Dodaj do ulubionych

Wielu opolan nadal nie ma kubłów na śmieci

IP: *.play-internet.pl 16.08.13, 08:15
Moja walka o kubeł trwała 5 dni.
1. Zadzwoniłem do Zakładu Komunalnego aby sprawdzić czy nie mają błędu w dokumentacji. Okazało się że jestem w systemie i wielkość kubła (360l) zgadza się. Poinformowałem ze nikt na moim osiedlu nie ma wymienionych pojemników (ulice: Deyny,Górskiego,Komara,Rutkiewicz). Obiecano że wysyłają informacje do firmy Remondis.
2. Dodzwoniłem się do firmy Remondis gdzie poinformowałem na jakich ulicach na moim osiedlu nie ma kubłów oraz zadałem pytanie o terminie wymiany kubła na większy. Zapewnili mnie że oddzwonią. Nie oddzwonili.
3. Na drugi dzień zadzwoniłem znowu do Remondisa gdzie przeprosili mnie że nie oddzwonili bo mieli mi przywieźć mi nowy kubeł ale się okazało że takiego kubła (360L) po prostu nie mają. Poprosiłem więc o kubeł inny większy co wprowadziło osobę która odbiera telefony w konsternację. Przełączono mnie do osoby decyzyjna w takiej sprawie. Osoba ta poradziła mi żebym sobie wyrzucał śmieci do worków 120L na moje pytanie kto mi je kupi skoro płacę od 2 miesięcy za śmieci nie umiał mi odpowiedzieć. Potwierdził także że firma Remondis nie posiada kubłów o pojemności 360L i nie wie kiedy one będą. W końcu przyznał ze skoro mam kubeł 120L to firma Remondis może mi podstawić tymczasowo kubeł 240L nawet tego samego dnia. Niestety żeby to zrobić muszę zadzwonić do innego pracownika Remondisu aby dowiedzieć się czy na pewno jestem na liście osób które wskazuje Urząd Miasta do wymiany pojemników.
4. Dodzwoniłem się w końcu do osoby posiadającej powyższą listę. Okazało się że na niej figuruję. Poprosiłem o przekazanie tej informacji osobie odpowiedzialnej za dostarczenie mi kubła.
5.Pojemnika nie otrzymałem.
6.Dodzwoniłem się do Zakładu Komunalnego gdzie opisałem moją walkę z Remondisem. Byli szczerze zdziwieni tym ze Remondis nie posiada kubłów. Obiecali interweniować.
7.Dwa dni później dostałem dodatkowy kubeł 240 L.

Na moim osiedlu dalej nie ma wymienionych kubłów. Mam chyba tylko ja, bo jestem bezczelnie awanturującym się klientem, który nie lubi być robiony w konia.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: opolczyk Re: Wielu opolan nadal nie ma kubłów na śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.13, 12:43
      Dziwne, ale najbardziej obrywa sie tym " na dole" . Nie jest juz winny autor ustawy, ale Wisniewski i jeszcze ktos.....Mowie, ze to chodzilo o podwyzke cen za wywoz smieci....To jest cala "operacja"
      • Gość: miastowy Re: Wielu opolan nadal nie ma kubłów na śmieci IP: 217.173.202.* 16.08.13, 12:52
        ja z Remondisem mam podobne przejscia... kubłów nie ma...
      • gandharwa Re: Wielu opolan nadal nie ma kubłów na śmieci 16.08.13, 14:03
        Ustawodawca nakazał zwlekanie z wystawieniem pojemników? Nie rozumiem. Czasu mieli dokładnie 18 miesięcy...kto im kazał robić na ostatnią chwilę? No kto?
        • Gość: koniec świata Re: Wielu opolan nadal nie ma kubłów na śmieci IP: 217.173.202.* 16.08.13, 15:06
          Tomasz Wollny vel gandharwa znowu mija się z prawdą. Wie doskonale, że ustawa w przyjętej przez parlament wersji nie nakładała żadnego obowiązku zapewnienia kubłów przez gminę. Ich zapewnienie miało być zadaniem mieszkańców! Dopiero nowela ustawy, która weszła w zycie pod koniec marca 2013 r. dała gminom możliwość, a nie obowiązek zapewnienia kubłów. I Opole tą możliwość wykorzystało i zupełnie gratis daje mieszkańcom kubły na śmieci. Zleciło to zadanie remondisowi. Za co ten odpowiada i bierze pieniądze.
          • Gość: cube 777 Re: Wielu opolan nadal nie ma kubłów na śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.13, 16:30
            do koniec świata: nie ma nic za darmo

9. Czy „opłata śmieciowa” obejmuje pojemniki?

Po nowelizacji ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach, która obowiązuje od dnia 6 marca b.r., Gmina może przejąć obowiązek wyposażenia nieruchomości w pojemniki, zatem opłata śmieciowa obejmuje dzierżawę pojemników na poszczególne frakcje odpadów.

• Gość: grunwald Re: Wielu opolan nadal nie ma kubłów na śmieci IP: 217.173.202.* 16.08.13, 16:53
              zwróć uwagę, że wysokośc opłaty w Opolu uchwalono w zeszłym roku. Nikt jej od tego czasu nie zmieniał. Wtedy nie było mowy o kubłach. Masz rację co do śmietników - dopiero nowela marcowa je wprowadziła, ale Pan Tomasz Wollny twierdzi inaczej ... widzsz jaki spec
          • gandharwa Gratis? 16.08.13, 22:51
            ste-silesia.org/opole/odpady/ucpg.pdf
            art 5 ust.1 pkt. 1 ucpg:

Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez:
            wyposażenie nieruchomości w pojemniki służące do zbierania odpadów komunalnych oraz utrzymywanie tych urządzeń w odpowiednim stanie sanitarnym, porządkowym i technicznym, chyba że na mocy uchwały rady gminy, o której mowa w art. 6r ust. 3,obowiązki te przejmie gmina jako część usługi w zakresie odbierania odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości w zamian za uiszczoną przez właściciela opłatę za gospodarowanie odpadami komunalnymi

Z tego wynika, że koszt zakupu pojemników został wkalkulowany w opłatę, jaką wszyscy płacimy. Mówienie o tam, że Miasto nam coś "podarowało" jest po prostu śmieszne tym bardziej, że nikt chyba nie podpisywał żadnej umowy darowizny --> pojemniki nadal są własnością Miasta, czyż nie tak?

Po drugie, jak już pisałem w poprzednim wątku, zapis przed 6 marca 2013 roku nie zakazywał oddania mieszkańcom pojemników w dzierżawę. Ten zapis istnieje od 1996 roku, chyba mało kto w Opolu miał własne pojemniki, większość z nich była dzierżawiona najpierw od Lobbe, potem od Rethmanna a potem od Remondisu, o czym informują odpowiednie naklejki na starych pojemnikach.
    • Gość: cube777 Re: Wielu opolan nadal nie ma kubłów na śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.13, 13:38
      do cube 666: Gratuluje uporu i wytrwałości, ale jedna rzecz mnie zastanawia dlaczego dzwoniłeś do tych wszystkich firm, a nie do ratusza, przeciez z nimi zawieraliśmy umowę na wywóz śmieci i ratusz zobowiazał sie na dostawę kubłów zadeklarowanych przez mieszkańców. Mnie nie dostarczono kubła na bioodpady i w poniedziałek mam zamiar uderzyc do ratusza, znowu maluczcy zamiast Wisniewskiego i Maslakowej (którzy się chyba pochowali) usłyszą za co pieniądze biorą.
      • Gość: qubek Re: Wielu opolan nadal nie ma kubłów na śmieci IP: 217.173.202.* 16.08.13, 14:05
        tak do Twojej waidomości misiu - urzad miasta zawarł umowę z remondisem na odbió śmieci i dostarczenie kubłów. biorą za to duuuuża kasę.
      • Gość: cube666 Re: Wielu opolan nadal nie ma kubłów na śmieci IP: *.play-internet.pl 18.08.13, 14:48
        Przez 5 dni próbowałem dodzwonić się do Urzędu Miasta pod numery umieszczone na stronie www.smieciopolis.opole.pl 77/4511-890 i 77-54-11-367. Nikt nie odbiera.
    • gandharwa Worki? 16.08.13, 13:45
      Ciekawe, że Remondis proponuje worki, skoro jest to złamanie regulaminu utrzymania czystości i porządku w gminie Opole (par. 6 - ste-silesia.org/opole/regulamin2013.pdf)

W czasie konsultacji zwracaliśmy uwagę że zakaz worków (np do papieru czy tworzyw) jest po prostu podrażaniem systemu, ale nas wyśmiano. Olewanie przez siebie samych ustalonych reguł niedobrze świadczy o kondycji Ratusza.
    • belferbiolog Wielu opolan nadal nie ma kubłów na śmieci 16.08.13, 15:43
      Jak dla mnie to Remondis się skompromitował wykazując brak elementarnej wiedzy chemicznej - na poziomie gimnazjum - umieszczając na kuble informację: "puszki aluminiowe i metalowe"! Ha, ha - pracownik Remondis aluminium nie uważa za metal - czyli jest niemetalem. Tylko stal jest metalem (chyba) - bo jak to inaczej rozumieć? Zresztą o stalowych puszkach na kubłach nawet nie ma słowa.
    • Gość: Szczur Wielu opolan nadal nie ma kubłów na śmieci IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.13, 19:05
      Śródmieście Opola - brak nowych pojemników - kiedy będą nie wiadomo, przy wiatach śmietnikowych, walające się od czerwca już dziesiątki kilogramów odpadów, mnóstwo telefonów do wszystkich ( dodzwonić się to wielki sukces) - zero reakcji. Nikt za nic nie odpowiada a wszyscy odsyłają do kogoś innego. Nie ma kto tego wysprzątać. Zarządca też nie reaguje. A propos - nie było szczurów ładnych kilka lat ale już się pojawiły i buszują w tym na -5 przygotowanym przez Ratusz projekcie. BRAWO
      Co ciekawe śmieci z wiaty są wywożone co jakiś czas. Te obok zeżrą szczury.
      • Gość: doradzacz Tu kierować zapytania i uwagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.13, 19:58
        Wszelkie uwagi, pytania itp kierować tu: arkadiusz.wisniewski@um.opole.pl i tu krzysztof.kawalko@um.opole.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka