Gość: internauta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 10:33 a za internetowanie będą w przyszłości dawać? to je też chce! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tao szatanski brac ine mozna IP: *.nyc.res.rr.com 20.02.08, 18:24 Kilka miesiecy temu pisalem, ze "chlopcy z internatu" powinni isc do psychiatry a nie do kasy. Zmienilem zdanie. Przestalem szanowac kraj,ktory wydaje rocznie 10 miliardow zlotych na kosciol katolicki a drugie tyle gdzies znika, ponad 300 milionow na idiotyczna wojne w Iraku i Afganistanie, kraj potwornie skorumpowany w ktorym nie funkcjonuje prawo a jak zadziala to wybiorczo, kraj w ktorym ponad miesiac temu wyrzucilem tv na smietnik zeby nie zasmiecac sobie umyslu partyjna tv i wewnetrzna cenzura prywatnej tv, kraj w ktorym debilni urzednicy zarabiaja tysiace a wyksztalcona mlodziez zamiata Londym i inne miasta europejskie a ja zarabiam na zycie w NYC, kraj w ktorym sztandarowym haslem jest: jezu chryste nasz panie kto naprawi pralke franie a nie budowanie infrastruktury komunikacyjnej i stanowisk pracy, kraj ktory tak intelektualnie sie skundlil, ze oprocz kilku profesjonajnych periodykow nie ma co czytac - chyba ze ktos chce zidiociec jeszcze bardziej. Kraj w ktorym prezydent jej prezydentem swojej nanuski, brata i jego kota a nie obywateli. Kilka tygodni temu opolski kurator oswiaty po wyrzuceniu z pracy dostal 25 tys. nagrody. Moze teraz ktos mi powie dlaczego ja po roku internowania i dotkliwie pobity w Glogownie za zjedzenie sniadania w wielki piatek przez pozniejszego posla i szefa opolskiej "S" pana F. Szelwickiego mam zrezygnowac z kasy ktora debilny polski rzad chce mi dac. tao szatanski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: związkowiec Chce odszkodowania za internowanie IP: *.punkt.pl 20.02.08, 21:48 Po pierwsze: skąd Wyborcza wzięła zamieszczone pod zdjęciem internowanych( na pewno nie autorstwa Mielnika, bo wykonanym w więzieniu w 1982r., a przecież Mielnik nie siedział)wyniki "sondażu" w sprawie opinii internowanych na temat odszkodowania? Czyżby był to przykład kolejnej kreatywnej funkcji Gazety, która, jak zawsze, pozostaje w zgodzie z prawdą? Po drugie: w czyim imieniu (może Romana Kirsteina) redakcja Gazety używa w wytłuszczonym tytule niby to niewinnie brzmiących, ale jednoznacznie zabarwionych (pejoratywnie) słów, takich jak: chce - w domyśle znaczeniowym - chciwość, kasa - w znaczeniu - szmal, siano, a najlepiej - brudne pieniądze. Można pogratulować dziennikarskich talentów specom Wyborczej propagandy. Komu w redakcji zależy, aby przedstawić osoby represjonowane w stanie wojennym w tak niekorzystnym, ba, wręcz odpychającym świetle? Podejrzewam, że - - po trzecie: dla GW jest to jedyny sposób, by na tle "nikczemnej" gawiedzi więźniów politycznych zajaśniała wielkim blaskiem niezłomnego bohatera postać Romana Kirsteina, który wspaniałomyślnie nie zamierza nikogo osądzać, ale wobec odmiennej postawy używa pojęcia najemnika, piętnując tym samym wszystkich pozostałych. Wypowiadając sie o kombatantach, bo o nich tu wszakże mowa, zapomniał, że oni w każdym państwie są, mówiąc jego wulgarnym językiem, "najemnikami" tego państwa właśnie. Po polsku Panie Kirstein mówi się patrioci, zasłużeni, etc. Nieładnie, zarówno ze strony Romana Kirsteina, jak i GW, która od dłuższego czasu próbuje promować tego ekssolidarnościowca w różnych wyborczych wyścigach, tym razem kosztem jego własnego środowiska. Swoją drogą ciekawe z jakich wyżyn intelektu Roman Kirstein spogląda, mówiąc, że władze (które władze Panie Kirstein? - może nie polskie?) chcą się przypodobać ludziom walczącym o wolność proponując im pieniądze? Domyślam się, że Stowarzyszenie Horyzonty, wystąpiło już o tytuły honorowego obywatela miasta Opola dla wszystkich więźniów politycznych i represjonowanych w stanie wojennym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: solidaruch Re: Chce odszkodowania za internowanie IP: 77.223.226.* 21.02.08, 17:15 Pan Kirstein zapomniał dodać, że w latach 1980-1981 pracował w Solidarności na związkowym etacie i brał za to wynagrodzenie. Za to co robił "dla idei" brał też pieniądze ze składek jakie płacili szeregowi członkowie związku. Pieniądze wcale nie małe. Czy wtedy , jako etatowy i wysoko opłacany funkcjonariusz związku, czuł się "najemnikiem" czy nie? Jego wypowiedź dla GW to żenujący przykład obłudy. Większość byłych internowanych to ludzie, którzy nie mieli związkowych etatów. Nikt im nie płacił za to co robili. Pan Kirstein opłacany ze związkowej kasy powinien ugryźć się w język zanim zacznie im prawić morały. Większość internowanych nie dorobiła się takiego majątku jak pan Roman. Wielu dzisiaj klepie biedę, bo naprawdę działali dla Polski wtedy gdy pan Roman zajmował się rozkręcaniem swojego biznesu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czyt Re: Chce odszkodowania za internowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.08, 14:54 Mielnik nie siedział, zdjęcia w internacie nie robił, ale chyba weźmie kasę za umieszczenie swojego nazwiska pod zdjęciem. I kogo tu ganić za wyłudzanie kasy: internowanych czy Mielnika? Redaktorom GW najwyraźniej coś się popierniczyło. Czepiają się osób poszkodowanych prze komunę a sami są nie w porządku. P.S. Zdjęcie w internacie zrobił chyba Antoni Klusik. Na pewno nie Rafał Mielnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lestek Uszanowanie IP: *.dsl.opol.bdi.inetia.pl 21.02.08, 05:47 Dawać trzeba za internowanie odszkodowanie wraz z biletem w jedną stronę!Podziękować ,zapłacić i niech sp....la(lają)!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jost Chce odszkodowania za internowanie IP: 195.245.213.* 21.02.08, 11:37 Widać że GW przegięła, obraźliwy, dla byłych internowanych ton artykułu (większość z nich klepie biedę), i to wywyższanie się moralne jednego z niewielu, któremu się powiodło materialnie. Nawet miłośnicy SB są zażenowani i nie komentują. Dno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly Re: Chce odszkodowania za internowanie IP: *.dip.t-dialin.net 21.02.08, 22:25 Zyciorys mam dobry tez sie zglosze i jeszcze wygnano mnie z kraju(to ze powodzi mi sie b.dobrze to moja sprawa)a pieniadze nie smierdza.Tak sobie podrasuje zyciorys ze glowa boli.TAO ma racje mozna zwariowac. Odpowiedz Link Zgłoś