rico-chorzow 04.06.05, 17:27 czy ktoś wie co znaczy mątewka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
k100 Re: Pytanie, 04.06.05, 17:45 mątew ż V , DCMs. mątwi; lm M. mątwie, D. mątwi «drewienko do kłócenia, mieszania substancji sypkich i płynów» mątewka ż III, CMs. ~wce; lm D. ~wek «mała mątew» Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Pytanie, 04.06.05, 20:04 k100 napisał: > mątew ż V , DCMs. mątwi; lm M. mątwie, D. mątwi > «drewienko do kłócenia, mieszania substancji sypkich i płynów» > > > mątewka ż III, CMs. ~wce; lm D. ~wek > «mała mątew» Mam do Pana pytanie,czy Pan zaraz po przeczytaniu tego słowa wiedział co ono znaczy,osobiście pytałem 8-10 osób,powiem Polaków,i żaden nie potrafił udzielić odpowiedzi.Jeszcze raz,nie próbuję "mącić",tylko naprawdę,to słowo poznałem - dziś -. Odpowiedz Link Zgłoś
k100 Re: Pytanie, 04.06.05, 21:03 rico-chorzow napisał: > Mam do Pana pytanie,czy Pan zaraz po przeczytaniu tego słowa wiedział co ono > znaczy,osobiście pytałem 8-10 osób,powiem Polaków,i żaden nie potrafił udzielić > odpowiedzi.Jeszcze raz,nie próbuję "mącić",tylko naprawdę,to słowo poznałem - > dziś -. Znalem to wyrazenie ale zapomnialem co oznacza. Dlatego polecam slownik jez. polskiego PWN link: sjp.pwn.pl/ Znajdziesz tam tez praktyczne w uzyciu i potrzebne encyklopedie, slownik wyrazow obcych, slownik ortograficzny szkoda tylko ze nie ma slownika frazeologicznego. Matew to rzadko uzywane wyrazenie dlatego malo kto zna co oznacza. Wcale nie dziwie sie dopiero dzisiaj je poznales. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maj Re: Pytanie, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.05, 17:46 to taka "mieszaczka" do np. ciasta naleśnikowego itp.Jakbyś miał wątpliwości to daj sygnał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mak Re: Pytanie, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.05, 17:48 podziw dla twego profesjonalizmu... Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Pytanie, 04.06.05, 18:26 Dziękuję,nie miałem zamiaru kogokolwiek urazić,tylko właśnie dziś dowiedziałem się jak po polsku nazywa się - fyrlok -,jeszcze raz,to nie jest zaczepka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytek Re: Pytanie, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.05, 20:41 Abo fyrloczka? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Pytanie, IP: *.gress.com.pl / 80.55.200.* 04.06.05, 21:23 czy u Was fyrloki też (jakby to powiedzieć) ... odzyskiwało się z uschniętych choinek świątecznych ? Czy jeszcze ktoś tak robi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Pytanie, IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 04.06.05, 22:39 fyrlok,mątewka,kołotuszka-to trzecie to kresowe. Kopyść,kopystka-----? Kto wyjaśni? Odpowiedz Link Zgłoś
k100 Re: Pytanie, 04.06.05, 22:54 kopystka ż III, CMs. ~tce; lm D. ~tek reg. zdr. od kopyść Nakładać kluski kopystką. Δ med. Kopystka językowa «łopatka do przytrzymywania języka w czasie badań lekarskich» kopyść ż V, DCMs. ~ści; lm M. ~ście a. ~ści, D. ~ści reg. «drewniana łopatka lub łyżka o długim trzonku» Mieszać co kopyścią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Pytanie, IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 05.06.05, 00:35 Dzięki,jak to dobrze mieć słownik pod ręką i uczynną duszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Pytanie, IP: *.citymedia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.05, 22:07 ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGG Re: Pytanie, IP: 217.197.70.* 07.06.05, 22:20 Jest to taka gwiazdka na patyczku do mącenia śmietany stąd mątewka, ponieważ śmietanę można kołatać jest to też kałatuszka, można też fyrlać stąd fyrlok. Wszystkie trzy formy w Opolu są używane Robi się to tak,że wkladsię trzonek między dłonie , dłonie sie suwa tam i nazad a gwiazdka sie b. szybko kręci Miałem kiedyś trzy baby w biurze i jedna przynisła tą gwiazdkę z targu i nie wiedziala jak to się nazywa, no i każdy z nas nazwał inaczej czyli j.w Żeby było śmieszniej to w czechach taka śmietana jest rozchlestana a mnie najbardziej śmieszy słowo rozciapciać. Kopyść vel kopystka to jest taki tłuczek długości 40 do 50 cm rękojeść beczkowata grub. ok 1 cm a końcowka to walec średnicy ok 5,0 cm wysokości ok 6 - 7 cm nadole płaski na górze obły do ubijania ziemniaków np dziadów, ale też łyżka donabierania b. gęstego marasu Odpowiedz Link Zgłoś