Dodaj do ulubionych

Pociągiem do Czech i z powrotem

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 10:26

"Jest to sprawa gorąca, o której ja sam dziś się dowiedziałem, więc trudno mi
już odpowiadać, jak to dokładnie będzie wyglądać - mówi marszałek województwa
Grzegorz Kubat. - Mam nadzieję, że jeszcze w tym tygodniu uda się zebrać
wszystkie podmioty odpowiedzialne za wdrożenie tego pomysłu oraz
przedyskutować, jak i kiedy przejścia uruchomić."

No i to w zasadzie by było wszystko na ten temat - jak tylko się za coś wezmą
urzędasy to zaraz trzeba powołać ciała, komisje i inne biurokratyczne
nowotworki. I jeszcze jaką wspaniałą biurokratyczną nowomową tow. Marszałek
się wypowiedział!!!! Ciekawe, że wynalazek z XIX wieku czyli kolej wymaga
takich kolosalnych nakładów biurokratycznych, a samoloty prywatnych
przewoźników sobie latają....
Obserwuj wątek
    • Gość: beach cruiser Re: Pociągiem do Czech i z powrotem IP: *.turawa.sdi.tpnet.pl 19.07.06, 13:21
      Już dawno powinny kursować sezonowe pociągi dowożące narciarzy na Ramzovą. Raz
      do roku z wielką pompą jedzie jeden z Nysy... Założę się, że gdyby to zależało
      od Czechów już dawno by tak było...
      • Gość: Kwinto Re: Pociągiem do Czech i z powrotem IP: 212.160.172.* 19.07.06, 13:42
        Nareszcie !!!!

czy tym się uda czy będzie jak zwykle... ?
    • Gość: marek. Re: Pociągiem do Czech i z powrotem IP: *.centertel.pl 19.07.06, 14:02
      przejscia kolejowe ne powinny być zamknięte wiec nie byłoby potrzeby ich
      otwierania. Ale jeśli już, to szybki szynobus z Opola i Kędzierzyna w sezonie
      co 2 godz.
      Panie Garbowski co Pan chce u nas Czechom pokazywać tą mierność?
      • Gość: woland Re: Pociągiem do Czech i z powrotem IP: *.adwokat / *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 15:13
        wszystko super tylko czy wieciew jakim stanie są tory po polskiej stronie? Z
        Nowego Śwętowa do Głuchołaz przed zamknięciem szybciej można było dojechć
        rowerem hehe. A tego odcinka nie ma w planie modernizacji na Opolszyźnie.
        Pozatym jak rozumiem do Głuchołaz Zdroju pociągi nie będą jeżdziły a w
        Głuchołazy miasto na "czeskiej" linii, na nasypie nie ma peronu. Jak mają się
        zatrzymywać tylko na stacji Głuchołazy Haupthanhof to niech się wypchają,nikt
        normalny nie bęxzie tyle szedł do centrum. Kolejna sprawa to kto będzie
        dopłacał do przewozów CD? Dalej, kiedy mają zacżąc jeżdzić? Co tam ma jeździć?
        Many tylko 3 szynobusy w tym wiecznie zepsutego złoma z Kolzamu a nasze
        lokomotywy do Czech nie wjadą. Napewin nic przed wyboraminie zrobia a potem o
        obietnicach zapomną, jak to zawsze. PKP doi i pasażerów i Opolszczyznę i Polskę
        nie dając w zamian nic. Choć i tak nie jest u nas źle. Tylko pytam dlaczego z
        Kędzierzyna do Nysy co roku jedzie się dłużej? Dlaczego nie ma linii Racibórz
        Racławice (przed 2000 r był 10 par pociagow na dobe),a Kedzierzyn-Kluczbork? A
        opole-namysłó? Następna linia co będzie miałą 2-4 pry pociaów na dobę(jak Opole-
        Kluczbork, Brzeg-Nysa,Nysa Kamieniec)., które poza kolejarzom nikomu nie pasuja
        i jeżdża z zawrotną prekościa chwilami 20km/h. Ludzie w kosmos z
        kolejarzami,wykopać te związki wpuścic tu DB,CD i prywatncyh, cześc linii
        regionalnych niech przejmie województwo a główne Ministerstwo Infrastruktury.
        Wtedy jest cień szansy
    • Gość: zainteresowany Pozostaje tylko dojechać do Głuchołaz_____________ IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 14:21
      Lub poprosić Czechów o vlaki do Nysy, Brzegu i Opola.
      Przecież nie pojadę autem do Głuchołaz, bo wtedy po chooy mi ten pociąg.
      Rano o 8.00 wyjazd z Opola do Jesenika i na 20.00 powrót.
      Tylko te głąby na pewno na to nie wpadną.
      • Gość: Kwinto Re: Pozostaje tylko dojechać do Głuchołaz________ IP: 212.160.172.* 19.07.06, 15:43
        Od lat marzy mi się pociąg rano do Jesenika i powrót o 20 do Opola :)
        Trzeba brać przykład z tego jak Czesi dogadali się z Niemcami w rejonie
        przygranicznym. Pociągi jeżdżą tam co godzine a ceny biletów są jak na linie
        krajowe. Jak znam życie to "nasi" dopieprzą taką cenę że bedą wozić powietrze a
        potem powiedzą " widzieliście, spróbowaliśmy nie było chętnich - likwidujemy"...

A co do linii Opole-Namysłów to nie mam złudzeń, brakuje już wg mojej wiedzy
        ze 2-3 km szyn :((

• Gość: gwidon Re: Pozostaje tylko dojechać do Głuchołaz________ IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 19.07.06, 16:25
          no bedzie polaczenie, tylko czy bedzie polaczenie z Opola do glucholaz to
          podstawowe pytanie!
    • Gość: Ergon Pragmatyk IP: *.nowyzwm.punkt.pl / 217.197.79.* 19.07.06, 19:46
      Szkoda, że nie znajdziesz na mapie czeskiej miejscowości wymienionej przez
      redaktorzynę. A wystarczyło... przeczytać, zamiast pisać bzdury. Błędów więcej
      niż słów! Nazwę tego miasta trzeba pisać albo wg czeskich zasad "Jindřichov ve
      Slezsku", albo po polsku "Jędrzychów na Śląsku". No więc... nihil novi!
      • Gość: Lejak Re: Pragmatyk IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 19.07.06, 22:12
        > Szkoda, że nie znajdziesz na mapie czeskiej miejscowości wymienionej przez
        > redaktorzynę. A wystarczyło... przeczytać, zamiast pisać bzdury. Błędów
        >więcej niż słów! Nazwę tego miasta trzeba pisać albo wg czeskich
        >zasad "Jindřichov ve Slezsku", albo po polsku "Jędrzychów na Śląsku". No
        więc... nihil novi!>

Poza tym mam nadzieję, że marszałkowi za przeproszeniem tylko w gębę wsadzono
        słowa "(...) bo są wakacje i szkoda tracić kolejnych dni - mówi marszałek.", bo
        gramatyki w tym ani za grosz.

• Gość: Budvar Pociąg...do...Jesenika...!!!!!!!! !!!...!!!!!!!!!!! IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.06, 10:06
      Wpuśćmy czeski CD a za 2-3 lata wszystkie zamknięte i "nieopłacalne" linie
      naszego Przewoźnika Kolejarskich Pracowników znów odżyją; na stacje wróci
      życie; pojawią się stacyjne BARY Z PIWEM, które skoncentrują życie towarzyskie
      małych miejscowości. Od lat tak jest w Czechach, np. w Mikulovicach już 3 km od
      granicy.
      • Gość: Kwinto Re: Pociąg...do...Jesenika...!!!!!!!! !!!...!!!!! IP: 212.160.172.* 21.07.06, 08:57
        Budvar dobrze gada

W barach na Czeskich stacyjkach jest bardzo fajnie, można dobrze zjeść i napić
        się lokalnego piva :)
        • Gość: Budvar Dlaczego lokalne koleje w Czechach są rentowne? IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 10:19
          A stacyjki czyste, zadbane?
          Dworcowe RESTAURACE biją na łeb nasze "Warsy".
          Ale niestety do Czech muszę jechać tylko autem i na cepovane pivo mogę
          popatrzeć, a przywiezione lahvove w domu już tak nie smakuje.
          Powtarzam połączenie Opole-Jesenik i dalej (zimą) Ramzova-Hanusovice byłoby na
          pewno rentowne, zwłaszcza w wakacje czy weekendy.
          ---
          Jest to możliwe, tylko nie dopuszczajmy palantów do władzy! Wybory już za 4
          miechy.
    • Gość: PotencjalnyPasażer Re: Pociągiem do Czech i z powrotem IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 11:24
      Jakby tak w Jeseniku powstało jakieś centrum maryjno-pielgrzymkowe to nowa
      PiSdyrekcja PeKaPu uruchomi zaraz Super-Euro-Inter-City pociąg "Pielgrzym".
      Ale prędzej powstanie tam Pałac Homo-ślubów dla obcokrajowców, a do takiego
      przybytku kaczystowska władza pociągu nie wyśle.
    • Gość: Turysta Re: Pociągiem do Czech i z powrotem IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.06, 14:03
      Opolanie chcą i muszą mieć połączenie z Jesenikiem ! To jest podstawa rozwoju
      turystycznego naszych Regionów. Połączenie Opole - Jesenik (2 na dobę
      wystarczą: jedno rano, drugie wieczorem, tak aby Polacy i Czesi mogli swobodnie
      odwiedzić sąsiedni kraj).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka