Dodaj do ulubionych

Wybory samorządowe 16.11.2014! Kandydaci Opole

29.10.14, 22:30
zamknięty
Kandydaci na Prezydenta Miasta Opole

1. Honka Norbert Jan
2. Jarmuziewicz Tadeusz
3. Ociepa Marcin Michał
4. Pilc Jarosław Stanisław
5. Sawicki Grzegorz Adam
6. Wiśniewski Arkadiusz

szczegóły
(doc)

Kandydaci do Rady Miasta

Lista kandydatów
(doc)

obwody wyborcze
(doc)

opole.gazeta.pl/opole/56,69066,16846017,Zobacz_jak_kandydaci_na_prezydenta_Opola_walcza_o.html

Kto będzie najlepszym wyborem? Czego oczekujemy od kandydatów? Jakie powinny być priorytety nowych władz?
Obserwuj wątek
    • Gość: Mira Ceti Re: Wybory samorządowe 16.11.2014! Kandydaci Opol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.14, 12:28
      zamknięty
      Kandydaci na Prezydenta Miasta Opole

1. HONKA Norbert Jan
      2. JARMUZIEWICZ Tadeusz
      3. OCIEPA Marcin Michał
      4. PILC Jarosław Stanisław
      5. SAWICKI Grzegorz Adam
      6. WIŚNIEWSKI Arkadiusz

Powiem tak : The last shall be first...
      • Gość: behemot Re: Wybory samorządowe 16.11.2014! Kandydaci Opol IP: *.dynamic.chello.pl 01.11.14, 14:06
        zamknięty
        > Kandydaci na Prezydenta Miasta Opole
        >
        > 1. HONKA Norbert Jan
        > 2. JARMUZIEWICZ Tadeusz
        > 3. OCIEPA Marcin Michał
        > 4. PILC Jarosław Stanisław
        > 5. SAWICKI Grzegorz Adam
        > 6. WIŚNIEWSKI Arkadiusz
        No cóż można o kandydatach powiedzieć. Na bezrybiu i rak ryba. Znowu będziemy wybierać mniejsze zło a większość nie pójdzie bo wybory ich obrazają, tak zorganizowane, według ordynacji ordynarnej. Ostatnio minimalnie przed Garbowskim wygrał Zembaczyński głosami pracowników ratusza i ich rodzin, partyjnych kolesi i biznesu, któremu Platforma dawała się żywić gminnym majatkiem. Było to coś 12 tysi głosów. Tyloma głosami przegrał Garbowski, które również należały do partyjnych kolesi i biznesu, który dość miał pożerania kości i okruchów, które spadły z platformianego stołu. Reszta zaś była tak słaba, że ledwo na radnych się załapali albo w akcie miłosierdzia na SSoST (samodzielnych specjalistów od spraw trudnych) za 5 patyków miesięcznie pierdzenia w ratuszowy stołek. Ale wół minister abdykował, zostawiając sobie nadzieję, że się do sejmiku wojewódzkiego dostanie, jako ostatni wagon w składzie platformy. Silna ekipa od uja, doopy i kamieni kupy wystawiła kandydata z wawy, vicka nieszczęśnika od zegarków. Tak czy owak zawsze Nowak a u nas zamieszany w jakieś knajpiane intrygi obiadowe na podbeskidziu - Jarmuziewicz. Smród się za gościem niewyjaśniony ciągnie, jak za wiekszością członków platformy, a ci go dają u nas na prezydenta, policzkując lub plując w twarz i mówiąc że pada, porządnym ludziom. Ale to taka ich specyfika. Radzia na marszałka za knajpiane bełkoty w nagrodę a on z wdzieczności nawijkę o Donku i Putinie posunął. Kiełbasa wyborcza, którą gosdek proponuje nie ma nic wspólnego z tradycyjnymi śląskimi wyrobami wedliniarskimi i do tego jest nieświeża.
        1.Honka - od niego powinienem zacząć. Nie będzie Niemiec rządził Opolem, bo na to nie pozwolą kibole.
        3. Ociepa - Może być czarnym koniem, bo jego kampania nie jest nachalna jak pozostałych.Ale Jaki krązący po jego orbicie, Gowin, PiS, mogą w mieście policji wojska, Sorbony i urzędników - wszyscy o lewicowych odchyleniach mogą sukcesu nie gwarantować.
        4. Pilc - to filc
        5. Sawicki - PSL podobnie jak MN w Opolu nie przejdzie i to nie za sprawą kiboli
        6. Wiśniewski - młode/stare PO wywalone na bruk przez Zembaczyńskiego. No męczennik on jest a my męczonych i prześladowanych lubimy. Czas na zmiany jest najwyższy to też wiemy. Zmiany pokoleniowe również.Garbowski się wyautował, albo odgwizdali mu spalonego. Poważny przeciwnik ubył. Kiełbasa wyborcza jest tak samo niestrawna jak pozostałych, więc się nie wyróżnia. Czuły barometr nastrojów wyborczych, tych co na wybory chodzą i jeżdża za frico, czyli autobus linii 9, pokazuje, że W. sciągnął inwestorów i geronci gotowi go za to nagrodzić. Wprawdzie niejaki men 1972 go kopie za brak znajomości języków na poziomie B2 i uczestniczenie przy Ryskowych przekrętach, jest jednak brany za wariata i nikt poważnie slów jego nie bierze. Zas Wiśniewski dalej chodzi w aureoli przesladowanego, nawet na zdechłym forum. Znakiem czasu zmiany pokoleniowej i mentalnej mieszkańców miasta byłaby niewątpliwie druga tura pomiędzy Ociepą a Wiśniewskim. No ale tu biologia ma jeszcze duzo do roboty (czytaj - biała kosiarka).
        • men1972 Behemoth, ty niewiesz o czym ty piszesz! 01.11.14, 18:21
          zamknięty
          @ Behemoth
          Coś ci się w głowie pomieszało z tymi wynikami poprzednich wyborów. Ale ja cię wyprowadzę z błędu.
          Garbowski z Zembaczyńskim NIE PRZEGRAŁ 12.000 głosów, ale PRZEGRAŁ nie całymi 700 głosami! Tak! Przegrał około siedemset głosami.

W drugiej turze walka toczyła się pomiędzy właśnie Garbowskim SLD a Zembaczyńskim PO.
          Łącznie w drugiej turze do wyborów poszło mniej niż 25 % uprawnionych
          Uprawnionych w Opolu jest do głosowania 98.000 osób.

A w drugiej turze zagłosowało 25 tysięcy. Zembaczyński otrzymał coś około 13.000 głosów a Garbowski prawie 12.000.
          Różnica pomiędzy nimi wynosiła mniej niż 700 głosów. I taką różnicą wtedy Garbowski przegrał.
          • citizen_opole Re: Behemoth, ty niewiesz o czym ty piszesz! 01.11.14, 20:07
            zamknięty
            Faktycznie, behemot napisał, cytuję: "Ostatnio minimalnie przed Garbowskim wygrał Zembaczyński głosami pracowników ratusza i ich rodzin, partyjnych kolesi i biznesu, któremu Platforma dawała się żywić gminnym majatkiem. Było to coś 12 tysi głosów. Tyloma głosami przegrał Garbowski, które również należały do partyjnych kolesi i biznesu, który dość miał pożerania kości i okruchów, które spadły z platformianego stołu."

Miał rację men, że postanowił poprawić zacnego behemota. Ja uściślę, bo skrupulatny jestem. Pamiętam dokładnie ową niedzielę, ów zimny i śnieżny 5 grudnia 2010 roku, jak dziś. Zagłosowało wtedy 24 840 opolan (głosy ważne).
            Tomasz Garbowski (SLD) uzyskał wtedy 12 098 głosów a Ryszard Zembaczyński 12 742 głosy. Różnica była naprawdę niewielka i wyniosła dokładnie 644 głosy. To zaledwie jeden blok na osiedlu AK (d. ZWM). Tomasz przegrał z Ryszardem dosłownie o piczy włos!
            • Gość: behemot Re: Behemoth, ty niewiesz o czym ty piszesz! IP: *.dynamic.chello.pl 02.11.14, 01:08
              zamknięty
              Szanowni Panowie Poprawiacze
              Z przykrością przychodzi mi stwierdzić, że tak znamienici czytacze moich wypowiedzi - w tym ADMIN - tego trudno nazwać forum, raczej okazjonalnego bloga, nie rozpoznali zastosowanej tu figury retorycznej, stylistycznej, polegajacej na zmianie znaczenia. Owóż w cytowanym przez obywatela_ opola fragmencie widnieje "w pierwszych słowach mego listu" stwierdzenie <<<Ostatnio MINIMALNIE przed Garbowskim w
              > ygrał Zembaczyński głosami pracowników ratusza i ich...Było to coś 12 tysi głosów. Tyloma głosami przegral Garbowski...>>>
              Skoro minimalnie wygrał Zembaczyński (jak sam piszę) to Garbowski musiał mieć prawie tyle samo głosów co on, które w rezultacie dały mu porażkę, przegraną. 12 tysięcy moze mieć takie samo znaczenie jak owe 644 głosy, czyli minimalne, gdy głosujących są miliony lub setki tysięcy ale nie ledwie dwie dziesiątki tysięcy. Panowie zareagowali jak komentatorzy sportowi, mianowicie iloma (sekundami, metrami, ) przegrał Garbowski. Ja zaś napisałem z iloma (sekundami, metrami) uzyskanymi, przegrał. Zmieniłem znaczenie by pokazać jak była niewielka porazka Garbowskiego.
    • Gość: cair Re: Wybory samorządowe 16.11.2014! Kandydaci Opol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.14, 15:20
      zamknięty
      Jak na razie kandydaci na urząd prezydenta maja wyborców głęboko w d ....e skoro nie chcą spotkań z nimi.Jeśli ONI do ważnej sprawy podchodzą tak niepoważnie to ile są warci ? Swoją drogą ileż to debat i spotkań z mieszkańcami Opola można zorganizować i porozmawiać na tematy ich nurtujące na co dzień.Moim zdaniem jeśli tego nie ma to te listy są gó....o warte.
      • lalecznik-7 Re: Wybory samorządowe 16.11.2014! Kandydaci Opol 02.11.14, 11:45
        zamknięty
        Za bardzo nie ma się co spinać z tymi wyborami. Ludzie olewają, bo tak są nauczeni. To spuścizna komunizmu, gdzie bojkot aktywności był mile widziany. Ludzie nie potrafią się razem zmobilizować, aby szwankujący klucz do klatki wymienić. Nie ma co oczekiwać, że znajdą chęć na coś takiego jak wybory i wyrażenie swoich oczekiwań. Gadanie, że wszyscy źli, to taka zasłona dymna. Oznacza ona tylko, że nie ma się bladego pojęcia, na kogo głosować, tyle, że hasło wszyscy źli lepiej wygląda. Demokracja jest po to, aby wywalić urzędującego złego, a nie wybrać dobrego nowego. Zły to taki, który rusza ludzi z foteli przed telewizorem w deszczową pogodę, biorą w garść dowód i suną głosować na kogokolwiek byle nie tego. Bo każda zmiana oznacza lepsze. Bardzo zły to taki, który ma miasteczko namiotowe pod urzędem, zorganizowane przez zwykłych ludzi, którzy realnie stracili na jego władzy. Miarą złych rządów jest zauważalny wzrost frekwencji.
        My nie mamy złych kandydatów. Mamy takich sobie. Zresztą, czego oczekiwać po nieco sennym europejskim średniej wielkości mieście? Czy jakby przyszedł tu kandydat z potencjałem Bill Gates’a to myślicie, że ludzie by się poznali? Zresztą miasto to nie firma prywatna. Są radni, którzy geniuszami nie są, jest aparat urzędniczy mniej niż bardziej sprawny, są mieszkańcy, którym się z reguły nie chce. I cztery lata, aby przy takich warunkach coś efektywnego zrobić. To jest trudne.

Wracając do naszych kandydatów: Wiśniewski lub Ociepa - tak, Jarmuziewicz – nie. Niestety, druga tura będzie Jarmuziewicz przeciw Wiśniewski/Ociepa, a nie Wiśniewski vs Ociepa. Zobaczymy, jaka będzie różnica głosów. Mam nadzieję, że nieduża, i wygra któryś z tych dwóch.
        • men1972 Re: Wybory samorządowe 16.11.2014! Kandydaci Opol 02.11.14, 18:16
          zamknięty
          @lalecznik-7

Coś w tym jest co napisałeś, że skończył się czas solidarności społecznej i obywatelskości rozumianej jako walka o dobro wspólne.

Widzę to na przykładzie naszej Spółdzielni Mieszkaniowej ZWM, i totalnego braku aktywności i zainteresowania jej sprawami, ze strony mieszkających ludzi w jej zasobach mieszkaniowych.
          Przykład konkretny? Proszę bardzo.
          Niedawno Zarząd wraz z Administracją Nr.1 oraz Radą Osiedla zorganizował w MDK na naszym osiedlu zebranie dla wszystkich chętnych.

Wszyscy o tym zebraniu wiedzieli, bo Spółdzielnia informowała. Czy wiesz ile osób ze strony mieszkańców raczyło przyjść na zebranie?
          Odpowiem ci. Przyszło około 50 osób ( piędziesiąt ). A na Administracji 1 na Starym ZWM-ie mieszka kilka tysięcy. Dokładnie nie wiem ile, ale zapewne kilka tysięcy.
          A przyszło 50 sztuk mieszkańców!
          • hrabia_gwidon Re: Wybory samorządowe 16.11.2014! Kandydaci Opol 03.11.14, 21:41
            zamknięty
            Dlaczego nie zagłosuję na Ociepa
            Po raz kolejny w mojej skrzynce na listy pomimo naklejki, że proszę nie wrzucać do niej żadnych reklam i ulotek po raz kolejny znalazłem ulotkę niejakiego Ociepa. To samo u moich znajomych i rodzinie w innych częściach miasta. Prośby na skrzynkach żeby nie wrzucać też mają naklejone. Kiedyś akurat jak wychodziłem z domu to właśnie jeden taki je wrzucał. Prosiłem żeby tego nie robił i przy nim wyrzuciłem ją do kosza.
            W odpowiedzi tępak zaczął mnie straszyć Strażą Miejską, po podobno śmiecę. Strachliwy nie jestem.
            • Gość: behemot Re: Wybory samorządowe 16.11.2014! Kandydaci Opol IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.14, 00:59
              zamknięty
              Najprostszym sposobem weryfikacji jest porównanie czego naobiecywali w poprzedniej kampanii a gdy zostali wybrani, co z tego co obiecywali, zrealizowali? I gdy okaże się, że "swój" program w jakimś minimalnym procencie zrealizowali to ewentualnie można ich wybrac ponownie. No ale niestety nikt już nie pamięta co Marek Przygoda obiecywał i co udało mu się zrobić. A może nic nie obiecywał albo tylko tyle co jego partia żywicielka i był od podnoszenia łapki.Tu lista obecnych przy korytku z kwotą jaka sie dostali do żłoba i pochodzeniem partyjnym, choć nie wszyscy, bo cięzko znaleźć> Po zajęciu miejsca w radzie zostaja tylko nazwiska bez przynalezności partyjnej i liczby glosów, którymi zasiedli na stołkach. Poniżej lista wybrańców 130 tysięcznego miasta. W ostatniej turze Zembaczyński z Garbowskim ledwie się zbliżyli do 10% liczby mieszkańców.
              1. ELŻBIETA BIEŃ PO 1190 glosów kandyduje ponownie
              2. LUCJUSZ BILIK SLD 484 głosiki kandyduje ponownie
              3. PRZEMYSŁAW BUKOWSKI 584 głosy
              4. ROMAN CIASNOCHA – 513 ryków Przewodniczący Rady Miasta Opolakandyduje ponownie
              5. DARIUSZ CAŁUS 83 nie głosy ale piski
              6. RENATA ĆWIRZEŃ-SZYMAŃSKA – pisemne zrzeczenie się mandatu radnej 02.07.2014 r.
              7. TOMASZ KALISZAN PO 262 głosiątka kandyduje ponownie
              8. MAREK KAWA PiS O!!!376 ryków kandydat ponowny
              9. MARZENA KAWAŁKO PO 818 full kandyduje ponownie
              10. JOLANTA KAWECKA PO 476 oooo!! kandyduje ponownie
              11. ZBIGNIEW KUBALAŃCA 908 głosów kandydat ponowny
              12. BEATA KUBICA SLD
              13. MARCJANNA LOTKO 277 okrzyków kandyduje ponownie
              14. PIOTR MIELEC – SLD Wiceprzewodniczący Rady M. Opola 499 kandyduje ponownie
              15. MICHAŁ NOWAK 417
              16. MARCIN OCIEPA – Wiceprzewodniczący Rady Miasta Opola 438 kandyduje na prezydenta
              17. SZYMON OGŁAZA 603 glosiska kandyduje ponownie
              18. ADAM PIESZCZUK SLD 436
              19. VIOLETTA POROWSKA – PiS Wiceprzewodnicząca Rady M Opola 688 głosów
              20. MAREK PRZYGODA PO tylko 253 ale kandyduje ponownie
              21. EUGENIA SAK 397
              22. MAŁGORZATA SEKULA
              23. DARIUSZ SMAGAŁA PO 289 słabych głosików ale kandyduje ponownie
              24. ADRIAN WESOŁOWSKI PO 482 kandyduje ponownie
              25. BRONISŁAWA ŻEBROWSKA 214

Na 25 bezradnych 14 ponownie chce do korytka i się trudzić i biedzić nad dalszym rozwojem miasta.
              Tu macie wszystkich startujących, warto poczytać
              opole.naszemiasto.pl/artykul/opole-lista-kandydatow-do-rady-miasta-wybory-samorzadowe,2467353,art,t,id,tm.html
              By jeszcze bardziej zweryfikować bezradnych można by obejrzeć głosowania minionej kadencji i popatrzeć jak w waznych dla wyborców sprawach głosowali, czy tak jak partia, która ich tam delegowała czy wyborcy> Ale komu by sie tak chciało jak dziennikarze dwóch gazet lokalnych i TV tego nie robią. Zresztą chyba głosowania są tajne. Z mojego okręgu wyborczego rozpoznaję Mielca, Przygodę i Smagałę i się zastanawiam, co oni zrobili dla osiedla w którym wszyscy mieszkamy? Goowno. Ich konterfekty jak zdjęcia do dowodu wiszą na latarniach (kalki z minionych kadencji) i nic nawet nie dopisali co udało im sie zrobić w upływającej kadencji i czym proszą o ponowny wybór. Panie Przygoda atakujący mnie fotami niczym Piotr Adamczyk w sklepie z butami CCC, co pan masz do zaoferowania? Bo Piotruś wciska mi buty a pan co? Tylko swoje oblicze en face ale to za mało. To nie konkurs ma mistera czy miss. Wszyscy walą foty, którymi obywatel rzyga. Gęb nie wybieramy do cholery. A Jolasia Kawecka co na czepcu śląskim i stroju chciała wjechać do sejmu, już w cudze piórka się nie stroi ale i w swoich wygląda do doopy, bo znów się w cudze ubiera, cudzy pomysł kieckę, próbuje zaproponować tym, co nie mają jak się zająć dzieckiem . Popatrzcie co proponuje kobietom, które utraciły pracę albo jej szukają bo wchodzą po szkole na rynek pracy, warto oglądnąć:
              www.24opole.pl/15782,Jolanta_Kawecka_W_sukienkach_do_sukcesu,wiadomosc.html
              <<<<<Gdy kobiety ubierają się dobrze to otrzymują pracę - powiedziała nam Jolanta Kawecka, wiceprezes Fundacji Czas. >>>>
              Czas najwyższy kobiety Opola wysłać Jolkę na pobliskie pola i to dobrze ubraną, bo zima może być mroźna.
              • men1972 Behemoth. Dziękujemy za otwarcie nam oczu! 04.11.14, 08:34
                zamknięty
                @ Behemoth.
                Dziękujemy za zrobienie pięknej listy z nazwiskami obecnych Radnych, pokazanie którzy z nich kandydują ponownie, no a przedewszystkim dziękujemy, za szczegółowe wyliczenie lile głosów uzyskał każdy z nich.

Behemoth. Widzę, że w tych sprawach wyliczeń jesteś specjalistą! Wobec czego nieformalnie ''zobowiązałbym'' cię, abyś po tych nowych wyborach ( po 16 listopada ) jeszcze raz sporządził taka listę.

Ale było by super jakby na tej liście znalazła się obok danego nazwiska informacja: Ile głosów zebrał poprzednio, a ile otrzymał teraz w tym roku.
                Bo jeżeli przyjąć, że Opole ma 98.000 osób uprawnionych do głosowania, a Radnymi w Opolu zostają osoby które zbierają w granicach 300 - 400 głosów ( jaki to jest promil z 98.000 ? ), to znaczy się, że z tzw. demokracją w Opolu, jest coś nie tegess.
                • Gość: behemot Re: Behemoth. Dziękujemy za otwarcie nam oczu! IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.14, 09:43
                  zamknięty
                  Dziwnym zbiegiem okoliczności zakazany przez media publiczne spot, rzekomo wulgarny i obsceniczny. Prywatni milczą też
                  www.youtube.com/watch?v=QzFPfme5FwU
                  A dla leniwych gotowy formularz. Już 650 wójtów, burmistrzów i prezydentów dostało takie maile. Może to niedużo w skali kraju ale od czegoś trzeba zacząć.
                  A tu dopiero szambo dno i obsceny. Ale po wypowiedzi wnuka noblisty w Sowie, cytuję klasyka,"chooj, doopa i kamieni koopa" nie ma sie co obcyndalać i od siebie węcej wymagać niz od polityka
                  www.youtube.com/watch?v=_an_QfL-HJI
                  • men1972 Re: Behemoth. Dziękujemy za otwarcie nam oczu! 04.11.14, 10:01
                    zamknięty
                    @ Behemoth

Kooorwa! Mocne te kawałki z Youtube :-)
                    Obejrzałem obydwa. Ten film z linka dolnego, jesz mocniejszy, ale konkretniejszy :-)

www.obywateledecyduja.pl
                  • Gość: behemot Wybory samorządowe 16.11.2014..... IP: *.dynamic.chello.pl 05.11.14, 09:32
                    zamknięty
                    Wczoraj napisałem ale linku nie podałem więc troche bezsensownie wyszło.
                    > A dla leniwych gotowy formularz. Już 650 wójtów, burmistrzów i prezydentów dost
                    > ało takie maile. Może to niedużo w skali kraju ale od czegoś trzeba zacząć.
                    Poniżej link do formularza
                    obywateledecyduja.pl/
                    można go zmodyfikować i wysłać radnym z listy opublikowanej powyżej. Ciekawe co odpowiedzą? Np.:
                    Szanowny Pan/Pani Jolanta Kawecka. Dariusz Smagała. Marek Przygoda. .... Mielec Ponieważ pragnę oddać głos na Pna/nią w nadchodzących wyborach, proszę mi przypomnieć co w minionej kadencji zrobił Pan/ni w minionej kadencji dla swojego okręgu wyborczego z którego Pan/ni kandyduje?
                    • men1972 Re: Wybory samorządowe 16.11.2014..... 05.11.14, 16:26
                      zamknięty
                      @ Behemoth
                      Ale ty jakiś dziwny jesteś. Bo pytasz się tutaj na Forum, co odpowiedzą ''wybrańcy narodu'' z poparciem / średnio / 350 głosów na 98.000 jakich można teoretycznie w Opolu zebrać.

No więc nic nie odpowiedzą! Po prostu oleją twoje / moje / czy innych osób zapytanie.
                      Po prostu oleją to!

Czy zauważyłeś, że ta kampania jest wyjątkowo szczególna? Jej szczególnośc polega na tym, że pomiędzy kandydatami do różnych gremiów niema jakiejkolwiek debaty gospodarczej. Nic z tych rzeczy jak gospodarka. ZERO.

Są za to tylko na mieście porozwieszane powiększone zdjęcia z facjatami kandydatów. Ale nawet u nie których te zdjęcia są SZTUCZNE I NIEPRAWDZIWE !
                      Bo tak się składa, że wiele osób z tych zdjęć znam z widzenia ''na żywo''. I wiem jak naprawdę wyglądają ich gęby bez retuszu.

Bo na zdjęciach są tacy jacyś jak gdyby ładniejsi. Ale znamy wszyscy odpowiedz - dlaczego tacy są?
                      Bo to PHOTOSHOP się kłania :-)

End
                      • Gość: Adaś Miauczyński Re: Wybory samorządowe 16.11.2014..... IP: *.dynamic.chello.pl 07.11.14, 11:14
                        zamknięty
                        <<<<Najprostszym sposobem weryfikacji jest porównanie czego naobiecywali w poprzedniej kampanii a gdy zostali wybrani, co z tego co obiecywali, zrealizowali? >>> Napisał behemot
                        Tu zaś próba podsumowania
                        www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20141107/POWIAT01/141109598
    • lalecznik-7 A jednak Wiśniewski 07.11.14, 17:20
      zamknięty
      Tak przynajmniej wynika z sondażu prezentowanego przez NTO. Duża różnica między Wiśniewskim i Jarmuziewiczem, na korzyść pierwszego jest jednak pewnym zaskoczeniem. Nie sprawdzają się tezy, że Jarmuziewicz weźmie elektorat SLD. Raczej przeciwnie. Druga tura Wiśniewski-Jarmuziewicz jest niemal pewna. I też wygrywa Wiśniewski. Jeżeli popatrzymy na wynik sondażu przez pryzmat wyboru radnych, to sytuacja PO jest jeszcze gorsza, ponieważ część miejsc zabierze SLD. Zapowiada się zatem prestiżowa porażka.

Na pewno na korzyść Wiśniewskiego przemawia fakt, że był on wiceprezydentem Opola. Ponieważ Zembaczyński abdykował zgarnia poparcie byłego szefa. Jest też bezpartyjny, co daje plus, i przy negatywnej postawie do partii, i przy wyborach samorządowych. Niewątpliwie kampania plakatowa też jest widoczna.
      Jarmuziewicz nie jest jak widać dobrą lokomotywą. Nie zostało klarowne wyjaśnione, dlaczego urzędujący poseł decyduje się opuścić Warszawę. Sugeruje to zejście na boczny tor. Można się domyślać dlaczego. Tym niemniej wspiera go maszynka najsilniejszej partii w regionie. Stąd wynik. Prawdopodobnie jakikolwiek inny kandydat PO zyskałby podobne poparcie, jak nie większe. No, ale skoro lider zdecydował się kandydować.
      Trzeci Ociepa wcale nie ma złego wyniku. Jednak w porównaniu do Wiśniewskiego i Jarmuziewicza nie jest specjalnie rozpoznawalny. Wiśniewski – wiceprezydent, Jarmuziewicz – wiceminister i poseł, a Ociepa - co? No i tego czegoś brakuje.
      Honka zgarnia tyle ile wynosi mniejszość w Opolu w granicach błędu sondażu. Co oznacza, że społeczność ta nie jest bardziej skonsolidowana i raczej niemrawa. Spodziewałem się więcej. Reszta startuje po to by zaistnieć i taki raczej był ich cel.
      • men1972 Re: A jednak Wiśniewski 07.11.14, 19:28
        zamknięty
        @ lalecznik-7
        Dla Wiśniewskiego wygrana w tych wyborach to jest sprawa przeżycia ( dosłownie ) ekonomicznego.
        Bo przynajmniej przez pewien czas ( do dnia wydania wyroku przez Sąd ) zapewni to jego rodzinie solidny dochód finansowy.
        A Wiśniewski obecnie jest w bardzo złej sytuacji finansowej! Bo obydwoje z żoną są zakredytowani hipotecznie po sam dach.

Wiśniewski obecnie jest już w tak złej sytuacji finansowej, że otrzymuje wsparcie mamy i teściów w postaci bezpłatnych obiadów, bo z żoną nieraz nie mają nawet na podstawowe zakupy.
        Po prostu Wiśniewski jako politolog po UO nic nie potrafi zrobić. I bez koryta w polityce on nie istnieje.
        No ale tak jak napisałem tutaj wielokrotnie. Prokuratura i Sądy pozwolą dojechać ekipie Platformy do wyborów.
        Potem rozpocznie się stawianie zarzutów. Ryszard Zembaczyński kradł. To już Policja mu udowodniła. Oprócz tego, aby zatrzeć tą kradzież Ryszard Zembaczyński ekipie byłych oficerów SB, fizycznie zlecił oraz fizycznie zapłacił za popełnienie przez nich zbrodni zabójstwa na głównym świadku oskarżenia.

Część z tej ekipy która otrzymała od Ryszarda Zembaczyńskiego zlecenie zabójstwa, została już zatrzymana przez Policję. Obecnie siedzą w Areszcie Śledczym. Część z nich przyznała się już do przyjęcia zlecenia, oraz w śledztwie złożyła zeznania obciążające Ryszarda Zembaczyńskiego, że to on Zembaczyński był zleceniodawcą.

Obciążyli także Arkadiusza Wiśniewskiego. Że Arkadiusz Wiśniewski kradł razem z Ryszardem Zembaczyńskim.
        Tak, że nawet jeżeli Arkadiusz Wiśniewski wygra te wybory, to i tak czekają go zarzuty udziału w zorganizowanej grupie przestępczej. W najłagodniejszej z wersji Wiśniewski otrzyma zarzuty z art: 304&1 KK oraz art:231&1 KK.

Materiały które już teraz w tej chwili ma Policja na Wiśniewskiego są tak twarde i obciążające go, że na 200% ( dwieście procent ) zostanie on skazany. Chociaż to zapewne jeszcze trochę potrwa, ze względu na korupcję w opolskim ''wymiarze sprawiedliwości''.
        Tym niemniej skazanym on zostanie. A to będzie oznaczało dla niego już wtedy definitywny koniec kariery publicznej.
        • Gość: czytacz Re: A jednak Wiśniewski IP: *.dynamic.chello.pl 07.11.14, 20:05
          zamknięty
          Men, w wątkach o wyborach potrafiłeś nawet zabrać głos w sposób cywilizowany. Jednak coś (paranoja, obawiam się) ciągnie Cię do tego bajdurzenia o zarzutach, policji, prokuraturze. Widzisz, obserwuję (ech, niestety!) te Twoje wątki, trochę nawykowo. Wielokrotnie, na przestrzeni lat (tak, tak!) zapowiadałeś:
          - ujawnienie jakoby bezsprzecznych kwitów,
          - brawurowe akcje organów ścigania,
          - pierdel dla Zembola et consortes.

I, kurczę, nic się nie ziściło. NIC. N-I-C. Ani kwitów, ani aresztowań, ani nawet śledztw w sprawie. Jeśli twierdzisz, że takie się toczą, to podaj numery spraw.

Dałbyś se już siana, wiesz?

• men1972 Re: A jednak Wiśniewski 07.11.14, 21:19
            zamknięty
            @ czytacz.
            A czy to jest moja wina, że ty @czytacz wiesz tylko tyle ile napisze Gazeta Wyborcza i NTO ?
            Wyzywasz mnie od paranoików. W porządku - przyjmuje twoje wyzwiska na klatę.

Rządasz abym ci podał numery spraw itd. No to zwróć się w tej sprawie do Centralnego Biura Śledczego. Jeżeli zechcą to ci dadzą.

Mówisz, że pisze o tym tyle lat, no i NIC się nie dzieje? No więc teraz już się dzieje. Zaczęło się dziać jak sprawę przejęło CBŚ oraz Biuro Wywiadu Kryminalnego.
            Wcześniej sprawa się ślimaczyła i szła jak po grudzie, bo część z opolskich prokuratorów ,sędziów i policjantów po prostu przyjmuje łapówy.
            I za łapówy chronili przestępczy układ rządzący Opolem.

A ponieważ przestępstwa jakich dopuścili się ludzie z opolskiej Platformy Obywatelskiej to są z tych przestępstw z kategorii tzw: górnej półki. Takie jak np. zlecenie zabójstwa, wyłudzenia idące w miliony złotych itd -------
      • Gość: czytacz Re: A jednak Wiśniewski IP: *.dynamic.chello.pl 07.11.14, 20:13
        zamknięty
        Wiesz, jak nie ma kampanii, to ludzie głosują na zasadzie "koszula bliższa ciału". Wiśniewski jest stąd, swój człek, był - jak słusznie zauważasz - wice, a więc wi co w trawie piszczy. Jarmuziewicz to jest mimo wszystko spadochroniarz, a w dodatku facet, który jeśli się czymś wsławił to raczej negatywnie.
        Ociepa ma zbyt młody look, żeby go poważnie rozpatrywać. Trochę na zasadzie - robi chłopak ciekawe rzeczy, ale przecież do rządzenia miastem trzeba doświadczenia.

Najgorsze jest to, że rzeczywiście nie ma kampanii, mam wrażenie, że więcej na temat wyborów to ględzimy my, tutaj na forum, niż sami zainteresowani. Dzisiaj tak sobie jechałem samochodem, mijałem te latarnie oklejone gębami i sobie pomyślałem, że jakbym miał luźne parę zeta, to bym wystartował, wydrukował parę plakatów z jakimś chwytliwych hasłem typu "Praca i chleb dla wszystkich Opolan", to prawdopodobnie parę głosów bym zebrał:)
        • Gość: zx spectrum Re: A jednak Wiśniewski IP: *.dynamic.chello.pl 07.11.14, 20:56
          zamknięty
          Mi się ci politycy wieszani na latarniach z czym innym kojarzą
          • Gość: czytacz Re: A jednak Wiśniewski IP: *.dynamic.chello.pl 07.11.14, 23:23
            zamknięty
            Rozumiem, że pozytywnie Ci się kojarzą?;)
        • lalecznik-7 Ależ oczywiście, że mógłbyś. 08.11.14, 12:50
          zamknięty
          Przecież kandydaci to są zwykli ludzie, jedynie trzeba z nimi rozmawiać, żeby się o tym przekonać. Jak popatrzysz na CV kandydatów, to zauważysz, że oni na początku gdzieś tam działali w jakiś organizacjach. Tam nabyli umiejętności kontaktu z ludźmi, przestali się go bać, i podobnie jak Ty, w pewnej chwili zapytali się – a dlaczego nie? W krajach zachodnich, skąd przyszła do nas demokracja, o wiele więcej osób udziela się publicznie. Dlatego ten kontakt wyborca-wybierany jest. Stąd też i wyższa frekwencja. Tylko u nas, przez powszechne olewactwo i bierność większości wydaje się, że to jakieś halo.
          • men1972 Re: Ależ oczywiście, że mógłbyś. 08.11.14, 12:58
            zamknięty
            @ lalecznik - 7
            Nie za bardzo wiem, do kogo ten post zaadresowałeś? Bo, jeżeli do mnie, to ja nie uczestniczę w wyborach.
            Nie jestem kandydatem żadnego ugrupowania, i nie będę także głosującym na kogokolwiek.
            • mem1972 Re: Ależ oczywiście, że mógłbyś. 08.11.14, 13:57
              zamknięty
              Jeżeli tak to po cholerę się wypowiadasz i zakładasz wątki wyborcze
    • lalecznik-7 trochę o ulotkach 08.11.14, 12:32
      zamknięty
      Ulotka to taki mały kawałek papieru. Niewiele na nim się zmieści. Rozdawanie ulotek bez odniesienia do strony internetowej w dzisiejszych czasach to jest nieporozumienie.

Program wyborczy. Podawanie za punkt programu wyborczego projektów budżetu obywatelskiego w stylu oświetlenie parku na osiedlu ZWM to jest cwaniactwo boiskowe. Wiadomo, że projekt cieszył się popularnością. Wiadomo, że jest propozycja, aby i tak został uwzględniony. Czyli kandydat na radnego wpisuje sobie, jako punkt programu coś co na pewno zostanie zrealizowane, bez jego udziału, ponieważ zbyt dużo ludzi koło tego się kręci. Podobnie jest w kwestii wymiany azbestowych osłon na balkonach. Są na to pieniądze z różnych źródeł, od ochrony środowiska poprzez unię europejską. Są wytyczne, które nakazują to zrobić, zatem jest to zwyczajny obowiązek. Krążą też wokół sprawy firmy, które się taką utylizacją zajmują, ponieważ mają w tym interes. Program to ma być autorski pomysł samego kandydata, plus pomysły jego wyborców mniej znane, ale będące pewnym wyzwaniem, pokazującym umiejętności kandydata w osiągnięciu celu, a nie pływanie z prądem.
      Jeżeli ktoś głosuje na tzw. wygląd, nie wczytuje się, to potem ma wrażenie, że radny program zrealizował. Wniosek. Jak już głosujecie, to zainteresujcie się bardziej. Porozmawiajcie z kandydatem. To naprawdę bardzo dużo daje.
      • citizen_opole Trochę o ulotkach i programach wyborczych w Opolu 10.11.14, 09:05
        zamknięty
        Rację ma zacny lalecznik-7.
        Chcemy więcej autorskich pomysłów w programach wyborczych kandydatów do różnych gremiów. Z tym, że jak wiem, a wiem, wielu kandydatów boi się ujawniać swoje pomysły w obawie przed kradzieżą. Konkurencja nie śpi i kradnie cudze pomysły na potęgę.

Np. oświetlenie i monitoring parku miejskiego na osiedlu AK (d. ZWM) zgłosiły aż 3 (słownie: trzy) różne ugrupowania społeczno-polityczne w Opolu (sic!).

Dodam jeszcze, że projekt oświetlenia i monitoringu wizyjnego parku miejskiego na osiedlu AK został wpisany do budżetu miasta Opola na 2015 r., czyli zostanie zrealizowany i tak i tak.

P.S. Każdy kandydat powinien wykazać w materiale wyborczym, dlaczego to właśnie na niego powinniśmy oddać swój głos.
        • Gość: behemot Koncert życzeń panów lali i citizena IP: *.dynamic.chello.pl 10.11.14, 10:34
          zamknięty
          > Chcemy więcej autorskich pomysłów w programach wyborczych kandydatów do różnych
          > gremiów. Z tym, że jak wiem, a wiem, wielu kandydatów boi się ujawniać swoje p
          > omysły w obawie przed kradzieżą. Konkurencja nie śpi i kradnie cudze pomysły na
          > potęgę.
          Pan wierzy w tę głupotę, czy tylko się Panu wymskło? Czyli kampania niema na zdjęcia ulotkowe a wybrani przedstawiają program po wyborach. Czyli "Idź na całość" i ...zonk.. bo to się nam w naszej mieścinie najczęściej przytrafia. To, że trzy ugrupowania złożyły do b.o. projekty oświetlenia i monitoringu, według mnie, nie świadczy o kopiowaniu ale o wyczuciu potrzeb obywateli tego miasta. I chwała im za to, że problem dostrzegli i zgłosili. A durne ratuszowe tak ułożyli regulamin, że gdyby dwadzieścia organizacji zglosiło projekt np. kładki rowerowej przez Odrę z bambusa i liny sizalowej, za 1,5 mln pln, to by go przyjęli i poddali pod głosowanie. Nastepnie przy dwudziestokrotnym rozdrobnieniu glosów projekt (jak potrzebny) padłby na pysk. Tak ratuszowi dbają o interesy tych co ich wybrali. A to, że projekt jest wpisany do budżetu o niczym nie świadczy bo nowy prezio,jak na ZWM mało głosików dostanie np., to może światełka wyciąć z budżetu.
          > P.S. Każdy kandydat powinien wykazać w materiale wyborczym, dlaczego to właśnie
          > na niego powinniśmy oddać swój głos.
          W systemie partyjnym rady miasta, jakie ma znaczenie, czy łapkę za czy przeciw oświetleniu parku, podnosi Smagała czy Przygoda? Pieszczuk czy Mielec? Jaką inicjatywę uchwałodawczą mają radni, którzy najpierw są członkami partii a później radnymi? Oświetlenie parku to był pomysł ludzi a nie radnych a dzięki wyborom został wpisany do budżetu na przyszły rok, co ma dać głosy, tym co go wpisali do budżetu.
          No i naprawdę stawiam piwo gdy usłyszę autorskie programy moich ulubieńców Smagały, Przygody, Kaweckiej, Mielca i wszystkich z 3 setek kandydatów. Moim zdaniem to ich autorskie programy polegają na zdobyciu podparcia pod doopę za 20 tysi zeta rocznie + zdolność kredytowa, co nie tyle zależy od wyborców co szefów partii, w którym miejscu listy umieszczą kandydata.
          • lalecznik-7 ja bym się tym nie chwalił 10.11.14, 17:13
            zamknięty
            Sęk w tym, że osoby zgłaszające projekt oświetlenia w parku wiedziały o innych wnioskach. Tym niemniej nie potrafiły się dogadać. Zwykły obywatel zwyczajnie odpuściłby, i wycofał wniosek skoro inne w tej sprawie już są, ponieważ przede wszystkim interesowałby go efekt, a nie reklama. W tym przypadku nad zachowaniem pro publico bono zwyciężyła kalkulacja polityczna. Nie rozumiem, dlaczego zatem gromy mają spadać jedynie na ratusz za brak racjonalności, skoro takiej zabrakło wnioskującym? Czy przy takim sposobie myślenia nie byłoby tak, że nagięcie regulaminu, spowodowałoby protesty: i) samych wnioskujących w tej sprawie, bo przecież to nie były identyczne wnioski, ii) tych, którzy składali wnioski pozostałe, za preferowanie jednego pomysłu? Dlatego wprowadzenie punktu do budżetu poza wnioskami obywatelskimi to dobre rozwiązanie. Natomiast dla wnioskujących taki komentarz: fajnie, żeście wyszli z tym wnioskiem i szkoda, żeście spierniczyli. Przy takim układzie, za bardzo bym się tym na ulotkach nie chwalił.
            • Gość: behemot Pan Lala tradycyjnie włos dzieli na czworo IP: *.dynamic.chello.pl 10.11.14, 22:40
              zamknięty
              by wykazać wyższość ratuszowych nad obywatelami zgłaszającymi wnioski a efekt jest taki, że w parku ciemno jak w doopie na czym najbardziej cierpią korzystający z niego. Jako klasyczny leming platformiany będzie obwiniał wnioskodawców, że się nie dogadali. A co się mieli dogadywać? Na organizatorze konkursu spoczywa odpowiedzialność by propozycji nie dublować. A gdy przyjmuje wnioski jednakowo brzmiące,zdublowane, bo taki regulamin wymyślili, by wnioskodawców nie "urazić" i gdy suma głosów na przyjęte wnioski daje im pierwsze lub drugie miejsce w plebiscycie to nie może wniosek odrzucić aby po kilku dniach zakombinować i wpisać go do budżetu na przyszły rok (jacy my dobrzy) chcecie to macie, patrzcie jak władza stara was słucha. Rysio wpisze do budżetu ten słuszny choć przegrany w budżecie obywatelskim postulat, bo się niedobrzy zgłaszający nie dogadali, a wystarczy ino wybrać Tadzia i on wam park oświetli, albo nie.
              >>Dlatego wprowadzenie punktu do budżetu p
              > oza wnioskami obywatelskimi to dobre rozwiązanie. Natomiast dla wnioskujących t
              > aki komentarz: fajnie, żeście wyszli z tym wnioskiem i szkoda>>> Panie Lala, pan zawsze tak doopę placformir liżesz, czy tyllko teraz?
    • lalecznik-7 no wreszcie 13.11.14, 20:25
      zamknięty
      wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/mlodzi-buntownicy-licza-na-dwucyfrowy-wynik-w-wyborach/5vzgy
      Odpartyjnienie wyborów samorządowych. Aktywizacja oddolna ludzi. Działanie zamiast malkontenctwa. Czyli tak jak powinno być.
    • lalecznik-7 Sejmik 13.11.14, 20:47
      zamknięty
      Prawie nic o sejmiku. Podejrzewam, że sporo ludzi będzie zaskoczonych przy urnach. Poniżej link, i jeszcze lista na szybko.

wybory2014.pkw.gov.pl/pl/komisje/districtview/42066
      Kandydaci do Sejmiku Województwa Opolskiego w okręgu nr 1 obejmującego miasto Opole i powiat opolski.

Lista nr 1 - PSL
      1 SAWICKI Grzegorz Adam zam. Suchy Bór, wiek: 54
      2 ZAGOLA Agnieszka Izabela zam. Opole, wiek: 39
      3 GABOR Tomasz Adam zam. Brzezie, wiek: 42
      4 FATYGA Jadwiga Krystyna zam. Tułowice, wiek: 65
      5 KOŚCIUK Andrzej Marian zam. Ochodze, wiek: 61
      6 SZCZAKIEL Jerzy zam. Opole, wiek: 65
      7 DOBRANOWSKA-FEDORCZUK Teresa Rozalia zam. Opole, wiek: 40
      8 NABRDALIK Robert Lech zam. Brynica, wiek: 46
      9 WOJCIECHOWSKI Krzysztof Piotr zam. Opole, wiek: 46
      10 WARZECHA Adam Remigiusz zam. Wierzbica Górna, wiek: 37
      11 SZERNER Agnieszka Danuta zam. Opole, wiek: 34