Dodaj do ulubionych

RAŚ kontra Erenburg

IP: *.po.opole.pl 19.01.06, 14:23
Mija kolejna rocznica tragedii jakie Armia Czerwona dokonala na ludności
śląskiej. Pamiętam jak pare lat temu Ruch Autonomi Śląska wnioskował o
usunięcie z nazwy ulicy Erenburga (radzieckiego propagandzisty) w Opolu, a
obecny już wtedy prezydent Zembaczyński obiecał się tym zająć. Na co czekamy?
Obserwuj wątek
    • Gość: l'k0679 Re: RAŚ kontra Erenburg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.06, 18:27
      Na "Burolecityna"! Coby sie nioom Zymbaczyn'ski podlycoou.
    • katharyna Re: RAŚ kontra Erenburg 19.01.06, 18:45
      To oburzające, by wsród nazw opolskich ulic, była ulica tego bolszewickiego
      padalca. Nieśmiertelnik z niego jak wiecznie żywy ( dla niektórych ) Lenin ?
      Indolencja decyzyjna prezydenta Opola nie tylko w tej sprawie jest znana i
      można było z góry przewidziec, że niczym nowym nas nie zaskoczy.
      Są waaaaażniejsze spraaawy.
      Wiiicie, rozumiiicie!
    • reginek Re: RAŚ kontra Erenburg 21.01.06, 13:56
      dziwne, że Młodzi Konserwatyści, którzy wyskakują z komicznymi pomysłami (patrz
      śpiewanie hymnu na meczach ligowych) do dziś nie zabrali się za KOMUNISTY
      Erenburga, który mało pochlebnie (to delikatne słowo) wyrażał się także o
      Polakach. ale może to nie ważne jak mówił o Polakjach, ważne że nawoływał do
      mordowania Niemców?
      • marmullo Tak na marginesie.....mysle sobie 21.01.06, 23:15
        a czasami mi się to zdarza...
        Mija kolejna rocznica tragedii jakie Armia Czerwona dokonala na ludności
        śląskiej.
        Można też napisac, na ludności pomorskiej, brandenburskiej, saksonskiej,
        bawarskiej, alzackiej, westfalskiej, serbsko-łużyckiej...
        A sowietskij sołdat przeciez wlazł do Germanii i rznął girmańca tak sołdata jak
        cywila i nie wchodził w szczegoły czy on bawarczyk czy slazak.Niemcy rzneli
        Polakow i nie wchodzili w szczegoły czy to mazowszanin, wielkopolanin,
        małopolanin, goral, czy Kaszub.
    • Gość: MIeszaniec Re: RAŚ kontra Erenburg IP: *.pl / 217.173.202.* 22.01.06, 15:02
      Ja już tu pisałem, że Erenburg jest postacią nie dającą się ocenić
      jednoznacznie. Akurat jego wojenna propaganda wpisywała się w logikę wojny
      totalnej, a taką była wojna prowadzona pomiędzy Niemcami i ZSRR.
      Pisano tutaj, że retoryka publicystów amerykańskich w tym czasie była podobna.
      Należy pamiętać, że Erenburg - pisarz, ma ciekawe rzeczy w dorobku, do dziś
      czytane i wystawiane, a Erenburga - członka komunistycznego establishmentu
      obciążają gorsze rzeczy niż wojenna propaganda.
      Co do tej małej zapomnianej uliczki, to już dawno należało przemianować dla św.
      spokoju. Dziwne, że specjalista od nazw opolskich ulic - Stanisław Skakuj,
      tematu nie załatwił. Jeden punkt na sesji Rady i z głowy.
      • Gość: Rene Re: RAŚ kontra Erenburg IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 15:50
        Czasami jeteś bardzo naiwny mleszaniec. Jak możesz oczekiwać, że przydupas i
        członek antypolskiej, upadłej partii Unii Wolnoiści , mógłby wogóle ruszyć i
        zmienić nazwę ulicy tego radzieckiego Żyda. Zejdź na ziemię.
        Chyba że wyznajesz zasadę( UW ) że o tym co żydowskie, to tylko Żydzi mogą
        decydować w naszym katolickim kraju . My sami nie.
        Gdyby to miało dalej trwać i być tolerowane, to byłaby to haniebna kontynuacja
        breżniewowskiej doktryny o ograniczonej suwerenności naszego Kraju.
        Coś niewyobrażalnego.
        Podobnie zachowywały się ich władze w sprawie - kłamstwa Jedwabnego.

• mx4 Re: RAŚ kontra Erenburg 22.01.06, 16:26
          Pan Ryszard prezydent Zembaczyński ciągle ten problem widocznie analizuje.
          Trochę wprawdzie długo, ale... . Ale podobno już niedługo w tej sprawie
          przeprowadzi konsultacje społeczne z mieszkańcami.
      • slezan Re: RAŚ kontra Erenburg 22.01.06, 19:01
        Sądzę, że potomków mieszkańców Kątów czy Boguszyc, pomordowanych przez
        krasnoarmiejców judzonych przez Erenburga, nie muszą interesowac literackie
        dokonania tego pana.
        • Gość: behemot Re: RAŚ kontra Erenburg IP: 217.153.196.* 22.01.06, 19:07
          A oni chca zmienic nazwę spółdzielni i osiedla ZWM.Duze osiedle, duży sukces,
          mała nieważna uliczka na uboczu, sukces niewielki
          • johann_os Re: RAŚ kontra Erenburg 22.01.06, 21:16
            Naprawde myślisz, że to o sukces tu chodzi?
            No, może... jakie miasto takie "sukcesy"...

J O/S
        • Gość: MIeszaniec Slezan, proszę o informacje IP: *.pl / 217.173.202.* 23.01.06, 11:03
          Co jest ci wiadomo w/s pomordowanych przez Armię Czerwoną w Kątach Opolskich.
          Tragedia boguszycka jest znana, choć do dziś nie wiadomo, jakie były jej motywy.
          Natomiast w/g mojej wiedzy w Kątach ruscy zastrzelili 4 osoby. Rodzice schowali
          córki w sianie, żeby je uchronić przed gwałtami. Dziewczyny znaleziono,
          zgwałcono, potem "za karę" zamordowano całą czwórkę. Być może moja wiedza w tej
          materii jest niepełna, proszę o informacje, Kąty interesują mnie z przyczyn
          osobistych. Z góry dziękuję.
          P.S.
          Nawiasem mówiąc ani w Kątach, ani w Boguszycach nie ma ulicy Erenburga, a
          krasnoarmiejcy byli judzeni nie tylko przez Erenburga. Nawiasem mówiąc
          bestialstwo tej wojny nie zaczęło się w roku 1945. A sprawa uliczki i Erenburga
          w/g mnie jest g...niana i szkoda na nią pary. Rada Opola kiedyś po cichu
          zmieni tą nazwę i spokój.
    • k100 Re: RAŚ kontra Erenburg 22.01.06, 22:44
      Ilja Erenburg dla Slazakow jest kontrowersyjny jedynie w punkcie nawolywania do
      zemsty i zabijania Niemcow. Jako pisarz i publicysta nie wyroznil sie dzielem
      uznanym powszechnie, byl przecietnym. W komunie ceniona byla przecietnosc
      dlatego ulice nazwano jego imieniem. Dziwie sie ze miasto nie potrafi zmienic
      nazwy niewielkie i malo znaczacej ulicy a chce zmiany nazwy wielkiego
      opolskiego osiedla ZWM. A moze mamy tu do czynienia z brakie woli dokonania
      zmiany w/z zasady 'ten ma racje kto ma wladze'. Zreszta durnota nie pierwszy
      raz dala dowod w tym zakreconym kraju.
      • bund2 Re: RAŚ kontra Erenburg 23.01.06, 09:44
        Ja to widze inaczej:
        władza nie lubi jak ktoś z zewnątrz sugeruje co nalezy zrobic wiec to czy ma
        racje staje sie miej wazne bo przede wszystkim trzeba udowodnic ze to JA mam
        władze i nie musze słuchac jakiejś tam organizacji w sprawie nazwy ulicy Mojego
        miasta. Osoby z takimi kompleksami zdarzaja sie niezależnie od ustroju.
        Jezeli taka sugestia okazałaby się prawdą ponowne podnoszenie westii ulicy
        Erenburga przyniesie efekt odwrotny tzn. jeszcze większą ignorancje tej sprawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka