Dodaj do ulubionych

Bałagan ze śmieciami. Ludzie dostają inne kubły...

IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.13, 08:43
Dlaczego w tym kraju zawsze musi być taki syf i bur.el? Mając tyle czasu na przygotowanie jak zwykle zostawiono wszystko na ostatnią chwilę i takie są tego efekty. Wstyd i hańba
Obserwuj wątek
    • Gość: ala Bałagan ze śmieciami. Ludzie dostają inne kubły... IP: *.mtn.pl 02.07.13, 09:01
      W harmonogramie odbioru smieci jest jakas bzdura. Pojawil sie tam dzien odbioru makulatury (budynki wielorodzinne) mimo ze zgodnie z zasadami podanymi w smieciopolis, makulatra powinna byc segregowana w pojemniku z zolta klapa, ktory ma osobne miejsce w harmonogramie.
      • Gość: Robert Górski jesteśmy trybikami w przemyśle pogardy dla rozumu IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.13, 16:27
        to cytat z jakiegoś kabaretu ale idealnie odzwierciedla stosunek ustawodawców (i ustawobeneficjentów) do zwyczajnych ludzi, którzy próbują nadać sens swojemu życiu i rzeczom które robią. A takiego sensu nie ma segregacja śmieci. O przepraszam.... pre-segregacja :)
        Bo przecież te śmieci i tak się mieszają już trochę w śmieciarce, a potem zrzucane są na jedną (!) kupę skąd dopiero trafiają na taśmę, gdzie sortownicy (też miejsce pracy) robią to samo co my w domu z tymi samymi śmieciami.
        • gandharwa Re: jesteśmy trybikami w przemyśle pogardy dla ro 02.07.13, 16:33
          Ma pan rację, ale odpady suche, choć zmieszane i zgniecione, po wyjściu ze śmieciarki na linię sortowniczą nadają się jeszcze do recyklingu (recykling to odzysk materiałowy a nie paliwo dla elektrowni). Jeżeli jednak wymieszamy to w śmieciarce z popiołem z kotła na węgiel, mokrymi odpadami kuchennymi, odpadami higienicznymi, to wtedy te odpady są stracone dla dalszego odzysku. Wtedy tylko spalić lub zakopać, a żadna z tych opcji nie jest dobra dla środowiska.

Dlatego oddzialajmy mokre od suchego, to się nam opłaci.
          • Gość: do w/w Re: jesteśmy trybikami w przemyśle pogardy dla ro IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.13, 08:05
            Wypowiadasz się tak jakbyś wszystkie fakultety śmieciowe ukończył, a takich kierunków nie ma. Dlaczego nie było cię słychać jak w styczniu nagłaśniali zmiany śmieciowe wchodzące od lipca.Przeszło by bez echa , gdyby nie zabrali głosu rozsądnie myślący.
            Powiem ci krótko ta cała ustawa śmieciowa powinna trafić do kosza, po pierwsze (tylko na wygórowane ceny , które pobrane z sufitu) mają przynieść kokosy komuś? Ustawa powinna być jak najszybciej z weryfikowana , bo uderza w najsłabsze grupy społeczne.
            Za wyrzucane śmieci powinniśmy płacić wg ilości produkowanych śmieci wagi , a nie osób przebywających w mieszkaniu.
            Doskonale Ty wiesz , jak i inni , że zamożni produkują więcej odpadów ( bo nie mają dzieci, i nie na starość nie opiekują się rodzicami) a płacą tylko za 1 - 2 osoby .
            Natomiast w rodzinach większych , nie zamożnych kupuje się tyle ile się zużywa, a okruszyny chleba zjada się do ostatka. Więc dlaczego mamy płacić od biedy.

• gandharwa Re: jesteśmy trybikami w przemyśle pogardy dla ro 04.07.13, 12:40
              Dlaczego nie było cię słychać jak w styczniu nagłaśniali zmiany śmieciowe wchodzące od lipca.Przeszło by bez echa , gdyby nie zabrali głosu rozsądnie myślący

W styczniu 2013? Wolne żarty ... :-)

Proszę tu spojrzeć, zwrócić uwagę na datę dokumentu...

ge.tt/9WtfUwk/v/0 str. 63 , siódma linijka od dołu na tej stronie
              • Gość: obywatelka Re: jesteśmy trybikami w przemyśle pogardy dla ro IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.13, 08:09
                ge.tt/9WtfUwk/v/0 str. 63 ,podałeś stronę więc przeczytałam i mam wątpliwości gdyby projekt był znany jak jest w roku 2010 do takiego czegoś by ni4e doszło

Od roku 2010 do 2013 upłynęło dużo czasu , żeby jak w innych województwach można było przeprowadzić proponowane referendum na temat śmieci, jak również zapoznać się z opinia mieszkańców w rozwiązaniu tej kwestii. Gminy mają się zajmować tym tematem i opłaty za śmieci mają wnosić właściciele ( mający tytuł prawny do mieszkania lub gospodarstwa) którzy zawrą umowę. Nigdzie w tym projekcie nie ma mowy o opłatach które ni stąd ni zowąd sugerowaliście wszem i wobec wszystkim , że opłaty będą pobierane i liczone wg;
                - opłaty od ilości osób,
                - opłaty od m2 powierzchni użytkowej
                - opłaty od zużycia wody
                Skoro ma obowiązek zawrzeć umowę właściciel, to z właścicielem mieszkania , kamienicy , posesji powinniście negocjować opłaty ,od wagi ilości wyprodukowanych śmieci , a nie po najmniejszej linii z sufitu pobieranych kwot od ilości osób zamieszkałych w mieszkaniu.
                A tak uprościliście sobie sprawę , pieniądze chcecie mieć za darmo od osób które nie produkują śmieci i jeszcze czelność straszenie mandatami.
                Tak jak napisałam wcześniej . Biedne rodziny produkują mniej śmieci , jak osoba samotna bogata.
                W obecnej chwili popatrz na śmietniki , co się dzieje . Kto rzetelnie wypełnił druk i podał 5 osób bez segregacji . Na tydzień wynoszą worek około 10l. Opłatę będzie musiał wnieść 100zł do 10 lipca . A 1 osoba właścicielka mieszkania podobnej wielkości w tym samym czasie wypełniła druk że będzie segregować i zapłaci tylko 13zł.
                Przepełnione pojemniki , i co powiesz na to

• gandharwa Re: jesteśmy trybikami w przemyśle pogardy dla ro 05.07.13, 11:39
                  Ma Pani rację, w roku 2010 były wiadome jedynie założenia do ustawy a nie sama ustawa, artykuły nie były jeszcze napisane więc nie mogliśmy wiedzieć, na jaki pomysł wpadnie minister Kraszewski.

Konsultacje społeczne ustaw (wszystkich, nie tylko tej) nie odbywają się regionalnie ale jednorazowo na stronach konkretnych ministerstw, ta była konsultowana na stronie mos.gov.pl

Negocjowanie cen odbywa się nie na poziomie gmina-właściciel ale na poziomie gmina-firma wywozowa (z podziałem na sektory) - ten zapis jest słuszny, jednak błędem było danie radom gmin pełnej możliwości ustalenia wysokości cen. Wg mnie powinien być zapis, że marszałek województwa zleca na koszt państwa wykonanie porządnego audytu finansowego kosztów gospodarki w województwie z rozbiciem na konkretne gminy i na tej podstawie wydaje zarządzenie odnośnie stawek maksymalnych opłaty za odpady w danej gminie. Teraz tego nie ma, ale będziemy o to wnosili w mos.

Odnośnie samych stawek - racja, stawki mają charakter podatku kastralnego a powinna być zasada "zanieczyszczający płaci" => mało produkujesz odpadów=mało płacisz

To nasz projekt, jaki wysłaliśmy na konsultacje społeczne...proszę zwrócić na datę:
                  ste-silesia.org/dokumenty/zalozenia.pdf
    • jkredman tak jak z tym ZWM - którego przecież nie ma 02.07.13, 10:33
      ale urzędnik siedzi i zawija papierki, są nowe etaty to będą chwalić, ale na kontrolę zgodności pojemników nikt się nie wybierze - bo jeszcze trzeba by jakieś protokoły pisać, wnioski wyciągnąć, a nie wiadomo jak karać za niezgodności - bo w umowie jasnych zapisów nie ma
    • Gość: Ania Ale mają wymówkę,"deklaracje nie wprowadzone bo.." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.13, 11:45
      napływają. A te ktore napłynęły to dlaczego nie wprowadzili skoro jest bałagan
    • Gość: Bonk Panie Czajkowski, problemy to wy macie zawsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.13, 11:50
      a tak na marginesie to wy jestescie tym problemem bo jako posrednik w całym tym burdlu śmieciowym nie potraficie nad tym zapanować w stopniu dostatecznym. Sie pytam pana, a ile ma pan premii za swoje poczynania na tej pana posadce? W firmie prywatnej to byś pan wyleciał na zbity pysk.
    • Gość: green Bałagan ze śmieciami. Ludzie dostają inne kubły... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.13, 14:00
      "Proszę się nie denerwować i zrozumieć, że mamy pewne problemy związane z nowym systemem, ale dokładamy wszelkich starań, by jego wdrożenie przebiegało szybko i sprawnie"
      Taką wiadomość otrzymacie przy terminie wpłaty czynszu lub za wywóz śmieci i będzie qfita. :>>urzędnicy.....

• Gość: Czikita Bałagan ze śmieciami. Ludzie dostają inne kubły... IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.13, 14:11
      U mnie w bloku zsypy dalej sa otwarte i Ci mieszkancy co wybrali segregacje wrzucaja sobie wszystko do zsypu. Ja zadeklarowalem, ze nie bede segregowal i place wiecej. Czyli zostalem naciagniety na 7 zl.
      • gandharwa Re: Bałagan ze śmieciami. Ludzie dostają inne kub 02.07.13, 15:10
        Zadeklarowanie, że się będzie zbierać wyłącznie odpady zmieszane nie oznacza, że zwolniono z obowiązku selektywnej zbiórki, bo z tego obowiązku nie można się zwolnić poprzez wyższą opłatę. Więcej w piśmie: ste-silesia.org/listy/UMOP20130701.pdf
        • Gość: Czikita Re: Bałagan ze śmieciami. Ludzie dostają inne kub IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.13, 16:04
          Nic nie bede selekcjonowal, nikt mnie do tego nie zmusi. Zadeklarowalem wyzsza stawke, to bede mieszal smieci jak mi sie podoba. Zaden urzedas nie bedzie mi mowil jak mam zyc. Wyszlo na to, ze cale zycie placilismy w bloku za wywoz smieci, a teraz za taki sam wywow placimy 100% wiecej. Brawo POLSKA!
          • gandharwa Re: Bałagan ze śmieciami. Ludzie dostają inne kub 02.07.13, 16:29
            Łamiesz art 23 ustawy o odpadach (odpady zbiera się selektywnie) i nie jest to wina urzędasa, ale posła, bo ustawy uchwala Sejm a nie urząd miejski. Nie masz też się co obrażać na sortowanie, bo to europejski standard i narobisz sobie wstydu na nartach w Austrii czy na plaży w Hiszpanii, jak nie będziesz (tam) sortował.
    • alanta1 Re: Bałagan ze śmieciami. Ludzie dostają inne kub 02.07.13, 15:01
      w tych przypadkach, gdzie nie mogliśmy tych informacji zaczerpnąć z deklaracji, sami zakładaliśmy pojemność i ilość kubłów, szacując na podstawie liczby osób

Co za debilne tłumaczenie, ludzie się skarżą, że dostali inne pojemniki niż zamówili, a biurwa odpowiada, że są inne, bo ich nie zamówili :P

• gandharwa Burdel nieziemski .... :-O 02.07.13, 15:47
      Ja też przed chwilą dzwoniłem do urzędu miasta (45-11-890) by się zapytać w dwóch sprawach - kamienicy w centrum (wielolokalowe) i domku jednorodzinnego na Chabrach (jednorodzinne).

I jest tak:

Wielolokalowe - rzeczywiście aż do 15 lipca odbiór odpadów jest ustalony tylko dla odpadów selektywnie zebranych. Odpady zmieszane mają być odbierane wg starego grafika (tzn tak jak w czerwcu). Ja rozumiem, że Remondis zna swoje grafiki...ale jak to jest z blokami obsługiwanymi przez braci Strach? Nie wiadomo też, co z pojemnikami BIO - na starym mieście czy w blokach na Chabrach jest ich trochę i są pełne. Pani urzędniczka obiecała, że jutro rano mi oddzwoni. Odpadów mieszać nie wolno więc gdyby się okazało, że śmieciarka Remondisu nie jest dwukomorowa to należy wstrzymać się z opróżnianiem pojemnika brązowego (razem z czarnym), zadzwonić do centrali Remondis, zamówić indywidualną usługę opróżnienia pojemnika BIO na fakturę, zapłacić ją i wysłać do Miasta, by oddali za to pieniądze (art 6o ucpg).

Jednorodzinne: Tu jest odwrotnie - jest terminarz wywozu zmieszanych ale do 15 lipca nie ma wywozu worków (podobno nie mają pojemników do rozdania). Także nie wiadomo co z odpadami BIO (ja mam pojemnik brązowy przy domku i wnosiłem o wywóz selektywny). W przypadku worków można pojechać do centrum recyklingu na Podmiejską, wyrzucić jej w gniazdach ogólnodostępnych dzwonów (np jest takie przed wejściem na basen na pl. Róż) lub, jak w przypadku BIO zamówić indywidualną usługę opróżnienia pojemnika BIO na fakturę, zapłacić ją i wysłać do Miasta, by oddali za to pieniądze (art 6o ucpg)

Co do makulatury to już nikt nie wie, czy mamy nadal wrzucać do niebieskiego czy do żółtego. Pani zaproponowała, by do niebieskiego. Więcej nowości jutro.

Najlepsze jest to, że w Polskim Radio usłyszałem wypowiedź sprawcy tego zamieszania, imć Arkadiusza Wiśniewskiego, który był z siebie bardzo zadowolony, szacował, że za wprowadzenie rewolucji odpadowej w Opolu zasłużył przynajmniej na czwórkę z plusem, jak nie na piątkę z minusem :-)))
      • alanta1 Re: Burdel nieziemski .... :-O 02.07.13, 16:00
        gandharwa napisał:

> Ja też przed chwilą dzwoniłem do urzędu miasta (45-11-890)

O, to zadzwonię tam jutro, bo teraz nikt już nie odbiera. Może znajdą moją ulicę w harmonogramie :/

> Jednorodzinne: Tu jest odwrotnie - jest terminarz wywozu zmieszanych ale do 15
        > lipca nie ma wywozu worków (podobno nie mają pojemników do rozdania).

Tia, ale ulice sąsiednie do mojej mają być wywiezione w połowie miesiąca, a mi się już kosz przesypuje, bo poprzedni odbiór był też w połowie czerwca...
        Selektywne to nie problem, mam jeszcze sporo worów to tam będę pakować, potem wrzucę je do nowego kubła. Jak go w końcu dostanę :/

> za wprowadzenie rewolucji odpadowej w Opolu zasłużył przynajmniej na czwórkę z plusem, jak nie na piątkę z minusem :-)))

OJP, co za bufon :D
        • gandharwa ops...art 6s ucpg a nie art 6o ucpg 02.07.13, 16:27
          Heh...ja czuję, że wiele osób wykorzysta furtkę, jaką daje art 6s ucpg (indywidualne zlecenie odbioru odpadów na fakturę, którą płaci miasto)

Podstawa jest taka:
          Art. 6s. W przypadku gdy gmina nie realizuje obowiązku odbierania odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości, właściciel nieruchomości jest obowiązany do przekazania odpadów komunalnych, na koszt gminy, podmiotowi odbierającemu odpady komunalne od właścicieli nieruchomości, wpisanemu do rejestru działalności regulowanej, o którym mowa w art. 9b ust. 2.

Obowiązek Miasta zawarty jest w uchwale nr XL/643/13 Rady Miasta Opole z dnia 25 kwietnia 2013 r. w sprawie określenia szczegółowego sposobu i zakresu świadczenia usług w zakresie odbierania odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości z terenu Miasta Opola i zagospodarowania tych odpadów, w zamian za uiszczoną przez właściciela nieruchomości opłatę za gospodarowanie odpadami komunalnymi. (treść uchwały na ste-silesia.org/opole/odpady/) ...tam jest wykazane, ile razy w miesiącu czy tygodniu miasto odbiera odpady w zamian za opłatę.

Rzeczywisty zakres świadczonych usług w lipcu zawarty jest w harmonogramie - wynika z niego, że np w blokach wywozu zmieszanych nie będzie, a miał być wg uchwały 3 razy na tydzień.

Mając takie podstawy należy:
          a) opłacić składkę opłty za odpady dla Miasta do dnia 10 lipca w takiej wysokości, jak wpisanej w DOGO
          b) zlecić firmie zewnętrznej, która ma zezwolenie na prowadzenie działalności w Opolu w zakresie odbioru odpadów, odbiór tych odpadów i wziąć fakturę VAT. Fakturę zapłacić samemu.

W sierpniu wysłać fakturę do ratusza i wnieść o zwrot kosztów z art 6s ucpg. Ja tak zrobię chyba z kontenerem na BIO.
        • alanta1 Re: Burdel nieziemski .... :-O 03.07.13, 16:25
          alanta1 napisała:

Dodzwoniłam się, odesłano mnie do Remondisu, do którego nie da się dodzwonić :P

Dowiedziałam się tylko tyle, że kto miał umowę z remondisem albo elkomem, to odbiorą mu śmieci w lipcu na starych zasadach, w ramach podatku śmieciowego... No chyba, ze wcześniej bałagan ogarną ;)
      • Gość: gość Re: Burdel nieziemski .... :-O IP: 217.173.202.* 04.07.13, 17:44
        co Pan na to?
        wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,14189382,Mieszanie_w_smieciach__W_ostatniej_chwili_zmieniono.html
    • Gość: gość Bałagan ze śmieciami. Ludzie dostają inne kubły... IP: 217.173.195.* 08.07.13, 11:43
      "Dziennikarzu", a czemu artykuły zaopatrzony jest w fotkę z innego miasta? Może w Opolu nie jest jednak tak źle?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka