Gość: matadore IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 20:24 Panie Adamie, tak trzymać!!! BRAVO!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tiko korekta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 20:39 Droga opolska GW! Pan Michnik powiedział: dePiSizacja, a nie dePiSacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczestnik Re: korekta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 21:56 Byłem, widziałem, słyszałem spotkanie udane, warto było. Dojrzałe przemyślane poglądy Pana Adama Michnika gorąco polecam jego podwładnej Dorocie Wodeckiej-Lasocie. Te poglądy nic nie mają wspólnego z sianiem nienawiści i niszczeniem ludzi, tak jak robi to ta pani. Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re:Ciekawe czy będzie na festiwalu?Niespodzianka! 21.05.07, 03:47 Festiwalowo POPiSowo! Dziś w Opolu obok Niemodlina czwarta eRpe festiwal zaczyna, pod hasłem odzyskamy Niemodlin, jak chce opatrzność, ma być Pomodlin! Jak dopuścimy też kabarety, tylko o PiSie będą pamflety. Mogą zaśpiewać nam cztery Ziobry, to nas powali litr jadu kobry. Nowej formuły szukamy jak chleba, polityków występów potrzeba. Z kabaretami klęska totalna, zaśpiewa Polska przyparafialna. Chcemy by śpiew Pawła Kukiza, brzmiał do drzwi Ojrydzyk się zbliża. Hymn „jak rządzić to tylko we dwóch” otworzy, bo w nas narodowy duch. Czwarta eRPe już przeszła twoje drzwi bije serce, szczęśliwi, że dziwi. Zaśpiewa w chórku ze skarbu Iza, dla ciebie ojcze większa akcyza, wio Maybachu, a jak się postarasz, to masz szkołę i piętrowy garaż. Ruszy z inicjatywą wojewoda, Pomodlinowi obwodnicę doda. Odśpiewa z wodzem żeby Wolsce, pod twą obronę idziemy ojcze. No może też ponad wszystko, jak dobrze trzymać z faszystą. tak, że usłyszą na górze Annie, nie dla mnie kąpiesz się w Wasserwannie. Z Radyja dwupłciowa Buchela na Maryję kaleczy Rondo Rawela. Tyle kasy w naszym mieście, nie widziałem tego jeszcze. Daj, daj, daj, nie odmawiaj, daj, ja obiecam tobie zbawienie i raj, ale odmawiać modlitwę możesz, ja sieję, sieję, zbieram, ty orzesz. To takie oratorium redemtorium, pro sacrum, pecunia i memorium! Kuśki, nie widziałeś tego jeszcze, popatrz, z PiSiORem ja się mieszczę! Ty Leppiej nie bądź taki ideowy, nie sam zapładniaj swoje krowy! Pasie Anetka, za seks gąski pasie, Łyżwa i Leppiej gra jej na bobasie. „Wesoły autobus przez ulice mknie „ a przez dziury to i czołg się sypnie! Bo mój nazichłopak geja kopie wczoraj z glana ze dwóch chłopie. Oglądam odzysk tak PiSem przytruty, dla równowagi zjadłem własne buty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babiuch Re: korekta IP: *.pl 30.05.07, 20:41 A który to z michników był w Opolu ? Stefan ? ten kumpel z pracy Szlomo Morela ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kelaina Re: korekta: 'następstwem'? IP: *.gdynia.mm.pl 19.05.07, 06:54 "filozofia grubej kreski jest następstwem obecnego zamieszanie wokół ustawy lustracyjnej" - oj, ktoś tu nie umie po polsku pisać, panie redaktorze (pani redaktor?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pether_23 Czekam na nagranie jakieś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 23:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola z Dywit ^^^g_____e_____n_____e_____z_____ i______s^^^ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 08:23 Szkalowanie Polski i wywrotowa i antypatriotyczna praca,to nie przypadek. To norma w rodzinie GW. Ci ludzie zawsze żerowali na naiwności,destabilizując,oszukując judząc. Pozorna dobrotliwość i bałwochwalcze a pozorne ukochanie prawdy i uczciwości ,jest tylko zgrabną grą pod publikę. Fakty ciężko zmienić! Choć specjaliści z GW mają przemożną ochotę na napisanie historii od nowa. Warto znać prawdę. Adam Michnik ? syn pary żydowskich komunistów - Ozjasza Szechtera i Heleny Michnik. Ozjasz Szechter przed wojną był funkcjonariuszem Komunistycznej Partii Zachodniej Ukrainy podległej Kominternowi, która wspólnie z Komunistyczną Partią Polski w swym programie domagała się oderwania od Polski Wilna, Lwowa, Gdańska, Śląska. Szechter za antypolską, komunistyczną działalność spędził kilka lat w więzieniu II RP. Brat Adama ? Stefan Michnik, to sądowy morderca wielu wybitnych polskich patriotów, zamordowanych z ubeckich wyroków po wojnie. Obecnie przebywa w Szwecji. Ernest Skalski: zastępca redaktora naczelnego "GW" jest synem Jerzego Wilkiera, funkcjonariusza agenturalnej, antypolskiej KPP, więzionego przed wojną za działalność wywrotową przeciwko Państwu Polskiemu. Po wojnie Jerzy Wilkier pełnił funkcję szefa personalnego Komendy Wojewódzkiej MO w Krakowie. Matką Ernesta Skalskiego jest Zofia Nimen. Zofia Nimen była sekretarzem technicznym KC Międzynarodowej Organizacji Pomocy Rewolucjonistom (MOPR) ? dywersyjnej agentury Kominternu, siejącej rewolucje i zamęt na wszystkich kontynentach globu. Po wojnie, już jako Skalska, pełniła funkcję kierownika Wydziału Śledczego w Komendzie Wojewódzkiej MO w Krakowie. Artur Hajnicz (już w "GW" nie pracujący) był członkiem Komunistycznego Związku Młodzieży Polskiej we Lwowie - ps. "Grysza". Po inwazji ZSRR na Polskę stał się żarliwym propagatorem "przyłączenia" Lwowa do ZSRR jako korespondent "Pionierskiej Prawdy". Po wojnie - oficer polityczny LWP, kierownik grupy "ochronno-propagandowej" w woj. szczecińskim, wreszcie zastępca Tadeusza Mazowieckiego w "Tygodniku Solidarność", na koniec w "Gazecie Wyborczej". Ludmiła Wujec - córka Reginy Okrent (lub Okręt): od 1929 roku członkini Komunistycznego Związku Młodzieży, od 1935 r. w KPP. W latach 1946-1949 Regina Okrent pracowała w Urzędzie Bezpieczeństwa w Łodzi, potem objęła stanowisko dyrektora Biura Kadr Radiokomitetu. Jej córka Ludmiła jest żoną Henryka Wujca, obecnego wiceministra rolnictwa. W "GW" pracuje też syn Wujców, Paweł Wujec. Helena Łuczywo Urodziła się w Warszawie w 1945 roku; córka Doroty Guter. Jej ojciec to Ferdynand Chaber, także wybitny działacz komunistyczny. Był synem bogatej rodziny żydowskich handlarzy winem, ale to nie przeszkadzało mu zostać już w latach 20 komunistą, czyli członkiem ruchu programowo zwalczającego krwiopijców, takich jak jego ojciec. Ferdynand Chaber okres wojny spędził w ZSRR. Po wojnie podjął pracę w aparacie propagandy PPR. Wydawcą Gazety Wyborczej jest spółka "Agora". Zarząd stanowią obecnie: Helena Łuczywo, Wanda Rapaczyńska, redaktor naczelny oraz Piotr Niemczycki. Krótka geneza lini programowej tego antypolskiego medium.Za linię i współpracę z agenturą służb specjalnych. Odpowiadają osoby jak Michnik i Łuczywo(ta sama co sama dla siebie redagowała ustawę medialną pod nadzorem Michnika) kontynuatorzy i spadkobiercy działalności antyniepodległościowej Komunistycznej Partii Polski postulującej między innymi przyłączenie Polski do ZSRR.Ludzie ci z racji koneksji ,sitw ,powiązań rodzinnych posiadają nieformalne kontakty,gdzie jest w sposób ciągły zdradzana tajemnica państwowa i następują tzw,kontrolowane przecieki.Służące za element walki politycznej z rzeczywistymi patriotami narodu polskiego. Przykłady prowokacji oskarżeń pomówień i insynuacji to stała linia tego brukowego tabloidu.Układ się boi.I dlatego na łamach GW z pewnością będą publikowane kolejne prowokacje w stosunku do ludzi chcących zweryfikować obłędną politykę gospodarczą,i rozmontować układ trzymający w kleszczach niekompetencji,korupcji i sitw Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iskiereczka mruga Re: ^^^g_____e_____n_____e_____z_____ i______s^^^ IP: *.kulnet.kuleuven.be 19.05.07, 08:58 to teraz ty się przedstaw smutny człowieczku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powa Re: ^^^g_____e_____n_____e_____z_____ i______s^^^ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 09:15 Jakim trzeba byc zacietrzewionym nienawistnikiem aby skreslac ludzi za czyny ich ojcow, matek czy dziadkow? Doprawdy zenujace. To mniej wiecej taki sam kaliber jak "dziadek Tuska" w wykonaniu naczelnego oszołoma kurskiego. a twoja sentencja: [...]Układ się boi.I dlatego na łamach GW z pewnością będą publikowane kolejne prowokacje w stosunku do ludzi chcących zweryfikować obłędną politykę gospodarczą,i rozmontować układ trzymający w kleszczach niekompetencji,korupcji i sitw Polskę. a to juz jest zenit. Naprawde nie trzeba zadnej prowokacji aby widziec chybione akcje ziobry, pieńkowatość fatygi, chamstwo dorna czy obłudę kaczyńskich. Jedyny UKŁAD jaki w Polsce występuje to UKŁAD TRZYMAJĄCY WŁADZĘ, bo nazywanie tego UKŁADU koalicją to mocna przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patriota Obawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 09:55 Pies szczeka , karawana idzie dalej. Już gadzinówka GW nie ma monopolu na informację. Powstały niezależne media, które są śmiertelnym zagrożeniem dla GW. Dlatego GW będzie je maksymalnie opluwała. Polacy to naród wykształcony i myślący, któremu otwierają się oczy na "prawdy" głoszone przez GW i to przeraża mocodawców GW o swoją przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
powah Re: Obawa 19.05.07, 12:19 No tak. "szczęście" że mamy jedyne wiarygodne media rydzyka, gdzie padają same "złote sekwencje" o ojciec dyrektor wyciąga "imponujące wnioski" z teraźniejszości a zwłaszcza z przeszłości nazywając zło po imieniu. To tam, ciągną zastępy jedynych prawdziwych polaków i przemawiają do swych pupili z antenkami. Ale pomimo tego wszystkiego, a może właśnie dlatego, pachnie tam siarką... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ^^^g_____e_____n_____e_____z_____ i______s^^ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.07, 23:01 ???? nie mam zdania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patriota Naga Prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 09:49 Jola z D. napisała wspaniałą prawdę o tych co od 900 lat niszczą wszystko co polskie, napuszczają jednych Polaków na drugich, aby mogli dalej robić swoją wrogą Polsce robotę. Dziękuję Ci za wspaniałą opinię. Oby takich opinii było więcej. Polacy przetrzyjcie oczy i zacznijcie myśleć kto Was oszukuje i okrada od set leci. Nie dajcie się ogłupiać i napuszczać na Kaczorów, którzy chcą naprawdę aby Polacy byli i czuli się gospodarzami w swoim kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawdziwy Patriota Re: Naga Prawda IP: *.acn.waw.pl 19.05.07, 10:15 Bęcwał jesteś a nie patriota. Patriota zakłada firmę, płaci podatki, uczy się, pracuje naukowo albo artystycznie, czy jakkolwiek - byle rzetelnie. I nie sieje nienawiści. Nb Michnik wysiedział się w pierdlu za Polskę, skorzystał z wolności i współzałożył liczącą się firmę, i nieraz ostro bronił kraju za granicami (bo przez niektórych łebków nie mamy najlepszej opinii). Nie twierdzę że to święty ani że Agora jest przecudowna, ale mnie tam cieszy jak Polak pokazuje że potrafi. Żeby nie było wątpliwości - pisząc 'Polak' miałem na myśli Michnika, nie przedpiścę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PATRIOTA Polemika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 10:26 Nie wiem czy opluwanie Polski w zagranicznych pismach oznacza bronienie Polski. Gratuluję jasności umysłu i logiki. Nie martw się, dni Michnikowszczyzny w Polsce są policzone. Im więcej takich spotkań tym lepiej, bo na jaw wychodzi coraz więcej kłamstw Michnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: ^^^g_____e_____n_____e_____z_____ i______s^^^ IP: *.uni.opole.pl 19.05.07, 15:54 Przyjmując Twoją retorykę, czy jesteś pewna swojej mamy??? Tzn. czy jesteś pewna swego taty:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rt Michnik i opolanie spierali się o Polskę IP: *.aster.pl 19.05.07, 00:56 też tak myślę i myślę także że te przywileje emerytalne to jak najbardziej grupowo trzeba...zabrać, to nie prześladowanie, to sprawiedliwość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Michnik i opolanie spierali się o Polskę IP: *.atol.com.pl 19.05.07, 01:42 Też byłam na spotkaniu i jestem pod wrażeniem konsekwencji Adama Michnika, chociaż stracił chyba swój dawny dar przekonywania do swoich racji. Małe sprostowanie: Redaktor Wodecka Lasota, pisząc: "Być może ustawa to nie czysty populizm, jak pan mówi braci Kaczyńskich, ale nadzieja na nazwanie zła złem, co pozwoli na wybaczenie" całkowicie wypaczyła sens mojego pytania. Spytałam Michnika dlaczego dla niego lustracja jest odwetem i zaprzeczeniem demokracji, skoro w krajach, które wyszły z opresyjnego systemu, jak np. w RPA powołano Komisję Prawdy i Sprawiedliwości, w dawnym NRD i Czechach przeprowadzono lustrację, a są to państwa demokratyczne. Moze dlatego wygrał PiS, bo znacząca część społeczeństwa domaga się sprawiedliwości i jasnego określenia zła złem. Najpierw trzeba poznać prawdę, zeby móc wybaczyć. Nie byłam zwolenniczką ustawy lustracyjnej i nie do ustawy odnosiła się moja wypowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winIO Re: Michnik i opolanie spierali się o Polskę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 01:59 Na prawde uważasz, że PiS zwyciężył dlatego, że obiecywał lustrację ? Uważasz, że dla prawie 30 % głosującego społeczeństwa lustracja była jedną z ważniejszych spraw do załatwienia w Polsce ? Moim zadniem przyczyną wyborczego zwycięstwa PiSu jest propaganda walki z przestępczością, układami, obiecanki odzyskania wszystkiego co niepodległe państwu, zachowawcza prezydentura Lecha Kaczyńskiego w Warszawie, wmawianie całemu spełeczeństwu, że "tamci kradną", nacjonalistyczny ton każdej ich dyskusji, dla którego jak widać jest u nas podatny grunt, a także upadające maskotki i pustoszejąca lodówka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Michnik i opolanie spierali się o Polskę IP: *.atol.com.pl 19.05.07, 02:22 Przeciez nie napisałam, ze lustracja była powodem zwycięstwa PiS. Tak, zgadzam sie z tobą i o tym takze mówiłam polemizując z poglądem redaktora, ze na PiS głosowali tylko przegrani. Oczywiście takie oczekiwania społeczne, aby wreszcie zaprowadzić porządek oraz granie na nacjonalistycznych emocjach to podatny grunt dla rządów autorytarnych. Jednak nie sądzę, zeby były realne zagrozenia dla demokracji. Szybkie opublikowanie wyroku TK raczej świadczy o tym, ze Kaczyńscy nie chcą otwartej wojny z wykształciuchami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIeszaniec Re: Michnik i opolanie spierali się o Polskę IP: *.chello.pl 19.05.07, 09:51 >Szybkie opublikowanie wyroku TK raczej świadczy o tym, ze > Kaczyńscy nie chcą otwartej wojny z wykształciuchami. Droga Moniko! Czy to aby nie zbyt daleko idąca teza? Jarosław K. w rzeczy samej w sposób głeboko przemyślany wykorzystuje każdą nadarzającą się okazję do manipulacji ludem i chyba tu też adresatem tego przekazu był lud, a nie wykształciuchy. Najpierw pokrzyczał, że nie opublikuje przez 15-tym, potem jednak opublikował. Patrzcie, mogłem, a nie skorzystałem. Mówią, że jestem potwór, a we mnie samo dobro. Anyway można to i tak widzeć. Ja jednak myślę, że prawdziwy powód był inny. Dziennikarze wyciągnęli dwa przypadki, w tym ustawę o KRRT, kiedy PiS w tym samym dniu przepchał ustawę przez Sejm, przez Senat, przez Prezydenta i przez drukarnię. Wobec takiego dictum Dżarek po prostu wymiękł. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patriota Pogarda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 10:06 Dzieląc społeczeństwo na wykształciuchów i lud, w sposób podardliwy, pejoratywny wypowiadasz się o ludzie. To jest sól ziemi, która ciężko pracuje a miód spijają inni, może i ty. Trochę sprawiedliwości społecznej, o którą walczą Kaczory, natychmiast jest okrzyczane populizmem. Tym, którzy tak mówią należałoby zagwarantować życie przez rok za minimalną płacę w Polsce. Może wtedy zmieniliby zdanie i nie nadużywali słowa populizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIeszaniec Re: Pogarda IP: *.chello.pl 19.05.07, 13:35 W d... to ma lud Dżarek, który doskonale wyczuwa na jakich strunach może zagrać i tym ludem manipuluje. Dla niego lud jest tylko głosami wrzuconymi do urny, co dobitnie wyraził jego bullterrier cynicznie stwierdzając, że "głupi naród i tak to kupi", czy mniej więcej w tym stylu. Facet jest chory na władzę, przy czym władza ta jest niczym rosyjskie polowanie. Nie ważne czy się ustrzeli łosia, ważne jest samo polowanie. Nie ma ta władza służyć niczemu innemu jak samej władzy. Poza wypowiedzią bulteriera jest na to więcej dowodów na chorobę na władzę w sensie makiawellicznym, jak chociaż oparcie się na elektoracie nacjonalistyczno-katolickim związanym z Radiem Maryja i zbudowaniem partii w oparciu o sojusz z byłymi ZChNowcami. Jeśli uważasz, że ten Dżarek coś dla ludu zrobił, to podaj mi przykłady. Poza becikowym, które wymyślił LPR - nic nie zrobił. Skończyło się na słowach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRO Re: Michnik i opolanie spierali się o Polskę IP: *.aster.pl 19.05.07, 17:20 Mysle, ze powod opublikowania wyroku TK inny niz wyzej napisaliscie. Byl przyziemny: Jaroslaw Kaczynski mogl stanac za nie opublikowanie tego wyroku przed Trubunalem Stanu. Nie opublikowanie wyroku TK 15 maja rodziloby znaczaca liczbe zwolnien z pracy z mocy prawa. Po opublikowaniu wyroku TK prawo, ktore spowodowalo zwolnienia straciloby moc a to z kolei spowodowaloby lawine odwolan do Sadow Pracy i ogromne wydatki z budzetu panstwa. Winnym takiego stanu rzeczy bylby bez watpienia premier osobiscie. Nikt Jaroslawowi nie powiedzial wprost, ze na pewno opublikuje tekst wyroku. Mowiono jedynie jakie beda skutki nieopublikowania. Poniewaz sprawa byla nader oczywista Jaroslaw podraznil sie ze spoleczenstwem jak kot z mysza. Ale chlodna analiza sytuacji byla az nadto jasna. Nie moglo byc inaczej. Jarek nie mogl sobie pozwolic na staniecie przed TS z tak oczywistego powoduPozdrawiam BRO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIeszaniec Trybunał Stanu IP: *.chello.pl 20.05.07, 23:08 Bardzo rzadko wydaje wyroki skazujące. Jest to instytucja martwa, jeśli sądzić po wyrokach skazujących. O ile wiem, to skazany dotąd został minister Dominik Jastrzębski i jeszcze ktoś za umożliwienie zalania polskiego rynku spirytusem Royal. Ponadto, żeby się dostać przed TS, musi to przegłosować Sejm. Nasi politycy wykazują jednak daleko idącą solidarność, słusznie wnioskując, że i na nich po zmianie władzy też mogą coś znaleźć. Sytuacja jest taka, że nawet PiS nie stawia przed TS najgorszych politycznych przeciwników w rodzaju ex-komuchów czy też tzw. "różowych hien". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grażyna Re: Michnik i opolanie spierali się o Polskę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.07, 16:05 no boja sie, a ciekawe które oszołomy na nich głosowały? Tak największe świństwo to zagłosować na PIS i wyemigrować! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HIstory "Michnik" czy Szechter??? IP: *.rochester.res.rr.com 19.05.07, 06:19 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolanin Re: "Michnik" czy Szechter??? IP: *.aster.pl 19.05.07, 08:03 No coz, widze ze spotkanie opolanom sie podobalo. Jednak przed spotkaniem powinni przeczytac ksiazke pt. " Michnikowszczyzna". Wtedy zal by im bylo swojego czasu na spotkanie z tym gosciem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patriota Żal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 10:10 A może po przeczytaniu tej książki przyszłoby więcej osób, żeby temu tupeciarzowi wykazać jego bezczelność i wskazać jemu drogę i miejsce gdzie powinien iść i do kogo mówić swoje kłamstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al_kalim Re: Michnik i opolanie spierali się o Polskę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 08:02 text - populizm, czysty populizm, artykul napisany przez niego, albo wiernych kolegow, propagandowka niezla, po prostu dno Gazetko. A ciemny lud, ktory sie chwali, ze odrzuca zabobon i ciemnote, wierzy w te brednie. DePiSacja? Porownanie tego co robia kaczynski i spolka z tym co robil Jaruzelski, Bierut, Gieremek, Stalin, Chruszczow i spolka smiechu warte. I tak wsrod "jasnie oswieconych" mas beda mu klaskac. Chcialbym celowac kiedys z pistoletu w byle kogo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolanin O wlasnie !!! IP: *.aster.pl 19.05.07, 08:04 Typowa manipulacja zydowskiej polskojezycznej gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al_kalim Re: O wlasnie !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 08:10 sorry, ale nie pisz tak. Pochodzenie powinno Cie nie obchodzic, ale w sumie to prosze sie nie dziwic dlaczego czasem wybucha wielka niechec do tego narodu, skoro sa takimi manipulatorami. Ale naprawde, ja sie nie podpisuje pod Twoim postem, choc manipulacja jest, byla i bedzie. "Gazeta Wyborcza"="Nasz Dziennik" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Orwell "Michnik jest manipulatorem" - Zbigniew Herbert IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 08:25 "Raz ku.., zawsze ku.." - George Orwell "Michnik jest manipulatorem. To jest człowiek złej woli, kłamca, oszust intelektualny." - Zbigniew Herbert Załgany rodowód Jarosław Kaczyński, opisując kiedyś zachowanie Michnika, podkreślał jego niebywałą skłonność do kłamstwa, to, że potrafi łżeć w żywe oczy, dosłownie iść w zaparte. Trzeba przyznać, że szczyt łgarstwa osiąga Michnik już przy najnowszych opisach rodowodu swojej rodziny. Kiedy na przykład stara się maksymalnie wybielić postać swego ojca Ozjasza Szechtera, członka Komitetu Centralnego Komunistycznej Partii Zachodniej Ukrainy. I pisze o nim, że czuł się on jak absolutnie polski Polak (Między Panem a Plebanem, Kraków 1995, s. 50). Nie wyjaśnia tylko nigdzie, co ten absolutnie polski Polak szukał w Komunistycznej Partii Zachodniej Ukrainy i jak zawędrował na sam jej wierzchołek z tą swą rzekomą dumą z polskiej tożsamości (tamże, s. 50). Odpowiedz Link Zgłoś
szerb "Michnik jest manipulatorem" 19.05.07, 09:47 Michnik to zaklamany manipulator, upolityczniony dinozaur z PRL. Poniewaz Michnik nie moze zaakceptowac wynikow wolnych i demokratycznych wyborow, Michnik twierdzi, ze wynik tych deomkratycznych wyborow to "zagrozenie demokracji". Michnika formy dzialania: polprawdy, cenzura, manipulacja, skrajnie upolitycznione "dziennikarstwo" to metody wyuczone i przeniesione zywcem z rezimu PRL, rezimu, ktory go najwyrazniej nieodwolalnie uksztaltowal. Michnik broni ukladow z PRL, bo Michnik zostal wyniesiony na obecne stanowisko przez ludzi i uklady z PRL, bo Michnik czuje sie zagrozony przez powstala z popiolow totalitaryzmu, nowa, mloda demokracje, demokracje nieidealna, ciagle fermentujaca, ale demokracje wlasna. Demokracja, ktora stawia sobie za jeden z celow rozliczenie oprawcow i ich gorliwych pomocnikow z czasow totalitarnych i tego Michnik boi sie najbardziej. Dlaczego? Przypomnijmy, ze Michnik nigdy nie zostal wybrany na zadne polityczne stanowisko w demokratyczej Polsce, ze Michnik nie reprezentuje nikogo oprocz samego siebie i swoich pracodawcow, kimkolwiek oni sa, w przeciwienistwie do poslow PiS, PO czy nawet (niestety) Samoobrony, SLD i LPR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbig Re: "Michnik jest manipulatorem" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 11:21 Michnik był posłem. Odpowiedz Link Zgłoś
znoska Re: "Michnik jest manipulatorem" 19.05.07, 11:24 Piszesz nieprawdę. Michnik był posłem wybranym w 1989 roku Odpowiedz Link Zgłoś
szerb Re: "Michnik jest manipulatorem" 19.05.07, 14:18 znoska napisał: > Piszesz nieprawdę. Michnik był posłem wybranym w 1989 roku tak, masz racje byl poslem w 1989roku, kiedy to upadajacy rezim PRL wlansorecznie wybieral najbardziej im przychylnych nastepcow sposrod opozycji w tzw ukladzie pod okraglym stolem. Wiekszosc tych ludzi to byli usluzni ludzie komunizmu, ktorzy przeszli do wewnetrzno-partyjnej opozycji wobec PZPR po 1968 (Geremek, Mazowiecki etc) z perfidna domieszka "przedstawicieli" klasy robotniczej jak pan elektryk i pani suwnicowa. Rok 1989 to nie byla jeszcze pelna demokracja to byl okres przejsciowy, wiekszosc tych "mianowanych" przez upadajacy rezim, stopniowo zostala wyeliminowana w kolejnych wyborach kiedy stopniowo uklady z PRL zaczely tracic swoja sile i znaczenie. Michnik mialby pewno szanse aby byc poslem nawet i teraz i powinien tego sprobowac zamiast wykorzystywac GW do swoich wlasnych celow politycznych. Takich mono-upolitycznionych gazet szmat bylo wystarczajaco duzo w czasach rezimu PRL. Michnik ma zaslugi w swojej wczesnej dzialalnosci w latach mlodzienczych w 1960tych, jego obecna dzialalnosc jako skrajnie upolityczniony redaktor gazety, ktory zawziecie zwalcza _demokratycznie wybrany_ rzad pod pretekstem "zagrozenia demokracji" to "grotestka propagandowa" przypominajaca dzialalnosc ministrow informacji z czasow totalitaryzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: "Michnik jest manipulatorem" IP: *.uni.opole.pl 19.05.07, 15:59 Ja wybierałem, i były to moje pierwsze wybory w życiu, wcześniej nie chodziłem!!! A Ty??? Byłeś w przedszkolu, czy może w domu partii??? Michnik przecież nie zajmuje żadnego stanowiska państwowego, ma własną firmę, na którą zapracował, czy ktoś Ci broni założyć podobną gazetę i osiągnąć podobny sukces??? Czy poza własnym intelektem nasz jakieś inne ograniczenia??? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chłop Re: "Michnik jest manipulatorem" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 09:17 nie bądź śmieszny, baba! Czy naprawdę myślisz, że A.M. zbudował imperium prasowe wyłącznie dzięki sile swojego intelektu? Prawda jest taka, że mimo swojego intelektu niewiele by zwojował, gdyby nie organizacyjny patronat "Solidarności" i ogromne pieniądze na rozruch. Nie wszyscy w Polsce mieli w 1989 r. takie warunki startu i dlatego to on a nie ktoś inny został taką potęgą medialną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu Michnik i opolanie spierali się o Polskę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 08:28 "Chodzi o stworzenie systemu, w którym każdy obywatel ma się bać - jak nie o siebie to o kuzyna, szwagra czy sąsiada - odpierał Michnik." Neprawda. Ujawnienie archiwó będzie bolalo, ale późiej sytuacja będzie jasna, strach (np. przed szantażem) się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iskiereczka mruga Re: Michnik i opolanie spierali się o Polskę IP: *.kulnet.kuleuven.be 19.05.07, 09:16 oj jasiu, jasiu.. strach przed szantażem to teraz mamy jak pis co rusz wywleka haki na każdego co mu niepodrodze.. a poza tym - jaką masz gwarancję, że wszystkie "teczki", łącznie z 40 procentami tych co "zaginęły" z archiwów, nie leżą gdzieś na mikrofilmach np. w moskwie? nie wiem co gorsze - strach przed szantażem ze strony PISu czy strach przed szantażem ze strony KGB? a raczej - strach przed tymi co straszą szantażowaniem lustracja to element cynicznej gry politycznej - generowania w społeczeństwie poczucia zagrożenia - dlatego kaczyńscy będą o niej mówić, ale jej nie przeprowadzą.. a jeżeli nawet - to zawsze się znajdzie jakiś wróg dyżurny - "łże-elity", "korporacja geremka" czy "gazeta wyborcza" - wszystko po to, by mobilizować elektorat i mieć na kogo zwalić swe niepowodzenia prawda jest taka, że cała europa się łąpie za głowę, co to się dzieje w tym kraju, który przez dwadzieścia lat był dla niej źródłem inspiracji i symbolem demokratycznych przemian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: An Re: Michnik i opolanie spierali się o Polskę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 10:11 Co się dzieje w naszym kraju? Ano to się dzieje, że od 17 lat Michnik i S-ka robią co mogą, żeby nie dopuścić do tego, by Polska poszła taką drogą jak Niemcy i Czechy, które zaraz po upadku komunizmu zdecydowały się na ujawnienie tajemnic bezpieki. To dzięki tym ludziom i ich antylustracyjnej postawie możliwe są ciągłe gry teczkami i wykorzystawanie teczek jako instrumentu szantażu politycznego. Opowiadając się obecnie za powszechnym dostępem do teczek Michnik przyznaje się do totalnego bankructwa haseł głoszonych przez siebie przez 17 lat. Po raz pierwszy przyznaje on, że blokowanie dostępu do teczek może sprzyjać wykorzystywaniu ich do szantażowania przeciwników politycznych, przed czym zawsze przestrzegali zwolennicy lustracji. Po 17 latach wodzenia ludzi na antylustracyjne manowce A. Michnik, chcąc ratować twarz, zaczyna przejmować hasła i argumenty środowisk, które zawsze były przez niego zwalczane. Nie ma jednak dość poczucia przyzwoitości i odwagi cywilnej na to, aby otwarcie przyznać się, że przez tyle lat błądził i że za jego błędy Polska zapłaciła bardzo wysoką cenę. Albo jest nieszczery i jego obecne apele o powszechny dostęp do teczek to zwykła demagogia, albo nie potrafi wziąć na siebie moralnej odpowiedzialności za skutki swojej dotychczadsowej postawy. Poza tym ciągle jest bardzo niekonsekwentny. Apeluje o powszechny dostęp do teczek, ale jednocześnie wychwala orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego , który zamknął dostęp do teczek nawet naukowcom. Ustawa lustracyjna w wersji określonej przez nieszczęsną nowelizację prezydencką (pod presją środowisk lustracyjnych) miała faktycznie szereg wad i należało zawiesić jej realizację w niektórych punktach, ale Trybunał posunął się zdecydowanie za daleko. Instytucja powołana dla ochrony konstytucyjnego ładu prawnego pogwałciła konstytucyjną zasadę wolności badań naukowych, co jest skandalem na skalę światową. W ten sposób, pod hasłami obrony przed rzekomymi zagrożeniami dla demokracji, powróciły czasy Świętej Inkwizycji i Indeksu Ksiąg Zakazanych, gdy nie wolno było prowadzić badań kwestionujących obowiązujące dogmaty i tezy autorytetów. Kiedyś naukowcom zabraniano prowadzenia badań kwestionujących autorytet Arystotelesa czy Ptolemeusza, dziś nie daje się im możliwości prowadzenia badań, które mogłyby zakwestionować autorytet architektów Okrągłego Stołu oraz taką wizję najnowszej historii kraju, jaką wykreowało środowisko skupione wokół Adama Michnika. Prawdziwy ciemnogród w wydaniu ludzi kreujących się oficjalnie na światłych Europejczyków! Oto co dzieje się w kraju, który ćwierć wieku temu był źródłem inspiracji i nadziei dla świata. Ciemnota i zakłamanie w wydaniu rzekomych rzeczników oświecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patriota Re: Michnik i opolanie spierali się o Polskę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 10:32 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patriota Wspaniała opinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 10:33 Gratuluję tak wyważonej i prawdziwej opinii na temat. Oby ich było więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patriota W złym kierunku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 10:20 Coś mi się wydaje, że iskiereczka mruga w złym kierunku. Widocznie ma na sumieniu jakieś grzeszki z PRL i obawia się, że jej je wyciągną na światło dzienne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iskiereczka mruga Re: W złym kierunku IP: *.kulnet.kuleuven.be 19.05.07, 11:21 ..otóż niestety! urodziłam się za późno! za to mój papa żył w tamtych czasach i dostał po dupie od komunistów, którzy najpierw rozkradli majątek jego rodziców, a potem nie pozwalali studiować ani jemu, ani żadnemu z jego braci! mój dziadek też nie był w wermachcie, ale w armii krajowej za co go później wsadzili do pierdla na trzy lata i pozbawili prawa do wykonywania zawodu! historia mojej rodziny to historia tysięcy podobnych rodzin - przedwojennej klasy średniej, którą najpierw eksterminowali faszyści, potem komuniści - którą dziś znowu jest w ogniu krytyki paranoików z pisu dziś klasa średnia - apolityczne, wykształcone, krytycznie myślace elity - to wróg numer jeden partii rządzącej! obryzgali już błotem wszelkie autorytety - kuroń, miłosz, geremek, mazowiecki, balcerowicz, bartoszewski.. ludzie przed którymi cały świat się kłaniał, którzy wprowadzili nasz kraj na powrót do europy dziś żyjemy w polsce, gdzie wałesa jest zdrajcą, a giertych patriotą.. ja mam się dobrze - dziękuję, wyjechałam z kraju, kształcę się na europejskich uniwersytetach, prowadzę normalne życie - stąd, z europy, widać wszystko co się w polsce dzieje jasno jak na dłoni - nikt poważny nie ma cienia wątpliwości, że to co wyprawiają kaczyńscy z giertychem i lepperem to rujnowanie dorobku przemian solidarności; rujnowanie dorobku chrześcijańskiego pojednania i win odpuszczenia przy okrągłym stole; rujnowanie gospodarki i polityki zagranicznej - i wiem o tym bynajmniej nie z "wolnych mediów" tylko "z pierwszej ręki" - z osobistych rozmów z europejskimi dyplomatami, z ludźmi, którzy mają realny wpływ na politykę w europie - ci ludzie łapią się teraz za głowę co to za naród, który wybiera takich buców jak fotyga czy gosiewski i w tym wszystkim ten nieznośny chichot historii.. polska raz jeszcze papugą narodów i pośmiewiskiem europy! raz jeszcze przegrywamy własną niepodległość! dobrze nazwałam Twoje kompleksy, "Patrioto"?? chcesz coś zrozumieć to się naucz języków i pojeździj po świecie; porozmawiaj z niemcami, belgami czy francuzami; poczytaj europejskich gazet, gdzie o nas piszą, tak jak nas widzą! a potem obejrzyj się wstecz - spojrz na ten kraj nędzy i rozpaczy, tfu i tak będziemy się babrać w tym naszym polskim błotku, obrażać na wszystkich, żeby znów potem bluźnić bogu i rozdzierać szaty jak rejtan po prostu ręce opadają Odpowiedz Link Zgłoś
szerb Michnik "koniem trajanskim" polskiej ..inteligenc 19.05.07, 09:13 "interligencji" jak czlowiek przecietnie inteligentny moze powiedziec "A co jak za kilka lat ktoś ogłosi dePiSację?" o partii wybranej w demokratycznych wyborach, o partii, ktora zdodbyla najwiecej poslow w sejmie i uformowala rzad? Dla wyjasnienia sam na PiS nie glosowalem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Michnik "koniem trajanskim" polskiej ..intel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 10:12 Jak można porównywać dekomunizację i deubekizację,a więc uwalnianie narodu z haniebnej przeszłości do hipotetycznej depisacji. Przecież PiS zwyciężył w wolnych wyborach i ma społeczny mandat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abx Re: Michnik "koniem trajanskim" polskiej ..intel IP: 217.197.79.* 19.05.07, 11:33 Przepraszam, mojego mandatu PIS nie ma! A łamać prawo mogą także nawet najbardziej demokratycznie wybrani, za co należy ich karać. Odpowiedz Link Zgłoś
szerb Re: Michnik "koniem trajanskim" polskiej ..intel 19.05.07, 16:51 Gość portalu: abx napisał(a): > Przepraszam, mojego mandatu PIS nie ma! A łamać prawo mogą także nawet > najbardziej demokratycznie wybrani, za co należy ich karać. Jak w kazdej demokracji, nie tylko polskiej, idealnej reprezentacji nie ma i nie bedzie. Jak w kazdej demokracji ci co przegrali wybory beda niezadowoleni i beda negatywnie nastawieni do rzadu. Opozycja, opinia publiczna, media beda zawsze surowym krytykiem poczyniania rzadu. I to jest dobre, i to jest demokracja. Tak, przestepcow nalezy karac i usuwac ich z zycia politycznego i panstwowej administracji. Do tego miala sluzyc lustracja, z ktora tak zawziecie pogrobowcy PRL walcza. Jezeli PiS przekroczy prawo to winni powinni poniesc konsekwencje jak w kazdym demokratycznym panstwie, ale tez winni powinni poniesc konsekwencje niezaleznie od politycznych koligacji. Fakt, ze pewnym silom politycznym wywodzacym sie jeszcze z PRL ta lustracja jest bardzo nie na reke nie jest zadnym przestepstwem. Wrecz przeciwnie swiadczy o tym, ze dzialania tego rzadu uderzyly w piete achilesowa ukladow z rezimu PRL w interesy zakonspirowanych apartczykow. W miedzyczasie demokratycznie wybrany rzad, rzadzi w majestacie prawa i ustala nowe prawa, ktore moga byc zakwestionowane przez nastepny stopien demokracji TK jako niezgodne z konstytucja. Za kilka lat, nowe wybory, nowe partie, nowy rzad i miejmy nadzieje, ze nowi ludzie beda mieli inne, lepsze zrozumienie co wazne a co najwazniejsze i co podtrzymuje demokracje a co jej szkodzi. W miedzyczasie upolitycznione sily i uklady z PRL czujac zagroznie jak nigdy dotad walcza z obecnym rzadem wszelkimi dostepnymi srodkami, korzystajac z wolnosci slowa i dostepu do mediow. Ten dostep do mediow jest czyms co mozna kupic za pieniadze, i opanowac przez uklady, a tych: pieniedzy i ukladow, dawna oligarchia z PRL ma ciagle pod dostatkiem. Co jest kupic i opanowac najtrudniej to demokratyczny system wyborow i system prawny i opinie publiczna i tutaj propagandowa machina ministra informacji z gabinetu czerwonych cieni - pana Michnika dwoi sie i troi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: Michnik "koniem trajanskim" polskiej ..intel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 18:58 To tylko Twoje zdanie, że Michnik jest "przeciętnie inteligentny", ja sądzę, że bardziej niż przeciętnie:) A co do przeciętnych, to oczywiście, nie pomyślałbyś tak, jak Michnik, prawda? I w tym właśnie tkwi "przeciętność" Odpowiedz Link Zgłoś
szerb "jadro ciemnosci" Michnika 22.05.07, 04:25 Gość portalu: baba napisał(a): > To tylko Twoje zdanie, że Michnik jest "przeciętnie inteligentny", ja sądzę, że > > bardziej niż przeciętnie:) babuszka, "przecietnie inteligentny" nie odnosilo sie akurat do Michnika to byla po prostu kategoria. Powiedzmy, ze Michnik jest przedstawicielem "polskiej inteligencji" jak czesto go opisuje upraszczajaca prasa zachodnia, z ktora pan Michnik wymienia sie wyselkcjonowanymi cenzurowanym przedrukami i mdlymi wypowiedzami w stylu "o wyzszosci Swiat Wielkiej Nocy nad Swietami Bozego Narodzenia", na zasadzie raczka raczka myje. To co z tego? Wiekszosc ludzi w polityce to ludzie co najmniej powyzej przecietnie inteligentni, ci po prawicy i ci po lewicy i po srodku, co im nie przeszkadza co niektorym jednoczesnie byc szujami, zlodziejami, oszustami i klamcami. Wielu z nich osiagnelo cos w czasach mlodosci kiedy wierni byli idealam i gnani pasja. I co z tego? Ich przeszlosci nie przeszkadza im sprzeniewierzyc sie idealom mlodosci i pograzyc w balwochwalstwie samouwielbienia i podlosci zakulisowych manipulacji i uciszania prawdy, kneblowaniu i ukrecaniu lba tym co zadaja trudne pytania i chca aby prawda wyplynela, aby prawda byla w wolna i byla dostepna dla wszystkich. W demokracji wszyscy mieli miec te same prawa i jednym z podstwowych praw czlowieka jest prawo do prawdy, i tego Michnik boi sie najbardziej, i przeciwko temu Michnik walczy pazurami i zebami, jakby jego zycie zalezalo od tego. Prawdy nie uda sie zabic, mozna ja torturowac, mozna ja opoznic, ale ona wyplynie wczesniej czy pozniej i ta Prawda zniszczy jej katow. Spojrzmy na proste fakty Kogo Michnik broni? Ludzi SB, kolaboratorow, ludzi sprzedajnych, podlych, katow i mordercow, zza biurka i z pistoletem, ktorzy uczestniczyli w przesladowaniu calego spolecznestwa przez 45 lat dla pieniedzy, wladzy, ideologii i czystej przestepczej przyjemnosci. Kogo Michnik atakuje bezpardonowo, podle, z ukrycia, za pieniadze i uklady? Michnik atakuje demokratycznie wybrany rzad, ktory wykonuje program obiecany podczas wyborow: oczyszczenie Polski z brudow rezimu PRL. Podstawowy argument Michnika: rzad wybrany w demokratycznych wolnych wyborach jakoby zagrazal tejze demokracji. Jak na razie jedynym zagrozeniem dla tej demokracji sa ciagle zywe uklady zla z PRL, ktorych Michnik byl przez ostatnie 17 lat i ciagle jest zarliwym protektorem, udzialowcem i wspolnikiem. To jest wlasnie to "jadro ciemnosci" Michnika Mozna nie rozumiec dlaczego, gdyz prawda jest ciagle tlamszona, mozna sie zastanawiac, ale trudno zaprzeczyc podstawowym faktom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej.A dlaczego A.Michnik tak wybierał sojusze po 89? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 10:22 Niestety A.Michnikowi i jego środowisku bliżej było do Jaruzelskiego, Kiszczaka i Urbana. Pytanie jest tylko jedno: dlaczego? Odpowiedź znajduje się chyba w jednej z wypowiedzi J.Kuronia: "... Byliśmy trockistami ...". I chyba nigdy nie przestali być. Odpowiedz Link Zgłoś
znoska Re: dlaczego A.Michnik tak wybierał sojusze po 89 19.05.07, 11:33 Kuroń i Michnik mieli odwagę bronić swych poglądów. I płacili za to wysoką cenę. Ty potrafisz tylko oklaskiwać obecną władzę. Chodzi ci o nagrodę? Stanowisko? Posadkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walec Re: dlaczego A.Michnik tak wybierał sojusze po 89 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 11:44 A i tak wszystkiemu winna "gruba kreska",nieprawdaż? Nadziwić się nie mogę,że skoro wtedy było to tak łatwe to dlaczego dzisiaj jest to tak trudne? Większość w Sejmie,Premier i brat Prezydent.Koalicjanci równie patriotyczni. No i co? No i dlaczego nie dekomunizują nie ujawniają agentów nie odbierają zagrabionych majątków? Wtedy ponoć było można nawet pomimo stacjonowania w Polsce wojsk sowieckich a dzisiaj? Jaki układ pozwala jedynie mówić o dekomunizacji i lustracji i nie wykorzystywać tych możliwości jakie są teraz a jakich nie było w czasie "grubej kreski" no jaki? Jeśli to takie łatwe to dlaczego tego nie robicie lustratorzy i dekomunizatorzy? No dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: An Re: dlaczego A.Michnik tak wybierał sojusze po 89 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 12:08 Zadajesz śmieszne pytania, walcu! Czyżbyś nie słyszał o ostatnim orzeczeniu Trybunału Konstytucyjnego, który nie tylko zablokował realizację ustawy lustracyjnej, ale nawet zamknął archiwa przed naukowcami, co jest skandalem na skalę światową, przywodzącym na myśl czasy Świętego Officium i Indeksu Ksiąg Zakazanych? Zwolennicy lustracji i dekomunizacji nie mogą robić wszystkiego co chcą, ponieważ nie dysponują całą władzą w państwie, lecz dzielą ją z innymi siłami, mającymi mocne oparcie np. w Trybunale Konstytucyjnym, mediach ("czwarta władza") itd. Nie dysponują też większością konieczną dla zmiany konstytucji. Siły przeciwne zmianom zachowują bardzo mocną pozycję i jak się ostatnio okazało , potrafią skutecznie zmianom przeciwdziałać. Siły te, reprezentowane przez takich ludzi jak Michnik, Mazowiecki, Wałęsa, Kwaśniewski itp. miały jeszcze mocniejszą pozycję w początkach tzw. transformacji systemowej i dlatego sytuacja w Polsce rozwinęła się tak a nie inaczej, bez lustracji i dekomunizacji na początku przemian. Dominacja tych sił była konsekwencją porozumienia Okrągłego Stołu, które pozwoliło na zmarginalizowanie bardziej radykalnie nastawionych sił opozycyjnych. Taka jest geneza układu, który po dziś dzień blokuje przemiany w naszym kraju. O tym, że mogło być inaczej, świadczy przykład Czech i b. NRD, gdzie na samym wstępie odtajniono dokumenty komunistycznej bezpieki i odsunięto na boczny tor b. dygnitarzy komunistycznych, co zapobiegło wytworzeniu się takiego układu jak w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walec Re: dlaczego A.Michnik tak wybierał sojusze po 89 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 12:24 Aaaa,jak tak to jesteście usprawiedliwieni.Stare emeryckie komuchy,ten Wałesa i słabowity Mazowiecki no i jeszcze Michnik stworzyli wtedy taki układ i dalej go betonują a wy słabowite bidulki nic zrobic nie możecie bo...Trybunał.No co to jest? co ważniejsze Trybunał czy komuchy? Czy Trybunał silniejszy od sowieckich wojsk wtedy? Mocni to wy ino w gębie jesteście.Co, marzyliście o tym,że z kapci wychodzić nie trzeba a komuchy się same zdekomunizują.Oj słabiutcy wy słabiutcy.To może lepiej jednaak Michnika posłuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: An Re: dlaczego A.Michnik tak wybierał sojusze po 89 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 12:48 Co ty pleciesz, walcu! Co tu mają do rzeczy wojska sowieckie? Czy w Czechach i b. NRD nie było wojsk sowieckich?! Tam jednak już na początku drogi dokonano tego, czego w Polsce nie możemy doczekać się od 17 lat. Otwarto archiwa bezpieki i posłano komuchów na zieloną trawkę. A wiesz dlaczego tak się stało? Dlatego, że tam część byłej opozycji nie zrobiła tego co Michnik, Wałęsa czy Mazowiecki, którzy w 1989 r. sprzymierzyli się z komuchami przeciwko bardziej radykalnie nastawionym siłom opozycyjnym. Ten sojusz funkcjonuje po dziś dzień, jak o tym świadczą np. słowa Michnika, który na spotkaniu w Opolu publicznie przyznał, że bliższy jest mu Jaruzelski niż dawni opozycjoniści Kaczyńscy. Polska, która w 1980 r. wyprzedziła inne kraje bloku sowieckiego, od 1989 r. pozostaje daleko w tyle za Czechami i Niemcami wschodnimi, bo zbyt wielu ludzi słuchało ślepo Michnika, który dzisiaj sam zaprzecza temu co głosił przez tyle lat, opowiadając się w końcu (nie wiadomo na ile szczerze) za powszechnym udostępniemiem dokumentów SB, co należało zrobić już w 1990 r. (jak u naszych sąsiadów południowych i zachodnich). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: An Re: dlaczego A.Michnik tak wybierał sojusze po 89 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 12:15 Wśród tych, którzy krytykowali i krytykują polityczną postawę Michnika i S-ki, nie brakuje także ludzi, którzy siedzieli w więzieniach za przeciwstawianie się reżimowi komunistycznemu. Michnikm, Kuroń i inni ludzie o podobnych poglądach nie byli jedynymi ofiarami represji w czasach PRL. Słabo znasz najnowszą historię polityczną kraju, znoska! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BOLO Michnik i opolanie spierali się o Polskę IP: 58.179.122.* 19.05.07, 12:57 Cos mi mi mi mi mi sie wydaje .ze mi mi mi mi sie wy wy wy wy daje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Michnik i opolanie spierali się o Polskę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 13:10 Spotkanie na poziomie Pan Michnik bez zmian nie odstąpił jednym słowem od zasad,które zawsze posiadał. Najlepsze jednak były polemiki z sali... małe,niskie, prymitywne,windykacyjne. Oparte na nienawiści i braku przebaczenia. Jak tak dalej pójdzie to "gruba kreska" podzieli społeczeństwo w taki sposób, że przestaną ze sobą rozmawiać. W tym sensie nasza demokracja jest zagrożona na ile brakuje nam płaszczyzn dialogu. Kaczyńscy konsekwentnie zrywają istniejące mosty i kpią z dyskusji publicznej organizowanej przez opozycje. Smutne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: An Re: Michnik i opolanie spierali się o Polskę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 13:50 Kaczory zdążyły już zakpić z wczorajszej dyskusji w Opolu? Coś podobnego! Prawdziwy horror! A teraz na poważnie. Z wielką chęcią przystąpiłbym do praktykowania pięknej cnoty przebaczania w stosunku do byłych esbeków i agentów bezpieki. Niestety występuje jeden drobny problem natury technicznej. Nie wiem, co i komu miałbym przebaczyć, bo jak na razie nie słyszałem, żeby ktokolwiek prosił o wybaczenie. Robisz wrażenie człowieka dobrze poinformowanego, obserwatorze. Dlatego zwracam się do ciebie z gorącą prośbą o pomoc. Podaj mi proszę nazwiska jakichś esbeków lub agentów SB, którzy prosili o przebaczenie. Z prawdziwą radością udzielę im wybaczenia i zaapeluję do wszystkich, by uczynili to samo. Masz moje słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
grba W starej bajce 19.05.07, 16:12 ubek przynosi do domu pisma Piłsudskiego skonfiskowane u aresztowanego, potem jego latorośl zaczyna czytać je po kryjomu i zostaje… polskim patriotą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tao szatanski Michnik i opolanie spierali się o Polskę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 01:01 wielcy ludzie, erudyci,wolni i otwarci zarazem mowia nienazywajac odpowiadajac nie daja odpowiedzi. Michnik przytaczajac rozmowe kosciuszki z niemcewiczem odpowiedzial nam na wszystkie pytania, ba, przewrotnie zapytal, kazdego z osobna i jak guru rzekl:masz swoja prawde. stojac na koncu sali, w drodze do domu a nastepnie w mojej pracowni zadalem sobie pytanie.dlaczego 26 lat od wprowadzenia stanu wojennego, 18 od odzyskania niepodleglosci nie jestesmy wstanie zrozumiec co naprawde sie stalo? gdzie jestesmy? dzieki nieprawdopodobnemu splotowi geopolitycznemu zlapalismy promien wolnosci i wielkim szale radosci jestesmy nieszczesliwi. wolnosc to nie wystawienie golego tylka za okno. to wiedza, tolerancja, szacunek dla samego siebie i drugiej istoty.to dar i piekny kwiat zarazem, kwiat, ktory trzeba codziennie podlewac, to zrozumienie.przebaczenie.codzienna praca. adam i jego przyjaciele czynia to od czterdziestu lat. przestanmy wresie wystawiac ow tylek przez okno! bo czyz ta ziemia to nie gospoda w naszej ogromnej podrozy? tao szatanski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Michnik i opolanie spierali się o Polskę IP: 217.197.79.* 20.05.07, 10:06 O ja pierdoolę! Ale tekst ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ota Re: Michnik i opolanie spierali się o Polskę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.07, 10:53 Oj, Tao, Tao, słów dużo, treści mało! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja sie nie zgadzam Michnik i opolanie spierali się o Polskę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 19:04 A ja się nie zgadzam. To filozofia typowa dla SOCJALISTY. Przypisywanie sobie jedynej słusznej racji. W końcu wyszło tak że my Polacy jeśterśmy jedynym narodem który nie tylko nie potrafił się rozliczyć z przeszłością. Jesteśmy też jedyni którzy nie zrobili kilka innych rzeczy aby się rozliczyć. A co to my inni? Wybrańcy? Sam poszedł oglądać tyeczki ale innym wara. A co do wyroków, jak się nie lustrowało sędziów i prokuratorów to i efekt jest taki żę żadnych wyroków nie ma. Ani w sprawie Wójka, ani Kiszczak ani Jaruzel. A o innych winnych sprawowaniu komtroli nad społeczeństwem w tamtym okresie też coś już cichutko. To jest WINA nie Michnika tylko tych kilku cwaniaków którzy sami okrzyknęli się ELITĄ III RP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v Re: Michnik i opolanie spierali się o Polskę IP: *.pl 30.05.07, 20:33 Dziwi mnie ,że jeszcze ktoś chce słuchać tego manipulatora. Ostatnia reduta jego wyznawców to samozwańczy inteligenci albo "wykształciuchy" - posiadacze dyplomów, pozbawieni umiejętności samodzielnego myślenia, analizy i wyciągania wniosków. I pomyśleć,że byłem na spotkaniu z Michnikiem w 1989 roku i ufałem jego słowom... Odpowiedz Link Zgłoś