, że władcy Rzeszy niemieckiej mieli pochodzące jeszcze z czasów przedmieszkowych prawo decydowania do kogo ma należeć Sląsk i z prawa tego korzystali. Stosowane współczesnie sformułowania typu czeski czy polski Sląsk, określały w średniowieczu jedynie to, komu cesarz niemiecki zezwolił władać na tym terenie. Uważam, że o znaczeniu pojęcia "narodowości" we współczesnym rozumieniu tego słowa, w średniowieczu nie zdawano sobie jeszcze sprawy. To co uderza, to ukształtowane już poczucie odrębności Slązaków, szczególnie od królestwa polskiego, vide Laurentius Corvinus i nazwanie przez niego Polski obczyzną! Posługiwanie się językiem niemieckim przez mieszkańców Wratislavii świadczy o zbliżeniu do Niemiec, lecz przypuszczam, że na terenach poza miastami używano jeszcze tego języka słowiańskiego, w jakim Czech Bogwal brucal, ten z Księgi Henrykowskiej, zwracał się do swojej grubej, nierozgarniętej żony. Wątpię jednak by był to język polski. Nazwałbym go raczej dialektem lechickim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frelka Re: Szowinistyczny,pseudonaukowy belkot faceta IP IP: 80.50.134.* 09.01.12, 16:58 Różnice np. pomiędzy dolnoniemieckim a bawarskim są większe niż pomiędzy polskim a serbsko-chorwackim.Pogląd o "jednym" języku niemieckim jest w dużej mierze spuścizną czasów Bismarcka i Hitlera, bowiem centralistycznym dążeniom Berlina różnice językowe pomiędzy poszczególnymi częściami państwa nie były na rękę. -można mówić o języku polskim czego niestety o niemieckim już nie,bo wiele jest jego odmian,mówię o czasach obecnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theo Re: Szowinistyczny,pseudonaukowy belkot faceta IP IP: *.netcologne.de 11.01.12, 10:07 Autor: Gość: frelka IP: 80.50.134.* 09.01.12, 16:58 Różnice np. pomiędzy dolnoniemieckim a bawarskim są większe niż pomiędzy polskim a serbsko-chorwackim. (...) -można mówić o języku polskim czego niestety o niemieckim już nie,bo wiele jest jego odmian,mówię o czasach obecnych. Język kaszubski np. bardziej różni się od polskiego niż język słowacki, a jeszcze nikt w Polsce nie napisał, że słowacki jest dialektem języka polskiego, jak to się często o kaszubskim pisze. Poza tym co powiesz o takim niepolskim zdaniu: Hasa młyńskich wrotów. Pytałem się Polaków z wykształceniem (średnie), czy rozumieją owo zdanie. Zwrócono mi uwagę, że dopełniacz liczby mnogiej rzeczownika wrota, brzmi w języku polskim wrót, ale nikt nie wiedział co to jest "hasa", mimo iż w Polsce każdy może sobie do woli pohasać. Hasa pochodzi od niemieckiego rzeczownika Gasse (uliczka), który w języku dolnołużyckim uległ czechizacji. A współcześnie używany polski język zwany literackim, powastał stosunkowo późno i raczej niespodziewanie, jak pisze Witold Wirpsza, którego książkę "Polaku, kim jesteś?" czytałem w niemieckim tłumaczeniu Karla Dedeciusa, i który twierdzi, że od początku nakierowany był na przyszłość, na stały rozwój. Poza tym nie wiem czy rozstrzygnIęto już w Polsce spór, na którym z dialektów lechickich jest wsparty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amoremio Re: Szowinistyczny,pseudonaukowy belkot faceta IP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.12, 03:29 Sieg heil ! Nie wysilaj sie bęcwale, historię zostaw historykom a ty wracaj do podstawówki wiejskie dzieci uczyć ! Piastowie byli super, a tyś jest biedny ślązakowski wykidajło z przetrąconym kręgosłupem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do amoremio Re: Szowinistyczny,pseudonaukowy belkot faceta IP IP: *.dip.t-dialin.net 10.01.12, 08:16 Gość portalu: amoremio napisał(a): > Sieg heil ! Nie wysilaj sie bęcwale, historię zostaw historykom a ty wracaj do > podstawówki wiejskie dzieci uczyć ! Piastowie byli super, a tyś jest biedny ślą > zakowski wykidajło z przetrąconym kręgosłupem... zamiast spac wypisujesz durnoty. komu chcesz heilowac, podaj adresata. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Szowinistyczny,pseudonaukowy belkot faceta IP 11.01.12, 13:44 Do falszywego "amoremio" i do wszystkich Innych : prawdziwy AMOREMIO to tylko ten zalogowany. Dla calkiem ciemnych blondynów: to nie bylem ja, tzn. mój wpis, tylko prowokacja jakiegos chorego madralinskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Ślązacy ogłaszają nabór do Stowarzyszenia 08.01.12, 01:10 wpolityce.pl/artykuly/11179-ryszard-surmacz-co-polska-dala-slaskowi-elitom-slaskim-dala-lub-oddala-tozsamosc Pyta facio, który w innym miejscu twierdzi, ze slaskich elit nie bylo. :))))))) I tak praktycznie co drugie slowo, w kazdym zdaniu. Owiniete w piekny "naukowy" papierek gów_no. No ale jak ksiadz, to mohery, oszolomy i wymachujacy szabelka kochaja. I w nic nie watpia, w ogóle nie trzeba samodzielnie myslec. Tak ich nauczono, nic innego nie znaja - tylko ululajaca propagande. Boooooze, co to za kraj, ale ZOO !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Ślązacy ogłaszają nabór do Stowarzyszenia 08.01.12, 01:24 "Bez niepodległej Polski... ...trzy powstania śląskie.... ...Prawdopodobnie nie doszłoby do ich wybuchu" quod ad demonstrandum erat :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obersztajger Jak to nie ma Slaska, jak to nie ma Slazaków ??!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.01.12, 03:05 Sa ! Ino nie nazywaja sie Nicieja. :) www.youtube.com/watch?v=jC67uNNVsBQ&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amoremio Re: Jak to nie ma Slaska, jak to nie ma Slazaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.12, 03:33 To prawda, ziemia śląska bez Ślązaków (sami wybrali Reich) ma już inne oblicze co kiedyś jest bardziej ogólnopolska i środkowoeuropejska! Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio To nie jest amoremio, to symulant-manipulant 11.01.12, 13:47 Prowokatorze: spadaj i lecz sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a-mio Re: To amoremio - symulant-manipulant IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.12, 15:22 a ciebie ktoś w ogóle czyta zdrowiusieńki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ELWIRA Ślązacy ogłaszają nabór do Stowarzyszenia IP: 213.139.155.* 11.01.12, 16:49 tygodnik.onet.pl/30,0,64109,1,artykul.html "Kiedy się tam wprowadziliśmy, wszędzie była uderzająca czystość: ogródki, parkaniki, piwnice, klamki. Musiałby pan to zobaczyć po dziesięciu latach naszego gospodarowania... Wszystko zaczęło być brudne, powyrywane, byle jakie. Jeden sobie pomalował witrynę na swój kolor, drugi na swój, jeden sobie zrobił takie drzwi, drugi całkiem inne. Odrapana klatka schodowa ze schodzącym lakierem, pozrywane wizytówki. Miejscowi musieli odczuwać, że wkroczył do nich Wschód." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frelka Re: Ślązacy ogłaszają nabór do Stowarzyszenia IP: 80.50.134.* 11.01.12, 18:23 c.d. "Czuł Pan wstyd wobec państwa Szymichów? Tak. Pamiętam, że się o tym w domu mówiło. Na to była wyczulona zwłaszcza moja matka; nie uznawała bylejakości. We Lwowie był cieć, który pilnował porządku, a jego żona myła klatkę schodową. Po wojnie tego zabrakło." ...czyli powstał problem,bo cieciów zabrakło,gdyż poszli do władzy w UB,KP,KW i KC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frelka Re: Ślązacy ogłaszają nabór do Stowarzyszenia IP: 80.50.134.* 12.01.12, 08:30 Elita zanim nauczyła sie sprzątać i remontować to chata uległa ruinie. Odpowiedz Link Zgłoś