Dodaj do ulubionych

Czy ruszy spalarnia śmieci przy ul. Budwlanych?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 09:28
lokalizacja Cementowni prawie kilometr o centrum to pomyłka odziedziczona po
poprzednim systemie, ale uruchomienie tam spalarni to dopiero totalanie
poroniony pomysł. Opolanie gdzie wasze mózgi?. Jak ma być hipermarket w
centrum to jest problem, a jak ma być spalarnia śmieci to cisza.
Obserwuj wątek
    • Gość: niob pewnie niestety ruszy IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 03.01.05, 13:37
      bzdurne problemy wywołują u nas dyskusje a faktyczne są olewane...
    • Gość: MIeszaniec Pani wojewoda nie pamięta IP: *.pl / 217.173.202.* 03.01.05, 15:43
      Pani wojewoda nie pamięta czy podpisywała tak ważną decyzję?
      Pan Nijakowski też nie pamięta?
      Przecież to zbyt szczególna sprawa, żeby nie pamiętać.
      A Inspektorat ochrony Środowiska?
      A Sanepid?
      A Urząd Miasta to już nie ma nic do powiedzenia?
      Jak będą spalać PEty i inne plastiki, to faktycznie pozdychamy na raka do
      dioksyn.
      Chyba jednak w tym zas...m Opolu zogniskowało się cało polskie zło.
      • Gość: Robal Re: Pani wojewoda nie pamięta IP: *.pl / 217.173.202.* 03.01.05, 16:34
        a gdzie nasz super radny Kowalski? Czy gazety ero w kiosku i muzyka w
        autobusach to jedyne tematy, które zintrygowały naszego radnego?
        • katarsis alarm!!! 03.01.05, 17:07
          Spalanie śmieci jest stosowane w wielu krajach, bo odpady to współcześnie
          ciężki i śmierdzący problem. Ale lokalizacja spalarni w cementowni Odra to już
          totalne przegięcie. Przecież tej lokalizacji nie sprzyja ani odległość zakładu
          od miasta ani kierunek wiatru - o czym mogą powiedzieć mieszkańcy
          systematycznie zapylani przez Odre.
          A do spółek komunalnych i władz miasta pytanie: kiedy wreszcie zostanie
          wprowadzony na szeroką skalę najbardziej skuteczny, oszczędny i zdrowy ze
          sposobów walki ze śmieciami tzn recycling z prawdziwego zdarzenia??

U mnie w sypie pojawiły się jakieś worki z napisem papier, szkło, plastik ale:
          1/raz są - raz ich nie ma
          2/leżą byle jak rozrzucone na ziemii i kazdy sobie może je wziąć chociażby
          dzieci do zabawy
          3/mieszkańcy nie dostali żadnej informacji o recyclingu, czemy ma on słuzyć
          itp.

• Gość: MIeszaniec Re: alarm!!! IP: *.pl / 217.173.202.* 03.01.05, 18:14
            Spalanie to nie jest rozwiązanie.
            POczytaj komentarze ekologów.
            • katarsis Re: alarm!!! 03.01.05, 18:46
              Gość portalu: MIeszaniec napisał(a):

> Spalanie to nie jest rozwiązanie.
              > POczytaj komentarze ekologów.

A ty wczytaj się uważnie w moją opinię i to, co uważam za rozwiązanie.
            • Gość: tez inżynier Re: alarm!!! IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.05, 09:03
              Spalanie to nie jest rozwiązanie ?? to powiedz mi Mieszańcu czy rozwiązanie m
              jest składowanie odpadów na wysypisku ??? bo ja np wolałbym mieszkać przy
              cementowni spalającej śmieci niż przy wysypisku
              a po drugie to coś Ci napisze na temat "ekologów". Ci zacni ludzie naprawde nie
              mają pojęcia o czym mówią. Otarłem sie o problem spalania odpadów w przemyśle
              cementowym. Ci "ekolodzy" nie mają pojęcia o charakterystyce procesu spalania
              zachodzącym w piecu. temperatura 2000 stopni w palniku rozkłada większośc
              związków, reszta wbudowywana jest w układy krystalograficzne związków
              klinkierowych.
              Bardzo was proszę poczytajcie fachowej literatury na ten temat zanim wypowiecie
              Swoje zdanie, a ja nie znam "ekologa" którego podstawowym czynem jest ochrona
              środowiska. Dziwię sie tylko ze Odra nie poszła jak inne cementownie i nie
              zasponsorowała im jakiejś wycieczki czy komputera bo to o to chodzi
              • Gość: Tutejszy Re: alarm!!! IP: *.visp.energis.pl 04.01.05, 09:21
                Żyjemy w kraju idiotów, lepperów, giertychów i oni wszystko wiedzą najlepiej, a
                mięso wyborcze wiecznie wybiera durni na urzędy.
                Albo cywilizacja, albo jaskinie - decyzja należy do wolnych ludzi.
                Argumenty inteligentnych naukowców nie trafiają do oszołomów nigdy.
                PS.
                A tzw. "zieloni" tylko wymuszają haracze za odstąpienie od protestu.
                Było o tym w TVN.
                A ich nazwa pochodzi od koloru dolarów, bo mamona jest podstawowym motywem
                działania tej szczególnej mafii!
              • Gość: mgr Re: alarm!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 09:25
                inżynier jak chcesz mieszkać przy spalarni to twój problem, ja nie chcę
                mieszkać ani przy spalarni ani przy składowisku. I nie znaczy to że jestem
                przeciwnikiem powstawania spalarni, tylko sprzeciwiam się lokalizacji jej w
                centrum miasta.
          • Gość: AGG Re: alarm!!! IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 03.01.05, 20:26
            A u mnie efekt segregacji śmieci jest taki, że mądrale po studiach pakują
            śmierdziące pudło po mleku UHT do makulatury
            • katarsis Re: alarm!!! 03.01.05, 21:00
              Gość portalu: AGG napisał(a):

> A u mnie efekt segregacji śmieci jest taki, że mądrale po studiach pakują
              > śmierdziące pudło po mleku UHT do makulatury

Otóż to. Dlatego też za workami powinny iść specjalne ulotki od administracji
              co należy pakować do tych worków, bo ludzie jak widać na załączonym obrazku
              tego nie wiedzą.
    • Gość: olo Re: Czy ruszy spalarnia śmieci przy ul. Budwlanyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 17:38
      carrefour nie bo to centrum miasta;
      tesco nie bo to centrum miasta;
      centrum logistyczne nie bo to centrum miasta;
      spalarnia nie bo to tez centrum miasta;

z calym szacunkiem, ja rozumiem ze moga pojawic sie uzasadnione podejrzenia
      negatywnego wplywu na srodowisko i mieszkancow, ale do wydawania takich sadow
      uprawnione sa odpowiednie organy ktore moga tym samym zablokowac inwestycje,
      jak np. urzad wojewodzki czy wios, a nie grupka zielonych - z tego co pamietam
      to w wawie zieloni specjalnie blokowali wszelkie inwestycje, obojetnie czy
      mialy one cokolwiek wspolnego ze srodowiskiem czy nie;

jezeli twierdzenia o trujacych gazach sa prawda, to oczywiste jest ze nikt by
      nie wydal zgody na taka spalarnie w miescie; natomiast jezeli sa one zmyslone,
      to calkowicie popieram powstanie takiej spalarni;
      • Gość: ja Re: Czy ruszy spalarnia śmieci przy ul. Budwlanyc IP: 217.173.203.* 03.01.05, 17:52
        wypie..j, podlacz sie doi komina pi..
        • Gość: szaman Re: Czy ruszy spalarnia śmieci przy ul. Budwlanyc IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.05, 09:01
          Twoja wypowiedz bardzo mi przypomina wypowiedz ekologów nie bo k...a nie
    • Gość: ja Re: Czy ruszy spalarnia śmieci przy ul. Budwlanyc IP: 217.173.203.* 03.01.05, 17:55
      chyba ci ebie zdrowo P o p i e r d o l i l o jakim poprzednim systemie,
      przeciez to bylo budowane za niemcow, w XIX wieku,a w tedy to byly peryferie
      opola.
    • Gość: xxx Re: Czy ruszy spalarnia śmieci przy ul. Budwlanyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 18:10
      Czy już nikt w tym mieście nie liczy się ze zdaniem mieszkańców??? Jak pani
      wojewoda chce mieć w Opolu rakotwórczą spalarnie śmieci, to niech wybuduje ją
      sobie we własnym ogródku i razem z panem Gawlakiem wdycha wydzielane z niej
      dioksyny (zdrowia życze).
    • Gość: yyy Re: Czy ruszy spalarnia śmieci przy ul. Budwlanyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 18:24
      Jakoś nie wierzę panu Gawlakowi, że prace zmierzające do "uszczelnienia hali
      półproduktów", z której wydobywają sie pyły klinkierowe i cementowe (które
      zresztą w oczach pana Gawlaka są parą) kiedykolwiek zostaną zakończone. A jeśli
      nawet dojdzie do ich zakończenia, to nastąpi to dopiero po pierwszej awarii,
      która, znając życie, pojawi się pierwszego dnia działalności tej "nowoczesnej i
      bezpiecznej" spalarnii.
    • Gość: Blu Re: Czy ruszy spalarnia śmieci przy ul. Budwlanyc IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 03.01.05, 20:44
      Szanowny green, chyba mało jeździsz po europie a zwłaszcza nie tej
      z "poprzedniego systemu", wyobraź sobie że w centrum Wiednia jest piękna
      kolorowa budowla która stnowi zagadkę dla turystów a jest to właśnie spalarnia
      śmieci. Moim zdaniem nie miejsce położenia spalarni jest istotne lecz jak
      nowoczesna technologia spalania będzie stosowana w tej spalarni. I proszę nie
      martw się o mózgi opolan.
      • Gość: inżynier Re: Czy ruszy spalarnia śmieci przy ul. Budwlanyc IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 03.01.05, 21:43
        Smiac mi sie z was chce. Nie macie pojecia o warunkach panujacych w takim
        piecu. Piec cementowy to najlepsze miejsce do spalania takich odpadow.
        Oczywiscie najlepiej jest ich wogole nie wytwarzac. Ale juz skoro sa to trzeba
        cos z nimi robic. A co do dioksyn to sprawdzcie co ludzie pala w ogniskach przy
        domu albo co wpychaja do piecow zeby sobie tylki w domu ogrzac. Poczytac troche
        a potem sie dopiero wypowiadac ciemnoty.
      • Gość: Jontek Re: Czy ruszy spalarnia śmieci przy ul. Budwlanyc IP: 80.55.199.* 03.01.05, 22:01
        jestem tego samego zdania co Blu; nie tylko w Wiedniu ale także w czeskim
        Brnie, a komin w niej jest tylko atrapą ponieważ nowoczesne technologie
        stosowane do utylizacji odpadów komunalnych działają na tej samej zasadzie co
        katalizatory w samochodach. Jeśli któryś widział z rury wydechowej obłoczek to
        niech wie że nie są to spaliny a para wodna. Problemem przy spalaniu odpadów
        jest oczyszczenie spalin za pomocą reakcji chemicznej. Tej pani od ochrony
        środowiska pomyliło się nowoczesne urządzenie do utylizacji odpadów z ogniskiem
        na kartoflisku. Problem z dioksynami i furanami rozwiązano w tym przypadku
        podobnie jak z odpadami promieniotwórczymi ze stosów atomowych. Przechwycone
        przez filtry zostają zabetonowane i złożone w sztolniach nieczynnych kopalń aż
        do czasu gdy w sposób naturalny nie ulegną biodegradacji. Nieczynnych kopalń ci
        u nas dostatek. Dodam, że wszelkie próby recyklingu w większym lub mniejszym
        stopniu kończą sie tak jak ktoś tu wcześniej zasygnalizował; albo brakuje
        worków albo do szkła sypią papier i odwrotnie, a po rowach i lasach pełno
        butelek po pepsi. Jedyny sposób na trwałe zniszczenie śmieci to ich termiczne
        zniszczenie i zamiana na energię. Tym bardziej że spalarnia może płacić za
        dostarczone śmieci od indywidualnych zbieraczy i pobierać opłaty za spalanie
        obligatoryjne np. odpady poszpitalne. Dzisiaj niektóre szpitale swoje zarażone
        odpady spalają w swoich piecach CO lub wyrzucają do kubłów na śmieci a Lobbe
        wiezie na wysypisko. To jest zapewne bardziej ekologiczne ale czy bezpieczne?
        Jedyny warunek to nadzór technologiczny z niezależnej instytucji. Zieloni tacy
        nie są.
    • Gość: z Re: Czy ruszy spalarnia śmieci przy ul. Budwlanyc IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 03.01.05, 23:07
      nie po poprzednim systemie lecz prusakach, ta cementonia pochodzi z początku
      XX wieku, wtedy to były przedmieścia
    • Gość: byla Opolanka Wiedenska spalarnia IP: *.net.t-com.hr 03.01.05, 23:39
      Racje maja Blu i inzynier. To kwestia technologii. Czasem tez architektury.
      Spalarnia w Wiedniu - Fernwarme Wien - znajduje sie prawie w srodku Wiednia,
      przy stacji metra Spittelau. Projektowal ja slynny Hundertwasser, niestety juz
      swietej pamieci. Na pewno opolska spalarnia nie bedzie taka piekna, ale moze
      byc rownie nowoczesna. Mam pytanie do forumowiczow - czy wszyscy protestujacy
      tutaj staraja sie segregowac smieci? Czy aby ich protest jest tylko na zasadzie
      nie-bo-nie? Ja segreguje smieci od dawna i staram sie to propagowac. To jest
      moje pojmowanie ekologii i ochrony przyrody. A nie protesty, przywiazywanie sie
      do drzew itp. Ja zaczelam od siebie, a Wy?
      • Gość: Tutejszy Wiedenska spalarnia nie trafia do idiotów! IP: *.visp.energis.pl 04.01.05, 08:39
        Żyjemy w kraju idiotów, lepperów, giertychów i oni wszystko wiedzą najlepiej, a
        mięso wyborcze wiecznie wybiera durni na urzędy.
        Albo cywilizacja, albo jaskinie - decyzja należy do wolnych ludzi.
        Argumenty inteligentnych naukowców nie trafiają do oszołomów nigdy.
        PS.
        A tzw. "zieloni" to tylko wymuszają haracze za odstąpienie od protestu.
        Było o tym w TVN.
        A ich nazwa pochodzi od koloru dolarów, bo mamona jest podstawowym motywem
        działania tej szczególnej mafii!
    • Gość: zielony Re: Czy ruszy spalarnia śmieci przy ul. Budwlanyc IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.05, 09:17
      Tak jestem ekologiem. Nie, nie jestem jedną z tych starych panien i panów
      szukających pieniędzy poprzez mówienie nie w sprawie o której nie ma pojęcia.
      Spalanie śmieci nie jest idealnym rozwiązaniem, ale w chwili obecjej jest
      jednym z najlepszych. składowanie śmieci to bomba ekologiczna może nie dla nas
      ale na pewno dla naszych dzieci, nie wiem czy chcecie tego. a co sie tyczy
      spalania. Jeżeli juz musimy spalać śmieci to uważam ze piec cementowy jest
      najlepszym do tego urządzeniem przede wszystkim dlatego ze w przypadku spalarni
      powstają popioły, które są szkodliwe i trzeba je nadal utylizować. specyfika
      pieca obrotowego polega na tym, ze jest to proces bezodpadowy, niespalone
      związki zostają wbudowane w klinkier w piecu.
      a na koniec moja rada z ekologami jest jak z politykami, ich zdanie bardzo
      często nie jest obiektywne i większość szuka łatwych pieniędzy.
      pozdrawiam
      • Gość: MIeszaniec OK IP: *.pl / 217.173.202.* 04.01.05, 13:31
        Z pewnością dobrze się na tym znasz.

Nie polemizuję, bo jestem za słaby.
        Wolałbym, żeby jednak decydowali o tym eksperci, żeby dokonano fachowych,
        bezstronnych analiz, najlepiej nie na koszt inwestora (zleceniobiorca będzie
        starał się zadowolić zleceniodawcę), tylko na koszt państwa (gminy,
        województwa).
        Innymi ciekawymi sprawami poruszonymi na forum jest problem spalania
        wszystkiego w domowych piecach i na podwórkach.
        A może tak przy okazji zrobić coś w sprawie zmnijeszenia ilości szkoliwych
        śmieci, zmniejszenia ich ilości wogóle i właściwej utylizacji połączonej z
        segregacją.

Podam przykłady.
        Czemu n.p. w Szwecji i RFN butelki PET i puszki są obłożone kaucją.
        W niemieckim sklepie jest coraz mniej PETów i Tetrapacków, a coraz więcej
        szkła. Czemu w polskich sklepach nie pakuje się do toreb papierowych?
        Jeśli administracyjne można wymusić: kasy fiskalne w taksówkach, płacenie
        haraczu na ZAIKS przez fryzjera, to z pewnością można wymusić stosowanie
        torebek papierowych i ograniczenie stosowania torebek plastikowych wyłącznie do
        kapusty kiszonej i kiszonych ogórków.
        Takie piękne obrazki z amerykańskich marketów, gdzie ludzie wychodzą z
        wielkimi, grubymi papierowymi torbami pełnymi zakupów.
        Czemu nie u nas?
        Jeśli jesteś aktywnym działaczem ekologicznym, to powinieneś wiedzieć, że
        prawdziwą skuteczność można osiągnąć tylko poprzez reprezentację parlamentarną.
        Powinniście się się jednoczyć, wchodzićw układy koalicyjne, wszytsko po to,
        żeby się dostać do Sejmu, do władz samorządowych. Inaczej nic nie zwalczycie,
        poza stworzeniem pola do działania różnego rodzaju pseudozielonych
        hochsztaplerów od wyciągania pieniędzy pod stołem.
    • Gość: wara Spalarnia w Wiedniu kosztowała 22mlnDM... IP: 217.173.203.* 04.01.05, 09:35
      ...co można wybudować za 8 mln. Ztych 8 połowa kosztów to ekspertyzy...
      • Gość: odrapany Re: Spalarnia w Wiedniu kosztowała 22mlnDM... IP: *.visp.energis.pl 04.01.05, 11:47
        ale w W. była budowana od zera
        a u nas tylko sortownia BRAM i dostosowanie pieca do spalania mieszanki
        paliwowej 80% węgla + 20% brykietów z posortowanych odpadów komunalnych
        ---
        ale nikt z eko-oszołomów o tym nie wie i nie chce wiedzieć
        oni chcą tylko dostać w łapę za nieprotestowanie
    • Gość: jas Re: Czy ruszy spalarnia śmieci przy ul. Budwlanyc IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.05, 11:20
      www.dioksyny.pl/dioksynowefaktyifikcje/
      poczytajcie i dopiero zabierajcie głos
      • Gość: niknejm Re: Czy ruszy spalarnia śmieci przy ul. Budwlanyc IP: 80.55.199.* 04.01.05, 12:21
        bardzo jestem wdzięczny jas za ten podrzucony link. Jest to doskonały argument
        w dyskusji na temat mitów naukowych wykorzystywanych w lobbingu przemysłowym i
        politycznym.
    • Gość: Iwa Re: Czy ruszy spalarnia śmieci przy ul. Budwlanyc IP: *.airnet.opole.pl / *.airnet.opole.pl 04.01.05, 13:56
      Może by tak pan Gawlak zamieszkał w dzielnicy Zakrzów, bądź Chabry i wtedy
      fundował ludziom taką 'bombkę". A nawiasem mówiąc gratuluję pamięci naszym
      wojewódzkim urzędnikom! oże czas zacząć się leczyć?
      • jawor10 Re: Czy ruszy spalarnia śmieci przy ul. Budwlanyc 04.01.05, 21:54
        Chyba " zwolennicy" spalarni śmieci nie są zbyt kapujący, coś im brakuje pod
        skalpelem. Cokolwiek chciano by zrobić - z TRABANTA nie zrobi się FERRARI .
        Spalarnię zróbcie sobie w Pacanowie i zamieszkajcie tam. Spalarnie projektuje
        się od podstaw a nie modernizuje stare obiekty. Żeby w Opolu był porządek
        należy zlikwidować cementownię i to jak najszybciej , bo my z niej nie mamy
        żadnego pożytku ani interesu. Mam cały rok mnóstwo pyłu w oknach - na Malince -
        współczuję dla Chabrów i ZWM. Ktokolwiek zatwierdzi zgodę - szybko poleci ze
        stanowiska - niech ma to na uwadze, bo opolanie nie dadzą mu spokojnie żyć.
        • Gość: nick Cementownia Odra odblokuje miejskie wysypisko... IP: *.visp.energis.pl 05.01.05, 08:14
          ktoś użył zwrotu: "to jest tragedia dla miesta i jego mieszkańców".
          Zgadzam się z tym. Tragedią jest poziom wiedzy o bezpiecznej utylizacji
          segregowanych odpadów. Ale podobnie jak "MM" forum to powinno być "nie dla
          idiotów".
          ---
          PS.
          Ratusz jest 1300 m od "Odry".
          A byliście we Wiedniu lub np. Dortmundzie?
          Tam też utylizują odpady cywilizacji w mieście.
          Jak nie podoba się miasto, to wracajcie kmiotki do waszych wsi.
          Tam nie ma spalarni, marketów, ruchu - tylko spokój!
          • Gość: z Re: Cementownia Odra odblokuje miejskie wysypisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 08:26
            Mam pytanie czy we Wiedniu albo Dortmundzie mają cementownię w centrum miasta?
            • Gość: nick Re: Cementownia Odra odblokuje miejskie wysypisko IP: *.visp.energis.pl 05.01.05, 08:31
              w Wiedniu spalarnię
              a w Dortmundzie cementownię spalającą posegregowane odpadki

aha i normalnych ludzi choć prężne partie zielonych
              • dar54 Re: Cementownia Odra odblokuje miejskie wysypisko 05.01.05, 13:13
                Spalarnie projektuje
                się od podstaw a nie modernizuje stare obiekty.
                Ale spokojnie nie pozwolimy oszołomom nas zatruwać
                Niech swoje śmieci spalają w Bonn
    • Gość: Miskek Happy Nie ruszy! Pewne na 100% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 08:42

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka