Dodaj do ulubionych

FUGI - dwa pytania

21.09.09, 09:52
hej, chciałabym zmienić kolor ścian w łazience .. ale nie wiem co z fugami -
czy dotychczasowe trzeba zeskrobać, czy są jakieś specjalne farby do
pokrywania fug innym kolorem?

i drugie pytanie - czym mogę wyczyścić fugi w innym pomieszczeniu (kuchnia)
czy są jakieś specjalne środki / domowe sposoby?
pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • Gość: Beno Re: FUGI - dwa pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.09, 13:41
      1. Można zeskrobać (są specjalne skrobaki), można też pomalować, są specjalne farby lub markery np. Edding 8200. Kosztuje kilkanaście złotych, więc zanim się podejmiesz pracochłonnego skrobania warto go wypróbować, jeśli efekt Cię nie zadowoli zawsze możesz wrócić do koncepcji bardziej radykalnej. Są również, jak mi się wydaje, specjalne masy do nakładania na fugi.

2. Jest całe mnóstwo preparatów do czyszczenia fug, najbardziej znane to np. Atlas Szop albo zdaje się Reno Spoina Kreisela w cenie kilkunastu złotych. Jeżeli mogę coś zasugerować to jeśli nie ma jakichś zastrzeżeń co do jakości proszę zawsze wybierać produkt polski, dzięki temu utrzymujemy u nas miejsca pracy, a to skutkuje mniejszymi podatkami, bo państwo zamiast fundować obywatelowi zasiłek jeszcze te pieniądze od pracownika dostaje. Same korzyści. Oczywiście nie zachęcam do kupowania na siłę bubli tylko dlatego, że są polskie, bo korzyść z tego żadna.
      Jeżeli chodzi o domowe sposoby to słyszałem kiedyś o wodzie z kwaskiem cytrynowym albo octem, ale nie biorę za to odpowiedzialności, radzę najpierw spróbować w jakimś mało widocznym miejscu i odczekać kilka dni dla pewności.
      • maszka01_1 Re: FUGI - dwa pytania 21.09.09, 16:04
        dziękuję - co polskich produktów to sama wyznaję taką samą zasadę i zawsze gdy
        produkt ma odpowiednik polski - wybieram ten polski - zachęcam też innych do
        zakupów od rodzimych producentów :)
        • Gość: Gutdesign Re: FUGI - dwa pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.09, 16:43
          A ja fugi polecam dobierać do koloru płytek a nie koloru ścian :)
          Ale to tylko na marginesie.
          • maszka01_1 Re: FUGI - dwa pytania 22.09.09, 10:11
            płytki mam białe jak śnieg, więc w sumie można eksperymentować :)
            • kluchucha Re: FUGI - dwa pytania 23.09.09, 12:10
              a wg mnie dopasowanie do koloru ścian jest całkiem fajnym pomysłem,
              zwłaszcza, że masz białe płytki :) szczerze odradzam jednak białą fugę,
              bardzo szybko żółknie, trzeba barwić na nowo, ech...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka