Gość: neacail nieścisłości IP: *.era.pl 13.02.08, 09:14 > Proboszcz [..] wykreśla wiernego z księgi chrztu. Nie może go > pochować na katolickim cmentarzu, zgodzić się na ochrzczenie jego > dzieci ani na to, by byli świadkami na ślubie lub rodzicami > chrzestnymi. Nie ma żadnych przeszkód by osoba niewierząca była świadkiem sakramentu małżeństwa. Możliwość pochówku niewierzącego na cmentarzu katolickim zależy od miejscowego proboszcza, więc też nie jest prawdą, że 'nie może go pochować'. Rodzicami chrzestnymi faktycznie być nie mogą, ale dlaczego chcieliby być - rodzice chrzestni to jakaś rola w Kościele Katolickim, a sami do KK nie należą. Na tej samej zasadzie cywil nie może być majorem WP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 09:14 A mówi się, że to sekty naciągają swoich wiernych i każą płacić pieniądze. Ot sekta przywaliła sekcie. Czy nie należałoby powrócić do odpustów z średniowiecza, ale nie dobrowolnych bo byłoby to nie po katolicku to i kasa by była i zbawienie i przynależność do Sekty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ef w dzisiejszej "Polityce" IP: *.chello.pl 13.02.08, 09:14 w dzisiejszej "Polityce" też jest ciekawy artykuł o apostatach. -- ksiezapedofile.info/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: 212.75.118.* 13.02.08, 09:21 wypisuję się od razu, wole sam rządzic tymi pieniędzmi np. na owsiaka dam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markus Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: 91.64.94.* 13.02.08, 09:24 No i prawnuki nie beda swiadkami na slubie kumpla . Wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANKH Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.pools.arcor-ip.net 02.06.09, 12:00 Nie widzę problemu, skończą 16 lat czy 18 i jak będą chcieli to wstąpią do Kościoła...A małe dzieci nie świadkują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smok1 Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.pgd.pl 13.02.08, 09:24 hahahahahaha profesjonalny za 500 euro hahahahaha. Chyba im sie jedno (a najlepiej dwa) zera zgubily. Ciekawe czy slowko "profesjonalny" autor dodal po to zeby podkreslic jakie to zyski z odejscia z kosciola? Co, "profesjonalny aparat" lepiej brzmi niz "cyfrowke" albo "pralke" czy cos w tym stylu? A przeciez wiadomo, ze gosc kupil co najwyzej Eosa 350D albo 400D (lepszy chyba jakby "spadl z tira").... Redaktorze! Zanim cos takiego napiszesz sprawdz sobie w KATALOGU CANONa ktore aparaty sa profesjonalne, i nie nazywaj tak aparatu o ktorym sa producent mowi ze jest "entry-level"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alinaw Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 09:36 dawno temu wypełniałam kwestionariusz podatkowy w Finlandii. Były tam uwzglednione 3 wyznania- ale bez katolickiego. Podkreśliłam więc prawosławie. No i nie miałam pojęcia, ze z mojej i tak skromnej pensji odbierana jest jakaś część na tenże Kosciół prawosławny. Dowiedziałam sie po roku. Wcale sie nie burzyłam, nie przeliczałam ile aparatów mogłabym kupić, czasem śmiałam się, że wspomogłam braci w wierze. A Pan Bóg swoje widzi- błogosławi tym, co sknerami nie są... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markus Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: 91.64.94.* 13.02.08, 10:35 Wychodzi na to ze bez kasy do nieba sie wejdzie :P Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Uwazam, ze powinny byc pobierane oplaty za.... 13.02.08, 09:32 ... wejscie do kosciola. Zobaczymy jak wielka jest wiara polskich katolikow. Odpowiedz Link Zgłoś
sneerr Euroapostaci, ekskomunika za podatek 13.02.08, 09:32 W Polsce nie bedzie to mozliwe, bo podatek placa wszyscy niezaleznie od wyznania, po prostu pañstwo finansuje kosciól. W Finlandii po zmianie przepisów podatkowych podatnik deklaruje jakiego jest wyznania i w ciagu roku zrobilo sie okolo 90% ateistów. W Polsce Kosciól na to nie pozwoli bo biskupi przeciez maja decydujace slowo nawet w sprawach budzetu Panstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.nokia.com 13.02.08, 12:57 Dokladnie. Mnostwo moich finskich znajomych zrezygnowalo z czlonkostwa w kosciele, ja rowniez zaznaczam zawsze "population register". Tutaj i tak podatki sa wystarczajaco wysokie, wiec jesli ktos i tak nie chodzi do kosciola, to po co placic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 09:38 Faceci w sukienkach z homoseksualno-pedofilskimi tendencjami zaczynaja tracic zrodla dochodow takze wsrod Polakow. Jak widac PODROZE KSZTALCA! Odpowiedz Link Zgłoś
whiskeyjack Bzdura 13.02.08, 09:40 Mieszkalem w Niemczech, nie placilem podatku koscielnego i nikt nie wypisal mnie z Kosciola - po prostu od razu zadeklarowlaem, ze moje wyznanie to moja prywatna sprawa i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markus Re: Bzdura IP: 91.64.94.* 13.02.08, 10:33 Komu deklarowales ? Masz w karcie podatkowej "RK" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlokos Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.cable.ubr13.edin.blueyonder.co.uk 13.02.08, 09:42 hmmm, a myslalem ze za wiare nie trzeba placic, Jezus sie w grobie przewraca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędras Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 09:45 W artykule napisano że to 8-9proc. od podatku, anie od dochodu więc jak można coś zaoszczędzić z zapłaconego już podatku? Nie pójdzie na kościół tylko na leczenie niemieckich weteranów wojennych. Odpowiedz Link Zgłoś
czesiohill Euroapostaci, ekskomunika za podatek 13.02.08, 09:56 "Powiedzenie przed urzędnikiem, że jest się osobą niewierzącą, to publiczny akt wyzbycia się wiary. Oni widzą tylko srebrniki, a nie to, że się zapierają Boga. Kiedyś za wiarę krew przelewano, a teraz żal ludziom 500 euro - przekonuje" - i oto obłudy ciąg dalszy. Nikt przed urzędnikiem nie zapiera się wiary. Oni mówią, że nie chcą przynależeć do Kk w Niemczech. I nic więcej. Dla srebrników to katolicki kler wyzbywa się prawdziwej, chrześcijańskiej wiary, nakazów Prawa, nauk Chrystusa. Złoto, blichtr, hipokryzja, obłuda i kłamstwo, to "prawdy", dla których straszą maluczkich piekłem i czyśćcem, zwodzą odpustami, każą sobie płacić za możliwość zbawienia duszy poprzez wykupienie intencji mszalnej. Wstyd, wstyd, wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EaDo Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.08, 10:04 Co mają pieniądze do mojej wiary? Odpowiedz Link Zgłoś
asskela nie można zjeść ciasteczko i mieć ciasteczko 13.02.08, 10:09 jeśli ktoś daje oficjalną informację że zrzeka się wiary (wszystko jedno jakiej i wszystko jedno z jakich powodów) tzn. że SIĘ ZRZEKA ZE WSZYSTKIMI KORZYŚCIAMI Z TEGO WYNIKAJĄCYMI JAK I TEŻ Z KONSEKWENCJAMI JAKIE TO ZA SOBĄ POCIĄGA tak trudno pojąć???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vautrin Wystapienie z kosciola IP: 62.225.52.* 13.02.08, 10:10 Hallo wszystkim, od 19 lat mieszkam z zona w niemczech. Nasz podatek koscielny razem wziety wynosil okolo 1900 euro na rok. Czyli niezla suma. Oboje z zona zarabiamy, lepiej niz dobrze. Jestem gleboko wierzacy i praktykujacy. Zona wystapila z kosciola przed kilku laty (nie ze wzgledöw finansowych tylko moralnych, pieniedzy nam nie brakuje). Do kosciola idzie na Boze narodzenie i wielkanoc tak dla folkloru. Ja natomiast czynnie dzialam w kosciele, biore udzial w jego zyciu, potrzebuje go, place podatek i dobrowolnie wspomagam prywatnymi finansami.ALE.... nie daje nawet grosza na tace w polsce w kosciele. Zaklamanie polskiego kleru, chciwosc, pazerstwo i obluda jest dla mnie nie do zniesienia. Gdyby w polsce wprowadzic podatek, to do kosciola chodziloby tylko 30% ludzi. Nasz niemiecki ksiadz möwi do mnie: zona choc wystapila z kosciola moze zawsze kiedy tylko chce przyjmowac komunie swieta, gdyz BÖG JEST MILOSCIA I PONAD WSZYSTKIM. I ten facet ze swoimi 75 latami i poteznym zyciowym doswiadczeniem wie o czym möwi. Tak to jest: jedno malzenstwo: zona poganin, moz wierny i prakrykujacy, cörka lat 16--´przeszla na niemiecki katolicyzm. Jest cola light, ser light i katolicyzm light=niemiecki. To tyle pozdrowienia dla wszystkich. vautrin Odpowiedz Link Zgłoś
placebo99 Za głosowanie na ścierwoliberałów powinni skreślać 13.02.08, 10:13 Też powinien być u nas taki podatek bo wtedy nie byłoby fikcyjnych katolików, czyli takich co mówią, że wierzą a za plecami krytykują Ojca Rydzyka i głosują na ścierwoliberałów zawszawiałych mend społecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
bogdan4346 Euroapostaci, ekskomunika za podatek 13.02.08, 10:15 Co mają dzieci do decyzji rodziców? Żal klerowi tych kilku srebników, nie starczy na nowe auta i wystawne kościoły? Odpowiedz Link Zgłoś
bogdan4346 Euroapostaci, ekskomunika za podatek 13.02.08, 10:22 Co z księdza prof. Piotra Morcinca za specjalista od teologi moralnej i etyki jeżeli wymienia WIERNYCH na pełną tacę? To jest wybór, któremu kler poddał się jakieś 1700 lat ntemu i za który będzie się smażył w ogniu piekielnym po wsze czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Wyższy podatek to się przekonamy 13.02.08, 10:27 ...tylko o czym ? O tym, że część ludzi ulegnie pokusie (kasa!) i złoży FAŁSZYWE oświadczenie ? Przecież już święty Piotr zaparł się Chrystusa! Fakt, że trochę ważniejsze powody, niż 500 eurosrebrników. Ale się zaparł. Wielu po nim też się zapierało. Milicjanci, wojskowi itp. chrzcili dzieci w tajemnicy. Nihil novi. Nie mylmy chciwości, zakłamania, strachu z utratą wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.adsl.inetia.pl 13.02.08, 10:31 Pastuchy chcą aby ich owieczki i baranki byli rentowni ,i przynosili zysk.Problem pojawia się wtedy kiedy owieczka nie zgadza się aby była dojona i strzyzona, chociaż dalej jest owieczką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em i Kosciol sie sprzedaje ! IP: 62.29.176.* 13.02.08, 10:31 nie dziwi mnie, ze ludzie przestaja wierzyc w taki Kosciol, ktoremu zalezy tylko na tym, zeby ludzie placili, a nie na ich szczerej wierze! mam nadzieje, ze juz niedlugo wiekszosc sie wypisze z tej instytucji dojacej swoich wyznawcow i ze wreszcie bedzie to Kosciol , a nie maszyna do zarabiania pieniedzy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majolka Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.08, 10:38 Wystarczy nie przyznawać się do tego, że jest się wierzącym. Wpisać w rubrykę bezwyznaniowy i ma się spokój. Tym bardziej, że przebywając tymczasowo za granicą nie korzysta się usług kościoła lecz jedynie tam uczęszcza na msze. Widzicie, że uczciwość i w tym przypadku się nie opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brt Euroapostaci, ekskomunika za podatek IP: *.kolornet.pl 13.02.08, 10:46 podatek koscielny w niemczech to rzecz majaca dluzsza historie,polecam zapoznac sie z jego geneza i przyczynami takiego uregulowania tej kwestii w landach. a bohater tego artykul, no coz klasyczny polski burak.nawet nie ma co komentowac.typowa postawa. a najazabawniejsze jest to ze kolo mysli ze wszytsko jest ok, ze niczym bohater wypowiada odwazne kwestie i ze tak trzeba. opowiada bzdury osmiesza sie i nawet robi to pod wlasnym nazwiskiem. kolo jest boski. jak Kononowicz wygra juz wybory niech sciagnie tego eksperta, sie przyda w nowym rzadzie. a po za tym proponuje jak przed referendum roziwesic plakaty tego pana z podpisem "jestem europejczykiem". Odpowiedz Link Zgłoś
limonka_3 ależ to fantastycznie! :) 13.02.08, 10:46 Zapłacisz - pójdziesz do nieba :) "Zycie stało się prostsze" :) Odpowiedz Link Zgłoś
a_sliwinski Zbawienie za kase 13.02.08, 10:52 Jedyne co mi sienie nie podoba, to fakt podania firmy "canon" nie zła reklama. A po drugie wiara nie powinna być obciążona żadnym podatkiem , to jakaś lipa. Jestem osobą wierzącą i nie potrzebuje pośredników w czarnych habitach. Wiara jest we mnie, nie w kościele... Odpowiedz Link Zgłoś