Dodaj do ulubionych

Uczelnie nie chcą pomagać zdolnym uczniom

IP: *.devs.futuro.pl 06.09.13, 08:16
Witam serdecznie. Chciałbym podzielić się reflaksją na temat artykułu w dzisiejszej gazecie. Zaniepokoił mnie niezmiernie. Powody są dwa. Pierwszy, że w artykule nie pisze się o wszystkich opolskich uczelniach, a wydźwiek jego jest taki jakby wszystkie stosowały podobne praktyki. Z czym oczywiście się nie zgadzam. Drugi to taki, że jako osoba kierująca Wyższą Szkołą Bankową w Opolu nigdy nie odmówiłem prośbie żadnej szkole. Jest to sprzeczne z kulturą organizacyjną kierowanej przeze mnie instytucji, która ma za zadanie przygotowywać jak najlepiej młodych ludzi do wejścia w świat i w związku z tym nie wyobrażam sobie, aby takie prośby ignorować. Przecież jesteśmy przyjaźni i praktyczni, a dowodzą tego chociażby coroczne rekrutacje i prawadzone przez nas badania BAM (badania atrybutów marki). Pozdrawiam Radosław Rybczyński
Obserwuj wątek
    • Gość: ha,ha, ha Re: Uczelnie nie chcą pomagać zdolnym uczniom IP: *.adsl.inetia.pl 06.09.13, 08:41
      Jak szkoła, taka refleksja. I po co tworzyć mity, przeciez "bankowa" to wyłącznie przedsięwziecie biznesowe
    • alanta1 Re: Uczelnie nie chcą pomagać zdolnym uczniom 06.09.13, 08:46
      Gość portalu: Radosław Rybczyńsk napisał(a):

> Drugi to taki, że jako osoba kierująca Wyższą Szkołą Bankową w Opolu nigdy nie
      > odmówiłem prośbie żadnej szkole.

A ktoś was prosił o przygotowanie ucznia do olimpiady? :D
    • Gość: Biolog Uczelnie nie chcą pomagać zdolnym uczniom IP: *.uni.opole.pl 06.09.13, 09:27
      1. Dawid współpracował z Katedrą Biosystematyki, gdzie przygotowywał się do olimpiady.
      Po sukcesie w/w Katedra otrzymała podziękowania za owocną współpracę podpisane
      przez Panią Dyrektor III LO w Opolu
      2. Katedra Biosystematyki organizuje też różnego typu spotkania dla uczniów i mieszkańców
      województwa opolskiego propagujące wiedzę biologiczną: Dni Biologa marzec 2012,
      Noc Biologów marzec 2013, Dzień Roślin w 2012 i 2013
      Zapraszamy red. Guzika aby zapoznał się z odpowiednimi danymi na naszej Katedrze,
      Opole ul. Oleska 22
      • Gość: Slezak s Polska "studentem jeździmy także na wschód Europy" IP: *.telpol.net.pl 06.09.13, 09:47
        Bo opolskie hadziajstwo mo w rzyci Śląsk Opolski i zależy im tylko na rodzinnych Kresach i polskich ukraińcach. Najgorsze szkoły wyższe w Polsce a wyżj s... niż d...mają, jak całe te upooolskie "elyty" z żytomierskich lepianek
        • Gość: Biolog Re: "studentem jeździmy także na wschód Europy" IP: *.uni.opole.pl 06.09.13, 10:09
          Drogi Slezaku s Polska (pisownia oryginalna), informuję Cię, że jestem rodowitym Ślązakiem( mieszkającym W Strzelcach Op.)- Ojciec pochodził z Suchego Boru, a Matka z Chorzowa, i zapewniam Cię i innych forumowiczów, że moje Koleżanki, Koledzy i ja też robimy wszystko, żeby jak najlepiej kształcić naszą młodzież- całą młodzież. Nota bene dr Konietzko- Meier, która przy okazji swojego artykułu rozsławiła Opole i Krasiejów mieszka w Kolonowskiem.
          • Gość: Slezak s Polska Re: "studentem jeździmy także na wschód Europy" IP: *.telpol.net.pl 10.09.13, 20:17
            Chcieć to Wy sobie możecie. W Upooolu były, są i będą preferencje dla tych z Ukrainy
            • Gość: Hadziaj niemyty Re: "studentem jeździmy także na wschód Europy" IP: *.citymedia.pl 10.09.13, 21:54
              Slezaku z Polska, nie judź już. Kuźwa, przez lata waszą jedyną ambicją było wysłać syna do zawodówki, a córkę na fryzjerkę. Potem jak dostaliście polityczne umocowanie w postaci MN, to wystarczyło, że ktoś z was znał tabliczkę mnożenia, a robił wielką karierę. Jak znał do 10, to zostawał dyrektorem w UMWO, jak do 20, to nawet wicemarszałkiem. Kto wam broni się uczyć? Polska?
              • Gość: Slezak s Polska Re: "studentem jeździmy także na wschód Europy" IP: *.telpol.net.pl 11.09.13, 08:48
                Mnie nie pozwalała uczyć się "nauczycielka" spod Lwowa bijąc mnie za mówienie "nieczystą" polszczyzną. Ale mimo niej nauczyłem i dlatego wiem, że największym nieszczęściem Śląska Opolskiego są niemyte hadzaje, którzy zamiast szanować i wzbogacać miejsce, w którym przyszło im mieszkać nie dbają o to co dostali od wujka Stalina, i pogardzają śląsko/niemiecką przeszłością. Jedynie czego chcą to przerobić Oppln, na Żytomierz a resztę niszczyć, niszczyć, niszczyć.
                • Gość: olo Re: "studentem jeździmy także na wschód Europy" IP: *.158.217.187.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.09.13, 16:10
                  Wybacz wreszcie tej nauczycielce, bo bedziesz dalej cierpiał i ja cię rozumiem, to na PEWNO BOLAŁO. Ale też staraj się zrozumieć tę polską nieufność. Ona z czasem całkowicie straci rację bytu, jeśli już nie straciła, ile małżeństw, ile przyjaźn,i ile miłości zrodziło się na styku polsko-śląskim, czy polsko-niemieckim. Nie ulegaj więc jakiejś swojej zapiekłości i studiuj ten temat. Zrozumiesz wiele, i hadziaj nabierze cech miłych i przyjaznych. Hadziaje to też ludzie z sercem, z kulturą, z rozumem. Jako dzieci bawaliśmy się z chłopakami z rodzin zweryfikowanych. To były takie same miłe karlusy jak i my. Te przyjaźnie trwają do dziś, nawet jeśli karlusy wyjechały do Niemiec. Mówią po polsku, chcą pamiętać polskie przyjaźnie..
                  • Gość: Hadziaj umyty Re: "studentem jeździmy także na wschód Europy" IP: *.citymedia.pl 11.09.13, 17:01
                    Ślezaku z Polska, myśmy nie chcieli tego prezentu od wujka Stalina, a on nam go zrobił waszym kosztem, bo wyście gorliwie zrobili Auschwitz i tym podobne okropności - z precyzją i oschłością ducha, z jaką dziś malujecie swoje płoty i odśnieżacie podwórka.
                    • Gość: olo Re: "studentem jeździmy także na wschód Europy" IP: *.204.70.11.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.09.13, 17:59
                      hadziaju niedokładnie umyty mów za siebie. Ja powiem tak, czytałem, że ekipa PPRowska chciała nawet więcej, aż po Budziszyn i Chociebusz, tam gdzie Chrobry zabijał słupy graniczne, ale Stalin nie dał.
                      Co ty z tym Auschwitzem tu wyjeżdżasz? To robili różni Hoessowie, Hillgrunbery, i inni von Dupenspitze, a nie swojskie karlusy z pod Opola ?
                      Nie robili tego nasi autochtoniczni polskomówiący z domu Ślązacy!? czy byli oschli, precyzyjni? ja tego nie wiem, niech sami mówią...niech wspominaja, co opa i grossopa opowiadali w ciszy domowego obejścia.
                      • Gość: Hadziaj Pachnący Re: "studentem jeździmy także na wschód Europy" IP: *.citymedia.pl 11.09.13, 22:43
                        Olo mądraliński, ekipa z PPR to nie my, to agenciaki sowietów, to nierzadko członkowie KPP i KPZU, którzy chcieli w takim samym stopniu przyłączenia Polski do ZSRR jako jej kolejnej republiki. To te różne demony, którym po 1956 komisje partyjne spolszczały nazwiska, a których wnukowie straszą nas dziś w postępowych mediach rzekomym faszyzmem i rzekomą homofobią.
                        Karlusy nie robiły Auchwitz? A co, żyli na Księżycu? Służyli w Gwardii Papieskiej? Czy może jednak w armii III Rzeszy? A to ona miała nadzór nad Zagładą. Skoro się tak Slezok z Polska poczuwa do tożsamości tych ziem przed 39, to chyba można durnia kolnąć tym argumentem, co? No tak, pamiętamy Norymbergę. Cały koszmar drugiej wojny wywołał się sam z siebie plus jedna osoba Hitlera. Ma Slezok pretensje o to, że Stalin osadził tu Polaków? To niech ma pretensje do tych, do których jeździ na Arbejt. Bo to przez nich pokrojono Europę.
                        • Gość: olo Re: "studentem jeździmy także na wschód Europy" IP: *.205.22.238.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.09.13, 23:40
                          Tu się muszę z hadziajem aromatycznym zgodzić! nie ma sporu, jest tylko spór o to szydełkowanie Slezaka. Zostawmy to kolniecie szewcu ( jak ziobru, tusku) co sie w palec szydlem kole. Historia im ręce poparzyła, nie tylko pokłuła. Olo mądraliński mówi pas.
                          • Gość: Hadziaj wyspany Re: "studentem jeździmy także na wschód Europy" IP: *.citymedia.pl 12.09.13, 07:51
                            Ukłon dla Ola. I Slezaka też! Ranek pochmurny, to przynajmniej my bądźmy koncyliacyjni!
                            • Gość: olo smutny Re: "studentem jeździmy także na wschód Europy" IP: *.31.22.27.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.09.13, 17:10
                              Slezaku daj głos i powiedz, że ci nieco przeszło? Tak na prawdę bardzo kochamy i przajamy twojej ojczyźnie śląskiej ! Bo tu jest i twój i nasz dom. Napisz co ci sie marzy i co byś chciał dla tej ojczyzny zdziałać? Ta wasza śląska ziemia jest piękna !
      • Gość: humanista f. Re: Uczelnie nie chcą pomagać zdolnym uczniom IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.09.13, 10:59
        No właśnie, cały ten artykuł jest wyssany z palca. Poza tym jednym konkretnym przypadkiem, który okazuje się nieprawdziwy, są tylko domniemania dyrektorów, coś "między wierszami", "nie udało się znaleźć" (co prawdopodobnie oznacza, "nikogo nie zapytaliśmy, czekaliśmy aż ktoś dozna objawienia i się zgłosi").

Biolodzy organizują świetne imprezy, filozofowie organizowali co dwa tygodnie specjalne zajęcia dla kilku zainteresowanych licealistów, przypuszczam, że wiele innych instytutów też robi takie rzeczy.
        • Gość: volksterier Re: Uczelnie nie chcą pomagać zdolnym uczniom IP: *.ip.netia.com.pl 06.09.13, 11:09
          a panu dyrektorowi Iszczukowi zwracamy uwagę, że Wrocław też leży na Śląsku, nie mówiąc już o Opolu ;-)
        • Gość: nauczyciel liceum Re: Uczelnie nie chcą pomagać zdolnym uczniom IP: *.adsl.inetia.pl 06.09.13, 14:56
          kłamstwo, od wielu lat wrocławskie uczelnie biorą pod skrzydła licealistów i ich kształcą, w Opolu pomimo moich wielu próśb, UO zawsze odmawiało współpracy. Żadnych zajęć dla młodych, dodatkowych konsultacji. Dzięki temu mamy jako województwo najmniej olimpijczyków spośród województw. I pomimo ,że ciągle prosimy o wsparcie, uczelnie nie chcą nic robić !!!!
          • Gość: nauczyciel liceum Re: Uczelnie nie chcą pomagać zdolnym uczniom IP: *.adsl.inetia.pl 06.09.13, 14:58
            przepraszam za słowo uczelnie. WSB naprawdę dużo robi dla licealistów, i nie chodzi tu na pewno o promocję bo WSB nie musi na siłę szukać młodych zdolnych, sami idą chętnie. Z roku na rok coraz częściej wybierają prywatna ale jak wyposażoną uczelnię, i z doborową kadrą.
          • Gość: Biolog Re: Uczelnie nie chcą pomagać zdolnym uczniom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.13, 15:02
            Szanowny Panie Kolego,

może bardziej precyzyjnie. Ja dyskutuję na forum w imieniu Katedry Biosystematyki U. Opolskiego, gdzie w razie potrzeby i możliwości udzielamy pomocy w procesie dydaktycznym z BIOLOGII. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że musimy używać uogólnień ale Pańskie idzie za daleko.
            Wszystkich zainteresowanych naukami biologicznymi zapraszamy. Kontakt ul. Oleska 22.
            tel. do sekretariatu 77 401 60 10
            • Gość: nauczyciel liceum Re: Uczelnie nie chcą pomagać zdolnym uczniom IP: *.adsl.inetia.pl 06.09.13, 15:12
              Ma Pan rację , przepraszam
              Inne Katedry jednak nie są takie miłe i chętne, potem nie dziwne że student ucieka z Opola nie mogąc się doprosić żadnej pomocy przy przygotowaniu go do Olimpiady Przedmiotowej. Znam to z autopsji od wielu lat. Mimo nawet starań pani Naczelnik Wydziału Oświaty, która też zabiegała o taką pomoc dla opolskich szkół ponadgimnazjalnych, z prawie zerowym skutkiem szczególnie na UO.
              • Gość: Nessus konkretniej, proszę IP: *.dynamic.chello.pl 06.09.13, 16:27
                Podaj konkretny wydział, który Tobie nie pomógł. Nie wkładaj proszę wszystkich do jednego worka. Uczelnie wyższe taką mają strukturę, że wydziały są w miarę samodzielne.
                • Gość: humanista f. Re: konkretniej, proszę IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.09.13, 16:51
                  @Nessus, nie będzie nic konkretniej, co najwyżej konkretne zachwyty nad różnymi formami współpracy z WSB ;). Dopóki nie zobaczę tu nazwisk, to za żadne skarby nie uwierzę, że ktoś odmówił na UO współpracy ze szkołami.
          • Gość: Bella Re: Uczelnie nie chcą pomagać zdolnym uczniom IP: *.252.22.208.internetia.net.pl 06.09.13, 20:17
            Gość portalu: nauczyciel liceum napisał(a):
            > ... w Opolu pomimo moich wielu próśb, UO zawsze odmawiało współpracy.
            > Żadnych zajęć dla młodych, dodatkowych konsultacji. Dzięki temu mamy jako wojew
            > ództwo najmniej olimpijczyków spośród województw. I pomimo ,że ciągle prosimy
            > o wsparcie, uczelnie nie chcą nic robić !!!!
            Hm, wiem od znajomych jak to wygląda na Wydziale Chemii. na przykład od kilku już dziesięcioleci dr M. (nie podaję nazwiska, bo może sobie nie życzy) z Wydziału Chemii bezinteresownie zajmuje się zdolnymi uczniami, przychodząc m.in. w soboty, by mogli oni popracować w laboratorium. Zasługi w tym względzie ma też prof. Sz. i wielu innych pracowników. Biolodzy sami o sobie już pisali. O filozofach wspomniano. Wiem, że podobnie jest w kilku jeszcze instytutach (np. matematyki), ale konkretów nie podam. Pedagodzy współpracują z wieloma jednostkami i pomagają w ich działalności, choć niekoniecznie przygotowując olimpijczyków.
            P.S. Nasuwa mi się podejrzenie, że "nauczyciel liceum" jest pracownikiem agresywnie ostatnio się reklamującej WSB lub przynajmniej zatrudnionym tam na godziny zlecone.
    • Gość: JanKran Uczelnie nie chcą pomagać zdolnym uczniom IP: *.opole.hypnet.pl 06.09.13, 16:36
      kto by chciał studiować na tych "uczelniach", toż to same wylęgarnie debili
    • sowa_46 Uczelnia nie ma interesu w niesieniu pomocy. 06.09.13, 22:26
      "...poprosiliśmy jednego z wykładowców uniwersytetu o pomoc..."

Wykładowca doskonale wie jakie zarobki są na uczelni i jest pewien, że tylko idiota może tu pozostać, sam chętnie wyjechałby gdyby miał odwagę, chyba jednak nie jest aż tak zdolny i zazdrości młodemu człowiekowi zamiast mu pomóc i mieć satysfakcję, że czegoś pożytecznego wreszcie mógł dokonać.
    • Gość: Nessus A mnie jest zwyczajnie przykro IP: *.dynamic.chello.pl 06.09.13, 22:55
      Od wielu już lat jeżdżę po szkołach. To jest pewnego rodzaju pasja, ponieważ właściwie jedyną korzyścią z tej działalności jest satysfakcja. Jedna wierszówka dziennikarza, której tytuł nie wynika z treści, plus głosy dyrektorów których znam, plus głosy na forum odbierają mi tą satysfakcję, i niszczą to co uważałem jako pewien dorobek tej aktywności, czyli budowanie pewnego klimatu do zdobywania wiedzy, poznania świata. Ech …
      • sowa_46 Re: A mnie jest zwyczajnie przykro 06.09.13, 23:02
        Pasja pasją ale kiedy otwierasz lodówkę i widzisz jedynie satysfakcję to już mina jest niewyraźna.
        Co miesiąc pamietają o tobie i przysyłają rachunki za telefon, energię, czynsz, itp. ale to nie są Twoi przyjaciele i satysfakcją ich nie zaspokoisz. :-(((
        To rzeczywiście przykre.
        • Gość: Absolwent (vodka) Re: A mnie jest zwyczajnie przykro IP: *.citymedia.pl 06.09.13, 23:56
          Nauczycielu z liceum czyli najpewniej alter ego Radka R lub jego kolego. A podaj ty konkrety, to pogadamy. Choć jedno nazwisko młodego zdolnego, któremu odmówiono pomocy, opieki. Takie podsrywajki to u siebie w szkole. UO prowadzi akcję Zaproś wykładowcę: kilkadziesiąt osób wielu specjalności jest gotowych nieomal za darmo pojechać do każdej szkoły Opolszczyzny z ciekawymi odczytami. W sumie jest jak zawsze: GUZIK PRAWDA !!!
    • Gość: Prof.JanuszSawczuk Re: Uczelnie nie chcą pomagać zdolnym uczniom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.13, 08:56
      Cześć Radek,
      a mnie ciekawi co innego. Szkoły się skarżą, ale jak to wygląda od strony formalnej? Czy szkoły oferuja jakieś formy ekwiwalentu za dodatkową pracę dla pracowników uczelni świadczoną na rzecz zdolnych licealistów? Czy jest to jak zwykle u nas mocno rozwinieta struktura pobożnych życzeń na zasadzie: mamy zdolnych, może byście wiecie ich trochę wsparli ? Czy istnieją jakieś porozumienia między stronami (uczelnie-licea) o wspieraniu kształcenia i finansowaniu tych zadań?
    • Gość: O jejku Uczelnie nie chcą pomagać zdolnym uczniom IP: *.adsl.inetia.pl 07.09.13, 09:28
      Nasz Profesor dostał etacik w "bankowej", albo niebawem bedzie sie o to starał?
    • Gość: olo Re: Uczelnie nie chcą pomagać zdolnym uczniom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.13, 11:17
      O, ojejek sie odezwał, zmartwiony, troskliwy samarytanin, prawdziwy niezawistny polski bliźni, a może tylko leworęczny ..ujek, niebożę ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka