Dodaj do ulubionych

Czy do pojemnika brązowego można wrzucić resztki

IP: *.252.18.9.internetia.net.pl 10.07.13, 19:48
po rybie? Na przykład szkielet?

Bo patrząc na te plakaty to nie wiem:

smieciopolis.opole.pl/pdf/afisz.pdf
Obserwuj wątek
    • Gość: lalecznik Nie IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.13, 20:29
      Do pojemników brązowych wrzuca się zasadniczo resztki pochodzenia roślinnego (stosunkowo miękkie), tudzież ziemię z doniczki, wyjątkowo skorupki jajka.

Resztki jedzenia pochodzenia zwierzęcego (a ryba się do nich zalicza) wrzuca się do kubła ogólnego. Można też pod kubeł, wtedy wychuchany piesek jakieś panci będzie miał wyżerkę jak jej się urwie ze smyczy i będzie udawał że nie słyszy nawoływań :)
      • alanta1 Re: Nie 10.07.13, 21:03
        Ej no, ale ten kompost będzie chyba przerabiany przemysłowo. A wtedy można resztki mięsa i ryb wyrzucać.
        W domowym kompostowniku się tego nie da zrobić, bo się zbyt wolno rozkładają i przyciągają szczury...
        • Gość: behemot Re: Tak IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.13, 21:14
          Na swój wiejski kompost wyperwalam wszystko to, co się rozłoży. Calą organikę, kości ości, mięso też. Co najwyżej koty łażące po wsi będą miały wyżerkę. Tu bym się zgodził z alantą, że to co remondisy odbiorą to nagrodzony szef ZK produkujący przemysłowo kompost (i dobrze go sprzedający) winien towar dostarczony porządnie zemleć (rozdrobnić) by szybciej mieć produkt do sprzedaży. Wyrzucanie kości, ości, miesa, chleba do śmieci ogólnych to marnotrawstwo cennego surowca.
          • Gość: lalecznik Re: Tak IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.13, 21:53
            Było napisane: mięsa i kości niet. Jak dostawałem brązowy kubełek. Dlaczego? Nie wiem. Może Ghandarwa obeznany w sprawach eko nam to tutaj rzeczowo wyjaśni.
            • Gość: jdmtg Re: Tak IP: *.opera-mini.net 10.07.13, 22:08
              patrzcie na plakat!

jak ma sie rysunek ryby do tekstu?
              • alanta1 Re: Tak 11.07.13, 11:38
                Niedouczone firmy różne bzdury na plakatach zamieszczają :P

metromsn.gazeta.pl/Portfel/1,133386,14244027,Firmy_przetwarzajace_odpady__Mycie_smieci_nie_ma_sensu.html
                Może u nas ktoś by się konkretnie i fachowo wypowiedział jak śmieci są przetwarzane i jak je przygotować do segregacji?
            • gandharwa Kompostowanie na płycie 11.07.13, 23:11
              W sumie wszyscy macie rację: Behemot może spokojnie na wsi wyrzucać wszystko co BIO jak leci, rzeczywiście na ulotce smieciopolis jest bzdura a w ogrodowym kompostowniku nie powinno się wyrzucać odpadków pochodzenia zwierzęcego czy skórek cytrusów.

Przy pozbywaniu się frakcji organicznej musimy zawsze patrzeć, co ma się z tym potem stać. W ogrodzie przydomowym wyrzucanie frakcji zwierzęcej przyciąga różne niepożądane owady m.in. larwy drutowców, które potem zniszczą cebulki kwiatów czy warzywa. Na kupie gnoju na wsi tego zagrożenia nie ma.

W Opolu odpady z brązowego pojemnika trafiają na bardzo prostą kompostownią pryzmową na płycie, biorąc pod uwagę brak instalacji ujmujących odory wrzucanie frakcji zwierzęcej nie byłoby dobrym pomysłem. Jednak myli się behemot zakładając, że oni ten kompost sprzedają. Wcale tego nie czynią, opolski kompost nie spełnia żadnych norm, nawet sią o żaden certyfikat nie starali, podejrzewam, że on jest po prostu nie do końca przekompostowany. Wszystko trafia więc na składowisko, to kiedyś nazywało się odzyskiem R14 (jako warstwy przesypkowe na składowisku) ale teraz to chyba jest już D5- czyli unieszkodliwianie poprzez składowanie.

Dlatego ja do brązowego wyrzucam kości i mięso, bo wiem, że prędzej (czarny pojemnik) czy później (brązowy) ten odpad i tak trafi do składowania. W Opolu mamy instalację do odzysku frakcji paliwowej dla cementowni, nie mamy jednak instalacji do produkcji kompostu spełniającego kryteria ustawy o nawozach i nawożeniu.
              • alanta1 Re: Kompostowanie na płycie 12.07.13, 13:04
                gandharwa napisał:

> nie mamy jednak instalacji do produkcji kompostu spełniającego kryteria ustawy o nawozach i nawożeniu

To za co te ciule patentowe sobie nagrody rozdają, skoro nawet tak cennego tworzywa nie odzyskują???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka