Dodaj do ulubionych

o frontach do znudzenia

22.12.10, 21:10
Już to pewnie wałkowano....

Słuchajcie to że mdf-y oklejone folią sie odklejają to fakt ale czy ktoś z Was użytkuje je kilka lat i się nic nie odkleiło? Ja w swojej kuchni przerobiłam odklejenie niemal wszystkich, pierwszy to już po jakichś kilku miesiącach, wiadomo przy piekarniku, to były fronty z brw, moja mama też ma i wszystkie co do jednego na brzegach odchodzą, choć i tak sporo przetrwały bo około 5 lat nie naruszone, były z meblexu czy jakoś tak. Znajoma planując powrót z emigracji zrobiła sobie kuchnię w domu rodzinnym rodziców na piętrze zanim zdążyła się przeprowadzić, w kuchni, w której nie ugotowano nawet herbaty po roku odkleiły się fronty. To było rok temu.

Ja to mam uraz i wstręt do tego typu frontów. A teraz moja siostra chce takie fronty, w salonie sprzedawca naściemniał jej, że to super materiał i że teraz są lepsze technologie, kleje i folie itp i dała się nabrać. W związku z tym pytanie czy ktoś rzeczywiście ma kilkuletnią kuchnię (iloletnią?) i fronty w nienaruszonym stanie? Jeśli tak to od jakiego producenta? Jeszcze jedno chwalicie niemieckie kuchnie, czy oni handlują czymś takim jak mdf w folii pcv czy to tylko u nas taka mania???
Obserwuj wątek
    • Gość: mi Re: o frontach do znudzenia IP: *.aster.pl 23.12.10, 13:23
      Przez dwa lata użytkowalam 4-letnią kuchnię z mdf-u foliowanego i wyglądała jak nowa. Wobec tego u siebie w mieszkaniu też zrobiłam sobie emdeefowe szafki obciągnięte folią (wysoki połysk), i to nie tylko na frontach, ale i na bokach. Użytkuję ją dopiero od pół roku, więc za wcześnie na ocenę. Na razie nic nie odchodzi, również przy piekarniku. Stolarz wysyłał elementy do naciągnięcia folią do jakiejś fabryki, chyba do Forte.
    • oliwe Re: o frontach do znudzenia 12.01.11, 15:02
      Ja niestety mam podobne doświadczenia. Nie znosze mdf-u w folii, wygląda sztucznie a po odklejeniu strasznie. Moje nie wytrzymały dłużej niż 2 lata do pierwszego odklejenia.
    • Gość: Januszek-stolarz Re: o frontach do znudzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.11, 21:43
      Fronty z mdf-u ofoliowane w Niemcowni to rzadkość. Zdarzały się dawniej w tanich meblach. Dziś dominuje płyta meblowa bez żadnych ozdóbek, najczęściej pastelowe kolory, wraca powoli moda na połysk, ale ponieważ na połysku widać każde dotknięcie palcami to zainteresowanie niewielkie. Prawie nikt nie zamawia frontów wysuwanych do góry, to problem dla niskich osób. Natomiast wzrasta zainteresowanie grubymi blatami, takimi 60 - 80 mm. Ramki aluminiowe z oszkleniem też się przejadły, wraca tradycja i prostota. Produkuję meble na indywidualne zamówienia, od 15 lat, ale niewielkie ilości, więc nie wiem czy jestem obiektywny. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka